Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

  • 0,884 18 apr 2024 11:07
  • -0,077 (-7,96%) Dagrange 0,861 - 0,957
  • 18.102.574 Gem. (3M) 6,4M

Sectornieuws - biotech

6.422 Posts
Pagina: «« 1 ... 260 261 262 263 264 ... 322 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 30 september 2020 12:19
    Flinke verlaging koersdoel Galapagos door Bernstein

    Gepubliceerd op 30 september 2020 12:06 | Views: 481

    Galapagos 11:57
    120,35 -1,60 (-1,31%)

    AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Bernstein verlaagt zijn koersdoel voor biotechnoloog Galapagos van 170 euro naar 115 euro. De beleggingsadviseur wijst daarbij op onzekerheden rond het middel filgotinib in de Verenigde Staten.

    In augustus meldde toezichthouder FDA aan Galapagos-partner Gilead dat filgotinib nog niet klaar is voor goedkeuring in de huidige vorm in de VS. Bij goedkeuring van het medicijn zou Galapagos een mijlpaalbetaling van 100 miljoen dollar ontvangen.

    Bernstein zegt nu dat de outlook voor filgotinib niet erg goed is, met een "sombere commerciële realiteit" rond het middel. Het advies voor Galapagos staat op market perform.

    Overigens werd onlangs nog bekend dat de Europese Commissie filgotinib heeft goedgekeurd voor de behandeling van reumatoïde artritis. Het groene licht volgde kort op de toestemming die Japan gaf voor het op de markt brengen van filgotinib.

    Het aandeel Galapagos noteerde woensdag omstreeks 11.45 uur een min van 1,6 procent op 120,05 euro.
  2. forum rang 10 voda 1 oktober 2020 07:23
    Kiadis plaatst voor 5 miljoen euro aan obligaties

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Kiadis Pharma NV
    1,562 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Kiadis Pharma heeft voor 5 miljoen euro aan converteerbare obligaties geplaatst bij Kreos Capital. Dat maakte het biotechbedrijf met een notering in Amsterdam en Brussel donderdag voorbeurs bekend.

    Tegelijkertijd doet Kreos afstand van 5 miljoen euro aan terugbetalingsverplichtingen onder de Kreos-schuldfaciliteit die Kiadis was aangegaan in 2017 en 2018. Als gevolg van de plaatsing van de obligaties is het uitstaande bedrag onder de Kreos-schuldfaciliteit afgenomen tot 1,6 miljoen euro.

    "De herstructurering van onze schuld bij Kreos verlaagt onze cash burn", aldus CEO Arthur Lahr in een toelichting. "We betaalden tot op heden aan Kreos 1,9 miljoen euro per kwartaal in contanten aan aflossingen van hoofdsom en rente. Deze converteerbare obligaties maken een eind aan deze betalingen tot ver in 2021 en verminderen onze resterende schuldenlast bij Kreos tot 1,6 miljoen euro."

    De obligaties zijn niet-beursgenoteerd, zullen a pari worden uitgegeven en zullen een coupon van 9,00 procent per jaar hebben, waarbij de rente op de obligaties wordt uitgesteld tot op de eindvervaldag.

    De obligaties en de coupon kunnen worden omgezet in gewone aandelen Kiadis met een conversieprijs van 2,00 euro. De obligaties vervallen op 30 september 2021, maar deze vervaldatum kan door Kreos worden verlengd tot 30 september 2022.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  3. forum rang 10 voda 1 oktober 2020 15:41
    Johnson & Johnson rondt overname Momenta af

    (ABM FN-Dow Jones) Johnson & Johnson heeft de overname van Momenta Pharmaceuticals voor ongeveer 6,5 miljard dollar in contanten afgerond. Dit kondigde de Amerikaanse farmaceut donderdag aan.

    Johnson & Johnson betaalde 52,50 dollar per aandeel Momenta.

    Dankzij deze overname versterkt dochterbedrijf Janssen Pharmaceuticals zijn leidende positie op het gebied van zeldzame auto-immuunziekten, aldus Johnson & Johnson.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  4. forum rang 10 voda 1 oktober 2020 16:45
    Europese waakhond begint met beoordeling door Nederland gekocht coronavaccin

    De beoordeling van het eerste Europese vaccin tegen corona is begonnen. De eerste onderzoeksresultaten van het Oxfordvaccin van AstraZeneca zijn aangeleverd bij het Europees Geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP. Het Nederlands College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zit namens Nederland in dit comité.

    Chris van Mersbergen 01-10-20, 15:37 Laatste update: 16:29

    Het Oxfordvaccin is een van de vaccins dat door Nederland is aangekocht, samen met de andere EU-lidstaten. Nederland zou de beschikking kunnen krijgen over ruim 15 miljoen doses van het middel.

    De beoordeling van het vaccin tegen COVID-19 verloopt volgens een zogenoemde ‘rolling review’, meldt het CBG. Dat betekent dat er niet wordt gewacht tot het complete onderzoek is afgerond, maar dat de vaccinontwikkelaars nu al de eerste gegevens delen. De rest van de onderzoeksresultaten wordt hierna in stapjes aangeleverd.

    De resultaten die AstraZeneca en de universiteit van Oxford nu delen, zijn laboratoriumgegevens. Hierbij is onderzocht in hoeverre het vaccin het immuunsysteem helpt om antilichamen op te bouwen tegen het coronavirus. De resultaten van de studies onder mensen volgen later.

    Lichte verrassing
    Het nieuws van het CBG komt als een lichte verrassing, omdat juist een deel van die studies die AstraZeneca en Oxford bij vrijwilligers doen, stil liggen. Onlangs werden er bij een proefpersoon van de vaccinstudie onverklaarbare neurologische klachten geconstateerd. Het zou gaan om myelitis transversa, een zeldzame ruggenmergontsteking.

