Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel UNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELD PSE:URW.FR, FR0013326246

  • 76,840 25 apr 2024 17:35
  • -0,060 (-0,08%) Dagrange 75,820 - 77,500
  • 450.647 Gem. (3M) 376,4K

Mijn FIRE-beleggingen (waaronder en n.a.v. URW ;-))

6.330 Posts
Pagina: «« 1 ... 12 13 14 15 16 ... 317 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 LTOke 3 maart 2021 18:55
    Champagne!

    Unity is wel een serieus risico gezien het negatieve eigen vermogen. En dat één afnemer zo een problemen kan veroorzaken, spreekt ook niet in hun voordeel.
    Zou ik bovenstaande niet weten, zou ik denken dat het wel redelijke risk-free business is. Eenmalig investeren in je kabel en dan jarenlang er op verdienen.
    Bij Oneok werkt dan vooralsnog prima met een pijpleiding ipv een kabel.

    Misschien moet je in die REIT hoek eerst een verder zoeken naar partijen die er iets beter voorstaan en waar je ook niet de hoofdprijs voor hoeft te betalen.
    Of je moet het risico natuurlijk willen lopen. Potentieel is er zeker.

    In het kader van gokken met REITs is hier een vergelijkbare voor GEO: CoreCivic, Inc.
    Ook gevangenissen en zwaar onder "oude" koers met een potentieel dividend van 22%.
  2. forum rang 5 QueSera 3 maart 2021 22:09
    Psssst. Niet zo hard. Anders ontdekt Peter133 ons nog!

    Tja. Ik denk dat in een goed gediversifieerde portefeuille altijd een paar aandelen het slechter zullen doen. Is dat voor mij reden om te verkopen? Niet perse. Het hangt er vanaf. Daalt de koers omdat er een probleem bij het bedrijf is/hebben ze de verwachtingen teleurgesteld? Dan moet je verkopen serieus overwegen. Zijn ze uit de mode/is het marktsentiment tegen? Dan moet je juist bijkopen overwegen.

    Ik heb een aantal aandelen die dit jaar zijn gedaald:
    1) Alfen. Iets van -15%. Zit ik ermee? Nee. De cijfers waren goed. Ze zijn vorig jaar twee keer over de kop gegaan. Nu is de algemene wijsheid dat je alles wat met elektrisch te maken heeft moet verkopen. Nou ik niet, want volgens mij is het een groeipareltje. (Ik heb maar weinig groeiaandelen, maar deze houd ik lekker).
    2) Iberdrola. -12%. Spaans alternatieve energie nutsbedrijf. Is nu ook uit de mode. Is zeker geen snelle groeier. Heeft nu een dividendrendement van 4,3%. Als ze zakken naar de lage 9 regionen koop ik bij.
    3) Ahold. Mijn GAK is ook 24,80. En nop, ook nog geen dividend ontvangen. Volgens mij is dit aandeel ondergewaardeerd. Als Cool Blue naar de beurs is gebracht, dan weet men misschien ineens ook een prijskaartje op BOL te plakken. Volgens mij hebben ze nu ook last van de discussie mbt het voornemen van Biden om het minimumloon te verhogen van 7$ naar 15$ (stel je voor, sinds de jaren 80 of zo is het minimumloon bevroren). Ze hebben geen outlook willen geven bij de cijfers. Dat was onhandig van ze. Daarvoor worden ze nu gestraft. Als ze onder de 20 zakken dan koop ik bij. Dan zit je toch ook op een dividendrendement van 5% of zo.
    4) Unilever. Heb ik recent aangeschaft nadat ze na de presentatie van de jaarcijfers al met 7% naar beneden waren geknald. Zijn sindsdien alleen maar verder gedaald. Waarom? Joost mag het weten. Ze staan nu bijna net zo laag als op het dieptepunt van maart vorig jaar. Als ze verder zakken, dan koop ik wellicht wat bij.

    Ahold en Unilever, dat zijn bluechips. Als je die kunt inladen tegen 5% dividendrendement moet je dat volgens mij doen. Dan op de plank leggen, nooit meer naar omkijken en elk jaar dividend ontvangen. Deze aandelen zullen je niet snel slapeloze nachten bezorgen.

