Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Solar power...

6.115 Posts
Pagina: «« 1 ... 219 220 221 222 223 ... 306 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 14 januari 2021 10:43
    IM Efficiency voorziet vrachtwagens transporteur coronavaccin H. Essers van zonnepanelen

    IM Efficiency heeft 2 vrachtwagens van H. Essers van zonnepanelen voorzien. H. Essers is de logistieke dienstverlener van farmaproducent Pfizer die als eerste een door de EU gekeurd coronavaccin produceert.

    H. Essers telt zo’n 1.500 trucks, 6.000 werknemers en 1,1 miljoen vierkante meter magazijnen. Het bedrijf is actief in 19 landen. Een deel van die trucks wordt momenteel ingezet voor de distributie van coronavaccins.

    Coronavaccin
    ?Het vaccin van Pfizer en BioNTech wordt sinds eind december in heel Europa gedistribueerd in de strijd tegen het COVID-19-virus. Farmaproducent Pfizer rekent daarbij op logistieke dienstverlener H.Essers voor de distributie van het vaccin; beide bedrijven werken al 15 jaar samen.

    Concreet zal H.Essers de komende maanden instaan voor de primaire distributie over de weg naar diverse distributieplatformen en luchthavens in heel Europa. Dankzij een eigen vloot van 600 beveiligde en temperatuurgecontroleerde trailers, kan het Vlaams bedrijf daarbij flexibel en snel schakelen, ook in uitzonderlijke piekperioden.

    SolarOnTop
    Afgelopen najaar is H. Essers in samenwerking met het Nederlandse IM Efficiency een proefproject gestart waarbij 2 van de trailers volledig uitgerust zijn met zonnepanelen, zodat het bedrijf kan onderzoeken in welke mate zonne-energie een voertuig van groene stroom kan voorzien. ‘We zijn de eerste logistieke speler in België die dit uitprobeert’, vertelt fleetmanager Dirk Franssens. ‘Het begon allemaal met een eenvoudige vraag: kunnen we een voertuig energiezuiniger laten rijden door de toepassing van zonnepanelen? In samenwerking met IM Efficiency, dat een expert is in het installeren van zonnepanelen op zware voertuigen, hebben we die vraag omgezet in een werkend proof-of-concept.’

    Martijn Ildiz, chief executive officer van IM Efficiency, vult aan: ‘Door vrachtwagens met zonnepanelen uit te rusten, kan de CO2-uitstoot van het voertuig aanzienlijk worden verlaagd. Bij IM Efficiency hebben we een technologie ontwikkeld om dit te realiseren, genaamd SolarOnTop. Het pilotproject dat we uitvoeren met H.Essers levert cruciale inzichten op om de SolarOnTop robuust, betrouwbaar en effectief te maken. Deze proef met 2 voertuigen is een geweldige eerste stap.'

    Op naar de lente
    De 2 trailers worden momenteel actief ingezet binnen de vloot. En de verwachtingen liggen hoog. Franssens: ‘Daarom willen we zoveel mogelijk data verzamelen over de precieze werking van de zonnepanelen in combinatie met de truck. We rekenen op een CO2-besparing van 5 ton per installatie.’

    Welke resultaten het project ook precies gaat opleveren, is nog even afwachten. ‘Doordat we in september zijn begonnen en al snel in de donkere maanden terechtkwamen, verwachten we pas tegen de lente meer resultaten te kunnen inzien’, legt Franssens uit. ‘Het klinkt nu misschien nog als toekomstmuziek, maar als de SolarOnTop-installatie van IM Efficiency succesvol blijkt voor onze trucks, zullen we wellicht een groot deel van de vloot met zonnepanelen uitrusten.’

    Door Els Stultiens

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  2. forum rang 10 voda 14 januari 2021 11:03
    Nieuw record JinkoSolar met n-type zonnecel van 24,9 procent voor zonnepanelen

    JinkoSolar heeft een recordomzettingsrendement ?van 24,9 procent bereikt voor een n-type monokristallijne zonnecel. Het is bevestigd door het Institute for Solar Energy Research in Hamelin (ISFH) uit Duitsland.

    De R&D-afdeling van JinkoSolar heeft de afgelopen jaren diverse wereldrecords gevestigd met hoogrendement zonnepanelen en zonnecellen. Zo werd vorig jaar een wereldrecord gevestigd met een n-type monokristallijne zonnecel van 24,79 procent.

    Materiaalupgrades
    ?De recordbrekende monokristallijne siliciumzonnecel is gefabriceerd op een hoogwaardig monokristallijn siliciumsubstraat. De integratie van geavanceerde diffusietechnologie, sterk geleidende passiverende contacttechnologieën en een reeks materiaalupgrades in het zonnecelproductieproces maakten volgens JinkoSolar het nieuwe record mogelijk. De recordbrekende monokristallijne siliciumzonnecel zal geleidelijk worden toegepast voor productiedoeleinden.

    JinkoSolar stelt zijn eigen technologische niveau continu te blijven verbeteren. Jin Hao, chief technology officer van JinkoSolar, hierover: 'In de toekomst zal JinkoSolar de rol van promotor van industriële verandering op zich blijven nemen, waarbij de nadruk ligt op de snelle verbetering van pv-producten met onze innovatieve technologie om de hoogwaardige ontwikkeling van de industrie te bevorderen.'

    Door Marco de Jonge Baas

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  3. forum rang 10 voda 14 januari 2021 11:05
    Essent: zonnepanelen produceerden in 2020 meer stroom dan langjarig gemiddelde

    Door het hoge aantal zonuren hebben zonnepanelen in 2020 meer stroom geproduceerd. Dat meldt Essent. Afgelopen kalenderjaar lag het aantal zonuren 265 uur boven de norm. Enkel oktober kende een dip in de zonuren.

    Het aantal zonuren is volgens Essent 1.950 uur. ‘Dit aantal zonuren leverde eigenaren van een gemiddeld zonnepaneelsysteem 619 euro op. Dat is 91 euro, of zo’n 17,5 procent, meer dan het langjarig gemiddelde (1989 – 2018): de standaard waartegen zonuren en de opbrengst van zonnepanelen worden afgezet’, aldus het energiebedrijf.

    Zonuren De Bilt
    Vooral oktober kende volgens Essent een flinke dip in zonuren; te weten 72, waar de norm 121 uur is. Verder scheen de zon echter bovengemiddeld veel tussen maart en september.

