Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bitcoin vol energie

Bitcoin vol energie

Hoewel de bitcoin wereldwijd steeds meer omarmd wordt door zowel particulieren als institutionele beleggers, klinkt er de laatste tijd ook vaker kritiek. Het energieverbruik voor het minen van bitcoins is namelijk dermate groot dat het serieuze schade aan het milieu kan gaan toebrengen.

Toenemend energieverbruik

Er is berekend dat voor het minen van alleen al bitcoin, en dus niet de andere cryptovaluta's, evenveel energie verbruikt wordt op jaarbasis als door heel Nederland. En geschat wordt dat tweederde van die energie wordt gewonnen uit fossiele brandstoffen.

Daarnaast zal de energiebehoefte alleen maar toenemen naarmate de koers van bitcoin blijft stijgen. Hoe hoger de koers, hoe hoger de beloning voor het minen van een bitcoin, hoe meer miners erbij komen. En als er meer miners actief zijn, zal de puzzel die moet worden opgelost om bitcoin te minen lastiger worden, en is daar dus meer computerkracht voor nodig. Hiervoor zal uiteindelijk dus weer meer energie nodig zijn.

Zodra een bitcoin gemined is, zijn alle berekeningen die zo veel energie hebben gekost waardeloos en begint het proces weer opnieuw, iedere tien minuten. Bitcoin wordt voornamelijk gebruikt als speculatiemiddel; er zijn nog weinig toepassingen in de reeële economie.

De vraag is dus of het enorme energieverbruik, puur voor speculatie, wel te rechtvaardigen is. Het zou mij niet verbazen als deze kritiek de komende tijd verder zal aanzwellen en wellicht ook invloed op het koersverloop gaat hebben.

Stijgende trend intact

Nu snel weer over tot de orde van de dag en de laatste technische stand van zaken bij bitcoin. De koers is de afgelopen dagen wat gecorrigeerd binnen de stijgende trend die eind vorig jaar werd ingezet. Bitcoin is vooralsnog mooi opgevangen boven de voorliggende koerstop en de onderkant van de stijgende trend.

Om het positieve technische plaatje voort te kunnen zetten, moet de steun rond $42.000 intact blijven. Ik verwacht voorlopig een meer neutraal koersverloop tussen deze steun en de meest recente koerstop, tevens het all-time high op ruim $58.000. De kracht lijkt momenteel even te ontbreken om de stijgende fase direct voort te kunnen zetten.

Ether heeft steun gevonden

Ether, de cryptovaluta van het Ethereumplatform, ligt er technisch bezien sterk bij. De koers is in januari uitgebroken boven het oude all-time high uit 2018 en het koersrecord is aangescherpt tot ruim $2.041. De afgelopen week is Ether wat gaan corrigeren waarbij de oude koerstop uit 2018 terug lijkt te keren als nieuwe steun.

Vooralsnog is de koers rond deze oude weerstand opgevangen en lijkt de munt wat te herstellen. Een nieuwe hogere koersbodem zal de recente opwaartse uitbraak kunnen bevestigen en ruimte vrijmaken voor een grotere stijging. Het langetermijnkoersdoel ligt op $2.650.

Versnelling intact

Op de daggrafiek hieronder is goed te zien dat het positieve technische plaatje nog steeds intact is. Begin dit jaar wist de koers opwaarts uit het stijgende trendkanaal te breken, waarmee een versnelling werd ingezet.

De afgelopen week is de koers wat teruggevallen tot aan de bovenkant van het oude trendkanaal. De koers lijkt na een korte adempauze de weg omhoog te kunnen vervolgen. Aangezien de versnellingsfase intact is, sluit ik een snelle opwaartse uitbraak niet uit.