    Conclusie: ik ben meer geneigd om naar het rendement van het hele porto te kijken en niet zo zeer per regel. En over mijn hele porto heb ik niet te klagen. Als het over goede bedrijven gaat (Ahold, Unilever) waarmee weinig mis is, maar die nu even de underdog zijn qua sentiment, zie ik het eerder als koopkansen (nu nog de cash vrijmaken/vinden).
  3. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 4 maart 2021 12:47
    Ik heb na je wijze woorden mijn verkooporder op de laatste tranche (die ik op een laat limiet van 22 had staan) weer ingetrokken en houd een pluk Ahold in de mix. Weliswaar nu iets onderwogen (ca 1% ipv ca 1.4%), maar Ahold mag in afgeslankte vorm weer terug op de bank zitten.

    Om mezelf een beter gevoel te geven van een verse start, staat Ahold weer geheel gereset met een GAK van 21.66 in mijn lijst. In feite heb ik het verlies tot gisteren volledig gerealiseerd in mijn overzicht, waardoor ik een verse start kan maken met Ahold op een GAK van 21.66, waardoor ik vanaf nu (hopelijk) wat vrolijker tegen Ahold aan kan kijken.

    I know...het is een boekhoudkundige broekzak vestzak en sigaar uit eigen doos truuk, maar op de een of andere manier voel ik me daar tóch beter bij (komt waarschijnlijk omdat het realiseren van een verlies op Ahold helemaal in het niet valt in de grote bak met "gerealiseerde winsten en verliezen", terwijl ik Ahold vanaf vandaag weer helemaal schoongeveegd in het groen zie starten...

    Dankjewel QueSera voor het me nog eens 2 keer laten nadenken over mijn mix ;-)

    PS: ik heb ondanks de waarschuwing van LTOke toch een pluk Uniti gekocht en die gok staat na één dag al op -3%, dus dat gaat al direct de goede kant op... haha... *lachend als een boer met kiespijn*
  4. forum rang 4 LTOke 4 maart 2021 13:37
    En als we dan toch brekebeentjes aan het delen zijn:

    Mijn grootste verlies heb ik met iShares CleanEnergy etf
    Gekocht toen Biden aan de macht kwam, met de redenatie dat die er nog fors in gaat investeren.
    Normaal gesproken zal ik niet snel meespringen op een hype, maar dacht (en denk) dat dit wel zal gaan renderen.
    En dan betalen ze ook nog nagenoeg geen dividend. Beetje vloeken in mijn portefeuille.
    Grote partij in deze etf is Plug Power en die heeft er een wild ritje opzitten de laatste maand. En dat zie je dus ook terug in de koers van deze etf.
    Maar ik blijf er vertrouwen in houden dat opa B. de geldkraan in deze sector nog flink gaat opendraaien. En dan vind ik een etf wel veiliger dan losse bedrijven waarvan je nu niet zeker weet of ze er over 5 jaar nog zijn.
    Dus ik hou hem wel vast de komende 4 jaar.
    Heb ik ook een morele tegenhanger voor mijn aandeel in Shell en Total :-)

    Andere verliezer is vergelijkbaar: Apple Inc.
    Mee gesprongen op de hype, laag dividend, te duur aangekocht.
    Al vrij vroeg na mijn herstart in de beleggerswereld aangekocht. Beginnersfoutje.
    Maar op lange termijn wel prima perspectief dus het is ook een blijvertje.

  5. forum rang 5 QueSera 4 maart 2021 14:28
    Graag gedaan @AVM :)
    Je kunt nu een keer niet alleen maar hoog-risico aandelen hebben. Als de beurs een smak maakt (wat die ongetwijfeld gaat doen vroeger of later) ben je blij dat je nog wat Appies en Unilever hebt. Die gaan dan alleen -15% of zo en blijven dividend uitbetalen, terwijl je HD dan -60% doet en met een beetje pech ook nog dividend opschort.

    Over hoog risico gesproken: ik heb vandaag toch nog uit wat hoeken en gaten wat geld geschraapt voor de oorlogskas. Ik wil mijn positie Unibail weer op pijl brengen. Die zijn voorlopig mijn prioriteit. Ik denk namelijk dat als ik te lang wacht, ik misschien te laat ben (of is het FOMO?). Ik zag ze al met een schuin oog een tijdje met de nodige ups en downs gestaag oplopen. Wat mij deed besluiten om nu in actie te komen is 1) de positie van Niel van > 10% en 2) als de beurs daalt wegens rentevrees dan stijgt Unibail. Is ook wel logisch, want vastgoed is een inflatiehedge.