    De Britse gezondheidsautoriteit gaf AstraZeneca en Oxford al snel toestemming om de studies te hervatten, maar de Amerikaanse FDA heeft dat nog altijd niet gedaan. Zij willen zeker weten wat de relatie van de ruggenmergontsteking met het vaccin is. Van de in totaal 50.000 deelnemers van de fase 3-studie wonen er zo’n 30.000 in de VS, meer dan de helft dus.

    Het CBG maakt in een persbericht wel melding van het korte stilleggen van de tests vorige maand, maar gaat niet in op het feit dat de proeven in de VS nog altijd niet zijn hervat. De Nederlandse geneesmiddelenautoriteit kondigde eerder in reactie op vragen van deze site al wel aan strenger naar myelitis transversa en verwante aandoeningen te gaan kijken.

    Handelsvergunning
    Om een nieuw medicijn of vaccin op de markt te brengen, moet een firma een handelsvergunning aanvragen. Het geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP van het Europese Medicijnagentschap (EMA) beoordeelt daarvoor alle gegevens over werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit, meldt het CBG. Die moeten normaal gesproken allemaal tegelijkertijd worden ingediend.

    Bij een ‘rolling review’ deelt een bedrijf informatie terwijl de onderzoeken nog lopen. Zo kunnen de autoriteiten eerder starten met de beoordeling. Dat levert volgens het CBG tijdwinst op zonder dat er delen van het onderzoek worden overgeslagen.

    Het CBG verwacht dat de beoordeling ‘aanzienlijk sneller’ kan verlopen, ‘zonder concessies op de beoordeling van de kwaliteit, veiligheid en effectiviteit van het vaccin’. Wanneer er een marktvergunning kan worden afgegeven, is nog niet bekend.

    www.ad.nl/binnenland/europese-waakhon...
  5. forum rang 10 voda 1 oktober 2020 16:47
    LIVE | Aantal geregistreerde besmettingen gestegen met 3252, Sanquin heeft medicijn klaar

    LIVEBLOG CORONA
    Het aantal geregistreerde coronabesmettingen is in 24 uur tijd gestegen met 3252.Het totale aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald, van 701 tot 691. Voor heel Nederland geldt een dringend advies om in de publieke ruimte een mondkapje te dragen. Ook leerlingen in het voortgezet onderwijs moeten waarschijnlijk in de gangen en tijdens de pauze een mondkapje gaan dragen. Lees in dit liveblog alles over het coronavirus. Het liveblog van de afgelopen dagen lees je hier terug.

    Binnenlandredactie 1 okt. 2020 Laatste update: 16:29

    Bloedbank Sanquin heeft 8800 doses gereed van een medicijn, gemaakt uit plasma van voormalige coronapatiënten, dat kwetsbare mensen tijdelijk bestand moet maken tegen het coronavirus. Sanquin bevestigt een bericht van Hart van Nederland daarover. Het gaat niet om een vaccin, want dat laat het lichaam zelf antistoffen tegen het virus aanmaken. Het is een medicijn dat de antistoffen bevat en maar tijdelijk werkt.

    Er moet nog een procedure worden afgesproken met het gezondheidsministerie, maar daarna moet het testen van de nieuwe remedie al snel beginnen.

    Sanquin zamelde plasma in van 16.000 donoren die Covid-19 hebben gehad en dus antistoffen in zich dragen. Een tegenvaller was echter dat de werking daarvan korter duurde dan gehoopt.

    Er is nu 6000 kilo geschikt plasma verzameld, maar het moet zeker 30.000 kilo worden. Sanquin zamelt daarom nog steeds bloed in

    www.ad.nl/buitenland/live-aantal-gere...
  6. Jesse L. Livermore 2 oktober 2020 12:36
    EMA accepts regulatory submission for avalglucosidase alfa, a potentially new standard of care enzyme replacement therapy for Pompe disease

    • Avalglucosidase alfa, an investigational enzyme replacement therapy for patients with Pompe disease, reaches its first important regulatory milestone
    • Pompe disease affects an estimated 50,000 people worldwide
    • Submission based on positive data from two trials including both infantile-onset and late-onset Pompe disease patients
    • Regulatory approval in Europe anticipated in the second half of 2021
    • Milestone builds on company’s 20+ year commitment to the Pompe disease community
    • Avalglucosidase alfa receives Promising Innovative Medicine designation in UK, adding to U.S. Breakthrough Therapy designation received earlier this year

    PARIS – October 2, 2020 –The European Medicines Agency (EMA) has accepted for review the Marketing Authorization Application (MAA) for avalglucosidase alfa, for long-term enzyme replacement therapy for the treatment of patients with Pompe disease (acid a-glucosidase deficiency). Avalglucosidase alfa is an investigational enzyme replacement therapy, which, if approved, would offer a potential new standard of care for patients with Pompe disease.
    Pompe disease is a rare, degenerative muscle disorder that can impact an individual’s ability to move and breathe. It affects an estimated 50,000 people worldwide and can manifest at any age from infancy to late adulthood.

    The MAA is based on positive data from two trials:

    • Phase 3, double-blind, comparator-controlled, pivotal COMET trial, which evaluated the safety and efficacy of avalglucosidase alfa compared to alglucosidase alfa (standard of care) in patients with late-onset Pompe disease. Results from this trial were presented during a Sanofi-hosted virtual scientific session in June 2020.
    • Phase 2 mini-COMET trial, which evaluated the safety and exploratory efficacy of avalglucosidase alfa in patients with infantile-onset Pompe disease previously treated with alglucosidase alfa. Results from this trial were presented at the WORLDSymposium, in February 2020.

