Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gasloos of niet

1.767 Posts
Pagina: «« 1 ... 74 75 76 77 78 ... 89 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 3 oktober 2020 09:28
    Zweedse primeur: het volledig zelfvoorzienende huis

    Compleet onafhankelijk van het stroom-, water- en warmtenet leven. Het kan binnenkort in Zweden, waar een woningcorporatie 44 zelfvoorzienende appartementen oplevert. Volgens de Scandinaviërs is het een wereldprimeur.

    Lang artikel, zie pdf.

    fd.nl/futures/1358256/zweedse-primeur...
  2. [verwijderd] 3 oktober 2020 09:46
    O interessant!
    Het werkt op termietenventilatie... die gebruik maakt van aardwarmte
    en werkt op gedragsverandering van de toekomstige bewoners.
    Zij zullen bewuster moeten leven zodat er ook minder energie nodig is voor hun woning.


    Tsja, als wij hier nou eens in Noordpoolexpeditie-kleding voor de TV gaan zitten kunnen we ook zó van het gas af, zonder warmtepompen, en geforceerde ventilatie.Want je dan kan gewoon deuren en ramen open laten staan! Isolatieglas en gedoe met tochtstrips is dan ook flauwekul.

    Dat die Zweden dat zelf niet konden bedenken. Onbegrijpelijk!
  3. forum rang 10 voda 6 oktober 2020 09:27
    Goedkoop aardgas

    Over twee jaar gaat de gaskraan in Groningen dicht. Daarmee komt nagenoeg een einde aan 60 jaar gaswinning die volgens het CBS in 2019 in totaal al €417 mrd opleverde voor de schatkist.

    Achtereenvolgende kabinetten zijn met kritiek overladen dat ons gas veel te goedkoop en lichtzinnig is verjubeld. Klopt dat achteraf?

    Inderdaad leverde Nederland in de zestiger jaren spotgoedkoop gas aan heel Europa. Maar de idee was toen dat we zo snel mogelijk van dat gas af moesten omdat kernenergie eraan kwam. Minister van Economische Zaken Joop den Uyl wilde daarom het Groninger veld binnen dertig jaar leegpompen.
    De twee oliecrises in de jaren zeventig deed dat inzicht snel kantelen. De gasproductie werd licht teruggeschroefd, terwijl de opbrengsten explodeerden.

    Anno 2020 valt met gaswinning geen droog brood meer te verdienen. Niet kernenergie, maar duurzame energie komt er nu aan.

    Achteraf was de timing zo slecht nog niet.

    Over Ed Groot

    Ed Groot, financieel journalist en voormalig Tweede Kamerlid voor de PvdA, reflecteert elke dag op de actualiteit. Dat doet hij kort – in zo’n 150 woorden – krachtig en helder. Zo heeft u altijd een actueel praatje paraat. Reageer via columnist@fd.nl.


    fd.nl/opinie/1359545/goedkoop-aardgas
  4. [verwijderd] 11 oktober 2020 14:51
    quote:

    Jorry schreef op 11 oktober 2020 14:34:

    Laat maar lekker 2000 miljard kubieke meter diep onder de grond liggen ,wij willen co2 vrije aarde leven zolang het nog kan .
    Een CO2 vrije aarde betekent een aarde zonder enig leven.

    Als dat je wens is, zijn er ook andere succesvolle mogelijkheden om je leven (vroegtijdig) te beëindigen.
  5. forum rang 10 voda 13 oktober 2020 12:42
    Van het gas af: het móét, maar grote groep twijfelt nog

    De meeste Nederlanders weten dat ons land van het gas af moet en staat daar ook achter. Maar als het de eigen woning betreft, is er minder enthousiasme, blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Citisens onder 3554 ondervraagden.

    Redactie Wonen 13-10-20, 12:23

    De overheid heeft bepaald dat in 2050 heel Nederland van het gas af moet zijn. De eerste stap is dat in 2030 de eerste 1,5 miljoen gebouwen verduurzaamd moeten zijn. Bijna alle Nederlanders (96 procent) zijn ervan op de hoogte dat steeds meer woningen van het aardgas moeten. Ruim 70 procent vindt het van belang of van groot belang dat Nederland klimaatneutraal wordt. Van de ondervraagden vindt 56 procent het belangrijk dat we van het aardgas afgaan.

