Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel bpost BRU:BPOST.BL, BE0974268972

  • 3,550 19 apr 2024 17:35
  • -0,065 (-1,80%) Dagrange 3,545 - 3,600
  • 453.245 Gem. (3M) 227,2K

Forum bpost geopend

10.743 Posts
Pagina: «« 1 ... 258 259 260 261 262 ... 538 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Leefloon 19 maart 2021 10:23
    quote:

    JdeFL schreef op 19 maart 2021 09:22:

    Bij Radial zijn we al enkele jaren en een CEO verder.

    Behoorlijke cash flow
    Ach, wie weet en kan bpost via de vertrokken CEO aansprakelijk worden gesteld voor koersverliezen.

    Ook maar even hier: van de cash, in een niet-representatief jaar, zal uiteindelijk veel naar de Radial-schuld en naar aandeelhouders moeten, om aandeelhouders het in de post gestoken geld ooit terug te laten zien. Als (!) je kijkt naar een recente koersgrafiek, dan zou je kunnen stellen dat ongeveer €9 een middenkoers lijkt, met een normale foutmarge van plus of minus 10%. Een mogelijk handelsmotief. Het probleem is echter dat met die €9, of zelfs met 90% van €9, bpost "niet goedkoop" is. In de zone van "houden". Door een soort negatieve discount voor de krimpende post. De pakjes zijn het fundament, zonder veel reden om de (deels blijvende) groei uit de boerenjaren 2020 en 2021 te gaan extrapoleren.

    Het maakt dus nogal wat uit wat de aanpak is, en welke rol de koper van de aandelen kiest. Valt speculeren en gokken af, dan geldt voor beleggers op den duur, met die kasstroom, een "hoog" dividendrendement maar een bijbehorende laag of zelfs negatief koersrendement. Wat kan passen bij een "houden"-aandeel. Voor handelaars zijn er geschiktere aandelen, en dan wordt er voorval gehoopt op een soort historische "trading range".

    Een kleine bescherming is dat een traditioneel bedrijf op basis van een verleden een structureel overwaarderinkje kan kennen, waardoor de lagere zone "kopen" normaliter niet of nauwelijks wordt bereikt. Qua geschiktheid voor handel scoort bpost 72,93 (op 100), wat eveneens een verklaring voor de lichte, structurele overwaardering is. Wie mee wil spelen, zal eerst moeten kopen. Een (dom en steeds lager) dividend remt een koersval niet, vraag dat maar aan de voorganger van de voorganger, maar omdat een dividendrendement van 40% niet voorkomt, is zelfs dat een bodempje. Onder een continu iets te duur aandeel. Ik verwacht dat een serieuze analyse van een belegger (dus misschien niet de "ze" doen het fout en wij doen het tegenovergestelde van Berenberg) uitkomt in de zone van "houden". Mogelijk in het groene deel van die zone, in tegenstelling van toen de koers richting €10 ging. Ik zie ook geen "derde winstmotor". Bij dat alles kan, puur indicatief, voor beleggers een synthetische dividend van covered calls passen. Maar ook dan zijn er geschiktere aandelen, eventueel inclusief een eindige klassieke business met "mooie" dividenden. Post met subsidie van de Staat is een gevaar waar een positieve discount bij zou passen, en de panne bij Radial draagt met name bij aan het balanstotaal. De lijn van de vorige CEO was goed, niet meer strooien met geleend geld, maar dat botst dan met het ooit nog terugzien van je in de post geïnvesteerd geld. Als virtuele CEO zou ik als eerste suggereren om de postzegel te vervangen door een pakketzegel, en om post voortaan een klein brievenbuspakje te gaan noemen. Er komt een moment waarop bijna alle post door overheden wordt verstuurd.