Uiteraard dient de steunzone rond $1.400, gevormd door de oude top uit 2018 en de bovenkant van het oude trendkanaal, wel stand te houden. Een terugval onder dit niveau maakt ruimte vrij voor een wat grotere correctie.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10
  2. 25 mrt Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen 34
  3. 11 mrt Kan de vastgoedsector bouwen aan verder herstel? 79

Reacties

57 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Studentenrekening 2 maart 2021 16:10
    Hard om te horen, maar dat stroomverbruik zal een oplossing voor moeten worden gevonden. Geen idee hoe. Het netwerkt wordt gecontroleerd door enkele grote minin pools, die hebben er natuurlijk geen belang bij om in te stemmen met een 100% waardereductie van hun crypto-mining investeringen.

    Ethereum stapt over op Proof of Stake (Ethereum wordt overigens ook gecontroleerd door slechts enkele mining pools). Daardoor zal het stroomverbruik tot vrijwel 0 gereduceerd gaan worden. Maar dat duurt natuurlijk ook nog wel anderhalf jaar tot een jaar.

    Voor Ethereum is EIP-1559 op korte termijn fundamenteel belangrijker (burning van het variabele deel van de fees). Maar tot nu toe gaan 2 van de 3 Mining Pools niet akkoord, waardoor een meerderheid tegen is. Je kunt eigenlijk amper spreken van decentralisatie hier.

    Leuk feitje is dat als EIP-1559 3 maanden terug al was geimplementeerd, dit voor 600 miljoen aan mining rewards had verbrand. Die 600 miljoen USD is nu door miners gedumpt op de markt. De prijs had dus een stuk hoger kunnen staan.

    Er komt vast wel een oplossing voor het stroomverbruik probleem. Maar als je daarop gaat wachten is de koers natuurlijk al lang opgelopen. Je zal moeten anticiperen...
  2. [verwijderd] 2 maart 2021 16:36
    quote:

    don55555 schreef op 2 maart 2021 16:17:

    ook dat energieverbruik is een verzinsel. net als de meeste aspecten rond bitcoin. Het enige dat waar is over de bitcoin is dat hij verhandelbaar is en dat je dat tot nu toe succesvol kon doen omdat de prijs regelmatig stijgt.
    Hoewel ik een groot crypto liefhebber ben, denk ik wel degelijk dat het onzinnig smijten met elektirciteit niet goed en nodig is. Als de BTC ontwikkelaars hier geen grote stappen zetten zou het zo maar over een jaar of 5 over kunnen zijn met BTC. Alternatieven staan te dringen...
  3. [verwijderd] 2 maart 2021 16:42
    "Bitcoin wordt voornamelijk gebruikt als speculatiemiddel; er zijn nog weinig toepassingen in de reeële economie."

    Dat klopt niet. Ongeveer 80% wordt vastgehouden voor de lange termijn: Hodl, in bitcoin termen. De economische functie van bitcoin is daarmee een van waardeopslag omdat reguliere fiatmunten die functie, zeker sinds 1971, niet meer hebben, maar eigenlijk al sinds het bestaan van centrale banken en monetair beleid niet meer hebben. Bitcoin is digitale schaarste, net zoals goud analoge schaarste representeert. Bitcoin heeft het voordeel dat het vele malen eenvoudiger is op te slaan en te transporteren. Goud heeft vele eeuwen van prijshistorie als bewijs voor haar waardevastheid.

    www.marketwatch.com/story/who-owns-bi...
  4. rolo84 2 maart 2021 16:44
    Ik zou graag de vergelijking willen zien tussen de energie-/ grondstoffenkosten van het huidige monetaire systeem en het mijnen van goud/zilver ten opzichte van cryptomunten.
    Alleen door een goede LCA van alle systemen te maken kan er iets zinnigs van gevonden worden.

    Vraag me alleen al af hoeveel bomen er wel niet nodig zijn om ons waardepapier te drukken en hoeveel busjes er rond rijden om het te distribueren. Mijn inschatting is dat dat ook niet zo goed is voor het milieu. Gewoon maar een gedachte.
  5. Gunther 2 maart 2021 16:44
    quote:

    SimpeleZiel schreef op 2 maart 2021 16:36:

    [...]

