Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel UNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELD PSE:URW.FR, FR0013326246

  • 75,080 19 apr 2024 12:45
  • +0,200 (+0,27%) Dagrange 73,980 - 75,240
  • 81.883 Gem. (3M) 375,5K

Mijn FIRE-beleggingen (waaronder en n.a.v. URW ;-))

6.290 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 315 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Chessplayer1992 20 januari 2021 21:38
    Ah tof haha. Het aflossen van de hypotheek heeft een groot voordeel en een groot nadeel. Het voordeel is dat je rust hebt en absoluut lage uitgaven. Je streefbedrag voor fire is dan een stuk lager. Nadeel is dat je een flink concentratie risico op een vastgoed object hebt. Ik heb nu 80 procent financiering van de laatste taxatie. Daarmee ben ik wel verzekerd tegen onderwater bij een teneergaande markt. Vastgoed voor verhuur heb ik even overwogen en met een makelaar gesproken, maar vastgoed is nu erg duur en voor de hoofdprijs heb je een kwalitatief matig object. Daarnaast fors concentratie risico en nog risico op foute huurders. Een makelaar die alles regelt kost vervolgens weer marge. Heb zelf eerder een woning aangehouden en pas verkocht toen de markt helemaal hersteld was, in de tussentijd aan expats verhuurd en later via airbnb. Levert mooie rendementen op, maar is veel werk als je het zelf doet (schoonmaken, huurders in en uit).
  2. forum rang 5 QueSera 20 januari 2021 21:51
    quote:

    Zwitserleven schreef op 20 januari 2021 20:34:

    De vraag is wat je wilt bereiken. Je schrijft dat je het inkomen niet nodig hebt. Dan lijkt het me beter in groeiende ondernemingen met dominante posities te investeren (of niche-spelers) en het dividend als "meegenomen" te beschouwen. Heb je echter het dividend nodig dan zou ik menig hoger dividend betalende links laten liggen aangezien er meestal een reden voor is.

    Ik beleg o.a. bijvoorbeeld in groeiers die tevens dividend betalen: ASML, Apple, DSM, BEP.
    Ter zijde: Bij BEP heb ik wel mijn bedenkingen nu na 200% stijging (daling dividend van >6% tot 2%).
    Amerikaanse aandelen hebben het voordeel dat ze per kwartaal uitkeren, sommige maandelijks (zoals MAIN).

    In farma zijn veel goede dividendbetalers. Ik heb daar vorig jaar PerkinElmer aan toegevoegd. Dividend is verwaarloosbaar, maar groeipad spreekt voor zich.

    Ik lees de dividendbijdragen op seeking alpha ook. AT komt geregeld voorbij, net als Ford. Vraag is: geloof je in het businessmodel? Anders loop je de kans, net als bij Nederlandse banken, met dalende koersen geconfronteerd te worden. Hoge dividend laat het risico in dit geval zien.
    Energy Transfer (ET): hoog dividend, maar dalende aandelenkoers. Goede kapitaalvernietiger de laatste jaren.

    Lees graag mee en ben benieuwd welke zienswijzen we voorbij gaan zien komen. En misschien nog onbekende dividendaandelen.
    Ik ben het hiermee eens.

    Vraag nr. 1 is: wat wil je bereiken?
    In mijn geval is dat inkomensaanvulling na pensionering. Vandaar de grote weging op dividendaandelen (75%).

    Vraag 2 is: wat is je beleggingshorizon? Dat kun je in mijn geval op twee manieren zien. Sec tot Aow- gerechtigde leeftijd, dan praat je over kleine 10 jaar. Dat vind ik echter te nauw. Ik wil idealiter eigenlijk alleen het dividend opeten. Ik probeer mijn dochter van 24 te interesseren voor beleggen. Ik zou mijn portefeuille namelijk door willen geven aan haar. Zo gezien is mijn horizon wel 50/60 jaar.

    Vraag 3: hoe hoog is je risicotolerantie? Ik heb gemerkt dat die bij mij best hoog is, hoger dan ik zelf dacht. Dat heeft te maken met de lange horizon, met dat ik wel AOW en een klein pensioen heb en als het goed is straks geen hypotheek meer. Ik ben begonnen met beleggen omdat ik mijn geld niet meer wilde laten bij een levensverzekeraar die overgenomen was door een private equity partij met een slechte reputatie en omdat ik ervan overtuigd ben dat onze regering straks - als nasleep van het huidige gesmijt met miljarden - weer heel hard op zoek zal gaan naar geld. Dat gaan ze vinden bij iedereen met een aanvullend pensioen. Het ligt voor de hand. Ouderen zijn de grootste bevolkingsgroep en de meeste hebben een paar centen. Mocht dat niet uitkomen kan ik altijd nog wereldreizen gaan maken of zo iets. Maw, ook zonder dit potje overleef ik het wel. Ik vind het vooral ook leuk en heb het laatste driekwart jaar een enorme leercurve achter de rug.