    Toch wil nog geen 20 procent de eigen woning van het aardgas hebben, terwijl een grote groep (44 procent) twijfelt. Dit komt doordat er veel onzekerheid is over de gevolgen van het aardgasvrij maken van de woning, blijkt uit het onderzoek. Zo zijn er twijfels over de vraag of het alternatief voor gas duurzaam genoeg is. En er zijn zorgen bij mensen die vrezen dat ze tegen hoge kosten aan lopen.

    Schattingen door de ondervraagden over het bedrag dat nodig is om de eigen woning aardgasvrij te maken, lopen uiteen van minder dan 5000 euro tot meer dan 25.000 euro. Een derde schat dat de kosten tussen de 5000 en 15.000 euro liggen. Volgens 62 procent zou de gemeente de aanpassingen gedeeltelijk moeten betalen.

    Leiding
    Wie overstapt naar een volledig elektrische verwarming (via een warmtepomp) en ook niet meer op gas kookt, kan te maken hebben met onvoorziene kosten. Want de gasmeter en leidingen moeten worden verwijderd. De kosten daarvan komen voor rekening van de gebruiker. Netwerkbeheerder Enexis rekent voor zo’n verwijdering 752,55 euro.

    De kantonrechter oordeelde onlangs overigens dat dat onterecht is. Je hoeft niet te betalen als je niet zelf de opdracht hebt gegeven de gasleiding te verwijderen. De verwijderingskosten zouden een drempel vormen voor bewoners om naar een aardgasloze woning over te gaan.

    Het verwijderen van de leidingen is noodzakelijk, aldus netwerkbeheerder Enexis, want uit onderzoek is gebleken dat dit ‘een permanente, veilige oplossing’ zou zijn. Een achtergebleven leiding kan volgens de beheerder voor verwarring zorgen. Bijvoorbeeld als nieuwe bewoners van een gasloze woning gaan graven in de tuin.

    www.ad.nl/wonen/van-het-gas-af-het-mo...
  6. forum rang 6 pakman 13 oktober 2020 14:56
    Het verwijderen van de leidingen is noodzakelijk, aldus netwerkbeheerder Enexis, want uit onderzoek is gebleken dat dit ‘een permanente, veilige oplossing’ zou zijn. Een achtergebleven leiding kan volgens de beheerder voor verwarring zorgen. Bijvoorbeeld als nieuwe bewoners van een gasloze woning gaan graven in de tuin.

    elke dag worden er nieuwe sprookjes verteld om de mensen maar bang te maken en zo Geld te verdienen, moet niet gekker worden . TRAP er NIET in
  7. [verwijderd] 16 oktober 2020 07:39
    ....of niet.

    Proef in Purmerend met gasvrij maken van woonwijk ligt stil
    Het gaat veel langer duren om een woonwijk in Purmerend los te koppelen van aardgas. De gemeente loopt tegen tal van problemen aan bij de overschakeling van gas op een warmtenet. Het proefproject ligt daarom nu stil, schrijft NRC.

    De gemeente spreekt in de krant van "een waslijst aan issues". Zo vallen de kosten tegen en blijkt het ingewikkeld om de werkzaamheden gelijktijdig uit te voeren met de vervanging van de riolering, zoals de bedoeling was.

    Doordat aardgas goedkoop is, zijn alternatieven momenteel relatief duur. Een woningcorporatie onderzoekt of zijn woningen niet beter op een andere, goedkopere manier gasvrij kunnen worden gemaakt.

    'Tegen een muur opgelopen'
    De overschakeling in Purmerend-Overwhere is een van de belangrijkste proefprojecten om woonwijken los te koppelen van aardgas. In 2022 moeten 1276 gebouwen in de wijk van het gas af zijn, maar volgens de gemeente dat gaat niet lukken.

    "We zijn keihard tegen een muur opgelopen", zegt de projectleider van de gemeente Purmerend. Toch maakt hij zich geen zorgen, omdat het proefproject juist is bedoeld om te bepalen hoe grotere projecten moeten worden aangepakt. Ook wethouder Van Meekeren vindt de vertraging geen groot probleem: "Het gaat mij erom dat we in 2050 van het gas af zijn."

