Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Betaalbare aflossingsvrije hypotheek

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

42 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Noyby 19 februari 2021 10:21
    Natuurlijk kan je wel goed inschatten dat ongeveer 80K mensen over 14 jaar in de financiële problemen zullen komen. Gewoon kijken naar inkomen en huidig vermogen. Tenzij iemand dan opeens een VEEL betere baan krijgt kan je prima uitstippelen dat er problemen zullen zijn voor VEEL mensen.
  2. gerard66 19 februari 2021 11:14
    De cijfers zijn al jaren bekend; Betalingsproblemen bij hypotheken worden in praktisch alle gevallen veroorzaakt door (in deze volgorde) 1; Echtscheiding/relatiebeeindiging, 2 Werkloosheid en 3 Ziekte/ arbeidsongeschiktheid.

    Aflosvrije hypotheken hypotheken zijn, vanwege de lagere lasten, zoals Jos weer keihard aantoont, in veel meer gevallen de oplossing voor problemen met de betaalbaarheid van hypotheken dan de oorzaak van betaalproblemen. De EU dwingt steeds dit soort politieke onzin af.
  3. Paul415 19 februari 2021 11:38
    Waar krijg je die AOW uit het voorbeeld, € 28.000 voor alleen kale AOW voor twee personen, dit is toch echt nog géén € 20.500,-.
    Dan over het gewenste aflossen, iedereen dwingen om af te lossen en daarna de eigen woning over hevelen naar Box3 is wel een heel doorzichtige truc om woningeigenaren uit te kleden. Lekker laten lopen die aflossingsvrije hypotheken!
  4. Woudsehoeve 19 februari 2021 12:24
    quote:

    Noyby schreef op 19 februari 2021 11:40:

    Oplossing voor de betaalbaarheid? en wat als de hypotheek afbetaald moet worden na 20-30 jaar?
    Waarom zou je de hypotheek willen aflossen? Zodat wanneer je de pijp uitgaat geld achter laat voor je kinderen of andere nabestaanden ( als je die hebt) en weer erfbelasting betaald moet worden?
    Omdat mogelijk de rente over 30 jaar hoger is ? De inflatie zorgt voor zeker 50% lagere rente lasten/hypotheek schuld over 30 jaar. De AOW/pensioen zullen over 30 jaar er ook heel anders uitzien.

    Vervolgens wil je nog wat leuks gaan doen na je pensioen maar al je geld zit in de afgeloste hypotheek... Je kan er een beetje uitkrijgen met een dure opeet hypotheek. Hoge rente en een beetje geld (vinden de banken leuk).

    Ik los niks af (ben in de gelukkige omstandigheid dat ik nog de rente van een aflossingsvrije hypotheek mag aftrekken). Beleg mijn spaargeld op een verstandige wijze, waarschijnlijk kan ik na 30 jaar EN aflossen EN wat leuks doen, of wat vroeger stoppen met werken. Of mijn huis verkopen als ik daar zin in heb.
    Kortom ik kan doen wat ik wil.
  5. Noyby 19 februari 2021 13:12
    "Waarom zou je de hypotheek willen aflossen?"

    Omdat je niet je huis uitgezet wil worden na 30 jaar. Mooi dat jij door te beleggen niet zult hoeven, maar voor zo'n 80.000 mensen in 2035 geldt dat dus niet.

    Dat er nog geen gedwongen verkopen zijn geweest is vooral omdat er nog weinig aflossingsvrije hypotheken zijn afgelopen. De grote golf van verkopen komt nog en dat zal met de stervende babyboomers een enorme druk naar beneden op de huizenprijzen veroorzaken over zo'n 10-15 jaar.
  6. Noyby 19 februari 2021 13:15
    "Beleg mijn spaargeld op een verstandige wijze, waarschijnlijk kan ik na 30 jaar EN aflossen EN wat leuks doen, of wat vroeger stoppen met werken. Of mijn huis verkopen als ik daar zin in heb."

    Het hangt maar af van hoe goed je beleggingen zijn gelopen en of je de discipline hebt gehad om genoeg geld opzij te zetten 30 jaar. In de praktijk blijkt dat veel mensen die discipline niet hebben want aflossen is "toch nog zo ver weg".

    Trouwens, als je je huis afgelost hebt kan je ook wat leuks doen, eerder stoppen met werken of je huis verkopen.
  7. info_124 19 februari 2021 13:29
    Dacht u nu echt, dat een bank een klant, die 30 jaar trouw betaald heeft, ineens zijn huis uitzet, waar vermoedelijk in die 30 jaar een forse vermogenswinst is opgestapeld ?