    Pompe disease is caused by a genetic deficiency or dysfunction of the lysosomal enzyme acid alpha-glucosidase (GAA), which results in build-up of complex sugars (glycogen) in muscle cells throughout the body. The accumulation of glycogen leads to irreversible damage to the muscles, including respiratory muscles, such as the diaphragm muscle that supports the lungs, and other skeletal muscles that affect mobility. Avalglucosidase alfa is designed to improve the delivery of GAA enzyme into the lysosomes of muscle cells to breakdown glycogen and help address respiratory impairment, as well as decreased muscle strength and function (i.e. mobility), which are critical manifestations of Pompe disease.

    The Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency in the UK has granted Promising Innovative Medicine designation for avalglucosidase alfa, an early indication that the investigational therapy is a promising candidate for the Early Access to Medicines Scheme in the UK.i

    The U.S. Food and Drug Administration has granted Breakthrough Therapy and Fast Track designations to avalglucosidase alfa.
    Delivery of GAA to Clear Glycogen

    To reduce the glycogen accumulation caused by Pompe disease, the GAA enzyme must be delivered into the lysosomes within muscle cells. Research led by Sanofi has focused on ways to enhance the delivery of GAA into the lysosomes of muscle cells by targeting the mannose-6-phosphate (M6P) receptor that plays a key role in the transport of GAA.

    Avalglucosidase alfa is designed with approximately 15-fold increase in M6P content, compared to alglucosidase alfa, and aims to help improve cellular enzyme uptake and enhance glycogen clearance in target tissues.ii The clinical relevance of this difference has not been confirmed.

    Avalglucosidase alfa is currently under clinical investigation and its safety and efficacy have not been evaluated by any regulatory authority worldwide.

    Met dank aan Uniek voor het plaatsen op het maanddraadje.

    Groeten,

    Jesse Livermore

    PS L'histoire se répète
  7. forum rang 4 Wadloper 2 oktober 2020 12:38
    quote:

    Jesse L. Livermore schreef op 2 oktober 2020 12:36:

    EMA accepts regulatory submission for avalglucosidase alfa, a potentially new standard of care enzyme replacement therapy for Pompe disease

    • Avalglucosidase alfa, an investigational enzyme replacement therapy for patients with Pompe disease, reaches its first important regulatory milestone
    • Pompe disease affects an estimated 50,000 people worldwide
    • Submission based on positive data from two trials including both infantile-onset and late-onset Pompe disease patients
    • Regulatory approval in Europe anticipated in the second half of 2021
    • Milestone builds on company’s 20+ year commitment to the Pompe disease community
    • Avalglucosidase alfa receives Promising Innovative Medicine designation in UK, adding to U.S. Breakthrough Therapy designation received earlier this year

    PARIS – October 2, 2020 –The European Medicines Agency (EMA) has accepted for review the Marketing Authorization Application (MAA) for avalglucosidase alfa, for long-term enzyme replacement therapy for the treatment of patients with Pompe disease (acid a-glucosidase deficiency). Avalglucosidase alfa is an investigational enzyme replacement therapy, which, if approved, would offer a potential new standard of care for patients with Pompe disease.
    Pompe disease is a rare, degenerative muscle disorder that can impact an individual’s ability to move and breathe. It affects an estimated 50,000 people worldwide and can manifest at any age from infancy to late adulthood.

    The MAA is based on positive data from two trials:

    • Phase 3, double-blind, comparator-controlled, pivotal COMET trial, which evaluated the safety and efficacy of avalglucosidase alfa compared to alglucosidase alfa (standard of care) in patients with late-onset Pompe disease. Results from this trial were presented during a Sanofi-hosted virtual scientific session in June 2020.
    • Phase 2 mini-COMET trial, which evaluated the safety and exploratory efficacy of avalglucosidase alfa in patients with infantile-onset Pompe disease previously treated with alglucosidase alfa. Results from this trial were presented at the WORLDSymposium, in February 2020.

    Pompe disease is caused by a genetic deficiency or dysfunction of the lysosomal enzyme acid alpha-glucosidase (GAA), which results in build-up of complex sugars (glycogen) in muscle cells throughout the body. The accumulation of glycogen leads to irreversible damage to the muscles, including respiratory muscles, such as the diaphragm muscle that supports the lungs, and other skeletal muscles that affect mobility. Avalglucosidase alfa is designed to improve the delivery of GAA enzyme into the lysosomes of muscle cells to breakdown glycogen and help address respiratory impairment, as well as decreased muscle strength and function (i.e. mobility), which are critical manifestations of Pompe disease.

    The Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency in the UK has granted Promising Innovative Medicine designation for avalglucosidase alfa, an early indication that the investigational therapy is a promising candidate for the Early Access to Medicines Scheme in the UK.i

    The U.S. Food and Drug Administration has granted Breakthrough Therapy and Fast Track designations to avalglucosidase alfa.
    Delivery of GAA to Clear Glycogen

    To reduce the glycogen accumulation caused by Pompe disease, the GAA enzyme must be delivered into the lysosomes within muscle cells. Research led by Sanofi has focused on ways to enhance the delivery of GAA into the lysosomes of muscle cells by targeting the mannose-6-phosphate (M6P) receptor that plays a key role in the transport of GAA.

    Avalglucosidase alfa is designed with approximately 15-fold increase in M6P content, compared to alglucosidase alfa, and aims to help improve cellular enzyme uptake and enhance glycogen clearance in target tissues.ii The clinical relevance of this difference has not been confirmed.

    Avalglucosidase alfa is currently under clinical investigation and its safety and efficacy have not been evaluated by any regulatory authority worldwide.

    Groeten,

    Jesse Livermore

    PS L'histoire se répète
    Encore trop tard ?
  8. forum rang 10 voda 2 oktober 2020 15:25
    Hoe Galapagos' aanval op het best verkochte medicijn ter wereld mislukte

    Thieu Vaessen FD, 02 Oktober 2020

    Biotechbedrijf Galapagos dacht goud in handen te hebben met zijn reumamedicijn filgotinib. Maar op het allerlaatste moment bleek dat het middel toch nog niet de Amerikaanse markt op mag. Een zware tegenvaller, die de koers van Galapagos hard heeft geraakt. Hoe kon het zo misgaan?

