Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Energie in EU: produktie, bronnen etc

3.491 Posts
Pagina: «« 1 ... 112 113 114 115 116 ... 175 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 4 november 2020 13:32
    Tik voor windenergiebedrijven na uitblijven klinkende zege Biden

    Gepubliceerd op 4 november 2020 12:33 | Views: 1.768

    AMSTERDAM (AFN/RTR/BLOOMBERG) - Aandelen van windturbinemaker Vestas kelderden woensdag tot 12 procent op de beurs in Kopenhagen. Onzekerheid rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgt voor twijfel over toekomstige duurzaamheidsplannen in de Verenigde Staten. Ook andere bedrijven die actief zijn in duurzame energie daalden.

    De Democratische presidentskandidaat Joe Biden benadrukte in zijn campagne grote investeringen in hernieuwbare energie voor te staan. In totaal wil hij 2 biljoen dollar uittrekken voor de overstap van fossiele naar groene energiebronnen.

    Door het uitblijven van een 'blauwe golf', zoals een klinkende overwinning van Biden werd aangeduid, zitten groene energiebedrijven in de hoek waar de klappen vallen. Siemens Gamesa, dat ook turbines voor windmolenparken ontwikkelt, speelde in Madrid bijna 3 procent kwijt. Energiebedrijf Ørsted, dat zich voornamelijk op hernieuwbare energie richt, noteerde ruim 2 procent lager.

    Bij het Deense Vestas, dat in de middaghandel ruim 4 procent lager koerste, speelt ook een tegenvaller bij de kwartaalcijfers mee. Hoewel het bedrijf de omzet het afgelopen kwartaal met 31 procent opvoerde tot 4,8 miljard euro, waren de cijfers over nieuwe orders minder dan verwacht.
  2. forum rang 10 voda 5 november 2020 08:28
    Rotterdam in de race voor enorme raffinaderij van biodiesel

    Rotterdam maakt kans op een nieuwe grote biodieselraffinaderij, die duurzame brandstof voor onder meer auto- en vrachtverkeer gaat produceren. Met de bouw is een investering van €1,5 mrd gemoeid. Het grootste biodieselbedrijf ter wereld, Neste uit Finland, bouwt op dit moment al een grote biobrandstoffenraffinaderij in Singapore en overweegt in Europa een tweede grote fabriek aan te leggen.

    'Als we inderdaad die raffinaderij gaan bouwen, dan is dat in Europa. Het wordt dan ofwel Porvoo in Finland ofwel Rotterdam', aldus zegt Peter Vanacker, bestuursvoorzitter van Neste in een gesprek met het FD. De volgende stap is volgens de 54-jarige Belg het maken van een keuze tussen de twee steden. 'We hopen hierover in de eerste helft van 2021 meer nieuws te melden.'
    Neste opende in 2011 al een bioraffinaderij in Rotterdam, die inmiddels is uitgegroeid tot een van de grootste ter wereld. De fabriek produceert hernieuwbare diesel uit onder andere dierlijke en plantaardige vetten.

    Het Finse bedrijf onderzoekt ook — zo is al eerder bekendgemaakt — de mogelijkheid om in Rotterdam duurzame vliegtuigbrandstof te produceren. Het gaat om een investering van enkele honderden miljoenen euro's. 'Ergens eind 2021 willen we de definitieve investeringsbeslissing nemen', aldus Vanacker. Ook Porvoo maakt kans.

    Hoofdkantoor biokerosine in Hoofddorp
    Nederland ontpopt zich met de investeringsplannen — mochten die inderdaad doorgaan — tot een tweede thuismarkt voor Neste. Het bedrijf nam eerder deze week voor ruim €250 mln ook al de bioraffinaderij van Bunge over in Rotterdam. Drie jaar geleden kocht Neste de biodieselfabriek in Sluiskil.

    Neste vestigde vorig jaar in Hoofddorp zijn wereldwijde hoofdkantoor van zijn divisie voor duurzame vliegtuigbrandstof. Tot de klanten behoren KLM en Shell Aviation. Met beide bedrijven sloot Neste recentelijke grote leveringsovereenkomsten.

    Fossiel verleden, hernieuwbare toekomst?
    Neste profileert zich via grote marketingcampagnes als een duurzaam bedrijf. Toch kwam vorig jaar nog bijna 70% van zijn omzet van bijna €15 mrd uit fossiele brandstoffen, een erfenis uit het fossiele verleden van het bedrijf. 'Het gaat niet om de omzet, maar om de winst en de cash die je genereert en waar je dat weer in investeert', zegt Vanacker. 'Op dit moment komt ongeveer 90% van ons bedrijfsresultaat uit onze hernieuwbare tak en dat onderdeel willen we verder uitbreiden.'

