Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tot hoever stijgt de olieprijs?

2.742 Posts
Pagina: «« 1 ... 90 91 92 93 94 ... 138 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 5 februari 2021 21:22
    Olieprijs blijft stijgen

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is vrijdag verder gestegen. Op een settlement van 56,85 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,1 procent duurder. Op weekbasis werd een vat ruwe olie zo'n 9 procent meer waard.

    Beleggers blijven positief over de tekenen van economisch herstel, wat belangrijk is voor de vraag naar olie, en het feit dat de afspraken van OPEC+ goed stand houden en er vooralsnog geen sprake is van een sterke productiestijging in de deelnemende landen.

    Analist Eugen Weinberg van Commerzbank wees daarbij op het feit dat ondanks de hogere prijzen, Saoedi-Arabië in maart geen korting zal geven aan landen in Azië, wat erop duidt dat de vraag robuust is. Toch tempert de analist het optimisme door te waarschuwen dat Commerzbank rekent op een correctie van de olieprijs in de komende maanden.

    Een andere belangrijke factor is het koude winterweer in de VS, volgens analist Christin Redmond van Schneider Electric, waar extreem koude temperaturen zorgen voor een sterkere vraag naar stookolie en gas, waardoor de voorraden sneller slinken.

    Ondertussen lijkt een vat Brent-olie te koersen richting de 60 dollar en wanneer dit lukt, zou dat voor het eerst zijn sinds de impact van de coronapandemie echt duidelijk werd, aldus collega-analist Robbie Fraser van Schneider Electric.

    Volgens hem is de opwaartse beweging onderdeel van een bredere rally die eind 2020 werd ingezet, onder meer omdat beleggers optimistisch zijn over de wereldwijde vaccinuitrol, ondanks wat korte termijn tegenwinden.

    Brent-olie ging vrijdag bijna een procent hoger bij ruim 59 dollar.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  2. forum rang 10 voda 9 februari 2021 05:15
    Olieprijs stijgt verder

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is maandag verder gestegen. Op een settlement van 57,97 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2 procent duurder. Vorige week werd een vat ruwe olie al zo'n 9 procent meer waard.

    Bovendien stegen de Brent-prijzen voor het eerst in een jaar boven de 60 dollar, geholpen door tekenen van economisch herstel, wat belangrijk is voor de vraag naar olie, en het feit dat de afspraken van OPEC+ goed stand houden en er vooralsnog geen sprake is van een sterke productiestijging in de deelnemende landen.

    Verder is er optimisme over een nieuw steunpakket in de Verenigde Staten en wordt er positief gereageerd op plannen van president Joe Biden om vooralsnog niet de sancties tegen Iran op te heffen.

    "Er zijn diverse factoren die de olieprijzen in de kaart spelen, waarbij het enthousiasme op de financiële markten over de uitrol van coronavaccins de grootste rol speelt", aldus econoom Cailin Birch van The Economist Intelligence Unit.

    "Ook de recente opleving van de Chinese economie en het zicht op een tweede steunpakket in de VS doet het sentiment goed", zo stelde Birch.

    Uit data van FactSet blijkt dat de Brent-prijzen sinds 24 januari 2020 niet meer boven de 60 dollar sloten. Na deze datum liepen de olieprijzen terug, vanwege zorgen over een zwakke vraag naar olie als gevolg van de coronacrisis.

    Diverse oliereuzen spraken afgelopen week nog optimistisch over de voorziene vraag en de huidige productiebeperkingen door OPEC+ en dat deed de oliemarkt goed.

    Volgens analist Eugen Weinberg van Commerzbank zijn het vooral institutionele beleggers die de olieprijs opjagen door longposities in te nemen.

    Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets vreest echter dat de hogere olieprijzen ook kunnen leiden tot een teruglopende vraag onder consumenten. "Dit kan het recente herstel van de olieprijzen teniet doen." Bovendien kunnen de afspraken over productiebeperkingen op losse schroeven komen te staan als olielanden besluiten de productie toch op te voeren om te profiteren van de hogere prijzen.

    Birch van The Economist Intelligence Unit sluit dan ook niet uit dat de olieprijzen in het tweede kwartaal terug zullen vallen van de huidige hoge niveaus, wanneer "het besef komt dat het herstel van mondiale economie pas in de tweede helft van dit jaar zal doorzetten."

