Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Bubbels en zeepbellen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 ASML oogt wispelturig 84
  2. 15 apr Just Eat Takeaway nog tussen servet en tafellaken 74
  3. 12 apr Nederlandse beurs is alive and kicking 111

Reacties

227 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 februari 2021 09:07
    Niet alle bubbels zijn gelijk. De Internetbubbel van 2000, die geploft is en gebodemd heeft in 2002, heeft toch een mooie come-back gemaakt. Er is een verschil tussen een veelbelovende nieuwe technologie als het Internet, biotech, 3D printen, AI en robotica, zelfrijdende auto's, treinen, viegtuigen en boten, distributed ledger technology en een uit de hand gelopen oplichtingsschema als de Mississippi bubbel uit begin 1700. Alle bewegingen op de beurs zijn het resultaat van hoop en vrees en alterneren daartussen. Bij een bubbel zijn de bewegingen enkel wat extremer. Met name technische analyse zou voldoende handvaten moeten geven om deze bubbels winstgevend te manouvreren. Bubbels die de auteur vergeten is op te noemen, en die wel wat belangrijker zijn dan een aandeeltje Tesla of bitcoin: de rente en onroerend goed. Met name als de rente gaat stijgen, waar het nu toch op lijkt, is het afgelopen met easy money, torenhoge aandelenkoersen of vijfmaal je inkomen lenen voor een woonstubbe. Het is dan afgelopen met de schuldenberg die zal leeglopen waardoor alle banken in de problemen komen, mogelijk plat gaan. Of meer massief geldrukken dat risicoloos kan oplossen mag betwijfeld worden. In die zin zit de complete financiele sector in een bubbel, mede als we kijken naar het percentage van het bnp wat wordt ingenomen door financiele dienstverlening.
  2. forum rang 6 ttroo 19 februari 2021 09:36
    ASM L zet eerst de eigen aankoop programma agressief aan. Zonde voor de aandeelhouders waarde. Dat hadden ze beter kunnen doen bij lagere koersen. Nu voegt het minimale aandeelhouderswaarde toe, terwijl er altijd geroepen wordt over maximale aandeelhouders waarde.

    Bubbel. Alles is een bubbel. Alleen hoe groot is die bubbel en wanneer ontploft die bubbel.
    Zeer hoge multiples worden verdedigd door zeer lage rentes negatief zelfs en een continuiteit aan mega liquiditeiten die ergens heen moeten.

    Bedrijven kunnen niet ongelimiteerd groeien. Organisatorisch is dat lastig. Er zijn altijd limitaties, interne of externe organisatorische uitdagingen en dat leidt op een geven moment tot bezinning bij degenen die de zeer hoge multiples betalen. Feitelijk komt het neer op andere alternatieven, zoals hogere rentes en of bedrijven die de verwachtingen niet waarmaken of bij toekomstige cashflows die bedrijven niet kunnen waarmaken omdat hun klanten minder financieel sterk zijn of gaan worden of als de Centrale Banken willen gaan taperen. Dan krijg je een herdenking van die hoge multiples.

    Kijk eens naar Tesla. Een paar keer gepoogd om de $880 te veroveren. En nu doen ze iets met $780. Waarom moesten ze perse de $880 veroveren met slechte cijfers!

    Apple zag ook een flinke mutatie omhoog. Naar de $145 en is nu in gevecht met de $130.
    Die kopers op $145 of in de buurt daarvan hebben 10% verlies.

    En dat komt langzaam dichtbij een beren markt. Tesla. Ruim 10% lager dan de hoogste koers. Apple ook. Oeps. Die berenmarkt is misschien dichterbij dan ik denk.

    Ik blijf bij de verwachting om lager te gaan. Vele fondsen liggen nog hoog op de grafieken.
    Dus die moeten (gaan) corrigeren.
  3. Knarf 19 februari 2021 09:52
    quote:

    Doptieman schreef op 19 februari 2021 09:38:

    Helaas is er vanochtend door het Kapitaal gekozen voor de modus horizontaal geneuzel.

    Premieschraap dus van de kortlopende indexopties tot de pot vol is en dan komt er vast vandaag nog wat beweging. even geduld a.u.b.
    Welke kant op verwacht je de beweging?
  4. Met Effekt 19 februari 2021 10:11
    Vreemd dat in de Harvard studie de winst- en omzetgroei en andere fundamenten niet worden meegenomen. Als die groei meer dan 100% is dan is 100% koerswinst helemaal niet erg.

    Tesla is wel een bubbel. Als straks de autofabrikanten vol op e-autos inzetten wordt Tesla leeggeblazen. Zo heeft Geely (eigenaar van oa Volvo en Lotus) met hun Polestar2 een kwalitatief betere en goedkopere Tesla3 concurrent gemaakt en kan dat snel opschalen naar hoge volumes.

    Bitcoin, bubbel of niet ,wordt in andere fora al uitvoerig besproken...
227 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links