Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europa, Euro, Brexit, etc.

2.111 Posts
Pagina: «« 1 ... 101 102 103 104 105 106 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 MisterBlues 29 januari 2021 17:36
    De EU zal binnen afzienbare tijd genoeg vaccins hebben.

    BASEL (ANP/BLOOMBERG) - De Zwitserse farmaceut Novartis gaat helpen bij de productie van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech om zo te kunnen voldoen aan de sterke vraag. Novartis is van plan vanaf het tweede kwartaal met de productie te beginnen, met leveringen in het derde kwartaal.

    De vaccins zullen worden gemaakt bij een productiefaciliteit in Zwitserland. Het is niet bekend om wat voor hoeveelheden het gaat. De topman van Novartis heeft gezegd dat er gesprekken lopen met verschillende farmabedrijven om bij te springen bij de productie van vaccins of behandelingen tegen het coronavirus.
    Eerder deze week maakte het Franse Sanofi ook bekend het coronavaccin van Pfizer/BioNTech te gaan produceren. Het zou gaan om meer dan 100 miljoen doses dit jaar. Sanofi werkt samen met branchegenoot GlaxoSmithKline aan een eigen vaccin. De komst daarvan liep onlangs vertraging op en nu verwachten beide bedrijven dat vaccin pas eind dit jaar op de markt te kunnen brengen.
  2. forum rang 5 MisterBlues 29 januari 2021 17:55
    In het contract, dat de Europese Commissie vrijdag publiceerde, is weggelakt hoeveel doses AstraZeneca levert, en wanneer en uit welke fabriek. Tot zover de transparantie.

    Het lag dus niet aan Ursula en de Europese Commissie, maar aan AZ. Dit muisje gaat een staartje krijgen.


    Goed dat Ursula nu alle producenten op het matje roept om zich vooral aan de afspraken te houden.

    Contract EU met AstraZeneca over levering coronavaccins openbaar
    Gepubliceerd op 29 januari 2021 12:22 | Views: 2.336 | Onderwerpen: Europa
    BRUSSEL (ANP) - Het contract dat de Europese Unie heeft gesloten met coronavaccinfabrikant AstraZeneca is openbaar gemaakt. Over de overeenkomst, die op verzoek van de farmaceut tot dusver geheim was, was veel te doen sinds AstraZeneca aankondigde voorlopig veel minder vaccins te kunnen leveren dan afgesproken.

    In het contract, dat de Europese Commissie vrijdag publiceerde, is weggelakt hoeveel doses AstraZeneca levert, en wanneer en uit welke fabriek. EU-bronnen zeggen dat het Brits-Zweedse bedrijf 80 miljoen doses beloofde in de eerste drie maanden van het jaar, of eigenlijk zelfs 120 miljoen. AstraZeneca kondigde vorige week aan niet meer dan 31 miljoen doses te kunnen produceren door vertraging in een Belgische vaccinfabriek.

    Daar neemt de EU geen genoegen mee. AstraZeneca zou de EU zo nodig maar vaccins moeten leveren uit zijn Britse fabrieken, ook al zijn die volgens het bedrijf voor het Verenigd Koninkrijk bedoeld. Het contract bepaalt dat AstraZeneca zich "naar redelijkerwijs beste vermogen" zal inspannen om de afgesproken hoeveelheid vaccins te maken in fabrieken in België, Italië/Ierland én het Verenigd Koninkrijk. Welke fabrieken precies zijn bedoeld, is niet zichtbaar.

    Twistpunt

    De afspraak dat AstraZeneca zich verplicht zijn best te doen, is ook een belangrijk twistpunt. De topman van AstraZeneca gebruikte dat eerder als verweer: zijn bedrijf heeft geen resultaat beloofd, maar slechts een inspanning. Maar dat wekte de woede van de EU, die volhoudt dat dat alleen ging over de ontwikkeling en niet over de levering van het vaccin.

    Ook wat de EU voor het vaccin betaalt is niet zichtbaar in de overeenkomst. Het vaccin van AstraZeneca wordt later op de dag naar verwachting goedgekeurd voor gebruik in de unie.