    See PDF

    fd.nl/weekend/1357855/hoe-galapagos-a...
  9. forum rang 10 voda 2 oktober 2020 15:50
    'Fabrikant coronatest Qiagen ontwijkt grootschalig belastingen'

    Qiagen, de Duitse fabrikant van coronatests die statutair in Nederland is gevestigd, heeft volgens onderzoeksorganisatie Somo sinds 2010 miljoenen euro's aan belasting ontweken met behulp van interne leningen. Het biotechbedrijf gebruikte hiervoor constructies in Ierland, Luxemburg en Malta, aldus onderzoek van Somo.

    In het vrijdag gepubliceerde onderzoek brengt Somo twee ontwijkingsroutes in kaart. In de eerste constructie maakte de multinational gebruik van mismatches tussen de belastingstelsels van aanvankelijk Luxemburg en de Verenigde Staten en later Luxemburg en Ierland, aldus Somo.

    Kunstmatige structuur
    Het onderzoek laat zien dat Qiagen met deze opzet tussen 2010 en 2018 een winst van $438 mln (ruim €373 mln) behaalde, waarover het slechts $4 mln (zo'n €3,4 mln) belasting betaalde, in Luxemburg. Nederland of Duitsland liepen respectievelijk €93 mln of €110 mln winstbelasting mis, stelt Somo, afhankelijk van hoe de interne leningen zouden zijn opgezet zonder de kunstmatige structuur.

    De tweede route die het onderzoek schetst, loopt via Malta en Luxemburg. Ook hier zijn Duitsland of Nederland erbij ingeschoten, aldus Somo. Deze keer voor €49 mln over de periode 2010-2018.

    Publieke financiering
    Somo noemt het schrijnend om te zien dat een bedrijf als Qiagen 'grootschalig' belasting ontwijkt en overheden inkomsten onthoudt, terwijl de gezondheidszorg door de coronacrisis wereldwijd onder financiële druk staat. Het wijst er daarbij op dat het biotechbedrijf op grote schaal publieke financiering heeft gekregen. De organisatie roept de Europese Commissie op de mogelijkheden om belasting te ontwijken weg te nemen.

    Qiagen maakte geen gebruik van de mogelijkheid die Somo naar eigen zeggen bood om op het onderzoek te reageren. De onderneming behaalde vorig jaar een omzet van €1,3 mrd met wereldwijd 5200 werknemers. De winst in het tweede kwartaal van 2020 bedroeg €77 mln, een verdubbeling ten opzicht van deze periode vorig jaar.

    Passend evenwicht
    In een reactie tegenover het FD zegt het bedrijf zaken te doen met de grootst mogelijke integriteit en zich strikt aan de wet te houden. 'Dit omvat uiteraard de naleving van toepasselijke belastingwetten', schrijft een woordvoerder in een email.

    'Zoals veel bedrijven streeft Qiagen ernaar om zijn wereldwijde belastingpositie te optimaliseren in strikte naleving van de toepasselijke regels die zijn opgesteld door wetgevers', aldus de mail. 'Daarbij proberen we altijd een passend evenwicht te vinden tussen bedrijfs-, werknemers- en aandeelhoudersbelangen enerzijds en het publieke belang anderzijds.'

    fd.nl/ondernemen/1359212/fabrikant-co...
  10. forum rang 10 voda 5 oktober 2020 13:51
    Bristol Myers Squibb neemt MyoKardia over

    (ABM FN-Dow Jones) Bristol Myers Squibb neemt MyoKardia over voor 13,1 miljard dollar, of 225 dollar per aandeel. Dit maakten de twee farmaceutische bedrijven maandag bekend.

    De transactie wordt gesteund door de besturen van Bristol Myers Squibb en MyoKardia en wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van 2020 afgerond.

    Met de overname versterkt Bristol Myers Squibb zijn pijplijn aan cardiovasculaire behandelingen.

    Ook verwacht Bristol Myers Squibb dat de overname leidt tot een aanzienlijke groei op de middellange en lange termijn. In 2021 en 2022 wordt een beperkte impact op de aangepaste winst per aandeel verwacht door de transactie.

    Vanaf 2023 moet de overname van MyoKardia gaan bijdragen aan de winst, aldus Bristol Myers Squibb.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  11. forum rang 10 voda 5 oktober 2020 16:08
    Stukjes mens uit de printer: eerste resultaten met bioprinten zijn veelbelovend

    WETENSCHAP
    Een versleten meniscus of zieke lever vervangen voor een geprint exemplaar. Bij het UMC in Utrecht werken ze aan een razendsnelle 3D-printer die dit mogelijk moet maken.

    Kaj van Arkel < 04-10-20, 16:00

    Donororganen zijn schaars. Zo schaars dat in Nederland jaarlijks ruim honderd patiënten de wachttijd niet overleven. Daarom zoeken wetenschappers naar manieren om nieuwe nieren, levers en longen in het laboratorium te ontwikkelen.

    Een mogelijke manier is het 3D-printen van menselijk materiaal, ook wel bioprinten genoemd. Hierbij worden levende cellen en hulpstoffen in precieze laagjes op elkaar geplakt, zodat nieuw weefsel ontstaat. Maar dit proces is traag, waardoor de overlevingskans van de cellen sterk vermindert.

    Riccardo Levato, onderzoeker biofabrication en regeneratieve geneeskunde bij het UMC Utrecht, heeft een methode ontwikkeld om dit probleem te verhelpen. Samen met onderzoekers van de universiteit van Lausanne in Zwitserland werkt hij aan een nieuwe technologie die ‘volumetrisch bioprinten’ heet. Deze printmethode maakt geen gebruik van de laagjestechniek, maar van laserlicht en lichtgevoelige gel. En dat maakt hem razendsnel. ,,Iets wat met een klassieke 3D-printer een uur duurt om te printen, is met deze printer in 30 seconden klaar’’, aldus Levato.

