Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Nyrstar BRU:NYR.BL, BE0974294267

  • 0,070 19 apr 2024 09:00
  • -0,001 (-1,96%) Dagrange 0,070 - 0,070
  • 14.941 Gem. (3M) 57K

Nyrstar - 2020: De laatste loodjes

1.278 Posts
Pagina: «« 1 ... 14 15 16 17 18 ... 64 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 december 2020 17:19
    Bedankt voor de reacties. Ik had een half jaar geleden ergens gelezen dat de boekwaarde nog 4 euro per aandeel was (beursgenoteerde Nyrstar). Ik schrok daar wel enigzins van. In het licht van het utopische geval dat bij een ontbinding de huidige aandeelhouders nog tussen 1 en 4 euro zouden ontvangen, kan ik de huidige koersstijging nog begrijpen. Indien het beursgenoteerde Nyrstar een vergoeding zou krijgen van Trafigura, dan ook nog. Maar in alle andere gevallen zie ik niet wat er nog te rapen valt.
  2. Alias321 4 december 2020 22:36
    Manic-e,
    volgens U zijn we hier met enkelen, forum bezoekers een rad voor de ogen aan het draaien
    maar in feite willen we enkel de ogen openen van elke forum bezoeker.
    Die enkelen dat ge bedoeld, zijn allen aangesloten bij RSQ investors(Kris Vansanten)en zitten allen op de eerste rij wat inlichtingen betreft
    De rechtbank heeft de minderheidsaandeelhouders ,volledig gelijk gegeven naar het streven naar rechtvaardigheid,waarbij na een jaartje vechten RSQ investers,volle gelijk haalde bij de rechtbank.
    Hoe zou je nu RSQ in twijfel kunnen trekken ?
    Kris Vansanten zegt zelf,naarmate het onderzoek vorderd van de deskundigen zal alles duidelijk worden ,waarbij aan het licht zal komen dat er sinds 2015 voor minstens 1.2 mijard euro is vervreemd van Nyrstar.
    Die enkelen op het forum zijn allen believers en weten verdomd goed waarom.

  3. Zikojet 5 december 2020 09:07
    Hallo iedereen
    minderheidsaandeelhouders is gelijk. Punt uit. Wij zijn elke in balen of budel laatste 10 jaar.we zijn niet blind
    Trafigura een put open gemaakt voor nyrstar laten vallen. Nyrstar 2017 gevallen in de put.
    deze strategie is in 2015 gestart.voor overtenemen nyrstar.niet allen zo denk ik.
    Maar bedank KRIS vansanten.dus ik zeg WAIT EN SEE.
    Groeten
  4. Blinker 7 december 2020 03:22
    Aan manic-e, De Zwarte Kat en Biobert,

    Zoals beloofd heb ik het eens nagevraagd aan mijn schoonzoon die advokaat is.
    Hou u vast voor een lang verslag, want ik heb zijn juridische kennis proberen te verbinden met de Nyrstar-situatie.

    Vooreerst bestaat er een duidelijke scheiding tussen het kortgeding en de rechtszaak 'ten gronde', alhoewel ze op een bepaald ogenblik wel met elkaar te maken krijgen.
    1. Het kortgeding
    a. Verloop:
    (1) Vansanten, als aanklager, vroeg in kortgeding bij de Ondernemingsrechtbank van Antwerpen de aanstelling van experten om de 'diefstallen' van Trafigura ten nadele van Nyrstar te onderzoeken. De rechter is daarbij de aanklager volledig gevolgd en het verslag van haar beslissing is hier op dit forum terug te vinden (ten zeerste aan te raden om te lezen!)
    (2) Nyrstar heeft daartegen beroep aangetekend, doch dit beroep schort, in eerste instantie, de beslissing van de rechter niet op.
    (3) De aangeduide experten starten, in principe, hun werk op 14 december en Vansanten wil dit blijkbaar laten doorgaan, ondanks het risico dat de rechter in beroep zou oordelen dat dit experten-onderzoek niet gerechtvaardigd is in het kader van een kortgeding.
    (4) Mijn schoonzoon schat dat de rechter in beroep de kalender van het binnenbrengen van de dossiers door de advokaten van beide partijen zal vastleggen vlak voor of na Kerstmis en een uitspraak kan dan rond april/mei 2021 verwacht worden.
    b. Mogelijke uitspraken en de gevolgen:
    (1) Het is altijd mogelijk dat de rechter in beroep beslist dat de rechter in eerste instantie ongelijk had en dat deze experten niet mochten aangesteld worden, doch dat is zéér weinig waarschijnlijk, gezien dergelijk experten-verslag absoluut noodzakelijk is in de rechtszaak ten gronde.
    (2) De rechter in beroep kan eventueel wel bepaalde beslissingen uit de eerste uitspraak wijzigen. Bijvoorbeeld bepaalde vragen naar onderzoek tenietdoen/bijvoegen of bijvoorbeeld beslissen dat de kosten van de experten niet worden gedragen door Nyrstar, maar wel door Vansanten.