    39 miljoen doses aangeboden

    De vaccinmaker zou eerder deze week hebben aangeboden 39 miljoen doses te leveren. Maar dat is nog veel te weinig, vindt Brussel volgens een EU-bron. Bij het tot dusver laatste overleg van AstraZeneca met de Europese Commissie en de EU-landen, woensdagavond, zou de fabrikant dat bod niet hebben verhoogd.
    Veel EU-landen, ook Nederland, hebben zwaar ingezet op het vaccin van AstraZeneca. Nederland hoopte in februari en maart al miljoenen vaccins te ontvangen, maar zou het met wat nu op tafel ligt moeten doen met ongeveer 1,2 tot 1,5 miljoen.

    Zondag houdt commissievoorzitter Ursula von der Leyen een bespreking met de directeuren van alle zes producenten waar de EU contracten mee heeft afgesloten.

  3. forum rang 5 MisterBlues 30 januari 2021 12:08
    Britten bezorgd over schrappen deel brexitprotocol Noord-Ierland

    Gepubliceerd op 29 januari 2021 21:28 | Views: 2.184 | Onderwerpen: Groot-Britannië, Ierland

    LONDEN (ANP/AFP) - De beslissing van de Europese Unie om een deel van het Noord-Ierse brexitprotocol te schrappen vanwege de problemen met vaccinleveringen, heeft tot bezorgdheid geleid in het Verenigd Koninkrijk. Met het instellen van controles wil Brussel voorkomen dat coronavaccins het Verenigd Koninkrijk in kunnen komen. De Britten vragen zich af waarom ze niet vooraf zijn ingelicht.

    Tussen de Europese Commissie en AstraZeneca ontstond een fel conflict nadat de farmaceut meedeelde in het eerste kwartaal veel minder dan het eerder beloofde aantal doses van zijn vaccin te leveren. In plaats van de beloofde 80 miljoen zou het bedrijf maar 31 miljoen doses kunnen leveren.

    De EU vertrouwde dit niet en wil de hele productielijn van de farmaceut doorlichten. Daarop voerde de EU ook uitvoercontroles in op vaccins die in de EU worden gemaakt, en dus ook aan de grens met Noord-Ierland en Ierland. Volgens het brexitprotocol moeten alle producten zonder controles vanuit de EU naar Noord-Ierland vervoerd kunnen worden. De EU beroept zich nu echter op artikel 16 van het protocol, waardoor delen van de overeenkomst in bepaalde omstandigheden eenzijdig terzijde kunnen worden geschoven.

    De Noord-Ieren vrezen dat de overeenkomst hierdoor wordt ondermijnd. Binnen de Noord-Ierse politiek klinkt het verwijt dat artikel 16 alleen gebruikt wordt als het de EU uitkomt. De Britse minister Michael Gove nam al contact op met Brussel en ook de Ierse premier zou contact hebben gezocht met commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

    Veel EU-landen, ook Nederland, hebben zwaar ingezet op het vaccin van AstraZeneca. Nederland hoopte in februari en maart al miljoenen vaccins te ontvangen, maar zou het met wat nu op tafel ligt moeten doen met ongeveer 1,2 miljoen tot 1,5 miljoen doses.

    quote:

    loekhonderd schreef op 30 januari 2021 10:26:

    Eu heeft keutel ingetrokken bij de Ierse grens. Dus de sluiproute richting VK blijft open via Noord Ierland. Vaccinatiegraad noord Ierland 15%. Republiek Ierland 3,3%. Nl 1,3%. Engelse militaire vliegtuigen hebben in december al hun vaccins vanuit België opgehaald. Ook heeft het VK wetgeving in jaar 2020 om medicijnen en vaccins tegen te kunnen houden bij binnenlandse tekorten bij de grens. Dit was in strijd met de interne markt van de eu, echter nu is dit legaal. De eu heeft nu ook zo n mechanisme in werking gesteld. De Engelse hebben het buitengewoon slim gespeeld. De handelsrelatie is hier wel verder door verzuurd.
    Muisje gaat een staartje krijgen...
  4. forum rang 5 MisterBlues 31 januari 2021 11:05
    EU trekt besluit in - wetend dat ze zich zelf in de vingers snijdt.

    EU-functionarissen: intrekken brexitprotocol was blunder

    Gepubliceerd op 30 januari 2021 19:57 | Views: 3.234 | Onderwerpen: Europa

    Artikel
    Reacties (4)

    BRUSSEL/LONDEN (ANP/RTR) - De Europese Commissie heeft volgens EU-functionarissen een "blunder" begaan door het brexitprotocol over de Ierse grens in te trekken in een ruzie over coronavaccins met het Verenigd Koninkrijk. De regering in Londen heeft gezegd dat het geen verstoringen verwacht van de leveranties van coronavaccins aan Groot-Brittannië.

