Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vaccin Moderna waarschijnlijk maandagavond al goedgekeurd

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 januari 2021 15:52
    Vaccin Moderna waarschijnlijk maandagavond al goedgekeurd

    Het Europese geneesmiddelenbureau EMA geeft waarschijnlijk maandagavond al groen licht voor een tweede coronavaccin, dat van de Amerikaanse farmaceut Moderna. Die goedkeuring stond aanvankelijk voor woensdag gepland.

    Chris van Mersbergen4 januari 2021, 14:43

    BEELD AP
    Geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP bespreekt maandag de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin, zo bevestigt het EMA tegenover deze site. Het is nog niet zeker of het comité vandaag al tot een eindoordeel komt. Zo niet, dan wordt er woensdag verder gepraat. Komt er wel een conclusie, dan komt die daarna snel naar buiten. Ook het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geeft dan later vandaag een toelichting.

    Als de Europese Commissie na de goedkeuring een marktvergunning afgeeft, kan het Moderna-vaccin ook in Nederland worden verspreid. Ons land wil het vaccin inzetten voor bewoners van verpleeghuizen en andere zorginstellingen. Dit weekeinde werd bekend dat ook huisartsen het Moderna-vaccin zullen krijgen.

    6 miljoen doses
    Nederland heeft ruim 6 miljoen doses van het vaccin besteld. Er zijn twee prikken per persoon nodig. Het eerste kwartaal van 2021 arriveren er naar verwachting slechts een kleine 400.000 doses van Moderna. Wanneer dat precies gebeurt, is nog niet bekend.

    In december werd het Pfizer-vaccin al goedgekeurd voor de Nederlandse markt. Het volgende vaccin waarvoor een EMA-beoordeling wordt verwacht, is het Oxfordvaccin van AstraZeneca. Een precieze datum daarvoor is nog niet bekend. In het Verenigd Koninkrijk, is het Oxfordvaccin al wel goedgekeurd.
  2. [verwijderd] 4 januari 2021 16:01
    Eindoordeel EMA over coronavaccin Moderna komt mogelijk maandagavond
    Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt mogelijk maandagavond al met een eindoordeel over het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna. Geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP bespreekt maandag de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin, zo bevestigt het EMA aan het ANP.

    Het is nog niet zeker of maandag al een conclusie wordt bereikt. Als dat wel zo is, dan zal het geneesmiddelenbureau "zo snel mogelijk na de vergadering" de conclusie naar buiten brengen. Kort daarna geeft het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in dat geval een toelichting, zo laat een woordvoerster van het CBG weten.

    Als het comité maandag nog niet tot een eindoordeel komt, praten de deskundigen woensdag verder. Het EMA had eerder bekendgemaakt pas woensdag een conclusie te verwachten.

    Het laatste woord over toelating van het vaccin is aan de Europese Commissie. (ANP)
  3. [verwijderd] 4 januari 2021 16:51
    Moderna verhoogt productie coronavaccins
    Gepubliceerd op 4 januari 2021 16:30 |
    16:30 - Moderna verhoogt productie coronavaccins
    CAMBRIDGE (ANP) - Farmaceut Moderna verhoogt de minimale productie van zijn coronavaccin voor dit jaar. Het bedrijf zegt nu minimaal 600 miljoen doses te gaan maken in 2021, 100 miljoen doses meer dan Moderna eerder zeker verwachtte te kunnen maken. De onderneming zegt nog altijd bezig te zijn om de productie uit te breiden naar de doelstelling van 1 miljard doses.

    Moderna heeft tot nu toe 18 miljoen doses geleverd aan de Verenigde Staten. De Amerikaanse overheid heeft een order van 200 miljoen doses van het vaccin verstrekt. Canada bestelde al 40 miljoen doses en de Europese Unie heeft 80 miljoen doses besteld, hoewel het vaccin hier nog niet officieel is goedgekeurd.