    Hoewel ik een groot crypto liefhebber ben, denk ik wel degelijk dat het onzinnig smijten met elektirciteit niet goed en nodig is. Als de BTC ontwikkelaars hier geen grote stappen zetten zou het zo maar over een jaar of 5 over kunnen zijn met BTC. Alternatieven staan te dringen...
    Klopt, zo'n alternatief is MinePi. Pi heeft geen stroom nodig en je kunt minen via je mobiel. Ik nodig iedereen uit via invitationcode McGunther.
  6. Studentenrekening 2 maart 2021 16:50
    quote:

    don55555 schreef op 2 maart 2021 16:17:

    ook dat energieverbruik is een verzinsel. net als de meeste aspecten rond bitcoin. Het enige dat waar is over de bitcoin is dat hij verhandelbaar is en dat je dat tot nu toe succesvol kon doen omdat de prijs regelmatig stijgt.
    Corona zal ook wel niet bestaan... zelf bezit ik ook een redelijke positie crypto. Het energieverbruik van veel Proof of Work crypto's (waaronder Bitcoin) is wel degelijk ontzettend hoog (gelijk aan het vebruik van heel Tjechie).

    Je moet ook als je crypto bezit niet blind zijn voor alle tegenargumenten. De kritiek is namelijk terecht en het wordt door het overgrote deel van de community ook niet ontkend. Maar ik ben ervan overtuigd dat het energieprobleem de potentie van BTC op de lange termijn echt niet in de weg zal zitten. Hoe urgenter het probleem wordt, des de sneller een oplossing wordt geimplementeerd.
  7. joheirba 2 maart 2021 18:08
    Niet alleen het stroomverbruik stijgt exponentiëel met de prijs, ook de moeilijkheidsgraad stijgt exponentiëel. Van zodra de maximale moeilijkheidsgraad bereikt is, kan de prijs niet meer omhoog. Volgens en.bitcoin.it/wiki/Difficulty is dat ondenkbaar ("a ridiculously huge number"), maar gezien de steeds snellere toename lijkt me dat toch maar een zwakke hypothese.
  8. msg959 2 maart 2021 19:31
    quote:

    joheirba schreef op 2 maart 2021 18:08:

    Niet alleen het stroomverbruik stijgt exponentiëel met de prijs, ook de moeilijkheidsgraad stijgt exponentiëel. Van zodra de maximale moeilijkheidsgraad bereikt is, kan de prijs niet meer omhoog. Volgens en.bitcoin.it/wiki/Difficulty is dat ondenkbaar ("a ridiculously huge number"), maar gezien de steeds snellere toename lijkt me dat toch maar een zwakke hypothese.
    De kosten voor stroom en daarmee het stroomverbruik volgen de prijs. stijgt de prijs exponentieel, dan is het lucratiever om meer geld in minen te steken. Net zoveel totdat het niet meer lonend is. dit is de vrije markt in optima forma. En ja in harde cijfers lijkt het misschien heel veel, maar hier is ook veel vertekend aan. Dit artikel legt het goed uit:

    lekkercryptisch.nl/kennisbank/artikel...
  9. tampi 2 maart 2021 19:46
    Quote:
    Het energieverbruik voor het minen van bitcoins is namelijk dermate groot dat het serieuze schade aan het milieu kan gaan toebrengen.

    Alleen de bange mensen geloven dit soort dramaverhalen.
    Er is geen overheidsinstituut die dit durft te onderzoeken en te publiceren. De reden: daarmee leggen ze andere energieslurpers ook bloot. Je moet namelijk kunnen vergelijken met andere energieslurpers.