    Nadat AstraZeneca deze week aankondigde dat het fors minder vaccins aan de EU zou leveren dan aanvankelijk geraamd, kondigde de EU vrijdag aan dat die controles en beperkingen gaat opleggen aan de uitvoer van coronavaccins. Die aankondiging werd door velen verstaan als een dreigement om te voorkomen dat er vaccins naar het Verenigd Koninkrijk zouden worden geëxporteerd.

    Een deel van de EU-maatregelen, om noodcontroles bij de Iers-Britse grens in Noord-Ierland in te stellen, werd echter binnen enkele uren teruggedraaid nadat zowel het verenigd koninkrijk als Ierland hadden geklaagd over die plannen. "Ze hebben erkend dat ze een fout hebben gemaakt en ik geloof dat we ons er nu op kunnen concentreren dat het vaccinatieprogramma een succes wordt", zei de Britse minister van Kabinetszaken Michael Gove tegen Sky News.

    Raab

    De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zei op Twitter er gerust op te zijn dat de EU "geen verlangen heeft om de vaccinleveranciers te weerhouden van het nakomen van hun contracten met het Verenigd Koninkrijk".

    Ook EU-functionarissen betitelen het intrekken van het brexitprotocol als een blunder. In de vijf jaar durende onderhandelingen was het voorkomen van controles aan de Ierse grens juist een speerpunt van de Europese Unie. "Het is beter om vroegtijdig te realiseren dat er een probleem is en het te veranderen, dan om vol te blijven houden en je in te graven", zei een EU-functionaris. "Zodra het duidelijk werd dat het politieke moeilijkheden veroorzaakte en dat het gevoelig lag, vooral aan Ierse en Noord-Ierse zijde, besloten we het in te trekken", zei die over de beslissing van de Europese Commissie.

    Een andere Brusselse functionaris noemde het instellen van de grenscontroles "simpelweg en duidelijk een blunder".
  5. forum rang 5 MisterBlues 1 februari 2021 12:33
    Vaccinatieprogramma's zijn geen sprint maar een marathon. Het komt goed met de EU


    (ABM FN-Dow Jones) De Europese Unie kan in het tweede kwartaal 75 miljoen extra coronavaccins van BioNTech en Pfizer tegemoet zien. Dit liet voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie maandag weten op Twitter.
    In totaal zullen er door de twee partners 600 miljoen vaccins in 2021 worden geleverd aan de EU. Aanvankelijk bestelde Brussel 300 miljoen doses, maar begin dit jaar verdubbelde de EU dit naar 600 miljoen stuks.
    Vorige week werd al bekend dat BioNTech hulp krijgt van Novartis en Sanofi bij de productie van de vaccins.

    Door: ABM Financial News.
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 februari 2021 15:27
    'Britse export naar EU bijna twee derde lager in januari'

    Gepubliceerd op 7 februari 2021 14:34 | Views: 408 | Onderwerpen: Europa, Groot-Britannië

    LONDEN (ANP/DPA) - De Britse export naar de Europese Unie is in januari meer dan twee derde gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. De daling is niet alleen het gevolg van de coronapandemie, maar wordt voor een groot deel veroorzaakt vanwege extra papierwerk en controles die nodig zijn omdat het Verenigd Koninkrijk niet langer bij de Europese interne markt hoort.

    Dat meldt de Britse zondagskrant The Observer op basis van gegevens van de transportbranchevereniging in het Verenigd Koninkrijk, de Road Haulage Association (RHA).

    RHA-topman Richard Burnett zegt in de krant dat veel vrachtwagens die producten vanuit Europa meenemen leeg terugkomen, omdat veel Britse bedrijven nu niet eens proberen om te exporteren naar de EU. Burnett vindt ook dat er veel te weinig Britse douanemedewerkers zijn. Volgens de topman zijn er maar 10.000, een vijfde van wat nodig zou zijn om de boel efficiënt te laten verlopen.

