Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel BAM Groep Koninklijke AEX:BAMNB.NL, NL0000337319

  • 3,830 18 apr 2024 17:35
  • +0,008 (+0,21%) Dagrange 3,782 - 3,868
  • 705.352 Gem. (3M) 1,4M

BAM november 2020

3.719 Posts
Pagina: «« 1 ... 125 126 127 128 129 ... 186 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 november 2020 20:31
    Hoog opgelopen ruzie BAM over Iers ziekenhuis: bouwer claimt 200 miljoen euro

    Hoog opgelopen ruzie BAM over Iers ziekenhuis: bouwer claimt 200 miljoen euro
    Iers parlementslid toont in 2017 het ontwerp van de Connolly-kliniek

    BAM is in aanvaring gekomen met de opdrachtgever van een kinderziekenhuis in Ierland. Het bouwconcern zou zeshonderd meerwerkclaims hebben neergelegd voor een totaalbedrag van 200 miljoen euro.

    De opdrachtgever voor het National Children’s Hospital in Dublin weigert te betalen, blijkt uit berichtgeving van The Irish Times. Overwogen is zelfs het contract met BAM te beëindigen.

    Het conflict escaleerde deze zomer, nadat de bouwplaatsen weer opengesteld werden na een lockdown waarbij de bouwplaats zeven weken gesloten was. Wel moesten voorzorgsmaatregelen genomen worden. BAM kwam er met de opdrachtgever niet uit wie voor de kosten moest opdraaien van het werken met coronavoorzorgsmaatregelen. De productiviteit op veel projecten heeft flink te lijden onder deze maatregelen, liet het BAM-bestuur dit jaar diverse malen weten.
    Ondermaats

    De oplevering voor het ‘Saint James’ kinderziekenhuis, een opdracht die BAM in 2016 binnenhaalde, is in de zomer van 2022 gepland. De opdrachtgever, het National Paediatric Development bestuur, zegt niet te verwachten dat die datum wordt gehaald en geeft BAM de schuld. De bouwer zou “ondermaats presteren” wat betreft de uitvoering van projecten en “zeer assertief “ zijn wat betreft claims.

    Vijf oplossingen voor een wankelend BAM
    Vijf oplossingen voor een wankelend BAM
    Wat gaat er fout en wat kan het bedrijf uit Bunnik eraan doen?
    Het budget voor het totale project is 1,4 miljard euro. “Het is redelijk om te zeggen dat er aanzienlijke druk op dat specifieke budget staat”, aldus de opdrachtgever. In maart van dit jaar lag het project al een half jaar achter op schema. Doordat de bouwplaats zeven weken gesloten werd vanwege de coronapandemie, liep de vertraging verder op.

    Voor BAM betreft het een bouwopdracht van ruim 600 miljoen euro. Voor dezelfde opdrachtgever bouwt de Ierse tak van BAM ook twee ondersteunende klinieken, waaronder een in de stad Tallaght. Voor dat deelproject zou er ook een “grote claim” met een “significant bedrag” in aantocht zijn. BAM heeft wel de eerste kliniek in september 2019 opgeleverd in Connolly.
    Ontwerp niet compleet

    BAM is tot nu toe ruim 200 miljoen euro misgelopen. Als het project op schema had gelopen, zou 545 miljoen euro aan termijnen aan de bouwer zijn uitbetaald. In plaats daarvan is slechts 308 miljoen euro uitgekeerd.

    In een verklaring van woensdag zei BAM dat het “volledig toegewijd” is aan de oplevering van het project en betwistte de bouwer de verschillende kwesties. Het bedrijf voerde aan dat het “geen volledig, gecoördineerd ontwerp voor het project heeft ontvangen” en dat er “voortdurend” nieuwe wijzigingen aan het ontwerp worden toegevoegd.

    Het conflict is ontaard in een juridische strijd. Het ziekenhuis heeft al 15 miljoen euro gereserveerd om de juridische kosten te dekken.
    Stroef vanaf begin

    Het project loopt al vanaf het begin stroef. In 2019 werd accountantsbedrijf Price Waterhouse Coopers ingeschakeld om de kostenescalatie van het project te onderzoeken. In het rapport uit BAM zijn zorgen over de ambitieuze tijdspanne en additionele kosten. Het project is volgens de accountants het belangrijkste kapitaalinvesteringsprogramma dat ooit in de Ierse gezondheidszorg is uitgevoerd.

    In januari dit jaar liet BAM Ierland nog in een persbericht weten dat de werkzaamheden voorspoedig verliepen.
  2. forum rang 8 HenkdeV 19 november 2020 21:14
    quote:

    Ben313 schreef op 19 november 2020 21:04:

    Niet positief Henk maar wel Bam gerelateerd
    Op de beurzen hangen heel veel dingen met elkaar samen Ben, dat weet jij best. Wat er op de Amerikaanse beurs gebeurt is belangrijk voor de Nederlandse beurs en dus ook indirect voor BAM. Corona nieuws is bijvoorbeeld ook van invloed op BAM, dat kun je ook lezen in het verhaal dat jij hierboven hebt geplaatst.

    Meerdere versie van dat bericht zijn trouwens al eerder op het BAM forum geplaatst. Maar beter één keer te veel, dan helemaal niet:-).
  3. forum rang 8 HenkdeV 19 november 2020 21:24
    quote:

    €d_Modus Vivendi schreef op 19 november 2020 21:19:

    [...]Er staan pas een stuk of 10 artikelen over deze affaire sinds gisterenmorgen en vandaag geplaatst inclusief een radioverslag. Deze kon er ook nog wel bij.
    Deze variant is wel goed leesbaar.

    Beurzen VS na een matige start in het groen.
3.719 Posts
Pagina: «« 1 ... 125 126 127 128 129 ... 186 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

BAM: sterk slotkwartaal opsteker voor nieuwe strategie

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links