Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AvA vrijdag 15 april jl.

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 april 2005 12:25
    Beste Fornix-volgers,

    Vrijdag jl. de AvA van Fornix bezocht. Evenals vorig jaar weer een lange zit (z'on drie uur). Veel bekende gezichten waren weer van de partij.

    2004 is voor Fornix een succesvol jaar geweest, waarin weer een aantal records (omzet, netto resultaat) zijn gebroken. De totale omzet van 76 miljoen wordt nog steeds grotendeels (63 miljoen) in Nederland geboekt. 'Slechts' 13 miljoen is export. Eén van de (voornaamste) doelstellingen van Fornix is dan ook te groeien met name buiten Nederland en de activiteiten uit te breiden naar andere sectoren binnen de medische wereld. Er zijn bovendien nog tal van markten die door grote (Farma)spelers met rust worden gelaten, met name als het Allergietoepassingen betreft. Hierdoor wordt het risico gespreid over verschillende activiteiten en geografische gebieden.
    De brutomarge van de Handelsdivisie staat enorm onder druk. Ondanks een omzetstijging is netto-resultaat (EBIT) gedaald.
    Zoals al eerder aangegeven is Fornix niet langer bereid te investeren in onderzoek, maar meer in ontwikkeling.
    Abolute prioriteit heeft één of meerder aquisities. Er zijn de afgelopen periode diverse sprekken gevoerd met potentiële kandidaten, echter tot een deal is het niet gekomen, daar Fornix strikte voorwaarden hieraan stelt (moet o.a. passen in risicoprofiel).
    De allergiedivisie is een absolute groeimarkt met een potentieel van 20x de huidige afzet/omzet. Voor het succesproduct Oralgen wordt registratie aangevraagd. Een dergelijke aanvraag neemt echter veel tijd in beslag. Indien registratie wordt verkregen kan het product veel gemakkelijker in andere landen worden afgezet.

    Project F991 bevindt zich in fase IIA, d.w.z. er vindt onderzoek van de toepassing plaats bij patiënten. Deze studie is uiterlijk Q2-2005 afgerond. Dan volgt de go or no-go beslissing. Overigens, ter indicatie, kost het traject van onderzoek tot (geaccepteerd) geneesmiddel tientallen miljoenen Euro's. Project F992 is stopgezet. Er wordt gezocht naar een partner. Over project VEGF is men optimistischer. Het project wordt overigens ook alleen gecontinuëerd met en partner.
    Divisie Theranostic leverde enigszins onverwacht toch nog weer een verlies op. Ook voor dit jaar verwacht men nog geen winst; wel een geringer verlies. In 2006 moet deze divisie beslist bijdragen aan de winst. Divisie kan nl. 'heel mooi worden' volgens Fornix.
    Fornix overweegt kwartaalrapportages uit te gaan geven of z.g. handelsupdates.

    Conclusie: er zijn (nog steeds) een aantal risico's (beperkte geografische markt, margedruk handelsdivisie, aanloopverliezen Theranostic), maar daarnaast ook tal van uitdagingen. Naar mijn mening onderkennen de directe (en RvC) deze terdege en speelt men daar waar mogelijk hierop maximaal in. Ook wel prettig is dat men strenge eisen stelt aan een evt. overname en niet, omdat men eens iets dergelijks heeft geroepen, hier kost wat het kost invulling aan wil geven. Kortom Fornix is en blijft interessant, hoewel ik een koersdoel van EUR 30,00 (zoals afgegeven door SNS) op (korte) termijn wel enorm enthousiast vind.

    Overigens staat de presentatie tijdens de AvA inmiddels online op www.fornix.nl.

    65+
  2. [verwijderd] 18 april 2005 16:07
    quote:

    65+ schreef:

    ...Abolute prioriteit heeft één of meerder aquisities. Er zijn de afgelopen periode diverse sprekken gevoerd met potentiële kandidaten, echter tot een deal is het niet gekomen, daar Fornix strikte voorwaarden hieraan stelt (moet o.a. passen in risicoprofiel)...
    Allereerst bedankt voor het uitgebreide verslag. Aanbevolen!

    Is er wat meer gezegd over potentiele acquisities?
    1) Wat zoekt Fornix precies in een overnamekandidaat?
    2) Hoe zullen ze betalen (cash of aandelen?)
    3) Waarom geen Joint Ventures?
    4) Hoe open staan ze om overgenomen te worden?

    M.v.g. Zwiebertje
  3. [verwijderd] 18 april 2005 16:50

    Is er wat meer gezegd over potentiele acquisities?
    1) Wat zoekt Fornix precies in een overnamekandidaat?
    2) Hoe zullen ze betalen (cash of aandelen?)
    3) Waarom geen Joint Ventures?
    4) Hoe open staan ze om overgenomen te worden?

    Hoi Zwiebertjes,

    'k zal proberen jouw vragen te benantwoorden.
    - Inhoudelijk is er niets gezegd over potentiële overnamekandidaten. Wat dat betreft houdt Fornix alle mogelijkheden open;
    - Een overnamekandidaat dient onmiddelijk dan wel op zeer korte termijn (max. 2 jaar) de winst per aandeel doen toenemen;
    - In het FD werd begin dit jaar gesuggereerd dat Fornix in staat is een overname te financieren zonder emissie van zo'n 40-50 miljoen. Dit werd in reactie op een vraag door de RvB bevestigd. Daarnaast heeft Fornix (statutair) een emissiebevoegdheid van 10%. Een emissie wordt, indien nodig, dan ook beslist niet uitgesloten. Overigens dient bij een overname groter dn 1/3 van het balanstotaal van Fornix goedkeuring van de AvA gevraagd worden;
    - Jouw vragen 3) en 4) zijn inhoudelijk niet aan de orde geweest en daarop kan ik dan ook niet reageren.