    Vraag 4: hoe wil je je geld aan het werk zetten? Ik wil wel 25% inzetten op groei. Dan vooral in sectoren waar ik blij van wordt zoals hernieuwbare energie of andere technieken die de wereld beter maken. Voor mij dus geen Facebook, bijvoorbeeld. Daar worden mensen ongelukkig van en zombies. Ik hoef ook niet altijd het onderste uit de kan. Het moet vooral ook goed voelen, voor een fatsoenlijk rendement. Dan bedoel ik het product/dienst die aangeboden wordt. Ik heb Appie. Prima winkel, denk ik elke keer, is ook een stukje van mij. Zie ik de windparken voor de kust? Denk ik elke keer. Kijk die fundering, gemaakt door SIF. Voor een stukje van mij. En zo voorts. Echt, sinds ik beleg kijk ik anders naar de wereld en lees ik anders de krant. Ik ervaar het als een enorme verrijking.

    Ik heb dus geduld en een hoge risicotolerantie. Vandaar dat ik de coronakneusjes heb opgeveegd. Een bedrijf als Unibail is nu ondergewaardeerd. Ik denk dat dat ook geldt voor Shell. Dat is een erg goed gemanaged bedrijf en die gaan zich wel heruitvinden. Voor de prijs waarvoor ik ze heb gekocht (te vroeg ingestapt, ca. 15 euro) geven ze een (houdbaar!) dividendrendement van 4,5% en groeiende! Het geldt zeker ook voor de banken. Ik begrijp niets ervan hoe Adyen meer waard kan zijn dan alle banken bij elkaar terwijl ze alleen een klein stuk van het bankbedrijf doen, namelijk het betalingsverkeer. Als deze bedrijven niet failliet gaan voordat de Coronacrisis over is (wat nog wel even kan duren), gaan ze volgens mij nog een enorme koersstijging tegemoet zien. Maar ja. Het is best risicovol. En het vergt nog wel een aantal jaartjes.
  3. forum rang 4 Chessplayer1992 20 januari 2021 22:04
    Leuk quesera. Ben het voor een groot gedeelte met je eens ;) ik vind het ook leuk om 'eigenaar' te zijn voor een stukje. De aandelen die je noemt zijn idd goedkoop. Maar toen ik Shell rond de 11 euro kocht en daarna naar 18 euro vloog, vond ik hem duur. Toen verkocht. Later op lagere koers weer terug gekocht. Dus ik kijk ook actief naar de koers. Carrefour verkocht na de overname geruchten. Zou het nu goedkoper terug kunnen kopen, maar al anders gealloceerd. ASR en NN waren ook veel te goedkoop en bieden nog steeds potentie. Accell ben ik ook vroeg in gaan zitten met de verschuiving naar fietsen in de zomer. TomTom is trouwens nog interessant, met de macro beweging naar zelfsturende auto's is dat een erg interessant aandeel met maar een echte concurrent, en die zit in Duitsland en is minder onafhankelijk dan TomTom, dus nog een interessante overname kandidaat (met 30 procent van marktkapitalisatie in cash op de balans). Ook groene bedrijven zijn mooi, wel al flink gestegen. Accsys is er eentje.
  4. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 20 januari 2021 22:05
    quote:

    Chessplayer1992 schreef op 20 januari 2021 21:17:

    [...]
    Ik was een beetje langzaam met reageren en zag daardoor niet dat je al een paar zaken zelf ook al had opgemerkt!

    "De juiste mix is denk ik het beste. En inkomen uit dividend kan herbelegd worden. Sommige fondsen kun je ook kiezen voor stock dividend."
    Helemaal mee eens: sommige mensen staren zich op dit moment helemaal blind op de spectaculaire groeiaandelen en ik kan ze eerlijk gezegd ook niet echt ongelijk geven.... totdat het misgaat... Het voordeel van dividenden is dat ik dat spul cash in handen krijg en ik zelf kan kiezen óf ik het uitgeef, of dat en waarin ik het herbeleg (zo lang ik het nog niet nodig hebt). Aandelen die ik aanhoud voor het dividend geven me veel meer rust bij koersbewegingen. Het enige waar ik op moet letten is of het dividend niet wordt gekort, of dat het fonds aan het leeglopen is. Maar anders is het vooral dwars door elke storm heen zeilen en in de tussentijd elke maand de dividendjes opvangen die zomaar uit de lucht komen vallen. Het mooie is ook dat je bij de inkomstenbelasting een tegenhanger hebt voor de vermogensrendementsheffing: het terugvragen van die 15% moet die heffing voor een groot gedeelte kunnen compenseren (mits je voldoende dividend genereert).

