Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

  • 0,959 16 apr 2024 16:58
  • -0,029 (-2,89%) Dagrange 0,952 - 0,979
  • 5.795.595 Gem. (3M) 6,4M

Sectornieuws - biotech

6.422 Posts
Pagina: «« 1 ... 269 270 271 272 273 ... 322 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 18 december 2020 07:26
    Beursblik: Jefferies verlaagt koersdoel Galapagos

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Galapagos
    78,18 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse zakenbank Jefferies heeft vrijdag het koersdoel voor Galapagos verlaagd van 118,00 euro naar 86,00 euro, bij een ongewijzigd Houden advies.

    "Galapagos is tegen de grond gegaan, maar is nog niet uitgeteld", stelde analist Peter Welford naar aanleiding van het nieuws van woensdag van het staken van het aanvragen van goedkeuring voor het middel filgonitib door partner Gilead in Amerika. De analist benadrukte wel dat het tijd zal kosten voordat het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf het vertrouwen van beleggers heeft herwonnen.

    Galapagos heeft volgens Welford nog meer ijzers in het vuur, maar die vallen onder de categorie 'hoog risico', en die zullen niet op korte termijn als aanjager voor de aandelenkoers kunnen dienen, zo is de inschatting van de bank.

    Als voorbeeld stipt de analist het Toledo-programma aan, gericht op potentiële behandelingen tegen auto-immuunziektes. Voorlopige onderzoeksresultaten zijn "intrigerend", maar zogeheten proof of concept resultaten worden niet eerder dan halverwege of tegen het einden van 2021 verwacht.

    Welford waardeert de pijplijn van Galapagos op 20 euro per aandeel.

    Het aandeel Galapagos kwam deze week in een vrije val terecht en sloot donderdag op 78,18 euro.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  2. forum rang 10 voda 18 december 2020 16:04
    EU koopt 80 miljoen extra doses coronavaccin Moderna

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Moderna Inc
    $ 137,91 -6,09 -4,23 % NASDAQ

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese Unie koopt 80 miljoen extra doses van het coronavaccin van Moderna. Dit meldde de Amerikaanse farmaceut vrijdag, nadat de Europese Commissie deze optie lichtte.

    Daarmee komt de bestelling van de Europese Commissie in totaal op 160 miljoen doses.

    De levering is onder voorbehoud van een positief advies van het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik van de Europees Geneesmiddelenagentschap EMA en het besluit van de Europese Commissie om een voorwaardelijke vergunning voor het vaccin af te geven.

    Het wereldwijd toegezegde aantal bestellingen bedraag inmiddels meer dan 470 miljoen doses, aldus Moderna.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  3. forum rang 10 voda 18 december 2020 17:05
    Van de Stolpe koopt achtduizend aandelen Galapagos bij
    Thieu Vaessen 16:44

    Ceo Onno van de Stolpe van het biotechbedrijf Galapagos heeft donderdag achtduizend aandelen van zijn onderneming bijgekocht. Dat was een dag nadat Galapagos een grote tegenvaller had geïncasseerd: het belangrijkste medicijn van de onderneming komt niet beschikbaar voor Amerikaanse reumapatiënten. Dat nieuws leidde woensdag tot een scherpe koersdaling.

    Van de Stolpe betaalde gemiddeld €77,63 per aandeel en moest in totaal €621.000 afrekenen, zo blijkt uit een melding bij de Belgische toezichthouder FSMA. Galapagos is statutair in België gevestigd.

    'Het is een signaal'
    Ook vier andere bestuursleden van Galapagos hebben stukken bijgekocht, zo meldt financieel bestuurder Bart Filius desgevraagd. Samen schaften de vijf bestuurders 25.200 aandelen aan voor bijna €2 mln.

    De bestuurders willen met hun aankopen onderstrepen dat ze vertrouwen hebben in Galapagos, zo zegt Van de Stolpe. 'Het is een signaal. We geloven in de toekomst van het bedrijf.' Door de koersval noteert het aandeel Galapagos nu weer op het niveau van eind 2018.

    Ook stukken verkocht
    Van de Stolpe heeft niet alleen aandelen gekocht, maar heeft begin deze maand ook vijftienduizend stukken verkocht. Het ging om zogenoemde warrants, die hem per saldo €1.286.000 opleverden. Voor deze transactie was volgens financieel bestuurder Bart Filius al opdracht gegeven ruim voordat Galapagos met tegenvallers te maken kreeg.

    De bestuursvoorzitter van Galapagos en zijn medebestuurders verkopen om de drie maanden vaste hoeveelheden aandelen, waarmee ze hun warrants (een soort opties) te gelde maken. De opdrachten daarvoor zijn volgens Filius al jaren geleden vastgelegd om te voorkomen dat bestuurders mogelijk de schijn wekken dat ze met voorkennis handelen. 'Het is ook niet mogelijk de opdrachten te veranderen of stop te zetten', aldus Filius.

    Vermogensbelasting
    Van de Stolpe heeft in 2017 al eens gemeld dat hij destijds een deel van zijn aandelen Galapagos verkocht om de aanslag vermogensbelasting te betalen. Die aanslag viel hoog uit door de toenmalige koersstijging van het aandeel Galapagos. In 2017 ging het om een veel groter pakket — honderdvijftigduizend aandelen — dan nu het geval is.

    Van de Stolpe bezit op dit moment ruim vijfhonderdduizend aandelen. Bij de huidige koers van €79,50 vertegenwoordigen die een waarde van circa €40 mln. In februari bereikte de koers van Galapagos een historisch hoogtepunt op bijna €250 per aandeel.