    Volgens Vanacker blijft er nog wel een tijd behoefte aan olie bestaan, 'maar het is heel duidelijk dat onze toekomst in hernieuwbare producten ligt'. Neste is volgens hem al wereldmarktleider in hernieuwbare brandstof. 'Onze doelstelling is om in 2035 de CO2-emissies uit onze productie op nul te zetten.'

    Beleggers enthousiast
    Dankzij de strategische keuze voor duurzame brandstof werd Neste begin dit jaar door het Canadese Corporate Knights gerangschikt als het op twee na duurzaamste bedrijf ter wereld.

    Ook beleggers zijn enthousiast. Het aandeel is dit jaar met ruim 50% gestegen, terwijl traditionele olie- en gasbedrijven tientallen procenten zijn afgewaardeerd.

    Kritiek op gebruik van palmolie
    Toch is er ook kritiek. Neste verwerkt palmolie in een deel van zijn producten. Palmolie is omstreden, omdat het volgens milieuorganisaties tot ontbossing in natuurgebieden leidt. Vanacker zegt in 2025 geen palmolie meer te zullen gebruiken, maar veel milieuorganisaties vertrouwen die toezegging niet.

    Leveranciers die palmolie aan Neste leveren, zijn volgens een nieuw rapport verantwoordelijk voor de kap van ten minste 10.000 hectare bos sinds begin 2019. Het rapport van Profundo is geschreven in opdracht van Milieudefensie en wordt vandaag gepubliceerd. De leveranciers van palmolie zouden betrokken zijn bij branden, landconflicten, omkoping en schending van arbeidsrecht.

    Tracken vanaf de plantage
    'De palmolie die we gebruiken tracken we vanaf de plantage', pareert Vanacker. 'Als we een conflict vaststellen, dan stellen we onmiddellijk een onderzoek in naar de situatie en indien er geloofwaardige ernstige aantijgingen worden geuit, pauzeren we de inkoop. Dat is ook gebeurd in het verleden. Het afgelopen kwartaal hebben we het gebruik van palmolie weer verder teruggebracht.'
    De milieuorganisatie verwijt Neste ook het zogenoemde Pfad, een bijproduct van de verwerking van palmolie, niet op een verantwoorde manier op te ruimen. Vanacker ziet dat probleem niet. Volgens hem voldoet Pfad aan de EU-definitie van een normale afvalstof.

    fd.nl/ondernemen/1363059/rotterdam-in...
  3. forum rang 10 voda 10 november 2020 15:14
    Hernieuwbare energie wint verder terrein

    Gepubliceerd op 10 november 2020 15:10 | Views: 0

    PARIJS (AFN/RTR) - Nieuwe duurzame energiebronnen zoals windmolens, zonneparken en andere installaties wekken dit jaar meer energie op dan ooit. Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). In mei werd nog verwacht dat door de coronacrisis de bouw van nieuwe hernieuwbare energieprojecten in 2020 voor het eerst in twintig jaar zou afnemen.

    Door de coronacrisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan liepen werkzaamheden aan duurzame energieprojecten eerder dit jaar vertraging op. Inmiddels is een inhaalslag gemaakt. Volgens het IEA komt er dit jaar bijna 200 gigawatt aan hernieuwbare energiebronnen bij in de wereld. Een gigawatt kan ongeveer 1 miljoen Nederlandse huishoudens van stroom voorzien.

    De elektriciteit opgewekt door hernieuwbare energiebronnen neemt dit jaar wereldwijd met 7 procent toe, ondanks dat de wereldwijde vraag naar energie met 5 procent daalt. Dat is de grootste daling sinds de Tweede Wereldoorlog. Voor volgend jaar schat IEA in dat de opmars van hernieuwbare energiebronnen versnelt.

    Volgens het IEA worden duurzame energiebronnen in 2025 de belangrijkste leverancier van elektriciteit. Het zou dan de koppositie overnemen van steenkool, dat zo'n 50 jaar lang de belangrijkste energiebron was.
  4. forum rang 6 haas 10 november 2020 17:58
    gewoon doorzetten:) Vol gas:)
    =============================
    Alle vijf eenheden Eemscentrale terug in gebruik

    Na anderhalf jaar stilstand heeft Engie ook haar vijfde eenheid van de Eemscentrale weer terug in gebruik genomen. EC3 onderging een complete revisie van de gasturbine, stoomturbine en generator en kreeg een nieuw besturingssysteem.

    Twee maanden geleden nam het bedrijf eenheid EC4 al terug in bedrijf nadat deze ruim 2,5 jaar in de mottenballen had gelegen. Ook deze STEG-eenheid onderging een complete revisie en kreeg een nieuw DCS-systeem. Beide eenheden hebben ieder een capaciteit van 350 megawatt.