    Die goedkeuring zou maandagavond al kunnen volgen. Dan bespreekt het geneesmiddelenbeoordelingscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) de veiligheid en werking van het vaccin van Moderna. Nederland krijgt naar verwachting 6,2 miljoen van de door de EU bestelde doses.
  4. [verwijderd] 4 januari 2021 21:04
    Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) is het maandag nog niet eens geworden over de goedkeuring van het coronavaccin van farmaceut Moderna. Dat betekent dat het vaccin op zijn vroegst woensdag 6 januari de zegen van het EMA krijgt.

    "Dit gebeurt onder grote tijdsdruk", zei voorzitter Ton de Boer van het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) maandagavond tegen journalisten. "Als alle vragen of belangrijke aspecten nog niet goed zijn beantwoord, dan kun je zeggen: we zijn er nog niet uitgekomen."

    De CBG-directeur kon desgevraagd niet toelichten welke struikelblokken de goedkeuring van het Moderna-vaccin nog in de weg staan.

    De Boer stipte aan dat de beoordelingscommissie bestaat uit afgevaardigden van 27 landen. "Die moeten kijken naar de gegevens die er zijn en kunnen vragen stellen. Op een gegeven moment was de inschatting van het EMA dat ze er vandaag wel uit zouden kunnen komen, maar dat is niet gelukt. Ik kan niet zeggen waarom."

    Volgens de CBG-voorzitter is een dergelijke vertraging niet ongebruikelijk. Suggesties dat het uitstel iets zegt over de effectiviteit van het Moderna-vaccin wees hij van de hand. "Woensdag is dichtbij, dat is al over twee dagen. Dit kan gewoon gebeuren."

    Moderna-vaccin is makkelijker inzetbaar
    Een groot voordeel van het Moderna-vaccin ten opzichte van het al goedgekeurde vaccin van Pfizer is dat het maar bij ongeveer -20 graden bewaard hoeft te worden. Bij het Pfizer-vaccin is dat -70 graden. Eenmaal ontdooid, blijft het Moderna-vaccin bovendien op koelkasttemperatuur nog dertig dagen goed, terwijl dat bij het vaccin van Pfizer slechts vijf dagen is.

    Dit maakt het vaccin van Moderna waarschijnlijk makkelijker te vervoeren en op te slaan op plekken waar geen grote groepen mensen gevaccineerd worden, zoals verpleeghuizen en huisartsenpraktijken.

    Nederland heeft via de Europese Commissie een contract met Moderna afgesloten voor 6,2 miljoen doses. Omdat iedereen twee doses nodig heeft, kunnen hiermee 3,1 miljoen mensen gevaccineerd worden tegen COVID-19.

    Moderna kan naar verwachting in het eerste kwartaal van dit jaar 390.000 doses leveren. Het is nog niet bekend wanneer de farmaceut de eerste levering in Nederland kan hebben.

  5. [verwijderd] 4 januari 2021 21:30
    Coronavaccin Moderna maandag nog niet goedgekeurd

    Het Europese geneesmiddelenbureau EMA geeft nog geen goedkeurend advies af voor het coronavaccin van Moderna. Nog niet alle vragen zijn goed beantwoord, meldt het het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

    Chris van Mersbergen4 januari 2021, 19:26

    Waarschijnlijk volgt de goedkeuring nu woensdag, zegt voorzitter Ton de Boer van het CBG. Dat de beoordeling nog niet is afgerond, wil volgens De Boer niet zeggen dat het vaccin van Moderna niet betrouwbaar is. “Het kan zo zijn dat er nog vragen zijn. Dat hoort bij het proces. Het laat zien dat er bij de boordeling van het vaccin geen bochten worden afgesneden.”