    Er wordt gevreesd voor nog meer dalingen wanneer de Britten in juli beginnen met controles op de import van Europese goederen. Daarnaast gelden strengere reisregels die ook voor verdere vertragingen kunnen zorgen: vrachtwagenchauffeurs die vanuit het VK naar Frankrijk reizen via de Kanaaltunnel moeten nu een negatieve coronatest kunnen laten zien.
  7. forum rang 10 voda 11 februari 2021 06:18
    'Veel meer vacatures bij douane door brexit'

    Gepubliceerd op 11 februari 2021 06:13 | Views: 0

    DEN HAAG (ANP) - De vraag naar personeel bij de Nederlandse douane is afgelopen jaar flink toegenomen. Vacaturesite Indeed, naar eigen zeggen de grootste van de wereld, merkt een toename van het aantal vacatures met 80 procent. Volgens Indeed heeft de voorbereiding op de definitieve brexit een impuls aan de werkgelegenheid bij de douane gegeven.

    Indeed merkt op dat de vraag naar douaneambtenaren, die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de in-, uit- en doorvoer van goederen, tussen 2019 en 2020 nog met 10 procent afnam. In de periode voorafgaand aan de brexit nam het aantal vacatures bij de Nederlandse douane echter snel toe. Met name in de maanden september, oktober en november van vorig jaar, toen de vrees voor een brexit zonder deal dreigde, is het aantal vacatures hard gestegen.

    Volgens Indeed is de impact van de brexit bij de Britse douane nog duidelijker te merken. Daar nam de vraag naar douaniers vorig jaar met 770 procent toe, aldus de vacaturesite. In Frankrijk steeg het aantal vacatures met 120 procent terwijl dit in België 127 procent was.

    Anders dan in andere landen neemt het aantal openstaande vacatures voor douaniers in Nederland sinds november vorig jaar wel weer wat af. Volgens experts van Indeed lijkt het erop dat Nederland op tijd is begonnen met het werven van nieuwe douaniers.
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 21 februari 2021 14:26
    ’Britten willen import Europees mineraalwater aan banden leggen’
    3 min geleden in FINANCIEEL

    LONDEN (ANP/RTR) - Groot-Brittannië denkt er over de import van Europees mineraalwater aan banden te leggen, als revanche voor de Europese importbeperkingen voor schaaldieren.

    Dat meldt de Britse krant The Telegraph, die spreekt van een ’mineraalwateroorlog’. Ook andere voedingsmiddelen zouden volgens de krant als drukmiddel kunnen worden gebruikt, zoals pootaardappelen.

    De Europese Unie heeft strenge regels voor de import van vis en schaaldieren vanuit ’derde landen’. Sinds de brexit en het aflopen van de overgangsperiode eind vorig jaar is het Verenigd Koninkrijk zo’n land. Om schaaldieren te mogen importeren moeten die worden schoongemaakt door middel van een speciaal proces. De Britse visserij zegt dat er te weinig tanks zijn om alle schaaldieren te kunnen reinigen en dat het proces bovendien tijd kost, waardoor de import minder opbrengt.
    Noodsteun

    De Britse regering maakt ook noodsteun beschikbaar voor meer bedrijven in de visserijsector. Daardoor komen ook bedrijven die vissen of schaaldieren zoals oesters en mossels vangen of kweken in aanmerking voor de extra steun. Die is nodig omdat de bedrijven last hebben van de exportperikelen sinds de brexit, maar ook omdat er minder vraag is tijdens de coronacrisis.

    „Onze vissers vormen het hart van veel van onze kustgemeenschappen”, liet milieuminister George Eustice weten. „We erkennen de impact die het coronavirus en het einde van de overgangsperiode op hen hebben gehad.”
  9. forum rang 10 DeZwarteRidder 4 maart 2021 15:30
    Bijna 100 miljard euro Europese subsidie voor Nederlandse innovatie

    Door Onze parlementaire redactie
    18 min geleden in FINANCIEEL

    Den Haag - Nederlandse ondernemers en onderzoekers kunnen vanaf komend voorjaar aanspraak maken op financiering uit een Europese subsidiepot van bijna €100 miljard. De Europese Unie maakt dat geld beschikbaar voor onderzoek en innovatie.

    Het geld is bedoeld voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën, bijvoorbeeld op het gebied van zorg, digitalisering en de energietransitie. Bedrijven, maar ook onderzoeksinstellingen, kunnen aanspraak maken op het geld, waarmee de EU hoopt baanbrekende onderzoeken mogelijk te maken.

    Het project onder de noemer Horizon Europe, dat loopt tot 2027, is de opvolger van Horizon 2020. Daarmee maakte de EU tussen 2014 en 2020 €63,5 miljard vrij. Hier haalden Nederlandse ondernemers ongeveer €5 miljard uit. Nu zit er ruim €30 miljard meer in de pot, in totaal gaat het om €95,5 miljard.