    Lichtend voorbeeld
    Het project valt onder het Programma Aardgasloze Wijken (PAW), waarmee de regering de afspraken uit het Klimaatakkoord over de energietransitie wil nakomen. Daarbij gold Purmerend tot nu toe als lichtend voorbeeld, omdat hier al daadwerkelijk huizen van het gas zijn ontkoppeld.
    nos.nl/artikel/2352510-proef-in-purme...
  8. forum rang 9 josti5 16 oktober 2020 08:15
    De theorie en de praktijk: uitstekend nieuws uit Purmerend!
    En ja: 'het proefproject juist is bedoeld om te bepalen hoe grotere projecten moeten worden aangepakt'.
    Met andere woorden: ondoordacht, slecht voorbereid, politiek onbenul van de praktijk, die gaslooswaanzin.

    Gelukkig word de grens al verlegd: "Het gaat mij erom dat we in 2050 van het gas af zijn."

  9. forum rang 10 voda 16 oktober 2020 08:20
    Inderdaad John, waanzin dat gasloos. Een oude woning zoals dat van mij (bouwjaar 1925) krijgt je nooit goed geisoleert. En met zo'n warmtepomp wordt het verrekken van de kou. Nog afgezien van de enorme elektra kosten. Ik heb een vriend die zo'n installatie heeft, en heeft er spijt van (zit in een nieuw, super geisoleerd huis, maar betaalt zich blauw aan elektra).
  10. forum rang 7 rene l 16 oktober 2020 08:54
    quote:

    josti5 schreef op 16 oktober 2020 08:15:

    Gelukkig word de grens al verlegd: "Het gaat mij erom dat we in 2050 van het gas af zijn."

    Ik verwacht dat meesten hier op het forum niet in levende lijve mee zullen maken dat Nederland volledig van het gas afgaat.

    En wat Hans ook zegt, ik ken ook wel wat gevallen van mensen die zo'n dure warmtepomp hebben, de techniek is zeer complex, en krijg maar geen storing, dan ben je in de aap gelogeerd.
    Vele componenten van meerdere leveranciers, gaat er iets stuk dan mag je blij zijn als het binnen een paar weken opgelost is.
    Van de rekening word je echter niet blij.
    En krijg maar geen koude winter, dan verrek je van de kou.

    Toevallig heb ik deze week onze Intergas combi een onderhoudsbeurt laten geven, 1 keer in de 3 jaar is voldoende, kosten voor 2 uurtjes werk, iets meer dan 140 Euro.
    Het enige wat vervangen is, is de pakking van de warmtewisselaar, dit is standaard.
    De monteur van Feenstra zei tegen mij, de ketel is nu ruim 12 jaar oud, geef hem over 3 jaar voor de laatste keer een onderhoudsbeurt en laat hem daarna over 3 jaar maar vervangen.
    Kosten incl. montage ca. 1200 Euro, en dan kun je weer 15-20 jaar vooruit.

    Hij vertelde mij ook, er zijn nog heel veel woningen die nog een ouderwetse gashaard hebben of een open cv ketel van zo'n 40 jaar oud.
    Ze verbruiken veel gas, maar er kan eigenlijk niets aan stuk gaan, bijna alles is nog mechanisch, de piezo ontsteking gaat eigenlijk nooit stuk, het enige wat wel eens stuk kan gaan is het thermo koppel.

    Ze zijn overigens op zoek naar mensen die onderhoudsmonteur willen worden, het is geen slecht betaalde baan, maar, de jeugd is totaal niet geinteresseerd en ze zijn er in ieder geval niet van gediend om storingsdiensten te draaien waarmee ze het salaris flink op kunnen schroeven.
  11. forum rang 6 haas 16 oktober 2020 09:07
    quote:

    voda schreef op 16 oktober 2020 08:20:

    Inderdaad John, waanzin dat gasloos. Een oude woning zoals dat van mij (bouwjaar 1925) krijgt je nooit goed geisoleert. En met zo'n warmtepomp wordt het verrekken van de kou. Nog afgezien van de enorme elektra kosten. Ik heb een vriend die zo'n installatie heeft, en heeft er spijt van (zit in een nieuw, super geisoleerd huis, maar betaalt zich blauw aan elektra).
    elders op kk heb ik al gemeld:
    Mijn Tante ,75, in splinternwe appartement bg: 1150 huur/mnd-contract 2 jaren
    7m2 opp.Zit er net 1 mnd in dus: verbruik nog onbekend
    warmt slecht met die pomp, zeeer droge lucht, denkt aan elektrische radiator:)

    ER is ook dit soort. geeen reclame maar mss oplossing ?
    www.intergas-verwarming.nl/consument/...
  12. forum rang 10 DeZwarteRidder 16 oktober 2020 09:19
    Project ’van gas af’ stilgelegd wegens ’waslijst aan issues’
    Updated 1 uur geleden
    Vandaag, 00:01 in BINNENLAND

    Purmerend - Een van de belangrijkste proefprojecten om woonwijken van het gas af te koppelen, ligt stil.

