Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel KPN Koninklijke AEX:KPN.NL, NL0000009082

  • 3,383 15 apr 2024 17:35
  • -0,019 (-0,56%) Dagrange 3,367 - 3,399
  • 7.283.468 Gem. (3M) 13,9M

KPN 2020

1.648 Posts
Pagina: «« 1 ... 53 54 55 56 57 ... 83 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 november 2020 20:45
    De Zweedse investeerder EQT zet zijn interesse in telecombedrijf KPN om in actie. Vertegenwoordigers van het fonds zijn in gesprek met KPN en proberen tot een vriendschappelijk bod te komen, meldt Bloomberg donderdag op basis van anonieme bronnen. Enkele weken geleden meldde het persbureau al dat EQT serieuze interesse in KPN zou hebben. Na het nieuws sprong het aandeel KPN omhoog.

    EQT is een grote naam in het Europese durfkapitaal: het vehikel van de Zweedse familie Wallenberg beheert zo'n €40 mrd. De Zweden zijn bezig met de oprichting van een nieuw fonds voor investeringen in infrastructuur, dat een omvang van €15 mrd moet krijgen.

    De interesse van het fonds gaat waarschijnlijk vooral uit naar de infrastructuur van KPN voor internet, met name de glasvezelverbindingen. Die zijn duur om aan te leggen, maar als ze er eenmaal liggen, bieden ze over een lange periode een stabiel rendement. KPN werkt sinds 2019 versneld aan uitbreiding van het glasvezelnetwerk in Nederland.

    In Nederland is EQT al eigenaar van Delta Fiber, een veel kleinere maar toch ook belangrijke aanbieder van glasvezelverbindingen voor internet. Delta is in het buitengebied, dus op het platteland en in dorpen en kleine steden, marktleider. Eind volgend jaar wil het bedrijf glasvezel hebben aangelegd bij een miljoen huishoudens.
    Toestemming overheid én KPN zelf nodig
    Om KPN over te kunnen nemen, heeft een partij sinds deze zomer de zegen van de Nederlandse overheid nodig. Die heeft telecombedrijven als 'kritieke infrastructuur' bestempeld en kan een overname of verwerving van een meerderheidsbelang tegenhouden wanneer de nationale veiligheid of het publiek belang in gevaar kunnen komen.

    Ook KPN zelf moet meewerken. Er is een stichting die als aandeelhouder de belangen van KPN behartigt en die een beslissende stem heeft in geval van overnames. Via deze constructie is bijvoorbeeld de overname van KPN door América Móvil in 2013 tegengehouden.
    Bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers, eind oktober, werd KPN-ceo Joost Farwerck gevraagd te reageren op de vermeende interesse van EQT. Hij hield toen de boot af: 'Mocht iemand zich melden, dan kunnen we praten als dat interessant is, maar ik zie daar nu geen enkele reden toe.' KPN wil donderdag niet reageren op het bericht van Bloomberg. 'Wij gaan niet in op geruchten uit de markt', laat een woordvoerder weten. Volgens Bloomberg zijn er nog geen knopen doorgehakt en kunnen de gesprekken nog alle kanten op gaan.
    Denemarken als voorbeeld
    KPN is op de beurs ongeveer €11 mrd waard. Nadat het gerucht over voortgang in de plannen van EQT donderdag bij Bloomberg verscheen, schoot de koers omhoog met een plus van ruim 7%. Daarmee is het op dit moment de grootste stijger binnen de AEX.
    Het is niet voor het eerst dat een investeerder in telecominfrastructuur zijn oog laat vallen op KPN. Begin 2019 zou ook het Canadese Brookfield naar het voormalige staatsbedrijf hebben gekeken, maar nadat dat gerucht uitlekte is uit die hoek nooit meer iets vernomen.

    Een voorbeeld voor dit soort investeerders is de situatie in Denemarken. Daar werd het voormalige nationale telecombedrijf TDC in 2018 verkocht aan een combinatie van drie pensioenfondsen en het Australische investeringsfonds Macquarie.

    Het bedrijf is na de overname gesplitst in infrastructuurbedrijf TDC Net aan de ene kant, dat als opdracht heeft heel snel heel veel glasvezel aan te leggen in Denemarken, en de serviceprovider Nuuday aan de andere kant. De verwachting is dat die bedrijfsonderdelen later los van elkaar worden verkocht.

    Bron : FD
  2. [verwijderd] 13 november 2020 21:04
    quote:

    IMILLIONAIR schreef op 13 november 2020 20:33:

    De overnamegeruchten rond KPN worden sterker, nu bronnen in de markt stellen dat belager EQT Zakenbank JP Morgan heeft gecontracteerd voor een overname.