    Galapagos dankte zijn hoge beurskoers aan de verwachting dat het reumamedicijn filgotinib zou uitgroeien tot een internationaal succes. Die hoop is vervlogen nu blijkt dat de Amerikaanse toezichthouder, de FDA, aanhoudende bezwaren tegen het middel heeft vanwege mogelijke bijwerkingen.

    fd.nl/beurs/1368068/van-de-stolpe-koo...
  4. forum rang 10 voda 19 december 2020 07:55
    Uitgelicht: harde afstraffing voor Galapagos

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Galapagos
    80,24 2,06 2,63 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Galapagos heeft in de laatste volle handelsweek van 2020 nog een flinke afstraffing gekregen. De koers van het aandeel daalde op weekbasis bijna 18 procent op een slot van 80,24 euro op vrijdag.

    De Amerikaanse partner van Galapagos, Gilead Sciences, besloot afgelopen week na overleg met de Amerikaanse Food and Drug Administration om de stoppen met het goedkeuringsproces voor filgotinib als reumabehandeling in de Verenigde Staten.

    Na het gesprek met de FDA concludeerde Gilead dat filgotinib, inmiddels bekend onder de merknaam Jyseleca, alleen concurrerend kan zijn wanneer de 200 milligram dosis op de markt kan worden gebracht in de VS. En juist dat lijkt een zeer moeilijke opgave zonder substantiële aanvullende klinische studies.

    "Wij zien dat de goedkeuring van deze indicatie in de VS geen haalbare kaart meer is", zei CEO Daniel O’Day van Gilead in een toelichting op het nieuws.

    Focus op Europa

    Omdat filgotinib niet in de VS op de markt komt, stapt Gilead uit de samenwerking met Galapagos voor de Europese markt. Daar zijn zowel de 100 milligram als 200 milligram doses in september goedgekeurd voor de behandeling van reuma. Galapagos krijgt daarmee weer de volledige verantwoordelijkheid voor de Europese commercialisering van filgotinib bij reuma en alle andere toekomstige indicaties.

    "Hoewel we erg teleurgesteld zijn in de uitkomst van de bijeenkomst met de FDA, zijn we verheugd dat we de strategie voor Galapagos om de leiding te nemen over de commerciële activiteiten in heel Europa nu kunnen bespoedigen", aldus CEO Onno van de Stolpe van Galapagos.

    Gilead betaalt nog wel 160 miljoen euro aan Galapagos om de snellere commerciële uitbouw in de EU te ondersteunen maar krijgt ook royalty's van Galapagos op die Europese verkopen. Bij een Amerikaanse vermarkting zou dit andersom zijn. En Gilead behoudt de commerciële rechten voor filgotinib buiten Europa, waaronder Japan, waar het middel onlangs werd goedgekeurd.

    Analist Peter Welford van Jefferies berekende dat de piekomzet voor alle behandelingsvormen van filgotinib zal dalen van 4 miljard tot 1,6 miljard dollar, waarmee de waardering voor het middel per aandeel afneemt tot omgerekend 4 euro. Dat was 19 euro.

    De rest van de pijplijn waardeert Welford op 20 euro per aandeel en de kaspositie is nog 80 euro per aandeel waard.

    "Er is nu tenminste één aanvullende commerciële behandeling nodig om break-even te draaien, gezien de toenemende R&D-uitgaven, maar met een kaspositie van 5,3 miljard euro kan de cashburn 5 tot 10 jaar worden gefinancierd", volgens de Jefferies-analist, die het koersdoel deze week verlaagde van 118,00 tot 86,00 euro. Het advies bleef Houden.

    Koersafstraffing overdreven?

    Nu filgotinib als reumabehandeling wegvalt in de VS, en ook de ontwikkeling van een artrosemiddel is stopgezet, is Galapagos eigenlijk weer een 'early stage' biotechbedrijf, volgens analist Jos Versteeg van Insinger Gilissen.

    "Met het wegvallen van artrose en het gedeeltelijk wegvallen van filgotinib zijn twee van de vier pijlers beschadigd of verdwenen", concludeerde Versteeg.

    De huidige koers betekent volgens de analist dat de markt geen waarde toedicht aan de pijplijn, wat volgens hem overdreven is. "De koers is te ver doorgeschoten", aldus Versteeg.

    UBS acht een lancering van filgotinib als behandeling voor inflammatoire darmziekten, dat wil zeggen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, in de VS nog steeds mogelijk in 2022. Maar dit zal wel meer onderzoeksdata vereisen.

    Volgens analist Welford van Jefferies hangt dit af van de MANTA veiligheidsstudies die in de eerste jaarhelft van 2021 verschijnen. In het gunstigste geval zou een marktlancering in de VS voor filgotinib als behandeling tegen chronische darmontstekingen pas in 2023 plaatsvinden, waarmee de voorsprong die het had op concurrent AbbVie in het gedrang komt.

    Longfibrose en Toledo

    Beleggers zullen de komende tijd op zoek gaan naar lichtpuntjes. Zoals de pijplijn voor behandelingen tegen idiopathische longfibrose.

    Hier zijn analisten wel voorzichtig. In november verschenen positieve studieresultaten met GLPG1205, die volgens KBC Securities zouden kunnen wijzen op een stijgend voordeel bovenop de 'standard of care', oftewel, de huidig gebruikte therapieën in IPF.

    "Maar het effect is niet uitgesproken genoeg om overtuigend te zijn", zeiden de analisten, die overigens wel de slagingskans verhoogden van 30 naar 40 procent.

    UBS kijkt uit naar de interim-resultaten van de Fase III-ISABELA-studie die in de eerste jaarhelft van 2021 moeten verschijnen en volgens de analisten een volgende aanjager voor Galapagos kunnen zijn.

    Maar, "het is moeilijk om voorspellingen te doen over de uitkomst hiervan", aldus de Zwitserse bank.

    En dan is er nog het toch wel mysterieuze Toledo-programma; een pijplijn met potentiële behandelingen voor auto-immuunziektes met belangrijke onvervulde medische behoeften.

    Volgens analist Welford van Jefferies kost het tijd voor duidelijk wordt of dit Toledo-programma de hype waard is.