    De Boer ‘hoopt’ dat de goedkeuring er op 6 januari wel komt. “Maar dat durf ik nog niet te zeggen. Het ligt eraan welke issues er op tafel liggen. Zelfs 6 januari is niet gegarandeerd.” Waar de beoordeling vandaag precies op stuk is gelopen, kan De Boer niet zeggen, omdat hij nog geen contact heeft gehad met het Europese comité dat beslist over goedkeuring.

    Verpleeghuizen en huisartsen
    Ons land wil het vaccin inzetten voor bewoners van verpleeghuizen en andere zorginstellingen. Dit weekeinde werd bekend dat ook huisartsen het Moderna-vaccin zullen krijgen.

    Nederland heeft ruim 6 miljoen doses van het vaccin besteld. Er zijn twee prikken per persoon nodig. Het eerste kwartaal van 2021 arriveren er naar verwachting slechts een kleine 400.000 doses van Moderna. Wanneer dat precies gebeurt, is nog niet bekend. Het vaccin van Moderna is al goedgekeurd in de Verenigde Staten en Canada.

    In december werd het vaccin van de Amerikaans-Duitse combinatie Pfizer-BioNTech al goedgekeurd voor de Nederlandse markt. Het volgende vaccin waarvoor een EMA-beoordeling wordt verwacht, is het Oxfordvaccin van AstraZeneca. Een precieze datum daarvoor is nog niet bekend. In het Verenigd Koninkrijk, is het Oxfordvaccin al wel goedgekeurd.

    Het vaccin van Moderna lijkt op dat van Pfizer. Beide maken gebruik van de nieuwe mRNA-techniek. Er zijn kleine verschillen: zo moet het vaccin van Pfizer extreem koud worden opgeslagen, bij rond de -75 graden. Voor Moderna is dat -20 graden, dat is dus een voordeel. Het vaccin van Pfizer werkt dan weer ietsje beter bij oudere mensen.
  6. [verwijderd] 4 januari 2021 21:34
    EMA schuift besluit over goedkeuring Moderna-vaccin door naar woensdag
    04 januari 2021 19:35
    Laatste update: 8 minuten geleden
    190 NUjij-reacties
    Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email
    Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) is het maandag nog niet eens geworden over de goedkeuring van het coronavaccin van farmaceut Moderna. Dat betekent dat het vaccin op zijn vroegst woensdag 6 januari de zegen van het EMA krijgt.

    "Dit gebeurt onder grote tijdsdruk", zei voorzitter Ton de Boer van het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) maandagavond tegen journalisten. "Als alle vragen of belangrijke aspecten nog niet goed zijn beantwoord, dan kun je zeggen: we zijn er nog niet uitgekomen."

    De CBG-directeur kon desgevraagd niet toelichten welke struikelblokken de goedkeuring van het Moderna-vaccin nog in de weg staan.

    De Boer stipte aan dat de beoordelingscommissie bestaat uit afgevaardigden van 27 landen. "Die moeten kijken naar de gegevens die er zijn en kunnen vragen stellen. Op een gegeven moment was de inschatting van het EMA dat ze er vandaag wel uit zouden kunnen komen, maar dat is niet gelukt. Ik kan niet zeggen waarom."

    Volgens de CBG-voorzitter is een dergelijke vertraging niet ongebruikelijk. Suggesties dat het uitstel iets zegt over de effectiviteit van het Moderna-vaccin wees hij van de hand. "Woensdag is dichtbij, dat is al over twee dagen. Dit kan gewoon gebeuren."

    Vaccinexperts over wachten op tweede vaccin: 'Geen bochten afsnijden'Vaccinexperts over wachten op tweede vaccin: 'Geen bochten afsnijden'
    Moderna-vaccin is makkelijker inzetbaar
    Een groot voordeel van het Moderna-vaccin ten opzichte van het al goedgekeurde vaccin van Pfizer is dat het maar bij ongeveer -20 graden bewaard hoeft te worden. Bij het Pfizer-vaccin is dat -70 graden. Eenmaal ontdooid, blijft het Moderna-vaccin bovendien op koelkasttemperatuur nog dertig dagen goed, terwijl dat bij het vaccin van Pfizer slechts vijf dagen is.