    In eerste instantie had KPN gewone aandelen, één bijzonder aandeel, en preferente aandelen A en B. Het bijzonder aandeel –ook het ’golden share’ genoemd – was in handen van de Nederlandse staat en gaf het recht besluiten die tot ’een fundamentele wijziging van de structuur’ van KPN leiden, goed of af te keuren. Op de preferente aandelen A had de Staat een calloptie. Die was bedoeld om het stemrecht van de Staat op niveau te houden bij een aandelenuitgifte.

    Uiteindelijk zijn die preferente aandelen A nooit uitgegeven. Het aandelenkapitaal van KPN bestaat nu alleen nog uit gewone aandelen en preferente aandelen B. De Stichting Preferente Aandelen B bemoeit zich nooit met het dagelijks bestuur van KPN, maar kan met een calloptie een overname wel tegenhouden.

    Insiders denken dat er al een deal in voorbereiding is met RvB KPN. Dat zou blijken uit het inhuren van JP Morgan wat gebruikelijk is een dergelijke instemmende overname.
    Bron ??
  3. [verwijderd] 14 november 2020 00:03
    quote:

    toedenoedelie schreef op 13 november 2020 21:47:

    Heb vlak voor de sluiting een paar callopties 2,60 12-2020 gekocht....
    Een gokje op een vriendelijk bod van minimaal 3 euro
    Premie van deze optie reeks was 0,15 cent bij sluiting. Opwaarts potentieel beperkt bij euro 3,- Namelijk. 0,40 cent -/- premie 0,15 cent =0,25 cent daarnaast als er 3,00 wordt geboden zal de optie niet 3,00 doen, het risico is er immers dat het bod wordt geblokkeerd door KPN, staat of de preferente aandeelhouders B. M.aw. Ik vind het een duur gokje...
  4. forum rang 10 rationeel 14 november 2020 07:36
    VEB waarschuwt KPN

    digitalekrant.telegraaf.nl/static/cci...

    Markt sceptisch over overname goed beschermd telecomconcern

    Van onze verslaggevers

    AMSTERDAM / DEN HAAG De avances van de Zweedse belegger EQT naar KPN zien er serieus uit. Grote vraag is hoe het extreem goed tegen overnames beschermde telecombedrijf hiermee om zal gaan. Fusie- en overnamebankiers geven een deal weinig kans van slagen, de Vereniging van Effectenbezitters waarschuwt KPN de markt wel tijdig te informeren over koersgevoelige informatie.

    De overnamegeruchten rond KPN worden sterker, nu bronnen in de markt stellen dat belager EQT een strategisch adviseur heeft aangesteld voor een overname. Het gaat om zakenbank JP Morgan.

    De vraag op de beursvloer was vrijdag dan ook of KPN voldoende duidelijk is naar beleggers toe. Directeur Paul Koster van de Vereniging van Effectenbezitters roept het telecombedrijf op tot zorgvuldigheid. „KPN heeft ruime ervaring op dit gebied”, zegt hij, wijzend naar de overnameperikelen rond het bedrijf met América Móvil tussen 2012 en 2014 en de Canadese investeerder Brookfield in 2019. „KPN moet de regels van het tijdig informeren van de markt goed volgen, ik neem aan dat ze dat doen. Als er iets is, moeten ze dat op het juiste moment melden.”

    Verplicht

    KPN-topman Joost Farwerck zei daar eind oktober over dat de vraag of KPN verplicht is iets te melden, afhankelijk is van de ’concreetheid van het voorstel’. Op dat moment was er volgens hem geen reden om iets naar buiten te brengen.

    Koster vindt dat de berichtgeving nog in ’de geruchtensfeer’ zit. Wel wijst hij erop dat KPN, in aanloop naar zijn strategiedag voor beleggers op 24 november, in ’een kwetsbare periode zit.’

    De politiek schrok wakker toen het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil probeerde KPN over te nemen. Was het wel wenselijk dat een buitenlands bedrijf zomaar zeggenschap kon krijgen over de belangrijke telecominfrastructuur? Het kabinet zette daarom de Wet Ongewenste Zeggenschap Telecommunicatie in elkaar, die door staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) inmiddels door de Eerste en Tweede Kamer is geloodst.

    De wet bepaalt dat partijen die een telecombedrijf in Nederland – grote spelers als KPN, maar ook kleine regionale aanbieders – willen overnemen, zich op het ministerie van Economische Zaken dienen te melden. De wet geldt voor telecomaanbieders, maar ook internetproviders en datacentra.