    2. Het verslag door de experten.
    a. Verloop:
    (1) Geschatte duur van het onderzoek: zes maanden. Maar het kan langer duren (alhoewel de commentaar van De Zwarte Ridder, ergens op dit forum, dat het 10 jaar kan duren gezien de complexiteit, gewoon nonsens is). Bij het eindverslag van de experten krijgen de advokaten van beide partijen nog de kans hun commentaren bij te voegen en dan gaat het naar alle partijen en de rechtbank.
    (2) We kunnen het finale verslag met commentaren dus min of meer verwachten vanaf half juni 2021 of later.
    b. Mogelijkheden en gevolgen:
    (1) Het lijkt me zéér onwaarschijnlijk dat ze tot de conclusie zullen komen dat Nyrstar/Trafigura alles volgens het boekje hebben gedaan (de tranen schieten me nog altijd in de ogen als ik me het gezicht van voorzitter König voor de geest haal toen hij, met een uitgestreken gezicht, verklaarde dat hij "altijd alles had gedaan in het voordeel van Nyrstar").
    (2) Er zal dus wél een schadebedrag staan in het verslag, maar NIET het specifieke aandeel daarbij van elke verantwoordelijke (Trafigura en sommige bestuursleden van Nyrstar).

    3. De rechtszaak ten gronde.
    a. Verloop:
    (1) De rechtszaak ten gronde is gestart op 18 november bij de Ondernemingsrechtbank Antwerpen-Afdeling Turnhout. Daarbij worden door Vansanten (de aanklager) niet alleen Trafigura gedagvaard, maar ook een aantal bestuurders van Nyrstar (König, etc...).
    (2) Het verslag van de experten zal als basis gebruikt worden voor het bepalen van de verschillende verantwoordelijkheden en de daarbij te vergoeden schade. Indien de rechter van het kortgeding, in beroep TOCH zou beslist hebben dat de aanduiding van experten NIET verrechtvaardigd was in kortgeding, zal er nu wel een expertenteam aangeduid worden.
    (3) Een tijdslijn voor de uitspraak van de rechtszaak ten gronde kan absoluut niet gegeven worden, maar het proces zal feitelijk maar echt starten na het verslag van de experten en, gezien de complexiteit om het juiste aandeel van elke verantwoordelijke te bepalen, kan dit inderdaad een aantal jaren duren. Na de uitspraak kan elke aangeklaagde ook nog in beroep gaan.

    4. Hoe gaat het dan verder?
    a. Op een bepaald ogenblik in het jaar X, worden de verantwoordelijken van de 'diefstallen' veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding (soit na de eerste veroordeling, soit na het beroep). Zoals reeds aangegeven in een vorig artikel, zal, gezien Nyrstar de schade geleden heeft, Nyrstar ook de schadevergoeding ontvangen en NIET sommige individuele aandeelhouders of de groep rond Vansanten. De procedure- en gerechtskosten moeten wel betaald worden door de verliezende partijen en Vansanten (als aanklager) ontvangt een gerechtsvergoeding waarmee hij (geheel of gedeeltelijk) de advokaatskosten kan betalen. Deze gerechtsvergoeding is een bepaald percentage van de schadevergoeding en dat kan toch wel ferm oplopen.
    b. Nyrstar krijgt dus de som van X-Euro schadevergoeding op de rekening gestort. Maar wat dan, gezien Trafugura nog altijd ongeveer 25% van de aandelen van Nyrstar in handen heeft en ondertussen zowat alle geloof in hun 'goede intenties met Nyrstar' verloren is. Bovendien ontvangt Nyrstar slechts 2% van de winst van Newco en dat zal zeker NIET voldoende zijn om een beursnotering en de verschillende andere onkosten te dekken. Nyrstar zal dus een vat zijn waar (veel) water in zit, maar ook veel gaatjes en er komt geen water meer bij.
    c. Er blijven dus niet veel mogelijkheden meer over:
    (1) Indien het schadebedrag hoog genoeg is (Vansanten schat tussen 1.2 en 1.7 miljard) dan kan Trafigura uitgekocht worden en kan Nyrstar verder gaan als autonome investeringsmaatschappij (wat blijkbaar de bedoeling is van Vansanten). Het zou daarbij dezelfde weg kunnen opgaan als Gimv, dat een geactualiseerde waarde heeft van 1.1 miljard Euro.
    (2) Indien het schadebedrag klein is kan de boel misschien beter opgedoekt worden en krijgt elke aandeelhouder (inclusief Trafigura) per aandeel grosso-modo 1/100.000.000-ste van de Nyrstar-pot.
    (3) Het zal aan de aandeelhouders zijn om te beslissen, maar daar duikt dan weer het Trafigura-spook op dat nog steeds een meerderheid van 25% heeft.

