Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kopen 2e woning of vakantiewoning

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Hgk050 21 februari 2021 01:12
    Ik zou graag wat in onroerend goed willen doen voor de verhuur. Nu zal ik een deel cash moeten voldoen en daarnaast een hypotheek. Wie heeft hier ervaring mee in?. Het volgende voorbeeld: een vakantiepark verkoopt woningen met een gegarandeerd rendement van 4,5% . Een mooi rendement 't.o.v. de bank. Heeft iemand ervaring met het kopen van een vakantiewoning voor de verhuur?.
    Waar ik graag antwoord op krijg, en misschien zijn er meer mensen geïnteresseerd, wat zou een "verstandige" keuze kunnen zijn om met een leuk rendement in onroerend goed te investeren ?
    - is een vakantiepark interessant met een vast rendement en waar/welk park?
    - is een appartement in het buitenland interessant en waar?
    - een woning in Nederland?

    De opbrengsten moeten ervoor zorgen dat de aflossing/rente gedekt worden. Het netto rendement mag daarna gerust op 1% liggen.

    Alle informatie (ervaring) is zeer welkom. Verkopers hebben een leuk verhaal maar ik lees nergens iets over ervaringen van kopers/bezitters.

    Dank alvast.
  2. forum rang 7 ff_relativeren 21 februari 2021 01:47
    @ Hgk050,

    er bestaat geen garantie op voldoende opbrengsten om je aflossing en rente af te dekken. Dat moet je uitgangspunt zijn. Een virus-seizoen, of een laag-cyclisch seizoen in de economie, en de boekingen blijven achter bij wat jij nodig hebt als je je plannen baseert op een hypotheek of andere lening.

    Doe zoiets alleen met eigen geld. Nooit met geleend geld -anders wordt het een strop rond je eigen nek. Overweeg vervolgens ook, of je jouw huurders zelf screent, of dat je dat wil uitbesteden. Idem dito met het innen (en desnoods achteraf terughalen) van de huur-opbrengst. Zelf doen of laten doen ?

    Wie gaat de sleutel-overdracht doen bij begin en einde van de verhuur ? Hoe regel je de schoonmaak en het vervangen van badkamer- en slaapkamer artikelen ? (toiletpapier, gejatte kommen, bestek, badjassen, etc) Zelf doen ? Of uitbesteden ? Hoe ga je reparaties regelen -en de periodieke inspecties waar kapotte of beschadigde zaken op jouw aandachtslijstje komen ? Ga je het zelf doen of ga je het uitbesteden ?

    @ Hgk050 , het punt dat ik wil maken, is deze : Jouw kosten zijn hoger dan je zou denken. Er moet van alles in en rond de verhuur-woning worden geregeld. Iedere millimeter die je uitbesteedt, kost geld -want niemand komt gratis werken-.

    Zoek dus uit wat al die uitbestedingen kosten. Praat er over met makelaars. Die hebben genoeg ervaringscijfers (ook al zullen ze die te rooskleurig proberen voor te stellen).

    Ik zie dat je al hebt nagedacht over je locatiekeuze. Vanwege de A-locatie en infrastructuur van een vakantiepark, betaal je erg veel voor een vakantiewoning op hun grond (en dus betaal je naast de woning ook ieder jaar pacht voor de grond waar de woning op staat. Nog meer kosten !)

    @ Hgk050, als ik je een advies mag geven : Ga op zoek naar een woning in een dorp dat binnen een straal van pakweg 7 kilometer van een toeristische trekpleister ligt. Binnen Nederland kom je dan al bij heel veel woningen uit in heel veel gemeenten.