    Ik ben ervan overtuigd dat de rente verder stijgt, want de inflatieverwachtingen nemen toe. Centrale banken proberen nu nog te managen by speak, maar dat zal niet helpen. Als dat gelddrukken en steunpakketten gaat de inflatieverwachtingen verhogen. De eerste inflatie zie je al. Dus ik ga nu positie nemen. Laat die rentestijging maar komen.

    Hoe zien jullie dat?

    PS: ik ben voor elke vorm van jezelf voor de gekhouderij (oftewel positief presenteren) als het je maar helpt om de goede beslissingen te nemen.
  6. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 4 maart 2021 17:42
    quote:

    QueSera schreef op 4 maart 2021 14:28:

    [...]
    Wat mij deed besluiten om nu in actie te komen is 1) de positie van Niel van > 10% en 2) als de beurs daalt wegens rentevrees dan stijgt Unibail. Is ook wel logisch, want vastgoed is een inflatiehedge.

    Ik ben ervan overtuigd dat de rente verder stijgt, want de inflatieverwachtingen nemen toe. Centrale banken proberen nu nog te managen by speak, maar dat zal niet helpen. Als dat gelddrukken en steunpakketten gaat de inflatieverwachtingen verhogen. De eerste inflatie zie je al. Dus ik ga nu positie nemen. Laat die rentestijging maar komen.

    Hoe zien jullie dat?
    [...]
    Mee eens dat het uitdelen van gratis geld, het drukken ervan, het zogenaamde "inflatie opjagen, want dat is goed voor de economie" heel goed zou moeten zijn voor de waarde van vastgoed.

    Het stijgen van de rentes is daar eigenlijk een logisch gevolg van. Dat werd jaren lang kunstmatig vanuit de FED en ECB onderdrukt, maar nu lijkt het dan alsnog, in ieder geval in de VS, te gebeuren. Ik zie daar echter niet zo heel snel van in waarom dat gunstig zou zijn voor URW. Hoogstens zie ik de kansen toenemen voor de rentemarges die onze mREITs en BCD's kunnen gaan halen op nieuwe leningen, maar ik zou denken dat het voor URW juist iets ongunstiger wordt om leningen door te rollen. Daarom is het maar goed dat ze dividend op zak houden om leningen zo veel mogelijk af te lossen en niet alleen maar doorrollen.

    Kortom: ik zie stijgende inflatie wél als een gunstig effect, maar stijgende rente als een ongunstig effect voor URW. Per saldo weet ik het niet.

    Over rentes gesproken (bruggetje naar een ander onderwerp):
    Ik kwam er deze week pas achter dat ik bij DeGiro niet ca 1.25% debetrente betaalde over het geleende saldo, maar 4%. Dat komt doordat het tarief voor lenen nogal cryptisch staat omschreven en ik iets te lui was geweest om het goed uit te zoeken wat het precies betekende...
    In het tarieven overzicht van DeGiro staat o.a. dit:
    www.degiro.nl/helpcenter/faq/beleggin...
    Gealloceerde debetrente (EUR) EONIA (minimum van 0) + 1,25%
    Gealloceerde debetrente (USD) USD LIBOR (minimum van 0) + 1,25%

    Het blijkt nu echter dat om dit tarief te krijgen je geld moet "alloceren", omdat je anders het standaard tarief van 4% betaalt over de "ongealloceerde" debetstand. Het vervelende is dat het "alloceren" van geld weliswaar vrij simpel gaat (instellingen/allocatie/bedrag invullen), maar dat het pas op de eerste dag van de eerstvolgende maand ingaat. Daarnaast is het zo dat als je te veel "alloceert" je ook rente betaalt over het meerdere.

    Voorbeeld: je hebt 40.000 geleend (in het rood) en je alloceert voor de zekerheid alvast 50.000, dan betaal je niet alleen 1.25% over het bedrag van 40.000 wat je daadwerkelijk hebt geleend, maar ook 1.25% over het meerdere (10.000) wat je op dat moment helemaal niet hebt geleend. Dus je moet van tevoren goed bedenken voor welk bedrag je de 1.25% wil alloceren, omdat je dat bedrag weliswaar elk moment kan aanpassen, maar dat het - als het goed is - pas op de eerste dag van de eerstvolgende maand daadwerkelijk ingaat. Het is dus niet verstandig om voor de zekerheid een veel te fors bedrag standaard te alloceren, omdat je anders een (weliswaar lage) rente betaalt over een veel te hoog bedrag.