    Onderstaande tabel bevat het aantal zonuren.

    zie link

    Afgelopen november meldde monitoringspecialist SolarCare al een extra hoge zonnestroomproductie. Niet een hete zomer met veel zon, maar een ‘schoon’ voorjaar bezorgde eigenaren van zonnepanelen in 2020 een verwachte, hoge opbrengst van 0,96 kilowattuur per wattpiek.

    Door Els Stultiens

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  4. forum rang 10 voda 16 januari 2021 09:45
    'Bijna 80 procent Nederlandse zonneparken in buitenlandse handen'

    Gepubliceerd op 16 januari 2021 07:15 | Views: 811

    DEN HAAG (ANP) - Van de 33 grootste zonneparken in Nederland is inmiddels 79 procent in buitenlandse handen, blijkt volgens het AD uit eigen onderzoek. Hierdoor verdwijnt tot 889 miljoen euro aan subsidiegeld naar het buitenland. Vooral Duitse, Chinese, Engelse en Scandinavische projectontwikkelaars en investeringsfondsen bouwen zonneparken op Nederlandse grond of kopen Nederlandse zonneparken op.

    "Er is een explosieve toename van zonneparken die vrijwel allemaal in handen komen van buitenlandse investeerders", zegt Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit in het AD. "Onze subsidies zijn een melkkoe voor deze investeerders. Het levert ze hoge rendementen op, die ook nog eens weglekken naar het buitenland. Ze verdienen veel geld dat eigenlijk voor de regio bedoeld is."

    Het aantal zonneparken in Nederland neemt snel toe. De afgelopen jaren werden al tientallen parken gebouwd en de komende jaren komen daar nog honderden bij. Het gaat om zowel kleine zonneparken van enkele hectares, als grote parken met een omvang van soms meer dan vijftig voetbalvelden. Volgens het AD bieden projectontwikkelaars soms tot wel 10.000 euro per hectare aan landeigenaren, vaak boeren. Boeren die 25 hectare land verpachten ontvangen hierdoor jaarlijks al snel zo'n 200.000 euro.

    Subsidies

    Veel projectontwikkelaars zouden voor Nederland kiezen vanwege de miljarden euro’s aan subsidies die de Nederlandse overheid verstrekt. "Het is een vechtmarkt met heel veel concurrentie", zegt Egbert Ludwig in de krant. Hij is directeur van Bronnen VanOns, een coöperatieve ontwikkelaar van wind- en zonneparken die wil dat de duurzame energieproductie voor de helft in handen komt van de lokale bevolking. De lucratieve subsidies zijn volgens Ludwig de enige reden voor commerciële ontwikkelaars om zonneparken te bouwen. "De overheid strooit zo kwistig met geld dat je er een prachtige businesscase mee hebt, met rendementen tot soms wel 15 procent. Het gevolg is dat tientallen projectontwikkelaars opduiken, als bijen op de honingpot. Ook dubieuze partijen die het niet zo goed voor hebben met de omgeving. Aan bewonersparticipatie hebben zij geen boodschap. Hun enige motivatie is zoveel mogelijk geld verdienen."

    Deze Nederlandse zonnevelden die in buitenlandse handen zijn krijgen samen tot bijna 1,1 miljard euro subsidie. 83 procent daarvan, zo'n 889 miljoen euro, verdwijnt naar het buitenland.

    Van de 29 grootste zonneparken die de komende jaren gebouwd worden is volgens het AD ruim de helft (52 procent) in buitenlands bezit. Het gaat om maximaal 506 miljoen euro subsidie. De verwachting is dat dit percentage nog zal stijgen, omdat investeringsfondsen zonneparken meestal pas overnemen nadat ze gebouwd zijn.
  5. forum rang 10 voda 18 januari 2021 12:08
    Sembcorp Bags 400MW Solar Power Project from SECI

    Sembcorp Energy India Limited has recently won a new 400MW solar power project. Through its renewables subsidiary, Sembcorp Green Infra, SEIL won this bid in a closely contested auction conducted by the Solar Energy Corporation of India. SEIL has received the letter of award from SECI to develop the project in Rajasthan, a region in northern India. It will be connected to the state’s transmission utility Rajasthan Rajya Vidyut Prasaran Nigam Limited. The project’s entire output will be sold to SECI under a 25-year long-term power purchase agreement. It is expected to be ready for commercial operation by mid-2022. The project will be funded through a mixture of internal funds and debt.

    SEIL is the first independent power producer to have completed the commissioning of 800MW of wind projects awarded from three earlier SECI bids.

    Source - Strategic Research Institute
  6. forum rang 10 voda 22 januari 2021 08:23
    Nog even en Nederland is Europees koploper zonnepanelen

    De groei van het opgesteld vermogen van zonnepanelen in Nederland gaat zo hard, dat de Europese koppositie dit jaar van Duitsland kan worden overgenomen. De mijlpaal van 10 gigawatt is recent gepasseerd. De komende tien jaar kan het vermogen nog verdrievoudigen, verwacht het Planbureau voor de Leefomgeving.

    Stefan ten Teije 22-01-21, 07:30

    Ondanks de coronacrisis groeide de Nederlandse zonnesector vorig jaar met maar liefst 41 procent. Volgens een trendrapport van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research werd er voor 2,9 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. Meer dan 1 miljoen huizen, oftewel één op de acht, heeft zonnepanelen op het dak liggen. Op Duitsland na is er geen enkel ander land met zoveel panelen per inwoner.

    ,,Het gaat bijzonder hard”, zegt Martien Visser, lector energietransitie van de Hanzehogeschool in Groningen. Hij denkt dat dit jaar Duitsland als huidige koploper ingehaald kan worden. ,,De 10 gigawatt is een mooie mijlpaal en komt in de buurt van wat Nederland op een dag gemiddeld aan stroom verbruikt, namelijk zo'n 13 tot 14 gigawatt. Let wel: opgesteld vermogen is iets anders dan wat de zonnepanelen daadwerkelijk opwekken. Invalshoeken, weersomstandigheden, schaduw en dag/nacht hebben invloed op de hoeveelheid energie die wordt omgezet. Toch was het aandeel zonnestroom in het Nederlandse elektriciteitsverbruik vorig jaar al bijna 7 procent.”

    Nederland is de afgelopen jaren Denemarken, Verenigd Koninkrijk en België gepasseerd in het aandeel zonnestroom. Duitsland ligt nog wel wat voor. © Martien Visser/Hanzehogeschool

    Groningen
    In 2020 waren consumenten meer thuis en groeide de bereidheid om de eigen woning te verbeteren, analyseert Rolf Heynen van Dutch New Energy. ,,Op huizen werd 1,1 gigawatt geïnstalleerd. Bedrijven voelden zich gesteund door ruimere subsidiedeadlines, waardoor 1,8 gigawatt vermogen werd toegevoegd op daken en zonneweides.”

