Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Akzo Nobel AEX:AKZA.NL, NL0013267909

  • 65,240 16 apr 2024 17:35
  • -0,700 (-1,06%) Dagrange 64,880 - 65,900
  • 419.672 Gem. (3M) 357K

Akzo Nobel - 2021

136 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Jalen 11 januari 2021 21:41
    quote:

    EersterangsDubbeltje schreef op 11 januari 2021 21:11:

    Toch wel een verrassende stijging in een dalende AEX. Wat is de verklaring? Verwacht men dat er door de langere lockdown wat meer blikjes verf worden verkocht? Van de automotive industrie en scheepsbouw verwacht ik eigenlijk niet veel dit jaar.
    Wellicht de inkoop van eigen aandelen, dat programma loopt. Verder zijn er behalve de overname in de VS - dat klonk wel goed - geen opvallende berichten geweest.

    finance.yahoo.com/news/akzonobel-shar...

    O, er er ligt een koopadvies van Goldman Sachs van 8 januari jl van 117 euro.
  2. forum rang 6 mercurius-adept 14 januari 2021 13:07
    Op 12 januari 2021 hebben de analisten van Sanford Bernstein hun beleggingsadvies voor AkzoNobel (AKZA; ISIN: NL0013267909) herhaald. Het advies van Sanford Bernstein voor AkzoNobel blijft "market outperform".

    Het koersdoel wordt door de analisten verhoogd van 115,00 EUR naar 117,00 EUR.
  3. forum rang 10 voda 18 januari 2021 08:18
    Ook AkzoNobel doet bod op Tikkurila

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Akzo Nobel
    89,76 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam
    PPG Industries Inc
    $ 148,02 -3,73 -2,46 % NYSE
    Tikkurila Oy
    27,95 0,00 0,00 % Helsinki Stock Exchange

    (ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel wil Tikkurila kopen voor 31,25 euro per aandeel, waarmee het Finse bedrijf wordt gewaardeerd op ongeveer 1,4 miljard euro. Dit bleek maandag voorbeurs.

    Het bod is volledig in contanten en ligt 13 procent boven het overnamebod van PPG.

    CEO Thierry Vanlancker meent dat de twee bedrijven elkaar goed aanvullen en "superieure" waarde zullen creëren in vergelijking tot elke andere combinatie.

    AkzoNobel verwacht dat de overname vanaf 2022 zal bijdragen aan de winst.

    AkzoNobel zet het huidige aandeleninkoopprogramma door en verwacht dat de schuldratio tussen de 1 en 2 blijft na de overname.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  4. forum rang 10 voda 18 januari 2021 08:34
    Update: Ook AkzoNobel doet bod op Tikkurila

    (ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel wil Tikkurila kopen voor 31,25 euro per aandeel, waarmee het Finse bedrijf wordt gewaardeerd op ongeveer 1,4 miljard euro. Dit bleek maandag voorbeurs.

    Het bod is volledig in contanten en ligt 13 procent boven het overnamebod van PPG van 5 januari dit jaar.

    CEO Thierry Vanlancker meent dat de twee bedrijven elkaar goed aanvullen en "superieure" waarde zullen creëren in vergelijking tot elke andere combinatie. "AkzoNobel en Tikkurial hebben een spannende en duurzame toekomst samen", aldus de topman.

    AkzoNobel verwacht dat de overname vanaf 2022 zal bijdragen aan de winst.

    Om problemen met de mededingingsautoriteiten te voorkomen, heeft AkzoNobel een akkoord gesloten met Hempel over de verkoop van bepaalde activiteiten, waaronder de decoratieve verven van AkzoNobel in Scandinavië en de Baltische staten.

    AkzoNobel zet het huidige aandeleninkoopprogramma ter waarde van 300 miljoen euro door en verwacht dat de schuldratio tussen de 1 en 2 blijft na de overname.

    Update: om meer informatie toe te voegen.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  5. forum rang 6 mercurius-adept 18 januari 2021 09:13
    AMSTERDAM (ANP) - Verfmaker AkzoNobel wil zijn Finse branchegenoot Tikkurila kopen. Het Nederlandse bedrijf is bereid zo'n 1,4 miljard euro voor Tikkurila te betalen. Met het bod gaat AkzoNobel de strijd aan met het Amerikaanse PPG om Tikkurila. Volgens AkzoNobel zou de overname al volgend jaar de winst kunnen doen toenemen.