    65+
  4. [verwijderd] 18 april 2005 17:29
    quote:

    65+ schreef:

    - Een overnamekandidaat dient onmiddelijk dan wel op zeer korte termijn (max. 2 jaar) de winst per aandeel doen toenemen;
    [/quote]

    Ondanks het feit dat ik een trouw Fornix aandeelhouder ben, wil ik toch fff kwijt dat het (acretitative(?)) criterium (bijdrage aan de WPA), vanuit een aandeelhouderswaardemaximizeringdoelstelling (mooi woord trouwens) kant noch wal raakt:
    Een overname van een verlieslijdend bedrijf met een mooie producten-portefeuille is, kan veel meer waarde toevoegen dan een goedkoop winstgevend bedrijf..
    Ik denk zelfs dat het, gezien de lage K/W verhouding en het type bedrijf dat Fornix is, zeer moeilijk zal zijn een goede WPA-acretitatieve overname te doen..Waarschijnlijk zal juist een WPA-dilutieve (?) overname (een bedrijf met een mooi product maar zonder distributie) veel beter passen.

    [quote=65+]
    - In het FD werd begin dit jaar gesuggereerd dat Fornix in staat is een overname te financieren zonder emissie van zo'n 40-50 miljoen. Dit werd in reactie op een vraag door de RvB bevestigd. Daarnaast heeft Fornix (statutair) een emissiebevoegdheid van 10%. Een emissie wordt, indien nodig, dan ook beslist niet uitgesloten. Overigens dient bij een overname groter dn 1/3 van het balanstotaal van Fornix goedkeuring van de AvA gevraagd worden;
    Hoe schat jij de corporate governance situatie bij Fornix in? Zou het mogelijk zijn dat het management in staat is een waardevernietigende overname te doen. Eentje waarvan zij zelf profiteren maar ten koste gaat van de aandeelhouders?

    Hoeveel van het aandeelhouderskapitaal was vertegenwoordigd op de AVA? Hebben de bestuurders en comissarissen zelf aandelen?

    M.v.g., Z.
  5. [verwijderd] 3 mei 2005 17:56
    Beste Fornix-volgers,

    Hierbij het verslag van de VEB-vertegenwoordiger ter vergadering aanwezig (bron: www.veb.net).

    65+
    ===========================================================================

    Lelystad, 15 april – Op de vergadering van het biotechbedrijf Fornix BioSciences waren ruim dertig aanwezigen, van wie er 27 samen ruim 32 procent van het uitstaande aandelenkapitaal vertegenwoordigden. Het bestuur heeft zich ingespannen om voor een smallcap uitgebreid verslag te doen over corporate governance.

    De omzet is toegenomen met 13,8 procent en de nettowinst met 29 procent. De motor waarop nog steeds alles draait is de allergiedivisie, goed voor 28 procent van de omzet en een winst voor rente en belastingen van 12,3 miljoen euro tegenover 10,5 miljoen euro voor het totale bedrijf. Bestuursvoorzitter Cees Bergman deelde desgevraagd mee dat het marktaandeel in Nederland voor de allergiedivisie 60 à 70 procent bedraagt.

    De handelsdivisie heeft de laatste jaren te kampen met prijsdruk en dalende marges. Met een omzetstijging van 9,6 procent en een 17 procent lagere winst voor rente en belastingen van 1,2 miljoen euro draagt de handelsdivisie met een geïnvesteerd vermogen van 10 miljoen euro nauwelijks bij aan de nettowinst. Voorzitter van de raad van commissarissen Erik van de Merwe deelde desgevraagd mede dat Fornix de handelsactiviteiten niet zal beëindigen.

    In de research & development-divisie is volgens Bergman de afgelopen jaren voor alle klinische onderzoeken van biotechnologische projecten ongeveer vijf miljoen euro geïnvesteerd (2004: 1,5 miljoen euro). Als in de loop van 2005 blijkt dat het project F991 naar een volgende fase van ontwikkeling kan gaan, kan Fornix dat alleen met een geschikte farmaceutische partner, gezien de vele tientallen miljoenen euro’s die hiervoor nodig zijn.

    Theranostics – diagnostiek en behandeling op het gebied van micro-organismen – biedt kansen en moet nog echt verder ontwikkeld worden. Deze divisie zal voorlopig niet winstgevend zijn.

    De directie heeft voor een onderneming van beperkte omvang te veel plannen en ambities, zoals het bewerken van nichemarkten, nieuwe acquisities, overnameactiviteiten of product- en marktuitbreiding in Europa. Het bestuur kon geen concrete invulling van deze plannen geven.

    In het jaarverslag van 2004 is opgenomen dat de bonus van de directie berekend is over het nieuwe salaris van de directie over 2005. De VEB is van mening dat deze berekening niet correct is en dat het bestuur van Fornix het jaarverslag over 2004 dient te corrigeren met een bonusberekening over het salaris van 2004.

    De commissarissen hebben toegezegd duidelijkere criteria vast te leggen voor de remuneratie van de directie, waaronder een aandelenplan, en de te realiseren doelstellingen voor de directie ook aan aandeelhouders kenbaar te maken. Na het aftreden van Abbott en de herbenoeming van Van de Merwe is het aantal commissarissen teruggebracht van vier naar drie personen.

    Wim van Keimpema
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links