    Sluiten
    Vijf jaar geleden zag de toekomst van de centrale er nog somber uit. De gasprijs was gewoonweg te hoog om te concurreren met bijvoorbeeld goedkope kolenstroom. Bovendien was de vraag afgenomen als gevolg van de crisis. ‘We kwamen in de overlevingsmodus terecht’, vertelde Harry Talen, plantmanager van onder andere de Eemscentrale, eerder dit jaar in een interview in Petrochem. ‘We moesten veertig procent van de mensen ontslaan. In 2016 wilde het hoofdkantoor de centrale in de Eemshaven zelfs sluiten. Het enige dat ik nog kon bereiken, was dat het besluit met een half jaar werd uitgesteld.’

    Niet lang daarna keerde het tij. De stroomvraag nam toe, de gasprijs daalde en de CO2-prijs steeg. Daardoor verbeterde de positie van gascentrales ten opzichte van kolen. Van sluiting was geen sprake meer en in maart kondigde Engie aan de twee units van haar Eemscentrale weer uit de mottenballen te halen.

    Kijk ook Industrielinqs LIVE Break Outs over overlevingsstrategieën in de industrie terug, waarin Harry Talen vertelt hoe hij zijn team bleef motiveren om de centrale overeind te houden.
  5. oilexpert 10 november 2020 20:41
    Beleggers zouden dus goed moeten nadenken over hoe de transitie naar groene energie gaat lopen. Zoals het stuk hierboven van Haas aangeeft is dat de toekomst bij renewables ligt. En welke aandelen gaan hiervan dan profiteren? Best lastig, maar afscheid nemen van Olie nu is nog iets te vroeg. Anderzijds is aardgas wel de overbrugging naar waterstof.

    Je kunt beleggen in specifieke aandelen die deze rit naar boven gaan maken. Immer de CO2 certificaten gaan duurder worden en daardoor ontstaat een ander speelveld. Zelf zit ik al in vele aardgas aandelen, omdat dit de aandelen zijn voor de periode 2020-2030. 230-250 wordt een combinatie van aardgas en waterstof, uiteraard met een grote rol voor wind. Zon iets minder.

    Wat zo interessant is dat met een spreiding van grondstofaandelen, specifieke fuel cell aandelen en LNG producenten met hun opslag en pijpleidingen precies aansluit op de ze groene transitie.

    De groei van LNG verdubbelt in de periode 2020-2050. Als, en zo ziet het er nu gelukkig uit, Corona verleden tijd is krijgen we een inhaalslag waarbij investeringen in LNG productie voorop staat. Met ruim 500 schepen wordt LNG over de wereld vervoerd en komen er heuse LNG beurzen/hubs en straks ook waterstof beurzen/hubs. Eigenlijk net als elektra en olie.

    De overheid is nu druk bezig met het bepalen van de randvoorwaarden voor een waterstof hub. In 2021 uitsluitsel. Uiteraard geen probleem, want het is een virtuele hub net als de TTF hub voor aardgas in Nederland. Appeltje-eitje.

    Aan olie is altijd goed verdiend, excuus bijna altijd goed verdiend:). Met aardgas wordt straks wellicht nog meer verdiend. Met waterstof is nog maar de vraag. Maar 1 ding is zeker, en dat valt af te leiden uit de ontwikkeling van de elektramarkt en daarna de gasmarkt in Nederland. De producenten verdienen in de aanvangsfase het meest. Die krijgen de mogelijkheid hun investeringen terug te verdienen van de staat. Ook wel terecht lijkt me. Daarna gaat de markt open van grote industrie naar kleinere industrie. Mogelijk daarna richting consument. De marges nemen af, het volume neemt toe.

    Het doel voor de EU is elektriciteit. Daarom nam Mitsubishi enige maanden geleden ENECO over. Gas zorgt eerst voor elektriciteit en dan wordt (zee)water de bron. En daarna zon, wind en zee. Dat is 2040-2050. De EU en de rest van de wereld lijkt hierin geen keus te hebben. Is niet erg, het is de juiste weg.

    oilexpert.nl
  6. [verwijderd] 10 november 2020 23:40
    MINSK - De eerste kerncentrale van Wit-Rusland die vorige week in gebruik werd genomen, kampt nu al met technische problemen. Zondag viel een transformator uit, waardoor de stroomopwekking in de kerncentrale werd stopgezet, zei het Russische staatspersbureau Sputnik dinsdag, verwijzend naar Wit-Russische staatsbronnen.

    Waar beginnen ze aan, kernenergie is net zo waardeloos als steenkool.
  7. forum rang 10 voda 16 november 2020 07:58
    Shell en Exxon azen op groene miljardensubsidies

    Vier multinationals die het broeikasgas CO2 in een leeg gasveld voor de Nederlandse kust willen opslaan, gaan daar eind deze maand subsidie voor aanvragen. Volgens schattingen kan die subsidie op zo'n €1,5 mrd uitkomen.