    Vanaf april kunnen ondernemers en onderzoekers een aanvraag Volgens staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) is het programma ’van groot belang’: „Het gaat om slim economisch herstel vanuit de coronacrisis én het is een cruciale basis voor het versterken van onze kennis en het creëren van de banen en inkomsten in de toekomst.”
  10. forum rang 5 MisterBlues 12 maart 2021 20:22

    Onvrede bij Britse bedrijven over eenzijdige brexitbarrière


    Gepubliceerd op 12 maart 2021

    LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Britse exporteurs reageren ontsteld op de beslissing van het Verenigd Koninkrijk om nieuwe douaneregels voor de invoer uit de Europese Unie uit te stellen. Aan Europese zijde gelden de extra controles namelijk al wel voor goederen uit het Verenigd Koninkrijk, waardoor ze van oneerlijke concurrentie spreken.

    "Ik reageer met absolute ontzetting", zegt Steve Howell, die met zijn bedrijf Foodlynx Britse ham en worstjes verkoopt aan hotels en resorts in de EU. "Ik kan niet geloven dat ze zo stom zijn om de Britse export de nek om te draaien, terwijl ze de EU ruim baan geven."

    Aanvankelijk zou de Britse douane vanaf april om meer papierwerk vragen bij de import van voedingswaren als melk en vlees uit de Europese Unie wegens de brexit. Vanaf juli zouden ladingen ook fysiek moeten worden geïnspecteerd.

    Gove

    Deze week kondigde de Britse minister voor brexitzaken Michael Gove aan deze extra controles met zes maanden uit te stellen. Zo wil hij bedrijven de mogelijkheid geven te herstellen van de coronacrisis. De regering van Boris Johnson vreesde ook dat barrières aan de grens juist op het moment van de versoepeling van lockdowns voor tekorten zullen zorgen.

    Binnen het Britse bedrijfsleven nemen de zorgen toe. Zo waarschuwde Richard Burnett, het hoofd van de Britse branchevereniging voor wegtransport, dat Britten hun onderhandelingspositie verzwakken bij pogingen om de EU tot soepelere grenscontroles te bewegen.

    De Britse federatie voor vervoer van gekoelde voedingswaren stelt dat de huidige situatie een "doorlopende oneerlijkheid" creëert tussen bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk en EU-lidstaten. "Het is niet duidelijk hoe deze actie de EU aanzet tot gesprekken over het wegnemen van barrières."

    MakeUK

    Uit een enquête van de Britse lobbygroep voor de maakindustrie MakeUK kwam naar voren dat driekwart van de ondernemingen in die sector met vertragingen aan de grens met EU-lidstaten kampt. De helft van de 213 ondervraagde bedrijven had daardoor hogere kosten.

    In januari, toen de overgangsfase na de brexit was afgelopen, kelderde de Britse uitvoer naar de EU met 40,6 procent ten opzichte van december. De import uit de EU zakte met 28,8 procent, maakte het Britse nationale statistiekbureau bekend.

    Voormalig brexitonderhandelaar David Frost, die nu regeringslid is, haastte zich om via Twitter deze cijfers te nuanceren. Ze kunnen een vertekend beeld geven, zo stelde hij, omdat in het najaar van 2020 aan weerszijden van het Kanaal al grote voorraden waren aangelegd voor het geval van een no-dealbrexit.
  11. forum rang 6 izdp 13 maart 2021 01:38
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 4 maart 2021 15:30:

    Bijna 100 miljard euro Europese subsidie voor Nederlandse innovatie

    Door Onze parlementaire redactie
    18 min geleden in FINANCIEEL

    Den Haag - Nederlandse ondernemers en onderzoekers kunnen vanaf komend voorjaar aanspraak maken op financiering uit een Europese subsidiepot van bijna €100 miljard. De Europese Unie maakt dat geld beschikbaar voor onderzoek en innovatie.

    Het geld is bedoeld voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën, bijvoorbeeld op het gebied van zorg, digitalisering en de energietransitie. Bedrijven, maar ook onderzoeksinstellingen, kunnen aanspraak maken op het geld, waarmee de EU hoopt baanbrekende onderzoeken mogelijk te maken.