    PPG deed eerder deze maand een aangepast bod van ruim 1,2 miljard euro op Tikkurila, waar de Finnen mee akkoord gingen. Eind vorig jaar had het Amerikaanse bedrijf nog 1,1 miljard euro over voor het bedrijf dat met name in Scandinavië en de Baltische staten sterk is. AkzoNobel gaat 13 procent boven het verhoogde bod zitten en vraagt de directie van het bedrijf om in gesprek te gaan over het bod.

    Topman Thierry Vanlancker van AkzoNobel vindt dat zijn bedrijf en Tikkurila "een natuurlijke combinatie" vormen en spreekt over een "gedeeld Europees erfgoed". Ook hebben de twee bedrijven dezelfde ideeën over milieuvriendelijkheid.

    Geen onbekenden

    Om voor de overname goedkeuring te krijgen heeft AkzoNobel al afspraken gemaakt met het Deense Hempel om verschillende onderdelen te verkopen, waaronder AkzoNobels activiteiten op het gebied van decoratieve verf in Scandinavië en de Baltische staten. Hoeveel die overeenkomst opbrengt, is niet direct duidelijk.

    AkzoNobel en PPG zijn geen onbekenden van elkaar. Het Amerikaanse bedrijf deed in 2017 een vijandelijke poging om AkzoNobel over te nemen. Dat wees herhaaldelijk de Amerikaanse avances af, maar kreeg het daardoor wel aan de stok met activistische aandeelhouders. Uiteindelijk leidde dat ertoe dat AkzoNobel zijn speciaalchemietak in 2018 van de hand deed en alleen als verfbedrijf doorging.
  6. forum rang 10 voda 18 januari 2021 11:03
    Akzo Nobel kwam in actie na bod PPG op Tikkurila

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Akzo Nobel
    87,38 -2,38 -2,65 % Euronext Amsterdam
    Tikkurila Oy
    27,95 0,00 0,00 % Helsinki Stock Exchange

    (ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel kwam na het bod van rivaal PPG Industries op de Finse Tikkurila in actie om mededingingsbezwaren bij een eigen concurrerend bod op te lossen, maar was niet de mysterieuze bieder die PPG aanleiding gaf om zijn eerdere bod te verhogen. Dat zei CEO Thierry VanLancker maandag in een toelichting op het overnamebod op het Finse verfbedrijf.

    AkzoNobel biedt 31,25 euro per aandeel Tikkurila, of 1,4 miljard euro, geheel in contanten. Dat is 13 procent meer dan het tweede bod van PPG van 5 januari. PPG bood aanvankelijk 25,00 euro, maar verhoogde zijn bod tot 27,75 nadat Tikkurila een concurrerend bod had ontvangen.

    Tikkurila en AkzoNobel vullen elkaar beter aan dan welke andere combinatie dan ook, denkt CEO Thierry Vanlancker van Akzo, en zullen daarom samen "superieure" waarde creëren. Daarbij gaat het niet alleen om de voordelen in Scandinavië, waar AkzoNobel "ongelooflijke" verbeteringen kan bereiken op het vlak van de taakverdeling qua productie en distributie, merkte Vanlancker op. Ook in China, waar AkzoNobel een sterke positie heeft, en in Rusland is Tikkurila actief en vallen aanzienlijke voordelen te behalen op logistiek gebied.

    Veel vragen tijdens de telefonische toelichting aan journalisten focusten op de concurrentiestrijd met PPG, dat in het verleden al eens probeerde om AkzoNobel over te nemen, waar de Nederlandse regering toen protectionistisch een stokje voor stak.

    Volgens Vanlancker is er geen sprake van een defensief bod, en is dat "uiterst rationeel", met de zakrekenmachine in de hand, zoals men dat ook gewend is bij eerdere overnames met de huidige chief financial officer. "Het is weliswaar een flinke 'bolt', maar het is een bolt-on-deal" die waarde creeërt. AkzoNobel verwacht dat de overname vanaf 2022 zal bijdragen aan de winst. "We betalen een lagere koerswinstverhouding dan wij zelf hebben", merkte Vanlancker op.

    De overname moet volgens de CEO niet worden gezien als een stap om rivaal PPG dwars te zitten. Hij verwees naar de oud-Hollandse uitdrukking: "buurmans land komt maar één keer te koop".

    "Tot nu toe was er geen sprake van dat Tikkurila te koop was, maar toen het spel op de wagen was, zijn we gaan kijken of we tot een oplossing konden komen voor de mededingingsbezwaren, omdat we wisten dat onze bestaande aanwezigheid in deze regio een struikelblok vormde", zei Vanlancker. Daar is het bedrijf nu uit gekomen door bepaalde eigen activiteiten in de regio, waaronder de decoratieve verven in Scandinavië en de Baltische staten, te verkopen aan Hempel. De overeengekomen verkoopprijs wordt nog niet bekendgemaakt.

