Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het stille leed dat Shell heet

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

67 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 september 2020 12:28
    quote:

    mjorter schreef op 9 september 2020 11:56:

    Sinds wanneer wordt het forum van IEX overspoeld door groenlinks trolls?
    Sinds die ook subsidiecentjes hebben om te investeren. Sommige hebben ook zorgcentjes. Jeweetwel, zo een zorgverlener die 20% van de omzet overhoudt en waar familie, vrienden en de rest van het dorp zogenaamd komt.

  2. JvdV 9 september 2020 13:16
    RD staat bekend om strategische inzichten, dat vertaalt zich wel degelijk naar duurzame transitie op lange termijn. Voorlopig is olie en LNG nog volop nodig, en ondertussen smeedt men duurzame plannen. Op dit niveau kopen is voor de lange termijn wel heel aantrekkelijk geworden. Indien op termijn weer dividendverhoging, dan een aandeel om nooit meer los te laten.
  3. barondehuile 9 september 2020 13:24
    [quote alias=mareblu id=12719366 date=202009091109]
    Er zijn veel dingen veranderd in de wereld rond Shell. Wat voor beleggers denk ik nog het meest veranderd is, is dat Shell niet langer een defensief aandeel is, geen vaste rots in de branding, maar juist een vrij speculatief en hoog risico aandeel. Er is een totale onzekerheid over toekomstige olieproductie, vraag en olieprijs. Een totale onzekerheid over de energietransitie: wordt het vooral LNG, zonne- of windenergie, kernenergie of waterstof? En waarmee wordt dan het meest verdiend? Los hiervan: zolang ik beleg, en dat is sinds 1988, zijn analisten het altijd eens over de olieprijs: "de tijd van goedkope olie is voorgoed voorbij, die komt niet meer onder de USD 100". En enkele jaren later "Een olieprijs van USD 100 zien we nooit meer terug". Ook nu horen we ze eensgezind roepen dat we langdurig een olieprijs zullen zien tussen de USD 30 en 60. De realiteit kan over een jaar al weer totaal anders zijn.
    [/quote

    Nou, Mareblu, een beetje glazen bol theorie, maar inderdaad er is niemand die het echt weet. Plotselinge productie verlaging, oorlogen, groeiende economie, kan de olieprijs sterk omhoog jagen, ongeacht het negatieve sentiment op dit moment. Bovendien zijn de olie prijzen, hoewel niet onbelangrijk, slechts een geringer deel van de potentiële cashflow voor RDS. Het is ook belangrijk eens te kijken naar de gasprijzen, ik neem nu maar even de NYMEX future van november 2020. Staat op het hoogste punt in de laatste 3 jaar en het moet nog winter worden. Weinig mensen die dit in de gaten hebben, maar Shell is meer een gas en chemie bedrijf dan een olie bedrijf. Daar komt de toegevoegde waarde van het vloeibaar maken van gas en het transport nog bij. Kolencentrales sluiten is in feite meer gas gebruiken. Nu heeft RDS gezegd dat contracten een paar maanden achter lopen en dat sommige contracten een koppeling hebben met olie prijs, maar toch zit er wellicht een positieve verassing aan te komen. Het is natuurlijk toch al een kwestie van afwachten naar de komende jaren. Maar ook als je fundamenteel kijkt naar fondsen zoals ASML en helemaal een Ayden, dan weet je dat je daar zeker verlies gaat leiden. Dat is het volgende business segment dat onder druk gaat komen. Hebben we nog meer chips nodig? Voor mij niet echt. Ook ik blijf long in RDS.
  4. Henri Nostradamus 9 september 2020 14:07
    De chart van RD is niet best - potentie voor een grote koersstijging is er door de 2e daling dit jaar helemaal uitgeslagen. Boven de 18 kan men dus voorlopig vergeten. Aan de onderkant is er steun net onder de 8. De 7.0 gaan we niet zien verwacht ik. Bijkopen zou ik dus voorlopig zeker niet doen. Er ligt nu een zware weerstand op 14 (13.50 is een draaipunt geweest). Met een blijvende lage olieprijs (zie berichten SA) pakken zich meer donkere wolken boven RD samen. Ook het feit dat men geen succesvolle nieuwe boringen heeft gedaan (Guyana - de grote vondst dit jaar - is van Exxon) spreekt niet tot de verbeelding. Het ergste is echter dat men geen goed antwoord heeft op de "Energiewende". Men weet gewoon niet waar te beginnen. Zonnepanelen en windmolens ziet men bij Shell niet zitten (anders zaten ze daar nu massaal in). Maar wat dan wel? Ben van Beurden wist het in het laatste interview ook nog niet. En van de vrolijke Marjan van Loon hoeven we geen intelligente koerswijziging te verwachten. Zwak allemaal. Een zwalkend RD is geen garantie voor hogere dividenden. Het is zelfs de vraag of het huidige dividend duurzaam is. Ergens is er de laatste jaren een grote fout bij Shell gemaakt - men heeft te lang zitten slapen en gedacht dat de toekomst van olie oneindig is. De opkomst van de TESLA's van deze wereld laat zien dat de nieuwe generaties iets totaal anders willen. RD zal een zeer ingrijpende grote koerswijziging moeten ondergaan en mogelijk dat men zelfs bereid is daarvoor het dividend geheel op te offeren. Ondernemingen zijn net als mensen - ze hebben een leeftijd en een houdbaarheidsdatum. De houdbaarheidsdatum van RD is verstreken, tenzij men zich opnieuw uitvindt! Pas onder de 8 en dicht bij 7 kopen en calls schrijven waar je kan ondertussen!! HN
  5. forum rang 5 theo1 9 september 2020 15:19
    Fijn dat er hier zoveel mensen zijn die goed zijn in de toekomst voorspellen.