    BitcoinMagazine heeft dit eens een keer uitgezocht eind vorig jaar.
    650 TWh/year the banking system
    200 TWh/year gold mining
    75 TWh/year PC and console gaming
    60 TWh/year bitcoin mining (CBEI)
    11 TWh/year paper currency and coin minting
    7 TWh/year Christmas lights in the U.S.
    Zie ook: twitter.com/BitcoinMagazine/status/13... (het 5de plaatje)

    Doe gewoon eens je huiswerk voordat je je onderbuikgevoel de overhand laat nemen.
    Hoe meer energie, hoe veiliger het Bitcoin netwerk. Hoe veiligeren het netwerk, hoe meer mensen het gaan gebruiken. Hoe meer mensen het gaan gebruiken, hoe minder energie het kost per gebruiker.
    Het bankensysteem gebruikt 10x zoveel energie.

    Blijf vooral vasthouden dat Bitcoin veel stroom gebruikt. Tata Steel Nederland is goed voor 2% van al het energieverbruik in Nederland. Ik heb nog nooit van iemand gehoord dat dat erg is. AkzoNobel kan er trouwens ook wat van.
  10. [verwijderd] 2 maart 2021 19:46
    quote:

    schreef:

    Om het positieve technische plaatje voort te kunnen zetten, moet de steun rond $42.000 intact blijven
    En die steun blijft alleen intact zolang Tether door blijft printen. Die hebben vorige week al een boete van 18,5 miljoen gekregen van de NYAG vanwege gerotzooi: ag.ny.gov/press-release/2021/attorney...

    "“Bitfinex and Tether recklessly and unlawfully covered-up massive financial losses to keep their scheme going and protect their bottom lines,” said Attorney General James. “Tether’s claims that its virtual currency was fully backed by U.S. dollars at all times was a lie. "

    Kan IEX daar niet eens een artikel gaan wijden?
  11. mok 2 maart 2021 20:51
    quote:

    tampi schreef op 2 maart 2021 19:46:

    Quote:
    Het energieverbruik voor het minen van bitcoins is namelijk dermate groot dat het serieuze schade aan het milieu kan gaan toebrengen.

    Alleen de bange mensen geloven dit soort dramaverhalen.
    Er is geen overheidsinstituut die dit durft te onderzoeken en te publiceren. De reden: daarmee leggen ze andere energieslurpers ook bloot. Je moet namelijk kunnen vergelijken met andere energieslurpers.

    BitcoinMagazine heeft dit eens een keer uitgezocht eind vorig jaar.
    650 TWh/year the banking system
    200 TWh/year gold mining
    75 TWh/year PC and console gaming
    60 TWh/year bitcoin mining (CBEI)
    11 TWh/year paper currency and coin minting
    7 TWh/year Christmas lights in the U.S.
    Zie ook: twitter.com/BitcoinMagazine/status/13... (het 5de plaatje)

    Doe gewoon eens je huiswerk voordat je je onderbuikgevoel de overhand laat nemen.
    Hoe meer energie, hoe veiliger het Bitcoin netwerk. Hoe veiligeren het netwerk, hoe meer mensen het gaan gebruiken. Hoe meer mensen het gaan gebruiken, hoe minder energie het kost per gebruiker.
    Het bankensysteem gebruikt 10x zoveel energie.

    Blijf vooral vasthouden dat Bitcoin veel stroom gebruikt. Tata Steel Nederland is goed voor 2% van al het energieverbruik in Nederland. Ik heb nog nooit van iemand gehoord dat dat erg is. AkzoNobel kan er trouwens ook wat van.
    Met staal kan je bruggen bouwen. De bitcoin is totaal overbodig. Ik snap nog steeds niet waarom ik in de toekomst zou moeten betalen met bitcoin ipv euro. Mijn loon is in euro, moet ik eerst omzetten naar bitcoin, wat mij provisie kost, en dan kan ik er pas wat van kopen. Ik vind het een milieuschandaal en mag van mij verboden worden.
  12. [verwijderd] 2 maart 2021 21:01
    *****
    The estimated global production costs of paper currency in 2014 were 5 terawatts per year and 10 billion liters of water. While the banking system alone is even consuming more energy than the Bitcoin network, bankings energy costs are calculated around 100 terawatts per year. This is almost double that of Bitcoin. Indeed, banks need to run a lot of servers, branches and ATMs to keep their system accessible to the public.
    www.ledger.com/energy-consumption-cry...
  13. [verwijderd] 2 maart 2021 22:25
    quote:

    mok schreef op 2 maart 2021 20:51:

