Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waterstof

5.182 Posts
Pagina: «« 1 ... 86 87 88 89 90 ... 260 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Underdog 20 november 2020 20:24
    quote:

    oilexpert schreef op 17 november 2020 17:41:

    Even pas op de plaats. Waterstof wordt inderdaad de brandstof voor de toekomst. De reden dat ik naast olie ook alles wil weten over aardgas en waterstof. Van olie en gas weet ik genoeg, maar waterstof is toch lastiger. De hype is waterstof, maar zoals terecht hierboven wordt opgemerkt de grote jongens, met name de Oil Majors gaan deze transitie naar waterstof mogelijk maken. De kleinere gespecialiseerde bedrijven die succesvol zijn of worden gaan overgenomen worden of gaan samenwerkingen aan.

    Waterstof is er pas commercieel na 2030. Eerst gaat aardgas de rol van olie overnemen. Grijze waterstof dus. Groene waterstof is een illusie nog. Veel te duur. 3-6 keer te duur. Leuk voor de borrel met de Groenen, maar weet de feiten.

    Belangrijk om de goede aandelen te selecteren is te weten wat er nu in de praktijk nodig is om de transitie succesvol te maken. Dus productie, logistiek, pilot plants, bijmenging etc. Er zijn meerdere manieren om waterstof te maken en die race is ook nog niet gelopen. Elektrolyse is het meest waarschijnlijke, er zijn nog 2-3 alternatieven.

    Autovervoer op waterstof= verstandig maar te duur. Vrachtwagens = verstandig, ook te duur. Industrie = verstandig, niet te duur (bij 8760 uur vollast draaien). Kleine industrie verstandig, misschien bijmenging. Consument = onzinnig

    Concentreer je dus op die aandelen die aansluiten bij de afnemer. En houdt ook de volgorde in de tijd in de gaten. Investeren in vrachtwagen die op waterstof gaan rijden...mmmm....beter Oil Majors met kennis en ervaring en betrokken heid bij pilots. Of specialistische fuel cell kennis die er toe doet. De meest van de hierboven genoemde kandidaten hebben nog nooit winst gemaakt en de rit is nog lang naar 2030. Natuurlijk mooi om ritjes naar boven te maken maar voor de langere termijn heb je andere aandelen die beter gepositioneerd zijn.

    oilexpert.nl
    Klopt. In shell moet je zitten voor waterstof. Zij zijn al jaren voorloper en weten wel waar en wanneer ze moeten toeslaan. Op de achtergrond zijn ze al lang bezig met hun strategie en zitten aan de bron als een van de eerste leden van de eu hydrogen alliance. Wacht maar tot februari.
  2. Eric61 21 november 2020 10:08
    Underdog, daar noem je een paar nare feiten. De zeer matige cijfers kunnen we de corona de schuld van geven maar die dalende orders zit mij ook niet lekker. Waterstof is hot en Ballerd krijgt minder orders. Ze roepen wel dat zij grote orders uit Engeland gaan ontvangen maar idd eerst zien en dan pas geloven. Wanneer de binnenscheepvaart op waterstof gaat zit er ook nog wel wat aan te komen.
    Als je weet hoeveel lakers er door het Wellington canal gaan. Ik weet niet hoeveel maar het zijn er veel en ze zijn groot.
  3. Underdog 21 november 2020 20:57
    Ik denk dat bloom energy qua waardering nog het aantrekkelijkst geprijsde aandeel is op dit moment. Zij kunnen volgend jaar misschien richting 1 milard omzet. Daar zijn alle ander H2 stocks nog ver van af. Bloom heeft een business in stationary fuel cells. Ook hun samenwerking met samsung heavy industries en met sk&c in korea is veelbelovend. Ze gaan ook proberen een sofc electrolyzer op poten proberen te zetten maar dat kan nog wel even duren tot 2022 ofzo.

    De beste spelers zijn volgens mij spelers die al een bussiness hebben waar ze zelf geproduceerde H2 direct kunnen inzetten. Want de vraag is nog beperkt vandaag de dag.