    Kortom, voor beleggers: ws. dus niet beter dan "houden", met indexbeleggen als geduchte concurrent, tenzij Radial wonderen gaat verrichten. Maar dan wordt het vooralsnog meer wanhpoig hopen en gokken, op een koerssprong te veroorzaken door Radial, dan beleggen. Met inachtneming van kasstromen, die de eindige klassieke business van o.a. Shell ook zal kenmerken.
  2. forum rang 7 JdeFL 19 maart 2021 10:48
    quote:

    Leefloon schreef op 19 maart 2021 10:23:

    [...]
    ... van de cash, in een niet-representatief jaar, zal uiteindelijk veel naar de Radial-schuld en naar aandeelhouders moeten, ...
    Kortom, voor beleggers: ws. dus niet beter dan "houden", ...
    Wat me toch wel erg verbaasde is dat met die gepubliceerde cash flow en liquide middelen geen dividend voorgesteld werd. Veel bedrijven zouden dat toch doen, als het gewoon één slecht jaar was.
    Denk ook hoogstens houden, omwille van die paar open vragen.
    Waarom dividend volledig geschrapt? Gaat een lager pakjesaantal gunstig of ongunstig uitvallen?
  3. forum rang 8 Leefloon 19 maart 2021 11:49
    quote:

    JdeFL schreef op 19 maart 2021 10:48:

    Wat me toch wel erg verbaasde is dat met die gepubliceerde cash flow en liquide middelen geen dividend voorgesteld werd. Veel bedrijven zouden dat toch doen, als het gewoon één slecht jaar was.
    Denk ook hoogstens houden, omwille van die paar open vragen.
    Waarom dividend volledig geschrapt? Gaat een lager pakjesaantal gunstig of ongunstig uitvallen?
    Net zoals bij AB InBev in magere jaren (o.a. COVID-19) had bij bpost in vette jaren een dividendknip kunnen passen, Maar wanneer Radial de hoge Radial-schuld niet zomaar gaat terugbetalen, was er bij de eerste aankondiging (van de herallocatie) al iets te zeggen voor het herstellen van betere balansverhoudingen. Nadien schreeuwt de schatkist van de Staat ook niet meer om een relatieve kleine bijdrage. En het is een eerste jaar van een nieuwe CEO, die vanaf een absoluut nulpunt (voor zichzelf) voortaan makkelijker een stijgende lijn had kunnen laten zien.

    Er is, ten opzichte van een symbolisch dividend (denk bijvoorbeeld aan een bedrag waarmee de aandeelhouder de taks kan betalen), iets te zeggen voor het versneld saneren van de balans, ten opzichte van het "benutten" van een lage rente om schulden aan te gaan. Geen KV om alsnog te overname van Radial mee te gaan betalen, en geen jarenlang hersteltraject zoals bij Greenyard en AB InBev. Dat zijn getelde zegeningen van het ietwat radicale of conservatieve besluit.

    Het slechte nieuws is dat je juist nú dividend wil, omwille van de eindige post. Net zoals geen inkoop en (zelf-) vernietiging van eigen aandelen door Shell slecht nieuws is.

    Tenslotte kan het signaal ook een rol spelen. Leg aan de vakbond van de bpost-klimgeit bij jou, of aan een klant in de problemen. maar eens uit dat bpost een indrukwekkend verlies heeft geleden, maar dat aan het grote geld wel miljoenen dividend uitbetaald worden.

    Ik zou zelf gedacht hebben aan een laag dividend zodat aandeelhouders geen aandelen hoeven te verkopen om de RV te betalen, en ik ben niet enthousiast over CEO's die voor zichzelf eerst de lat onder de grond begraven. Conservatief is er echter iets voor te zeggen om de vette jaren met de laatste stuiptrekkingen van post en met bijna 0% rente te benutten voor het saneren van de balans. Waarbij de eerste stap het zwaarst weegt, een nieuwe CEO in zijn eerste jaar kiest voor puinruimen, en de Staat toevallig een COVID-19-begroting zal hebben waaraanj het dividend van bpost nauwelijks een bijdrage levert.

    Wat dat laatste betreft één formeel detail: de AVA moet nog plaats gaan vinden, en kan de voorgestelde schrapping van het dividend afwijzen. Dat verwacht ik niet, en dividend lijkt mij niet verstandig. Ondanks dat de minderheidsaandeelhouders beleggen in een krimpbedrijf, en daar een "mooi" dividendrendement bij zou horen. Je kunt niet én teveel betalen voor Radial én met geleend geld gaan strooien, zoals Van Gerven deed om de koers overeind te houden. Dat maakt uiteindelijk meer slachtoffers. Het opportunistische schrappen is te beschouwen als verstandig. De ruimte is er, de schuld is er ook, en Radial gaat de eigen schuld niet zomaar aflossen binnen een redelijke termijn. Liever nu geen dividend, dan later in de grotere problemen komen door een stijgende rente en ooit "mooie" dividenden.