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  3. forum rang 6 haas 9 februari 2021 08:07
    Door Jilles van den Beukel op 24 december 2020 10:00
    Views: 34.289
    De vooruitzichten voor energie in 2021
    Nu grootschalige vaccinatieprogramma’s van start gaan, staat 2021 in het teken van herstel. Gaan we - wat olie en de energietransitie betreft - terug naar het oude normaal of slaan we de weg in naar een nieuw normaal?

    De olievraag herstelt zich verder..................
    www.iex.nl/Column/510116/De-vooruitzi...
  4. forum rang 10 voda 9 februari 2021 18:09
    'Prijs voor ruwe olie is te ver doorgeschoten'
    Jeroen Groot 15:03

    Foto: Andrey Rudakov/Bloomberg

    Met het doorbreken van de grens van $60 is een vat Brent-olie alweer net zo duur als in januari 2020. Vlak voordat de coronacrisis in volle hevigheid losbarstte dus. De lockdowns veroorzaakten een nog nooit vertoonde uitval van de vraag, en die vraag is nog steeds niet terug op het oude niveau. Waarom dan toch die hogere prijzen?

    Handelaren en beleggers op de markt voor termijncontracten voor ruwe olie lijken voor te sorteren op een wereld zonder corona. Of in ieder geval een wereld waarin een groot gedeelte van de wereldbevolking gevaccineerd is en we weer met zijn allen massaal in het vliegtuig stappen. En dat is te optimistisch gedacht, meent Hans van Cleef, energie-econoom bij ABN Amro.

    Vliegverkeer
    'De grootste vraaguitval komt bij het vliegverkeer vandaan, en ik denk dat dat dit jaar echt nog niet terugkomt op het oude niveau', aldus Van Cleef. En hij is niet de enige die zegt dat we moeten waken voor al te veel optimisme. Grote oliehandelaren zoals Vitol en Gunvor waarschuwden tegenover persbureau Bloomberg al eerder voor een te snelle prijsstijging voor ruwe olie. Trafigura, eveneens een grote speler op de oliemarkt, is juist optimistisch en verwacht nog hogere prijzen.

    De verwachtingen over de vraag stuwen de prijs, maar in het hier en nu wordt het aanbod al drastisch beperkt. Een aantal grote olieproducerende landen, verenigd onder de naam Opec+, draait al sinds het voorjaar van 2020 'vrijwillig' de oliekranen gedeeltelijk dicht. Die productiebeperking moet compenseren voor de gedaalde vraag. Dat werkt tot nu toe uitstekend, maar kost de betrokken landen, waaronder Saoedi-Arabië en Rusland, wel marktaandeel.

    In het verleden is keer op keer gebleken dat het monsterverbond van olielanden (in totaal doen meer dan twintig landen mee) kwetsbaar is. Vlak voordat het grootste gedeelte van de wereld in lockdown ging leidde een ruzie tussen Saoedi-Arabië en Rusland vorig jaar al tot een forse prijsval. Bij hogere prijzen neemt de prikkel om minder te produceren bovendien snel af.

    Saoedische concessies
    Saoedi-Arabië houdt tot nu het olieakkoord in stand door forse concessies te doen. Zo beloofde het land tot ieder verrassing om in februari en maart nog eens 1 miljoen vaten per dag minder te produceren, bovenop de bestaande afspraken met de andere landen. Hans van Cleef van ABN Amro wijst er bovendien op dat de hogere prijzen ook meer productie vanuit andere delen van de wereld kunnen uitlokken.

    'Met $60 per vat is produceren voor de meeste producenten van Amerikaanse schalieolie weer winstgevend', aldus van Cleef. De Verenigde Staten doen niet mee aan het olieakkoord van de Opec+. Anders dan bij deze groep landen is de olieproductie in de VS niet in handen van de staat.

    Originele link van het artikel: fd.nl/beurs/1373275/prijs-voor-ruwe-o...
  5. forum rang 10 voda 10 februari 2021 06:48
    Olieprijs verder omhoog

    (ABM FN-Dow Jones) De oliefutures zijn dinsdag verder gestegen, voor de zevende dag op rij voor de grondstoffenbeurs in New York, in aanloop naar de wekelijkse cijfers voor de Amerikaanse olievoorraden.

    Analisten voorzien gemiddeld een daling van de voorraad ruwe olie met 2,7 miljoen vaten in de afgelopen week. De EIA verhoogde dinsdag in een maandelijks rapport zijn verwachting voor de olieprijzen in de VS en wereldwijd voor dit jaar en volgend jaar.