    [...]
    Met staal kan je bruggen bouwen. De bitcoin is totaal overbodig. Ik snap nog steeds niet waarom ik in de toekomst zou moeten betalen met bitcoin ipv euro. Mijn loon is in euro, moet ik eerst omzetten naar bitcoin, wat mij provisie kost, en dan kan ik er pas wat van kopen. Ik vind het een milieuschandaal en mag van mij verboden worden.
    1. je moet niks
    2. voor je harde werk ontvang je wel eurootjes waar je steeds minder mee kunt doen
    3. het feit dat je hier op dit forum aanwezig bent is een signaal dat je op zoek bent naar rendement, wellicht dat je je kunt openstellen voor nieuwe ontwikkelingen die je niet kunt tegenhouden
  14. mok 2 maart 2021 22:31
    quote:

    esprit se schreef op 2 maart 2021 21:01:

    *****
    The estimated global production costs of paper currency in 2014 were 5 terawatts per year and 10 billion liters of water. While the banking system alone is even consuming more energy than the Bitcoin network, bankings energy costs are calculated around 100 terawatts per year. This is almost double that of Bitcoin. Indeed, banks need to run a lot of servers, branches and ATMs to keep their system accessible to the public.
    www.ledger.com/energy-consumption-cry...
    De hele wereld draait op geld en niemand gebruikt bitcoin. Alleen wat criminelen die computers hacken voor losgeld, wat in mijn ogen het enige “nuttige” is van dit systeem, want niet te traceren. Daarvoor moeten vele kolen en kerncentrales draaien, te zot voor woorden
  15. mok 2 maart 2021 22:39
    quote:

    SimpeleZiel schreef op 2 maart 2021 22:25:

    [...]

    1. je moet niks
    2. voor je harde werk ontvang je wel eurootjes waar je steeds minder mee kunt doen
    3. het feit dat je hier op dit forum aanwezig bent is een signaal dat je op zoek bent naar rendement, wellicht dat je je kunt openstellen voor nieuwe ontwikkelingen die je niet kunt tegenhouden

    Ik haal prima rendement, daar heb ik bitcoin niet voor nodig. Vooralsnog lijkt het dat je met je bitcoin steeds meer kan, omdat je het vergelijkt met de euro. Maar in feite worden producten in bitcoin steeds minder waard en dat is niet houdbaar op lange termijn. De bitcoin moet namelijk met steeds meer mensen gedeeld worden. Het enige wat dus rest is bitcoin vasthouden en omwisselen voor euro als je wilt cashen. Typisch voorbeeld van pyramidespel.
  16. mok 2 maart 2021 22:55
    quote:

    SimpeleZiel schreef op 2 maart 2021 22:25:

    [...]

    1. je moet niks
    2. voor je harde werk ontvang je wel eurootjes waar je steeds minder mee kunt doen
    3. het feit dat je hier op dit forum aanwezig bent is een signaal dat je op zoek bent naar rendement, wellicht dat je je kunt openstellen voor nieuwe ontwikkelingen die je niet kunt tegenhouden