    Het project onder de noemer Horizon Europe, dat loopt tot 2027, is de opvolger van Horizon 2020. Daarmee maakte de EU tussen 2014 en 2020 €63,5 miljard vrij. Hier haalden Nederlandse ondernemers ongeveer €5 miljard uit. Nu zit er ruim €30 miljard meer in de pot, in totaal gaat het om €95,5 miljard.

    Vanaf april kunnen ondernemers en onderzoekers een aanvraag Volgens staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) is het programma ’van groot belang’: „Het gaat om slim economisch herstel vanuit de coronacrisis én het is een cruciale basis voor het versterken van onze kennis en het creëren van de banen en inkomsten in de toekomst.”
    Je titel is volkomen fout.
    Dat bedrag is voor de gehele gemeenschap beschikbaar.
    Nl moet aan de bak om een euro daarvan binnen te hengelen.
  12. forum rang 10 DeZwarteRidder 16 mei 2021 19:05
    Column: heeft Brexit al een prijskaartje?

    Door Stefan Koopman
    Vandaag, 14:30 in FINANCIEEL

    Het is inmiddels bijna vijf maanden geleden dat er een handelsakkoord gesloten werd tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Volgens economen betekent dit akkoord een grote stap terug in de Brits-Europese handelsbetrekkingen. Volgens premier Boris Johnson valt dit reuze mee. En dan nog. Voor zijn regering zijn de economische gevolgen ondergeschikt aan het hogere doel van Britse soevereiniteit. Toch is het tijd om een eerste balans op te maken.

    Brexit betekent bureaucratie. Het vereiste papierwerk om te mogen handelen is enorm toegenomen. Voorlopig is dit wel asymmetrisch. De Europese lidstaten beschouwen het Verenigd Koninkrijk volledig als ’derde land’. Er zijn veel controles voor dat Britse goederen de Europese gemeenschappelijke markt kunnen betreden.

    De Britten hanteren daarentegen een zogeheten ’light touch’-regime, omdat de infrastructuur nog niet op orde is. Ook zou de overgang te abrupt zijn. Dit betekent dat exporteren naar het Verenigd Koninkrijk nu nog relatief eenvoudig is. In de komende maanden worden de Britse regels en controles aangescherpt.

    Het is natuurlijk niet onmogelijk om met de Britten zaken te doen. Helemaal niet zelfs. Maar het kost voor een bedrijf gewoon extra tijd, moeite en geld. Gemiddeld genomen is dit zo’n 5 tot 10% van de onderliggende handelswaarde.

    Dit werkt eigenlijk als een importtarief. Soms is dat het waard. Soms niet. Soms is het interessanter om zaken te doen met andere Europese lidstaten. Het effect van Brexit is dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk uit elkaar groeien en het onderlinge economische verkeer afneemt.

    Handel daalt

    Wijzen de data daar ook op? Afgelopen woensdag publiceerde het ONS, het Britse statistiekbureau, hun import- en exportcijfers over het eerste kwartaal. Daaruit blijkt dat de handel tussen het VK en de EU met 14% is gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020.

    Dat is al zo’n €16 miljard. En dat lag niet volledig aan het coronavirus, want de handel tussen het VK en de rest van de wereld was min of meer onveranderd. Kijken we naar de Britse export richting de EU dan zien we een daling van 15%. De import daalde met 12%. De grote schok was in januari, maar het herstel in februari en maart was zwak.

    En Nederland? Onze export naar het Verenigd Koninkrijk daalde het afgelopen kwartaal met 21%. De import liep met 13% terug. Al met al niet heel veel anders dan andere Europese lidstaten. En de zwaarst getroffen sectoren? Voedsel, drinken, chemicaliën en industriële productiematerialen. Ook dat is geen grote verrassing.

    Natuurlijk is dit slechts een tussenstand. De cijfers zijn heel beweeglijk en worden verstoord door Brexit-deadlines en de pandemie. Ook weten we nog maar weinig over de handel in diensten. Het is te vroeg om conclusies te trekken, al lijkt het er dus op dat economen het gelijk aan hun zijde hebben. Maar dat is met Brexit nooit heel relevant geweest.

    Stefan Koopman is senior markteconoom bij RaboResearch. Reageren? Mail naar vragen@dft.nl.
  13. forum rang 10 DeZwarteRidder 9 juli 2021 11:55
    Verenigd Koninkrijk moet Brussel €47,5 mrd betalen voor de nasleep van de brexit
    Van onze redacteur 8 juli 23:17

    Het Verenigd Koninkrijk moet de Europese Unie €47,5 mrd betalen als tegemoetkoming voor de kosten van de uittreding van het land uit de EU, oftewel de brexit.

