Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Meest duurzame aandelen van Nederland?

112 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 marique 16 september 2020 14:18
    quote:

    mercurius-adept schreef op 11 september 2020 15:03:

    bedankt voor alle feedback tot nu:

    jammer dat er niet echt 1 lijstje/screening/selectie/index is die echt voor alles goed is qua duurzaam...maar als ik advies van leefloon toepas met combineren lijstjes...dan komt die Carbon lijst er eigenlijk nog best aardig vanaf
    --> bijna geen actueel lijstje zonder Signify Akzo Philips Kpn en Arcadis

    Verder ook jammer dat het gewoon eigen huiswerk zal moeten worden om hard te krijgen wie momenteel het meest zijn best doet te verduurzamen..

    En dat het verrotte lastig is om echt door alle blabla heen te prikken...ook geen goed lijstje voor maar alleen via huisvlijt en kritisch benaderen ;)
    Heb bij iShares onderzocht welke aandelen/bedrijven voor SGE Screened, SGE Enhanced en SRI worden uitverkoren. Hierbij iShares Core MSCI EMU (CEMU) (IE00B53QG562) als 'moeder' genomen.
    Zowel bij Screened als bij Enhanced worden uitgesloten:
    AIRBUS GROUP
    BAYER AG
    DASSAULT AVIATION SA
    EDP ENERGIAS DE PORTUGAL SA
    ENDESA SA
    LEONARDO FINMECCANICA SPA
    PORSCHE AUTOMOBIL HOLDING PREF
    RWE AG
    SAFRAN SA
    THALES SA
    VOLKSWAGEN AG
    VOLKSWAGEN NON-VOTING PREF AG

    Dus 234 van de 246 bedrijven hebben het label GSE van MSCI gekregen. Gelooft u nog in de duurzaamheidscriteria?
    Het onderscheid tussen Screened en Enhanced is een gering verschil in het gewicht van de onderliggende aandelen.
    Geen wonder dus dat het rendementsverschil tussen de twee ESG varianten en de 'moeder' gering is.

    Met de SRI variant ligt het anders. Daarvan zijn maar 52 bedrijven goedgekeurd. Kennelijk worden daar zwaardere eisen aan duurzaamheid gesteld.

    NB
    @mercurius-adapt: het is toch een kleine moeite om een lijst Nederlandse aandelen te maken a.d.h.v. de SRI-varianten?
    iShares MSCI EMU SRI (IE00BJLKK341)
    iShares MSCI Europe SRI (IE00B52VJ196)
    iShares MSCI World SRI (IE00BYX2JD69)
    En kijk ook bij andere etf-aanbieders dan iShares.

  2. forum rang 8 Leefloon 16 september 2020 15:02
    quote:

    marique schreef op 16 september 2020 14:18:

    EDP ENERGIAS DE PORTUGAL SA
    FWIW en ter info een hier verder off-topic buitenlandse aanvulling voor wie toch EDP, met een grote Chinese aandeelhouder na een recente overnamepoging, met duurzaamheid zou willen combineren: EDP Renováveis, van EDP, heeft een eigen notering.

    live.euronext.com/nl/product/equities...
    www.edpr.com/en
    www.beursduivel.be/Forum/2781/Portuge...
  3. Al doende leert men 16 september 2020 16:30
    quote:

    Leefloon schreef op 16 september 2020 12:29:

    [...]
    Je conclusie slaat conceptueel de belangrijkste plank mis. De afhankelijke klant geeft, net zoals bij SaaS, minder of geen controle over dat "vaste" bedrag per maand. Signify heeft er belang bij om dat "vaste" bedrag periodiek te verhogen, wat juist ondersteund kan worden met nieuw armaturen. Aan mogelijke excuses geen gebrek, zoals dat een nieuw armatuur met een nieuwe lamp iets bijdraagt aan milieueisen van de klant. De lampen hoeven dan ook minder lang mee te gaan, wanneer geheel verzorgd en onnadenkend om de zoveel jaar alles contractueel en preventief geüpgraded kan worden.