    Hologram
    Het werkt als volgt. Eerst worden bij een patiënt of donor cellen afgenomen. Die cellen worden in een laboratorium onder de juiste omstandigheden opgekweekt. Na enige tijd worden de ‘geoogste’ cellen gemengd met een vloeibare gel, die stolt als hij in contact komt met laserlicht. Dit mengsel wordt in een draaibare container gestopt en vervolgens vanuit verschillende hoeken belicht, waardoor in de gel een driedimensionaal beeld ontstaat. ,,Dit beeld lijkt in zekere zin op een hologram’’, legt Levato uit. ,,Daar waar het hologram verschijnt, stolt de gel en vormt zich een model.’’

    De niet gestolde vloeistof kan worden weggespoeld, waarna het geprinte voorwerp overblijft. Dat is daarmee niet meteen klaar voor gebruik. ,,De in het object aanwezige cellen moeten eerst rijpen in het laboratorium’’, zegt Levato. ,,Als je bijvoorbeeld een lever wil maken, moet het geprinte weefsel er niet alleen uitzien als een lever, maar ook functioneren als een lever. Dat kan met het toevoegen van specifieke voedingstoffen en moleculen die de cellen vertellen hoe ze zich moeten gedragen.’’

    De blauwdrukken van de 3D-modellen kunnen op een computer worden ontworpen. Ook is het mogelijk om CT- en mri-scans van lichaamsdelen te gebruiken. De software van de printer zet de beelden om in licht.

    Op dit moment is Levato al in staat om weefsel van twee bij twee centimeter te printen. Uiteindelijk hoopt de onderzoeker grotere weefsels en zelfs organen te fabriceren, waarop nieuwe medicijnen en behandelingen kunnen worden getest. Hierdoor zou er mogelijk een einde kunnen komen aan dierproeven. Proefdieren worden nu vaak gebruikt om de veiligheid van medicijnen te onderzoeken.

    Kankerpatiënten
    Maar ook voor de mens betekent het minder experimenten. De techniek maakt het namelijk mogelijk om kopieën van weefsels van individuele patiënten te maken, zodat artsen een behandeling kunnen testen zonder de patiënt hieraan bloot te stellen. Als voorbeeld noemt Levato kankerpatiënten: ,,Met cellen van kankerpatiënten kunnen behandelaars het zieke weefsel namaken en vervolgens in het laboratorium bepalen welke middelen de tumor het meest remmen. Hierdoor blijft de patiënt een hoop bijwerkingen bespaard en kunnen de behandelkosten ook lager uitvallen.’’

    Levato’s bioprinter brengt ook het printen van hele organen een stap dichterbij. In de toekomst moet het mogelijk zijn om zieke of versleten lichaamsdelen te vervangen voor geprinte exemplaren. Omdat die gemaakt worden van eigen cellen is de kans op afstoting kleiner. Dit kan patiënten uiteindelijk onafhankelijk maken van donororganen.

    Maar zo ver is het nog lang niet, benadrukt de onderzoeker. ,,Om grotere weefsels of zelfs organen te printen, moet je veel celmateriaal afnemen en kweken. Hoe groter het weefsel, hoe meer cellen je nodig hebt. Daarnaast is de doorbloeding een obstakel. Zonder bloedtoevoer sterven grote weefsels en organen snel af.’’

    Er zijn heel wat hordes te overwinnen voordat echt op geprint weefsel geëxperimenteerd kan worden. Met name op biologisch vlak. ,,Onze technische kennis over de printer ontwikkelt zich sneller dan onze kennis over de biologie van geprint weefsel’’, zegt Levato. „De uitdaging waar we nu voor staan, is om te leren begrijpen hoe cellen zich gedragen in een geprint 3D-object. Welke voedings- en hulpstoffen moeten we toevoegen of juist eruit weg- laten om de cellen zich te laten gedragen zoals we dat voor ogen hebben? Het is een veelbelovende techniek, maar we hebben nog een hoop vragen te beantwoorden.’’

    Voor meer, zie link:

    www.ad.nl/wetenschap/stukjes-mens-uit...
  12. forum rang 10 voda 6 oktober 2020 09:25
    Tekort aan virusremmer remdesivir tegen corona

    Nederland kampt met een tekort aan remdesivir, de bekendste virusremmer voor patiënten met ernstige covid-19. Ziekenhuizen kunnen het medicijn op dit moment niet bestellen, zo melden het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid in reactie op vragen van het FD.

    'Het is heel erg vervelend', zegt een woordvoerder van het ministerie van VWS. 'Wij zijn al weken in gesprek met de Europese Commissie om meer remdesivir deze kant op te krijgen.' De Europese Commissie koopt remdesivir centraal in en regelt de verdeling over de lidstaten. Bij het RIVM en VWS is het onbekend of er ook in andere Europese landen tekorten zijn.

    Eerste medicijn tegen covid-19
    Remdesivir is eind juni als eerste medicijn tegen covid-19 goedgekeurd door het Europese Medicijnenagentschap. Patiënten herstellen gemiddeld sneller dankzij het middel, dat ooit is ontwikkeld tegen hepatitis C en ebola. Ook de met het coronavirus besmette Amerikaanse president Donald Trump krijgt de virusremmer toegediend.

    De tekorten doen zich voor op een ongelukkig moment. Het aantal mensen van wie is vastgesteld dat ze zijn besmet met het coronavirus, neemt hard toe. Ook het aantal patiënten dat met covid-19 in een Nederlands ziekenhuis is opgenomen, stijgt hard: in 24 uur tijd van 810 naar 892. Van hen liggen er 177 op de intensive care.