    Wellicht een schrale troost voor beleggers; Benoit Louage van Degroof Petercam denkt dat het neerwaarts risico voor het aandeel inmiddels beperkt is. Volgens de analist zullen beleggers voorlopig vooral geduld moeten hebben.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  5. forum rang 10 voda 21 december 2020 08:03
    CureVac start Fase 3 studie met coronavaccin

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    CureVac N.V.
    $ 104,11 -7,17 -6,44 % NASDAQ

    (ABM FN-Dow Jones) CureVac gaat dinsdag van start met een Fase 3 studie met zijn coronavaccin. Dit maakt het Duitse biotechbedrijf maandagochtend bekend.

    Voor deze studie koos CureVac als proefpersonen het personeel van het universitair ziekenhuis van Mainz, die een hoog risico lopen om corona te krijgen.

    Meer dan 2.500 mensen zullen aan de studie deelnemen.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  6. forum rang 10 voda 21 december 2020 08:16
    Novacyt S.A.

    ("Novacyt", the "Company" or the "Group")

    COVID-19 diagnostic tests remain able to detect all published virus strains

    Paris, France and Camberley, UK - 21 December 2020 - Novacyt (EURONEXT GROWTH: ALNOV; AIM: NCYT), an international specialist in clinical diagnostics, announces that following the detection of a new variant of COVID-19 by the UK's COVID-19 Genomics UK consortium, known as VUI-202012/01, the Company has carried out a detailed analysis of the mutations in this new variant and in all published COVID-19 strains to fully assess the reliability of its existing diagnostic tests.

    The results of the in silico (computer simulation) analysis of the sequenced mutations show that the Company's polymerase chain reaction product portfolio, based around a single and a two gene target for COVID-19, remain able to detect all published COVID-19 strains with the same high level of accuracy, including VUI-202012/01.

    The Company notes this new strain of the virus has also been identified in other countries, including the Netherlands, Denmark and Australia.

    Graham Mullis, Chief Executive Officer of Novacyt, commented:

    "These data support the continued use of our tests, which remain accurate in detecting all published strains of COVID-19, including the latest variant. As part of our surveillance programme, we are committed to analysing our selected gene targets for COVID-19 against new published viral sequences to demonstrate ongoing accuracy and performance. We also remain in close contact with the Department of Health and Social Care and the NHS as we continue to focus our efforts on deploying our tests to hospitals and laboratories across the UK, as well as to our customers around the world."

    Voor meer zie link:

    www.londonstockexchange.com/news-arti...
  7. [verwijderd] 21 december 2020 11:23
    BRIEF-Biophytis: Last Patient Completes Final Visit In SARA-INT
    08:04 16/12/2020
    Biophytis

    Dec 16 (Reuters) - Biophytis SA :

    LAST PATIENT COMPLETES FINAL VISIT IN SARA-INT
    SARA-INT IS PHASE 2 CLINICAL TRIAL EVALUATING THE EFFICACY OF SARCONEOS (BIO101) IN THE TREATMENT OF SARCOPENIA
    BIOPHYTIS EXPECTS TO REPORT TOP-LINE DATA FROM THIS SARA-INT, PHASE 2 CLINICAL TRIAL, IN Q2 2021

    Source text: bit.ly/387q3hP Further company coverage: [ALBPS.PA]
  8. forum rang 10 voda 21 december 2020 12:55
    Russen ontwikkelen verbeterd vaccin tegen hiv
    Joost Bosman 10:56

    Het Russische onderzoekscentrum Vektor in Novosibirsk heeft een verbeterd vaccin ontwikkeld tegen hiv. Rusland heeft dat hard nodig, omdat er al decennialang een hiv-epidemie heerst.

    Het instituut verklaarde vrijdag tegenover persbureau Interfax dat het vaccin CombiHIVvac in staat is antilichamen tegen het virus te produceren en dat 100% van de vrijwilligers die deelnamen aan het klinische onderzoek positief reageren, dat wil zeggen: geen hiv kregen.

    Vektor voerde de eerste fase van klinische proeven met het vaccin al uit in 2011. Nu brengt Vektor een verbeterde versie van het vaccin, CombiHIVvac-Novo. De effectiviteit ervan moet in verdere klinische onderzoeken nog blijken.

    Anna Popova, het hoofd van de Russische organisatie voor gezondheidsveiligheid van consumenten Rospotrebnadzor maakte op 1 december al bekend dat er in Rusland een vernieuwd vaccin tegen hiv was ontwikkeld. Volgens Vektor is het vaccin 'veilig en waren er geen bijwerkingen’.

    De verklaring van Vektor meldt dat het voorbehoedende vaccin tegen hiv en aids (de ziekte waartoe hiv kan leiden) polyeptopisch is. Dat wil zeggen dat het kleine fragmenten van virale basiseiwitten bevat die in hoge mate geconserveerd zijn voor de subtypes van hiv, aldus het wetenschappelijk centrum. In het kort komt het erop neer dat een heel virus wordt toegediend (dood of verzwakt, zodat je er niet ziek van wordt) of alleen een heel klein deel ervan.

    Vaak is het voldoende om een paar eiwitten van de wand van het virus in te spuiten. Alles wat méér wordt geïnjecteerd, heb je niet nodig en kan wel een ongewenst effect teweegbrengen, zoals een auto-immuun reactie: daarbij valt je afweer bepaalde eigen lichaamscellen aan.

    De ontwikkelaars van Vektor merken op dat de activiteit van antilichamen in de nieuwe versie van het hiv-vaccin liefst tien keer hoger is dan in het origineel.

    Niet optimistisch
    Professor Vadim Pokrovski, al ruim een kwarteeuw directeur van de organisatie van Rospotrebnadzor die zich met hiv-bestrijding bezighoudt, is niet optimistisch over de ontwikkeling van de hiv-epidemie in Rusland. Officieel zijn er meer dan 1 miljoen geïnfecteerden, maar de statistieken zijn onbetrouwbaar. In 2019 kwamen er zo’n 80.000 nieuwe gevallen bij, aldus Pokrovski.

