Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Helden of hooligans?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

88 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Blenheim 29 januari 2021 09:18
    Fascinerend dat Gamestop/RobinHood debacle. Drie beschouwingen mijnerzijds: 1. Beide kanten roepen "het is niet eerlijk". Dat klopt, maar open deur: de wereld is niet eerlijk. Hoe eerder je dat besef hebt, hoe beter je er mee om kunt gaan. 2. 'Gratis' bestaat niet. RobinHood, de ironie van deze naam gaat nog lang nagalmen, moet ergens geld verdienen. Het is naïef om te denken dat het niet ten koste van de gebruikers zou gaan. 3. Je moet niet investeren in zaken die je niet volledig begrijpt of overziet. En herinneren we ons het fantastische Tiktok-filmpje nog van het beleggende Neanderthaler-echtpaar nog? Conclusie, er gaan een heleboel mensen geld verliezen die het voorgaande niet voldoende tussen de oren hadden. En over pak 'm beet tien jaar gebeurt alles gewoon nog een keer.
  2. forum rang 4 StoplossBurner 29 januari 2021 09:22
    AJK: als je echt denk dat het alleen om hoger lager gaat, dan heb je er echt HELEMAAL niks van begrepen. Er zit ook heel veel boosheid in de leeftijdsgroep 18-40 t.o.v. Boomers. Het gevoel dat ze een failliet klimaat en financieel stelsel in de handen krijgen gedrukt krijgen van een oudere generatie. Dit voor een flink deel van de kopers ook niet meer dan een middelvinger tegen het bestaande systeem dat nog grotendeels in handen is van Boomers.
  3. bram_mutsaarts 29 januari 2021 09:22
    quote:

    BrentW schreef op 29 januari 2021 08:51:

    AJ, noem het beestje bij de naam. Het zijn niet per definitie RobinHood beleggers, maar leden van het forum WSB. Aan je 'feiten' te zien heb je er nog niet langer dan 10 minuten doorgebracht. Je onderschat die gemeenschap door zo denigrerend over ze te praten. Naast de memes en andere grapjes wordt er serieus werk gemaakt van deze zaak, financieel maar ook principieel. Wat je vergat te melden is dat je bij RH niet alleen geen opties meer kon kopen, maar ook geen aandelen zelf. Dat gelde natuurlijk niet voor hedge funds, die hun shorts 'gereload' hebben gisteren. Vandaag volgt er een liquiditeitscrisis, die stond gisteren al te gebeuren. Oorzaak hiervan ligt bij de optie-expiratie en de shorts die gedekt moeten worden. Hoe kan het uberhaupt dat de Street 130% van de float van een aandeel kan shorten? Kijkende naar de socials gisteravond, zijn een hoop politici en beleidsmakers het eens met die vraag. Mocht je nog meer vragen hebben, of een échte indruk van WSB willen krijgen, laat het even weten hè ;)
    U heeft zojuist exact mijn gedachte op papier gezet, AB!
  4. löngterm 29 januari 2021 09:28
    Naar mijn idee is het risico voor clearing partijen en liquidity providers achterhaald. Net als wij beleggers moeten deze partijen marges aan houden. Zit een liquidity provider scheef met opties omdat mensen enkel calls kopen en niet verkopen? Dan zijn ze zelf verantwoordelijk de onderliggende waarde in te kopen om dit risico af te dekken.

    Vinden ze dat momenteel te duur? Dan zet je de premies een stukje hoger tot dat de risk/reward wel overeen komt. Gister liepen de premies op tot ruim $200 per aandeel en dus ruim 50% van de onderliggende waarde. Als je dan als liquidity provider het risico nog te hoog vind leg je toch je orders pas in vanaf 100% van de onderliggende waarde? Koop je 100% van je naakte shorts terug en trek je risicoloos de markt rechts. Dan kun je vanaf dat punt wel kijken hoe het loopt.