    Dat staat in een geconsolideerd begrotingsrapport van de EU voor 2020, zo meldt persbureau Reuters donderdagavond op basis van een primeur van de Ierse nieuwszender RTÉ News. Het rapport vermeldt dat de Britten het bedrag verschuldigd zijn op basis van een reeks artikelen die deel uitmaken van een vertrekregeling die de EU en het VK eerder overeen waren gekomen. Volgens het rapport gaat het om een 'nettovordering op het VK'.
    Hoger bedrag

    Het bedrag is beduidend hoger dan verwacht, aldus persbureau Reuters. Het Britse Office for Budget Responsibility (OBR) voorspelde in zijn economische en fiscale vooruitzichtenrapport van maart 2018 dat de vertrekregeling de Britten €41,4 mrd zou gaan kosten.

    In het rapport staat dat Londen in 2021 ten minste €6,8 mrd moet voldoen. De rest kan later worden betaald.

    Londen en Brussel liggen op verschillende terreinen met elkaar overhoop. Zo bekvechten ze over de verkoop in Noord-Ierland van gekoelde vleesproducten uit Groot-Brittannië. Daarover sloten de twee kemphanen vorige week een wapenstilstand van drie maanden.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/economie-politiek/1393180/veren...
  14. forum rang 10 DeZwarteRidder 23 juli 2021 16:43
    Lachen met Jaws
    12:00

    Generaties Nederlanders zijn opgegroeid met Britse tv-cultuur. Afgezien van sublieme grappen uit series als Blackadder, gaat het om detectives, zoals Midsomer Murders. Daar blijken dorpjes die op het eerste oog vooral excelleren in het maken van jam en de jaarlijkse braderie met middeleeuwse spelletjes, 'killing fields' à la de Somme.

    Ook de Britse politieke cultuur fascineert ons. Dat grappige ventje dat steeds maar 'order order' in het Lagerhuis riep, haalde zelfs Ivo Niehe. Doorgaans serieuze mensen hoor je zeggen dat er niets gaat boven de Lagerhuis-debatten, waar de ene honourable gentleman de andere met one-liners onderuit schoffelt, waarna de schapen van de achterban 'Hear hear' beginnen te blaten.

    Aan het hoofd van de Britse regering staat nu ook zo'n artiest, een woordkunstenaar die zijn carrière bouwde op het onzin verkopen over Europa, en die mede dankzij satirische tv bekendheid kreeg. Boris Johnson is ondanks gefabuleerde artikelen en de chaos in zijn politieke leven, ver gekomen.

    Hoe is dat mogelijk? De Britse journalist Jeremy Vine beschreef in 2019 hoe de warrige Johnson moet spreken voor bankiers, maar geen idee heeft waar hij is, en wat hij moet zeggen. Hij begint dan maar een verhaal over schapen, en over de burgemeester van het badplaatsje in de VS waar Jaws opduikt.

    Het publiek staat op de banken: deze man is echt.

    Achttien maanden later komt Vine Johnson bij een ander event tegen. Weer is de politicus niet voorbereid. Weer klinkt het verhaal over schapen en Jaws, weer vergeet Johnson de uitsmijter van een belegen anekdote.

    ‘Was het altijd al Johnsons bedoeling om snel een deal te sluiten, en dan te gaan zieken?’

    Nu is Johnson premier. Er zijn mensen die dat niet kunnen geloven. Daar kan Dominic Cummings, Johnsons ex-medewerker, wel inkomen, maakte hij in een 'omzien-in-wrok'-gesprek met de BBC duidelijk. 'Hij heeft geen plan, hij weet niet hoe hij premier moet zijn, en de enige reden dat we hem daar hebben neergezet, was niet omdat hij de juiste man was voor het leiden van het land, maar omdat we een probleem moesten oplossen.'

    Een probleem weg, een dozijn erbij. Na Johnsons aantreden barst het VK van de schandalen en de problemen, met als nieuw dieptepunt de Britse poging om afspraken met de EU over Noord-Ierland te schrappen. Want die zijn volgens Johnson onwerkbaar.