    In de wijk Overwhere-Zuid in Purmerend zouden in het kader van het Programma Aardgasloze Wijken (PAW) de komende twee jaar 1276 gebouwen van het gas afgekoppeld worden om daarna op een warmtenet te worden aangesloten. Maar de gemeente denkt dat „afronding in 2022 niet haalbaar is”, zegt wethouder Paul van Meekeren (Duurzaamheid, D66) in NRC.

    In 2030 zouden 1,5 miljoen woningen verduurzaamd moeten zijn.

    De wijk in Purmerend is de enige subsidie-ontvanger (6,9 miljoen euro) binnen het PAW waar sinds 2018 daadwerkelijk huizen van het gas ontkoppeld zijn.

    Bewoners hebben in juli en september een brief ontvangen met het bericht dat de tweede fase, die na de zomer had moeten beginnen, is uitgesteld. Reden daarvoor is „een waslijst aan issues”, zegt projectleider Jaspert Verplanke van de gemeente. „We zijn keihard tegen een muur opgelopen.”

    Zo is de aansluiting van elke woning op het warmtenet veel duurder dan gepland. Ook zijn er bewoners die na een eerdere renovatie van hun (huur)huis nu zo’n lage energierekening hebben (soms maar veertig euro per maand) dat ze geen zin hebben mee te werken aan het duurdere warmtenet. Ze weigeren van hat gas af te gaan.
  13. forum rang 6 haas 20 oktober 2020 08:59
    quote:

    haas schreef op 16 oktober 2020 19:00:

    Er is wel besloten dat NL van het gas af moet

    Maar blijkens bovengenoemde info wisten ze nog niet wat er voor in de plaats zou komen ?:):)
    alinea uit de tekst van onderstaande link

    Inmiddels zijn ongeveer 220.000 woonhuizen voorzien van een warmtepomp en elk jaar zijn dat er fors meer. Wat zijn de verwachtingen over pakweg tien jaar?

    “De branche gaat ervan uit dat in 2030 20 procent van de 7 miljoen woningen is uitgerust met een warmtepomp. Daarnaast zijn er ook nog woningen aangesloten op warmtenetten; dat heeft weer te maken met de energiestrategie van gemeenten.

    Bij aansluiting op het warmtenet, is een warmtepomp niet mogelijk; dan ben je gebonden aan een compleet systeem en hebt minder individuele keuze.”

    www.amweb.nl/financiele-planning/nieu...
    =============================================================
    Verwacht je dat de cv-ketel massaal plaatsmaakt voor de warmtepomp?

    “Op dit moment is in de vervangingsmarkt de warmtepomp hét alternatief om aardgasloos te gaan; andere opties zijn warmtenetten en ketels op waterstof. De inschatting is dat in 2050 25 tot 45 procent van de woningen is uitgerust met een warmtepomp.”

  14. forum rang 10 voda 23 oktober 2020 15:58
    Holland Solar presenteert 5 strategieën voor aardgasvrije huizen met zonnewarmte

    Brancheorganisatie Holland Solar heeft 5 strategieën ontwikkeld voor de uitrol van zonnewarmte die aansluitend op het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) het aardgasvrij maken van woningen faciliteren.

    Holland Solar presenteerde half oktober een position paper over zonnewarmte. In de paper beschrijft de brancheorganisatie concrete beleidskeuzen voor gemeenten, provincies en het kabinet om zonnewarmte optimaal te benutten als oplossing voor het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving.

    Aardgasvrij maken
    In de position paper pleit Holland Solar ook voor een zo neutraal mogelijk platform waar consumenten en gemeentelijke ambtenaren, verantwoordelijk voor de warmtetransitie, overzichtelijke, toegankelijke en goede informatie kunnen vinden over het aardgasvrij maken van woningen.