    De EIA voorziet nu een prijs in 2021 van gemiddeld 50,21 dollar voor West Texas Intermediate olie, en van 51,56 dollar in 2022. Dat is 1% en 3,5% hoger dan de vorige inschatting.

    Een maartfuture voor een vat ruwe olie sloot dinsdag 0,7 procent hoger op 58,36 dollar op de New York Mercantile Exchange.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  6. forum rang 10 voda 10 februari 2021 16:36
    Amerikaanse olievoorraden fors gedaald

    (ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn afgelopen week fors gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

    In de week eindigend op 5 februari daalden de voorraden ruwe olie met ruim 6,6 miljoen vaten tot 469,0 miljoen vaten.

    De benzinevoorraden namen wel toe met 4,3 miljoen vaten tot 256,4 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 1,7 miljoen vaten tot 161,1 miljoen stuks.

    De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 82,3 procent naar 83,0 procent. Hier was 81,6 procent voorspeld.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  7. forum rang 10 voda 11 februari 2021 05:07
    Olieprijs hoger gesloten

    (ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week fors zijn gedaald.

    Uit de EIA-data bleek dat de voorraden ruwe olie in de week eindigend op 5 januari fors zijn gedaald met ruim 6,6 miljoen vaten tot 469,0 miljoen vaten.

    De benzinevoorraden namen wel toe met 4,3 miljoen vaten tot 256,4 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 1,7 miljoen vaten tot 161,1 miljoen stuks.

    De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 82,3 procent naar 83,0 procent. Hier was 81,6 procent voorspeld.

    De markt zette de opwaartse trend voor de achtste opeenvolgende dag voort vanwege de optimistische verwachtingen over een nieuwe ronde van Amerikaanse overheidsuitgaven en positieve dat van het American Petroleum Institute.

    Het API rapporteerde dinsdag laat al een daling van de Amerikaanse olievoorraden met 3,5 miljoen vaten, terwijl de benzinevoorraden met 4,8 miljoen vaten waren gestegen en de destillaatvoorraden met 487.000 vaten daalden.

    "Nu de brent-prijzen boven de 60 dollar per vat stijgen, is er weinig reden om eraan te twijfelen dat de vraagfundamenten een verder herstel van de olieprijs zullen rechtvaardigen met als gevolg een langetermijnevenwicht van 65 dollar per vat tegen het einde van het jaar", zei marktanalist Stephen Innes van Axi.

    Een maartfuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 0,6 procent, ofwel 0,32 dollar, hoger op 58,68 dollar op de New York Mercantile Exchange.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  8. forum rang 10 voda 11 februari 2021 15:41
    OPEC dempt verwachtingen herstel oliemarkt licht

    (ABM FN-Dow Jones) De organisatie van olie-exporterende landen OPEC heeft donderdag zijn prognoses van het herstel van de mondiale vraag naar olie in 2021 neerwaarts bijgesteld. Dit bleek uit het maandelijkse olierapport van het oliekartel.

    OPEC voorziet in 2021 een stijging van de vraag naar olie met 5,8 miljoen vaten per dag tot 96,1 miljoen vaten per dag, wat 100.000 vaten per dag lager is dan de afgegeven prognose in januari.

    Het oliekartel zei dat de wereldwijde vraag naar olie in 2020 met 9,7 miljoen vaten per dag daalde tot een gemiddelde 90,3 miljoen vaten per dag. Dit is 30.000 vaten per dag minder dan eerder werd gemeld.

    De vraag naar OPEC-olie in 2020 werd opwaarts bijgesteld met 300.000 vaten tot in totaal 22,5 miljoen vaten per dag. Dit is nog altijd circa 7,1 miljoen vaten per dag minder dan in 2019. De verwachting voor de vraag naar OPEC-olie in 2021 werd eveneens opwaarts bijgesteld met 300.000 vaten per dag tot een totaal van 27,5 miljoen vaten per dag.

    Het kartel stelde tevens zijn groeiverwachtingen voor de productie van niet-OPEC-producenten in 2021 neerwaarts bij met 200.000 vaten per dag. OPEC voorziet nu een stijging van de productie van niet-OPEC-producenten met 700.000 vaten per dag tot een totaal van 63,3 miljoen vaten per dag. In 2020 produceerden de niet-OPEC-producenten gemiddeld 62,7 miljoen vaten per dag, wat 2,5 miljoen vaten minder was dan het jaar ervoor.