    Nog even een voorbeeld, om duidelijk te maken hoe zot bitcoin is. Stel, de Tesla wordt met bitcoin betaald en Tesla besluit werknemers voortaan in bitcoin te betalen. Omdat bitcoin steeds duurder wordt, zal de Tesla steeds lager geprijsd worden, maar werknemers zullen maandelijks ook steeds minder in bitcoin uitbetaald worden. Er ontstaat een gigantische negatieve loon/prijsspiraal, waar de werknemer helemaal niets aan heeft. De enige die profiteert is de man die niet betaald in bitcoin, maar ze vasthoudt. Oftewel, het zal nooit een volwaardig betaalmiddel worden, alleen een energie verslindend speeltje voor beleggers. Ik geloof niet dat de wereld dit blijft tolereren.
  17. [verwijderd] 2 maart 2021 23:04
    quote:

    mok schreef op 2 maart 2021 20:51:

    [...]
    Met staal kan je bruggen bouwen. De bitcoin is totaal overbodig. Ik snap nog steeds niet waarom ik in de toekomst zou moeten betalen met bitcoin ipv euro. Mijn loon is in euro, moet ik eerst omzetten naar bitcoin, wat mij provisie kost, en dan kan ik er pas wat van kopen. Ik vind het een milieuschandaal en mag van mij verboden worden.
    Ik persoonlijk heb een paar weken geleden een bitcoin account geopend om een betaling te doen voor een product, omdat de ontvanger wegens politieke redenen is uitgesloten van het met fiat-money werkende financiële stelsel. Bitcoin bleek de enige mogelijkheid om iets te betalen in een situatie waarin banken hun diensten weigeren. Het heeft ook een aantal andere praktische voordelen, zoals dat het mogelijk is om je bitcoins op zo'n manier op te slaan dat de overheid er niet bij kan. Het is dus wel degelijk erg nuttig en het voorziet in een duidelijke behoefte waar ik persoonlijk van kan getuigen. Ik denk dat het moeilijker is om met goud iets te betalen dan met bitcoin.
  18. [verwijderd] 3 maart 2021 09:02
    quote:

    mok schreef op 2 maart 2021 20:51:

    [...]
    De bitcoin is totaal overbodig. Ik snap nog steeds niet waarom ik in de toekomst zou moeten betalen met bitcoin ipv euro. Mijn loon is in euro, moet ik eerst omzetten naar bitcoin, wat mij provisie kost, en dan kan ik er pas wat van kopen. Ik vind het een milieuschandaal en mag van mij verboden worden.
    Je moet begrijpen dat er grote problemen zijn in de financiele sector.
    1. Er is een krankzinnig grote schuld wereldwijd, die nooit afbetaald kan worden, en die schuld wordt alleen maar groter.
    2. Alle fiatmunten zijn zwaar inflatoir, dat betekent ze worden elk jaar weer minder waard. De waardeopslagfunctie van geld is zwaar verminderd. Als gevolg daarvan ben je haast verplicht te beleggen om geen dief te zijn van je eigen portemonnee. Alle beleggingen/investeringen zijn risicovol.
    3. De rente daalt al 40 jaar lang en is tegenwoordig de facto negatief. Dat kan eigenlijk niet. De service verleners die geld uitlenen ontvangen daar geen vergoeding voor, maar moeten ervoor betalen. Alsof jij moet betalen om bij iemand anders het dak te repareren. Dat kan eigenlijk niet. Als de rente gaat stijgen, dan zakt het hele easy money kaartenhuis in elkaar. Daarmee ook aandelenprijzen, huizenprijzen en waarschijnlijk ook grondstoffen en crypto. Banken gaan dan allemaal failliet en overheden zullen nieuw geld introduceren, waarschijnlijk een CBDC.

    Bitcoin, net als goud en zilver, is een manier om je hiertegen te beschermen.
    Bitcoin heeft ook een betalingsfunctie en als je op zondagmiddag een groot bedrag naar de andere kant van de wereld wilt overmaken, dan werkt dat prima. Bitcoin is (nog) niet erg geschikt om je boodschappen mee af te rekenen. Ik ben zelf erg blij dat ik wat crypto heb.
57 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links