Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bitcoin breekt uit boven de $10.000

Bitcoin breekt uit boven de $10.000

If you can’t beat them, join them, was het eerste dat in mij opkwam toen ik de volgende kop las: "Amerikaanse banken mogen van toezichthouder bitcoin en crypto bewaren voor klanten." De toezichthouder lijkt te zijn gezwicht.

Vorig week publiceerde het U.S. Office of the Comptroller of the Currency (OCC) een brief waarin werd bevestigd dat alle nationale Amerikaanse banken crypto’s mogen bewaren voor hun klanten.

Traditionele bankdienst

De aankondiging "is van toepassing op nationale banken en federale spaarverenigingen van elke omvang" en stelt dat dergelijke bewaardiensten "een moderne vorm van traditionele bankactiviteiten in verband met bewaardiensten" vertegenwoordigen.

Nog geen maand geleden vroeg het OCC het publiek om input over de digitale activiteiten van Amerikaanse banken ten aanzien van cryptocurrencies en blockchain.

Het OCC stelt daarnaast dat banken een waardevolle toevoeging aan de algehele spaaropties voor crypto’s zouden zijn. Volgens het OCC zijn de huidige custodian services minder betrouwbaar dan een bank.

Groot nieuws?

Groot nieuws zou je zeggen, maar het bleef relatief onopgemerkt. Geen grote media die kopten over het ‘heuglijke’ nieuws. In mijn ogen toch best vreemd, want zeg nou zelf: wie had ooit gedacht dat een bank bitcoins en andere crypto’s voor je zou mogen bewaren?

Op CryptoTwitter werd meteen volop gespeculeerd: is dit nu goed of juist slecht voor bitcoin? Zal het institutionele geld nu sneller instappen.?

De toekomst zal het leren. Laat duidelijk zijn dat het hier slechts om bewaren gaat, en dus (nog) niet om het aan- en verkopen van cryptomunten.

Worteltechniek

Volgens Marc van der Chijs, aandeelhouder van cryptominingbedrijf Hut8, zou dit nieuws de acceptatie van bitcoin versnellen. Hij geeft echter wel direct aan zijn bitcoins zelf niet toe te vertrouwen aan een bank.

De reden dat bitcoin ooit in het leven geroepen is, was om het risico van die derde partij (het omvallen van een bank) uit te sluiten. Bij crypto ben je immers je eigen bank en heb je een ‘echte' helemaal niet nodig.

Terecht werd er aangeven dat op deze manier crypto’s juist ook weer gemakkelijk verboden kunnen worden. In China noemen ze dit de ‘worteltechniek’: men wordt eerst gepaaid met goed nieuws over een bepaalde dienst, en vervolgens wordt die de kop ingedrukt.

Tot op heden is dit echter niet het geval; banken lijken de crypto’s momenteel nog niet te kunnen verslaan. Meedoen is voor de bancaire sector momenteel wellicht de enige optie.

De koers

De koers van bitcoin doet het ten tijde van schrijven behoorlijk goed. De koers wist in slechts zeven dagen tijd met 16,3% te stijgen, en in de afgelopen 24 uur met 7%. Een relatief normale beweging in bitcointermen.

Ondanks dat de beweging relatief klein is, heerst er op CryptoTwitter een eufore stemming. De bitcoinkoers is namelijk door de psychologische grens van $10.000 gebroken én er gebeurde nog iets bijzonders…

Al maanden wordt er gekeken naar dezelfde grote symmetrische driehoek. Deze symmetrische driehoek staat al weken op het punt van uitbreken, en bij een patroon als dit is die uitbraak doorgaans fors.

klik om te vergroten

Wie de klap-en-flapregel toepast, kan een koersdoel berekenen. Bij deze berekening wordt het verschil tussen het hoogste punt en het laagste punt van de driehoekformatie berekend, waarna dit verschil bij het uitbraakpunt wordt opgeteld.

In deze situatie ziet dat er als volgt uit: $19.808 - $3.101 = $16.707. Dit bedrag tellen we bij het uitbraakpunt rond $9980 op, en dat geeft ons een koersdoel van $26.687.

Hierbij dient in het achterhoofd gehouden te worden dat er een veiligheidsmarge van 35% wordt ingebouwd. Wanneer de koers 65% van het koersdoel ($17.346) bereikt, begint een handelaar vaak met afbouwen van de portefeuille, tenzij er een nieuw koerspatroon in de maak is.

klik om te vergroten

Vaak vind er na een opwaartse uitbraak uit een driehoek een hertest plaats van de oude weerstandslijn, die dan een nieuwe steunlijn wordt. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de koers met vallen en opstaan de weg richting berekend koersdoel $26.687 zal inzetten.

Dit is een proces wat maanden in beslag kan nemen. Bovendien heeft de koers nog wat belangrijke hordes te overwinnen. De eerste tussenliggende weerstand zien wij op $13.880, top van 26 juni 2019. Daarna op $19.666, de top van 17 december. Hoger dan dat is bitcoin nog nooit geweest..

