Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verkiezingen TK2021

51 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 9 objectief 19 maart 2021 08:59
    quote:

    CIT schreef op 19 maart 2021 08:48:

    [...]

    Ja, dat schrijf ik toch ook: een verregaande vereenvoudiging met als primaire doelen 1. veel lagere kosten en 2. (bijna) niemand die erop achteruit gaat. Idem voor BTW en VPB.
    Burgers en bedrijven houden niet van veranderingen, die hun geld kosten.
    Dat het totale plaatje goedkoper kan zal hun een worst wezen en de politiek waagt zich hier niet aan, die hebben wel andere dingen aan hun hoofd in deze corona tijd.
  2. forum rang 4 CIT 19 maart 2021 09:07
    quote:

    objectief schreef op 19 maart 2021 08:59:

    [...]

    Burgers en bedrijven houden niet van veranderingen, die hun geld kosten.
    Dat het totale plaatje goedkoper kan zal hun een worst wezen en de politiek waagt zich hier niet aan, die hebben wel andere dingen aan hun hoofd in deze corona tijd.
    Wie zegt dat het geld kost? En als het veel minder kost, minder fraude oplevert, schandalen voorkomt - waarom niet? En ondernemers die niet geïnteresseerd zijn in minder regeldruk, wijs ze me aan.

    Hopelijk kunnen we corona over 4-6 maanden achter ons laten. Sommige wijzigingen gaan wat tijd kosten (Rome is ook niet in één dag gebouwd).
  3. forum rang 8 Leefloon 19 maart 2021 11:10
    quote:

    CIT schreef op 19 maart 2021 09:07:

    En ondernemers die niet geïnteresseerd zijn in minder regeldruk, wijs ze me aan.
    Dat is een vals argument, omdat ondernemers vooral tegen regels zijn waar ze terecht last van hebben.

    Een prominente en lobbyende ondernemer klaagt er regelmatig over, maar die heb ik nog nooit een goed voorbeeld horen noemen. Wel dat aanpassingen aan een toegangsdeur €40.000 o.i.d. extra zou hebben gekost. Maar dat is klagen over de kosten van een veiliger te maken toegangsdeur, zonder enig verband met volstrekt overbodige (en in dat geval nota bene Duitse) regeltjes.

    Op een weleens bijgewoonde presentatie van de VVD ging het typerend, dus theoretisch en abstract, ook over "al die regels", maar noemde - daarnaar gevraagd door het lid van de Tweede Kamer - geen enkele aanwezige een concreet voorbeeld van iets dat voor afschaffing in aanmerking kwam.

    Er zijn ongetwijfeld voorbeelden van ambtenarij, maar ik stel vast dat de werkelijke oogst nogal mager is. In het ene geval betreft het slechts Nederlands klagen over (nota bene Duitse) kosten, zonder enige inhoudelijke kritiek op (Duitse) regels, en de VVD'ers bleven kenmerkend hangen bij theoretische problemen met theoretische oplossingen.

    In een recenter artikel noemt de bekende, onverminderd lobbyende ondernemer nog steeds geen enkel concreet voorbeeld, en wordt er vooral over kosten (van o.a. overhead) geklaagd:

    Tot de te-veel-praters behoren vaak veel managers, soms gewoon overbodige bedrijfslagen. Ze maken graag regeltjes, zowel intern het bedrijf als extern. En zij maken dat èchte ondernemers langzaam uitsterven. De politiek en banken moeten de echte ondernemers weer meer respecteren en in het zadel helpen. Met minder regels en degelijke leningen.’’

    Ik stem ermee in om ongeveer 5 op de 7 "managers" als acterende prutsers te gaan bestempelen, soit, maar het gaat er inhoudelijk helaas alleen maar over dat externe "degelijke financiers" nooit moeilijk moeten doen en dat eigen bedrijfslagen geld kosten. Dan wil ik wel een voorbeeld noemen: klagen over de hoge rekening van je vaste boekhouder, omdat de bank eigenlijk teveel geld aan je heeft uitgeleend en het verzint om maandelijks op de hoogte gehouden te willen worden. Hoe dan ook wéééér een gemiste kans op met een extreem treffend en herkenbaar voorbeeld van een overbodig regeltje te komen, anders dan klagen over "degelijke financiers" en klagen over kosten.
  4. forum rang 4 CIT 19 maart 2021 13:12
    quote:

    Leefloon schreef op 19 maart 2021 11:10:

    [...]
    Dat is een vals argument, omdat ondernemers vooral tegen regels zijn waar ze terecht last van hebben.

    Een prominente en lobbyende ondernemer klaagt er regelmatig over, maar die heb ik nog nooit een goed voorbeeld horen noemen.
    Ik had het over belastingen. Een NL ondernemer besteedt gemiddeld 119 uur pj aan alle belastingaangiften. In Estland (ook EU) is dat 50 uur pj. Kan dus een heel stuk beter (lees: eenvoudiger).

    Bron: PwC rapport Paying Taxes
  5. forum rang 9 objectief 21 maart 2021 13:16
    quote:

    CIT schreef op 19 maart 2021 13:12:

    [...]

    Ik had het over belastingen. Een NL ondernemer besteedt gemiddeld 119 uur pj aan alle belastingaangiften. In Estland (ook EU) is dat 50 uur pj. Kan dus een heel stuk beter (lees: eenvoudiger).