    Het ministerie heeft met de wet de mogelijkheid om een overname toch te voorkomen. Economische Zaken start een onderzoek naar de potentiële koper als die zich meldt en bestudeert de overname die hij wil doen. Als de openbare orde en nationale veiligheid in het geding zijn, mag het ministerie de overname verbieden. Het ministerie laat weten niet te reageren op geruchten en dus ook niet op de vraag of een eventuele overname van KPN door EQT op bezwaren zou stuiten.

    De wettelijke toetsing door het ministerie komt boven op de beschermingswal die KPN zelf heeft opgetrokken bij de beursgang in 1994. Daarbij werd de Stichting Bescherming KPN opgericht, waarvan de naam in 2006 veranderde in Stichting Preferente Aandelen B.

    In eerste instantie had KPN gewone aandelen, één bijzonder aandeel, en preferente aandelen A en B. Het bijzondere aandeel – ook het ’golden share’ genoemd – was in handen van de Nederlandse Staat en gaf het recht besluiten die tot ’een fundamentele wijziging van de structuur’ van KPN leiden, goed of af te keuren. Op de preferente aandelen A had de Staat een calloptie. Die was bedoeld om het stemrecht van de Staat op niveau te houden bij een aandelenuitgifte.

    Uiteindelijk zijn die preferente aandelen A nooit uitgegeven. Het aandelenkapitaal van KPN bestaat nu alleen nog uit gewone aandelen en preferente aandelen B. De Stichting Preferente Aandelen B bemoeit zich nooit met het dagelijks bestuur van KPN, maar kan met een calloptie een overname wel tegenhouden. Dat deed het in 2013 al eens toen KPN werd belaagd door América Móvil van de Mexicaanse telecommiljardair Carlos Slim.

    Niet loyaal

    EQT werkt volgens bronnen samen met de Amerikaanse investeringsbank JP Morgan aan zijn overnamevoorstel voor KPN. Dat is opmerkelijk. JP Morgan was jarenlang de vaste strategische adviseur van KPN. Zo hielp de Amerikaanse bank om de ongewenste avances van Carlos Slim af te weren in 2013. JP Morgan lijkt nu zijn kennis van de keuken van KPN op andere wijze te kunnen verzilveren.

    Fusie- en overnamespecialisten noemen dit ’weinig loyaal’ dat JP Morgan van kamp wisselde. JP Morgan en EQT wilden desgevraagd niet reageren.

  5. [verwijderd] 14 november 2020 09:53
    “ Niet loyaal

    EQT werkt volgens bronnen samen met de Amerikaanse investeringsbank JP Morgan aan zijn overnamevoorstel voor KPN. Dat is opmerkelijk. JP Morgan was jarenlang de vaste strategische adviseur van KPN. Zo hielp de Amerikaanse bank om de ongewenste avances van Carlos Slim af te weren in 2013. JP Morgan lijkt nu zijn kennis van de keuken van KPN op andere wijze te kunnen verzilveren.

    Fusie- en overnamespecialisten noemen dit ’weinig loyaal’ dat JP Morgan van kamp wisselde. JP Morgan en EQT wilden desgevraagd niet reageren“

    Banken en loyaliteit gaan niet samen als het om veel geld verdienen gaat, vroeger niet, nu niet, nooit niet!
  6. toedenoedelie 14 november 2020 10:07
    quote:

    dechatdokter schreef op 14 november 2020 00:03:

    [...]

    Premie van deze optie reeks was 0,15 cent bij sluiting. Opwaarts potentieel beperkt bij euro 3,- Namelijk. 0,40 cent -/- premie 0,15 cent =0,25 cent daarnaast als er 3,00 wordt geboden zal de optie niet 3,00 doen, het risico is er immers dat het bod wordt geblokkeerd door KPN, staat of de preferente aandeelhouders B. M.aw. Ik vind het een duur gokje...
    Als de koers op 2,90 kom te staan verdubbeld de waarde vd calloptie optie. Het is een gok maar áls er een bod komt zal die koers niet ondenkbaar zijn. Bij 2,80 speel ik, inclusief aan en verkoopkosten, quitte. Een bod boven de 3 euro zou heel mooi zijn.
    Let's see what happens.
  7. forum rang 4 aandeelofoptie 14 november 2020 12:12
    Op 24 november a.s. zal de CEO van KPN ongetwijfeld wat uitgebreider reageren op de geruchten
    De afgelopen weken is het aandeel in elk geval minder saai dan de meesten hebben willen doen geloven en zat er in de koers van euro 2,20 - 2,30 enige onderwaardering
    KPN heeft naast het eigen nieuwe strategisch plan 2021-2023 er naar alle waarschijnlijkheid een tweede optie ( overname ) bijgekregen.
    Benieuwd hoe open ( groot- ) aandeelhouders, bestuur en politiek überhaupt zullen staan voor een overname door het geïnteresseerde EQT nu er ditmaal sprake zal zijn van een vriendelijk bod
  8. M M 14 november 2020 14:30
    quote:

    havik of duif schreef op 14 november 2020 11:32:

    Overname gaat nog lang duren maar wil het enige kans van slagen hebben dan zal het bod toch dicht bij of op €4 moeten uitkomen.
    klopt.
    Consolidatie van partijen in NL die beiden op de superieure glasvezeltechniek bouwen, is wel een logische om tegen partijen als DT en VZ te kunnen concurreren.
    Maar los van elkaar kan het ook prima, geld genoeg om tegen lage vergoedingen te lenen. En bouwen met de superieure techniek. Komt zelfstandig ook goed.
    Enige optie dus die overblijft, om het ook voor de te kopen partij interessant te maken is een Knock out bod en heel veel garanties voor de overige belanghebbenden.

    Ik zeg boven de 4. Of dat nog interessant is voor EQT. Ik denk het wel, ze kunnen dan een leidende positie bouwen in een digitaal gidsland als NL, bied ook veel groeikansen in andere landen die ook optimaal digitaal willen. Is nog wel wat overheidsgeld voor beschikbaar ook (EU fonden enzo)
  9. M M 14 november 2020 14:52
    Overigens. Zelfstandigheid is een multi-interpreteerbaar begrip. Nu is kpn natuurlijk ook niet autonoom. Dus kopen van voormalige staatsbedrijven Niet mogelijk? Dat is natuurlijk onzin. Als ze op de beurs staan zijn ze al verkocht en doorverkoopbaar. Anders moet je niet op de beurs staan.
  10. Blub 15 november 2020 09:23
    Goedemorgen,

    Ik kijk altijd enorm naar omzetten. Bizar bij KPN. Met zo grote omzet stijgt de koers normaliter enorm, of er komt een giga daling.
    Ik ben van mening dat er flink wordt ingeslagen door partij(en) die straks KPN overnemen.
    Het kan gewoon niet anders. Wat de prijs gaan worden is iedereen een raadsel.
    In mijn beleving is 3 euro een schijntje, maar als we kijken naar de marktpositie van KPN zou dit het weleens kunnen worden.

    Komende 2 weken worden spannend.
  11. [verwijderd] 15 november 2020 15:16
    quote:

    rationeel schreef op 14 november 2020 07:36:

    VEB waarschuwt KPN

    digitalekrant.telegraaf.nl/static/cci...

    Markt sceptisch over overname goed beschermd telecomconcern

    Van onze verslaggevers

    AMSTERDAM / DEN HAAG De avances van de Zweedse belegger EQT naar KPN zien er serieus uit. Grote vraag is hoe het extreem goed tegen overnames beschermde telecombedrijf hiermee om zal gaan. Fusie- en overnamebankiers geven een deal weinig kans van slagen, de Vereniging van Effectenbezitters waarschuwt KPN de markt wel tijdig te informeren over koersgevoelige informatie.

    De overnamegeruchten rond KPN worden sterker, nu bronnen in de markt stellen dat belager EQT een strategisch adviseur heeft aangesteld voor een overname. Het gaat om zakenbank JP Morgan.

    De vraag op de beursvloer was vrijdag dan ook of KPN voldoende duidelijk is naar beleggers toe. Directeur Paul Koster van de Vereniging van Effectenbezitters roept het telecombedrijf op tot zorgvuldigheid. „KPN heeft ruime ervaring op dit gebied”, zegt hij, wijzend naar de overnameperikelen rond het bedrijf met América Móvil tussen 2012 en 2014 en de Canadese investeerder Brookfield in 2019. „KPN moet de regels van het tijdig informeren van de markt goed volgen, ik neem aan dat ze dat doen. Als er iets is, moeten ze dat op het juiste moment melden.”

    EQT werkt volgens bronnen samen met de Amerikaanse investeringsbank JP Morgan aan zijn overnamevoorstel voor KPN. Dat is opmerkelijk. JP Morgan was jarenlang de vaste strategische adviseur van KPN. Zo hielp de Amerikaanse bank om de ongewenste avances van Carlos Slim af te weren in 2013. JP Morgan lijkt nu zijn kennis van de keuken van KPN op andere wijze te kunnen verzilveren.

    Fusie- en overnamespecialisten noemen dit ’weinig loyaal’ dat JP Morgan van kamp wisselde. JP Morgan en EQT wilden desgevraagd niet reageren.

    Is dit JP Morgan verhaal na afgelopen vrijdag 17.35 u gepubliceerd?
1.648 Posts
Pagina: «« 1 ... 53 54 55 56 57 ... 83 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

KPN mist een vleugje ambitie

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links