    Ik denk eerder, dat ze "je schoenzolen tot aan je knieën aflikken" voor een voerwaarde hypotheek, mocht je inkomen t.z.t. ontoereikend zijn op de normale lasten te betalen.
  8. info_124 19 februari 2021 13:42
    45% van de NLe bevolking woont in huizen, waar ze niet alleen geen cent aflossen, maar jaarlijks een woonlastenverhoging krijgen. We noemen dat : "huur". Moet toch een angstbeving van jewelste zijn.
    Ik ben me daar knots om een vermogen op te gaan bouwen voor mijn nabestaanden: familie laat zich alleen zien als er iets te halen is. Gewoon: "door huren" van de hypotheekbank, t.z.t. de hele boel verkopen en naar een klimaat- en/of fiscaal-vriendelijkere omgeving gaan. Ik zie dan wel op CNN hoe het met NL gaat. En ouderenzorg: simpel betalen uit mijn overwaarde, want in NL is toch niets te vinden voor de iets boven de bevolkingslaag met inkomen minimum+20%.
    Huizen van 15 jaar geleden a € 250K gaan nu van de hand voor € 500k. ( hoekwoning uit 197: gekocht voor Hfl 79.000 nu voor € 480K). Over 15 jaar ? ? Zeker NIET goedkoper, want de bouwkosten bestaan voor dik 75% uit arbeidsloon ( bouwen + materialen vervaardigen) . Dit naast een groeiende bevolking en minder mensen per woning.

    Deze hele aflossingsvrije paniek wordt maar door EEN reden gevoed: U moet op uw "zorg"leeftijd veel eigen vermogen hebben, zodat u het CAK met € 35.000/jr spekken kan. Uw buurman, die iedere 28e van de maand platzak was, zit daar gratis.
  9. forum rang 9 josti5 19 februari 2021 13:55
    quote:

    info_124 schreef op 19 februari 2021 13:42:

    (...)

    Deze hele aflossingsvrije paniek wordt maar door EEN reden gevoed: U moet op uw "zorg"leeftijd veel eigen vermogen hebben, zodat u het CAK met € 35.000/jr spekken kan. Uw buurman, die iedere 28e van de maand platzak was, zit daar gratis.
    Precies, dit is één van de redenen voor ons om een aflossingsvrij hypotheekje aan te houden.
    Daarnaast geven wij de (klein)kinderen liever met warme, dan met koude hand.
    Als je de pech hebt, om in een verpleeghuis te komen, en de nog veel grotere pech om daar langer dan twee jaar te moeten vertoeven, dan gaat het iedere maand hard aantikken, zo heb ik al meermalen in mijn naaste omgeving kunnen waarnemen.
    Bij onvoldoende cash kan achterblijvende partner hypotheek opnemen, en zo deze niet wordt verschaft: huis gedwongen verkopen.
  10. Noyby 19 februari 2021 14:30
    "Als je de pech hebt, om in een verpleeghuis te komen, en de nog veel grotere pech om daar langer dan twee jaar te moeten vertoeven, dan gaat het iedere maand hard aantikken, zo heb ik al meermalen in mijn naaste omgeving kunnen waarnemen."

    Wat heeft dat nu met aflossingsvrije hypotheken te maken? Als je je geld belegd hebt zoals Woudsehoeve, dan kan je dat dus ook inleveren....
  11. mrC2 19 februari 2021 14:58
    quote:

    Noyby schreef op 19 februari 2021 13:12:

    "Waarom zou je de hypotheek willen aflossen?"

    Omdat je niet je huis uitgezet wil worden na 30 jaar. Mooi dat jij door te beleggen niet zult hoeven, maar voor zo'n 80.000 mensen in 2035 geldt dat dus niet.

    Dat er nog geen gedwongen verkopen zijn geweest is vooral omdat er nog weinig aflossingsvrije hypotheken zijn afgelopen. De grote golf van verkopen komt nog en dat zal met de stervende babyboomers een enorme druk naar beneden op de huizenprijzen veroorzaken over zo'n 10-15 jaar.
    Ach ja ik kreeg een mooie brief van de ING dat ik een aflossingsvrije hypotheek had en nog euro moest afbetalen. Blijkbaar hadden ze zelf niet door dat ik het al afbetaald had dus als ik bij 1 vd 80.000 hoor..
    Je zou verwachten dat iedereen die nog niet afbetaald had een brief kreeg maar blijkbaar kreeg iedereen een brief.
    Overigens is mijn huis nu 550.000 waard en was mijn aflossingvrije hypotheekdeel 45.000 euro. Dus als ik mijn huis verkoop en wat kleiners terugkoop had ik dat geld echt wel gehad.
  12. mrC2 19 februari 2021 14:59
    quote:

    Noyby schreef op 19 februari 2021 14:14:

    "Dacht u nu echt, dat een bank een klant, die 30 jaar trouw betaald heeft, ineens zijn huis uitzet, waar vermoedelijk in die 30 jaar een forse vermogenswinst is opgestapeld ?"

