Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het stille leed dat Shell heet

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

67 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 9 september 2020 16:52
    quote:

    Huppeldepepup schreef op 9 september 2020 15:53:

    [...]
    Dat klopt, maar ze hebben wel hun investeringsplannen fors neerwaarts bijgesteld. Ik weet niet wat verstandiger is.
    Dat is dus de grote vraag: is het beter te besparen op investeringen of op dividend. Ik zou het niet zomaar durven zeggen. Investeren in projecten die uiteindelijk niks opleveren is niet beter dan niet investeren. De toekomst zal het uitwijzen. Ik kan eigenlijk alleen maar hopen dat ze bij Shell wel zullen weten waar ze mee bezig zijn. Iets zinnigers durf ik er niet over te zeggen.
  2. Huppeldepepup 9 september 2020 17:35
    quote:

    theo1 schreef op 9 september 2020 16:52:

    [...]

    Dat is dus de grote vraag: is het beter te besparen op investeringen of op dividend. Ik zou het niet zomaar durven zeggen. Investeren in projecten die uiteindelijk niks opleveren is niet beter dan niet investeren. De toekomst zal het uitwijzen. Ik kan eigenlijk alleen maar hopen dat ze bij Shell wel zullen weten waar ze mee bezig zijn. Iets zinnigers durf ik er niet over te zeggen.
    Eens. Tot nog toe heb ik het gevoel dat ze onverstoorbaar en goed bezig zijn. Niet op korte termijn gericht, maar op (zeer) lange. Niet geregeerd door de waan van de dag.
  3. barondehuile 9 september 2020 20:30
    quote:

    BeleggerMetGeduld schreef op 9 september 2020 11:29:

    Dat Shell zijn dividend verlaagd heeft naar $ 0,64 per jaar geeft te denken. Voor Shell was het dividend heilig, dus een verlaging geeft echt aan dat men de handdoek in de ring geworpen heeft. Men gelooft niet meer in de toekomst...en dus ook niet meer dat het vanzelf weer goedkomt (in de zin dat het oude dividend weer gegeven kan worden). Het potentiele aanbod van fossiele brandstoffen is gewoon nog veel te groot. Niets geen Peak Oil!
    Die $ 0,64 is het nieuwe normaal voor de aandeelhouder. Daar passen geen koersen van boven de 20 euro meer bij.
    Als "belegger met geduld" zou je beter moeten weten. Je begrijpt e.e.a. blijkbaar niet. Het ingehouden dividend zit nog steeds in het bedrijf, dus in het aandeel. Waarschijnlijk heel wat slimmer dan bijv. TOTAL, die het dividend handhaaft en hiervoor dus wat schuld opbouwt. Het is maar hoe je het bekijkt. Op termijn zal Shell echt wel weer gelijke tred willen houden met de Europese concurrenten, dus gewoon wachten op betere cijfers. Offers gaan nu eenmaal altijd voor de baat.
  4. barondehuile 9 september 2020 20:32
    quote:

    tradersonly schreef op 9 september 2020 18:35:

    Sommigen zijn blijkbaar alweer vergeten dat er ook zoiets als corona speelde/speelt op deze aardkloot.
    Shell komt er wel weer. Misschien niet die 30 maar wel de €20,-
    Mee eens, maar zal eerder 40 zijn als het volk in de gaten krijgt hoe groot de positieve milieu invloed van Shell straks is. Dan moet elk kuddedier het weer hebben.
  5. barondehuile 9 september 2020 20:42
    quote:

    bearishbull schreef op 9 september 2020 12:18:

    [...]

