Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Forum Telenet geopend

1.547 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 78 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 september 2018 00:55
    Het dividend zal 5.20 € per aandeel zijn en misschien iets meer omdat een deel van de via het aandeleninkoopprogramma ingekochte aandelen vernietigd wordt. E.a. zal zeker doorgaan, de buitengewone aandeelhoudersvergadering in september zal het voorstel van de RVB overnemen (beide organen worden immers gedomineerd door Liberty Global).

    De grote vraag is of Telenet dit dividend 'recurring' zal maken, m.a.w. gaat Telenet voortaan jaarlijks een dergelijk dividend uitkeren, ja of nee. Indien ja, dan zal het aandeel ook zeer interessant worden voor institutionele beleggers zoals pensioenfondsen die op zoek zijn naar 'yield'. Zou Telenet dit bevestigen, dan verwacht ik een forse appreciatie van de koers van Telenet. Ter vergelijking: Het aandeel Proximus heeft op dit moment een dividend yield van 1.50 / 19.85 = 7.5%. Zou Telenet jaarlijks 5 Euro uitkeren, dan zou met een zelfde dividend yield het Telenet aandeel 5.00 / 0.075 = 66 Euro kosten, dus ongeveer 40% meer dan de slotkoers van vandaag.

    Een interessant vraagstuk hierbij is de positie van Liberty Global. Liberty Global heeft door haar meerderheid in de Raad Van Bestuur feitelijk de touwtjes in handen. In 2013 heeft het geprobeerd om Telenet volledig in te lijven (aan 35 Euro per aandeel) maar dat mislukte vanwege gebrekkige interesse van de minderheidsaandeelhouders (doel van Liberty Global was om op z'n minst 90% van de aandelen aan te kopen, maar ze bleven op de mid-vijftig procent steken). Sindsdien is er slechts een keer, in 2013, een buitengewoon dividend uitgekeerd. Dat reflecteert waarschijnlijk de positie van Liberty Global dat het vroeger of later Telenet van de beurs wil halen. Het geven van een dividend is dan niet handig omdat het de prijs van het aandeel opdrijft en tegelijkertijd de Schulden/EBITDA ratio van Telenet en daarmee ook van Liberty Global opdrijft (Libery Global consolideert de Telenet cijfers voor de volle 100%). Dus het door Telenet uitkeren van dividend drijft de prijs van het Telenet aandeel op EN verkleint de financiele ruimte voor Liberty Global om een volledige overname van Telenet te financieren. Geen goed idee dus vanuit Liberty Global perspectief.

    Daarenboven lijkt er voor Liberty Global ook nog een belasting issue te zijn als Telenet dividend uitkeert. Begin dit jaar werd gedurende de conference call met de analisten door Telenet aangegeven dat er nog geen dividend kwam, en dat een van de redenen zou zijn dat Liberty Global belasting over het dividend moest betalen. Refereer naar het transcipt voor de call van 13 Feb 2018: "I cannot really see any advantages to Liberty or to any hypothetical transaction of just sitting on capital. We have reasonably good visibility on what is truly slowing things down. And as I said, it has more to do with tax, timing, shifts in the tax code, these kind of things which have to be worked through." Gedurende de meest recente call weigerde Telenet commentaar te geven op deze kwestie, en refereerde de bank analisten naar Liberty Global.

    Waarom nu dan toch een eenmalig dividend? Telenet heeft in het verleden herhaaldelijk gezegd dat het de mogelijkheden voor dividend zou bekijken, en de verwachting van de minderheidsaandeelhouders was dat Telenet in februari 2018 een dividend zou aankondigen. Toen dit niet gebeurde, daalde de koers sterk. Tegelijkertijd heeft minderheidsaandeelhouder Lucerne Capital zich geroerd, door publiekelijk te stellen dat Telenet effectief wordt bestuurd door Liberty Global, en dat de positie van minderheidsaandeelhouders ondergeschikt wordt geacht aan de belangen van Liberty Global. (Zes van de leden van de RvB komen van Liberty Global, drie zijn 'onafhankelijk' maar die doen het als 'snabbel' naast hun eigen full-time baan en naast de vele andere 'snabbels' die zij hebben. Zelfs belangenconflicten lijken geen probleem - 'onafhankelijk' bestuurder Christiane Franck is directeur van een waterleidingbedrijf dat zelf een studie was gestart om te evalueren of het ook glasvezel aan kon bieden. Kijk ook eens naar de nieuwe CFO, een lichtgewicht die niet te vergelijken is met voorganger Birgit Conix).