    De massa zit enkel long in calls en aandelen. Kortom niet meer kunnen verliezen dan dat je hebt. (tenzij de brokers ZELF te veel margin hebben gegeven. Ik zie dus niet in hoe de burgers hier beschermd worden en ben het daarmee dus oneens met hoe de zaken zijn gelopen.
  5. Merovech 29 januari 2021 09:31
    Precies, ik vind het ook gek dat niemand blijkbaar echt snapt waar we hiermee bezig zijn (sorry Arend-Jan, jij ook niet). Dit is gewoon een georganiseerde actie tegen de speculanten/witteboordcriminelen van Wall Street en c.s.
    Shorten is net als een bank run: als je het vertrouwen opzegt in een bedrijf en aan stemmingmakerij doet, en daarbij groot geld kan inzetten zoals dit soort partijen doen, dan win je altijd. Stukmaken en langs de zijlijn anderen zwart maken, tja dat kan iedereen, en daar nog geld aan verdienen ook? Ik heb het zelf bij mijn ex-werkgever meegemaakt, stelletje schurken waren het. Uitroeien die shorters, lik op stuk.

    En nee, het gaat ons helemaal niet om de belegging hier, natuurlijk niet! Zie het als een bijdrage aan het grotere doel: de misstanden in de financiële wereld aan de kaak stellen!
    Ach, en dan maakt het me niet uit dat ik een paar honderdjes besteed aan aandelen waarvan ik weet dat ze misschien niks waard zijn. Zie het als een bijdrage aan de bescherming van de kleine belegger, net zoals ik ook lid ben van de VEB of van FTM.
    En als 100 miljoen andere particuliere beleggers dit doen bij al dit soort uitwassen n de short industrie, dan hebben we ons doel bereikt!
    Als antwoord op je vraag: inderdaad, helden zijn wij!
  6. Merovech 29 januari 2021 09:39
    Precies, Blenheim, de wereld is niet eerlijk. En door het aan de kaak stellen van praktijken zoals shorten gaan we de wereld een beetje eerlijker maken, ik hoop dat je meedoet. Voor het eerst kan de kleine belegger door zich te verenigen een vuist maken dankzij sociale media (lees mijn andere post aan AJK hierover).

    Ik zou bijna zeggen: Proletariërs aller lander, verenigt u!
  7. forum rang 6 d' Aandelen ' 29 januari 2021 09:46
    Goedemorgen ArendJan,

    Blackrock is naar ik meen het grootste hedgefund ter wereld die veel geld verdient voor al zijn deelnemers, meestal heel vermogende deelnemers.

    Maar wie bloedt daarvoor, ik denk zelf 80 % van de particulieren die geld verliest op de beurs door gebrek aan ervaring maar zeker ook door de professionele beleggers die ze knippen en scheren en door hun grote vermogen een veel langere adem hebben dan Piet particulier die te snel de handdoek in de ring gooit.

    Hedgefunds met vele deelnemers hebben grote invloed maar als Piet particulier zich daartegen verdedigt en gezamenlijk optrekken is Leiden in last terwijl ze niet veel anders handelen dan die grote hedgefunds.

    Met veel genoegen heb ik het verhaal rond GameStop gelezen.
  8. forum rang 5 theo1 29 januari 2021 10:02
    Ik heb me niet verdiept in dit hele verhaal maar de strekking is me inmiddels wel duidelijk

    1- goed nat gaan hoort bij het leerproces. Iedere belegger moet een keer meemaken dat een aandeel 90% daalt. En dat er van wat er dan over is, nog een keer 90% af kan. Wie daar niet tegen kan haakt af. En dat is goed, want je zal af en toe goed nat gaan. Iedereen die zegt dat hem dat niet gebeurt liegt (of belegt nog minder dan een jaar).
    2- natuurlijk wordt er opgeroepen tot op social media. Die jonge gastjes doen niet anders. En die zien daar ook helemaal geen kwaad in. Dat is de zwarte kant van social media: het leidt al snel tot extreem kuddegedrag. Vergelijk het met het eerste begin van de journalistiek. Toen werden er ook vooral opruiende pamfletten gedrukt. Hopelijk worden social media ook ooit eens serieus, maar daar zal wel minstens een generatie overheen gaan.
    3- het gaat hier kennelijk helemaal niet om beleggen maar om een actie tegen hedgefunds. En die hedgefunds hebben daar ook om gevraagd. Als de Robin Hoods hooligans zijn, zijn de hedgefunds dat ook. Alleen dragen ze een pak en schreeuwen ze niet. Voor hen heb ik ook geen greintje sympathie. Het zou helemaal niet slecht zijn als er een paar helemaal kapot gingen. Wat mij betreft zijn dit gewoon twee groepen hooligans die een potje lopen te matten.
    4- de arrogantie en het dedain van "de professionals" is misselijk makend. Dat geldt ook voor AJ Kamp. Dit zijn ook gewoon mensen hoor. En die hebben echt moeten werken voor hun geld. Probeer je daar een beetje in in te leven graag.
    5- ik ben ook niet tegen shorten an sich, maar er moet eindelijk eens fatsoenlijke regulering komen die ook wordt gehandhaafd. Ook tegen hedgefunds die heel erg veel geld hebben. Een short ratio van over 100% is inderdaad krankzinnig. Een short ratio van over 50% is al gigantisch. Van mij mag shorten worden gecapt op ergens rond de 30%. En dan moeten trucs met futures, over the counter derivaten en weet ik wat worden meegenomen.
  9. Dikke Durk 29 januari 2021 10:12
    Onderzoek naar grootschalige marktmanipulatie RobinHood door NY-advocatenkantoor:

    On January 28, 2021, Robinhood announced that it was restricting transactions in certain securities to closing positions only, including AAL, AMC, BB, BBBY, CTRM, EXPR, GME, KOSS, NAKD, NOK, SNDL, TR, and TRVG, and raising margin requirements for certain securities, purportedly to “keep customers informed through market volatility.” As a result of this artificial market constriction, prices of the aforementioned securities fell dramatically, and investors were significantly damaged.

    If you used the Robinhood trading platform to invest in AAL, AMC, BB, BBBY, CTRM, EXPR, GME, KOSS, NAKD, NOK, SNDL, TR, and TRVG, and suffered losses as a result of Robinhood’s actions to curb trading and increase margin requirements for certain of these securities on January 28, 2021, you may be entitled to seek compensation without payment of any out of pocket fees or costs through a contingency fee arrangement.

    To join the Robinhood class action, go to www.rosenlegal.com/cases-register-202...


    Bron: www.businesswire.com/news/home/202101...
  10. Shortsqueeze 29 januari 2021 10:13
    Ik heb beleggingen in gezonde bedijven als Macerich en Lumen die door de shorters een belachelijk lage koers hadden. De poging van de shorters om van de waarde beleggers te "stelen" keert zich nu tegen hen. Nu de hedgefondsen een keer aan de verliezende kant staan met hun "gokken" op lage koersen worden ze net als de banken in 2008 geholpen doordat de spelregels opeens worden veranderd.
  11. forum rang 4 efreddy 29 januari 2021 10:34
    quote:

    löngterm schreef op 29 januari 2021 09:28:

    Naar mijn idee is het risico voor clearing partijen en liquidity providers achterhaald. Net als wij beleggers moeten deze partijen marges aan houden. Zit een liquidity provider scheef met opties omdat mensen enkel calls kopen en niet verkopen? Dan zijn ze zelf verantwoordelijk de onderliggende waarde in te kopen om dit risico af te dekken.

    Vinden ze dat momenteel te duur? Dan zet je de premies een stukje hoger tot dat de risk/reward wel overeen komt. Gister liepen de premies op tot ruim $200 per aandeel en dus ruim 50% van de onderliggende waarde. Als je dan als liquidity provider het risico nog te hoog vind leg je toch je orders pas in vanaf 100% van de onderliggende waarde? Koop je 100% van je naakte shorts terug en trek je risicoloos de markt rechts. Dan kun je vanaf dat punt wel kijken hoe het loopt.

    De massa zit enkel long in calls en aandelen. Kortom niet meer kunnen verliezen dan dat je hebt. (tenzij de brokers ZELF te veel margin hebben gegeven. Ik zie dus niet in hoe de burgers hier beschermd worden en ben het daarmee dus oneens met hoe de zaken zijn gelopen.
    Klopt, zelf heb ik eergisteren bij AMC de call 22 jan22 geschreven aan 11.15$.
    De aandelen daarna voor de volle 100 % gekocht aan 13.97$ omdat ik geen risico aan de bovenkant wil lopen, aan de onderkant is het risico 2.82$ per aandeel of 282$ aangezien het om 100 stuks gaat. Dit risico kan ik gerust aan .