    Kortom: ik blijk al een paar maanden zo'n 2.75% te veel aan rente te hebben betaald over een bedrag van >40.000 en pas vanaf 1 april ga ik daar 1.25% over betalen (i.p.v. 4%). Dat vind ik toch wel een verborgen en omslachtig nadeeltje van DeGiro. Ik kwam er pas achter dat mijn rentebetalingen veel hoger waren dan verwacht, toen ik zag dat ze niet per kwartaal maar per maand in rekening werden gebracht... Nu maar hopen dat het probleem vanaf 1 april is opgelost: maar ook dan moet je elke maand goed blijven opletten en het gealloceerde bedrag aanpassen aan een eventueel hogere of lagere debetstand. Doe je dat niet, dan loop je alsnog het risico om te veel te betalen.

    Wel een beetje een gedoe (en een soort "kleine lettertjes" valkuil). Bij IB betaal ik gewoon standaard ca 1.5%, zonder gedoe met alloceren en elke maand opletten...
  7. forum rang 5 QueSera 4 maart 2021 19:54
    Tja. Die lage tarieven moeten ergens vandaan komen....
    Ik zit bij Binck. Is heel wat duurder dan De Giro, maar die doen dit soort fratsen niet. Ben overigens tevreden met Binck, want ze hebben een uitstekende klantenservice.
    Ik sta nooit rood. Tenminste niet in cash. Ik heb wel effectenkrediet, maar daarvan "betaal" ik de margin op mijn geschreven putopties. Omdat het hier niet om kasstromen gaat heb ik nog geen aan mij berekende rente kunnen ontdekken.
  8. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 4 maart 2021 20:55
    Ja...zucht... ik vraag me af hoeveel DeGiro klanten hier ongemerkt in zijn getrapt... Gelukkig maar dat ik er nog een beetje bijtijds achter ben gekomen.

    Nu echter een opmerking over de kosten bij Binck: die kunnen er ook wat van hoor!
    Zoek bijvoorbeeld naar de debetrente van Binck, dan vind je deze pagina: www.binck.nl/zelf-beleggen/pakketten
    Om de debetrente te kunnen inzien moet je op de link onderin "Rente op uw zelf beleggen rekening" klikken waarna een popup tekst verschijnt:
    "Debetrente Eurorekening: 1-maands euribor + 4% met een minimum van 6%"
    Het lukt me niet om een directe link daarvan hier te plaatsen, dus blijkbaar willen ze hun tarieven ook niet al te transparant voor iedereen zichtbaar/linkbaar publiceren...

    Als ik minimaal 6% zou moeten betalen dan zou het inderdaad ook niet echt lonen om met leverage te beleggen, dus ik begrijp je heel goed waarom je dat niet doet.

    De business case bij 1.25% financiering is een stuk makkelijker te maken: in feite speel ik dan net als die mREITS voor investmentbankje. Ik leen tegen 1.25% en koop een stuk waardepapier waar ik een "coupon" (in dit geval een gemiddeld dividend) over krijg die fors hoger is. Op de huidige koersen haal ik een gemiddeld bruto dividend rendement van ca 6% op mijn mix. Door de leveraging/hefboomeffect wordt het rendement zelfs opgepompt tot ca 7% (ik ben dus niet heel erg zwaar aan het hefbomen: de roodstand is nu ca 12% van de totale waarde en ik wil dat beperken tot maximaal 20%). Hiermee betaalt een aankoop zichzelf als het ware terug. Zeker bij een rente van 1.25%. Het wordt als een stuk minder gunstig bij een rente van 4% en al helemaal als ik een debetrente van minimaal 6% zou moeten betalen.

    Risico's zijn er natuurlijk ook: als je heel erg veel leent tot dicht tegen de margin aan (maximaal toegestaan leenbedrag als bepaald % van de totale waarde) dan loop je het risico op een margin call als de aandelen plots gaan crashen. De waarde ervan is dan niet meer voldoende als onderpand voor de lening en dan moet je plots gaan bijstorten/aflossen. Als je dat geld niet meteen hebt, dan moet je aandelen gaan verkopen (nooit leuk midden in een crash), en in het ergste geval gaat DeGiro dat voor je doen. Ik beperk dit risico door maximaal 20% van de waarde te lenen.

    Een ander risico is natuurlijk dat de debetrente heel erg gaat stijgen. De Euribor is nu negatief, maar die was in 2008 nog +4%. Samen met de 1.25% (DG) of 4% (Binck) maakt dat 5.25%-8%. Dan verlies je dus geld, omdat dat waarschijnlijk meer is dan wat je aan dividendinkomsten genereert.