    Ofwel: de relatief hoge Radial-schuld moet ooit terugbetaald worden, en vette jaren met 0% rente zijn daar geschikter voor dan minder vette jaren met een stijgende rente. Geen dividend is misschien een selectieve keuze of basis van soms "adjusted", soms nettocijfers, maar liever dit dan meermaals in het AB InBev-dividend knippen. Een prachtige cashflow, maar een lelijke schuld op de balans. De weggestuurde CEO had daar aandacht voor, wat op zichzelf beschouwd "niet slecht" is.
  4. forum rang 8 Leefloon 19 maart 2021 12:16
    quote:

    JdeFL schreef op 19 maart 2021 10:48:

    Gaat een lager pakjesaantal gunstig of ongunstig uitvallen?
    De hoogte van de vestzak-broekzak-vergoeding van de Staat, voor de kosten van de verplichtingen vanuit de postwetgeving, staat m.i. specifiek onder druk, maar dat ongunstige verhaal lijkt mij te passen bij de evolutie van post en heeft als dusdanig weinig te maken met het dividendvoorstel over boekjaar 2020. Niet als mogelijke gebeurtenis, en niet als bedrag.

    Het zal ook niet in de lijn der verwachtingen liggen dat de allerlaatste brief in België met meer dan €100 miljoen wordt gesubsidieerd (nou, alhoewel...), dus een ongunstige aanpassing ligt voor de hand. Geen grote en gelijkwaardige factor ten opzichte van het dividend, maar het is er eentje.

    Een gunstige? Retaildeskundigen verwachten dat een groot deel van de groei van het volume blijvend is, en beleggingsanalisten zullen ook dat dus verwachten. Net zoals bpost.
  5. forum rang 8 Leefloon 19 maart 2021 12:31
    quote:

    Leefloon schreef op 19 maart 2021 10:23:

    In de zone van "houden". Door een soort negatieve discount voor de krimpende post.
    Voor de eventuele beginnende meelezer: aandelen PostNL, gehouden door TNT, hadden ooit een negatieve waarde. Veel beter wordt een (positieve) discount niet. Bij een "negatieve discount" zit er in de koers van bpost onvoldoende compensatie voor de voorziene en vaak tegenvallende krimp van post, en betaal je iets teveel ten opzichte van een contantt gemaakte waarde van post. De "negatieve discount" is per aandeel met "houden" niet veel, maar het is wel Het is genoeg om van bpost geen opvallend goedkoop "kopen"-aandeel te maken.

    Voor de eventuele beginnende filatelist: T.k.a. de postzegel en de telefoonkaart, desgewenst met echtheidsverklaring, in 1994 uitgereikt op het adres Beursplein 5, postcode 1012 JW, te Amsterdam, op de dag van de IPO van een rechtsvoorganger van het tegenwoordige PostNL (en KPN). Prijs n.o.t.k. ;-)
  6. forum rang 7 JdeFL 19 maart 2021 14:11
    quote:

    JdeFL schreef op 19 maart 2021 10:48:

    [...]
    Gaat een lager pakjesaantal gunstig of ongunstig uitvallen?
    Ik dacht aan het begin van de pakjes-explosie ('haal ze maar af in de Decathlon...), met een nog hogere kostenexplosie. Maar hoe gaat dat in de omgekeerde richting? Sneller terugdringen van de kosten dan het verval van inkomsten uit pakjes? (de marginale opbrengsten, uit mijn les economie). Tenminste, ik ga ervan uit dat we binnen afzienbare tijd terug zelf gaan winkelen....
  7. United We Stand 19 maart 2021 17:27
    quote:

    NewKidInTown schreef op 19 maart 2021 15:28:

    Alternatief Nokia bij bodemvorming rond 3,35
    Je hebt niet veel geduld hé NewKid, op die manier gaan er nog veel van jouw centjes naar de geduldigen vloeien, of was je bij Bpost enkel uit op een snelle winst? Dat is dan iets anders gelopen als voorzien, me dunkt.
  8. forum rang 6 NewKidInTown 20 maart 2021 00:17
    quote:

    United We Stand schreef op 19 maart 2021 17:27:

    [...]
    Je hebt niet veel geduld hé NewKid, op die manier gaan er nog veel van jouw centjes naar de geduldigen vloeien, of was je bij Bpost enkel uit op een snelle winst? Dat is dan iets anders gelopen als voorzien, me dunkt.
    Snelle winst, volmondig ja, is ook gelukt. Laatste rit short, gesloten donderdag, maar slechts een kleine winst. Eerder 2 ritten long, mooie en snelle winsten.