    "Ik las op een ander forum dat mensen hoogtevrees hebben. Dat snap ik dus echt niet"
    Hangt er een beetje vanaf welke aandelen. Er zijn nog steeds aandelen die vanwege de crisis best ondergewaardeerd lijken. "Onze" URW is daar een goed voorbeeld van. Voor de meeste tech aandelen begrijp ik die hoogtevrees wel. Ik kan alleen niet zeggen of de piek al is bereikt. De meeste van de tech aandelen zijn al een paar maanden aan het flatlinen of een beetje aan het dalen. Is dat een sein dat ze nu weer koopwaardig zijn of is dit het teken dat de rek eruit is en de ballon elk moment kan knappen? Geen idee... wat ik wél weet is dat de koersontwikkeling volledig los kan staan van hoe goed een bedrijf het doet. Dat geldt niet alleen voor bedrijven die nog geen winst weten te maken, maar zeer zeker ook voor super gezonde bedrijven die elk jaar groeien in omzet en winst. Een beroemd voorbeeld is Cisco: een belegger die 20 jaar geleden zijn geld zou hebben gestoken in Cisco zou nu nog steeds onder water staan... Dat komt niet omdat Cisco de afgelopen 20 jaar zo slecht heeft gedraaid: in tegendeel! Het bedrijf heeft elk jaar groeiende omzetten en winsten gerealiseerd. Die belegger die medio 2000 het aandeel kocht had gewoon pech dat de koers te hoog stond en op knappen stond. Cisco is geen uitzondering: een Microsoft belegger begin 2000 een aandeel kocht moest tot medio 2016 wachten totdat die weer boven water was. Een Intel belegger die medio 2000 instapte deelt hetzelfde lot als dat van de Cisco belegger: ook die staat nog steeds onder water... Dus ik heb wel een paar aandelen zoals Facebook, Microsoft, Alibaba, Tencent, Mercado Libre, Xpeng in mijn portefeuille, maar ik dat doe ik vooral om mee te kunnen praten als het goed gaat, en in hele kleine volumes, zodat ik er geen last van heb als het 20 jaar lang niets meer wordt...
  5. forum rang 4 Chessplayer1992 20 januari 2021 22:17
    Eens. Maar Amazon staat op 90x de verwachte winst gewaardeerd. Alibaba op 30 keer. Met gezonde groei is dat niet onredelijk. Sterke waarde aandelen staan ook boven de 20x de winst gewaardeerd. Maar goede voorbeelden die je noemt. Daarom blijf ik ook wel bij adyen, Facebook (ook vanwege het sociale effect/ rol van het bedrijf in de maatschappij, heb zelf ook geen fb meer), etc etc. URW ben ik trouwens wel wat op terug gekomen hoor, de waardering is heel laag maar de business moet zeker in Amerika nog wel wat overwinnen. Nu met het steun pakket van biden komt het misschien wel goed, maar ik ken de Amerikaanse markt onvoldoende om de kwaliteit van die centra te beoordelen. Anderzijds is klepierre het beste vastgoed qua retail in Europa, maar ook daar krijg je bijv vanuit Rotterdam goed mee wat voor asociale huren ze vragen en de ondernemer gewoon een faillissement in drijven. Een ecp, mercialys, Wereldhave, deutsche euroshop is dan vriendelijker. Nadeel van urw, klep en deutsche in dit geval is dat ze gevestigd zijn rondom grote warenhuizen. In Duitsland zagen we al wat op de fles gaan. Van ecp vind ik het dan ook fijner dat ze rond supermarkten en hypermarkten zitten.

    Er zijn ook wel wat supermarkt vastgoed fondsen, bijv annexum, maar die kostenstructuur vind ik te agressief. Zeker voor het relatief weinige onderhoud en lage roulatie dat nodig is om de fondsen te managen.
  6. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 20 januari 2021 22:39
    quote:

    QueSera schreef op 20 januari 2021 21:51:

    [...]
    Dan vooral in sectoren waar ik blij van wordt zoals hernieuwbare energie of andere technieken die de wereld beter maken. Voor mij dus geen Facebook, bijvoorbeeld. Daar worden mensen ongelukkig van en zombies. Ik hoef ook niet altijd het onderste uit de kan. Het moet vooral ook goed voelen, voor een fatsoenlijk rendement. Dan bedoel ik het product/dienst die aangeboden wordt. Ik heb Appie. Prima winkel, denk ik elke keer, is ook een stukje van mij. Zie ik de windparken voor de kust? Denk ik elke keer. Kijk die fundering, gemaakt door SIF. Voor een stukje van mij. En zo voorts. Echt, sinds ik beleg kijk ik anders naar de wereld en lees ik anders de krant. Ik ervaar het als een enorme verrijking.
    [...]
    Ik herken heel erg wat je schrijft. Dat geldt voor de meeste punten, maar met nadruk en in het bijzonder vooral de opmerking dat bewust beleggen als een enorme verrijking kan aanvoelen.