    Mijn lijstjes in volgorde van meest aantrekkelijk in green H2(bussines case en valuation):

    Pure H2: Plug(1 miljard in kas en verticale integratie plannen), nel asa, mcphy, bloom, ballard, itm power

    Large cap: shell, bp, iberdrola, edf, nextera, linde, siemens, eon, rwe.
  4. forum rang 6 'belegger'' 21 november 2020 22:00
    BLOOM: technisch zijn het misschien vaklui, maar zij hebben de omzet over voorgaande jaren met USD 180 miljoen naar beneden moeten bijstellen. Volgens mij hadden zij nog een ander akkefietje. Verder is hun eigen vermogen negatief (!). Ik ben voorzichtig v.w.b. hun financiële beleid.

    PLUG: dat van die verticale integratie zie ik ook als één van de voornaamste pluspunten. Onder beleggers hoor ik niet zoveel over zaken als PPA's en (un)restricted cash.
  5. Radikal 22 november 2020 09:01
    Hier een interessant artikel over waterstof en dan vooral China & waterstof

    www.bloomberg.com/news/articles/2020-...

    China is targeting to have 1 million fuel-cell vehicles in operation by 2030, according to an energy savings vehicle development plan drafted by authorities, despite only 2,700 such cars selling in the country last year.
  6. Eric61 22 november 2020 10:58
    Bij Bloom doen ze het helaas echt op zijn Amerikaans.
    Alles groter en dus soms iets te groot maar zij leveren elektriciteit waar je maar wilt.
    Stel: Alphabet wil in Groningen een fabriek neerzetten en selfsupporting zijn.
    Chauvinistisch zijn ze zeker dus kom ik bij Bloom terecht maar dit is idd koffiedik kijken.
  7. Underdog 22 november 2020 12:22
    Ik denk dat bloom wel gaat scoren ifv noodstroom installaties voor datacenters. Daar hebben ze de geknipte oplossing voor. Hun financiele situatie kan ik niet verder beoordelen dan omzet vs market cap. Dus ik zou er wat dieper induiken als je aandeelhouder bent. Ikzelf niet.

    Ik denk dat de eerst spelers die echt omzet gaan binnen halen de bedrijfjes zijn die electrolyse opdrachten in europa binnenhalen. Dus nel, mcphy, itm (veel te hoog geweerdeerd zeker sinds linde vrijdag zelf heel wat aandelen verkocht heeft).

    Voor mezelf kijk ik naar de gigawat die tegen 2025 geplaatst gaan worden in europa. 1MW is ongeveer 1 miljoen omzet moet je rekenen. Dus 5GW tegen 2025 is 5 miljard te verdelen over de europese electrolysebouwers. Vergeet daarbij siemens en thyssenkrup niet! Het gaat er dus om wie de contracten binnenhaalt. En daar zie ik nel asa momenteel als de winnaar de laatste weken. Maar dat kan snel keren. Als Mcpy bijvoorbeeld de electrolyzers van westkuste projecten effectief krijgt zitten ze aan een opdracht van 30 miljoen in 1 klap. Dat is 2.5 keer revenue 2019.. het project kan uitbreiden tot 700MW. Stel maar dat mcphy of eender wie dat mag leveren kan je tellen hoeveel omzet dat genereert..

    Tegen 2030 40 GW + 40 in noordafrika. Tel maar uit als dit werkelijkheid wordt.

    In amerika wordt het afwachten wat het plan wordt. Ik denk dat plug, nextera en chart industries(aandeelhouder bij mcphy) klaar zitten om H2 zelf te gaan produceren.
  8. forum rang 6 'belegger'' 22 november 2020 14:58
    WARNING: als je het droge kost vindt, sla dit bericht dan over !!!

    Bloom heeft cumulatief USD 3 miljard opgehaald bij aandeelhouders. Dit bedrag is opgegaan aan verliezen. Het is nog ietsje meer waardoor van die USD 3 miljard nu een eigen vermogen overblijft van USD 22 miljoen negatief. De market cap bedraagt ook USD 3 miljard. Het is toeval dat deze bedragen ongeveer gelijk zijn.