    Nu ben ik er volledig uit. Herstel gaat mij te lang duren, plus de onzekerheid. Zal wel weer een keer aantrekken, 2 jaar ? Duurt me veel te lang, dan begint het op beleggen te lijken.
  9. forum rang 6 NewKidInTown 20 maart 2021 09:55
    "Besluiteloze krabbenmand belemmert toekomst Bpost

    Bpost vestigt zijn hoop de Amerikaanse dochter Radial. Maar ligt daar de toekomst van het semi-overheidsbedrijf?

    Vandaag om 06:00

    Het pijnlijke ontslag van CEO Jean-Paul Van Avermaet legt een cruciaal pijnpunt van Bpost bloot: de zwakke raad van bestuur wijst de postbode de weg niet. 'Individueel zijn die bestuurders goede mensen, maar collectief zijn ze een drama.'

    'Wie ook de nieuwe CEO wordt, het probleem van de raad van bestuur moet opgelost worden.' Een voormalig topmanager van Bpost is snoeihard over de gang van zaken bij het Belgische postbedrijf. Bpost likt zijn wonden na een stormachtige tiendaagse, waarin makke jaarresultaten, een pandoering op de beurs en een interventie van de federale regering tot het onvermijdelijke ontslag van Jean-Paul Van Avermaet leidden.

    De raad van bestuur slaagde er niet de netelige kwestie zelf op te lossen."

    Het artikel eindigt met:

    "Zo goed als alle gesprekspartners wijzen met een beschuldigende vinger en in vaak vernietigende bewoordingen naar voorzitter Cornelis, die de zaken te veel op hun beloop laat. 'De raad van bestuur is al een paar jaar out of control', zegt een voormalige topper. 'De voorzitter heeft weinig controle over de andere bestuurders. Hij probeert de baas te zijn, maar het is een arrogante man met weinig macht. Geen enkele CEO kan slagen met deze raad van bestuur.'"

    Lees het gehele verhaal op

    www.tijd.be/ondernemen/logistiek/besl...

    Mijn conclusie: er zal nog heel veel moeten veranderen voor dat dit bedrijf/aandeel weer een betere toekomst krijgt. Die conclusie had ik al eerder getrokken, ben dan ook blij dat ik eruit ben.
  10. forum rang 7 €URO-Trader 20 maart 2021 10:04
    Maw, onzekerheid. Conclusie: veel daghandel. Aktie: buy the dip en met een paar procent eruit. Koers stond vorig jaar aanzienlijk lager en gaan de winkels weer open eerdaags, huidig concept is niet langer houdbaar en vaccinatie betert vooruitzichten, kan de koers zeker nog omlaag. Succes!
  11. forum rang 8 Leefloon 20 maart 2021 10:41
    quote:

    JdeFL schreef op 19 maart 2021 14:11:

    Sneller terugdringen van de kosten dan het verval van inkomsten uit pakjes? (de marginale opbrengsten, uit mijn les economie). Tenminste, ik ga ervan uit dat we binnen afzienbare tijd terug zelf gaan winkelen....
    Ah, in dat specifieker geval zal afschalen makkelijker zijn dan opschalen. Bij het opschalen is de kans op tegenvallende verrassingen groter, bijvoorbeeld verzenders die dan maar voor DHL's goedkopere afhaalpunten kiezen, terwijl je bij afschalen zonder problemen met de capaciteit terugkeert naar een bekende situatie en het terugstappen kunt richten op een optimale opbrengst. Terug naar het oude, in plaats van voor iets nieuws moeten kiezen. Levert het via Decathlon meer op, dan kan terugstappen wellicht ook vertraagd worden.
10.743 Posts
Pagina: «« 1 ... 258 259 260 261 262 ... 538 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Bpost vlucht naar voren ondanks kritiek op mega-overname

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links