    Gisteren beslist men dat het niet meer mogelijk is om nieuwe posities in AMC te nemen en je ze enkel kan sluiten, gewoon belachelijk dat men het daarbij over zorgplicht heeft.

    Nu was ikzelf niet zinnens om nieuwe posities in te nemen, noch om ze te sluiten maar dergelijke maatregel slaat gewoon nergens op.
  12. forum rang 6 win some... 29 januari 2021 10:48
    quote:

    Lamsrust schreef op 29 januari 2021 08:53:

    [...]

    Probleem zit in de excessen die Wall Street heeft laten ontstaan (torenhoge shorts, zelfs boven 100%) die nu snel gerepareerd moeten worden om de liquiditeit te kunnen garanderen. Uiteraard had dit allang in regels gegoten moeten worden, bijvoorbeeld i) geen naked short, ii) per entiteit in totaal maximaal tot 50% van het geplaatst AK en iii) wellicht per shorter ook een maximum van zeg 10% van het geplaatst AK.

    Tenzij voorgeschreven door SEC regels kan de “boel” nu niet zomaar gesloten worden, maar zal een geleidelijke opening nodig zijn. Shortende hedge funds hebben hun risicomodellen niet op orde, i.e. met deze mogelijkheid had ook rekening gehouden moeten zijn, immers ook andere hedge funds kunnen een dergelijke aanval op shortpositie starten.

    Dit krijgt uiteraard een lange regulatoire, juridische en politieke staart!
    "immers ook andere hedge funds kunnen een dergelijke aanval op shortpositie starten."

    De vraag is dan ook: waarom wordt dit niet altijd gedaan door andere hedge funds? Hier kan je verschillende antwoorden bij bedenken. Wat voor antwoord je daar ook op geeft, conclusie is wel dat het marktmechanisme bij bepaalde aandelen waarin veel wordt geshort niet altijd goed werkt. Dat dit nu aan de kaak wordt gesteld door een op zichzelf extreme actie van particuliere beleggers is dus ook positief uit te leggen.

    Wel teleurstellend dat een website zoals IEX, die zich afficheert met de leus 'van beleggers voor beleggers', hier geen oog voor heeft.
  13. forum rang 6 Jestbread 29 januari 2021 10:52
    quote:

    Shortsqueeze schreef op 29 januari 2021 10:13:

    Ik heb beleggingen in gezonde bedijven als Macerich en Lumen die door de shorters een belachelijk lage koers hadden. De poging van de shorters om van de waarde beleggers te "stelen" keert zich nu tegen hen. Nu de hedgefondsen een keer aan de verliezende kant staan met hun "gokken" op lage koersen worden ze net als de banken in 2008 geholpen doordat de spelregels opeens worden veranderd.
    Je hebt helemaal gelijk.

    Maar een waarde van 25 mrd toekennen aan een failliete gamewinkel is toch ook belachelijk?
    Begrijp me niet verkeerd, de grote hedgefondsen spelen smerige spelletjes, en altijd ten koste van de particulier. En die onzin over het sluiten van posities als Robinhood gedaan heeft, terwijl er slechts aandelen zonder margin gekocht werden, is helemaal belachelijk. Maar als het spelletje er echt een wordt van alleen maar kopen tot je er bij neer valt, gaat de hele beurs en dus de economie en dus de wereld op een gegeven moment er helemaal aan.

    Vrienden van me gaan mee met de flow, kennen de bedrijven niet waar ze duizenden euro's insteken en hebben dezelfde returns in een week als ik in twee jaar. Jaloezie is een slecht iets, maar het doet me wel afvragen waar je het dan eigenlijk voor doet.
  14. 8ball 29 januari 2021 10:55
    Het is toch prachtig dat ook de shorters, vrijwel altijd grote financiële partijen, zich nu realiseren dat er ook tegenkrachten zijn die hen kunnen uitroken, kijk wat er in een paar dagen bij URW gebeurt als een paar procent short wordt teruggekocht, hopelijk gaan ook de grote pensioenfondsen zich eens afvragen waarom ze voor een paar tienden van een procent hun aandelen uitlenen aan shorters om zo direct tegen hun eigen long positie in te kunnen handelen, heb ik nooit begrepen
88 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links