    Daarnaast constateerde het kartel dat de spotprijzen van ruwe olie in januari met circa 10 procent op maandbasis stevig zijn gestegen, met name als gevolg van verbeterende marktfundamenten, zoals het vooruitzicht op een krappere aanvoer van ruwe olie en de wereldwijde dalende treden in de olievoorraden.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  9. forum rang 10 voda 12 februari 2021 06:13
    Olieprijs daalt

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag gedaald, voor het eerst in acht handelssessies. Op een settlement van 58,24 dollar, werd een vat West Texas Intermediate bijna 0,8 procent goedkoper.

    "De omstandigheden rond de vraag naar olie blijven een bron van zorg omdat de recente opwaartse beweging vooral gebaseerd is op een sterk en stabiel herstel in de komende maanden", aldus marktanalist Robbie Fraser van Schneider Electric.

    "Het neerwaartse risico voor die outlook blijft zorgwekkend", aldus Fraser. Zowel het Internationaal Energieagentschap als de OPEC toonden zich donderdag in hun maandrapporten iets minder optimistisch over het verwachte herstel in 2021.

    Het IEA verwacht dat de olievraag in 2021 zal toenemen naar 96,4 miljoen vaten per dag, waarmee circa 60 procent van het volumeverlies tijdens de coronapandemie wordt hersteld. Bij het vorige maandrapport in januari was het IEA nog iets positiever, met toen een totaal van 96,6 miljoen vaten per dag.

    De vraag zal volgens het agentschap in het eerste kwartaal verder dalen ten opzichte van de toch al lage niveaus in het vierde kwartaal van 2020. Het IEA voorziet in het eerste kwartaal een daling met 1 miljoen vaten per dag.

    Gunstigere economische vooruitzichten ondersteunen wel een sterkere vraag naar olie in de tweede helft van het jaar, aldus het IEA.

    De OPEC stelde in zijn maandrapport de prognoses van het herstel van de mondiale vraag naar olie in 2021 ook iets naar beneden bij.

    OPEC voorziet in 2021 een stijging van de vraag naar olie tot een totaal van 96,1 miljoen vaten per dag, wat 100.000 vaten per dag minder is dan de afgegeven prognose in januari.

    Het kartel stelde ook zijn groeiverwachtingen voor de productie van niet-OPEC-producenten in 2021 neerwaarts bij met 200.000 vaten per dag. OPEC voorziet nu een stijging van de productie van niet-OPEC-producenten met 700.000 vaten per dag tot een totaal van 63,3 miljoen vaten per dag.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  10. forum rang 10 voda 12 februari 2021 16:51
    Beursblik: ABN AMRO stelt olieprijsramingen opwaarts bij

    (ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft als gevolg van het aanhoudende marktoptimisme zijn olieprijsramingen licht opwaarts bijgesteld. Dit zei energie-econoom Hans van Cleef vrijdag in zijn maandelijkse Energiemonitor.

    Met name de dalingen die hij verwachtte in het tweede en derde kwartaal zullen iets minder diep worden, zei de econoom. "We blijven uitgaan van een bandbreedte waarbij de gemiddelde Brent olieprijs ruwweg ligt tussen de 50 en 60 dollar per vat", aldus Van Cleef.

    Marktspeculatie zal de olieprijs volgens de econoom mogelijk tijdelijk extra steun bieden. Technisch kan de prijs voor Brent naar 70 tot 72 dollar per vat, aldus Van Cleef.

    Maar de econoom verwacht dat op basis van de vraag- en aanbodverhouding zo’n prijsniveau niet lang houdbaar is, aangezien olieproducenten bij een hogere olieprijs de productie zullen opvoeren.

    "Met zoveel reserve productiecapaciteit beschikbaar zullen er de komende jaren geen tekorten ontstaan. Daarnaast bestaat het risico dat het verwachte herstel van de vraag naar olie zal tegenvallen. De grootste herstelbeweging zal moeten komen uit de luchtvaart. Zeker voor het vakantievliegverkeer zien wij nog geen groot herstel dit jaar", aldus de econoom.

    Eind maart rekent ABN AMRO voor een vat Brent op een prijs van 60 dollar en eind dit jaar op 53 dollar.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  11. forum rang 10 voda 12 februari 2021 21:05
    Olieprijs richting 60 dollar

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs steeg vrijdag richting de 60 dollar. Op een settlement van 59,47 dollar, werd een vat West Texas Intermediate uiteindelijk 2,1 procent duurder. Op weekbasis steeg de olieprijs 5 procent. De olieprijs staat nu op het hoogste niveau in ruim een jaar.