    Met een "vast" bedrag per maand kun je ouderwets een steeds minder rendabele oude cv-ketel trots 30 jaar in de lucht houden, maar een installatiebedrijf kan je ook commercieel agressiever gaan "ontzorgen" door voor een "iets" hoger "vast" bedrag per maand vaker een modernere cv-ketel, met minder ongeplande onderhoudsinspanningen, te leveren. Met anderzijds een iets lagere energierekening als excuus.

    Jouw mening lijkt alleen op het eerste gebaseerd, wat soms een beetje naïef kan zijn. Je betaalt een "vast" bedrag per jaar, en dan gaat Signify buitengewone inspanningen doen om jouw lichtplan met gloeilampen hopelijk nog 30 jaar mee te laten gaan. Terwijl Signify, of een ICT-bedrijf, commercieel agressiever juist precies het andere zou kunnen gaan doen. De waarheid zal mogelijk meer richting het midden liggen, maar ook dan wordt de 30 jaar losgelaten. Soms onduidelijke jaarlijkse verhogingen van een "vast" bedrag per maand nog daargelaten. Ik weet eveneens niet of klanten de technische levensduur van lampen willen testen of ervaren, wanneer er na 20 jaar steeds vaker iemand van Signify toch een gloeilamp moet komen vervangen.

    Idem dito bij SaaS. Software as a Service. In een kwalijk geval wordt je met een vorm van grote afhankelijkheid met een onbeheersbaar "vast" bedrag per maand overal van verlost. Ook verlost van je geld, maar niet verlost van het contract en zo'n leverancier. Die leverancier kan en zal vaak tegenovergestelde belangen hebben, en ik denk dat een in een maandelijks bedrag verpakte nieuwe, ontzorgende cv-ketel meer oplevert dan een op kosten van de leverancier te vervangen pomp.
    Ik had er inderdaad bij moeten vermelden dat ik daarbij uitga van het 'goede' in een organisatie. Dat wil zeggen, welke liever zijn eigen producten verbetert dan dat zij hun klanten een poot uitdraaien waarna diezelfde klanten vervolgens weglopen naar de concurrent. Dat is naar mijn mening geen duurzame organisatie, daar duurzaamheid zich richt op de lange termijn en niet op korte termijn winsten.
  4. forum rang 6 mercurius-adept 16 september 2020 17:52
    quote:

    marique schreef op 16 september 2020 14:18:

    [...]
    @mercurius-adapt: het is toch een kleine moeite om een lijst Nederlandse aandelen te maken a.d.h.v. de SRI-varianten?
    iShares MSCI EMU SRI (IE00BJLKK341)
    iShares MSCI Europe SRI (IE00B52VJ196)
    iShares MSCI World SRI (IE00BYX2JD69)
    En kijk ook bij andere etf-aanbieders dan iShares.


    Oke, maar na alle drie die indexen net doorgenomen te hebben zie ik niet gelijk bijster veel verschil met uitkomsten research uit openingspost eigenlijk...wel verdere bevestiging algemene beeld

    EMU sri= asml, philips, dsm, Wolters kluwer, akzo, kpn, unibail, vopak
    Europe sri= asml, unilever, dsm, Wolters kluwer, akzo, unibail, vopak
    World sri= asml, unilever, dsm, wolters kluwer, akzo, vopak, dsm, unilever

    Ook nog ingezoomd op low carbon 100 trackers: uit de europe 500 worden de best presterende 100 op gebied van co2 reductie gekozen: unilever, dsm, akzo, philips, ing , nn groep, abn amro

    (Ps Geen enkele grote duurzaamheidsindex lijkt Renewi te bevatten, waarschijnlijk market cap dingetje?)
  5. forum rang 8 Leefloon 16 september 2020 18:50
    quote:

    Al doende leert men schreef op 16 september 2020 16:30:

    Ik had er inderdaad bij moeten vermelden dat ik daarbij uitga van het 'goede' in een organisatie.
    Ah, het heet soms zelfs Light as a Service. Met een ongespecfificeerde 100K blijkt uit www.signify.com/b-dam/signify/nl-nl/l... indirect dat er sprake zal zijn van een 5-jarig contract dat 200K kost, en dat de apparatuur dan ook maar 5 jaar mee hoeft te gaat. Na 5 jaar huurkoop begint het eerste terugverdienen, maar Signify moet dan niet met een verder commercieel begrijpelijk, nieuw lichtplan met modernere, nieuwe lampen komen.