    Tenslotte is er nog een praktische zaak: stel dat je de dividendinkomsten al nodig hebt om je dagelijkse kosten mee te dekken. Dan is is het bij DG wel mogelijk om ondanks de roodstand nog geld op te nemen. Bij IB is dat sinds de migratie van IB-UK naar IB-IE (Ierland) vanwege de Brexit, niet meer mogelijk. Opnemen van cash kan daar (vooralsnog) alleen bij een positief saldo. Dus dan zou je moeten wachten totdat de dividendinkomsten de roodstand hebben geneutraliseerd/afgelost, of stukken verkopen om de roodstand af te lossen. Gelukkig heb ik het dividend niet nodig, maar ik merk wel dat ik de roodstand bij IB toch onprettiger vind dan bij DG, vanwege de restrictie.
  9. forum rang 5 QueSera 4 maart 2021 21:56
    Ja. Dat zijn heftige kosten. Maar dat is eigenlijk niet waarom ik het niet doe. Het is meer principieel dat ik liever niet beleg met geleend geld.

    In feite doe ik het natuurlijk wel een beetje. Want de marginverplichting voor de opties, die gaat nu af van de ruimte, niet van mijn cash. Omdat ik geen cash hiervoor hoef aan te houden is het soortement gratis, want ik heb nog niet kunnen ontdekken dat mij hiervoor rente in rekening is gebracht. Dat zou in mijn geval anders aardig in de papieren lopen. Ik wist niet wat ik zou moeten verwachten. Bij ING moest ik echt cash hebben (maar daar had ik geen effectenkrediet). Ik zit nu 4 maanden bij Binck, maar ik heb op mijn afschriften nog geen rente voor marginverplichtingen voor opties kunnen ontdekken. Ik blijf ook wel echt ver van de grens, want als de boel klapt wil je niet ook nog een margin call, vooral als de rest van je cash in stenen vast zit (ik heb momenteel 2 huizen, we zijn onze woning nu verkoop klaar aan het maken).

    Nog even over de rente /inflatie en URW. Vastgoed is in theorie relatief inflatiebestendig, want de huur stijgt mee met de inflatie. In hoeverre URW de huur ook kan verhogen voor retailers die op sterven na dood zijn zullen we nog wel zien. Rente. Ja, een stijgende rente is niet best voor een bedrijf met een berg schulden. Daarom was ik ook zo in mijn nopjes met die herfinancieringsoperatie van ze. Het was een van de eerste dingen die het nieuwe bewind heeft gedaan. Ze hebben een obligatie vervroegt afgelost en een andere geplaatst met een veel langere rentevaste looptijd. Er was toen wat gemopper over hogere financieringskosten, want ja, langere looptijd = hogere rente. Ik vond het alleen maar slim. Ze hebben de duration van hun schuld behoorlijk verlengt.

    Overigens heb ik nog geen URW kunnen aanschaffen. Ze holden vandaag sneller weg dan ik ze kon vangen. Morgen weer een kans. Ik hoop op een dipje van de schrik, zo van help! 6% gestegen laten we gauw maar weer wat zakken. Ik heb een limiet kooporder ingelegd. Misschien vang ik wat op in een wilde zwieper. Niets is tenslotte uitgesloten met dit aandeel.
  10. forum rang 5 QueSera 4 maart 2021 22:09
    PS: of een rentestijging goed is voor de mREITs?
    Niet perse, volgens mij. Neem Annaly: Enerzijds heb je de bestaande portfolio van MBS. Die gaan in waarde dalen. Dus via de balans heb je verlies. Op je nieuwe productie maak je een hogere spread (ervan uitgaande dat de variabele rente niets doet). Dus via je inkomsten maak je winst. Maar ik denk dat je het verlies eerst krijgt en dan in een keer. De hogere spread komt later en geleidelijk binnen.
    Ik hoor het graag als ik iets over het hoofd zie/verkeerd zie,
  11. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 4 maart 2021 22:34
    quote:

    QueSera schreef op 4 maart 2021 22:09:

    PS: of een rentestijging goed is voor de mREITs?
    Niet perse, volgens mij. Neem Annaly: Enerzijds heb je de bestaande portfolio van MBS. Die gaan in waarde dalen. Dus via de balans heb je verlies. Op je nieuwe productie maak je een hogere spread (ervan uitgaande dat de variabele rente niets doet). Dus via je inkomsten maak je winst. Maar ik denk dat je het verlies eerst krijgt en dan in een keer. De hogere spread komt later en geleidelijk binnen.
    Ik hoor het graag als ik iets over het hoofd zie/verkeerd zie,
    Zou het niet zo zijn dat bij de bestaande bezittingen de daar tegenoverstaande schulden de stijgende rente een ongeveer gelijke daling van de waarde aan beide kanten veroorzaakt (mits duration een beetje goed gematcht)? Als ze het renterisico tenminste inderdaad met swaps en swaptions hebben afgedicht. Zie: www.reit.com/what-reit/types-reits/gu...