    Vier multinationals, waaronder Exxon en Shell, gaan subsidie aanvragen voor CO2-opslag in een gasveld onder de Noordzee. Deze subsidie is omstreden, omdat het een enorm bedrag is voor iets dat op deze schaal nog nooit is gedaan. Wereldwijd zijn er minder dan 25 actieve grote projecten voor CO2-opslag. Het zogeheten Porthos-project in de Noordzee moet echt een doorbraak vormen voor Europa.

    CO2 wordt afgevangen uit het rookgas dat vrijkomt bij verbranding van fossiele brandstoffen. Via pijpleidingen wordt dit vervoerd naar, in dit geval, een leeg gasveld. In Rotterdam is eerder al jaren gewerkt aan Road, ook een project om CO2 onder de zeebodem op te slaan. Ondanks €150 mln aan toegezegde subsidie, waarvan zo'n 10% is uitgekeerd, kwam Road niet tot stand.

    Shell, ExxonMobil, Air Liquide en Air Products doen met Porthos dus een tweede poging. Ze zullen daarvoor aanspraak maken op subsidies voor vergroening van de Nederlandse energievoorzieningen (SDE). Tot nu toe gingen deze gelden vooral naar de aanleg van zonneweides en windturbines. Vanaf 24 november kunnen bedrijven ook subsidie aanvragen voor het afvangen en opslaan van CO2, ofwel CCS (carbon capture and storage).

    EU-geld
    De subsidieaanvraag wacht nog op de laatste handtekeningen, zeggen woordvoerders van zowel Shell als ExxonMobil. Maar het is evident dat de aanvraag er komt. Vorige maand werd bekend dat de Europese Commissie er een subsidie van €102 mln aan wil verstrekken. Als de bedrijven subsidie aanvragen, is de kans groot dat ze het geld ook krijgen, zeggen betrokkenen tegen het FD.

    Opslag in een gasveld moet voorkomen dat er CO2 in de lucht komt. Afgelopen zomer schreef minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat dat de overheid sinds 2008 ongeveer €4,5 mrd heeft uitgekeerd aan SDE-subsidie. Met die miljarden is zo'n 42 megaton CO2-uitstoot bespaard.
    Porthos moet, als alles goed gaat, in vijftien jaar zo'n 37 megaton aan CO2-uitstoot besparen. Met een subsidie van naar schatting dus zo'n €1,5 mrd. 'CCS is goedkoper dan vrijwel alle andere maatregelen', aldus een woordvoerder van Shell.

    'Technisch en maatschappelijk experiment'
    'Het is een technisch experiment, en dus ook een maatschappelijk experiment. Of het gaat lukken, daar moet je vraagtekens bij plaatsen', zegt Ebel Kemeling van adviesbureau MJ Hudson Spring over Porthos. 'Dus dit kan een politieke schietschijf worden.'

    Hij vraagt zich af of CO2-opvang 'de nieuwe biomassa is'. Energiebedrijven kregen miljardensubsidies om houtkorrels te verbranden in kolencentrales. Daar kwam steeds meer verzet tegen. Bijstook leidt ook tot CO2-uitstoot en tegenstanders wezen er op dat in Noord-Amerika bomen werden gekapt om in Nederlandse kolencentrales te verdwijnen.

    Verzet tegen bijstook reikte tot aan politiek Den Haag. Deze zomer besloot de regeringscoalitie geen nieuwe subsidies meer te verstrekken voor de verbranding van houtige biomassa in centrales. Kemeling: 'Ook nu spelen we miljarden naar de grote bedrijven toe.'

    De CO2-opvang wordt straks voor een groot deel gefinancierd door huishoudens, via de Opslag Duurzame Energie (ODE), die elk huishouden in Nederland betaalt. Ook wind- en zonprojecten worden met die opslag gefinancierd. Alleen was met zon en wind al wel ervaring, waar Porthos onontgonnen terrein is. En geld voor CO2-opvang gaat niet naar wind- en zonprojecten.
    'Opslag geen duurzame energielevering'

    Alex Kaat, hoofd public affairs bij branchevereniging Holland Solar, vreest dat de subsidieruif straks deels leeg is voordat zonneparken aan de beurt zijn. 'Dit is het spook voor veel zonneparkontwikkelaars', zegt hij over CCS. Daarbij zijn het produceren van groene stroom en het opvangen van CO2 ongelijke technieken, zegt Kaat. De Opslag Duurzame Energie is bedoeld voor opwek van groene energie. CO2-opvang levert geen energie, maar vangt uitstoot af. Zijn conclusie: 'Het is eigenlijk oneerlijke concurrentie.'

    Toch lijkt zeker dat CCS er gaat komen. Afvang en opslag van CO2 staat als doelstelling in het Klimaatakkoord. Zonder CO2-opvang haalt Nederland zijn klimaatdoelstellingen niet. Voor voorzitter Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie had CO2-opvang 'niet onze voorkeur, maar het is een acceptabel compromis. Uiteindelijk heb ik CO2 liever onder de grond dan in de lucht.'