    Een beetje opgedrongen, laagdrempelig voorbeeld van SaaS in de huiskamer is de meuk van Microsoft Office 365, voor "slechts €10 per maand" (of €99 per jaar). Plus eventueel betalen met het gratis aan Microsoft doneren van gegevens van jou en jouw netwerk. En mogelijk, bij eenmaal toegenomen afhankelijk van Office 365, het opgeven van controle over wat deze SaaS na een eerste jaar kost. Nou lijkt €99 per jaar misschien niet veel, maar in werkelijkheid geef je dan via SaaS vrij veel geld uit aan het Office-product van deze leverancier. Waarschijnlijk (veel) meer dan voorheen, met een geleend DVD'tje van de zaak of zo. Er zijn voor sommigen gratis alternatieven, maar het gaat hier even over SaaS.

    *** as a Service komt ongetwijfeld vanuit ICT, wat meer agressieve methodes heeft om de klant met enorme overheadkosten en prutproducten van gecertificeerde, generieke prutsers op te zadelen.

    Bij LaaS zie ik het al bijna voor mij dat de lichtplanconsulent in jaar 5 begint met de vraag of er al is stilgestaan bij een update van het lichtplan in de gangen, waarbij 99,9% van de klanten "nee" zegt en de ontzorgende, mooi uitgelichte lichtplanconsulent daarop vervolgens gezellig voortborduurt.

    Je kunt als klant blijkbaar wel kiezen voor ecolampen, maar dat is dan weer een keuze van de ervoor betalende klant en dan zijn je lampen na 5 jaar misschien vooral makkelijker te recycleren. Uit niets blijkt dat Signify bijzondere dingen doet om de lampen langer dan 5 jaar mee te laten gaan, dus zo´n hypothese lijkt onjuist te zijn. Signify verkoopt primair lampen, en heeft ook operationele en financiële services (huurkoop) ontdekt om marges, omzet en winst te verhogen. Prima hoor; het zijn de klanten die zich *** as a Service laten aansmeren.
  6. forum rang 8 Leefloon 16 september 2020 18:54
    quote:

    mercurius-adept schreef op 16 september 2020 17:52:

    (Ps Geen enkele grote duurzaamheidsindex lijkt Renewi te bevatten, waarschijnlijk market cap dingetje?)
    Kan. Of vooralsnog niet beleggingswaardig genoeg, als Renewi duurzaam genoeg zou zijn? Blijkbaar structureel verlieslatend, dus financieel mogelijk niet duurzaam genoeg voor een ETF.
  7. forum rang 8 Leefloon 22 september 2020 16:21
    quote:

    Leefloon schreef op 17 september 2020 20:10:

    Low Carbon en Climate Change indices, FWIW.
    De Low Carbon (koersindex en herbeleggingsindices). Een dagje vervroegd, om het belang ervan symbolisch te benadrukken? ;-)

    live.euronext.com/en/search_instrumen...
    live.euronext.com/en/product/indices/...

    Er kan worden gefilterd op Trading Location, om de 5 noteringen met hoofdmarkt Euronext Amsterdam te vinden. Of op Issuer Country, wat een extra Nederlands bedrijf oplevert, De samenstelling is uiteraard vaak meer-van-hetzelfde, zonder veel nieuwe inzichten. Voor sommige van de noteringen bestaan holdings, die voor beleggers soms interessanter zouden kunnen zijn dat de grotere notering (bvb. UCB en Tubize, KBC en KBC Ancora).
  8. forum rang 6 haas 23 september 2020 07:59
    ACM pakt greenwashing aan, komt met 5 regels voor ondernemers

    Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) trekt ten strijde tegen misleidende claims over duurzaamheid, oftewel greenwashing. De waakhond heeft voor het eerst regels opgesteld waar ondernemers zich aan moeten houden.