    In het buitenland gaat het minder om toeristische trekpleisters en meer om toeristische gebieden. Grote gebieden. Veel gemeenten. Veel kansen, maar (misschien?) weinig kennis van de regelgeving ter plekke over verhuur aan derden als risico. Je moet je dus gaan inlezen. En net zo belangrijk @ Hgk050 : Zorg er voor dat je alleen iets koopt in een land waarvan je de taal machtig bent. Want vroeg of laat zul je moeten overleggen met de lokale autoriteiten. (en dat begint al bij de koop)

    Nog wat puntjes om bij stil te staan : Bij ons is aansluiting op centrale verwarming iets heel gewoons. Zodra je de grens over gaat, wordt dat al minder gewoon. In de alpen (een prachtig toeristisch gebied) ben je afhankelijk van houtstook en andere middelen. Maar de regels ter plekke maken het moeilijk om als buitenlander in aanmerking te komen voor hun stookmiddelen. Weer een argument waarom je alleen iets moet kopen in landen waarvan je de taal machtig bent.

    Een specifiek puntje over het alpengebied (Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Italië) : Hoe smaller het bergdal, hoe groter de kans dat de woning die je wil kopen , niet meer dan 1 tot anderhalf uur zonlicht per dag krijgt. (alle andere woningen zijn meestal niet in de markt) Dat betekent een woning die altijd koud is. Die altijd donker is. Die niet aantrekkelijk is.

    Zorg dat je je goed oriënteert voordat je een stap zet.

    Een laatste puntje over Alpengebieden en woningen : Als je in een alpenland een woning zoekt, laat je ontzettend goed informeren over welke route de steen- en sneeuwlawines hebben genomen in pakweg de laatste 20 jaar. Zorg dat je zeker weet dat de woning die jij overweegt, nog nooit op een lawine-route heeft gestaan ..
  3. Hgk050 21 februari 2021 10:47
    @fff: super en dank voor je uitgebreide reactie.

    Dan heb ik een vraag voor iemand met ervaring op een vakantiepark. Center parcs verkoopt momenteel ook woningen met een gegarandeerd rendement. Zijn er mensen met ervaring van het kopen en verhuren van zo'n woning?. Is dit lucratief en kan zoiets uit?. Ik heb namelijk informatie ontvangen van de omgeving peel maar iets zegt mij dat ik, ondanks het mooie verhaal, iets over het hoofd zie. Ik lees graag van iemand die zoiets aangekocht heeft.

    Nogmaals dank.

  4. [verwijderd] 21 februari 2021 11:12
    Hallo, vorig jaar een vakantiewoning gekocht in Schaijk zonder gegarandeerd rendement. Dit jaar 5% winst op aankoopsom. Elke keer spannend of er weer geboekt is, maar vind het leuk om erbij te doen.

    Dit jaar samen met zwager in Gulpen een vakantiwoning gekocht met gegarandeerd rendement van 5,5%. Oplevering in Gulpen waarschijnlijk in juli. Beide zijn trouwens van Roompot. Tot nu toe zeer tevreden. Zeker bij het project in Gulpen wordt al met veel kosten (onderhoud toekomst) rekening gehouden.

    Verdiep je er goed in. Lees alles goed door en blijf vragen stellen. Wil je er bijvoorbeeld zelf ook gebruik van maken of is het puur een investering? Gevoel zegt natuurlijk niet alles, maar ook niet niets....