Samenvatting

  • De koers van bitcoin is opwaarts uitgebroken
  • Het berekende koersdoel is $26.687
  • Hierbij is de veiligheidsmarge 35%
  • Onderweg richting het berekend koersdoel zullen de hordes $13.880 en $19.666 voor weerstand zorgen.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

61 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Sir Cryptalot 28 juli 2020 20:52
    Mijn berekend koersdoel is $45.000 (te behalen tegen 2028). Dit heb ik berekend aan de hand van mijn snap&crap regel. Doe er uw voordeel mee, ik zou het op prijs stellen als de lezers wat zouden bijdragen aan dit koersdoel door vooral op gezette tijden BTC aan te kopen en dus de koers op te drijven.
  2. [verwijderd] 29 juli 2020 17:55
    quote:

    Sir Cryptalot schreef op 28 juli 2020 20:52:

    Mijn berekend koersdoel is $45.000 (te behalen tegen 2028). Dit heb ik berekend aan de hand van mijn snap&crap regel. Doe er uw voordeel mee, ik zou het op prijs stellen als de lezers wat zouden bijdragen aan dit koersdoel door vooral op gezette tijden BTC aan te kopen en dus de koers op te drijven.
    Dan denk ik dat je een erg conservatieve aanname doet. Grote kans dat jouw koersdoel al een stuk eerder bereikt wordt.
  3. PaultW 29 juli 2020 23:25
    Veel mensen verliezen hun spaargeld omdat de traditionele valuta’s dag na dag minder waard worden. En dat in een steeds hoger tempo. Lieve mensen: goud en Bitcoin is de beste hedge. Misschien ook een klein beetje zilver.

    Helaas ziet de gemiddelde Nederlander dat nog niet. Of ze begrijpen het niet.

    Voor die het wel snappen: slaap lekker voor straks.
  4. Pomper 29 juli 2020 23:33
    quote:

    PaultW schreef op 29 juli 2020 23:25:

    Veel mensen verliezen hun spaargeld omdat de traditionele valuta’s dag na dag minder waard worden. En dat in een steeds hoger tempo. Lieve mensen: goud en Bitcoin is de beste hedge. Misschien ook een klein beetje zilver.

    Helaas ziet de gemiddelde Nederlander dat nog niet. Of ze begrijpen het niet.

    Voor die het wel snappen: slaap lekker voor straks.
    Minder waard worden , tov wat dan? Tenzij je argentijnse pesos hebt natuurlijk, voor de rest is het complete onzin wat je hier beweert

    Goud is nu pas weer op het nivieau van 2011 , dus ... goud was lange tijd zwak tov de dollar

    www.tradingview.com/x/J1CBAxkt/
  5. [verwijderd] 30 juli 2020 09:57
    quote:

    Pomper schreef op 29 juli 2020 23:33:

    [...]
    Minder waard worden , tov wat dan?
    Tov spullen die je kunt kopen. Dat heet monetair beleid. Ze zeggen dat ze dat doen omdat jij anders je centjes niet uitgeeft. In werkelijkheid doen ze het omdat ze er van profiteren. Ze is hier: overheid + bankenkartel.
  6. 8eWereldWonder 30 juli 2020 15:21
    Volgens mij is er inflatie om de schulden goedkoper te maken.... Is hard nodig met die enorme schuldenlast.

    De bitcoin zelf kent misschien geen inflatie maar de creatie van nieuwe digitale munten heeft hetzelfde effect: inflatie van je digitale munt.

    Het enige wat een digitale munt zal helpen is complete acceptatie door iedereen en als je niet van computers houdt, is hulp van een bank waardevol.

    Goud zal het daarom voorlopig nog blijven winnen als veilige haven. Tenzij Mars onder het oppervlak alleen maar van goud blijkt te bestaan ;-)
  7. [verwijderd] 30 juli 2020 16:03
    quote:

    8eWereldWonder schreef op 30 juli 2020 15:21:

    De bitcoin zelf kent misschien geen inflatie maar de creatie van nieuwe digitale munten heeft hetzelfde effect: inflatie van je digitale munt.
    Ja, dat heb ik ook wel eens gedacht: bitcoin zelf mag dan deflatoir zijn opgezet, de cryptowereld als geheel is dat niet. Op dit moment zijn er maar een paar crypto's die er toe doen. Ik geloof dat alleen bitcoin en ethereum genoeg volume hebben om de blockchain voldoende te beveiligen. Misschien dat er uiteindelijk een handvol crypto's overblijven met een monetaire functie. Wat niet wegneemt dat er tokens kunnen zijn die een netwerk beveiligen en daarmee waarde hebben, zonder als betaalmiddel te fungeren. In dat geval zijn het assets, als bedrijfsobligaties die geprijsd worden in een van de vigerende ruilmiddelen.
  8. PaultW 30 juli 2020 19:22
    quote:

    Pomper schreef op 29 juli 2020 23:33:

    [...]

    Minder waard worden , tov wat dan? Tenzij je argentijnse pesos hebt natuurlijk, voor de rest is het complete onzin wat je hier beweert

    Goud is nu pas weer op het nivieau van 2011 , dus ... goud was lange tijd zwak tov de dollar

    www.tradingview.com/x/J1CBAxkt/
    Het is maar hoe je er naar kijkt. Ik schrijf ook dat een gemiddeld persoon het niet ziet.

    De meesten zeggen dat alle assets duur zijn geworden. Dat is een invalshoek. Ik denk dat de traditionele valuta minder waard worden. Een oorzaak is de drukpers die op volle toeren draait. Jij kunt dat complete onzin noemen. Prima hoor. Het zijn de assets die waardevast zijn. En er vindt een kapitaalvlucht plaats naar die assets. Een goed alternatief is denk ik om een schuldenpositie op te bouwen in valuta als de dollar en euro. Doe niet te gek daarmee.

    Ik denk dat het huidige fiatsysteem geen stand zal houden. De FED speculeert al op een hogere inflatie dan 2%. M.i. krijgen we eerst nog tijdelijk wat deflatie voorgeschoteld in officiële p.i. cijfers.
61 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links