    Kemeling is voorstander van CO2-opvang, maar niet met SDE als financiering. De subsidie veronderstelt dat we weten en kunnen afwegen wat CCS kost. 'Het is nog nooit bewezen. Niet op deze schaal, niet in gasvelden', zegt hij. 'Het is een slag in de lucht.'

    fd.nl/economie-politiek/1362557/shell...
  8. oilexpert 16 november 2020 12:37
    Goed stuk. En Holland Solar klaagt dat dit niet de bedoeling. Geen subsidie naar CCS. Word wakker Meneer Kaat.

    Nee alles in zonne-energie-energie. Zucht.....Puur eigenbelang. Waarom is CCS zo belangrijk?

    Als je de C)-2 uitstoot van raffinaderijen e.d. wilt beperken zul je moeten afvangen/opslaan. Of de raffinaderijen dicht. Dat laatste gaat voorlopig niet. We rijden op benzine, diesel, gebruiken stookolie en voor kerosine is geen alternatief. Ook niet in de nabije toekomst. Ja als we alles gaan subsidiëren gaat alles concurrent zijn, alleen wie gaat dat betalen?

    Dus moeten we van olie naar aardgas naar waterstof. Het is niet anders. Het is ook de goede richting, maar het is nog te duur. CO-2 afvang gaat ons inzicht geven op opslag van CO-2 rendabel en aantrekkelijk. We moeten wat in de tussentijd van zwarte naar grijze naar blauwe naar groene energie.

    Er is anderhalf miljard Euro nodig en ze krijgen 10% hiervan. Ben benieuwd of dat genoeg gaat zijn. Omdat groene stroom en waterstof als combinatie veel en veel te duur is zie ik CO-2 afvang als een alternatief dat zeer zeker een pilot moet ondergaan om ervaring en kennis op te doen.

    Een klagende Alex Gaat die zonneparken alleen met subsidie rendabel kan maken moet eens in de spiegel kijken lijkt me. Er is meer dan zonne-energie nodig om de klimaatdoelstellingen behalen. Dat is gewoon een feit. En dat weet hij ook hoor.

    oilexpert.nl
  9. forum rang 10 voda 19 november 2020 12:02
    Bouw eerste Nederlandse bio-lng-installatie begonnen

    Gepubliceerd op 19 november 2020 11:30 | Views: 793

    RENEWI 11:39
    0,30 0,00 (0,00%)

    AMSTERDAM (AFN) - De bouw van de eerste bio-lng-installatie van Nederland is donderdag begonnen. Afvalverwerker Renewi, bio-lng-bedrijf Nordsol en olie- en gasconcern Shell werken samen aan de productie van het alternatief voor diesel en verwachten volgend jaar de eerste bio-lng te kunnen leveren. De installatie komt op het terrein van Renewi in Amsterdam.

    De drie partijen gaan elk hun eigen rol spelen in de productie. Renewi haalt in Nederland organisch afval op, zoals producten van supermarkten die over de datum zijn. Vervolgens bewerkt Renewi het afval en zet het in vergisters om in biogas. De nieuwe bio-lng-installatie in Amsterdam, eigendom van Nordsol, verwerkt het biogas tot bio-lng. Shell, dat via Shell Ventures in Nordsol investeert, verkoopt deze bio-lng op haar tankstations.

    Bio-lng is een duurzaam alternatief voor diesel en speelt volgens de bedrijven een belangrijke rol om transport over lange afstanden CO2-neutraal te maken. De nieuwe installatie is naar verwachting over een jaar klaar voor gebruik. Dan kan de fabriek per jaar 3,4 kiloton bio-lng produceren. Volgens de bedrijven staat dat gelijk aan zo'n 13 miljoen CO2-neutrale kilometers van een gemiddelde vrachtwagen.
  10. forum rang 10 voda 19 november 2020 12:58
    Brussel wil veel meer windmolens en drijvende zonneparken op zee

    Als het aan Frans Timmermans ligt, zijn de Noordzee, Baltische Zee, Middellandse zee, Zwarte Zee en ook de Atlantische Oceaan straks toonbeelden van schone, hernieuwbare energie. Er moeten veel meer windmolens en drijvende zonneparken op zee komen, kondigt de Eurocommissaris voor klimaat donderdag aan.

    Europa wil klimaatneutraal zijn in 2050. Om dat voor elkaar te krijgen moet het aantal offshore windparken omhoog naar 60 Gigawatt vermogen in 2030 en 300 Gigawatt in 2050. Daarnaast willen Timmermans en zijn collega Kadri Simson, Eurocommissaris voor energie, nog eens 40 Gigawatt aan 'oceaan-energie' bouwen, met name drijvende zonneparken. Nu staat er zo'n 12 Gigawatt aan offshore wind in de Europese wateren. Er moet dus fors bijgebouwd worden de komende jaren om dat voor elkaar te krijgen.

