Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mijn (en jullie) grootste blunders!

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. gch77 7 januari 2021 22:13
    Dames, heren,
    Hallo allemaal,
    ik ben nieuw op het forum maar lees met grote regelmaat en met veel interesse jullie bijdragen.
    Ben een actieve belegger sinds het begin van de corona crisis vorig jaar en alhoewel ik slechts bescheiden inleg, heb ik toch al de nodige blunders begaan.
    Zomaar er vanuit gaande dat er onder jullie nog wel meer mensen zijn die de haren uit hun hoofd kunnen trekken vanwege foute beslissingen, dacht ik dat het misschien wel leuk zou zijn om daar een draadje over op te zetten.
    De meest wijze les voor mij, maar ik denk voor velen zo niet iedereen: heb GEDULD!

    Nou goed, dan die dan mij even op een rijtje, - ik heb het hier over aandelen die ik daadwerkelijk in bezit had maar te vroeg heb weggedaan.
    Ik heb het nu dus even niet over gemiste kansen (lees Nocacyt of NIO hadden moeten inkopen begin 2020, dat zou dan weer een ander draadje moeten zijn...)
    Anyway:
    Plug Power, GAK 22,44, weggedaan op een dag dat de koers aan het crashen was. Stand nu 46.
    Blink Charging, had ik voor 18,92, volgens mij op dezelfde dag als Plug Power eruit gekickt, stand nu 44.
    EQ TEC, had ik er 20.000 van (kostten destijds ook maar een 0,5 cent). Ging binnen een paar weken (na een half jaar stilstand) naar iets meer dan 1 cent, waarop ik besloot de helft te verkopen zodat ik er resterende 10.000 aandelen "gratis" zou hebben. Op zich vind ik dat nog steeds een slimme beslissing alleen stond de koers op enig moment op bijna 3,10. Ondertussen trouwens weer fors gekelderd maar nog steeds leuk.
    Bit Digital, ik vervloek mijzelf er nog steeds om, aan de andere kant, ik had geen minuut rust meer gehad als ik ze had gehouden...half december heb ik er 25 van verkocht voor 4,9, vandaag tikte het aandeel de 30 aan < boehoe > en dat was niet voor het eerst.
    Curis, ik had er 100 van, begin september op 1 dollar eruit gegooid omdat er niks mee gebeurde, ondertussen 7 januari staat het aandeel op 9 dollar
    Dit waren de ergste wel denk ik, eervolle vermeldingen zijn er ook nog voor Heijmans (GAK 7,23 nu op 11), Accyss (GAK 1,03 nu op 1,84) en 9 meters Biopharma (ik had er 300 voor 0,60 dollarcent, stand nu 1,42).
    Ik weet het, allemaal klein bier, en van de retouren heb ik weer andere aandelen gekocht, dus niet zeuren, maar ik vond het toch leuk om dit even te delen en ben vooral benieuwd naar andere "had ik maar cq "geduld is een schone zaak" ervaringen :).
    Fijne dag en happy trading
    GCH
  2. forum rang 6 RJ 80 7 januari 2021 22:53
    Ik beleg actief zelf (daarvoor passief via een rendemix fonds van de rabobank) sinds anderhalf jaar. Ik heb geen grote fouten gemaakt tijdens corona, heb zelfs niks met verlies verkocht terwijl sommige aandelen echt met flinke cijfers onder water stonden. URW was de belangrijkste. Die had ik pre corona aan 123 euro per aandeel en op diepste punt noteerde deze rond de 30. Ipv te verkopen heb ik juist gefaseerd bijgekocht, ook toen ze in de lage 30 stonden waardoor mijn GAK er nu 57 euro is. Sta nu per saldo positief. Vergelijkbaar verhaal heb ik gehad met OCI, Boskalis, BAM en Eurocommercial. Dit zijn allemaal voorbeelden waar ik juist heb bijgekocht her en der, op dit moment met positieve uitkomst. Het was wel zweten evnen in maart/april hoor, want heb op gegeven moment echt 40% op totaalporto verlies. Door te blijven zitten en bij te kopen zit ik nu op een + van bijna 25%.