    Dit maakt het vaccin van Moderna waarschijnlijk makkelijker te vervoeren en op te slaan op plekken waar geen grote groepen mensen gevaccineerd worden, zoals verpleeghuizen en huisartsenpraktijken.

    Nederland heeft via de Europese Commissie een contract met Moderna afgesloten voor 6,2 miljoen doses. Omdat iedereen twee doses nodig heeft, kunnen hiermee 3,1 miljoen mensen gevaccineerd worden tegen COVID-19.

    Moderna kan naar verwachting in het eerste kwartaal van dit jaar 390.000 doses leveren. Het is nog niet bekend wanneer de farmaceut de eerste levering in Nederland kan hebben.
  7. [verwijderd] 6 januari 2021 13:44
    Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft voor de tweede keer een vaccin tegen COVID-19 goedgekeurd, zo is woensdag bekendgemaakt. Het vaccin is ontwikkeld door het Amerikaanse Moderna en mag na goedkeuring van de Europese Commissie, net als het vaccin van Pfizer, in de Europese Unie gebruikt worden.
    Het Moderna-vaccin werd eerder al goedgekeurd door de Amerikaanse en Britse medicijnautoriteiten.
    Het coronavaccin beschermt naar verwachting 94 procent van de gevaccineerden tegen COVID-19. Uit eerder onderzoek bleek dat het vaccin met een effectiviteit van 86 procent ook goed werkt bij 65-plussers.
    Het vaccin heeft volgens het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geen opvallende bijwerkingen. "De meest voorkomende zijn pijn en zwelling op de prikplek. Vermoeidheid en koude rillingen kunnen ook voorkomen, net als koorts, opgezette lymfeklieren, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en overgeven. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en duren kort."
    Op koelkasttemperatuur tot dertig dagen houdbaar
    Een groot voordeel van het Moderna-vaccin ten opzichte van het vaccin van Pfizer is dat het maar bij ongeveer -20 bewaard hoeft te worden, bij het Pfizer-vaccin is dit -70. Eenmaal ontdooid, blijft het Moderna-vaccin bovendien op koelkasttemperatuur nog dertig dagen goed, terwijl dit bij het vaccin van Pfizer slechts vijf dagen is.
    Dit maakt het vaccin van Moderna waarschijnlijk makkelijker te vervoeren en op te slaan op plekken waar geen grote groepen mensen gevaccineerd worden, zoals verpleeghuizen en huisartsenpraktijken.
    Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), schreef maandag in een brief dat het Moderna-vaccin ingezet gaat worden om de bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk gehandicapten in te enten.
    Nederland heeft via de Europese Commissie een contract met Moderna afgesloten voor 6,2 miljoen doses. Omdat iedereen twee doses nodig heeft, kunnen hiermee 3,1 miljoen mensen gevaccineerd worden tegen COVID-19. Moderna kan naar verwachting in het eerste kwartaal van dit jaar 390.000 doses leveren.
  8. [verwijderd] 6 januari 2021 17:57
    Farmaceut Moderna ging er donderdagmiddag na het openen van de aandelenbeurzen in New York even ruim 3 procent op vooruit. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gaf eerder op de middag zijn goedkeuring voor het coronavaccin van het bedrijf. Beleggers reageerden positief op dat nieuws.
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,02 -0,09%
EUR/USD 1,0697 -0,04%
FTSE 100 8.040,38 -0,06%
Germany40^ 18.086,70 -0,01%
Gold spot 2.318,05 -0,17%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

VIVORY...
+24,31%
ASMI
+10,99%
BESI
+4,08%
NX FIL...
+3,85%
TomTom
+3,80%

Dalers

ALLFUN...
-11,00%
ING
-5,96%
Flow T...
-2,94%
WDP
-2,89%
RELX
-2,04%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links