    Brussel heeft berekend dat €800 mrd nodig is. Twee derde van dat geld zal nodig zijn voor infrastructuur; een derde voor het daadwerkelijk bouwen van de windmolens en zonnepanelen. Het geld moet voornamelijk komen van grote energiebedrijven, zoals het Zweedse Vattenfall en het Deense Ørsted, die nu al veel offshorewindparken bezitten. Ook raadt Timmermans lidstaten aan geld uit het Europese herstelfonds te gebruiken.

    Nederland
    Het Nederlandse kabinet, net als regeringen van andere lidstaten, zullen de Europese doelen moeten goedkeuren. Het Nederlandse deel van de Noordzee is met zijn relatief ondiepe water uitermate geschikt voor windparken.

    Op dit moment draaien er twee windparken voor de kusten van Noord- en Zuid-Holland en een windpark zo'n 55 kilometer boven Schiermonnikoog. Maar er is meer in aanbouw. Tot 2030 ligt er voor 11 Gigawatt aan plannen voor Nederlandse windparken.

    Geen plek meer
    Dat brengt meteen het probleem in beeld om de Europese wensen waar te maken: er is geen plek meer. De meeste nationale wateren zitten vol of zijn al bestemd. Ook moet er rekening gehouden worden met visserij en biodiversiteit. Daarom moet er verder uit de kust worden gebouwd, vindt de Europese Commissie.

    Het is dan lastiger om de opgewekte groene stroom aan land te brengen, de afstand is immers groter. Brussel wil het daarom gemakkelijker maken om de Europese stroommarkt verder te integreren. Nu houdt elk land er zijn eigen regels op na. Daarnaast geeft de ene lidstaat wel subsidie voor wind op zee en het andere niet of minder.

    Windparken op zee zullen het grootste aandeel hebben in de groei van hernieuwbare energie in Europa, maar daarnaast wil de Commissie inzetten op innovatie. Voorbeelden zijn drijvende zonneparken, drijvende windmolens, het opwekken van energie door de beweging van golven en het getij en tot slot het maken van stroom uit zeealgen.

    Dit artikel wordt later aangevuld

    fd.nl/economie-politiek/1364773/bruss...
  11. forum rang 10 voda 8 december 2020 12:33
    Orsted Enters 325 MW Agreement in Netherlands

    Orsted enters a two-year agreement with Dutch Greenchoice to trade and balance power from 325 MW of onshore wind in the Netherlands. Greenchoice, an energy company with a strong focus on sustainability, manages a portfolio of 325 MW of onshore wind in the Netherlands. Orsted has now been chosen to bring the green energy to market and will therefore be responsible for selling and balancing the power from Greenchoice's onshore wind portfolio.

    Orsted Markets & Bioenergy Executive Vice President and CEO Morten Buchgreitz said "We are very pleased with the agreement with Greenchoice, a company that, like Orsted, focuses on green energy. We are already present in the Netherlands, where we trade and balance power due to our ownership of the offshore wind farm Borssele 1&2, and with 325 MW of onshore wind we have now expanded our portfolio of green energy further."

    Source - Strategic Research Institute
  12. forum rang 10 voda 8 december 2020 12:44
    RWE & DEME Offshore Install Collars on Offshore Foundations

    An innovative foundation technology is to be introduced at RWE’s Kaskasi offshore wind farm. For the first time ever in the renewables industry special collars will be installed around the monopile foundation at seabed level. The ‘collared monopile’ is designed based on a RWE patent. The new technology will provide additional support for lateral loading, increase the bearing capacity and improve the structural integrity of the entire foundation – especially in difficult ground.

    RWE Renewables has signed a contract with DEME Offshore for the transport and installation of the new foundation technology at RWE’s 342-MW Kaskasi offshore wind farm, located in the German North Sea, 35 kilometres north of the island of Heligoland. DEME Offshore is delighted to partner with RWE in this pioneering project, which highlights how both companies are focusing on further refining innovative technologies and new concepts in the renewables sector.

    The Kaskasi offshore wind farm will consist of a total of 38 wind turbines. Each turbine will have a capacity of up to 9 MW. The wind turbines will be installed on monopile foundations. The installation of the foundations will start in the third quarter of 2021.

    Source - Strategic Research Institute
  13. forum rang 10 voda 8 december 2020 12:47
    Equinor to Sell 10 % Stake in Dogger Bank A and B to ENI

    Equinor has entered into an agreement with Eni to sell a 10% equity interest in the Dogger Bank Wind Farm A and B assets in the UK for a total consideration of around GBP 202.5 million. Eni has also entered into an agreement to purchase a 10% interest in Dogger Bank A and B from project partner SSE on the same terms. Once the transaction is complete, the new overall shareholding in Dogger Bank A (1.2 GW) and Dogger Bank B (1.2 GW) will be – SSE (40%), Equinor (40%) and Eni (20%).