    Subsidies zijn gunstig
    De zonnespurt is grotendeels te verklaren door gunstige subsidieregels in Nederland, zegt Martien Visser. Huizenbezitters kunnen de stroom die ze met hun eigen zonnepanelen opwekken salderen, waardoor ze praktisch geen belasting betalen. Ook kunnen ze de btw van 21 procent terugvragen. Bedrijven profiteren van gunstige SDE-subsidies. ,,Het is zo aantrekkelijk, dat bedrijven met lege daken soms worden benaderd met de vraag of hun dak vol mag worden gelegd met panelen. Die bedrijven krijgen er geld voor en hoeven verder niks te doen”, zegt Visser.

    Er is wel een belangrijke keerzijde van de groei, waar netbeheerders al meerdere malen voor hebben gewaarschuwd. Op hele zonnige dagen, wordt er mogelijk te veel stroom opgewekt en die piekbelasting kan het net niet aan. ,,Het is nu al zo dat sommige zonneweides deels moeten afschakelen op het moment dat de zon te hard schijnt”, aldus Visser. ,,Dat zal in de toekomst vaker voorkomen. De ontwikkeling van batterijen om die schone energie op te slaan gaat niet hard genoeg om het tempo van de groei van het aantal zonnepanelen bij te houden.”

    Voor meer en infographs, zie link:

    www.ad.nl/wonen/nog-even-en-nederland...
  7. forum rang 10 voda 25 januari 2021 06:32
    Total JV Jointly Develop 1.6 GW of Solar & Storage Projects in US

    Total and 174 Power Global, a wholly owned Hanwha Group affiliate, have signed an agreement to form a 50/50 joint venture to develop 12 utility scale solar and energy storage projects of 1.6 gigawatts cumulative capacity in the United States, transferred from 174 Power Global’s development pipeline. The first project started production in 2020, and the remainder will be put on stream between 2022 and 2024. Located in Texas, Nevada, Oregon, Wyoming and Virginia the projects will produce clean and reliable energy across the U.S. and lead to the creation of jobs in engineering, construction and plant operations.

    The JV builds on a strong partnership that combines 174 Power Global’s extensive solar project development experience in the U.S. with Total’s decade-long international expertise in the development of solar projects.

    Source - Strategic Research Institute
  8. forum rang 10 voda 25 januari 2021 06:34
    ENCAVIS Connects Talayuela Solar Project to Grid in Spain

    Wind and solar park operator Encavis AG has injected the first kilowatt hours into the Spanish high voltage grid from300 megawatts Talayuela solar park.

    Following the already successful grid connection of the major La Cabrera project with a generation capacity of around 200 MWp in September last year Spain will become the leader of ENCAVIS Groups' solar park portfolio with a generation capacity of around 500 MW.

    Source - Strategic Research Institute
  9. forum rang 10 voda 26 januari 2021 10:35
    Total to Acquire 20% Interest in Adani Green

    Total announced the acquisition of a 20% minority interest in Adani Green Energy Limited from Adani Group. The investment in AGEL is another step in the strategic alliance between Adani Group and Total, which covers investments in LNG terminals, gas utility business, and renewable assets across India. This is in line with the commitment of both Adani and Total to be leading participants in the sustainable economy of the future and help India in its quest for development of renewable energy. In 2018, Total and Adani embarked on the energy partnership with investment by Total in Adani Gas Limited, city gas distribution business, associated LNG terminal business and gas marketing business.

    During the development of this partnership, it was further agreed that Total and Adani shall continue this alliance into the wider renewable energy space. Total and Adani agreed the acquisition of a 50% stake in a 2.35 GWac portfolio of operating solar assets owned by AGEL and a 20% stake in AGEL for a global investment of USD 2.5 Billion. Along with this 20% minority interest in AGEL, Total will have a seat on the Board of Directors of the company.

    AGEL, started in 2015 with the world’s largest single location solar power project located in Kamuthi, Tamil Nadu (648 MW) has come a long way to be the #1 global solar power generation asset. As on date, AGEL has over 14.6 GW of contracted renewable capacity, with an operating capacity of 3 GW and another 3 GW under construction and 8.6 GW under development. The company aims to achieve 25 GW of renewable power generation by 2025.

    Source - Strategic Research Institute
  10. forum rang 10 voda 27 januari 2021 12:30
    Goed nieuws!

    Afbouw salderingsregeling zonnepanelen mogelijk uitgesteld, Tweede Kamer wil wetsvoorstel controversieel verklaren

    De Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken & Klimaat wil dat het wetsvoorstel voor afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen controversieel wordt verklaard. Hierdoor wordt de afbouw mogelijk uitgesteld.

    De inmiddels teruggetreden minister Wiebes stuurde afgelopen oktober het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling naar de Tweede Kamer.

    Vragen Kamerleden
    Het wetsvoorstel leidde tot tientallen vragen van Kamerleden. Zij uitten met name zorgen over de redelijke vergoeding die zonnepaneeleigenaren krijgen voor dat deel van de opgewekte zonnestroom die ze niet mogen salderen. Bovendien wilde de Tweede Kamer dat de minister nog eens kritisch keek naar het effect van de afbouw van de salderingsregeling voor woningcorporaties.

    Vlak voor het kerstreces, en nog voor zijn aftreden vanwege de toeslagenaffaire, informeerde minister Wiebes de Tweede Kamer dat hij extra tijd nodig had om al deze vragen te beantwoorden. Tot op heden zijn die antwoorden echter nog niet aan de Tweede Kamer toegezonden door Wiebes’ opvolger Bas van ’t Wout.

    Kabinet demissionair
    De vaste Kamercommissies – en zo ook die voor Economische Zaken en Klimaat – hebben de afgelopen weken bepaald welke voorstellen zij nog wel, en welke ze niet willen behandelen nu het kabinet Rutte demissionair is. De onderwerpen op de lijst die de Tweede Kamer controversieel verklaart, worden pas weer opgepakt op het moment dat er een nieuw kabinet is.

    Tot die tijd worden er geen belangrijke of politiek gevoelige besluiten genomen. Uitzonderingen daarop zijn mogelijk, bijvoorbeeld om de coronacrisis te kunnen bestrijden. In de Vaste Kamercommissie van Economische Zaken en Klimaat hebben nu meerdere partijen -waaronder GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, VVD en SP - aangegeven het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling controversieel te willen verklaren. Via een plenaire vergadering wordt in de Tweede Kamer binnenkort gestemd over het controversieel verklaren van het wetsvoorstel.