    'Onprettig, niet alarmerend'
    Remdesivir is in principe alleen bestemd voor patiënten die op verpleegafdelingen van een ziekenhuis zijn opgenomen (niet op de ic) en die kampen met ademhalingsmoeilijkheden. Dat betekent dat op dit moment maximaal 715 mensen (892 min 177) in aanmerking komen voor een behandeling met remdesivir, normaal gesproken gedurende vijf dagen.

    Artsen zeggen vooralsnog niet gealarmeerd te zijn door de moeilijke leverbaarheid van remdesivir. De tekorten zijn 'onprettig, maar geen ramp', aldus Mark de Boer, internist-infectioloog van het LUMC in Leiden. De Boer speelt een belangrijke rol bij het opstellen van de behandelrichtlijnen voor covid-19-patiënten. Uit wetenschappelijke studies blijkt volgens De Boer niet dat remdesivir mensenlevens redt. Wel kan het medicijn de behandelduur van patiënten bekorten.

    Per patiënt
    Het is niet de eerste keer dat Nederland kampt met tekorten die de bestrijding van de coronapandemie bemoeilijken. Eerder was sprake van een gebrek aan mondkapjes, beademingsapparatuur en ic-bedden. De GGD's hebben nog altijd te maken met een tekort aan testcapaciteit.

    Ziekenhuizen kunnen remdesivir per patiënt aanvragen bij de RIVM-afdeling die de verdeling in Nederland regelt. Zondag zijn de laatste doses verstuurd en is de ziekenhuizen gemeld dat nieuwe bestelling niet meer mogelijk waren. De ziekenhuizen houden zelf geen of alleen heel kleine voorraden van het middel aan.

    Het tekort aan remdesivir is volgens VWS geen verrassing aangezien er een wereldwijde schaarste is door de grote vraag naar het middel. Het RIVM meldde vrijdag al dat de Europese voorraad remdesivir 'beperkt' is.

    Gilead voert productie op
    Remdesivir is een middel van het Amerikaanse farmaconcern Gilead. De Verenigde Staten kochten eerder dit jaar 500.000 doses op, waardoor de schaarste elders in de wereld toenam. Gilead GILD$63,60+2,30% voert de productie van de virusremmer momenteel sterk op. Dat moet er toe leiden dat de onderneming later deze maand aan de wereldwijde vraag naar de virusremmer kan voldoen. Eind dit jaar wil de onderneming voldoende remdesivir maken (of laten maken bij andere producenten) voor de behandeling van twee miljoen patiënten.

    fd.nl/economie-politiek/1359433/tekor...
  13. forum rang 10 voda 6 oktober 2020 16:10
    Bedreigde chloroquineproducent Ace Pharmaceuticals bekomt van de schrik

    Twee weken geleden stond er plotseling nog ongewenst bezoek voor de deur bij Ace Pharmaceuticals in Zeewolde. Op 'een dwingende manier' vroeg de bezoeker of directeur Jan Willem Popma even een boodschappentas kon vullen met chloroquine, het geneesmiddel dat begin dit jaar ook in Nederland een belangrijke rol speelde als medicijn tegen covid-19. 'Dat bezoek riep de nodige herinneringen op aan de hectische tijd begin dit jaar', zegt Popma.

    Het tot dan toe onbekende Ace Pharmaceuticals was in maart plotseling landelijk nieuws. Op iedere hoek van het pand van 7000 vierkante meter was een politiewagen geposteerd, want Ace was geclassificeerd als 'een vitaal bedrijf'. De onderneming met 150 werknemers was de enige producent in Nederland van chloroquine.

    'Aanhangers' van chloroquine
    De recente bezoeker had kennelijk niet meegekregen dat de rol van chloroquine in de strijd tegen de coronapandemie inmiddels is uitgespeeld. Niet effectief genoeg, te veel bijwerkingen. Of misschien behoorde hij tot de 'aanhangers' — zoals Popma ze noemt — van chloroquine. Onder die aanhangers is ook de Amerikaanse president Donald Trump, die chloroquine lang is blijven propageren als oplossing voor de coronapandemie.

    In de tweede helft van maart nam de belangstelling voor Ace onaangename vormen aan, zo vertelt Popma, een lange man in een wit overhemd met donkere knopen, die met zachte stem spreekt. Als enige producent van chloroquine had het bedrijf de nodige publiciteit gekregen. Vervolgens meldde zich de ene na de andere belangstellende in Zeewolde en zelfs bij Popma thuis. Het waren 'vage types', jong en in dure auto's.

    'Gooi maar vol'
    'Ze belden aan, terwijl de motor van hun auto nog draaide en de kofferbak al openstond. ''Gooi maar vol'', kregen we te horen', vertelt Jan Verwaal, de compagnon van Popma. Maar van kopen aan de deur kon geen sprake zijn. Daarop kregen de verzoeken een steeds dreigender karakter. Hoe was dat? 'Vul dat zelf maar in', zegt Popma. 'Het was niet plezierig.'

    Nadat de twee directeuren van Ace de politie had geïnformeerd, ging het snel. 'Binnen de kortste keren stond het hier vol politie', zegt Verwaal. 'Het was een bizar beeld. Terwijl er bijna geen verkeer op weg was, stonden hier overal politieauto's en huisjes met camera's op palen. Dat onze melding zo serieus werd genomen, gaf wel een gevoel van veiligheid.'

    Zoveel als mogelijk
    Inmiddels blikken de twee mannen met enige verwondering terug. Hoe ze in maart enkele dagen alleen maar tabletten chloroquine maakten. Zoveel als maar mogelijk was met de grondstoffen die ze uit China en India konden bemachtigen. Al het andere werk lag stil. Popma: 'We hadden het gevoel: we gaan Nederland helpen.' Duizenden Nederlandse coronapatiënten kregen het middel in het ziekenhuis.