    Eni will enter the assets effective from financial close of project financing which was reached on 25 November. The consideration of around GBP 202.5 million reflects the payment to Equinor for a 10% equity interest in both Dogger Bank A and Dogger Bank B. Equinor’s shareholder loan financing to date of around GBP 185 million was repaid following the financial close.

    Equinor and SSE Renewables secured 3.6 GW of offshore wind contracts for Dogger Bank’s three phases, Dogger Bank A, Dogger Bank B and Dogger Bank C in the UK Government’s 2019 Contract for Difference auctions. The first two phases of Dogger Bank reached recently financial close at competitive terms, underlining the attractiveness of the UK offshore wind assets and the confidence in the joint venture. Dogger Bank C is being developed on a different timescale with financial close to follow at a later stage. There is no change to the ownership of the third phase, Dogger Bank C (1.2 GW), in which Equinor and SSE each have a 50% stake. SSE Renewables are leading the construction of the 3.6 GW project, and Equinor will lead on the wind farm’s operations.

    Source - Strategic Research Institute
  14. forum rang 10 voda 8 december 2020 12:49
    RWE to Close Power Stations in Hamm & Ibbenburen

    During the first German auction to decommission hard coal-fired power plants, RWE Generation has been allocated compensation for both the 800 megawatts Unit E of its Westfalen power plant in Hamm and its 800 megawatts Unit B of the Ibbenburen power plant. This has been announced by the German Federal Network Agency. As a consequence, RWE will no longer be entitled to market the electricity generated in these plants after December 31 of this year. Subject to the review by the transmission system operators, the last two hard coal-fired power plants of RWE in Germany will be decommissioned. For both plants, with a total net capacity of 1,560 megawatts, the company will receive 216 million euros in line with the awards of the auction.

    RWE employs 166 people at the Westfalen power station and 88 at the Ibbenbüren power plant. RWE will now prepare the decommissioning process and the associated personnel measures together with the company's co-determination councils.

    Plans for the subsequent use of both sites will be further developed in due course and in consultation with regional stakeholders.

    Source - Strategic Research Institute
  15. forum rang 10 voda 8 december 2020 12:50
    Vestas Customised Power Plant Solution for 42 MW Order in Finland

    Vestas has received a 42 MW order for the Langnabba wind project. The project will be developed by Vind AX AB, a Finnish developer and independent power producer, and new customer for Vestas. The project will be located on the Åland Islands, in the Baltic Sea, between the Finnish and Swedish mainland. As Aland’s largest wind power project to date, the project leverages the versatility of Vestas’ 4 MW platform, comprising ten V136-4.2 MW turbines with 112m towers. To ensure a maximised energy production over the lifetime of the wind project, Vestas and Vind AX has signed a 25-year Active Output Management AOM 5000 service agreement. Under this contract and supporting job creation on the Aland Islands, Vestas has engaged Allwinds AB, a local service provider, to support Vestas’ service team at the Langnabba wind project.

    The Langnabba wind project at its Aland Islands’ location is characterised by a very demanding grid environment with extraordinarily low short circuit ratios, making it prone to instabilities. Leveraging its industry leading grid capabilities, Vestas has developed project-specific settings on control parameters, involving both key wind turbine components and the power plant controller. This configuration will ensure a cost efficient and reliable connection between the wind project and the grid.

    The contract includes supply, installation and commissioning of the wind turbines, as well as a VestasOnline® Business SCADA solution, lowering turbine downtime and thus optimising the energy output.

    Deliveries are expected to begin in the third quarter of 2021 and commissioning is planned for the first quarter of 2022.

    Source - Strategic Research Institute
  16. forum rang 10 voda 8 december 2020 12:55
    GE Renewable Energy Signs First Cypress Order in Spain

    GE Renewable Energy announced that it has been selected by Azora to supply 19 Cypress onshore wind turbines for the 100 MW Cuevas de Velasco wind farm located in the Cuenca province in Spain. Azora will operate the Cypress turbines at 5.5 MW, with a rotor diameter of 158m, the most powerful ever permitted in Spain. This marks the first order in Spain for GE’s Cypress platform, the company’s largest onshore wind turbine in the field. GE’s scope of work will also include a 30-year services agreement.

    The Cypress’ revolutionary two-piece blade will be produced by GE’s wind turbine blade subsidiary, LM Wind Power. The entity operates a site in Castellón, Spain which was expanded in 2018 and now employs about 650 people. The towers for the wind turbines will be produced in Spain, with the nacelles being produced at GE’s European factory in Salzbergen, Germany.

    Spain has set an objective in its National Energy and Climate Plan to reach 50 GW of installed wind power by 2030, resulting in the installation of 2,300 MW annually during the decade. According to the Spanish wind power association, Asociación Empresarial Eolica, wind power could meet 34% of the national electricity supply by 2030, up from just under 21% in 2019.