    Enige waar ik wel spijt van heb is dat ik Tesla verkocht heb toen deze (voor de stock split) door de 1000 dollar per aandeel ging. Heb die toen verkocht omdat ik dacht dat het wel even afgelopen zou zijn. Had ik ze gehouden, dan waren die nu 4000 dollar per stuk waard geweest. Geen verlies dus, maar wel een forse misgelopen winst. Fair enough, dit had ik nooit bevroed, maar is voor mij wel leerschool geweest in principe niet meer uit te stappen in aandelen die ik aankoop als ik ze niet minimaal 3 jaar aangehouden heb. Met die insteek heb ik nieuwe groeibedrijven gevonden in verschillende sectoren die ik kansrijk acht. Belangrijkste zijn:
    Planet 13
    NIO
    NIU
    Draftkings
    Upwork
    Beyond Meat
    Luckin Coffee
    Dropbox

    Op Beyond meat na op het moment allemaal positief waarvan er al 3 verdubbeld hebben.

    Kortom, sinds corona en rekening houdend met mijn nog relatief beperkte ervaring qua zelf actief beleggen heb ik van de Tesla fout vooral snel geleerd. Corona gevolgen op de beurs was dus pittig maar is eigenlijk vooral super leerzaam geweest. Heeft wel even ballen gekost om ipv uit te stappen juist bij te kopen, dat te weten van je zelf is al van onschatbare waarde.

    Ik heb wel in het begin anderhalf jaaar terug een paar fouten gemaakt. Ik heb nu nog posities die negatief staan in ABN en Galapagos. Zou ik nog steeds willen hebben als ik ze niet had nu, maar met de opgebouwde ervaring en hoe ik nu aandelen benader met kooptriggers na wat meer balanswerk en jaarverslagen te lezen had ik op de eerste aankoopmomenten van o.a. deze 2 aandelen nooit op die niveaus nu meer gedaan.

    Ik heb ook geluk gehad, vooral met Flow Traders. Die had ik vlak voor corona vrij fors ingeslagen, omdat ik wel al vanaf begin 2020 op zoek wilde naar contraire posities vanwege de toen ook al hoog geachtte beursstanden. Die hebben me forse dividenden en ook koerswijst opgeleverd en houd ik als hedge voorlopig en hoogstwaarschijnlijk voor langere tijd wel aan. Deze positie heeft me mede rustig gehouden tov de andere aandelen die genadeloos onderuit gingen in maart.
  3. [verwijderd] 8 januari 2021 08:52
    Ik wil vooral even reageren op bijvoorbeeld een Plug Power, welke ik zelf toevallig afgelopen maandag ook verkocht heb op $32 (GAK $10). Ja, na de bizarre stijging van gisteren baalde ik vanzelfsprekend, maar aan de andere kant zijn/waren er voor mij in ieder geval ook een aantal aanzienlijke red flags aanwezig waardoor ik niet gerust zou zijn op een blijvend vaste of stijgende koers. Verkopende insiders, verwatering van aandelen door extra 'uitgiftes' en de daadwerkelijk financiële cijfers die op zichzelf niet per se financieel gezond zijn. In mijn opinie bestaat een dergelijk aandeel momenteel teveel uit sentiment en toekomstverwachting (zoals zovelen), waardoor ik er niet gerust op was om ze rustig in mijn portefeuille te laten zitten. Mocht ik wel een aantal dagen langer hebben gewacht, lees tot en met gisteren, dan had ik ze nu met honderd procent zekerheid alsnog wel verkocht.

    Maar goed, is dit een blunder? Nee, daar een winstpercentage van meer dan 200% in een paar maanden nooit een fout kan zijn. Om er maar even met een enorme cliché af te sluiten: van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden.

  4. Da Freeze 8 januari 2021 09:06
    Leuk topic gch77! Het valt me wel op dat je in speculatieve aandelen zit. Hiermee zijn de risico`s op verlies aanzienlijk.

    Zelf beleg ik ongeveer 10 jaar en mijn grootste geldverlies heb ik gehad met Imtech.
    Het aandeel bleef dalen en ik bleef kopen ("middelen" noemen we dat als je niet weet wat je doet :) )
    Toen ineens het faillissement werd aangekondigd. Alles ging zo de prullenbak in en was afgeschreven.

    Tussendoor ook wat avonturen op de OTC beleeft.
    Global Technologies Group was een aandeel die ontzettend gehyped werd. Ik wist dat het fake was, maar wilde proberen mee te liften. De koers stond op 80 $cent, prognoses waren op termijn 1,50 a 2,00 dollar. Kopers vlogen erop als muggen op verse stront. Ik nam mezelf voor op $ 1,20 uit te stappen. Dát bedrag hebben we uiteindelijk nooit bereikt. De koers staat nu op 0,0001....