    Tikkurila wordt algemeen gezien als marktleider in de Noordse regio. Hoe sterk de marktpositie zou verbeteren met de overname, vergeleken met de bestaande situatie, wilde Vanlancker niet preciseren.

    Dat PPG tussentijds zijn bod verhoogde was ook voor AkzoNobel een verrassing. Het Nederlandse bedrijf was niet eerder betrokken bij het biedingsproces en weet ook niet of er inderdaad een derde bieder in het spel is. De mogelijkheid dat PPG het bod verhoogde omdat AkzoNobel in actie was gekomen, achtte Vanlancker niet waarschijnlijk. "Theoretisch is alles mogelijk."

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  7. forum rang 4 Jantje__belegger 18 januari 2021 11:53
    De reden dat aandeelhouders van AKZ dit misschien wat minder waarderen is de volgende redenering: wanneer de aandeelhouders zelf brood zien in Tikkurila, dan hadden ze die aandelen wel gekocht.

    Ik heb een setje call opties die ik vorige week voor 10,- per stuk verkocht teruggekocht op 8,20.
  8. forum rang 6 mercurius-adept 18 januari 2021 12:59
    (ABM FN-Dow Jones) 10:55
    AkzoNobel kwam na het bod van rivaal PPG Industries op de Finse Tikkurila in actie om mededingingsbezwaren bij een eigen concurrerend bod op te lossen, maar was niet de mysterieuze bieder die PPG aanleiding gaf om zijn eerdere bod te verhogen. Dat zei CEO Thierry VanLancker maandag in een toelichting op het overnamebod op het Finse verfbedrijf.

    AkzoNobel biedt 31,25 euro per aandeel Tikkurila, of 1,4 miljard euro, geheel in contanten. Dat is 13 procent meer dan het tweede bod van PPG van 5 januari. PPG bood aanvankelijk 25,00 euro, maar verhoogde zijn bod tot 27,75 nadat Tikkurila een concurrerend bod had ontvangen.

    Tikkurila en AkzoNobel vullen elkaar beter aan dan welke andere combinatie dan ook, denkt CEO Thierry Vanlancker van Akzo, en zullen daarom samen "superieure" waarde creëren. Daarbij gaat het niet alleen om de voordelen in Scandinavië, waar AkzoNobel "ongelooflijke" verbeteringen kan bereiken op het vlak van de taakverdeling qua productie en distributie, merkte Vanlancker op. Ook in China, waar AkzoNobel een sterke positie heeft, en in Rusland is Tikkurila actief en vallen aanzienlijke voordelen te behalen op logistiek gebied.

    Veel vragen tijdens de telefonische toelichting aan journalisten focusten op de concurrentiestrijd met PPG, dat in het verleden al eens probeerde om AkzoNobel over te nemen, waar de Nederlandse regering toen protectionistisch een stokje voor stak.

    Volgens Vanlancker is er geen sprake van een defensief bod, en is dat "uiterst rationeel", met de zakrekenmachine in de hand, zoals men dat ook gewend is bij eerdere overnames met de huidige chief financial officer. "Het is weliswaar een flinke 'bolt', maar het is een bolt-on-deal" die waarde creeërt. AkzoNobel verwacht dat de overname vanaf 2022 zal bijdragen aan de winst. "We betalen een lagere koerswinstverhouding dan wij zelf hebben", merkte Vanlancker op.

    De overname moet volgens de CEO niet worden gezien als een stap om rivaal PPG dwars te zitten. Hij verwees naar de oud-Hollandse uitdrukking: "buurmans land komt maar één keer te koop".

    "Tot nu toe was er geen sprake van dat Tikkurila te koop was, maar toen het spel op de wagen was, zijn we gaan kijken of we tot een oplossing konden komen voor de mededingingsbezwaren, omdat we wisten dat onze bestaande aanwezigheid in deze regio een struikelblok vormde", zei Vanlancker. Daar is het bedrijf nu uit gekomen door bepaalde eigen activiteiten in de regio, waaronder de decoratieve verven in Scandinavië en de Baltische staten, te verkopen aan Hempel. De overeengekomen verkoopprijs wordt nog niet bekendgemaakt.

    Tikkurila wordt algemeen gezien als marktleider in de Noordse regio. Hoe sterk de marktpositie zou verbeteren met de overname, vergeleken met de bestaande situatie, wilde Vanlancker niet preciseren.