    De combinatie een sterk gedaalde koers en een vocaal Lucerne Capital is zonder twijfel de reden geweest voor Liberty Global (en dus Telenet) om de minderheidsaandeelhouders tegemoet te komen (dmv dividend en aandeleninkoopprogramma), als een 'short term fix'.

    De grote vraag is echter of Telenet nu jaarlijks een dividend zal gaan uitkeren. Liberty Global heeft daar geen belang bij. Maar de druk van minderheidsaandeelhouders loopt op, Lucerne Capital vraagt daar nu expliciet om en zegt aan te kunnen tonen dat Telenet op illegale wijze door Liberty Global wordt bestuurd. Vanuit het perspectief van Liberty Global bestaat er nu een goede case om Telenet volledig over te nemen, omdat 1) Liberty Global daarmee het 'governance' probleem oplost (het op illegale wijze effectief besturen van Telenet) 2) de prijs van het aandeel nog relatief laag is 3) Liberty Global daarmee ook het 'belasting probleem' mbt dividend uitkering aan Liberty Global oplost, daar Telenet na een overname door Liberty Global geen dividend meer gaat uitkeren.

    Ik zie het dividend verhaal en het potentieel op een uitkoop dus als de belangrijkste drivers die de koers verder op zullen stuwen.

    -Lord Lucan II
  2. [verwijderd] 26 juli 2019 19:05
    Telenet: Het management wint gegarandeerd, de belegger ook?

    Op 1 Augustus zal Telenet haar Q2 2019 resultaten presenteren. De ogen zullen vooral gericht zijn op de ontwikkeling van de het aantal klanten, waar voor video het aantal klanten al jaren afneemt, en nu ook voor internet het kantelpunt bereikt lijkt te zijn. Dit ondanks de groei in het business segment. Onderstaand de jaar-op-jaar groei in het aantal klanten:

    Q42015: -1.0% video, +3.0% internet
    Q42016: -2.0% video, +2.0% internet
    Q42017: +0.7% video, +4.5% internet
    Q42018: -4.5% video, -1.0% internet
    Q12019: -4.6% video, -1.1% internet

    Ook is het de vraag of Telenet voor het eerst inzage zal geven in de ontwikkeling van YUGO, Telenet’s nieuwe propositie die vooral gericht is op jongeren. Telenet heeft YUGO begin februari 2019 gelanceerd maar hult zich tot nog toe in stilzwijgen over het aantal aangetrokken klanten. Het feit dat Telenet in mei 2019 de WIGO en YUGO klantenaantallen als gecombineerd cijfer presenteerde roept vragen op. Telenet verkoopt met YUGO immers geen ijsjes in de woestijn; het prijskaartje van maar liefst 100 Euro per maand (vanaf augustus € 101,87) zal voor veel jongeren te hoog zijn. Indien Telenet geen specifieke YUGO cijfers presenteert, kijk dan naar de ARPU ontwikkeling als proxy.

    Met betrekking tot de gerapporteerde WIGO aantallen dient men te onderkennen dat WIGO bij de introductie minimaal 100 Euro per maand kostte terwijl er nu al WIGO quadruple play varianten beschikbaar zijn voor 83 Euro per maand, en varianten zonder mobiel voor 70 Euro per maand. De WIGO ARPU is dus dalende. Het is ook de groei in WIGO die verantwoordelijk is voor de snelle groei van het aantal mobiele postpaidabonnees. Deze twee ontwikkelingen dragen niet beide toe aan de omzet, omdat de meerdere sims die in een WIGO pakket worden geleverd niet nog eens apart gefactureerd worden.

    Wat belangrijk is om te beseffen is dat het management van Telenet zich nu ten opzichte van vorig jaar veel minder druk zal maken over de stagnerende omzet en dalende klantenaantallen. Jarenlang werd het management vooral beloond op basis van de groei van de ‘adjusted EBITDA’ (OCF) (dus de omzet min directe en indirecte kosten). Die groei bedroeg gedurende de periode 2015 tot 2018 gemiddeld zo’n 6%, terwijl het vooruitzicht voor 2019 tussen de 1% en 2% ligt. De activistische aandeelhouder Lucerne Capital heeft er echter op aangestuurd dat Telenet een andere peilstok zou gaan gebruiken, te weten OFCF. Dat cijfer trekt van de ‘adjusted EBITDA’ (OCF) ook nog eens de investeringen af, en vormt daarmee een cijfer dat aangeeft hoeveel geld Telenet nog ‘over heeft’ voor dividenden, share buybacks, en M&A. Het moet het management van Telenet als muziek in de oren geklonken hebben om op OFCF te gaan sturen, omdat de ‘adjusted EBITDA’ (OCF) ontwikkeling stagneert en omdat OFCF groei op eenvoudige wijze is te realiseren door simpelweg de investeringen terug te schroeven. Omdat de vruchten van investeringen vooral op de langere termijn worden geplukt is er maar een beperkte negatieve impact op omzet en klantenaantallen op de korte termijn. Het voorstel van Lucerne Capital was dus een perfect voorwendsel voor het Telenet management om de focus op ‘adjusted EBITDA’ (OCF) en de daarmee samenhangende beloningsstructuur op precies het juiste moment te laten vallen.