    ‘Het Expertise Centrum Warmte is dit momenteel al, maar zou nog beter de voor-en nadelen van verschillende duurzamewarmtesystemen voor verschillende woningtypen van verschillende bouwjaren kunnen doorrekenen’, schrijft Holland Solar in de position paper. ‘Daarnaast is het van belang dat het combineren van technieken mee wordt genomen in de 5 strategieën hoe Nederland aardgas vrij kan worden. Ook pleit Holland Solar voor een “strategie 0”, waarbij “geen-spijt”-maatregelen zoals huishoudelijke zonneboilers en isolatiemaatregelen goed uitgelegd worden, gericht op wijken die in een veel latere fase van het gas afgaan. Want ook bij deze wijken valt er nu al veel gas te besparen als er direct voor een zonnewarmte-aardgascombinatie gekozen wordt.’

    Strategie 1: aanvulling zonnewarmte met all-electric en warmtepompen
    Woonwijken kunnen volgens Holland Solar verwarmd worden met elektrische warmtepompen en boilers. Deze strategie is geschikt voor locaties waar een warmtenet niet mogelijk of wenselijk is en waar woningen geschikt te maken zijn voor warmtepompen.

    ‘Een nadeel van deze strategie is het ontstaan van grote elektrische vraagpieken. Er is immers te verwachten dat de elektrische verwarmingssystemen tegelijkertijd aangaan wanneer de buitentemperatuur daalt’, schrijft Holland Solar. ‘Hiervoor is dus een verzwaring van de elektriciteitsnetten nodig, met ingeschatte kosten die oplopen tot ruim 9 miljard euro per jaar. Een lagere stijging van het elektrisch piekvermogen is met name in de winter voordelig, omdat deze collectieve netkosten zullen dalen. Berenschot stelt dat het inzetten op zonnewarmtesystemen als bron voor warmtepompen kan leiden tot een daling van de elektriciteitspiekvraag met ruim 11 gigawatt. Zonnewarmtesystemen kunnen dus een grote collectieve kostenbesparing opleveren.’

    Strategie 2 en 3: extra bron voor warmtenetten
    Ook bij een strategie met warmtenetten kan zonnewarmte volgens Holland Solar een zinvolle bijdrage leveren. ‘Zonnewarmte kan als schone warmtebron invoeden op het warmtenet. Bij het gebruik van warmte uit de bodem of water kan zonnewarmte een goede rol spelen bij de verplichte regeneratie van de warmte in de bodem of het oppervlaktewater; de bodem zou anders veel te koud worden om in de winter nog voldoende warmte te leveren. Door zonnewarmte de bodem in te voeden, blijft de temperatuur van de bodem of het oppervlaktewater behouden. Deze manier van het compleet inrichten van het warmtesysteem is in het bijzonder effectief voor midden- en lagetemperatuurnetten.’

    Holland Solar is er voorstander van zoveel mogelijk te kiezen voor lagetemperatuurwarmtenetten, zodat er voldoende opties voorhanden zijn om duurzame warmte toe te voegen aan het net. Deze typen toepassingen zullen volgens de brancheorganisatie dan wel goed in de subsidieregeling SDE++ moeten passen; zoals het aantal vollasturen dat substantieel omhoog zou kunnen wanneer er sprake is van een aansluiting op een warmtenet. Een andere toekomstige mogelijkheid is het salderen van warmte via warmtenetten: als de gebruiker warmte overheeft, kan de buurman dat tegen vastgestelde tarieven gebruiken voor zijn douche.

    Strategie 4 en 5: aanvulling zonnewarmte in combinatie met groengas en waterstof
    ?‘Er wordt veel mogelijk met de komst van hernieuwbare gassen zoals groen gas en waterstof’, schrijft Holland Solar. ‘Momenteel is er echter een tekort aan beide gassen. Sowieso zullen deze gassen naar het lijkt blijvend duur zijn, aangezien ze gemaakt worden uit dure dragers zoals elektriciteit en eventueel biomassa. Daarnaast hebben deze stoffen te maken hebben met grote conversieverliezen. Zonnewarmtesystemen maken het sneller mogelijk om te kiezen voor deze 2 strategieën: er is door de inzet van zonnewarmte op veel momenten geen of minder gas nodig voor warmtapwater en ruimteverwarming. Hierdoor daalt de vraag naar duurzame gassen en kan dus de hoeveelheid beschikbare gassen over meer gebouwen verdeeld worden. Hierdoor is het mogelijk om de warmtetransitie te versnellen.’