    Hierbij heb ik het niet alleen over het geluksgevoel van de dividendjes die elke maand binnen komen druppelen (met 71 aandelen druppelt er zowat elke dag iets binnen), maar vooral ook het immateriële.

    Voorbeelden: mijn nichtje is 3 jaar geleden op haar 25e overleden aan een hart-aandoening. Tot enkele weken geleden negeerde ik aanbevelingen voor het aandeel Bristol-Myers Squibb Company (BMY) omdat ik al voldoende Biomedical aandelen had (vond ik) en een beetje kinderachtig: omdat de naam me te veel deed denken aan de schoenendiscounter met dezelfde naam (Bristol)... Totdat ik een paar weken gelden midden in de nacht wakker werd (op mijn leeftijd gebeurt dat wel vaker... pitstop), waarna ik de slaap niet kon vatten en een door Google aanbevolen artikel van de Motley Fool op mijn mobiel ging lezen: www.fool.com/investing/2021/01/10/my-... Normaal gesproken val ik dan als vanzelf in slaap, maar nu bleef ik doorlezen en las ik plots "BMS also acquired MyoKardia in November for $13.1 billion. This buyout gives the company a promising cardiovascular drug candidate, mavacamten. BMS plans to file for FDA approval of the drug in treating obstructive hypertrophic cardiomyopathy, a type of chronic heart disease, in the first quarter of 2021". Het leek net alsof ik een "Hallo, wakker worden!"-signaal van mijn nichtje kreeg. Dit was de ziekte waar ze aan was overleden en het feit dat dit bedrijf daar een medicijn voor op de markt probeert te brengen maakt me dusdanig blij, dat het me helemaal niets meer uitmaakt hoe het bedrijf presteert: ik beleg met een warm hart in dit bedrijf.

    Een ander voorbeeld is het dempen van negatieve emoties: ik had het al over Altria/Philip Morris. Hetzelfde heb ik met Apple. Ik heb een best wel grote hekel aan de manier waarop dat bedrijf de gebruikers gevangen probeert te houden in hun ecosysteem en de idolate manier waarop sommige fanboys/girls dit bedrijf lijken te aanbidden. Bij wijze van test heb ik een paar aandeeltjes Apple gekocht, om te kijken of een soortgelijke demping van mijn negatieve gevoelens zou plaatsvinden... en waarempel! Het blijkt bij mij echt zo te werken: ik kijk nu veel milder tegen Apple aan, heb meer waardering voor hun poging tot mooie designs (ook al is het soms vreselijk overdreven) en ik kan idolate fans nu veel beter verdragen. Sterker nog: ik gún ze hun mooie gloednieuwe Apple iPhone elk jaar! Als ze uren in de rij staan en ze komend huilend van blijdschap uit zo'n Apple winkel omdat ze de uitverkorenen zijn en iets uit de iStore hebben mogen kopen, dan ben ik oprecht blij! Koop vooral meer! Jij blij, ik blij! Haha...

    Kortom: beleggen kan me dus daadwerkelijker gelukkig doen voelen!

    Disclaimer: ik weet niet dat geluksgevoel stand gaat houden als de markten zwaar gaan crashen, maar dat gaan we dan wel weer zien...
  7. forum rang 5 QueSera 20 januari 2021 22:40
    @Chessplayer: Accsys heb ik ook. Al vanaf het begin. Zo ook Alfen, SIF en Avantium. Recentelijk heb ik dus Iberdrola toegevoegd aan mijn groene portefeuille. Ik heb ook gekeken naar SolarEdge, maar die zijn inderdaad veel te duur. Ik ben ze gaan aanschaffen omdat ik iets voor het milieu wilde doen en toen bleken ze even later heel hot (behalve Avantium, want die hebben hun proeffabriek voor bioplastic nog steeds niet rond, maar ik houd ze gewoon omdat ik denk dat bioplastik te wereld kan helpen.

    @AVM: je hebt groei en groei. En de ene tech is de andere niet. Een voordeel van het luisteren naar Jong Beleggen is dat deze jonge mensen me hebben kunnen uitleggen wat eigenlijk het business model van bedrijven als JET is. Aangezien ik econoom ben snap ik wel de kracht van netwerkeffecten, schaalbaarheid en en het hebben van een MOAT. Ik heb het alleen nooit aan die Tech jongens gekoppeld, meer aan de NS of andere monopolisten. Daarom denk ik ook dat dit niet zo kan blijven en dat veel Sociale mediabedrijven zwaar gereguleerd zullen worden in de toekomst. Eigenlijk leveren ze een soort digitale infrastructuur en is het openbare ruimte. Die gaat dus veel meer publiek beheerd worden.
    Daarnaast heb je bedrijven die echt een zinvol product maken zoals ASML/ASMI/Apple. Daar voel ik me dan meer toe aangetrokken. Ik heb recent mijn eerste voorzichtige schreden op tech gebied gezet een aandelen ASMI aangeschaft. Ik vond de K/W van 36 nog meevallen voor een bedrijf dat zo snel groeit en geen (!) schulden geeft. Alleen eigen vermogen. Hoe heerlijk is dat na alle URW perikelen.