    Kijk maar eens naar het persbericht van de Q4 2018 resultaten, waarin het stuivertje wisselen qua doelstelling duidelijk is te zien:

    “Doelstellingen van ons ambitieus 2015-2018 plan bereikt met een rebased samengestelde jaarlijkse groei van onze Adjusted EBITDA van iets meer dan 6%, wat in het midden van onze vork ligt. Vastberaden om een rebased samengestelde jaarlijkse groei van onze operationele vrije kasstroom te genereren over de 2018-2021 periode met 6,5-8,0%, met een afname van onze bedrijfsopbrengsten en Adjusted EBITDA in 2019 als gevolg van bepaalde uitdagingen en tegenwinden.”

    Over de komende jaren zullen alle tegenvallers op het gebied van regulatie, concurrentiedruk, frequentieveilingen enzovoort zullen dus ‘gecompenseerd’ worden d.m.v. nog lagere investeringen (consensus estimates nu op zo’n 500 miljoen per jaar voor 2019-2021 vs 700 miljoen per jaar voor 2017-2018). Op deze wijze kan het management van Telenet haar OFCF doelstelling en daarmee haar bonussen veilig stellen, ‘no matter what’. Beleggers dienen dus te overwegen of deze strategie, waarbij de investeringen voor de komende drie jaar verlaagd worden in ruil voor wat share buybacks en dividenden, op de langere termijn niet zal resulteren in een debacle net zoals dat het geval was bij KPN onder Ad Scheepbouwer.

    Caveat emptor.

    - Earl of Shaftesbury
  3. Akanr1 7 november 2020 14:44
    hopelijk blijft het aandeel nog 2 weken laag en stijgt het de laatste 2 weken goed nav het dividend. Dat zorgt voor een prachtig interim-dividendrendement :).

    Met deze cijfers en de propere balans, zal het aandeel los over de 40 euro gaan volgend jaar. 2019 = koers 44 euro met veel slechtere cijfers. Ik begrijp de huidige koersdoelen ook niet +/- 39 euro. Lijkt me relatief laag tav vorige jaren.
  4. Boba Fett 17 november 2020 15:29
    quote:

    tradegate schreef op 9 november 2020 11:31:

    Duidelijke downtrend die er ook vóór de Covid-periode al was.
    De koers gaat vanaf nu ook mede naar beneden gestuurd worden door shorters.
    Ik verwacht dat we eerst nog naar een koers van 20 à 25 gaan voor er enige stabiliteit komt.
    Alle beurzen rood, en vandaag staan we bijna 5 euro hoger dan de onverklaarbare dip na de cijfers.
    De shorters slapen?
  5. elpapa 23 december 2020 12:23
    Rating Action: Moody's affirms Telenet's Ba3 CFR; stable outlook
    23 Dec 2020
    London, 23 December 2020 -- Moody's Investors Service ("Moody's") has today affirmed Telenet Group Holding NV's (Telenet) Ba3 corporate family rating (CFR) and Ba3-PD probability of default rating (PDR). Concurrently, Moody's has affirmed the Ba3 instrument ratings on the guaranteed senior secured term loan due 2029 and the guaranteed senior secured revolving credit facility due 2026 raised by Telenet International Finance S.ar.l., the guaranteed senior secured term loan due 2028 raised by Telenet Financing USD LLC, and the senior secured notes due 2028 issued by Telenet Finance Luxembourg Notes S.a r.l. The outlook of Telenet Group Holding NV, Telenet International Finance S.ar.l, Telenet Financing USD LLC, and Telenet Finance Luxembourg Notes S.a r.l. is stable.

    RATINGS RATIONALE

    Telenet's Ba3 CFR reflects (1) the company's strong position in the overall Belgian telecommunications market through its converged fixed-mobile offering, and its leading broadband and video market shares in the Flanders region, (2) the competitive benefits the company derives from its technologically advanced cable networks, and (3) the company's strong underlying cash flow generation pre-dividends although most of the excess cash flow will be distributed to shareholders.