    Tot begin dit jaar had chloroquine voor Ace geen enkele commerciële betekenis. Het middel is in het verleden ingezet tegen malaria, maar wordt nu alleen nog gebruikt door een kleine groep patiënten met reuma en de ontstekingsziekte Lupus. Ace produceerde zo'n 2000 doosjes per jaar, met ieder dertig tabletten. Verwaal: 'Het is eigenlijk een heel klein product. Goed voor een omzet van misschien €20.000 per jaar. We leggen er geld op toe.'

    Nu chloroquine als coronamedicijn uit de gratie is, zijn er flinke voorraden over. Misschien wel 50.000 doosjes, verspreid over diverse magazijnen en ziekenhuizen. De kans is groot dat die bijna allemaal moeten worden vernietigd. Popma: 'Of er moest een onderzoek komen dat alsnog overtuigend aantoont dat chloroquine wel effectief is tegen covid-19.'

    fd.nl/ondernemen/1359125/bedreigde-ch...
  14. forum rang 10 voda 7 oktober 2020 07:28
    Beoordeling coronavaccins in VS duurt gemiddeld twee maanden

    (ABM FN-Dow Jones) Farmaciebedrijven die een vaccin tegen het coronavirus ontwikkelen hebben na gevorderde studies gemiddeld twee maanden nodig om een aanvraag kunnen indienen voor een noodvergunning in verband met de pandemie. Dat bleek uit een document van medische waakhond FDA.

    President Trump zou de beoordelingsperiode van twee maanden willen overslaan om snel een vaccin te kunnen toedienen bij het Amerikaanse volk. Er zijn momenteel vier potentiële vaccins in vergevorderde onderzoeksfase.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  15. forum rang 8 lucas D 7 oktober 2020 10:12
    •BYFAVO expected to be commercially available in the US before the end of the year

    This announcement contains inside information for the purposes of Article 7 of the Market Abuse Regulation (EU) No 596/2014.

    Cambridge, UK and Indianapolis, US – 6 October 2020: Acacia Pharma Group plc (“Acacia Pharma” or the “Company”) (EURONEXT: ACPH), a commercial stage biopharmaceutical company focused on developing and commercializing novel products to improve the care of patients undergoing serious medical treatments such as surgery, invasive procedures, or chemotherapy, today announced that the US Drug Enforcement Administration (DEA) has designated its procedural sedative BYFAVO™ (remimazolam injection) as a Schedule IV medicine. This designation is the schedule for drugs with a low potential for abuse and low risk of dependence and is consistent with that granted to many other benzodiazepine drugs, including midazolam and diazepam (Valium®).
    BYFAVO received approval from the US Food and Drug Administration (FDA) on 2 July 2020 for the induction and maintenance of procedural sedation in adults undergoing procedures lasting 30 minutes or less. Scheduling by DEA represents the final requirement for BYFAVO to be marketed in the US, with launch expected by the end of 2020.
    “We are grateful to DEA for its timely determination of the scheduling of BYFAVO and are excited to bring this novel product to the US market,” commented Mike Bolinder, Acacia Pharma’s CEO. “We will start the process of labeling and packaging our stock of commercial product immediately so that we can make BYFAVO available to patients as soon as possible. We anticipate the product being available for sale in the US prior to the end of the year. Our first product, BARHEMSYS® (amisulpride injection) for postoperative nausea & vomiting, was launched in August and we are already registering product sales. We are delighted to be able to provide these two medicines to physicians and their patients in the United States.”

  16. forum rang 10 voda 8 oktober 2020 08:39
    Farmaceut vraagt goedkeuring voor coronamiddel dat Trump kreeg

    Gepubliceerd op 8 oktober 2020 08:10 | Views: 1.665

    Pharming 07 okt
    0,95 0,00 (0,00%)

    WASHINGTON (AFN) - De Amerikaanse farmaceut Regeneron heeft bij de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA om goedkeuring gevraagd voor zijn coronatherapie met synthetische antilichamen. Het experimentele medicijn kreeg ook de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag op eigen verzoek ingediend. Trump is vol lof over de behandeling.

    Volgens Trump zou het middel voor alle Amerikanen beschikbaar moeten worden. De president beloofde binnenkort een bevel te zullen ondertekenen dat noodtoestemming voor het middel moet regelen. De president kreeg een enkele dosis antilichamencocktail ingespoten. Trump stelde dat hij zich na toediening binnen 24 uur "geweldig" voelde.

    Regeneron meldde onlangs voorlopige testresultaten met het middel. De cocktail zou de virusniveau's bij patiënten verminderen. Het bedrijf zegt genoeg dosis van de cocktail te hebben om 50.000 patiënten te helpen. In de komende maanden moet dit naar zeker 300.000 dosis worden uitgebreid.

    Farmaceut Eli Lilly vroeg de FDA eerder om goedkeuring om voor noodgevallen zijn experimentele behandeling tegen het coronavirus te mogen gebruiken. Dat middel zou leiden tot minder ziekenhuisopnames bij mensen die besmet zijn geraakt met het virus.

    www.iex.nl/Nieuws/ANP-081020-104/Farm...
  17. forum rang 10 voda 8 oktober 2020 10:27
    Brussel wil 500.000 coronaremmers van Gilead afnemen

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Gilead Sciences Inc
    $ 62,78 0,26 0,42 % NASDAQ
    Gilead Sciences Inc (DE)
    54,34 0,84 1,57 % Frankfurter Wertpapierbörse (Xetra)

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese Commissie en Gilead Sciences hebben een raamwerkcontract ondertekend, waarin de partner van Galapagos minimaal 500.000 doses Remdesivir zal leveren. Dit maakte Brussel donderdagochtend bekend.

    Gilead zal in eerste instantie 500.000 doses leveren aan Brussel met de optie om later nog meer virusremmers te verstrekken.

    Concrete financiële details werden niet gemeld.