    Een ander bedrijf wat serieuze potentie had was Energy 1 Corp. De bedrijfseigenaar was ook actief bezig met beleggers inlichten wat de stand van zaken was. Hun product zou vermarkt gaan worden. Maar kennelijk was de eigenaar er ineens klaar mee en had niks meer van zich laten horen... De koers stortte in, het product is nooit iets van gezien.

    Dat verhaal doet me een denken aan Antonov. Mijn eerste beleggersfout. Iedereen zegt dat je het niet moet doen en uiteindelijk doe ik het toch. Noem je dat contrair beleggen of dom? Tien jaar geleden zou ik het eerste zeggen, nu is het de tweede. :)

    Een ander drama dat veel slachtoffers heeft gecreëerd is het van de beurs halen van SNS Reaal. Ik had al wat SNS aandelen toen ik een nieuwe kooporder wilde inzetten voor de eerstvolgende maandag toen het aandeel net onder de euro zakte. In dat weekeind trok de overheid SNS van de beurs, aandeelhouders met niks achterlatend...
  5. gch77 8 januari 2021 09:16
    quote:

    Da Freeze schreef op 8 januari 2021 09:06:

    Leuk topic gch77! Het valt me wel op dat je in speculatieve aandelen zit. Hiermee zijn de risico`s op verlies aanzienlijk.

    Ja klopt, maar dit vind ik spannend en leuk. Voor het wat serieuzere werk en de lange termijn doe ik aan "saai" indexbeleggen.

    Maar, op de Nasdaq knallen de aandelen soms / vaak van links naar rechts en van boven naar onder, en dat achtbaan werk zorgt voor de nodige spanning en natuurlijk bijbehorende euforie cq treurnis.
    (ook kosten de transacties op de Nasdaq een kwart van die op de Europese beurzen dus is het wat goedkoper om hier en daar te switchen).

    Daarbij, wat ik zo raar / jammer vind, aandelen die op zich super stabiel zijn met goed bedrijfsresultaat en goede vooruitzichten (ik heb bv POST NL, Nokia en Ericsson) daar gebeurt nagenoeg niks mee. Dus ja op dagdagelijkse basis geven die niet echt een kick.
    Dan liever Jumila en Palantir en Allegro om er maar een paar te noemen, die haast elke dag alle kanten op vliegen :)))

    Verder "leuk" om te lezen over jouw miskopen, hoop dat je bij andere aandelen meer geluk (wijsheid) hebt gehad...
  6. forum rang 8 Leefloon 8 januari 2021 09:43
    "Mijn" grootste heeft de betere kranten gehaald, door een spectaculaire, mysterieuze omzet in een AEX-notering. Ik zal er niet teveel over vertellen, maar het kwam erop neer dat een N, van Niet naar de beurs versturen, in werkelijkheid neerkwam op Neem dit ook nog even mee wanneer er iets naar de beurs wordt gestuurd.

    Goedmakend tegengif is dat ik mogelijk de eerste was, ruim voor een analist van ABN-AMRO, die de mogelijke fraude bij Imtech signaleerde. Door de red flag van een beloofde verdubbeling, en vervolgens door het gebruik van een bepaald verhullend woord in hoogfrequente persberichten over omzet. Het middelen, GAK'ken doen domme ganzen, is wel redelijk fout, dus de fout is niet dat zoiets moeilijkers over het hoofd werd gezien. Door velen, van pers en slachtoffers, tot en met toezichthouder. Ik vind, subjectief, de toezichthouder zelfs mogelijk aansprakelijk voor het blijkbaar hebben gemist van zo'n signaal.
  7. Da Freeze 8 januari 2021 09:45
    quote:

    gch77 schreef op 8 januari 2021 09:16:

    [...]
    Verder "leuk" om te lezen over jouw miskopen, hoop dat je bij andere aandelen meer geluk (wijsheid) hebt gehad...
    Ik ben de laatste jaren "saaier" gaan beleggen, en dat werkt gelukkig stukken beter!
    Al is het wat het spanningsgedeelte betreft nog altijd leuk om een 150 dollar in een OTC aandeel te gooien en gokken dat het vertienvoudigd. :)
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.392,50 +0,55%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links