    However, Telenet's rating remains constrained by (1) the company's modest revenue and EBITDA growth prospects reflecting the maturity of the Belgian telecom market and sustained decline in video and fixed-line telephony subscribers, (2) the regulation imposed on cable operators in Belgium to give wholesale access to their TV and broadband services at regulated prices to alternative telecom service providers, and (3) Moody's expectation that the company will continue to manage its net leverage (as reported by the company) at around 4.0x in the absence of material acquisitions, the mid-point of its 3.5x-4.5x net leverage framework, which translates into a Moody's adjusted gross leverage of around 4.5x.

    Moody's positively notes Telenet's resilient performance in 2020 despite the challenging environment driven by the coronavirus outbreak. At the Q3 2020 results presentation, the company has guided for a broadly stable EBITDA (on a rebased basis) in 2020 compared to prior year and Moody's expects modest rebased EBITDA growth thereafter driven by (1) modest price increases, (2) good momentum in postpaid mobile and broadband net adds partly offset by the sustained decline in video and fixed-line telephony subscribers, and (3) cost savings from increased digital transformation resulting in lower consumer-facing costs, including retail.
  6. elpapa 23 december 2020 12:24
    Moody's projects that Telenet's cash flow generation before shareholder distributions will improve over the next two years supported by modest EBITDA growth, relatively stable capital expenditures and lower interest payments. Such an improvement will accommodate the company's recently introduced dividend floor of EUR2.75 per share which will result in dividend payments of at least EUR300 million per annum.

    The rating agency notes however that Telenet's credit profile is subject to event risk in 2021, including a potential partnership with Belgian utility Fluvius to deploy fibre-to-the-home (FTTH) in the Flanders region. Additionally, the company publicly stated its interest in acquiring Voo, a cable operator in Wallonia. Following the annulment of an agreement to sell a 51% stake in Voo to private equity firm Providence in June 2020, the cable operator will likely be put for sale once again through a competitive process which Moody's expects will raise the interest from Telenet and Orange Belgium (majority owned by Orange, Baa1 stable) and private equity funds. If any of these transactions were to come to fruition, Moody's would assess their impact on Telenet's business profile and credit metrics.

    Telenet has a good liquidity profile. As of 30 September 2020, the company had EUR84 million in cash and cash equivalents. In addition, the company has access to a EUR510 million RCF expiring in May 2026 and EUR45 million of additional liquidity under separate agreements with certain lenders, bringing the total liquidity buffer to EUR555 million on top of its cash balance. Telenet benefits from a long-dated maturity profile for its bank facilities and bonds. Short-term debt repayments mainly include repayments under the vendor financing program whereby maturities are less than one year upon incurrence. Drawdowns under the vendor financing program amounted to EUR340.3 million as of 30 September 2020. In accordance with the senior secured credit facility, Telenet is restricted by a financial maintenance covenant (leverage ratio test of net total debt/EBITDA at 6.0x to be tested when the RCF is 33.3% drawn), under which we would expect the company to maintain good capacity at all times.

    Telenet's Ba3-PD PDR, is at the same level as the CFR, reflecting the expected recovery rate of 50% that Moody's typically assumes for a capital structure that consists of a mix of bank debt and bonds. The senior secured on lending of the senior secured notes, issued by Telenet International Finance S.ar.l., establishes a claim position for the noteholders that is broadly equivalent to that of the existing lenders under the Telenet senior secured bank credit facilities. The senior secured bank credit facilities and the senior secured notes are both rated Ba3, in line with the CFR. The senior secured bank credit facilities benefit from first-ranking security over shareholder loans into the Telenet group and over the shares of the borrowers and guarantors, as well as from upstream guarantees from subsidiaries accounting for at least 80% of group consolidated EBITDA (excluding EBITDA attributable to any joint venture). Moody's considers that security packages consisting mainly of share pledges are relatively weak and thus the rating agency ranks these facilities pari passu with other unsecured liabilities, including trade payables, lease rejection claims, pension obligations, handset financing liabilities, outstanding deferred payments on the acquisition of 4G mobile spectrum and obligations beyond 20 years under the company's clientele fee agreement.

    RATING OUTLOOK

    Telenet's stable rating outlook reflects Moody's expectation that the company's operating performance will continue to develop broadly in line with its guidance, supported by an increase in multiple-play, premium entertainment and B2B penetration while maintaining net leverage around 4.0x (as reported by the company).