    China. Ja het groeit tot de hemel en zal op termijn groter worden als de VS. Maar ik ga er niet in beleggen. We hebben hier te maken met een autocratisch eenpartij staat. Als Xi vind dat het bedrijf in de weg staat en genationaliseerd moet worden, dan gaat dat gebeuren. Ze gaan buitenlandse aandeelhouders heus niet compenseren. Naast dit politieke risico ga ik de Chinezen niet ook nog helpen in hun opmars. Ik leef liever in een wereld waarin de VS (met al haar tekortkomingen) superpower is dan een wereld waar China de hegemonie heeft. Ik heb veel gewerkt in Afrika, daar kun je nu real life zien hoe dat uitziet en aanvoelt.

    Tip: kijk naar de nieuwe documentaireserie van Ruben Terlou over Chinezen in het buitenland. Je kunt het terug zien via de VPRO website. De eerste aflevering in Kenia, het leek verdomd veel op wat ik in buurland Tanzania had gezien en gehoord.
  8. forum rang 4 Chessplayer1992 20 januari 2021 23:01
    Dank, ik zal morgenavond even gaan kijken naar de docu. Vrees dat ze alles opkopen. ik zie overheid en bedrijven wel los, maar erken de politieke risico's. Overigens gun ik niet iedereen een jaarlijks nieuwe iPhone. Heb er een voor mijn werk. Privé heb ik de fairphone. Heb daar ook met crowdfunding meegedaan, eveneens bij Vanmoof.

    Alfen... Had gekocht op 10 euro . Maar het geduld niet... Helaas haha. Dank voor jullie inzichten.

    Eens trouwens, ik lees de krant ook heel anders... Zelfs een abonnement op Telegraaf digitaal... Je leert immers het meest van de denkbeelden waar je het verst vanaf staat. En de financiële Telegraaf heeft goed nieuws.

    Fijne avond
  9. forum rang 4 Chessplayer1992 21 januari 2021 08:49
    Hmm, ik heb een enkele keer met binck webinars meegedaan, vond ze beetje laag niveau hebben eigenlijk. Ik was gisteren logistiek te noemen: denk dat dit ook stabiele bedrijven zijn met mooie vooruitzichten. Favoriet is PostNL (meest ver richting pakketjes / innovatie), daarna Deutsche Post en voor een klein aandeel Bpost. PostNL presenteert vandaag ook mooie cijfers.
  10. forum rang 4 LTOke 21 januari 2021 09:28
    quote:

    AVM (Altijd Verkeerde Moment) schreef op 20 januari 2021 15:20:

    [...]

    Nu wordt het interessant haha!
    GEO hoort tot mijn speciale categorie "humor om te lachen". Tenminste... als je humor politiek incorrect is
    Ik vind dit wel een hele verfrissende benadering. Zeker naast het professionele advies dat toch vooral hamert op 'verantwoord' en 'veilig'.
    Ik zal met deze blik nog eens oude lijstjes afstruinen.
  11. forum rang 4 LTOke 21 januari 2021 09:59
    quote:

    AVM (Altijd Verkeerde Moment) schreef op 20 januari 2021 15:20:

    [...]

    "ik verdien aan roker, drugsgebruikers, wapens, criminelen en illegalen"
    Is gokken misschien een goede om hier aan toe te voegen?
    In zo'n casino komt alles wat je hier boven noemt samen :-)

    www.nasdaq.com/market-activity/stocks...
    6% yield en koers zo'n 20% onder het max pré corona.
  12. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 21 januari 2021 10:04
    quote:

    LTOke schreef op 21 januari 2021 09:59:

    [...]
    Is gokken misschien een goede om hier aan toe te voegen?
    In zo'n casino komt alles wat je hier boven noemt samen :-)

    www.nasdaq.com/market-activity/stocks...
    6% yield en koers zo'n 20% onder het max pré corona.
    Haha ja leuk, dank voor je tip, ik zal ernaar kijken, maar zo op het eerste gezicht ziet het er veelbelovend uit!

    Ik laat je nog wel weten of die door de "ballotagecommissie" heen is gekomen ;-)
  13. 030 N 21 januari 2021 10:26
    quote:

    QueSera schreef op 20 januari 2021 22:40:

    @Chessplayer: Accsys heb ik ook. Al vanaf het begin. Zo ook Alfen, SIF en Avantium. Recentelijk heb ik dus Iberdrola toegevoegd aan mijn groene portefeuille. Ik heb ook gekeken naar SolarEdge, maar die zijn inderdaad veel te duur. Ik ben ze gaan aanschaffen omdat ik iets voor het milieu wilde doen en toen bleken ze even later heel hot (behalve Avantium, want die hebben hun proeffabriek voor bioplastic nog steeds niet rond, maar ik houd ze gewoon omdat ik denk dat bioplastik te wereld kan helpen.