    De olieprijs steeg vrijdag nadat persbureau Reuters berichtte dat Houthi-rebellen uit Jemen een drone aanval zouden hebben uitgevoerd op het internationale vliegveld van Saoedi-Arabië. Die berichten zijn door Riyad niet bevestigd.

    Brent-olie steeg vrijdag ruim 2 procent naar 62,60 dollar per vat.

    ABN AMRO heeft als gevolg van het aanhoudende marktoptimisme zijn olieprijsramingen voor Brent licht opwaarts bijgesteld. Dit zei energie-econoom Hans van Cleef vrijdag in zijn maandelijkse Energiemonitor.

    Met name de dalingen die hij verwachtte in het tweede en derde kwartaal zullen iets minder diep worden, aldus de econoom. "We blijven uitgaan van een bandbreedte waarbij de gemiddelde Brent olieprijs ruwweg ligt tussen de 50 en 60 dollar per vat", zei Van Cleef.

    Marktspeculatie zal de olieprijs volgens de econoom mogelijk tijdelijk extra steun bieden. Technisch kan de prijs voor Brent naar 70 tot 72 dollar per vat, aldus Van Cleef.

    Maar de econoom verwacht dat op basis van de vraag- en aanbodverhouding zo’n prijsniveau niet lang houdbaar is, aangezien olieproducenten bij een hogere olieprijs de productie zullen opvoeren.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  12. forum rang 10 voda 16 februari 2021 06:31
    Optimisme over vaccinaties stuwt olieprijs

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen zijn maandag tot het hoogste niveau in meer dan een jaar gestegen, geholpen door de overtuiging dat de uitrol van vaccins het herstel van de wereldeconomie kan bevorderen.

    Ook productiebeperkingen door oliekartel OPEC zorgden ervoor dat de olieprijzen in de afgelopen weken flink stegen tot boven de niveaus voorafgaand aan de pandemie.

    Futures op een vat West Texas Intermediate stegen maandagavond met 1,1 procent tot boven de 60,13 dollar per vat. Sinds januari 2020 zijn de olieprijzen niet zo hoog geweest als nu. Ook futures op een vat Brent-olie werden met 1,2 procent meer waard op 63,20 dollar.

    Analisten maken zich evenwel zorgen dat de olieprijzen binnenkort flink zullen dalen. De vraag naar olie blijft vanwege de coronacrisis laag, terwijl olieproducenten mogelijk van de hogere prijs gebruik willen maken door meer olie te verkopen. Dit kan een drukkend effect geven op de prijzen.

    "Het robuuste herstel van de olieprijzen in de afgelopen maanden doet vermoeden dat er een nieuwe supercyclus is aangebroken waarin de prijzen nog jarenlang hoog kunnen blijven", zo voorziet marktanalist Hussein Sayed van FXTM.

    "We zijn van mening dat er een nieuwe opleving van de grondstofprijzen, en dan met name van de olieprijzen, van start is gegaan", aldus analisten van JPMorgan. Vooral een combinatie van economisch herstel, een zeer ruim monetair beleid, een zwakke dollar en een sterke inflatie zullen volgens de bank de olieprijzen in de kaart spelen.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  13. forum rang 10 voda 17 februari 2021 05:47
    Extreme kou jaagt gas- en olieprijs op

    (ABM FN-Dow Jones) De aardgasprijs is dinsdag sterk gestegen in de Verenigde Staten, door extreem koud weer, terwijl de olieprijs voor het eerst sinds meer dan een jaar boven 60 dollar sloot.

    De prijs voor aardgas voor levering in maart steeg met bijna 7,5 procent tot 3,129 dollar per miljoen Britse warmte-eenheden. Dat is de hoogste prijs sinds begin november.

    De olieprijs steeg ook. Een maartfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie steeg 1 procent tot 60,05 dollar per vat, het hoogste slot sinds januari vorig jaar.

    De stijging van de aardgasprijs werd veroorzaakt door "verhoogde vraag in een groot deel van het land, onder invloed van de weersomstandigheden", zei Tyler Richey van Sevens Report Research.

