Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Bever Holding AEX:BEVER.NL, NL0000285278

  • 2,460 17 apr 2024 16:30
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 0,000 - 0,000
  • 0 Gem. (3M) 753

Bever Holding - 2020

101 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 shaai 9 juni 2020 14:15
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 9 juni 2020 12:43:

    Naar mijn mening is hier geen sprake van 'harde voorkennis', maar van 'zachte voorkennis' en zijn er meerdere kleine kopers.
    zoiets zou me niet verbazen: niet dat men weet van een transactie, maar de openbare info dat de gemeente dat voorkeursrecht heeft gevestigd, en dan afgeleid uit dat er plannen zijn, en dat er al geld opzij is gezet door Noordwijk daaruit de intentie dat Noordwijk wil kopen, en wellicht zien mensen vdPutte praten met/bij de gemeente, of dat er gesprekken zijn of komen.
    En nu dus dat dat bedrag in de pers wordt genoemd als 20 miljoen.

    Jammer dat het imo niet duidelijk is voor hoeveel het Vuurtorenplein in de boeken staat.
  2. forum rang 4 shaai 9 juni 2020 16:33
    Was deze hier indertijd wel gemeld? Betreft de vrouw v VdPutte

    Rijs vergroot belang in Bever
    Woensdag 4 December 2019 | Bron: ABMfn
    (ABM FN-Dow Jones) C.F.M. Rijs heeft een groter belang in Bever gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 29 november 2019.

    Rijs meldde een kapitaalbelang van 15,57 procent met eenzelfde stemrecht.

    Op 29 december 2007 meldde Rijs nog een kapitaalbelang van 11,43 procent met een dito stemrecht.
  3. forum rang 4 shaai 9 juni 2020 16:38
    Minder dan het gedeelte v Vandenberghe (dat was van 5,9% naar 0, hij schijnt er nog wel gewoon te werken)
    Indertijd constateerden we dat die 5,9 van VDB naar VdPutte was gegaan.
    Kennelijk heeft rond die tijd zijn vrouw mevr Rijs bijgekocht (was dat ten tijde van die koersjump naar bijna 5?)

    In ieder gebal, hoe dan ook heeft fam VdPutte enorm bijgekocht. In aanloop naar stappen (verkoop?) in Noordwijk?
  4. forum rang 4 shaai 12 juni 2020 12:18
    www.denoordwijker.nl/nieuws/algemeen/...
    ouwetje van 29 april

    De meeste grond op en rond het Vuurtorenplein is in handen van de gemeente Noordwijk. De voornamelijk leegstaande dagwinkeltjes zijn eigendom de Muntendamsche. Geruchten dat van de Muntendamsche binnenkort tot verkoop aan een derde over gaat dwong het college tot actie.

    De gemeenteraad steunde in meerderheid toch de door het college voorgestelde idee om het Voorkeursrecht hier in te gaan zetten. Met als doel om opnieuw in gesprek te gaan met de Muntendamsche Investering Maatschappij. In de besluitenraad kreeg het college dan ook volledig akkoord.
  5. forum rang 4 shaai 12 juni 2020 12:21
    4 juni
    www.denoordwijker.nl/nieuws/algemeen/...

    De plannen van het college behelzen een duinlandschap en daarnaast een geheim te houden bedrag uit de pot Nuon-gelden. Om hiermee de panden aan te kopen en de plannen uit te voeren. Hans Knapp zag het als een taak van het college van B&W om eerst een groter draagvlak te verwerven. Wat echter het snel verwerven van de winkelpanden niet in de weg zou mogen staan.

    Wethouder Roberto ter Hark wees er opnieuw op dat de eigenaar recentelijk nog te kennen heeft gegeven zich niet te kunnen vinden in plannen van de gemeente Noordwijk en hele andere plannen met zijn eigendommen heeft. Hij noemde de voorgelegde notitie een voorschot op discussie en inspraak rondom dit onderwerp. Hij benadrukte dat het hier echter slechts ging om de financiële ruimte om daadkracht te kunnen tonen als de situatie daarom vraagt.

    Hij opperde noodzaak van bredere steun maar begreep wel dat het mogelijk verwerven van de winkelpanden hierdoor niet mag worden vertraagd.
  6. forum rang 10 voda 30 juni 2020 19:15
    Bever Holding blijft bezig met zoektocht naar accountant

    Gepubliceerd op 30 juni 2020 19:08 | Views: 0

    Bever 29 jun
    4,30 0,00 (0,00%)

    WASSENAAR (AFN) - Het beursgenoteerde vastgoedfonds Bever Holding blijft bezig met de zoektocht naar een accountant voor de controle van de jaarrekening 2019, nadat vijf accountantsorganisaties, waaraan was gevraagd of ze hiervoor een offerte wilden uitbrengen, lieten weten niet met Bever in zee te willen gaan. Zij worden nu opnieuw benaderd door Bever.

    De raad van commissarissen en directie van het bedrijf hebben contact gezocht met de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of zij een bemiddelende rol konden spelen om uit de impasse te komen. Beide organisaties hebben aangegeven geen formele rol te kunnen hebben in dit proces. Wel werd geadviseerd om opnieuw contact op te nemen met de betreffende accountantsorganisaties om te vragen onder welke omstandigheden of voorwaarden de opdracht wel aanvaard zou kunnen worden.