    4. Wat zal de koers van het aandeel doen?
    In feite kan ik hier alleen maar bevestigen wat ik in een vorig artikel geschreven heb:
    - We hebben een eerste golf gehad en die schijnt zich nu te stabiliseren rond 0.5 Euro. Maar het kan gerust ook in de volgende weken/maanden lager gaan (remember de eerste golf van Covid)
    - Eenmaal het verslag van de experten daar is, zal er een nieuwe golf komen, die de waarde van het aandeel zal opstuwen tot ongeveer de helft van de geschatte schade door de experten. Dus tot de helft van het schadebedrag gedeeld door 100 miljoen. Daarna zal het weer langzaam zakken tot aan de uitspraak van de rechtszaak ten gronde in eerste instantie.
    - Dan komt er een derde golf. Indien de globale schadevergoeding, bepaald door de rechter in eerst instantie, groter of gelijk is aan de schadevergoeding geschat door de experten, dan zal de koers stijgen tot ongeveer 80% van de geschatte schade. In het andere geval zal ze navenant dalen.
    - De 100% van wat in de kas van Nyrstar zit op dat moment krijgen de aandeelhouders maar bij de ontbinding van Nyrstar.

    Hopenlijk heeft dit een beetje de boel verduidelijkt.

    Groetjes,
    Den Blinker
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 december 2020 10:52
    Als de experts klaar zijn met hun verslag (en dat zal vele jaren duren) dan pas kan er echt geprocedeerd worden tegen Trafigura en zal Trafigura met een tegenrapport komen.

    En deze procedure kan op zich makkelijk (incl Hoge Raad) 5 tot 10 jaar duren en bovendien moet deze procedure door Nyrstar gevoerd worden.

    En we weten nu al dat de schade zeer zeker geen 1,2 miljard of hoger zal zijn, want heel Nyrstar is nooit zoveel waard geweest.
  6. Robin Hood 7 december 2020 11:10
    Beste Zwarte Ridder

    Als je ze wil kopen, dan koop je ze laag.
    Wil je ze verkopen, doe het dan aan een hogere prijs.
    Maar wat je hier constant ligt te verkondigen is pure kletspraat.
    Je hebt ze niet, je kan ze dus niet verkopen. Je wil ze ook niet kopen, wat voor zin heeft het dan om ze naar beneden te spreken. Alles wat Blinker hier neerpent zijn logische redeneringen van hoe iets zal lopen. Hou dus uw ongefundeerde mening voor jezelf.

    Hartelijke groeten.

  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 december 2020 12:00
    quote:

    Robin Hood schreef op 7 december 2020 11:54:

    Beste Stefzele1

    U bent in hetzelfde bedje ziek als Zwarte Ridder.
    Lager dan 0 kan een aandeel niet gaan.
    Er is dus een heel groot opwaarts potentieel bij oa NYR.
    We spreken mekaar ooit wel nog ;-).
    Mvg
    Ik heb vele jaren geleden al gewaarschuwd voor de ondergang van Nyrstar en heb volkomen gelijk gekregen.

    Helaas voor de fans ga ik nu weer gelijk krijgen.

    Nyrstar heeft nooit enige serieuze waarde gehad door wanbeleid en enorme schulden.

    Zonder Trafigura was Nyrstar al failliet gegaan in 2008.
  8. ThePyroDaan 7 december 2020 12:02
    quote:

    Robin Hood schreef op 7 december 2020 11:54:

    Beste Stefzele1

    U bent in hetzelfde bedje ziek als Zwarte Ridder.
    Lager dan 0 kan een aandeel niet gaan.
    Er is dus een heel groot opwaarts potentieel bij oa NYR.
    We spreken mekaar ooit wel nog ;-).

    Mvg
    Is het niet een mogelijkheid dat er niets van de rechtszaken komt en het aandeel gewoon wordt opgedoekt? Of werkt het niet volledig zo? Sorry moest dit een domme vraag lijken, het is nog wat nieuw voor mij :)
  9. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 december 2020 12:10
    quote:

    ThePyroDaan schreef op 7 december 2020 12:02:

    [...]Is het niet een mogelijkheid dat er niets van de rechtszaken komt en het aandeel gewoon wordt opgedoekt? Of werkt het niet volledig zo? Sorry moest dit een domme vraag lijken, het is nog wat nieuw voor mij :)
    In ieder geval heeft Nyrstar geen geld om jarenlang te procederen.

    Om van het gezeur af te zijn vermoed ik dat Trafigura wel een bod gaat doen op de aandelen die ze nog niet hebben, maar daar zal niemand rijk van worden.
  10. Robin Hood 7 december 2020 13:32
    Klopt, Alias321.
    Trafigura is ingestapt in 2015 en heeft sindsdien systematisch de Group Nyrstar systematisch leegegezogen.
    De periode ervoor komt op rekening van Dhr Julien de Wilde en Junck.
    Trafigura ging een paar kapitaalrondes mee, tot de ze boel wensten over te nemen voor 1euro. Dit deden ze in een paar maand door een liquiditeitsprobleem uit te lokken. Niet zo moeilijk als je Raad van Bestuur beheerst, hoofdaandeelhouder bent, en tegelijkertijd hoofdklant en hoofdleverancier. Er bestaan hier termen voor: Koekoekkapitalisme. Scherper gesteld: aasgierkapitalisme. Nog scherper gesteld: witteboordcriminaliteit.
    Zelfs al loopt de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.
    grtn
1.278 Posts
Pagina: «« 1 ... 14 15 16 17 18 ... 64 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links