    Als ze dat goed hebben gedaan, dan zou je zeggen dat ze voor de bestaande portefeuille redelijk beschermd zijn en dat ze een hogere rente marge kunnen binnentikken als de rente stijgt voor de nieuwe productie. Met het stijgen van de langere rentes lijkt de rente curve weer een beetje normaler te worden (niet meer zo vlak of zelfs inverse) en dat zou dan ook iets beter zijn voor mREITs.

    Maar ja, eerst zien dan geloven. Tot nu toe houden mijn mREITs zich best goed (allemaal in het groen), alleen vandaag zijn de meeste ervan een beetje gedaald. Dat heeft vermoedelijk meer te maken hebben met het algehele omgeslagen sentiment van vandaag dan de stijgende rente, want die is al wat langer aan het stijgen en dat heeft tot nu geen negatief effect gehad op de mREITs. Die stegen eigenlijk een beetje mee met de rente, maar dat kan ook komen doordat ze allemaal ook nog aan het herstellen waren vanuit hun onderwaardering. Dus ik wacht met interesse de ontwikkelingen af rondom stijgende rente en de waardering van de mREITs/BCDs.
  12. forum rang 5 QueSera 4 maart 2021 22:48
    Ja. Zou kunnen. Maar volgens de laatste cijfers (of was het q3?) had Annaly het renterisico maar voor de helft afgedekt. Maar ja. Dat zegt nog niets over hoe ze nu ervoor staan.
    Mijn mREITs laten inderdaad een gemengd beeld zien. Vandaag waren de meeste in de min. Ik ben inderdaad benieuwd hoe ze deze hobbel nemen.
    Ik kijk sowieso gefascineerd toe. Onder de oppervlakte zijn de bewegingen best heftig. Die stijgende olieprijs legt Shell geen windeieren. Mijn banken en Aegon, als een tierelier. Alles wat vorig jaar de lievelingetjes waren, gaat nu net zo hard weer in de uitverkoop. Ik zie het aan Alfen. Ik heb ook een beetje ASMI. Alle winst die ik had gemaakt is daar nu ook weg. Ik zit het wel uit. Het is maar een klein deel van mijn porto. Het wordt ruimschoots gecompenseerd door de ralley van de kneusjes.
  13. forum rang 5 QueSera 6 maart 2021 13:06
    quote:

    LTOke schreef op 5 maart 2021 22:51:

    [...]

    Vandaag mijn "winnaar van de dag".
    Grote verrassing dat mijn porto vandaag ruim 1% in de plus staat. Toen ik vanmiddag keek was het nog ruim 1% in de min. Bumpy ride geweest blijkbaar.
    Ja, leuk. Zullen we ook een keer winnaars delen (de verliezers van de dag hadden we al)

    YtD, zeg maar de eerste twee maanden van dit jaar, zijn dat Shell, ING, ABN, Aegon, PostNL en Flow Traders. Allemaal tussen de plus 1/4 en plus 1/3. Ik had er ook nog op de meeste flink putopties geschreven. Dat werkt nu als een soort winstverdubbelaar. (Ik ben trouwens niet van plan om daar nu nog weer een schepje bovenop te doen).

    Shell profiteert van de hogere olieprijs (inflatie!), de banken en Aegon van hogere rente (inflatie!), PostNL heeft sowieso mazzel met de Corona en ik denk dat ze zich in het algemeen herpakt hebben en Flow is spekkoper elke keer als er rumoer is. Ik las laatst over Flow ook dat ze hun business hebben uitgebreid. Ze zijn niet alleen market makers voor ETFs maar nu ook voor bitcoin. Daar schijnen ze Europees leider in te zijn. Deze uitbreiding geeft denk ik (hoop ik) een wat constantere inkomstenstroom. Ik vind het slim. In de goldrush werden ook niet de goudzoekers rijk maar de mensen die de pikhouwelen verkochten.