    Door Edwin van Gastel, Marco de Jonge Baas

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  15. forum rang 10 DeZwarteRidder 25 oktober 2020 08:48
    quote:

    haas schreef op 25 oktober 2020 07:17:

    hoe denken de Groningers over dat Funderingslabel ?
    En kunnen ze dan ook de fundering-herstelkosten claimen?:)

    www.nrc.nl/nieuws/2020/10/19/woningta...
    Ik heb wat adressen gecheckt en het blijkt dat er niks klopt van dit Funderingslabel.

    Ze denken dat bepaalde panden op houten palen staan terwijl dat niet zo is en andersom denken ze dat bepaalde panden op betonnen palen staan terwijl dat niet zo is.
  16. forum rang 10 voda 28 oktober 2020 11:51
    Startschot 19 nieuwe proeftuinen aardgasvrij: warmtenetten voeden met zonnewarmte

    Minister Ollongren heeft 19 gemeenten een rijksbijdrage toegekend voor het aardgasvrij of aardgasvrij-ready maken van een dorp, wijk of buurt. Diverse gemeenten gaan daarbij aan de slag met zonnewarmte.

    De 19 nieuwe proeftuinen zijn onderdeel van het Programma aardgasvrije wijken (PAW). In oktober 2018 zijn de eerste 27 gemeenten gestart met een proeftuin. Bij diverse van die eerste proeftuinen wordt gebruikgemaakt van zonnewarmte, zoals bij de warmtenetten in de wijk Tuinstad in de Noordoostpolder en de wijk Lintdorp op Vlieland.

    Voorstel van 71 gemeenten
    De nu goedgekeurde proeftuinen krijgen in totaal bijna 100 miljoen euro toegekend. Bij alle plannen is nadrukkelijk gekeken naar de uitvoerbaarheid, betaalbaarheid en de betrokkenheid van de bewoners. De belangstelling voor de tweede ronde proeftuinen was groot: in totaal hebben 71 gemeenten een voorstel ingediend. Bij ten minste 2 van de goedgekeurde proeftuinen speelt zonthermie een rol, te weten in de wijk ’t Ecozand in ’s-Hertogenbosch en Zilverkamp in Lingewaard.

    Met de proeftuinen en het kennis- en leerprogramma draagt PAW bij aan de doelstelling uit het Klimaatakkoord om 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen te verduurzamen in de periode tot en met 2030. Binnen het PAW worden naar verwachting circa 50.000 woningen en andere gebouwen verduurzaamd. Met deze tweede ronde komt het aantal proeftuinen in totaal op 46. Die omvatten in totaal circa 35.000 woningen en andere gebouwen.

    Derde ronde in 2021
    Met de toevoeging van 19 nieuwe proeftuinen ontstaat naast meer volume ook meer variatie. Die schuilt onder meer in de beoogde warmtetechnieken, de wijze waarop bewoners meedoen en ook in het type wijken en woningen. Daarnaast zijn proeftuinen geselecteerd vanwege de verbinding met andere opgaven, inclusief klimaatadaptatie en circulair bouwen. De toename van het aantal proeftuinen maakt het mogelijk om beter ‘rode draden’ in kaart te brengen.

    In 2021 volgt een derde ronde proeftuinen. Die wordt onder meer gebaseerd op een evaluatie van deze tweede ronde. In deze derde ronde zal meer nadruk liggen op stapsgewijze oplossingen met een groot CO2-besparingspotentieel. Hiermee kan een goede aanvulling gerealiseerd worden op het huidige palet aan proeftuinen.

    Zonnewarmte voor Zilverkamp
    Met de nu toegekende rijksbijdrage van ruim 4 miljoen euro gaat de gemeente Lingewaard nieuwe stappen zetten om woningen in de wijk Zilverkamp in Huissen aardgasvrij te maken. Daarvoor wordt een open warmtenet aangelegd voor – in eerste instantie – 600 tot 700 woningen. Firan ontwikkelt hiervoor een warmtenet dat gebruikmaakt van aquathermie en zonnewarmte. Daarnaast wordt er een warmteleiding vanuit het nabijgelegen tuinbouwgebied NEXTgarden gerealiseerd. Het warmtenet is dan uiteindelijk inzetbaar voor ruim 2.700 woningen in Zilverkamp.