    ‘Dat is 7 tot 8% minder dan in 2018. Maar het totale aantal Russen met een hiv-infectie blijft hoog. Volgens Rosstat (het Russische bureau voor de statistiek, red.) was een hiv-infectie bij 20.000 Russen de belangrijkste doodsoorzaak in 2019.’

    Pokrovski stelt dat er een omslag in mentaliteit nodig is. ‘Het programma voor onderzoek en behandeling van hiv is relatief eenvoudig uit te voeren. Maar er moet meer aan preventie gebeuren en dat ligt lastiger in Rusland. Zo zou de regering seksuele voorlichting op scholen moeten introduceren. En het is maar de vraag of de conservatieve Doema (de Russische Tweede Kamer, red.) dat niet blokkeert.

    Corona
    Vektor-directeur Rinat Maksjoetov meldde zaterdag in een film op de Russische televisie dat zijn instituut ook op het punt staat uitgebreide preklinische tests te gaan doen met een nieuw anti-coronavaccin op basis van het influenzavirus (dat griep veroorzaakt).

    ‘Het recombinant (een gecombineerd en kunstmatig verkregen, red.) influenzavirusvaccin zal bescherming bieden tegen zowel seizoensvarianten van influenzavirussen als het nieuwe coronavirus’, zei Maksjoetov.

    fd.nl/economie-politiek/1368341/russe...
  9. forum rang 10 voda 21 december 2020 15:20
    Het Europese geneesmiddelenbureau EMA heeft het coronavaccin van Pfizer en BioNTech

    goedgekeurd. Daarmee is het Amerikaans-Duitse vaccin het eerste dat gebruikt mag worden op de Europese en dus ook Nederlandse markt. Het vaccin is goedgekeurd voor gebruik bij mensen van 16 jaar en ouder.

    Chris van Mersbergen 21-12-20, 11:05 Laatste update: 15:14

    Als de Europese Commissie binnen een paar dagen een voorwaardelijke vergunning verleent - dat lijkt een formaliteit - kan het vaccin over de EU-landen worden verspreid. Voorzitter Ursula von der Leyen maakte vorige week duidelijk dat de commissie het zwaarwegende advies van het EMA zal volgen. Binnen twee dagen zal het dagelijks bestuur van de EU een officieel besluit nemen.

    Nederland heeft recht op 8,4 miljoen doses. Daarvan arriveren er om precies te zijn 2.492.100 voor het einde van het eerste kwartaal, meldt een woordvoerder van Pfizer. Eerder ging het kabinet nog uit van 2,2 miljoen.

    Hoe de leveringen van die bijna 2,5 miljoen doses over het kwartaal verdeeld worden, wordt bepaald in overleg met het RIVM. Alle EU-lidstaten krijgen dit jaar sowieso nog een symbolische eerste levering van 9750 doses, ‘één volle doos’ volgens de Pfizer-zegsman. Het kabinet meldde eerder dat de eerste grote levering, eind dit jaar of begin volgend jaar, 507.000 doses bedraagt.

    Twee prikken
    Dat is goed voor zo'n 250.000 inentingen, want er zijn twee prikken nodig voor bescherming. De eerste coronavaccins in Nederland zijn bestemd voor personeel van verzorgingshuizen, instellingen voor verstandelijk gehandicapten en in de thuiszorg.

    Het kabinet wil op vrijdag 8 januari starten met de vaccinaties. Die datum stuitte op veel kritiek, omdat andere landen al dit jaar beginnen. Maar de ict-systemen van de GGD zijn niet eerder klaar, zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vorige week in de Tweede Kamer.

    mRNA
    Pfizer (een Amerikaanse farmagigant) en BioNTech (een veel kleiner Duits bedrijf) hebben een mRNA-vaccin ontwikkeld dat onder extreem koude temperaturen (min 70 tot min 80 graden) moet worden vervoerd en opgeslagen.

    De mRNA-techniek is nog nooit eerder succesvol in vaccins toegepast, maar met corona zijn zowel Pfizer als zijn Amerikaanse concurrent Moderna daar wel in geslaagd. Bij ‘klassieke’ vaccins wordt een deel van een dode of verzwakte ziektekiem toegediend. Bij mRNA wordt gewerkt met een specifiek stukje RNA, een biomolecuul dat lijkt op dna. Het mRNA draagt de code van een eiwit dat deel is van het coronavirus. Dit zorgt dat het lichaam juist dit eiwit aan gaat maken, wat vervolgens weer een afweerreactie van het immuunsysteem veroorzaakt. Dat moet bescherming bieden tegen het virus.

    Bijwerkingen
    Het vaccin van Pfizer en BioNTech liet in de fase 3-studies onder tienduizenden mensen spectaculaire resultaten zien. De effectiviteit van het vaccin kwam uit rond de 95 procent, een veel hoger percentage dan experts hadden verwacht.

    Ernstige bijwerkingen kwamen tijdens de studies niet aan het licht. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, waar al begonnen is met het toedienen van het Pfizer-vaccin, kregen een aantal mensen na de prik wel last van een heftige allergische reactie. In de VS moest één iemand daarvoor naar het ziekenhuis. Het advies voor mensen met heftige allergieën is daarom om het vaccin van Pfizer niet te nemen.

    Omdat nog niet onderzocht is hoe het vaccin van Pfizer specifiek werkt bij (aanstaande) moeders, krijgen zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven van de Britse medicijnautoriteit het advies om de prik niet te nemen. Verder geldt het advies om in de twee maanden na de tweede doses vaccin niet zwanger te raken, aangezien het effect van het vaccin op vruchtbaarheid volgens de Britse medicijnautoriteit ook nog niet bekend is.