    Ik denk dat ik met dit pakketje goed ben gepositioneerd voor de volgende maanden.
    Alfen (min 1/3), Appie (-10%), Iberdrola (-10%) maakt me dan niet meer zo veel uit.

    Ik ga denk ik over een aantal maanden een beetje switchen naar nog wat Tech (ASML/ASMI). Van mezelf moest ik kiezen tussen ABN en ING, want ik had recent een boel Amerikaanse minibankjes aangeschaft. Het wordt ING. Ik heb out of te money call opties geschreven op mijn ABNnetjes. Als dat zo doorgaat mag ik ze wel leveren in juni.

    Ik denk dat Shell nog wel flink door kan stijgen. Als die hoge olieprijs als blijvend wordt beschouwd (als!), Shell dus structureel weer flink winst maakt, dan zal de druk ook toenemen om het dividend sneller te verhogen. Als dat gebeurt kan Shell zo maar weer op 25 staan over niet al te lange rijd. Ik heb nu al een veel te grote positie in Shell. Maar ik houd ze dus nog om die reden even vast. Het ideale scenario is dat je dan wat Tech kunt kopen die dan net een smak heeft gemaakt. Ik blijf eigenwijs ook een klein porto milieuvriendelijke groeiaandelen willen hebben. Gewoon omdat ik hier warm voor loop. Ik hoef er niet per se veel mee te verdienen. Zo kijk ik al een tijdje naar Solar Edge. Ik heb de zonnepanelen zelf ook, is een goed product. Maar het aandeel was krankzinnig duur geworden. Nu dalen ze hard.

    Aegon kan ook nog wel een stukje hoger. De dollar stijgt, rente stijgt, de nieuwe topman brengt focus aan. Daar kom ik voorlopig ook niet aan. Maar op termijn ga ik hier ook wel herbalanceren.
  14. forum rang 4 LTOke 6 maart 2021 21:21
    Ja! Winnaars. Schijn je wel minder van te kunnen leren dan van verliezers.
    Want bij winnaars heb je achteraf altijd gelijk :-)
    Ik hou het bij een top 3:

    1. Macerich
    Eerste keer net voor de kerst gekocht. Valt in de categorie "coronakneusjes". Hopen op termijn op koersherstel en nog belangrijker: herstel van het oude dividend. Ze hebben begin 2020 namelijk 80% van hun dividend geschrapt. Blijft bij deze koers nog een respectabele yield van 4,5% over. Na herstel naar het oude bedrag zou dat groeien naar een mindblowing 22%!!
    En toen kwam het shortverhaal rondom Gamestop. En blijkbaar deed MAC ook even mee. Koers opeens verdubbeld.
    Redelijk goed getimed met mijn verkoop en uitgekomen op 86% winst.
    Intussen heb ik ze weer opgepikt voor een redelijke prijs en ga ik rustig afwachten op het 22% dividendrendement.

    2. SPG
    Met dezelfde kerstbonus aangeschaft. Ook een "coronakneusje".
    Zelfde verhaal qua verwachtingen van koersherstel en dividendherstel. Betalen nu op mijn GAK 6,4% dividend. Kan nog groeien naar ruim 9% als ze de oude bedragen weer gaan uitbetalen. Inmiddels al 35% in koers gestegen. En het einde is nog niet in zicht..... hoop ik.
    Gaat komende maanden, samen met URW, nog wel flink verder stijgen.

    3. Royal Dutch Shell A en B
    Het jaar begonnen met Shell A. Na een tip op het forum geswitched naar Shell B. Dat was al gelijk 5% gratis rendement.
    Dus de rendementen van A en B tel ik voor deze lijst maar bij elkaar en komt ongeveer op 25%.
    Dividend valt in mijn portefeuille ietsjes tegen met 3,8%, maar ik heb goede hoop op langdurige groei van het dividend.

    Misschien wel nog eervolle vermeldingen voor nr's 4 en 5: Oneok en Apollo RE. Die heb ik pas sinds vorige maand in bezit, maar wel al respectievelijk 21% en 14% gestegen.
    Dank aan AVM voor de tips omtrent die laatste twee. Door jou begonnen met verdiepen in mREITs en pijplijnbedrijven. Jij kwam met Altus, maar die vond ik te risicovol, vandaar mijn keuze voor Oneok. Vooralsnog geen spijt van, zeker met 7% dividend onderweg.
    Altus staat overigens wel nog op de shortlist, dus alle info is welkom.