    Pvt-panelen voor ’t Zand
    Met een rijksbijdrage van ruim 5,4 miljoen euro gaat de gemeente ’s-Hertogenbosch een deel van de wijk ’t Zand aardgasvrij maken. Buurtinitiatief ’t Ecozand, woningcorporaties Zayaz, BrabantWonen en Charlotte van Beuningen, Enexis, Enpuls, Waterschap Aa en Maas en Farent zijn bij het project betrokken. Volgens het plan worden de woningen in het proeftuingebied in de toekomst verwarmd met zonnewarmte. Hiervoor komen pvt-panelen op de daken die én warmte én elektriciteit opwekken. De warmte wordt opgeslagen in de bodem en via een laagtemperatuurwarmtenet verdeeld over de woningen. Warmtepompen vervangen de cv-ketels in de woningen. Hiermee wordt dan de gewenste temperatuur bereikt.

    Als eerste worden een aantal huurwoningen van Zayaz aangepast, natuurlijk in overleg met de bewoners. Als dit succesvol is, wordt het warmtenet verder uitgebreid. De proeftuin duurt 8 jaar. In deze periode komen ook de particuliere woningen en bedrijfspanden aan de beurt. Gebouweigenaren hebben altijd de keuze of zij wel of niet deelnemen.

    Door Edwin van Gastel, Marco de Jonge Baas

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  17. forum rang 10 voda 4 november 2020 14:11
    Aardgasvrij maken van huis mag bewoner niets kosten

    De overheid moet garanderen dat de woonlasten gelijk blijven voor bewoners van wie het huis van het aardgas afgaat. De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie aangenomen van de SP die daartoe oproept. Dit kan leiden tot vertraging in de toch al moeizaam operatie om miljoenen woningen de komende jaren van het aardgasnet los te koppelen, een afspraak uit het Klimaatakkoord.

    Woonminister Kajsa Ollongren (D66) kan de wens van de Kamer naast zich neerleggen, maar dat is niet gebruikelijk bij moties die door een meerderheid zijn aangenomen. Naast de SP waren regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie voor. Ollongrens eigen partij D66 stemde tegen.

    Een overheidsgarantie betekent dat investeringskosten moeten zakken of dat de overheid betere regelingen moet treffen om een eventueel teveel aan stijgende woonlasten te compenseren. Dat is niet van de ene op de andere dag voor elkaar te krijgen. Alle huizen in Nederland, ruim zeven miljoen, moeten in Nederland van het aardgas af zijn in 2050. Er lopen enkele proefprojecten, maar daar zit weinig schot in.

    Het standpunt van het kabinet is dat de totale woonlasten, zoals de hypotheek of huur en energierekening, niet stijgen nadat een huis aardgasvrij is gemaakt. Het idee is dat de energierekening zakt na een investering in andere warmtebronnen, bijvoorbeeld, zonnepanelen en een warmtepomp. Die kostendaling en investering zouden, verspreid over een aantal jaar, tegen elkaar opwegen.

    De Kamer vindt deze 'woonlastenneutraliteit' nu te vrijblijvend geregeld. Temeer daar het gasvrij maken van huizen niet gemakkelijk en vaak duur blijkt te zijn. Het Planbureau voor de Leefomgeving constateerde in augustus dat gelijkblijvende lasten voor huiseigenaren 'vaak niet haalbaar' zijn.

    fd.nl/economie-politiek/1363406/aardg...
1.767 Posts
Pagina: «« 1 ... 74 75 76 77 78 ... 89 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,79 +0,96%
EUR/USD 1,0703 +0,48%
FTSE 100 8.044,81 +0,26%
Germany40^ 18.161,70 +0,13%
Gold spot 2.323,40 +0,06%
NY-Nasdaq Composite 15.696,64 +1,59%

Stijgers

VIVORY...
+26,32%
BAM
+4,73%
PROSUS
+3,52%
ASMI
+3,14%
JUST E...
+3,10%

Dalers

RANDST...
-7,22%
Akzo N...
-6,93%
FASTNED
-4,65%
NSI
-3,89%
Arcelo...
-2,65%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links