    Ook is niet zeker hoe het vaccin zich op de langere termijn gedraagt in iemands lichaam. Hoewel bijwerkingen eigenlijk altijd kort na de prik optreden, is het risico daarop na langere tijd nog niet voor de volle honderd procent uit te sluiten. Simpelweg omdat er nog niemand is geweest die al langer dan een paar maanden gevaccineerd is. Om dezelfde reden is ook nog niet duidelijk hoelang de verschillende vaccins iemand beschermen tegen corona.

    Andere vaccins
    Het EMA geeft om 15.00 uur een persconferentie waarin het zijn oordeel over het Pfizer-vaccin bekendmaakt. Een half uurtje later volgt het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat in Europees verband ook heeft deelgenomen aan het beoordelingsproces. Tijdens deze persconferentie presenteert het CBG de eindbeoordeling van het EMA en geeft het een toelichting op de werking, veiligheid en kwaliteit van het vaccin.

    Pfizer moet de eerste worden in een rijtje vaccins die goedkeuring krijgen. Het oordeel over Moderna volgt als het goed is 6 januari. Daarna volgen waarschijnlijk - in welke volgorde en op welke data is nog onbekend - het Oxfordvaccin van AstraZeneca, het bij Janssen in Leiden ontwikkelde vaccin van Johnson & Johnson en het vaccin van het Duitse CureVac. Dat laatste is ook een mRNA-vaccin.

    Bekijk hieronder onze video's over het coronavaccin:

    www.ad.nl/binnenland/eerste-coronavac...
  10. forum rang 10 voda 22 december 2020 09:47
    Kabinet gaat vaccininstituut Intravacc alsnog verkopen
    Thieu Vaessen 00:30

    Het Nederlandse overheidsinstituut voor vaccinonderzoek, Intravacc geheten, komt toch in de verkoop. Dat heeft minister Tamara van Ark voor Medische Zorg aan de Tweede Kamer gemeld.

    De privatisering en verkoop van Intravacc was in april nog opgeschort. Na het uitbreken van de coronapandemie wilde het kabinet wachten met het verkopen van het staatsbedrijf dat van oudsher beschikt over veel kennis over de ontwikkeling van vaccins.

    Verkoop van Intravacc vindt stapsgewijs plaats. Het instituut wordt al per 1 januari verzelfstandigd en ondergebracht in een BV, zo schrijft Van Ark in een brief. Binnen twee jaar moet een koper zijn gevonden voor het instituut met ruim 130 werknemers. Het nieuwe kabinet moet eind volgend jaar definitief de knoop doorhakken.

    Tweetrapsraket
    Ceo Jan Groen van Intravacc spreekt van 'een tweetrapsraket'. De verzelfstandiging is volgens hem 'een goede eerste stap'. Als BV zou het vaccininstituut in staat moeten zijn om op grotere schaal opdrachten van commerciële partijen binnen te halen. 'Dat is nu nog lastig. Bedrijven zijn huiverig om zaken te doen met een overheidsinstelling.'

    Wil het vaccininstituut zijn vleugels kunnen uitslaan, dan is ook volgens Van Ark privatisering noodzakelijk. 'De activiteiten van een bedrijf als Intravacc zijn op termijn niet houdbaar binnen de spelregels van een ambtelijke organisatie', aldus de minister. Toch wil ze het instituut niet meteen verkopen. Dat is niet 'opportuun', gezien de coronapandemie.

    Verkoop was bijna rond
    Intravacc komt voort uit het Nederlandse Vaccin Instituut, het NVI, dat was opgericht door het RIVM. Aanhoudende financiële verliezen waren voor de Nederlandse overheid aanleiding om de productietak van het NVI in 2012 te verkopen aan een Indiaas vaccinbedrijf. De R&D-activiteiten van het NVI gingen verder als Intravacc. Het instituut was vorig jaar goed voor een omzet van €23 mln.

    Verkoop van Intravacc was begin dit jaar al vrijwel rond. Besprekingen met één partij waren in een ver gevorderd stadium, zo meldt Van Ark. Het ging niet om een farmaconcern en ook niet om een koper uit het verre buitenland, zo zegt Groen desgevraagd. Meer details wil hij niet geven. Groen trad eerder dit jaar als ceo bij Intravacc aan om de privatisering in goede banen te leiden.

    Vergaande garanties
    Een koper zal straks 'vergaande garanties' moeten bieden om het Nederlandse belang bij vaccinontwikkeling te waarborgen. Bij het uitbreken van een nieuwe pandemie kan dat bijvoorbeeld betekenen dat Intravacc zijn lopende onderzoek moet stilleggen en zich volledig concentreert op het vinden van een vaccin tegen de nieuwe infectieziekte.

    De garanties zijn van extra belang, nu afgelopen jaar de vrees is ontstaan dat Nederland en Europa voor hun geneesmiddelenvoorziening te afhankelijk zijn geworden van het buitenland. Om die reden ontstond in de Tweede Kamer - onder meer bij het CDA en de SP - onlangs bezorgdheid over de verkoop van het farmabedrijf SPP aan niet-Europese aandeelhouders. SPP is een onderdeel van Sanquin en produceert van geneesmiddelen op basis van bloedplasma.

    Vier coronavaccins
    Intravacc moet het tot nu toe vooral hebben van niet-winstgevende opdrachten van het ministerie van VWS, de Wereldgezondheidsorganisatie en instellingen als de Bill & Melinda Gates Foundation. Het instituut werkt zowel aan de verbetering van bestaande vaccins als aan de ontwikkeling van nieuwe vaccins, bijvoorbeeld tegen de ziekte van Lyme die wordt overgedragen door teken.

    Intravacc ontwikkelt ook vier mogelijke vaccins tegen het coronavirus. Twee daarvan kunnen volgend jaar op mensen worden getest.

    fd.nl/economie-politiek/1368264/kabin...
  11. forum rang 10 voda 22 december 2020 10:08
    Extra tests bij Pfizer en Moderna vanwege nieuwe coronavariant
    ANP 37 min geleden

    Extra tests bij Pfizer en Moderna vanwege nieuwe coronavariant© Copyright ANP 2020 Extra tests bij Pfizer en Moderna vanwege nieuwe coronavariant

    WASHINGTON (ANP) - De farmaceuten Pfizer en Moderna testen of hun coronavaccins ook effectief zijn tegen de nieuwe variant van het virus, die onder meer is opgedoken in het Verenigd Koninkrijk. Dat bericht CNN, dat zich baseert op verklaringen van de bedrijven.