    De vraag naar duurzame producten stijgt, maar consumenten vinden claims over duurzaamheid vaak onbetrouwbaar, ziet de ACM. Dat komt doordat er bedrijven zijn die de duurzaamheid van een product overdrijven, verkeerd weergeven of claims doen die niet kunnen worden bewezen, of gewoon onwaar zijn. ‘Bedrijven moeten eerlijk zijn over duurzaamheid’, stelt de waakhond. ‘Zij mogen alleen duidelijke, waarheidsgetrouwe en relevante duurzaamheidsclaims gebruiken.’

    Behalve dat greenwashing consumenten die duurzaam willen shoppen kan ontmoedigen, kan het volgens de ACM leiden tot concurrentievervalsing. Bedrijven die investeren in de duurzaamheidsvoordelen van hun producten of diensten worden namelijk benadeeld.

    De toezichthouder komt daarom voor het eerst met een ’leidraad duurzaamheidsclaims’, met vijf vuistregels voor bedrijven die gebruikmaken van duurzaamheidsclaims. Het gaat om een concept, waarop bedrijven nog tot 20 oktober 2020 kunnen reageren. Onder ‘duurzaam’ schaart de ACM overigens zowel milieuclaims als ethische claims.

    PS; ondernemingen die duurzaam produceren ? Of die duurzame producten leveren ?
  9. forum rang 6 mercurius-adept 23 september 2020 12:11
    quote:

    Leefloon schreef op 22 september 2020 16:21:

    [...]
    De Low Carbon (koersindex en herbeleggingsindices). Een dagje vervroegd, om het belang ervan symbolisch te benadrukken? ;-)

    live.euronext.com/en/search_instrumen...
    live.euronext.com/en/product/indices/...

    Er kan worden gefilterd op Trading Location, om de 5 noteringen met hoofdmarkt Euronext Amsterdam te vinden. Of op Issuer Country, wat een extra Nederlands bedrijf oplevert, De samenstelling is uiteraard vaak meer-van-hetzelfde, zonder veel nieuwe inzichten. Voor sommige van de noteringen bestaan holdings, die voor beleggers soms interessanter zouden kunnen zijn dat de grotere notering (bvb. UCB en Tubize, KBC en KBC Ancora).
    Huh, deze low carbon index bestond toch eigenlijk al?
    (Snap niet goed wat euronext hiermee toevoegt?)

    Maar verder toch weer beetje interessant voor mij....hier staan nu dus unilver, dsm, philips, relx en stm in, tot de volgende weging
  10. forum rang 8 Leefloon 23 september 2020 12:37
    quote:

    haas schreef op 23 september 2020 07:59:

    PS; ondernemingen die duurzaam produceren ? Of die duurzame producten leveren ?
    Waarschijnlijk beide, inclusief andere vormen van greenwashing en inclusief duurzamer(e) i.p.v. "duurzaam/duurzame". Ondernemingen zullen immers niet terughoudend zijn met claims. Dan mag een "milieuvriendelijke" auto misschien niet meer zo worden verkocht, maar kan een De Kas van Kaat of De Groene Afslag blijven claimen om de aarde positief te beïnvloeden (als je niet meerekent dat jij met je minder milieuonvriendelijke auto helemaal naar De Kas van Kaat of De Groene Afslag, buiten de bebouwde kom, moet).
  11. forum rang 8 Leefloon 23 september 2020 13:06
    quote:

    mercurius-adept schreef op 23 september 2020 12:11:

    Huh, deze low carbon index bestond toch eigenlijk al?
    (Snap niet goed wat euronext hiermee toevoegt?)
    De "nieuwe" Climate-indices zouden vandaag komen, meen ik.

    Euronext doet aan marketing en verkoopt ook indices, en kan deze gevraagd of ongevraagd aan het (eigen) assortiment toevoegen, inclusief een logische beperking tot Euronext-noteringen en met de meest hoogwaardige toegang tot de eigen gegevens.

    Dankzij STMicroelectronics komt Schiphol indirect terug in een lijst, want daar zit STM om ongetwijfeld fiscale redenen. Dat een lijst weinig nieuws toevoegt zal sowieso komen doordat (ongeveer of exact) hetzelfde wordt gebruikt. Spectaculaire nieuwe inzichten zijn niet zomaar te verwachten met redelijk binaire criteria, maar dat vis je eruit met een combinatie van lijsten.
  12. forum rang 6 haas 23 september 2020 13:23
    quote:

    mercurius-adept schreef op 23 september 2020 12:13:

    @haas: denk jij dat de ACM snel succesvol zal gaan worden in die strijd tegen greenwashing?