    Ja.
    Waarschijnlijk. Mooie aanleiding om wat kleiner te gaan wonen en die overwaarde te verzilveren.
  13. forum rang 6 haas 19 februari 2021 15:03
    BKR-afdeling ING drijft advocaten tot wanhoop: ‘Ze maken mensen kapot’

    Als een BKR-registratie onredelijk bezwarend is, dan kun je bezwaar maken bij de partij die de codering plaatste. Geldverstrekkers moeten dan een belangenafweging maken. Een systeem dat over het algemeen goed werkt. Behalve bij ING. Belangenbehartigers en advocaten trekken aan de bel. De bank wijst structureel verzoekschriften ongelezen af en voert kansloze rechtszaken tegen hun eigen klanten. Soms met schrijnende gevolgen.

    NIEUWS
    HYPOTHEKENEXCLUSIVEING GROEPHYPOTHEKENHYPOTHEEKDYNAMIET NEDERLANDCODERINGVRIJBKR-REGISTRATIEBKRBETALINGSACHTERSTANDADVOCAAT
    Eerste publicatie 10:00Laatst gewijzigd 14:421Reacties2111x gelezen
    MEMBERS ONLY

    Belangenbehartigers en advocaten klagen over BKR-afdeling ING waar ‘nee’ de standaard is
    Gemotiveerde verzoekschriften van klanten worden vaak luttele minuten na verzending al afgewezen
    ING herkent zich niet in aantijging en ontkent dat de afdeling uit slechts twee medewerkers bestaat
    De casus
    Tijdens de financiële crisis komt de eenmanszaak van een man uit Noord-Holland in financiële problemen. Na de dood van zijn vrouw voedt hij zijn drie minderjarige kinderen alleen op. Als er vervolgens achterstanden ontstaan op zijn …

    Eerste publicatie doorBart van de Laak
    redacteur AM

    Delen:
  14. Woudsehoeve 19 februari 2021 15:46
    quote:

    Noyby schreef op 19 februari 2021 13:15:

    "Beleg mijn spaargeld op een verstandige wijze, waarschijnlijk kan ik na 30 jaar EN aflossen EN wat leuks doen, of wat vroeger stoppen met werken. Of mijn huis verkopen als ik daar zin in heb."

    Trouwens, als je je huis afgelost hebt kan je ook wat leuks doen, eerder stoppen met werken of je huis verkopen.
    Als ik geen geld heb omdat het in mijn huis zit MOET ik mijn huis verkopen, waar ik al die jaren zo veel heb mee gemaakt en prettig in heb geleefd.
    De bank gaat altijd je lening verlengen, zeker met een overwaarde vanboven de 50%. Waarschijnlijk tegen wat hogere rent maar dat komt wel goed.

    Daarnaast we hebben het over 20 tot 30 jaar, als je ziet hoe het hypotheek landschap en de bijbehorende regelgeving de afgelopen 20 jaar is veranderd, kan niemand voorspellen hoe het er dan uitziet, mogelijk een speciale gepensioneerden regeling voor de hypotheek of wat dan ook.
    Mogelijk spreken we dan allemaal chinees als voertaal .....
  15. Jean 19 februari 2021 16:33
    Sowieso een interessante constatering dat na 20 jaar de hypotheekrente binnen een annuïteitenhypotheek nog maar zo'n 40% van de maandlast uitmaakt en derhalve de hypotheekrenteaftrek ook bijna niet meer relevant is. Dan kan je beter een schuld laten staan en een aflossingsvrije hypo nemen voor de resterende schuld. Heb je niets meer met de regels vanuit de overheid te maken en de bank zal als de verhouding woningwaarde / schuld goed is, ook geen probleem maken van een herfinanciering.
  16. forum rang 9 josti5 19 februari 2021 17:43
    quote:

    Noyby schreef op 19 februari 2021 14:30:

    "Als je de pech hebt, om in een verpleeghuis te komen, en de nog veel grotere pech om daar langer dan twee jaar te moeten vertoeven, dan gaat het iedere maand hard aantikken, zo heb ik al meermalen in mijn naaste omgeving kunnen waarnemen."

    Wat heeft dat nu met aflossingsvrije hypotheken te maken? Als je je geld belegd hebt zoals Woudsehoeve, dan kan je dat dus ook inleveren....
    Zoals reeds geschreven: niet beleggen, maar met de warme hand weggeven.
42 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links