    Voorbereiding netbeheerders
    Om in de praktijk daadwerkelijk op 1 januari 2023 met de afbouw van de salderingsregeling te kunnen starten, moeten zowel de netbeheerders als energiebedrijven diverse voorbereidingen treffen. Zo moeten de netbeheerders ervoor zorgen dat alle kleinverbruikers een meetinrichting hebben die de afname en invoeding van elektriciteit op het net apart kan meten.

    Voor 1 januari 2023 moet alle kleinverbruikers daarom een aanbod van hun netbeheerder hebben gekregen om een geschikte meter te laten installeren die aan de verplichting voldoet dat afname en invoeding apart kunnen worden gemeten.

    Energie-Nederland: consequenties lastig in te schatten
    De energiebedrijven wacht minstens een even lastige klus, want zij moeten onder meer hun facturatiesystemen op orde brengen.

    De koepel van energiebedrijven, Energie-Nederland, laat de redactie van Solar Magazine weten dat de gevolgen van het naar alle waarschijnlijk controversieel verklaren van het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling nog niet te overzien zijn. ‘Wat de consequenties zijn kunnen we niet exact inschatten. Voor de energiesector is het van belang dat we voor januari 2022 de uiteindelijke goedgekeurde wetstekst hebben. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de aanpassingen voor de facturering tijdig zijn gedaan.’

    Lange formatie vormt risico
    Daarmee is het duidelijk dat de verkiezingsuitslag en de formatietijd uiteindelijk zullen gaan bepalen of de afbouw van de salderingsregeling überhaupt wel per 1 januari 2023 kan starten.

    De formatie van kabinet Rutte III duurde 225 dagen. Kabinet Rutte I en II wisten de formatie weliswaar eerder af te ronden – binnen respectievelijk 127 en 25 dagen – maar toch is het de vraag of er genoeg tijd is om het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling tijdig door de Eerste Kamer en Tweede Kamer te laten behandelen.

    Holland Solar teleurgesteld
    Amelie Veenstra, directeur beleid bij branchevereniging Holland Solar laat weten teleurgesteld te zijn. ‘We hebben de afgelopen jaren met alle stakeholders ongekend hard gewerkt om te komen tot het best denkbare compromis waarbij de salderingsregeling op een acceptabele en voorspelbare manier afgebouwd wordt. Dat dit dossier vrijwel zeker – met alle risico’s van dien – over de verkiezingen heen wordt getild, is ontzettend jammer. Wij zijn nog altijd voorstander van het wetsvoorstel en hopen dan de “nieuwe” Tweede Kamer het straks alsnog aanneemt. Voor de zonne-energiemarkt is het belangrijk om zo snel mogelijkheid duidelijkheid te krijgen.’

    Door Edwin van Gastel

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  11. forum rang 10 voda 30 januari 2021 13:56
    Nog even en Nederland is Europees koploper zonnepanelen

    De groei van het opgesteld vermogen van zonnepanelen in Nederland gaat zo hard, dat de Europese koppositie dit jaar van Duitsland kan worden overgenomen. De mijlpaal van 10 gigawatt is recent gepasseerd. De komende tien jaar kan het vermogen nog verdrievoudigen, verwacht het Planbureau voor de Leefomgeving.

    Stefan ten Teije 22-01-21, 07:30

    Ondanks de coronacrisis groeide de Nederlandse zonnesector vorig jaar met maar liefst 41 procent. Volgens een trendrapport van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research werd er voor 2,9 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. Meer dan 1 miljoen huizen, oftewel één op de acht, heeft zonnepanelen op het dak liggen. Op Duitsland na is er geen enkel ander land met zoveel panelen per inwoner.

    ,,Het gaat bijzonder hard”, zegt Martien Visser, lector energietransitie van de Hanzehogeschool in Groningen. Hij denkt dat dit jaar Duitsland als huidige koploper ingehaald kan worden. ,,De 10 gigawatt is een mooie mijlpaal en komt in de buurt van wat Nederland op een dag gemiddeld aan stroom verbruikt, namelijk zo'n 13 tot 14 gigawatt. Let wel: opgesteld vermogen is iets anders dan wat de zonnepanelen daadwerkelijk opwekken. Invalshoeken, weersomstandigheden, schaduw en dag/nacht hebben invloed op de hoeveelheid energie die wordt omgezet. Toch was het aandeel zonnestroom in het Nederlandse elektriciteitsverbruik vorig jaar al bijna 7 procent.”

    In 2020 waren consumenten meer thuis en groeide de bereidheid om de eigen woning te verbeteren, analyseert Rolf Heynen van Dutch New Energy. ,,Op huizen werd 1,1 gigawatt geïnstalleerd. Bedrijven voelden zich gesteund door ruimere subsidiedeadlines, waardoor 1,8 gigawatt vermogen werd toegevoegd op daken en zonneweides.”

    Subsidies zijn gunstig
    De zonnespurt is grotendeels te verklaren door gunstige subsidieregels in Nederland, zegt Martien Visser. Huizenbezitters kunnen de stroom die ze met hun eigen zonnepanelen opwekken salderen, waardoor ze praktisch geen belasting betalen. Ook kunnen ze de btw van 21 procent terugvragen. Bedrijven profiteren van gunstige SDE-subsidies. ,,Het is zo aantrekkelijk, dat bedrijven met lege daken soms worden benaderd met de vraag of hun dak vol mag worden gelegd met panelen. Die bedrijven krijgen er geld voor en hoeven verder niks te doen”, zegt Visser.

    Er is wel een belangrijke keerzijde van de groei, waar netbeheerders al meerdere malen voor hebben gewaarschuwd. Op hele zonnige dagen, wordt er mogelijk te veel stroom opgewekt en die piekbelasting kan het net niet aan. ,,Het is nu al zo dat sommige zonneweides deels moeten afschakelen op het moment dat de zon te hard schijnt”, aldus Visser. ,,Dat zal in de toekomst vaker voorkomen. De ontwikkeling van batterijen om die schone energie op te slaan gaat niet hard genoeg om het tempo van de groei van het aantal zonnepanelen bij te houden.”

    In 2020 waren consumenten meer thuis en groeide de bereidheid om de eigen woning te verbeteren, analyseert Rolf Heynen van Dutch New Energy. ,,Op huizen werd 1,1 gigawatt geïnstalleerd. Bedrijven voelden zich gesteund door ruimere subsidiedeadlines, waardoor 1,8 gigawatt vermogen werd toegevoegd op daken en zonneweides.”