    Dat PPG tussentijds zijn bod verhoogde was ook voor AkzoNobel een verrassing. Het Nederlandse bedrijf was niet eerder betrokken bij het biedingsproces en weet ook niet of er inderdaad een derde bieder in het spel is. De mogelijkheid dat PPG het bod verhoogde omdat AkzoNobel in actie was gekomen, achtte Vanlancker niet waarschijnlijk. "Theoretisch is alles mogelijk."
  9. forum rang 10 voda 18 januari 2021 15:10
    Beursblik: bod AkzoNobel op Tikkurila is logische stap

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Akzo Nobel
    88,02 -1,74 -1,94 % Euronext Amsterdam
    Tikkurila Oy
    32,60 4,65 16,64 % Helsinki Stock Exchange

    (ABM FN-Dow Jones) Morgan Stanley denkt dat het overnamebod van AkzoNobel op Tikkurila strategisch heel logisch is, uitgaande van synergieën ter waarde van 6 procent van de omzet, wat gemiddeld is voor de sector.

    Inclusief die synergievoordelen zou AkzoNobel dan ongeveer twaalf keer het EBITDA-resultaat betalen voor de Finse overname.

    AkzoNobel stelt dat de geografische overlap van de twee bedrijven betere waardecreatie oplevert dan elke andere mogelijke combinatie.

    De zakenbank ziet wel een risico dat de Amerikaanse rivaal PPG zijn bod kan verhogen en dat AkzoNobel dan mogelijk meer zal willen bieden, waardoor de overname minder lucratief zou worden. AkzoNobel kan volgens Morgan Stanley over een oorlogskas beschikken van 2,5 tot 3 miljard euro, als het de bovenkant van zijn schuldbandbreedte zou opzoeken.

    Het bod van AkzoNobel van 31,25 euro per aandeel, of 1,4 miljard euro, komt overeen met 16 keer het verwachte EBITDA-resultaat van Tikkurila in 2021, volgens de analistenconsensus van Bloomberg, en exclusief synergievoordelen.

    PPG heeft 27,75 euro per aandeel Tikkurila geboden.

    Morgan Stanley heeft een Overweight advies en koersdoel van 112,00 euro voor Akzo Nobel.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  10. forum rang 6 mercurius-adept 18 januari 2021 18:01
    DFT vind het voorlopig maar niks geloof ik(duur), en ook Reuters zet voorlopig zijn vraagtekens bij het bod:

    www.reuters.com/article/us-tikkurila-...

    To most people, “the Netherlands” and “paint” means Rubens, Rembrandt or Vincent van Gogh. In looking to splurge 1.4 billion euros on Finnish coatings peer Tikkurila, aggressively crashing U.S. rival PPG Industries’s planned takeover, Amsterdam-listed Akzo Nobel is displaying little of the grace or finesse of the Dutch masters.
  11. forum rang 6 mercurius-adept 19 januari 2021 11:02


    ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 19 januari 2021 09:34
    Beursblik: Tikkurila passende overname voor AkzoNobel

    AkzoNobel heeft met Tikkurila een passende overnameprooi in het vizier, maar de overnameprijs lijkt wel hoog. Dit stelde analist Frank Claassen van Degroof Petercam dinsdag.

    Claassen noemde de overname groter dan verwacht en het overnameproces kan wat tijd in beslag nemen. Bovendien is het niet ondenkbaar dat PPG opnieuw zijn bod verhoogt, waarna de bal weer bij AkzoNobel komt te liggen. De analist denkt dat AkzoNobel meer synergievoordelen kan behalen met de overname dan PPG.

    "Een overnamestrijd is niet wenselijk voor aandeelhouders van AkzoNobel, maar de omvang van deze deal is niet zo groot dat dit een groot verschil zou maken voor het bedrijf als geheel", aldus Claassen.

    De overnameprijs van 1,4 miljard euro kan door AkzoNobel gefinancierd worden middels bestaande kredietlijnen, al zou het inkopen van eigen aandelen een tijdje gepauzeerd moeten worden, zo voorziet Claassen. Het huidige inkoopprogramma ter waarde van 300 miljoen euro zal nog wel worden afgerond, denkt de analist.

    Aangezien de overnamedeal nog "lang" niet in kannen en kruiken is, ziet Claassen geen reden om de ramingen voor AkzoNobel aan te passen. Degroof Petercam handhaafde dan ook het Houden advies met een koersdoel van 92,00 euro.

    Het aandeel AkzoNobel daalde dinsdagochtend met 0,4 procent tot 87,16 euro.
136 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Resultaten AkzoNobel wat gedrukt door valutaire tegenwind

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links