    Mijn ervaring is dat alle olie/gasbedrijven uiteindelijk ongeveer gelijk presteren. Soms is de ene wat beter, soms de andere, maar uiteindelijk middelt het uit. Waarom Total nu in het zonnetje staat zou ik niet weten, maar volgend jaar zal het wel een ander zijn. BP heeft natuurlijk nog steeds het deepwater horizon trauma in het systeem, vandaar de groene praat. En ze hebben toen het dividend al enorm verlaagd, dus nu zullen ze wat ruimte hebben.

    Maar intussen hebben dus Exxon, Chevron en Total allemaal hun dividend niet verlaagd. Hoe rijm je dat met die verhalen dat olie dood zou zijn en dat zelfs een 2/3 verlaagd dividend niet houdbaar zou zijn? Daar hebben zij toch ook mee te maken? Misschien zijn ze bij Shell wel een beetje opportunistisch en grijpen ze deze crisis aan om het dividend te verlagen om ruimte te maken voor andere projecten.

    Maar dan moet je je afvragen of daar ook aan te verdienen valt. Zit er echt poen in die windparken en in waterstof? Van olie en gas hebben ze in ieder geval verstand. Ik weet het ook niet. Ik ga ervan uit dat we nog wel een tijdje olie en gas nodig hebben en dat als de economie herstelt, de wereld er weer heel anders uit kan zien. De olieprijs doet standaard wat niemand voor mogelijk houdt. Het zou mij niks verbazen als die volgend jaar gewoon weer op $100 staat. Of niet.
  6. Huppeldepepup 9 september 2020 15:40
    quote:

    bearishbull schreef op 9 september 2020 12:23:

    [...]

    Heb je hier meer informatie over? Een bron? Een artikel?
    Als dit waar is kan het eventueel impact hebben op mijn kijk naar het bedrijf.
    Bestudeer hun site eens. Ze noemen zichzelf zelfs energiebedrijf i.p.v. oliebedrijf. Het staat er bol van de stukken over hernieuwbare energie, lagere uitstoot, wind, zon, waterstof. Komt geen eind aan.
  7. Huppeldepepup 9 september 2020 15:47
    quote:

    bearishbull schreef op 9 september 2020 12:49:

    [...]

    Mag je ook rechts zijn en klimaat en vervuiling belangrijk vinden? Mag ik een groene kapitalist zijn?

    Niets is belangrijker dan onze planeet.
    Helemaal eens. Op het moment dat je over milieu of klimaat wilt praten, is er altijd wel iemand die dat links noemt. Dat is dan iemand die achter de feiten aanloopt, geen echte argumenten heeft en het gesprek niet met iets zinnigs kan verrijken. Best zielig. Eens komen ze er achter dat ze een achterhoedegevecht hebben gevoerd. Met al hun leegte hebben ze niets echt bij te dragen.
  8. Huppeldepepup 9 september 2020 15:53
    quote:

    theo1 schreef op 9 september 2020 15:19:

    Fijn dat er hier zoveel mensen zijn die goed zijn in de toekomst voorspellen.

    Mijn ervaring is dat alle olie/gasbedrijven uiteindelijk ongeveer gelijk presteren. Soms is de ene wat beter, soms de andere, maar uiteindelijk middelt het uit. Waarom Total nu in het zonnetje staat zou ik niet weten, maar volgend jaar zal het wel een ander zijn. BP heeft natuurlijk nog steeds het deepwater horizon trauma in het systeem, vandaar de groene praat. En ze hebben toen het dividend al enorm verlaagd, dus nu zullen ze wat ruimte hebben.

    Maar intussen hebben dus Exxon, Chevron en Total allemaal hun dividend niet verlaagd.
    Dat klopt, maar ze hebben wel hun investeringsplannen fors neerwaarts bijgesteld. Ik weet niet wat verstandiger is.
67 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links