    @AVM: je hebt groei en groei. En de ene tech is de andere niet. Een voordeel van het luisteren naar Jong Beleggen is dat deze jonge mensen me hebben kunnen uitleggen wat eigenlijk het business model van bedrijven als JET is. Aangezien ik econoom ben snap ik wel de kracht van netwerkeffecten, schaalbaarheid en en het hebben van een MOAT. Ik heb het alleen nooit aan die Tech jongens gekoppeld, meer aan de NS of andere monopolisten. Daarom denk ik ook dat dit niet zo kan blijven en dat veel Sociale mediabedrijven zwaar gereguleerd zullen worden in de toekomst. Eigenlijk leveren ze een soort digitale infrastructuur en is het openbare ruimte. Die gaat dus veel meer publiek beheerd worden.
    Daarnaast heb je bedrijven die echt een zinvol product maken zoals ASML/ASMI/Apple. Daar voel ik me dan meer toe aangetrokken. Ik heb recent mijn eerste voorzichtige schreden op tech gebied gezet een aandelen ASMI aangeschaft. Ik vond de K/W van 36 nog meevallen voor een bedrijf dat zo snel groeit en geen (!) schulden geeft. Alleen eigen vermogen. Hoe heerlijk is dat na alle URW perikelen.

    China. Ja het groeit tot de hemel en zal op termijn groter worden als de VS. Maar ik ga er niet in beleggen. We hebben hier te maken met een autocratisch eenpartij staat. Als Xi vind dat het bedrijf in de weg staat en genationaliseerd moet worden, dan gaat dat gebeuren. Ze gaan buitenlandse aandeelhouders heus niet compenseren. Naast dit politieke risico ga ik de Chinezen niet ook nog helpen in hun opmars. Ik leef liever in een wereld waarin de VS (met al haar tekortkomingen) superpower is dan een wereld waar China de hegemonie heeft. Ik heb veel gewerkt in Afrika, daar kun je nu real life zien hoe dat uitziet en aanvoelt.

    Tip: kijk naar de nieuwe documentaireserie van Ruben Terlou over Chinezen in het buitenland. Je kunt het terug zien via de VPRO website. De eerste aflevering in Kenia, het leek verdomd veel op wat ik in buurland Tanzania had gezien en gehoord.

    Hi QueSera,

    Hoe kijk je bij Iberdrola naar de oplopende de depr/equity ratio van de laatste jaren? Weet jij waar dit door veroorzaakt wordt? Heeft dit te maken met investeringen in het verder uitbreiden van de positie in de markt? Op dit moment zijn ze de grootste speler op het gebied van windmolens, wereldwijd.

    Ik kan zo snel niet vinden hoe de netto resultaten zich de laaste jaren heb en ontwikkeld. Het bedrijf heeft zeker veel potentie met het oog op ontwikkelingen met groene energy.
  14. forum rang 5 QueSera 21 januari 2021 12:19
    quote:

    030 N schreef op 21 januari 2021 10:26:

    [...]

    Hi QueSera,

    Hoe kijk je bij Iberdrola naar de oplopende de depr/equity ratio van de laatste jaren? Weet jij waar dit door veroorzaakt wordt? Heeft dit te maken met investeringen in het verder uitbreiden van de positie in de markt? Op dit moment zijn ze de grootste speler op het gebied van windmolens, wereldwijd.

    Ik kan zo snel niet vinden hoe de netto resultaten zich de laaste jaren heb en ontwikkeld. Het bedrijf heeft zeker veel potentie met het oog op ontwikkelingen met groene energy.
    Ik had mijn proefversie van Simply Wall Street o.a. gebruikt om naar Iberdrola te kijken. Wat ik me kan herinneren is dat de resultaten en ook de dividendhistorie als volatiel werd uitgemaakt. SWS vond het overgewaardeerd. Ik heb het toch toegevoegd in een relatief kleine positie. Omdat ik het een sympathiek bedrijf vind. De oplopende debt/equity ratio heeft - voor zover ik kan nagaan - te maken met een uiterst ambitieus investeringsprogramma. Ze zijn zwaar aan het investeren in de netwerkcapaciteit van de landen waar ze zitten. Ik denk dat dat slim is, anders kan je de piekopbrengesten van zon en wind niet kwijt. Ze zitten ook veel in Latijns Amerika. Daar zal de netcaciteit wel niet al te best zijn en de overheden zijn armlastig. Als deze landen een fatsoenlijk energienet krijgen door Iberdrola, dan heb ik mijn geld goed aan het werk gezet. Tezamen met een redelijk dividendrendement.