    FACTORS THAT COULD LEAD TO AN UPGRADE OR DOWNGRADE OF THE RATINGS

    Whilst considered unlikely in the context of the company's current financial policy, upward rating pressure could develop if (1) Telenet's operating performance is solid; (2) the company demonstrates a clear commitment to maintaining its Moody's-adjusted gross debt/EBITDA below 3.75x; and (3) the company's Moody's-adjusted cash flow from operations/gross debt increases well above 20%.

    Downward rating pressure could arise if (1) the company's Moody's-adjusted gross debt/EBITDA exceeds 4.75x on a sustained basis; (2) the company experiences a marked deterioration in its operating performance; (3) the company's Moody's-adjusted cash flow from operations/debt falls below 15%; or (4) the company begins to generate negative FCF (after capital spending and dividends) on a sustained basis.
  7. forum rang 10 voda 11 januari 2021 14:23
    Beursblik: 2021 jaar met nodige hobbels

    (ABM FN-Dow Jones) Degroof Petercam verwacht dat 2021 opnieuw een jaar vol met hobbels wordt, als gevolg van wisselkoerseffecten en de coronacrisis.

    Degroof is voor 2021 positief gestemd over AB InBev, Accell, ASMI, Cofinimmo, D'Ieteren, Just Eat Takeaway, Solvay en Telenet.

    De analisten van Degroof verwachten dat Adyen, Melexis, Proximus, Sligro en Vastned juist ondermaats zullen presteren.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  8. Boba Fett 11 februari 2021 08:23
    Robust operational performance in Q4 2020 with 10,600 net new broadband customers, marking our best quarterly achievement since Q4 2015.
    FY 2020 outlook achieved on all financial metrics, confirming resilience of our business in light of the COVID-19 pandemic, notwithstanding impact on certain parts of our business.
    Anticipating a return to growth in 2021 driven by a recovery in our other revenue and robust subscription revenue, together with tight cost control. Gross dividend of €1.3750 per share proposed to the April 2021 AGM as part of our dividend floor.
  9. TheLionKing 17 februari 2021 09:25
    Nog steeds weinig animo hier. Is dit aandeel minder gekend bij onze Noorderburen? Het is toch een BEL20 topaandeel. Als ik naar het dividend van Telenet kijk zou ik toch meer reacties in dit Forum verwachten? Ik zou zelf willen investeren in Telenet. Als ik de analisten mag geloven zit hier behoorlijk wat potentieel in dit aandeel. Wat denken jullie?
  10. Akanr1 23 februari 2021 09:57
    quote:

    TheLionKing schreef op 17 februari 2021 09:25:

    Nog steeds weinig animo hier. Is dit aandeel minder gekend bij onze Noorderburen? Het is toch een BEL20 topaandeel. Als ik naar het dividend van Telenet kijk zou ik toch meer reacties in dit Forum verwachten? Ik zou zelf willen investeren in Telenet. Als ik de analisten mag geloven zit hier behoorlijk wat potentieel in dit aandeel. Wat denken jullie?
    Het aandeel is in de meeste berekeningen, mooi onderwaardeerd. Ik geloof ook dat dit aandeel minstens 40 euro moet staan. Er is ook weinig volume, en mensen willen niet veel van hun telenet-aandelen verkopen.

    Ik denk dat veel mensen wachten op een potentiële overname van Liberty en dan zou het aandeel wel eens zeer goed kunnen groeien. Het is een aandeel waarbij we geduld mee moeten hebben. Ik zou zeggen, instappen en een lange tijd vergeten, want dankzij het dividend is er toch een minimumrendement.
  11. elpapa 25 februari 2021 09:15
    quote:

    Akanr1 schreef op 23 februari 2021 09:57:

    [...]

    Het aandeel is in de meeste berekeningen, mooi onderwaardeerd. Ik geloof ook dat dit aandeel minstens 40 euro moet staan. Er is ook weinig volume, en mensen willen niet veel van hun telenet-aandelen verkopen.

    Ik denk dat veel mensen wachten op een potentiële overname van Liberty en dan zou het aandeel wel eens zeer goed kunnen groeien. Het is een aandeel waarbij we geduld mee moeten hebben. Ik zou zeggen, instappen en een lange tijd vergeten, want dankzij het dividend is er toch een minimumrendement.
    Wat is jou inschatting wanneer dat Liberty een overname zou doen? Als het al zover zou komen? Als ik even google kan ik hier niets over terugvinden?
1.547 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 78 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links