    Subsidies zijn gunstig
    De zonnespurt is grotendeels te verklaren door gunstige subsidieregels in Nederland, zegt Martien Visser. Huizenbezitters kunnen de stroom die ze met hun eigen zonnepanelen opwekken salderen, waardoor ze praktisch geen belasting betalen. Ook kunnen ze de btw van 21 procent terugvragen. Bedrijven profiteren van gunstige SDE-subsidies. ,,Het is zo aantrekkelijk, dat bedrijven met lege daken soms worden benaderd met de vraag of hun dak vol mag worden gelegd met panelen. Die bedrijven krijgen er geld voor en hoeven verder niks te doen”, zegt Visser.

    Er is wel een belangrijke keerzijde van de groei, waar netbeheerders al meerdere malen voor hebben gewaarschuwd. Op hele zonnige dagen, wordt er mogelijk te veel stroom opgewekt en die piekbelasting kan het net niet aan. ,,Het is nu al zo dat sommige zonneweides deels moeten afschakelen op het moment dat de zon te hard schijnt”, aldus Visser. ,,Dat zal in de toekomst vaker voorkomen. De ontwikkeling van batterijen om die schone energie op te slaan gaat niet hard genoeg om het tempo van de groei van het aantal zonnepanelen bij te houden.”
  12. forum rang 10 voda 30 januari 2021 13:59
    De revolutie van zonnepanelen in Nederland: 'Pas nu gaat het hard’

    Zonnestroom wint in rap tempo terrein. Deze zomer werd de grens van 1 miljoen huizen met panelen gepasseerd. Pionier Roebyem Anders: ,,Ik rust niet tot iedereen aan de zonnestroom zit, dacht ik toen.’’

    Stefan ten Teije 23-09-20, 14:00 Laatste update: 14:29

    In 2003 waren er slechts een handvol huizen met zonnepanelen, in 2015 pas 250.000 en nu dus al meer dan 1 miljoen, zo onderzocht Dutch New Energy. Als het aantal coronabesmettingen zo snel stijgt, vinden we het eng, maar een exponentiële groei van het aantal zonnedaken is een welkome ontwikkeling voor de doelstellingen uit het Klimaatakkoord.

    Roebyem Anders weet nog goed dat ze zo’n dertig jaar geleden verliefd werd op een zonnepaneel. ,,Ik was 25 jaar en werkte bij de Wereldbank, dat net ’s werelds grootste klimaatfonds had opgericht. Ik was in Mexico City en zag daar voor het eerst een zonnesysteem. Indrukwekkend. Daarna ging ik naar mijn hotelkamer en viel de stroom uit. Kort daarna begonnen alle dieselgeneratoren in de stad te draaien. Ik keek uit het raam en zag één grote bruine wolk. Het kwartje viel. Toen nam ik me voor niet te rusten tot iedereen aan de zonnestroom zit.”

    Satellietbeelden
    Zover is het nog lang niet, maar Anders is hoopvol. ,,Deze zomer bereikten we de mijlpaal van 1 miljoen huishoudens met zonnepanelen, we gaan nu voor de volgende miljoen huizen.” Ze is medeoprichter van Sungevity, een dochter van energiebedrijf ENGIE dat met 20.000 installaties een van de grootste leveranciers is. ,,Toen ik het bedrijf in 2011 oprichtte was het onderwerp erg stoffig, niet leuk, niet sexy en vooral niet gemakkelijk. Als iemand zonnepanelen wilde, moest een aanbieder langskomen om ingewikkelde berekeningen te maken om te kijken of het wel rendabel was op een dak. Toen we zo’n tien jaar geleden de techniek introduceerden dat je aan de hand van satellietbeelden kon berekenen wat zonnepanelen op ieder dak zouden opleveren, werd het in één klap 10 procent goedkoper. Dat zorgde voor één van de vele revoluties in de markt.”

    Gideon Goudsmit weet niet zeker of hij de eerste Nederlander was met zonnepanelen, maar wel dat hij toch zeker één van de eersten was, in 1974. ,,Ze waren 60 bij 60 centimeter, er kwam 25 watt aan stroom uit. Kostte mij 1700 gulden. Mijn moeder verklaarde me voor gek. Daar had ik een kleurentelevisie van kunnen kopen! Maar ja, ik vond het gewoon fascinerend, al sinds ik 12 jaar ben droom ik van schone energie. Het heeft even geduurd, maar inmiddels levert mijn bedrijf aan duizenden huizen per jaar en de efficiëntie van de panelen blijft maar toenemen. We hebben nu zelfs panelen die niet op het dak hoeven, maar die je als schutting in de tuin kunt neerzetten en tweezijdig opwekken.”

    Sluimerend bestaan
    Zonnepanelen hebben heel lang een sluimerend bestaan gehad, behalve bij enkele actievelingen, zegt Martien Visser, lector energietransitie van de Hanzehogeschool in Groningen. ,,Pas vanaf 2010 is het gaan groeien en nu gaat het hard. Ik verwacht op basis van informatie van experts dat er dit jaar, ondanks corona, maar liefst 2400 megawatt extra aan zonnepanelen wordt geïnstalleerd op daken van woningen, bedrijfsgebouwen en in zonneweides. Dat zijn ongeveer 8 miljoen panelen en dat betekent dat er in Nederland nu gemiddeld elke 4 seconden een zonnepaneel bij komt.”

    Dat de terugverdientijd voor zonnepanelen nu gemiddeld onder de zeven jaar ligt, is volgens Roebyem Anders een belangrijk kantelpunt. ,,Die periode is te overzien. Mensen denken: zo lang blijf ik nog wel in dit huis wonen. Wat ik inmiddels ook merk is dat we steeds minder hoeven te overtuigen. Tot voor kort nog wel. Dan waren de vragen: hoe werkt het dan? Is het wel stabiel? Inmiddels is er in de markt vertrouwen dat zonnepanelen gewoon leveren. De nieuwe vraag is: waar haal ik de beste deal?”

    Verdubbeling
    Mede dankzij deze mentale verandering in de markt, durft Anders te voorspellen dat binnen vijf jaar het aantal woningen met zonnepanelen verdubbelt naar 2 miljoen. ,,En dan ontstaat zo’n sfeer van: wat is er mis met jou dat jij ze nog níet hebt?”

    Het succes van zonnepanelen is niet te onderschatten, maar zeker niet de enige manier om onze energievoorziening schoon te krijgen. ,,De makke van zonnepanelen is dat er forse opbrengstverschillen zijn tussen zomer en winter, terwijl we juist in de winter meer energie nodig hebben”, merkt Martien Visser op.