    Ze zijn nu zeker niet goedkoop. Dit is dus zeker geen koopaanbeveling. Maar dat waren mijn overwegingen.
  15. De Pakketbezorger 21 januari 2021 12:32
    Leuke tread AVM, dank hiervoor!

    FIRE is mij bekend (29) maar focus de komende jaren voornamelijk op groeiaandelen, onder andere door ETF: Ishares Core MSCD UCITS USD ETF (LSEEF). Mandje aandelen, lage TER en focus op groei. Over 20 jaar hoop ik met pensioen te mogen en dan wil ik dat bedrag omzetten in dividendaandelen voor passief inkomen, aanvullend op de huurinkomsten.

    Zelf zit ik nu in URW & NRZ voor dividend. URW bekend, NRZ is New Residential Corp en focussed zich onder andere op verzorgingstehuizen. Mooi dividend icm huidige koers & potentie om dividend te verhogen. Voorheen 4x 0,50 , nu 0,50 in 2020 maar toch 5,3% rendement obv huidige koers.

  16. forum rang 5 QueSera 21 januari 2021 12:34
    quote:

    Chessplayer1992 schreef op 21 januari 2021 08:49:

    Hmm, ik heb een enkele keer met binck webinars meegedaan, vond ze beetje laag niveau hebben eigenlijk. Ik was gisteren logistiek te noemen: denk dat dit ook stabiele bedrijven zijn met mooie vooruitzichten. Favoriet is PostNL (meest ver richting pakketjes / innovatie), daarna Deutsche Post en voor een klein aandeel Bpost. PostNL presenteert vandaag ook mooie cijfers.
    Ach ja. Ik zie het als lering en vermaak en als spiegel voor mijn eigen gedachten. Die jongens van Jong Beleggen (de podcast) vertellen me in principe ook niets nieuws. Ik heb er vooral naar geluisterd omdat ik wilde weten waar de jonge mensen van nu zitten. Je wilt wel een beetje bij de tijd blijven. Dat gaf grappige inzichten. Ook de Jong Beleggers willen niet ergens in investeren waarvan ze het onderliggende business model niet begrijpen. Dus die jongen van de podcast zegt, ik zit niet in banken, want ik begrijp niet goed wat ze doen. Wel in Adyen, want ik begrijp exact wat ze doen (hij heeft een ICT achtergrond). Bij mij is het precies omgekeerd! Door met hun ogen naar de wereld te kijken begrijp ik nu beter waarom Tech zo hot is (ook al voel ik me er zelf misschien als belegger nog steeds niet zo comfortabel bij). Ik heb het altijd links laten liggen want het was mijn wereld niet. Toen ik opgroeide moesten we naar de buren om een telefoontje te kunnen plegen. Deden we bijna nooit, want iedereen die wij kenden had ook geen telefoon. Ik heb mijn dochter wel eens verteld dat toen ik kind was er geen computers waren en niet iedereen TV had.. Ze keek me met grote ogen aan: wat deden jullie dan de hele dag? Nou ja: Mens Erger Je Niet en boeken lezen. Dus ja, ik kan prima leven zonder smartphone.

    Ik verdeel mijn porto in mijn gedachten als volgt:
    1) Coronakneusjes: URW, ECP, ABN, ING, Aegon, Shell
    2) Coronamacrohedge: Ahold, Flow Traders, KPN, Post NL
    3) Groen: Alfen, SIF, Avantium, Accsys, Iberdrola (Spaans Nutsbedrijf in zon en wind)
    4) Techniek: ASMI, TKH, Nedap en Gaussin (Elektrische vrachtwagens, Frans),
    5) Biotech: nu alleen nog een kleine positie Pharming. De rest (kleine posities in Kiadis en Vivoryon) met enorme koerswinsten verkocht. Ik besef dat ik gewoon erg geboft heb. Ik begrijp ze eigenlijk niet. Ik denk dat ik geen nieuwe posities in individuele aandelen meer inneem, maar eens op zoek ga naar een goede gespecialiseerde ETF.
  17. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 21 januari 2021 14:08
    quote:

    LTOke schreef op 21 januari 2021 09:59:

    [...]

    Is gokken misschien een goede om hier aan toe te voegen?
    In zo'n casino komt alles wat je hier boven noemt samen :-)

    www.nasdaq.com/market-activity/stocks...
    6% yield en koers zo'n 20% onder het max pré corona.
    Ik heb ernaar gekeken en het bevalt me dusdanig dat ik hier een pluk van ga scoren.
    Dit zijn de sites waar ik op rondkijk of er bijzonderheden zijn waar ik op zou moeten letten:
    simplywall.st/stocks/us/real-estate/n...
    seekingalpha.com/article/4389582-gami...
    www.fool.com/investing/2020/10/11/3-t...