    Ik vermoed teleurstelling, tenzij accountants er nu niet meer in mee mogen gaan als "hun" bedrijf greenwashing marketing uitingen publiek maakt
    geacht forumlid,
    Ik denk niks. dat gefröbel met wat groen/zwart is,bio, 2 sterren eieren etc etc

    De steeds verfijnder maatstaven geven mij alleen maar zand in de ogen
    ën afneembare transparantie/controleerbaarheid !!

    PS; ik koop de laatste weken Shell in op krs van 11.00 euro
    Daarmee kunnen ook de Groenen voorlopig voort in hun bedrijven/elektrische autos,etc.
  13. forum rang 6 haas 28 september 2020 06:51
    Onderstaande info is uitsluitend info is geen reclame of aanbeveling.
    Er zullen ongetwijfeld meer belegfondsen zijn,mede gestimuleerd door tax voordelen

    nog wat info over duurzaam in Nederland : actiam heeft 'n belegfonds (457 miljoen)
    In de links wat info waarin dit fonds belegd.

    en geeft ook toelichting op de "duurzaamheids waarde" :

    www.actiam.com/nl/fondsinformatie/
    www.actiam.com/4a43d2/siteassets/4_ve...
  14. forum rang 6 haas 29 september 2020 00:53
    quote:

    mercurius-adept schreef op 10 september 2020 10:06:

    Hallo,

    Klopt het dat Signify, Akzo, Philips, Kpn en Arcadis op dit moment de meest duurzame beursgenoteerde (grote) bedrijven van Nederland zijn?

    -->ik zie door de bomen het bos ff niet meer, en mijn Google doet ook beetje gek als ik het probeer uit te zoeken:

    Alvast bedankt voor jullie tips&correcties :)
    Chemsec geeft in 2020 overzicht van 35 GROOTSTE Chemie-bedrijven"meest duurzame bedrijven in de wereld:
    veel leesplezier

    DSM is het meeste groene chemiebedrijf ter wereld. Dat zegt de Zweedse non-profitorganisatie ChemSec na onderzoek bij de 35 grootste chemiebedrijven ter wereld.

    DSM, met het hoofdkantoor in Heerlen, wist met 29 van de 48 haalbare punten de concurrentie achter zich te laten.

    Ranglijst
    ChemSec beoordeelde de 35 grootste chemische bedrijven op hun portfolio aan gevaarlijke producten, inspanningen om te verduurzamen, management en transparantie en controverse.

    chemscore.chemsec.org/reports/
  15. forum rang 6 haas 29 september 2020 16:11
    quote:

    haas schreef op 14 september 2020 09:02:

    Ik vind de vraag 'n beetje "bekrompen ":)
    want in de geglobaliseerde wereld zijn er natuurlijk meer alternatieven op de aandelenbeurs
    Ook buitenlandes bedrijven zijn vaak wereldwijd, en soms ook actief in NL
    bijv.
    Beyond meat(BYN, krs nu 133), ook nwe plant in Zoeterwoude.
    Of Daikin, Japanse bedrijf dat m.n. op op luchtzuiveringssystemen is gespecialiceerd
    In NL is er ook zo'n bedrijf . maar niet beursgenoteerd

    het wordt mij TE duurzaam:
    BYN:
    167,91 USD +16,61 (10,98%)

    even net wat verkocht zie op 165
  16. forum rang 6 mercurius-adept 29 september 2020 17:38
    quote:

    haas schreef op 29 september 2020 00:53:

    [...]

    DSM is het meeste groene chemiebedrijf ter wereld. Dat zegt de Zweedse non-profitorganisatie ChemSec na onderzoek bij de 35 grootste chemiebedrijven ter wereld.

    chemscore.chemsec.org/reports/
    dank!
    (Akzo ook niet slecht trouwens)
112 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0653 +0,09%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.724,90 -0,63%
Gold spot 2.395,31 +0,67%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links