    Pionier Gideon Goudsmit neemt dat gegeven nuchter tot zich: ,,De efficiëntie neemt fors toe, dat gaat ook in de winter helpen. Ik denk terug aan 1996, toen ik voor 154.000 gulden zonnepanelen op zijn dak liet leggen. Je kunt je dat toch niet meer voorstellen: tien panelen kosten inclusief installatie inmiddels minder dan 4000 euro en dan krijg je nog de BTW terug. Wat mij betreft krijgt elk dak dat geschikt is zonnepanelen en dat betekent dat we nog steeds maar aan het begin zitten van de revolutie. Ja, dan is er misschien een probleem met de belasting van het net, maar accu’s worden per dag goedkoper. Ik zou ze nu nog niet aanbevelen, maar ook die ontwikkeling gaat de goede kant op.”

    Voor meer, zie link:

    www.ad.nl/wonen/de-revolutie-van-zonn...
  13. forum rang 10 voda 1 februari 2021 11:38
    Lightsource bp inks Bellflower Solar Farm VPPA with Verizon

    Lightsource bp has entered into a virtual power purchase agreement with Verizon Communications Inc that will enable construction of a new 152.5 megawatt ac solar farm in Indiana, furthering Verizon’s goal of being carbon neutral in its operations (scope 1 and 2) by 2035. The Bellflower solar farm, located about 40 miles east of Indianapolis in Henry and Rush Counties, is expected to become operational in 2022.

    Solar projects can help strengthen local rural economies.

    Bellflower Solar is expected to generate USD 30 million in property tax revenue to Rush and Henry Counties over its life, benefitting local schools and other community public services.

    The project will create about 250 jobs during construction, with local labor and service requirements included in construction contracts.

    The operations budget for the project of USD 2.4 million each year will be primarily spent in the region.

    An action plan is underway for Bellflower Solar that aims to enhance local biodiversity.

    The plan is to create a pollinator friendly solar farm, designed in collaboration with ecology experts to restore and conserve pollinator habitat.

    The project will be part of pioneering university research on the benefits of co-locating pollinator habitat and solar installations.

    Source - Strategic Research Institute
  14. forum rang 10 voda 4 februari 2021 12:17
    Iberdola Bags 7 Solar Plants in Spain

    Iberdrola has been awarded 243 MW of photovoltaic power in the renewable energy auction organised by the Ministry for the Ecological Transition and Demographic Challenge. The photovoltaic plants are grouped into seven blocks located in areas with especially high solar production and have transmission synergies that are common to the grid. As the successful bidder in the auction, Iberdrola obtains an assured price for the production from these assets for 12 years; a formula that will be added to the sale of the electricity produced by the other facilities in its development portfolio to retail customers, the wholesale market and bilateral contracts (PPAs), thereby configuring a risk management tool for future investments.

    The company currently has 1,800 MW of photovoltaic and wind projects under construction in Spain, including the largest photovoltaic plant in Europe, Francisco Pizarro, with a 590-MW installed capacity, and it has a portfolio of 11,700 MW in the country. In Spain, it is the leader in the renewable sector with an installed capacity of 16,700 MW, which will increase to 25,000 MW with its investment plan up to 2025.

    Source - Strategic Research Institute
  15. forum rang 10 voda 5 februari 2021 14:32
    Lightsource bp Mobilizes Construction on Solar Plants in Texas

    Lightsource bp has successfully closed on a USD 380 million financing package and mobilized construction on its Elm Branch and Briar Creek solar projects in Texas, both located about 40 miles south of Dallas. Tax equity financing for the projects was secured from Bank of America. The debt for the facilities was provided by the following mandated lead arrangers:

    ING Capital LLC, a financial services firm offering a full array of wholesale financial lending products and advisory services to its corporate and institutional clients. ING Capital LLC is an indirect U.S. subsidiary of ING Bank NV, part of ING Group NV, a global financial institution.

    Societe Generale, one of the leading European financial services groups, employing over 138,000 members of staff in 62 countries and supporting on a daily basis 29 million individual clients, businesses and institutional investors around the world.

    The balance of the equity requirements will be invested by Lightsource bp. CohnReznick Capital was engaged as the tax equity advisor for the transaction.

    Financing facilitated by partners committed to supporting the growth of renewable energy

    Power contracts secured with energy partners played a key role in supporting investment and financing of this new clean energy infrastructure in Texas:

    a virtual power purchase agreement (VPPA) with L3Harris for up to 100 megawatts of capacity from Elm Branch, and

    a proxy generation power purchase agreement (pgPPA) with the Capital Solutions unit of Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) with respect to the electricity generated by Briar Creek.

    Construction has started with commercial operation of both projects expected by late 2021. McCarthy Building Companies was selected by Lightsource bp as their Engineering, Procurement, and Construction (EPC) Contractor for the project. The McCarthy team was selected for both their track record in successfully building large-scale solar projects and their commitment to recruiting and hiring from the local workforce.

    Source - Strategic Research Institute
  16. forum rang 10 voda 9 februari 2021 07:12
    EDF Renewables StartsConstruction Floating Solar Facility inFrance

    EDF Renewable is launching construction of its first floating photovoltaic facility, which will be built on a reservoir in the Lazer municipality (Hautes-Alpes department). The project will contribute to the achievement of the photovoltaic energy development targets set by the French government. It also fits with the EDF group’s Solar Plan to become a leading player in the sector in France, with a 30% market share by 2035. The 20 MW-floating solar power facility, which will be built on a reservoir powering of the Lazer hydroelectric plant, will occupy a surface area of 24.5 hectares, around two-thirds of the reservoir’s surface. Project commissioning is scheduled for spring 2022. It will generate enough electricity to cover the annual consumption of 12,500 inhabitants, complementing the broadly comparable output from the hydroelectric plant.

    Construction of the Lazer facility is beginning with geotechnical studies surveying the reservoir’s floor. The requisite anchor systems for the floating panels will be built in spring 2021 followed by installation of the floaters and photovoltaic panels. Around 40 people will work on-site during the 13-month construction period.

    An ongoing dialogue has been established with the local population concerning the Lazer project, originally initiated in 2017. Various technical and environmental studies have been conducted to preserve the site’s biodiversity and maintain electricity generation at the Lazer hydroelectric plant.

    Source - Strategic Research Institute
  17. forum rang 10 voda 9 februari 2021 08:09
    CertiQ: in 2020 geen 1,9 maar 2 gigawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd via SDE+

    CertiQ heeft het afgelopen kalenderjaar via de subsidieregeling Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) in Nederland gëinstalleerde vermogen aan zonnepanelen verhoogd tot 2.036,4 megawattpiek.