    Het opvallende is dat investing.com zich lijkt te verslikken in het juiste dividendbedrag:
    www.investing.com/equities/gaming---l...
    Hier zie je $0.12 per kwartaal i.p.v. $0.60.
    Het vreemde is dat IB in haar overzicht beide bedragen toont, dus blijkbaar gaat er iets mis met een dataleverancier.

    Ik heb PostNL er zojuist voor uit de mix "gegooid". Dat aandeel stamt nog uit de tijd van (klinkt heel lang, maar ik beleg nog maar kort...) van toen ik nog maar net begonnen was met het uitbreiden van URW+Shell+Aegon naar wat meer sectoren, om zogenaamd te diversifiëren. Ik kocht PostNL toen aan op €2.99 (jawel 2 cent onder de top begin oktober), toen die vervolgens 4 maanden lang aan een gestage daling begon (heb ik weer...). In de tussentijd had ik bij het rebalancen al de helft afgebouwd met wat verlies. Gezien de wilde koersbewegingen op en neer, de onstabiele dividenden past het aandeel niet echt in mijn FIRE mix. Vandaag is met het mooie nieuws voor PostNL en de koersstijging, een mooi moment om als vrienden uit elkaar te gaan: met de verkoopwinst van vandaag compenseer ik de verkoopverliezen in de afgelopen maanden.

    GLPI gaat (hopelijk) een veel stabieler koers en dividendverloop laten zien en past daardoor veel beter in mijn FIRE mix (voetbalteam: type van der Gijp, die ook nog eens af en toe voor een doelpuntje zorgt). En het zorgt er inderdaad voor dat ik nu kan zeggen dat ik naast rokers, drugsgebruikers, wapens, criminelen en illegalen, nu ook aan gokkers ga verdienen, haha!

    Mocht iemand nog een "stout" aandeel weten (met een redelijk financieel profiel), dan hoor ik dat graag!
  18. forum rang 4 Chessplayer1992 21 januari 2021 14:22
    Leuk te lezen allemaal! Even snel tussendoor - en dan weer verder met werk - ik heb vanochtend ook weer een gedeelte van mijn PostNL van de hand gedaan. Had nog 4.200 stukjes, 1.200 verkocht i.v.m. rebalancen. De rest houd ik vooralsnog stevig vast, ik zie nog wel wat groeipotentieel.

    Ontex vandaag bijgekocht. Een mooie luierfabrikant! Wat kan daar misgaan ;) Heel veel, ,blijkt, maar dat is grotendeels ingeprijst. Na een slecht advies van GS vandaag weer een mooie domper. Net een nieuwe CEO. Ik verwacht nog wel een big bath en wat goodwill afschrijvingen, maar zie volop potentie. GBL zit er ook in.

    Pharming is ook een pareltje waar ik wel inmiddels wat voorzichtiger tegenaan kijk, maar nog niet wil verkopen alvorens nieuws omtrent het onderzoek tegen corona bekend wordt (niet vaccinatie, maar daadwerkelijk medicijn dat mensen levend uit het IC moet halen).

    TomTom had ik waarschijnlijk al genoemd, maar ook erg blij mee en goede vooruitzichten (alle grote tech bedrijven focussen zich op zelfrijdende auto's - geloof het of niet, maar een data bedrijf als TT is dan waardevol).

    Wolters Kluwer staat nu een tijdje stabiel qua koers, maar wordt een echt data bedrijf. Ben er inmiddels ook voorzichtig ingestapt.

    Carrefour weer heel klein terug gekocht, nadat de koers weer genormaliseerd is (gelukkig mooi verkocht na de overname speculatie). 't Voelt alsof je iets gekocht hebt: het daarna in de krant met korting ziet en vervolgens het product terugbrengt en meteen weer koopt. Een stuk goedkoper.

    Heb vandaag besloten toch fors afscheid te nemen van winkelvastgoed aandelen. Na de recente adviezen zie ik het nog fors dalen. Maar: ik zat er ook fors in, dus het zijn nu meer 'normale posities'. Zou het jammer vinden als ik alle winst van dit jaar (het gaat zo snel ...) verlies aan winkelvastgoed. Heeft me al genoeg ellende bezorgd ;-) En als de aandelen flink dalen: dan ga ik vanzelf weer bijkopen. Wie wil WHV of ECP niet op 6 of 7 euro ;) Maar denk dat dat voorbij is.

    SAP SE is niet erg duur en heel veel bedrijven zijn er van afhankelijk (je kan niet zomaar een ERP pakket vervangen). De consultants komen moeilijk aan de slag in corona tijd, maar na de zomer verwacht ik weer topresultaten.

    Galapagos mag nog genoemd worden: zit nu in een stijgende trend, maar volgens mij zit er ongeveer 75 euro cash in het aandeel. Dus dan heb je voor ongeveer 15 euro het aandeel per saldo, en de pijplijn is niet heel slecht. Vandaag nog goed nieuws uit Engeland om trent filgotinib.

6.290 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 315 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links