    "De aanvoer is op sommige plaatsen ook een probleem geworden, omdat de infrastructuur voor de opslag letterlijk bevroren is, wat de fysieke levering hindert aan diverse gebruikers", waaronder elektriciteitsbedrijven.

    De olieprijs steeg omdat de lage temperaturen ertoe leiden dat productie ingesloten raakt, de productie van raffinaderijen daalt en zelfs een kanaal voor schepen bij Houston is afgesloten", zei Richey.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  14. forum rang 10 voda 17 februari 2021 13:40
    Vrieskou zorgt voor veel lagere Amerikaanse olieproductie

    Gepubliceerd op 17 februari 2021 13:22 | Views: 468

    NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De olieproductie in de Verenigde Staten is met ongeveer een derde gedaald door de strenge vrieskou, die grote delen van het land in zijn greep houdt en zorgt voor stroomuitval en andere verstoringen. Ook zijn oliepijpleidingen en boorinstallaties vastgevroren.

    Volgens kenners is de afgelopen dagen voor ongeveer 3,5 miljoen vaten olie per dag aan productie stilgelegd in de VS. Normaal gesproken worden dagelijks circa 11 miljoen vaten olie in de VS opgepompt. Het gaat onder meer om productie in Texas, de belangrijkste Amerikaanse staat voor olie. Grote bedrijven als ExxonMobil, Chevron en Shell hebben verschillende faciliteiten zoals olieraffinaderijen in Texas gesloten omdat de vrieskou voor problemen en onveilige situaties zorgt.

    De productie in het grote olie- en gasrijke gebied Permian Basin in het zuiden van de VS wordt eveneens hard geraakt. Daar is de productie met bijna twee derde gekelderd.

    Vraag sterk toegenomen

    Vanwege de vrieskou is de vraag naar elektriciteit en gas in de VS zeer sterk toegenomen en zijn er problemen om aan de vraag te kunnen voldoen. Daardoor zijn de Amerikaanse prijzen voor energie sterk gestegen.

    Naast de oliesector heeft ook de Amerikaanse auto-industrie last van het strenge winterweer. Verschillende grote autobouwers zoals General Motors (GM), Ford en het Japanse Toyota hebben fabrieken tijdelijk stilgelegd, omdat bijvoorbeeld de stroom was uitgevallen.
  15. forum rang 10 voda 17 februari 2021 17:51
    'Saudi-Arabië gaat olieproductie spoedig weer verhogen'

    Gepubliceerd op 17 februari 2021 16:39 | Views: 1.607

    RIYAD (ANP) - Saudi-Arabië is van plan om binnenkort weer de olieproductie te gaan verhogen, nadat de grootste olie-exporteur ter wereld eerder dit jaar nog besloot vrijwillig veel minder olie op te pompen om zo de prijzen te stutten. Dat zeggen bronnen tegen zakenkrant The Wall Street Journal.

    In januari kwam Riyad met het verrassende nieuws dat de eigen productie in februari en maart met 1 miljoen vaten per dag wordt verlaagd. In maart vindt nieuw overleg plaats tussen oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland. Dan zouden de Saudi's willen aankondigen dat ze vanaf april weer meer willen gaan oppompen nu de olieprijzen weer aantrekken.

    Saudi-Arabië heeft zijn plannen nog niet doorgegeven aan de andere leden van de OPEC, aldus de ingewijden. Ook kunnen de Saudi's nog afzien van het voornemen. De Saudische olieminister zei woensdag nog dat de oliemarkt er een stuk beter bij ligt dan een jaar geleden, maar dat voorzichtigheid nog geboden is en dat de onzekerheid groot is.
  16. forum rang 10 voda 18 februari 2021 05:58
    Olieprijs hoger gesloten

    (ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, vanwege het wegvallen van de productie in de Amerikaanse staat Texas in verband met het extreme winterweer in de Verenigde Staten.

    Ook de raffinaderijen zijn gesloten in Texas. Door de maatregelen daalt de Amerikaanse olieproductie met meer dan 2 miljoen vaten per dag, meldden analisten van Commerzbank. De productie van raffinaderijen wordt volgens de analisten nog zwaarder getroffen met een afname van maar liefst 3 miljoen vaten per dag.

    De sluiting van raffinaderijen duwde WTI in contango, een situatie waarbij de prijs voor een futurecontract waarvan de levering meteen of binnenkort plaatsvindt, lager ligt dan de prijs voor een futurecontract met levering op een latere expiratiedatum.