    Half januari bleek uit de maandrapportages van CertiQ dat via de SDE+-regeling afgelopen kalenderjaar 5.335 pv-projecten zijn opgeleverd; goed voor 1.897,3 megawattpiek aan zonnepanelen.

    Maand- en jaarraportages
    Maar naast maandrapportages vervaardigt CertiQ ook jaarrapportages. De maandelijkse rapporten geven vooral inzicht in de groei van het geregistreerde vermogen per kalendermaand, maar de jaarrapportages bevatten betrouwbaardere gegevens voor de jaargroei, omdat de cijfers met grote regelmaat tussentijds gecorrigeerd worden.

    24 procent groei
    Het geregistreerde vermogen voor het gehele kalenderjaar 2019 werd afgelopen november in de laatste versie van het gecorrigeerde jaarrapport van CertiQ bijgesteld naar 1.636,3 megawattpiek. Per eind 2019 kende Nederland volgens die publicatie 21.949 pv-systemen – goed voor 3.280,3 megawattpiek – die gerealiseerd zijn met SDE(+)-subsidie.

    In het voorlopige jaarrapport voor 2020 meldt CertiQ dat Nederland per eind vorig jaar over 26.736 pv-systemen – goed voor 5.316,7 megawattpiek – beschikt. Daarmee is het geïnstalleerd vermogen in 2020 met 2.036,4 megawattpiek gegroeid; verdeeld over 4.787 projecten. Op basis van de jaarrapportages bedroeg de groei afgelopen kalenderjaar daarmee 24 procent.

    Groei per vermogenscategorie
    Onderstaande tabel bevat het aantal projecten en het opgestelde vermogen per vermogenscategorie inclusief de in 2020 gerealiseerde groei; uitgedrukt in megawattpiek.

    Voor meer, zie link:

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  18. forum rang 10 voda 9 februari 2021 08:12
    TNO start onderzoek naar effect van schaduw door windmolens op zonneparken

    TNO start samen met Helix, Zwanendal, Vattenfall en Solarfields een grootschalig onderzoek naar de effecten van schaduw – veroorzaakt door turbinebladen van windmolens – op de energieopbrengst van zonneparken.

    Zonne-energie en windenergie zijn tot op zekere hoogte complementair en daarom een geschikte combinatie voor energieopwekking. Op steeds meer plaatsen worden zonneparken en windparken gecombineerd.

    Tot en met 2022
    Een nadeel van deze combinatie is volgens het consortium dat er schaduw van de windmolens op de zonnepanelen kan komen. Over hoe dit de prestaties van zonneparken beïnvloedt, is nog weinig bekend.

    Aan de hand van de bevindingen zal het consortium aanbevelingen opstellen over de toepassing van vermogenselektronica en over ontwerp en bedrijfsvoering van gecombineerde wind- en zonneparken. Het doel is om hiermee de opbrengst te maximaliseren en de belasting en storingen van elektrische componenten te beperken. Het onderzoek loopt tot en met oktober 2022.

    Verplaatsende schaduw
    Windturbines en zonnepanelen zijn een geschikte combinatie omdat ze onder meer aangesloten kunnen worden op dezelfde netaansluiting. TNO-onderzoeker Nico Dekker: ‘Idealiter staan daarbij de windturbines aan de noordkant van het perceel en de zonnepanelen aan de zuidkant. Dit is echter niet altijd mogelijk, met als gevolg schaduw van de windturbines op de zonnepanelen. Hierbij onderscheiden we enerzijds de langzaam verplaatsende schaduw veroorzaakt door de mast van de turbines, en anderzijds de dynamische, snel veranderende schaduw veroorzaakt door de turbinebladen. De langzaam veranderende schaduw kan goed worden meegenomen in het ontwerp. Over de dynamische, snel veranderende schaduw is echter nog relatief weinig bekend en daarom gaan we dat onderzoeken.’

    Uit een eerder TNO-onderzoek, waarin dynamische schaduw is onderzocht op kleine schaal, bleek dat deze schaduw tot een gróter energieverlies kan leiden dan een even grote langzaam verplaatsende schaduw. Toepassing van de juiste vermogenselektronica kan dit effect verminderen en daarmee ook de extra belasting van de installatie beperken.

    Regelalgoritmes
    Om het effect van schaduw te bepalen gaat TNO gedetailleerde, hoogfrequente metingen uitvoeren in operationele zonneparken van onder meer Solarfields en Vattenfall. Met behulp van TNO’s simulatiemodellen wordt hieruit afgeleid wat het effect is van de langzaam veranderende en snel veranderende schaduw op de prestaties en belasting van zonnepanelen en vermogenselektronica zoals omvormers.

    Heliox analyseert hierbij de belasting van de vermogenselektronica en hoe dit samenhangt met het systeemontwerp en de regelalgoritmes. Aan de hand hiervan stellen de projectpartners aanbevelingen op voor ontwerp en selectie van vermogenselektronica en voor ontwerp en bedrijfsvoering van gecombineerde zonne- en windparken. Het doel is om hiermee de opbrengst te maximaliseren en de belasting en storingen van elektrische componenten te beperken. Naast de zonneparken waar al gemeten gaat worden, wil TNO graag extra zonneparken betrekken in het onderzoek en roept geïnteresseerden daarom op om contact op te nemen.

    Door Edwin van Gastel

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  19. forum rang 10 voda 9 februari 2021 08:33
    Holland Solar: ‘Grote zorgen om trage elektrificatie industrie en gebouwde omgeving’

    De energietransitie vergt de installatie van een enorm volume pv. Maar wie gaat de opgewekte stroom gebruiken? Holland Solar is ongerust over de achterblijvende elektrificatie van industrie en gebouwde omgeving.

    ‘Het gaat keihard met zon-pv in Nederland’, stelt Amelie Veenstra, directeur Beleid bij brancheorganisatie Holland Solar, tevreden vast. ‘Ons land heeft reeds een geïnstalleerd pv-vermogen van 10 gigawattpiek. Daarnaast zit er, los van de residentiële markt, nog eens zo’n 16 gigawattpiek aan grootzakelijke projecten in de pijplijn. Dat is ongekend veel. Daarvan zal niet alles worden gerealiseerd, maar wij willen er als branchevereniging natuurlijk wel het maximale uithalen, onder andere door te werken aan de juiste randvoorwaarden.’

    Grote opgave voor 2021
    Als een van de grote opgaven voor 2021 noemt Veenstra het wegwerken van ‘alle ellende op het stroomnet’. Holland Solar wil daarbij een belangrijke rol blijven spelen als gesprekspartner van netwerkbedrijven en overheden, ook wat betreft de regionale beleidsvorming en bij het vormgeven en uitvoeren van concrete projecten.