    Uiteraard bedoelt men de volledige administratie (incl. belastingaangiftes) bijhouden.
    Als je daar 10 per maand (119 per jaar)aan besteed, komt dat neer op ca. 2 uur per week. Dat lijkt me acceptabel en redelijk. (Nederland moet geen Estland worden, dat is de verkeerde afslag)
  6. forum rang 8 Leefloon 21 maart 2021 13:52
    quote:

    objectief schreef op 21 maart 2021 13:16:

    ca. 2 uur per week. Dat lijkt me acceptabel en redelijk. (Nederland moet geen Estland worden, dat is de verkeerde afslag)
    Onder die ~2,5 uur per week, inclusief zeer grote PwC-ondernemingen, vallen ongetwijfeld ook de inspanningen voor de voor eigen gebruik wenselijke boekhouding en control, en de voor de bedrijfskantine gekochte rookwaar, babyvoeding, luiers, of de belastingontwijking en holding-B.V.'s, et cetera. In klagen en toerekenen is men goed, maar ondanks een beperking tot het fiscale domein nog steeds geen enkel concreet voorbeeld van overbodige, zomaar te schrappen regeltjes. Die voorbeelden zouden kunnen bestaan, maar de klagers produceren die voorbeelden telkens niet spontaan.

    Zo kon dus op een openbare bijeenkomst van de VVD het Kamerlid Ziengs een verhaal over theoretische regeltjes houden, maar werd desgevraagd door de aanwezigen geen enkel voorbeeld aangedragen om mee te nemen richting Den Haag. Dus theoretisch klagen over "regeltjes", zonder enig daadwerkelijk gemeld probleem.

    Ach, liever dat theoretische interne VVD-geneuzel dan dat volgens de VVD de medewerkers van sociale werkplaatsen theoretisch door het bedrijfsleven zouden worden aangenomen. Om vervolgens de onbestaande werkgelegenheid theoretisch nog eens te gaan stimuleren door van die zwakkeren niet alleen het nuttige werk af te pakken, maar door ook nog eens €600 miljoen te bezuinigen op hun uitkeringen en om anderzijds dat bedrijfsleven zwaar te gaan subsidiëren omdat het zo moeilijk is om personeel te vinden. Zeer ouderwetse luchtfietserij, en de enige partijzuil die met zo'n verouderd beeld nog steeds wegkomt.
  7. forum rang 8 Leefloon 21 maart 2021 14:40
    quote:

    CIT schreef op 19 maart 2021 13:12:

    Bron: PwC rapport Paying Taxes
    Laat ik, bij deze, zo vrij zijn om op te merken dat de lobby en adviespraktijk van accountants en notarissen een onderdeel van het probleem is. Van gecertificeerd moeten inloggen, tot en met dat zo'n 100% van de wervend bedoelde artikeltjes van een accountant over ... belastingen gaan. Waarna een vooraf bedachte maas in de wet met een nieuw regeltje wordt gedicht, maar dat een nieuwe maas dat dan weer oplost en die accountant terugkerende omzet heeft. PwC is, met een adviespraktijk, geen onverdachte bron. Hebben ze verleden jaar een maas in de wet "gevonden", mag je dit jaar weer je €43 besparen door het intellectuele eigendom over te hevelen van de oplossing van verleden jaar naar een familiale holding, mits voor de erfbelasting geen enkel kind een meerderheidsbelang heeft in de verkopende partij. Ook het per uur betaalde PwC is met aan onzekerheid grenzende onwaarschijnlijkheid onderdeel van het door PwC vergrootte probleem. Moet je als ondernemer wéér tijd en geld investeren, door een gedicht gat en een vervangend nieuw gat...
  8. forum rang 7 ffff 22 maart 2021 11:19
    CIT,

    Volledig met U eens en al die Europese politici zouden eens moeten erkennen dat er ronduit concurrentie bestaat op fiscaal gebied om bedrijven juist in hun land te bevoordelen. Uiteindelijk ligt het ook aan de politici dat men niet naar Europese regels streeft.

    Leefloon,

    Jouw onvrede over het nuttige werk van PwC en waarschijnlijk ook KPMG druipt van je postings. Maar..... het is toch de meest normale zaak van de wereld dat bedrijven zoeken naar een zo gering mogelijke belastingdruk. En dat is precies hun ( internationale) kennis, hun toegang tot ( internationale) notariaat, tot de vele fiscale autoriteiten in de 27 aangesloten Europese landen en dan nog een twintigtal landen buiten de Europese Gemeenschap.

    Net zoals de consument de reclameblaadjes doorbladert en ziet waar een tv, etenswaren, kleding, een Iphone het voordeligst is, zoeken bedrijven naar die locatie of juist net die ondernemingsvorm in een met zorg uitgezocht land, waar je als bedrijf het meest rendeert. Honderden voorbeelden kan ik je geven. Bedrijven als PwC vergroten een probleem niet ( In mijn ogen), maar die bedrijven zoeken naar de gunstigste werkwijze. Vandaar dat de regering van een land altijd in zijn achterhoofd moet houden dat bedrijven wel degelijk kunnen uitwijken als het elders veel interessanter is om te ondernemen. Zie recente omvorming Unilever.

    Peter
51 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0652 +0,08%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.717,40 -0,67%
Gold spot 2.393,06 +0,58%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links