    Brussel sloot eerder al vergelijkbare contracten af met andere farmaceuten.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  18. forum rang 10 voda 8 oktober 2020 14:23
    EC koopt meer coronavaccins van Johnson & Johnson

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Johnson & Johnson Inc
    $ 147,81 0,00 0,00 % NYSE
    Johnson & Johnson Inc (DE)
    126,20 1,28 1,02 % Frankfurter Wertpapierbörse (Xetra)

    (ABM FN-Dow Jones) Johnson & Johnson en de Europese Commissie hebben afspraken gemaakt voor de levering van maximaal 200 miljoen coronavaccins. Dit kondigde de Amerikaanse farmaceut donderdag aan zonder financiële details te verstrekken.

    De Europese Commissie heeft echter ook een optie voor de lidstaten om nog eens 200 miljoen extra doses te bestellen.

    "Ik ben blij dat we met Johnson & Johnson overeenstemming hebben kunnen bereiken over de aankoop van 200 miljoen doses vaccin. Dit wordt ons derde contract met een farmaceutisch bedrijf", zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie donderdag in en toelichting.

    De Commissie heeft recent al vergelijkbare afspraken gemaakt met AstraZeneca en Sanofi-GSK. Het is ook in gesprek met CureVac, BioNTech-Pfizer en Moderna.

    Overigens moet het vaccin van Johnson & Johnson nog wel worden goedgekeurd alvorens het geleverd mag worden.

    Volgens Von der Leyen is het essentieel om snel een goed werkend vaccin te hebben, gezien de snelle verspreiding van het coronavirus.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  19. [verwijderd] 11 oktober 2020 21:14

    AP
    NOS Nieuws • Buitenland • Vrijdag, 22:50 • Aangepast Gisteren, 09:03
    Trump had aandelen in farmaceut van door hem geprezen coronamedicijn

    President Trump zet zich in om de experimentele behandeling met antilichamen die hij kreeg tegen covid-19 zo snel mogelijk te laten goedkeuren. De Amerikaanse overheid verwacht eind dit jaar gratis een miljoen doses te kunnen leveren aan de bevolking. Maar het plan roept vraagtekens op.

    Los van de kritiek uit medische hoek dat het nut van het medicijn nog niet onomstotelijk is bewezen, zijn er ook ethische bezwaren. Zo is duidelijk geworden dat de ceo van de producerende farmaceut Regeneron lid is geweest van Trumps golfresort in New York. En dat de twee elkaar regelmatig hebben gesproken over de coronacrisis en dat Trump in het verleden aandelen heeft gehad in het bedrijf.
    'Je wordt er snel beter van'

    De president, die tot begin deze week nog in het ziekenhuis lag, prees onlangs in een Twittervideo de behandeling REGN-COV2 van Regeneron. "We gaan dit medicijn voor je regelen en het wordt gratis", zei hij over de cocktail van antilichamen, die nog in de experimentele fase is. "Je wordt er snel beter van, net zoals ik."
    profielfoto
    Donald J. Trump
    @realDonaldTrump

    A MESSAGE FROM THE PRESIDENT!
    4 dagen geleden

    Trump noemt de behandeling een zegen en stelt dat het hem geholpen heeft te herstellen van covid-19. Die claim is volgens artsen niet hard te maken. De president heeft namelijk nog andere medicijnen gehad en daardoor valt niet met zekerheid te zeggen of REGN-COV2 de doorslag heeft gegeven.
    Veelbelovend

    Dat neemt niet weg dat de behandeling veelbelovend wordt genoemd door specialisten. Het middel is inmiddels getest op zo'n 275 personen, schrijft The Guardian. Dat is veel te weinig om het goed te laten keuren voor grootschalig gebruik, waarschuwen medici in de VS. Toch is dat waar Trump op inzet.

    De president prees eerder medicijnen aan waarvan door de medicijnwaakhond FDA werd betwist of ze effectief zijn tegen covid-19. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen op 3 november lijkt hij erop gebrand versneld medicijnen of zelfs een vaccin tegen de ziekte vrij te geven.
    Operation Warp Speed

    In een radio-interview benadrukte de president nu dat hij de FDA zo snel mogelijk wil overtuigen om het antilichamenmedicijn groen licht te geven. Die toestemming moet gelden voor zowel Regeneron als voor farmaceut Eli Lilly & Co.

    De Amerikaanse overheid heeft in juli een deal gesloten met Regeneron. In het kader van Operation Warp Speed kreeg het bedrijf 450 miljoen dollar voor 300.000 doses van het experimentele medicijn. Het is nog onduidelijk wat de prijs van het medicijn wordt na de gratis fase in de VS.

    Het aandeel Regeneron zit sinds het begin van de coronacrisis in de lift. Volgens de Financial Times is de koers sinds januari met zo'n 60 procent gestegen. Toen duidelijk werd dat de president het gebruikte en het vervolgens prees, schoot het aandeel omhoog.
    Aandelen verkocht

    Wanneer Trump aandelen heeft gekocht in het bedrijf is niet duidelijk. Uit overheidsdocumenten blijkt wel dat hij de aandelen tussen juni 2016 en juni 2017 heeft verkocht. Dat leverde hem een winst op van tussen de 50.000 en 100.000 dollar.

    Analisten zeggen tegen de Financial Times dat de wetenschappelijke expertise van Regeneron doorslaggevend is geweest voor de overheidsdeal, omdat het lukte om binnen een paar maanden een potentieel medicijn te ontwikkelen.
    Nederland

    Overigens heeft het middel REGN-COV2 ook een link met Nederland. Het bedrijf meldt dat de cocktail van antilichamen is getest met behulp van niercellen van een abortus in Nederland in de jaren 70. Dat is opvallend, omdat de regering-Trump tegen abortus is.
6.422 Posts
Pagina: «« 1 ... 260 261 262 263 264 ... 322 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Kostenstijging Pharming een tegenvaller

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links