    Het extreme winterweer heeft de rally in ruwe olie versneld, aangedreven door optimisme over de introductie van vaccins en dalende coronavirusgevallen, wat de verwachting voor een breder economisch herstel heeft gestimuleerd.

    Productiebeperkingen van OPEC en haar bondgenoten, ook wel bekend als OPEC+, dragen tevens bij aan het positieve sentiment op de oliemarkt, versterkt door de eenzijdige beslissing van Saoedi-Arabië om de productie in februari en maart met 1 miljoen vaten per dag te verminderen.

    Een maartfuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 1,8 procent, ofwel 1,09 dollar, hoger op 61,14 dollar op de New York Mercantile Exchange.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  17. forum rang 10 voda 18 februari 2021 17:45
    Amerikaanse olievoorraden dalen flink

    (ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn afgelopen week fors gedaald. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

    In de week eindigend op 12 februari daalden de voorraden ruwe olie met circa 7,3 miljoen vaten tot 461,8 miljoen vaten.

    De benzinevoorraden namen toe met 0,7 miljoen vaten tot 257,1 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 3,4 miljoen vaten tot 157,7 miljoen stuks.

    De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 83,0 procent naar 83,1 procent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  18. forum rang 10 voda 19 februari 2021 06:32
    Olieprijs blijft net boven 60 dollar

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag gedaald. Op een settlement van 60,52 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,0 procent goedkoper.

    De afgelopen dagen profiteerden de olie- en gasprijzen nog van het strenge winterweer in delen van de Verenigde Staten. In de staat Texas zijn raffinaderijen gesloten vanwege de vrieskou, waardoor de dagelijkse productie in de VS flink afneemt.

    Analisten van Rystad schatten in dat de Amerikaanse productie momenteel 2 miljoen vaten per dag lager ligt door het winterweer.

    De olieprijzen konden donderdag niet profiteren van een daling van de Amerikaanse olievoorraden.

    De voorraden ruwe olie in de VS zijn afgelopen week fors gedaald, bleek uit cijfers van energieagentschap EIA.

    In de week eindigend op 12 februari daalden de voorraden ruwe olie met circa 7,3 miljoen vaten tot 461,8 miljoen vaten.

    De benzinevoorraden namen toe met 0,7 miljoen vaten terwijl de voorraden stookolie en diesel met 3,4 miljoen vaten slonken. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg naar 83,1 procent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  19. forum rang 10 voda 19 februari 2021 21:00
    Olieprijs daalt verder

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is vrijdag verder gedaald. Op een settlement van 59,24 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2,1 procent goedkoper.

    Eerder deze week profiteerde de olieprijs nog van het strenge winterweer in delen van de Verenigde Staten, maar dat effect lijkt nu voorbij.

    Volgens analist Robbie Fraser van Schneider Electric daalde de Amerikaanse productie met zo'n 40 procent als gevolg van de strenge vrieskou in onder meer Texas maar start diezelfde productie ook weer snel op nu de temperaturen oplopen

    Voor de raffinagecapaciteit is dat meer een uitdaging, aldus Fraser, omdat nog niet duidelijk hoe groot de schade is.

    Andere negatieve factoren voor de olieprijzen zijn de verwachting dat OPEC+ landen de productiebeperkingen volgende maand zullen versoepelen, en de eerste tekenen van verbetering in de gespannen relatie tussen de VS en Iran, volgens analisten.

    Analist Robert Yawger van Mizuho Securities verwacht dat de WTI-olieprijs na de recente rally terugzakt en consolideert tussen de 55 tot 57 dollar.

    Als het economisch herstel een verdere boost krijgt door een nieuw coronasteunplan in de VS en de verdere uitrol van het vaccinatieprogramma, kan WTI weer stijgen, mogelijk tot ruim 65 dollar, aldus Yawger.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
2.742 Posts
Pagina: «« 1 ... 90 91 92 93 94 ... 138 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 870,27 -0,43%
EUR/USD 1,0730 +0,30%
FTSE 100 8.078,86 +0,48%
Germany40^ 17.931,00 -0,87%
Gold spot 2.332,08 +0,69%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UNILEV...
+5,85%
RENEWI
+4,68%
B&S Gr...
+2,85%
Flow T...
+2,26%
Fugro
+2,09%

Dalers

ADYEN NV
-18,43%
VIVORY...
-8,38%
WDP
-4,93%
Alfen ...
-4,39%
CM.COM
-3,66%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links