    De nieuwe virusvariant zou extra besmettelijk zijn en dat zorgt internationaal voor grote bezorgdheid. Veel landen, waaronder ook Nederland, hebben het vliegverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk laten stilleggen om verspreiding van de gemuteerde versie van het virus tegen te gaan.

    Moderna verwacht dat zijn vaccin ook bescherming biedt tegen de nieuwe variant die is opgedoken in het Verenigd Koninkrijk. "We gaan de komende weken aanvullende testen uitvoeren om te kijken of we dat bevestigd kunnen krijgen", citeert CNN uit een verklaring van de farmaceut. Pfizer gebruikt bloedmonsters van mensen die al zijn ingeënt om te toetsen hoe effectief het vaccin is tegen nieuwe variant.

    De EU gaf maandag groen licht voor het gebruik van het Pfizer-vaccin. Veel Europese landen willen nog voor het eind van het jaar beginnen met het inenten van burgers. In de Verenigde Staten is naast het Pfizer-vaccin ook het middel van Moderna al goedgekeurd door de toezichthouder.

    Bekijk ook: De Jonge over vaccin: 'Dit is een enorme mijlpaal' (via De Telegraaf)

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/Buitenland/e...
  12. forum rang 10 voda 22 december 2020 15:05
    Ocugen ontwikkelt coronavaccin

    (ABM FN-Dow Jones) Het Amerikaanse Ocugen slaat de handen ineen met Bharat Biotech om het coronavaccin van het Indiase bedrijf verder te ontwikkelen voor de Amerikaanse markt. Dit maakten de twee bedrijven dinsdagmiddag bekend.

    Het gaat om een vaccin op basis van een geïnactiveerd vaccin, waarbij de basis wordt gevormd door een stukje coronavirus dat inactief is gemaakt.

    In India is het vaccin van Bharat bij circa 1.000 proefpersonen getest in Fase 1 en 2 klinische studies, met veelbelovende veiligheids- en immunogeniciteitsgegevens. Het kandidaatvaccin wordt nu getest onder 26.000 proefpersonen in India in een fase 3 studie.

    Ocugen krijgt door de samenwerking de Amerikaanse rechten op het kandidaatvaccin en zal in samenwerking met Bharat Biotech, verantwoordelijk zijn voor klinische ontwikkeling, registratie en commercialisering in de Verenigde Staten.

    Het aandeel Ocugen steeg in de voorbeurshandel in New York bijna 12 procent op het nieuws.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  13. forum rang 10 voda 23 december 2020 13:24
    Pfizer levert 100 miljoen extra doses coronavaccin aan VS

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    BioNTech SE -ADR-
    $ 100,37 0,00 0,00 % NASDAQ
    Pfizer Inc
    $ 36,74 0,00 0,00 % NYSE

    (ABM FN-Dow Jones) Pfizer en BioNTech zullen 100 miljoen doses coronavaccin extra leveren aan de VS. Dit maakte de farmaceut woensdag bekend.

    De VS hadden al 100 miljoen doses bij de twee bedrijven besteld.

    Uiterlijk op 31 juli 2021 zouden alle vaccins geleverd moeten zijn.

    Eerder deze maand gaf toezichthouder FDA al groen licht voor het vaccin van Pfizer en BioNTech.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  14. forum rang 10 voda 23 december 2020 17:50
    Canada keurt coronavaccin Moderna goed

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Moderna Inc
    $ 126,02 0,14 0,11 % NASDAQ

    (ABM FN-Dow Jones) Health Canada heeft groen licht gegeven voor het coronavaccin van Moderna. Dit meldde Moderna woensdag na berichtgeving van de toezichthouder.

    De goedkeuring geldt voor vaccinatie van mensen ouder dan 18 jaar.

    Canada had al 40 miljoen doses van het coronavaccin bij Moderna besteld. Om te mogen leveren, was nog wel de goedkeuring van de toezichthouder nodig.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  15. forum rang 10 voda 27 december 2020 08:20
    Uitgelicht: na rampjaar redt overname Kiadis

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Kiadis Pharma NV
    5,265 -0,015 -0,28 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Beleggers in Kiadis Pharma moesten nog een bittere pil slikken toen het biofarmaceutische bedrijf besloot de ontwikkeling van zijn potentiële behandeling tegen bloedkanker ATIR101 stop te zetten, maar 2020 werd het jaar waarin het toch nog goedkwam.

    Kiadis startte 2020 op minder dan 2,00 euro per aandeel en eindigde het op 5,27 euro.

    Even terug naar rampjaar 2019. De Europese medicijnwaakhond EMA stelde aanvullende vragen over ATIR101 en dus liep de goedkeuring vertraging op. Als alles daarna volgens plan was verlopen, had het middel mogelijk dit jaar alsnog goedkeuring gekregen in Europa.

    Maar uitstel werd afstel. In november 2019 besloot Kiadis om helemaal te stoppen met de ontwikkeling toen duidelijk werd dat er een negatief advies zou komen voor ATIR101.

    Focus op celtherapie

    In plaats daarvan werd de focus verlegd naar de ontwikkeling van het zogeheten NK-cell therapie platform. En dat legde aandeelhouders van Kiadis dit jaar geen windeieren.

    Het wist de interesse te wekken van de Franse farmareus Sanofi, dat vanwege dit platform deze zomer een licentiedeal sloot met Kiadis.

    Dat leverde het bedrijf een directe betaling op van 17,5 miljoen euro, waardoor de kaspositie tussen juni en september verbeterde van circa 20 miljoen naar 26 miljoen euro. Een snelle rekensom leert dat de cashburn in het derde kwartaal op 11 miljoen euro lag.