    Als ik zo terugkijk op de grote winnaars is het een goede keuze geweest om vorig het beleggen weer op te pakken. Stroeve start gemaakt met de dalingen van Shell en URW, maar intussen veel geleerd, nieuwe sectoren ontdekt en, niet onbelangrijk, er goed aan verdiend.
    En misschien nog wel belangrijker, rust gevonden in het idee dat mijn huidige portefeuille bij elke koers een goed dividend blijft betalen. Koersverliezen en -winsten schuiven naar de achtergrond. Zoals bij MAC zal ik kansen pakken als ze zich voordoen, maar in principe koop ik voor de lange termijn én het dividend. Koersverlies kan ik rustig uitzitten en zelfs gebruiken als koopmogelijkheid.
    Dat geeft me meer rust dan proberen alleen te gaan voor koerswinsten op de top te verkopen.
    Volgens mij al eens eerder genoemd in dit subforum: op gegeven moment mag je tevreden zijn met je rendement.

  15. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 7 maart 2021 15:58
    Ik heb een beetje staan knutselen om een YTD lijstje te maken, maar het ophalen van een de koersen per 1-1-2-21 via Google Finance lukt op zich wel, maar ik krijg het alleen voor elkaar in "matrix vorm" (dus als ik een formule in 1 cel typ, dan krijg ik de output in een matrix van minimaal 2x2), waardoor ik niet makkelijk 72 keer naar beneden kan doortrekken.

    Ik heb wel een prestatielijstje van koers t.o.v. GAK en die ziet er als volgt uit:
    1 Unibail-Rodamco 104,01%
    2 Eurocommercial Properties 64,32%
    3 Royal Dutch Shell 62,91%
    4 Energy Transfer Equity LP 48,41%
    5 EPR Properties 42,29%
    Maar dit is natuurlijk geen faire vergelijking, omdat sommige aandelen er al veel langer inzitten dan andere.

    Hoe hebben jullie de YTD vergelijking opgesteld?
  16. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 7 maart 2021 16:57
    Waar ik voor mezelf meer waarde aan hecht is het lijstje met (bruto) dividenden:
    Energy/Utilities
    1 Phillips 66 Partners LP 11,39%
    2 Altus Midstream Co 11,14%
    3 Crestwood Equity Partners LP pref 10,29%
    4 ONEOK Inc 7,54%
    5 Energy Transfer Equity LP 7,48%

    Vastgoed/REITs
    1 Geo Group Inc 12,97%
    2 Inovalis REIT 8,78%
    3 Aberdeen Global Premier Properties 8,74%
    4 Omega Healthcare Investors Inc 7,14%
    5 National Health Investors 6,21%

    Financials/mREITs/BCDs
    1 Orchid Island Capital, Inc. 14,10%
    2 Triplepoint Venture Growth BDC Corp 10,69%
    3 Annaly Capital Management Inc 10,58%
    4 Sachem Capital Corp 10,32%
    5 Apollo Commercial RE Finance 10,18%

    Dit is niet hetzelfde als de lijst met de best presterende aandelen (koers) of waar ik het meeste geld in heb gestoken, maar ik heb ze wel in mijn mix zitten om flink aan het werk te gaan en flink cashflow te genereren. Ik heb in deze 3 categorieën in totaal ca 42 verschillende aandelen zitten (ca 68% van mijn mix) en de aandelen die niet in de bovenstaande top 5 staan, hebben een net iets lager dividendrendement, maar zijn daardoor niet minder (misschien was er wel sprake van een forse koersgroei, terwijl de top 5 in deze lijst juist achterbleef etc.). Deze 3 categorieën moeten het (genereren van cashflows) voor mij doen. De rest (ca 30 aandelen en 32% van de mix in andere sectoren) heeft een fors minder dividend genererend vermogen en heb ik erin zitten voor de gok (koersgroei) of een stukje diversificatie naar andere sectoren zoals ICT/BioMedicals/Retail/Transport/Industry etc.

    Ik merk ook, dat naarmate ik mijn portefeuille nu wel een beetje "af" heb, ik nog maar 5% (maximaal 10%) elke maand handel. Meestal is het een beetje herbalanceren om nieuwe namen een kans te geven, of als ik niets wil verkopen dan gebruik ik mijn dividendinkomsten en eventueel een stukje aanvullende roodstand om iets nieuws te kopen.
6.330 Posts
Pagina: «« 1 ... 12 13 14 15 16 ... 317 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Unibail-Rodamco-Westfield keert weer dividend uit

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links