    Mocht je nog meer vragen hebben dan hoor ik het graag!
  5. Hgk050 21 februari 2021 12:47
    @allen: dank voor jullie reacties. Als ik algemeen lees en interpreteer, dan is zoiets zeker interessant en rendabel
    met een gegarandeerde rendement. Ik denk zelf dat daar een mooie omgeving is. Ik ben benieuwd naar negatieve ervaringen want ook daar kan ik van leren. Maar bovenstaande vind ik positief. Nogmaals dank.
  6. agapim 21 februari 2021 13:18
    Let goed op de kleine lettertjes in een contract. Wat wordt je eigendom en wat niet (eigen grond?).
    Aan welke verenigingen van eigenaren moet je mee betalen ?
    Wat zijn je rechten als er iets misgaat met de exploitatie ?
    Een zelfstandige woning op eigen grond geeft op langere termijn de minste risico's.
  7. forum rang 4 optietrader 21 februari 2021 16:12
    Ik ben geen ervaringsdeskundige, ik kan ook niet over dit onderwerp meepraten, maar ik vraag me wel al jaren af:
    je koopt als belegging een (zo noem ik het maar even) 2e woning op een vakantie park, wel of niet op eigen grond maakt even niet uit. Een vakantie huis die na 10 jaar eigendom wordt. Die 10 jaar zal de woning door het vakantiepark verhuurd gaan worden, en dan heb je als huiseigenaar een extra inkomen. Maar je mag er zelf maar een x-aantal dagen per jaar over beschikken. Na die 10 jaar, hoe gaat het dan? Jij staat dan als eigenaar voor alle kosten, ook van het onderhoud. Zelf mag je er nog steeds een x-aantal dagen per jaar gebruik van maken, dus waar haal je dan je extra rendement? Niet meer direct uit de verhuur, dat zal ieder jaar achteruit gaan, want een huurder wil immers wel met de tijd mee en heeft geen belangstelling voor jouw oude huis. Dat is het negatieve aspect wat nergens belicht wordt, maar wel als een donkere wolk boven het extra rendement hangt. Dat zou voor mij al een grote reden zijn om geen 2e huis te kopen. We zijn 10 jaar verder, ik ben 10 jaar ouder en ik mag er zelf niet volledig in wonen, het zal dus altijd een 2e vakantie woning blijven. Hier was laatst een item over op de tv, dat huiseigenaren die 10 à 15 jaar geleden zo`n 2e woning hadden gekocht nu met een heel duur huis zitten en deze niet aan de straatstenen kwijt kunnen, omdat iedereen op datzelfde park tegen dezelfde regels aan loopt. Gevolg: een verloedering van de camping of vakantie park. Wie kan hier een zinnige aanvulling op geven?
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 21 februari 2021 17:03
    quote:

    Hgk050 schreef op 21 februari 2021 10:47:

    @fff: super en dank voor je uitgebreide reactie.

    Dan heb ik een vraag voor iemand met ervaring op een vakantiepark. Center parcs verkoopt momenteel ook woningen met een gegarandeerd rendement. Zijn er mensen met ervaring van het kopen en verhuren van zo'n woning?. Is dit lucratief en kan zoiets uit?. Ik heb namelijk informatie ontvangen van de omgeving peel maar iets zegt mij dat ik, ondanks het mooie verhaal, iets over het hoofd zie. Ik lees graag van iemand die zoiets aangekocht heeft.
    Nogmaals dank.
    Centerparcs verkoopt de woningen omdat ze te duur in onderhoud worden.
  9. forum rang 10 DeZwarteRidder 21 februari 2021 19:55
    quote:

    kippen schreef op 21 februari 2021 19:38:

    onderhoud en reparaties worden meestal gedaan uit de bijdrage die gestort zijn in het onderhoudfonds.
    de jaarlijkse bijdrage moeten goed afgestemd zijn en voldoende ruim zijn om het park en huisjes bij de
    tijd te houden.
    goed om dit te checken.
    Ja, dat is een mooie theorie..............
  10. [verwijderd] 21 februari 2021 19:56
    quote:

    its all in the game schreef op 21 februari 2021 16:12:

    Ik ben geen ervaringsdeskundige, ik kan ook niet over dit onderwerp meepraten, maar ik vraag me wel al jaren af:
    je koopt als belegging een (zo noem ik het maar even) 2e woning op een vakantie park, wel of niet op eigen grond maakt even niet uit. Een vakantie huis die na 10 jaar eigendom wordt. Die 10 jaar zal de woning door het vakantiepark verhuurd gaan worden, en dan heb je als huiseigenaar een extra inkomen. Maar je mag er zelf maar een x-aantal dagen per jaar over beschikken. Na die 10 jaar, hoe gaat het dan? Jij staat dan als eigenaar voor alle kosten, ook van het onderhoud. Zelf mag je er nog steeds een x-aantal dagen per jaar gebruik van maken, dus waar haal je dan je extra rendement? Niet meer direct uit de verhuur, dat zal ieder jaar achteruit gaan, want een huurder wil immers wel met de tijd mee en heeft geen belangstelling voor jouw oude huis. Dat is het negatieve aspect wat nergens belicht wordt, maar wel als een donkere wolk boven het extra rendement hangt. Dat zou voor mij al een grote reden zijn om geen 2e huis te kopen. We zijn 10 jaar verder, ik ben 10 jaar ouder en ik mag er zelf niet volledig in wonen, het zal dus altijd een 2e vakantie woning blijven. Hier was laatst een item over op de tv, dat huiseigenaren die 10 à 15 jaar geleden zo`n 2e woning hadden gekocht nu met een heel duur huis zitten en deze niet aan de straatstenen kwijt kunnen, omdat iedereen op datzelfde park tegen dezelfde regels aan loopt. Gevolg: een verloedering van de camping of vakantie park. Wie kan hier een zinnige aanvulling op geven?
    Ik snap wat u bedoeld. Echter de markt voor de verhuur is dermate dat er nog steeds interesse voor deze woningen is. Ook op de veelal erg verouderde bijvoorbeeld Centre Parcs zijn er toch nog steeds genoeg mensen die interesse hebben voor een week*(endje weg), terwijl ik er zelf niet naar toe zou willen. Niet iedereen heeft dezelfde eisen en dikke portemonnee. En als de woning dan al is afgelost is, is elke verhuur mooi meegenomen. Inderdaad mag je er zelf niet permanent wonen, maar dat is nooit de bedoeling geweest, is een investering met hoop op' mooi' rendement. Wel moet inderdaad rekening gehouden worden met een keer een grote onderhoudsbeurt, maar als je daar van tevoren rekening mee houdt, levert het toch nog rendement op. Wellicht niet zoveel als beleggen, maar het hebben van een tweede woning, waar af en toe 'gratis' gebruik van gemaakt wordt heeft ook wel wat.
  11. forum rang 7 ff_relativeren 21 februari 2021 23:31
    quote:

    Zilverduit schreef op 21 februari 2021 22:45:

    Weet iemand welke partijen nog vakantiehuizen financieren?
    Hoi @ Zilverduit, financiers lenen geld aan alles en iedereen die kredietwaardig is. (Alles moet dan kloppen ; de onderliggende hypothecaire waarde -het onderpand genoemd- , je inkomen -en de vrije bestanddelen van je inkomen- , je kredietgeschiedenis, etc) Zo lang het risico maar niet bij hen ligt en volledig terug te halen is als het fout gaat.
  12. [verwijderd] 10 maart 2021 15:43
    www.belegger.nl/Beursnieuws/ANP-10032...

    NEEK (ANP) - Nederlandse vakantieparken hebben in de voorjaarsvakantie geprofiteerd van een recordtoename van gasten uit eigen land. Volgens boekingensite Parkvakanties.nl maakten Nederlandse toeristen het gemis goed van buitenlandse gasten, die door reisbeperkingen vaak wegbleven.
  13. forum rang 10 DeZwarteRidder 10 maart 2021 15:44
    quote:

    Aandeel11 schreef op 10 maart 2021 15:43:

    www.belegger.nl/Beursnieuws/ANP-10032...

    NEEK (ANP) - Nederlandse vakantieparken hebben in de voorjaarsvakantie geprofiteerd van een recordtoename van gasten uit eigen land. Volgens boekingensite Parkvakanties.nl maakten Nederlandse toeristen het gemis goed van buitenlandse gasten, die door reisbeperkingen vaak wegbleven.
    Volgend jaar staat alles weer leeg.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 0,00%
EUR/USD 1,0636 -0,07%
FTSE 100 7.877,05 0,00%
Germany40^ 17.657,50 -1,01%
Gold spot 2.380,21 +0,04%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Dalers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links