    Op basis van de licentiedeal zou Kiadis bovendien lage dubbelcijferige royalty's ontvangen en een bedrag dat op kon lopen tot 875 miljoen euro, mits bepaalde vooraf vastgestelde mijlpalen werden behaald.

    Begin november besloot Sanofi echter om de licentiedeal om te zetten in een overname, met een bod van van 308 miljoen euro, of 5,45 euro per aandeel in contanten.

    Een mooie deal voor het bedrijf en zijn beleggers, gezien de premie van liefst 272 procent ten opzichte van de laatste slotkoers voordat de overnameplannen werden aangekondigd.

    "Het is inderdaad een uitzonderlijk hoge premie", erkende chief executive officer Arthur Lahr van Kiadis destijds in een toelichting tegen ABM Financial News. Het is de hoogste premie ooit betaald voor een biotechbedrijf, voegde de topman toe.

    Het hoge bod van Sanofi onderstreept volgens Lahr het unieke karakter van het NK-celplatform van Kiadis, dat het best schaalbaar en industrialiseerbare platform is op dit gebied.

    Analisten van KBC Securities spraken van een eerlijk bod, maar wezen er ook op dat de 5,45 euro per aandeel nog altijd een 56 procent lager ligt dan de 12,50 euro waarvoor Kiadis in 2015 naar de beurs ging.

    Goed nieuws voor patiënten

    De overname is niet alleen goed nieuws voor beleggers, maar vooral ook voor patiënten. Volgens Kiadis topman Lahr kunnen therapieën met het geld van de grote eigenaar Sanofi veel sneller naar de markt komen.

    Het platform van Kiadis richtte zich tot nu toe vooral op bepaalde vormen van kanker zoals bloedkanker en de ziekte van Kahler. Na de overname komt er ook zicht op toepassing voor mogelijke behandelingen van solide tumoren, zoals darmkanker en keelkanker. "Dit zijn veel grotere ziektegebieden die doorgaans meer uitdagend zijn."

    De bedrijven verwachten dat de overname in de eerste helft van 2021 kan worden afgerond. Daarna zal Kiadis van de beurs verdwijnen, ruim vijf jaar nadat het zijn debuut maakte.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  16. forum rang 10 voda 28 december 2020 16:28
    Novavax start tweede Fase 3-studie naar coronavaccin

    (ABM FN-Dow Jones) Novavax is gestart met een tweede Fase 3-studie naar zijn mogelijke coronavacccin, waarin de effectiviteit, veiligheid en de hoeveelheid aangemaakte antistoffen zullen worden beoordeeld. Dat maakte het Amerikaanse biotechbedrijf maandag bekend.

    De studie wordt gedaan in de Verenigde Staten en Mexico. Novavax heeft al een grote Fase 3-studie lopen in het Verenigd Koninkrijk en verwacht de resultaten daarvan in het eerste kwartaal van 2021.

    Eerdere studies lieten reeds zien dat het vaccin een stevige reactie van het immuunsysteem uitlokte, en antistoffen genereerde die het virus in sterke mate neutraliseren en over het algemeen goed werd verdragen.

    "Deze studie is een cruciale stap in de opbouw van een mondiale portfolio van veilige en effectieve vaccins om de wereldbevolking te beschermen", stelde CEO Stanley eRck van Novavax.

    Het vaccin is gebaseerd op de recombinante nanopartikel-technologie van Novavax. Het wordt gemaakt in cellen van insecten, kan zich niet vermenigvuldigen en kan ook geen COVID-19 veroorzaken. Het moet gekoeld worden bewaard op een temperatuur tussen 2 en 8 graden Celsius.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  17. forum rang 10 voda 29 december 2020 12:43
    Uitgelicht: Galapagos stelt geduld beleggers op de proef

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Galapagos
    81,52 1,14 1,42 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Het had voor Galapagos het jaar moeten worden met positieve ontwikkelingen rond filgotinib, maar in plaats daarvan zal 2020 de boeken ingaan als het jaar vol teleurstellingen rond de ontstekingsremmer waar het biotechbedrijf zo lang aan werkte.

    En dat na jubileumjaar 2019, waarin het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf 20 jaar bestond en het na jaren ontwikkeling marktaanvragen kon indienen voor filgotinib, inmiddels bekend als jyseleca, als behandeling tegen reuma.

    2019 was sowieso een goed jaar voor Galapagos en het aandeel, dat ruim 133 procent steeg en bijna 200 euro waard werd. Dit kwam vooral door de uitgebreide R&D-samenwerking die het sloot met Gilead Sciences, de Amerikaanse partner waarmee Galapagos sinds 2015 werkt aan de ontwikkeling van filgotinib.

    Die deal had meerdere voordelen, niet in de laatste plaats door een vooruitbetaling van bijna 4 miljard dollar die de kas van Galapagos flink vulde, maar vooral ook omdat een onverwachte overname van Galapagos door Gilead daarmee tien jaar niet mogelijk is.

    Bovendien zouden de Amerikanen het voortouw nemen bij de U.S. Food & Drug Administration om paradepaardje filgotinib in de VS op de markt te krijgen.

    In augustus van dit jaar werd echter duidelijk dat dit een heel moeilijke klus zou worden, toen de FDA besloot om de ontstekingsremmer niet zonder meer goed te keuren.

    Volgens CEO Onno van de Stolpe kwam dat besluit "volkomen onverwacht". De FDA stuurde Galapagos en Gilead een zogeheten complete response letter met het verzoek om meer informatie over eventuele bijwerkingen. De toezichthouder maakte zich zorgen over de hoge dosering van 200 milligram en mogelijke effecten van filgotinib op de spermaproductie bij mannen.

    Van uitstel komt afstel

    De klap voor het aandeel was al enorm door dat nieuws. Ruim een kwart van de beurswaarde verdampte in de week van de bekendmaking.