    Je trekt verkeerde conclusies uit je eigen observeringen. Je zegt dat de koers zich aanpast aan het huidige dividend? De koers is juist laag omdat zelfs het huidige verlaagde dividend onhoudbaar is voor de toekomst. Het dividend gaat nog veel lager en ja, de koers dus ook.
    Nee, bearishbull, jouw reactie is juist onjuist. Al het dividend dat "voorlopig" niet uitgekeerd wordt, blijft lekker in het bedrijf. Dat is de voorsprong die RDS nu precies neemt op de anderen. Shell kan nog omhoog, anderen moeten wellicht (nog) omlaag. Dus koers en dividend hebben in feite niets veel met elkaar te maken. Met name fundamenteel niet. Alleen het sentiment bepaal t in dit geval de lage koers; niet de prestaties, want die waren afgezien van de impairments, beter dan de rest in Q2. Daarnaast is de gasprijs momenteel op het hoogste niveau in de laatste drie jaar en daar heeft Shell meer aan dan aan de olie prijs. Shell heeft de omschakeling al deels gemaakt en gaat daar ook mee door. Omschakelen doet pijn, maar dat gaat over zodra de baten komen.
  6. J_60 9 september 2020 21:33
    RDS is inmiddels een "old school" aandeel geworden, net zoals de spoorwegaandelen van een eeuw geleden. De nieuwe groeiers zijn al een tijdje de techbedrijven. Daarbij komt nog dat duurzaamheid steeds meer een thema wordt voor de grotere beleggers en ze niet meer willen of kunnen beleggen in olie aandelen. Vrijwel dood geld dus met van tijd tot tijd een kleine opleving.
  7. Rocinante 9 september 2020 22:46
    Wat zitten er veel mensen op dit IEX forum die wel in aandelen zitten (naar ik aan neem) maar niet in de werkelijkheid.
    Wisten jullie dat er alleen al in Nederland nog steeds 4 kolencentrales draaien? KOLEN N.B.!!!!! IN 2020 JA!
    En dan zou nu al het einde van olie nabij zijn? Windmolens en zonnepanelen ja? Was het maar zo ver, ik zou dat ook wel willen maar dat is op dit moment helaas meer dagdromen hoor... hebben we het nog niet eens over alle andere zaken gehad waar op de een of andere manier olie aan te pas komt. En dat is behoorlijk wat.
  8. Sleutel13 9 september 2020 22:53
    Mensen hebben denk ik niet zo zeer in de gaten dat Exxon en Chevron ook hard dalen. Ze kunnen wel dividend handhaven met zulke lage olieprijzen maar vergeet niet dat hun schulden daardoor hard stijgen en dat voor bedrijven die al helemaal geen strategie op tafel hebben liggen voor energietransitie. Total wordt gewoon hard gesteund door de Franse overheid. Frankrijk is met zijn militaire macht vrijwel overal in Afrika en M.O aanwezig.
  9. DirkDeNeu 10 september 2020 08:29
    RDS loopt vooruit op de energietransitie. Vroeger was er up- en downstream om goede kasstroom te behouden. Deed upstream het goed dan stonden marges op downstream onder druk. Daarnaast moet Shell nu een forse een aanpassing doen omdat het buffervat van het Groningen veld wegvalt. Jarenlang kon Shell zijn waardevolle personeel in slechte tijden bij NAM stallen, dit kan niet meer. Ik verwacht ook een behoorlijke reorganisatie in Q3/4. Bij NAM is dit al in volle gang.

    Ik heb dan ook het volste vertrouwen dat "sustainable" energie aan de mix wordt toegevoegd, investeren als energieprijzen laag zijn mbv subsidies en dan winst op voeren als energieprijzen stijgen. Vroeg of laat gaat de economie weer aantrekken en met ontwikkeling van China, India en Zuid-Amerika is er uiteindelijk gewoon meer energie nodig.
  10. forum rang 4 bearishbull 10 september 2020 14:22
    quote:

    Lionel50045254 schreef op 10 september 2020 12:24:

    Houd vertrouwen
    Of zoek verder naar bedrijven waar minder zware wolken en onzekerheden boven hangen?

    ik weet dat het moeilijk is beurslievelingetjes los te laten, maar........De tijd is gekomen.

    Nogmaals RDSA heeft haar dividend verlaagd. Laat dat bezinken. Het bedrijf dat dit nooit zou doen. Dan zonodig geld leent om dit te blijven behouden. Nee, zelfs lenen doen ze er niet meeer voor, want het dividend is onhoudbaar!
67 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links