    Source - Strategic Research Institute
  17. forum rang 10 voda 11 december 2020 08:17
    Nederlandse bedrijven investeren in Fins windpark

    (ABM FN-Dow Jones) Heineken, Nouryon, Philips en Signify investeren samen in een Fins windpark. Dit maakten de bedrijven vrijdag bekend.

    Het park moet een extra capaciteit krijgen van 126 megawatt met de ontwikkeling van 35 windturbines. Die moeten er in 2023 staan.

    Het Nederlandse consortium heeft zich vastgelegd om de eerste tien jaar de opgewekte stroom te zullen afnemen.

    Hoeveel geld er met de deal gemoeid is, werd niet bekendgemaakt.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  18. forum rang 6 haas 13 december 2020 10:07
    en helemaal kerncentrales:

    wel kan NL windmolens bouwen in Fins park,maar dan ook kerncentrales?

    kan NL toch ook bouwen in Duitsland ? Of eiland op de Noo(r)dzee
    De Grieken hebben nog boel eilanden, en Finland ook

    PS: als waternergie helemaal uit Noorwegen komt dan kan dat toch ook met Kernenergie ?

    Of ander kunst-eilandje ergens (mss wel i.p.v windmolens ??):):)
    De Zeeuwen (die zijn zuunig !!) willen alvast : want die hebben voldoende koelwater met die ondergelopen polder van mijn Vlaamse vriend,Van De Vroet:)

    PS: stop De groen Kmerr: die roven alle huishoud-portemonnees leeg !!
  19. forum rang 10 voda 14 december 2020 13:35
    Orsted Dutch Borssele 1 & 2 Offshore Wind Farm Commissioned

    Orsted has fully commissioned the Borssele 1 & 2 offshore wind farm. The wind farm has a capacity of 752 MW, making it the largest offshore wind farm in the Netherlands and the second largest operating offshore wind farm in the world. Borssele 1 & 2 provides enough green electricity to power one million Dutch households. Borssele 1 & 2 is Orsted's first offshore wind farm in the Netherlands.

    Facts about Borssele 1 & 2

    Owner: Orsted

    Total capacity: 752 MW

    Wind turbines: Siemens Gamesa 8 MW

    Size of the site: 112 km2

    Number of turbines: 94

    Foundation: monopiles

    Offshore and onshore grid: TSO TenneT

    Operational: Q4 2020

    Water depth: 14-36m

    Distance to coast: 23 km off the coast of Zeeland

    Operation and maintenance base: Vlissingen

    Capatity: Can power 1 million Dutch households

    Main suppliers: Siemens Gamesa, Sif, Bladt, EEW SPC, EEW OSB, and Nexans

    Installation: DEME Offshore, Van Oord

    In 1991 Orsted built the world's first offshore wind farm in Denmark. Since then, Orsted has constructed and is operating more than 25 offshore windfarms across Europe, Asia Pacific and North America. Turbine number 25 installed at Borssele 1 & 2 turbine was at the same time the 1,500th offshore wind turbine installed across Orsted's portfolio.

    Source - Strategic Research Institute
  20. forum rang 10 voda 15 december 2020 13:29
    Equinor Joins Green Hydrogen Project NortH2

    The project aims to produce green hydrogen using renewable electricity from offshore wind off the coast of Netherlands of about 4 gigawatts by 2030, and 10+ gigawatts by 2040, kickstarting the hydrogen economy in Northwest Europe. NortH2 was launched in February 2020, with Shell, Groningen Seaports Gasunie and the province of Groningen. Equinor joins RWE as new partners to the project. The project will complete a feasibility study by 2021, with the aim to start project development activities in the second half of 2021.

    The project will have a capacity of 1 GW in 2027, 4 GW by 2030 and 10+ GW by 2040 for electrolysis. This equates to 0.4. million tonnes of green hydrogen production in 2030 and 1 million tonnes green hydrogen production by 2040. This can abate 8 to 10 million tonnes of CO2 emissions. This is equivalent to the yearly emissions from road traffic in Norway. The rapid growth in offshore wind is well suited to developing a green hydrogen value chain.

    NortH2 expands the energy transition agenda for Equinor by adding a significant green hydrogen value chain. This complements already existing renewable and low-carbon world-class projects like Dogger Bank (offshore wind), Northern Lights and H2H Saltend (Blue hydrogen).

    NortH2 sets a vision for 4 GW integrated offshore-wind-to-green-hydrogen value chain by 2030, and for 10+ GW by 2040. Through the parallel development of the required hydrogen infrastructure by repurposing existing natural gas infrastructure, the project could supply major Northwest European clusters.

    Source - Strategic Research Institute
3.491 Posts
Pagina: «« 1 ... 112 113 114 115 116 ... 175 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 0,00%
EUR/USD 1,0638 -0,05%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.751,90 -0,48%
Gold spot 2.382,80 +0,14%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Dalers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links