    Duidelijk werd dat de Amerikanen alleen overtuigd zouden kunnen worden met aanvullende onderzoeksdata, en de resultaten van die MANTA- en MANTA-RAy-veiligheidsstudies zouden pas in de eerste helft van 2021 verschijnen.

    Als daarna opnieuw een marktaanvraag in de VS zou worden gedaan, zou de beoordelingsperiode zomaar zes maanden kunnen duren. Oftewel: eind 2021 zou er dan pas uitsluitsel komen over de vermarkting.

    Zo ver kwam het echter niet. Ruim een week voor kerst 2020 besloot Gilead de stekker te trekken uit filgotinib in de VS.

    60 procent potentiële winst weg

    Geen complete verrassing na het drama in augustus maar wel een zeer bittere pil. Hiermee verdwijnt volgens CEO Van de Stolpe 60 procent aan potentiële winst.

    De goedkeuring van filgotinib tegen reuma in Europa in Japan, hoewel zeker belangrijk, voelt dan als een doekje voor het bloeden.

    Gilead betaalt nog wel 160 miljoen euro aan Galapagos om de snellere commerciële uitbouw in de EU te ondersteunen, maar krijgt ook royalty's van Galapagos op de Europese verkopen. Bij een Amerikaanse vermarkting zou dit andersom zijn. En Gilead houdt de rechten buiten Europa.

    Analist Peter Welford van Jefferies berekent dat de piekomzet voor alle behandelingsvormen van filgotinib zal dalen van 4 miljard tot 1,6 miljard dollar, waarmee de waardering voor het middel afneemt tot omgerekend 4,00 euro per aandeel. Dat was 19,00 euro.

    De rest van de pijplijn waardeert Welford op 20,00 euro per aandeel en de kaspositie is nog 80,00 euro per aandeel waard.

    "Er is nu tenminste één aanvullende commerciële behandeling nodig om break-even te draaien, gezien de toenemende R&D-uitgaven, maar met een kaspositie van 5,3 miljard euro kan de cashburn 5 tot 10 jaar worden gefinancierd", volgens de analist van Jefferies.

    Van volwaardig biotechbedrijf terug naar 'early stage'

    Filgotinib was lang dé sleutel voor Galapagos om zich te ontwikkelen tot een belangrijke biotechspeler. Nu dit als reumabehandeling wegvalt in de VS, en ook de ontwikkeling van een artrosemiddel is stopgezet, is Galapagos eigenlijk weer een 'early stage' biotechbedrijf, volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen. Ondanks dat er ruim 5 miljard dollar in kas zit.

    "Met het wegvallen van artrose en het gedeeltelijk wegvallen van filgotinib zijn twee van de vier pijlers beschadigd of verdwenen", aldus Versteeg.

    De huidige koers betekent volgens de analist dat de markt geen waarde toedicht aan de pijplijn, wat volgens hem overdreven is. "De koers is te ver doorgeschoten", aldus Versteeg.

    "Op lange termijn blijft het nog altijd een kansrijk bedrijf", vindt Versteeg, al heeft dit een hoog speculatief karakter.

    Zoeken naar lichtpuntjes

    Beleggers zullen komend jaar vooral op zoek gaan naar lichtpuntjes. Zoals de pijplijn voor behandelingen tegen idiopathische longfibrose.

    Hier zijn analisten wel voorzichtig. In november verschenen positieve studieresultaten met GLPG1205, die volgens KBC Securities zouden kunnen wijzen op een stijgend voordeel bovenop de 'standard of care', oftewel, de huidig gebruikte therapieën in IPF.

    "Maar het effect is niet uitgesproken genoeg om overtuigend te zijn", zeiden de analisten, die de slagingskans inschatten op 40 procent.

    Volgens analist Welford van Jefferies zijn er nog veel onduidelijkheden over de optimale dosis en de veiligheid maar hint de PINTA studie wel naar een bepaalde werkzaamheid.

    Het Zwitserse UBS kijkt vooral naar de interim-resultaten van de Fase 3 ISABELA-studie die in de eerste jaarhelft van 2021 zullen verschijnen.

    Die kunnen volgens de analisten een volgende aanjager voor Galapagos zijn, maar "het is moeilijk om voorspellingen te doen over de uitkomst hiervan", aldus UBS.

    En dan is er nog het mysterieuze Toledo-programma; een pijplijn met potentiële behandelingen voor auto-immuunziektes met belangrijke onvervulde medische behoeften.

    De werking van het eerste Toledo-compound, GLPG3970, wordt in een drietal parallel lopende patiëntenstudies worden onderzocht en in 2021 volgen meer onderzoeksstudies met de compounds.

    Volgens analist Welford van Jefferies kost het tijd voor duidelijk wordt of het Toledo-programma de hype waard is, want de eerste proof-of-concept data verschijnen pas medio volgend jaar.

    Gifbeker leeg

    Na een toch wel dramatisch 2020 kunnen beleggers in Galapagos in 2021 mogelijk op adem komen, net als het bedrijf zelf.

    UBS sluit niet uit dat filgotinib als behandeling voor inflammatoire darmziekten, dat wil zeggen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, in 2022 alsnog in de VS gelanceerd kan worden, maar dit zal wel meer onderzoeksdata vereisen. In Europa werd in 2020 de marktaanvraag ingediend en in 2021 moet duidelijk worden of de toezichthouder in de EU vertrouwen heeft in de behandeling.

    Het geduld van Galapagos beleggers werd afgelopen jaar vaak op de proef gesteld, maar volgens analist Benoit Louage van Degroof Petercam is het neerwaarts risico voor het aandeel inmiddels beperkt.

    Na een koersdaling van 57 procent in 2020, biedt dat voor beleggers mogelijk iets van perspectief.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
6.422 Posts
Pagina: «« 1 ... 269 270 271 272 273 ... 322 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Kostenstijging Pharming een tegenvaller

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links