    Maar zo werkt het niet bij internationale verdragen. Het gaat nota bene om een moeizaam bereikt compromis dat het team van Johnson uitonderhandelde en waar hij zelf mee instemde. Geen 'EU-Diktat', zoals de grapjas van 10 Downing Street zou kunnen zeggen. Die 'onwerkbaarheid' klinkt daarbij schril, want Johnson zelf begon de deal direct te traineren.

    Met deze 'humorist' zijn dus geen afspraken te maken, en degenen die om zijn fratsen lachen, moeten scherp in de gaten houden of de grap niet ten koste van henzelf gaat. Beloftes van Boris Johnson, en daarmee die van het VK, zijn beduidend minder waard dan het behangpapier van £840 per rol waarmee de premier zijn ambtswoning liet bekleden.

    Was het altijd al Johnsons bedoeling om snel een deal te sluiten, en dan te gaan zieken? Wellicht geeft het verhaal over Jaws dat hij steeds herhaalt een hint. Wat hij er zo geweldig aan zegt te vinden, is dat de burgemeester van het badplaatsje ondanks de patrouilles van de hongerige haai, weigert de stranden te sluiten. Dat is slecht voor de middenstand.

    In zijn 'improviseerspeech' vertelt Johnson stralend dat de megahaai dan wel wat mensen opvrat, maar de rest had een geweldige tijd. Ze konden naar het strand omdat de burgemeester de hand lichtte met de veiligheidsregels.

    Dit verhaal komt van een politicus die maandag ondanks dat de coronabesmettingen door het dak gaan, alle restricties introk en 19 juli uitriep tot 'Vrijheidsdag', en die in november vorig jaar intern duidelijk maakte dat hij nooit meer zou instemmen met een lockdown. 'Laat de lijken maar met duizenden tegelijk opstapelen', zei hij volgens de Daily Mail.

    Dat zijn geen grappen meer. Dat is de frustratie van een man die weet dat zijn incompetentie hem heeft ingehaald, of de roekeloosheid van een nihilistische waaghals die politieke conventies opblaast louter omdat hij van knallen houdt, en het puin iets voor anderen is.

    Han Dirk Hekking is algemeen verslaggever van Het Financieele Dagblad

    Lees het volledige artikel: fd.nl/opinie/1405442/lachen-met-jaws
  15. forum rang 10 DeZwarteRidder 30 augustus 2021 09:31
    Brexit-blues
    Mathijs Bouman 09:02

    Acht maanden na het einde van de transitieperiode beginnen de gevolgen van brexit al meer de Britse realiteit binnen te dringen. Het is een realiteit van lege schappen in de supermarkt, van oogst die verpietert op het land, van restaurants die moeten sluiten wegens tekort aan ingrediënten en van varkens die dreigen te worden geruimd vanwege personeelsgebrek in slachthuizen.

    'De voedseltekorten worden veroorzaakt door brexit, en niets anders', zegt een transportondernemer. Dus niet door de pandemie, maar door een gebrek aan Europese chauffeurs. 'Brexit heeft geen enkel voordeel', stelt ondernemersclub Make UK. Een pubeigenaar die zijn zaak sluit vanwege tekort aan bier zegt: 'Geen twijfel, dit komt door brexit, en alleen door brexit.'

    Wat te doen? Militairen op de vrachtwagens? Gevangenen te werk stellen op het land en in de slachterijen? Of misschien toch maar weer Europese werknemers binnenlaten? Er wordt volgens de Britse pers allemaal over nagedacht. Van 'take back control', naar soldaten op de snelweg, dwangarbeid en arbeidsmigratie. Hoe zouden de brexiteers zelf vinden dat het gaat?
    Over Bouman & Dijkman

    Elke doordeweekse dag reflecteren journalisten Mathijs Bouman en Anna Dijkman kort en krachtig op de actualiteit in het FD. Reageren? Stuur uw mail naar opinie@fd.nl

    Lees het volledige artikel: fd.nl/opinie/1409767/brexit-blues
2.111 Posts
Pagina: «« 1 ... 101 102 103 104 105 106 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,06 -1,13%
EUR/USD 1,0634 +0,08%
FTSE 100 7.810,87 -1,94%
Germany40^ 17.744,10 -1,57%
Gold spot 2.382,79 -0,02%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

Avantium
+4,93%
FASTNED
+2,69%
DSM FI...
+1,34%
Arcadis
+1,27%
Air Fr...
+0,87%

Dalers

Arcelo...
-7,09%
Aperam
-5,99%
JUST E...
-4,51%
SBM Of...
-4,17%
ALLFUN...
-3,70%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links