    Ter vergelijk heeft Plug Power USD 2 miljard opgehaald, de cumulatieve verliezen bedragen USD 1.4 miljard waardoor er een eigen vermogen van USD 600 miljoen overblijft. De marktwaarde van Plug bedraagt USD 10 miljard.

    Bron: SEC Form 10-Q filings.

    Dit alles is puur geredeneerd vanuit het eigen vermogen in de balans. Dat moet je zeker niet geïsoleerd beoordelen. Er is bijvoorbeeld ook geleend geld ingegaan om maar een voorbeeld te noemen. Zie het maar als een simpele manier om aan te geven wat er in het verleden met het geld van de aandeelhouders is gebeurd.

    Dat is leuk en aardig bij de oprichting van een BV, maar de secundaire beurshandel werkt anders. De marktwaarde waarvoor je nu kunt instappen gaat over de toekomst. Verder gaat het mij niet om een oordeel over Plug Power. Misschien kan iemand er iets mee, maar ik kan mij ook voorstellen dat het vrij droge kost is om uit te leggen hoe ik dat negatief eigen vermogen zie.
  9. forum rang 6 'belegger'' 22 november 2020 15:18
    Enige tijd geleden heb ik geprobeerd om o.b.v. persberichten inzicht te krijgen in het orderboek van ITM, NEL en Mcphy. Tot mijn verbazing lag de verhouding prijs/orderboek van deze drie bedrijven toen helemaal niet zover uit elkaar. Voor de price/sales op websites lag dat anders.

    Daarbij viel mij ook iets anders op. Bij NEL zag ik een relatief constante instroom van orders. In McPhy zie ik een kleiner bedrijf dat af en toe een klapper maakt als zij een (voor hun) grote deal binnenhalen. In die zin zie ik in beide bedrijven een iets ander risico en het is maar net wat het beste past bij een persoonlijke beleggingsstrategie.

    Nog even over Europa. Ik dacht dat de EU het plan voor die 2e 40GW voor (Noord)-Afrika en Oekraïne in de ijskast heeft geparkeerd. Of ik haal nu dingen door elkaar, dat kan natuurlijk ook. Interessant dat Siemens en TyssenKrupp ook worden genoemd en eerder ook al wat grote spelers naast de kleinere specialistische bedrijven.
  10. forum rang 6 'belegger'' 22 november 2020 17:58
    Zelf verwijst ITM voor de EU waterstofstrategie o.a. naar de European Clean Hydrogen Alliance: www.itm-power.com/news/european-commi...

    Op de 19 pagina's tellende lijst van deelnemers kan ik ITM niet vinden: ec.europa.eu/docsroom/documents/43828

    Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de Britten geen zaken kunnen doen en Linde staat wel op de lijst. Welke impact de Brexit precies gaat hebben vind ik ook lastig in te schatten, dus volgens mij heb je aan mijn verhaal ook helemaal niets :)
  11. Scoupy- 22 november 2020 21:09
    quote:

    nine_inch_nerd schreef op 22 november 2020 16:20:

    In hoeverre is de Britse houding tegenover de EU (Brexit) en enige tijd geleden het bericht dat de UK binnen een x aantal jaren CO2/benzine vrij wilt zijn op invloed voor ITM en Ceres? Jammergenoeg té vroeg uit Ceres gestapt, daarna doorgeschoten...
    Hier ook, had ook niet in de gaten dat Ceres zo ver doorgeschoten was, zie het nu pas..
5.182 Posts
Pagina: «« 1 ... 86 87 88 89 90 ... 260 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 +0,00%
EUR/USD 1,0615 -0,27%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.751,90 -0,48%
Gold spot 2.409,02 +1,25%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

VIVORY...
+11,51%
JUST E...
+5,71%
Air Fr...
+4,18%
FASTNED
+3,00%
RANDST...
+2,65%

Dalers

Pharming
-9,63%
ASMI
-6,10%
Avantium
-6,01%
PostNL
-5,84%
TomTom
-3,31%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links