    ‘Die counterparts van onze sector worden nogal eens als trage partijen beschouwd. Maar samen kunnen we heel veel bereiken. Dat bewijst ook de praktijk; in 90 procent van de gevallen komen we er samen goed uit, bijvoorbeeld in de vorm van technische maatregelen. Ondertussen is het natuurlijk belangrijk dat het verzwaren van de elektriciteitsnetten doorgaat en dat ook onder de nieuwe energiewet straks voldoende ruimte is voor aansluitingen. Daarnaast blijft de groeiende maatschappelijke weerstand tegen de realisatie van grootschalige zonneparken een thema. Naar aanleiding van zo’n bericht in het Algemeen Dagblad over buitenlandse investeerders in “onze zonneparken” zie je zelfs de meest liberale politieke partijen die een open economie voorstaan in een krampachtige reflex van verontwaardiging schieten. Dat is contraproductief uit het oogpunt van verduurzaming en olie op het vuur van de sceptici. Grote zonneparken zijn nodig; we redden het niet alleen met zon op dak. Als sector moeten we dan ook het gesprek blijven aangaan met overheden en omwonenden en met plannen komen waarin zaken als mede-eigenaarschap en inbedding in natuur en landschap centraal staan.’

    Tempo maken
    De eerste ronde van de vernieuwde Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) is niet ongunstig uitgevallen voor de ontwikkelaars van grootzakelijke zonne-energieprojecten. Toch is ook dat een dossier dat Holland Solar nauwlettend in de gaten houdt. In een volgende ronde is het immers niet ondenkbaar dat de concurrentie van technologieën zoals CO2-afvang en -opslag (CCS), de subsidie van zon pv-projecten kan verdringen.

    ‘Tegelijkertijd is het lastig een bedrijf te voeren op 1 subsidieronde per kalenderjaar’, aldus Veenstra. ‘Loop je subsidie mis dan is het lang wachten, in onzekerheid bovendien, of het de volgende keer wel lukt. Aan de andere kant zie je dat de opkomst van zonne-energie onverminderd op overheidssteun kan rekenen, bijvoorbeeld in de vorm van de verbreding van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) en allerhande initiatieven op lokaal en provinciaal niveau. Verduurzaming met behulp van zonne-energie lijkt nu echt momentum te krijgen in ons land. Een van mijn grote zorgen is wel dat daarbij de realisatie van pv maar één kant van de zaak is. De elektrificatie van de industrie en de gebouwde omgeving gaat nog niet erg hard. Je kunt groene elektriciteit produceren wat je wilt, maar dat de vraag zich voldoende ontwikkelt, is nog niet zo evident. Om het CO2-neutrale energiesysteem van de toekomt te realiseren, en daar ook het tempo in te maken dat we met zijn allen hebben afgesproken, moet daar verandering in komen. Holland Solar zal er alles aan doen om ook die kant van de zaak te belichten en verandering te realiseren. Daarnaast is het natuurlijk zo dat er met de echte verduurzaming van warmte met schone warmtebronnen nog amper een begin is gemaakt. Wat ons betreft gaan we ook op dit vlak nu snel over op actie. Het inzetten op zonnewarmte is daarbij, naast elektrificatie, een van de kansrijke opties.’

    Door Marco de Jonge Baas

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  20. forum rang 10 voda 9 februari 2021 08:34
    Tweede Kamer verklaart afbouw salderingsregeling zonnepanelen definitief controversieel

    De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen definitief controversieel verklaard. Daarmee wordt de wet in de Tweede Kamer pas na de verkiezingen behandeld.

    De Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken & Klimaat besloot eind januari al om de Tweede Kamer te vragen het wetsvoorstel controversieel te verklaren. In de plenaire vergadering van de Tweede Kamer is deze week de definitieve lijst van controversiële onderwerpen vastgesteld door Kamervoorzitter Arib. Op die lijst staat ook het wetsvoorstel van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat voor de afbouw van de salderingsregeling.

    Afbouw mogelijk uitgesteld
    Uit navraag van de redactie van Solar Magazine werd daarbij duidelijk dat de afbouw van de salderingsregeling door deze ontwikkeling mogelijk uitgesteld moet worden. ??Om in de praktijk daadwerkelijk op 1 januari 2023 met de afbouw van de salderingsregeling te kunnen starten, moeten zowel de netbeheerders als de energiebedrijven diverse voorbereidingen treffen. Zo moeten de netbeheerders ervoor zorgen dat alle kleinverbruikers een meetinrichting hebben die de afname en invoeding van elektriciteit op het net apart kan meten.

    Voor 1 januari 2023 moeten alle kleinverbruikers daarom een aanbod van hun netbeheerder hebben gekregen om een geschikte meter te laten installeren die aan de verplichting voldoet dat afname en invoeding apart kunnen worden gemeten. De energiebedrijven wacht minstens een even lastige klus, want zij moeten onder meer hun facturatiesystemen op orde brengen.

    Teleurgesteld en onnodig
    De Nederlandse netbeheerders stelden het in een reactie onnodig en jammer te vinden dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor de afbouw van de saldering pas na de verkiezingen wil behandelen. ‘Voor consumenten en marktpartijen die aan de slag willen met zonnepanelen brengt dit uitstel nu weer onzekerheid met zich mee’, aldus de netbeheerders.

    Ook branchevereniging Holland Solar stelde teleurgesteld te zijn. ‘Dat dit dossier – met alle risico’s van dien – over de verkiezingen heen wordt getild, is ontzettend jammer. Wij zijn nog altijd voorstander van het wetsvoorstel en hopen dat de “nieuwe” Tweede Kamer het straks alsnog aanneemt.’

    ?Lees hier alle artikelen uit het dossier van Solar Magazine over de salderingsregeling.

    Door Edwin van Gastel, Marco de Jonge Baas

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
6.115 Posts
Pagina: «« 1 ... 219 220 221 222 223 ... 306 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 866,27 +0,11%
EUR/USD 1,0661 -0,09%
FTSE 100 7.859,51 +0,15%
Germany40^ 17.789,00 +0,11%
Gold spot 2.383,24 +0,94%
NY-Nasdaq Composite 15.683,37 -1,15%

Stijgers

VIVORY...
+6,76%
JUST E...
+4,58%
Alfen ...
+3,78%
Air Fr...
+3,65%
Vastned
+1,83%

Dalers

Pharming
-8,38%
PostNL
-5,61%
ASMI
-4,55%
Avantium
-3,68%
Accsys
-2,54%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links