    Bever heeft dus wederom PricewaterhouseCoopers Accountants, Ernst & Young Accountants, KPMG Accountants, BDO Accountants en Mazars benaderd om te vragen of ze alsnog een offerte willen uitbrengen en indien ze dat niet zouden willen onder welke voorwaarde dit eventueel wel zou kunnen. Op dit moment wacht Bever reacties van de kantoren af.

    Het vastgoedfonds zal zo spoedig mogelijk verdere mededelingen doen over de ontstane situatie, de publicatie van de jaarrekening 2019 en een mogelijke aandeelhoudersvergadering.
  7. forum rang 4 shaai 21 juli 2020 11:39
    1m oud:
    ik kan de rest niet lezen (als er meer is dan dit)

    www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20200527...

    Als de Noordwijkse wethouder Roberto ter Hark met projectontwikkelaar Ronnie van de Putte gaat onderhandelen over de aankoop van de winkels aan het Vuurtorenplein dan doet hij dat met een lege portemonnee. De gemeenteraad van Noordwijk voelt er namelijk niets voor om vooraf al miljoenen voor dat doel beschikbaar te stellen. Heeft Ter Hark een deal met Van de Putte dan wil de politiek daar eerst zijn zegje over doen voordat er geld over tafel gaat.

    De kans dat Ter Hark er de komende tijd met de projectontwikkelaar uitkomt, moet niet groot worden geacht. De historie tussen de bedrijven van Van de Putte en de gemeente is lang en blinkt – voorzichtig gesproken - niet uit in succesvol afgeronde bouwplannen. Bovendien is de ondernemer niet verplicht om de panden aan de gemeente te verkopen, hoewel Noordwijk via de Wet voorkeursrecht gemeenten de eerste optie tot koop heeft bedongen. Het enige dat met de wet wordt geregeld, is dat Van de Putte de winkels de komende drie jaar aan niemand anders mag verkopen dan de gemeente.

  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 24 juli 2020 19:54
    Bever nog altijd op zoek naar accountant

    Gepubliceerd op 24 juli 2020 19:32 | Views: 117
    Bever 09 jul
    4,30 0,00 (0,00%)

    WASSENAAR (AFN) - Het beursgenoteerde vastgoedfonds Bever Holding is nog steeds op zoek naar een accountant voor de controle van de jaarrekening 2019, nadat vijf accountantsorganisaties, waaraan was gevraagd of ze hiervoor een offerte wilden uitbrengen, lieten weten niet met Bever in zee te willen gaan. Zij werden opnieuw benaderd door Bever. Vier hebben aangegeven geen offerte te willen uitbrengen, terwijl één kantoor nog geen reactie gaf.

    Het gaat om PricewaterhouseCoopers Accountants, Ernst & Young Accountants, KPMG Accountants, BDO Accountants en Mazars. Gezien het feit dat het niet de verwachting is dat er alsnog een accountantsorganisatie bereidt zal zijn het jaarverslag over het boekjaar 2019 te controleren, overweegt Bever om op korte termijn (augustus) de gehele jaarrekening te publiceren waarbij in de overige gegevens zal worden aangegeven waarom de accountantsverklaring ontbreekt. Beursbedrijf Euronext heeft aangekondigd dat zij een noteringsmaatregel zal toepassen voor Bever. Het is volgens Bever op dit moment onduidelijk wanneer deze maatregel van toepassing zal zijn.
  9. forum rang 4 Chessplayer1992 26 juli 2020 19:45
    Grant thornton, baker tilly berk en accon hebben de vergunning om oob organisaties te controleren ingeleverd. Bdo is het grootste middelgrote kantoor. En de big four... kleintjes hebben sowieso geen oob controle vergunning. Dus alle beursgenoteerde ondernemingen in nl en andere organisaties van openbaar belang kunnen maar bij vijf accountantskantoren terecht.
  10. forum rang 4 shaai 27 juli 2020 13:54
    quote:

    Chessplayer1992 schreef op 26 juli 2020 19:45:

    Grant thornton, baker tilly berk en accon hebben de vergunning om oob organisaties te controleren ingeleverd. Bdo is het grootste middelgrote kantoor. En de big four... kleintjes hebben sowieso geen oob controle vergunning. Dus alle beursgenoteerde ondernemingen in nl en andere organisaties van openbaar belang kunnen maar bij vijf accountantskantoren terecht.

    En die 5 hebben capaciteitstekort en allicht ook gewoon geen zin in sommige kleintjes, te weinig daarom de naam te verbinden aan een krottekoning,ofpotentiele brekebeen of een lege beurshuis misschien.
    AFM trekt de handen er Wat vanaf, maar die hebben toch wel mede deze ellende veroorzaakt, eisenopleggen waaaraan niet kan worden voldaan.
  11. forum rang 10 voda 31 juli 2020 18:40
    Bever Holding op strafbankje Euronext

    Gepubliceerd op 31 juli 2020 18:18 | Views: 184

    Bever 09 jul
    4,30 0,00 (0,00%)

    WASSENAAR (AFN) - Bever Holding is door beursexploitant Euronext op het zogeheten strafbankje van de Amsterdamse beurs geplaatst. Volgens het vastgoedfonds komt dit omdat het bedrijf nog steeds op zoek is naar een accountant voor de controle van de jaarrekening over 2019.

    De onderneming meldde eerder al van diverse accountantsorganisaties te horen te hebben gekregen dat ze niet met Bever in zee willen gaan. Euronext heeft inmiddels aan Bever te kennen gegeven dat de beursuitbater de achtergrond en ontstane situatie betreurt. Euronext zou actief betrokken willen blijven bij het debat rondom de beschikbaarheid en bereidwilligheid van accountants.

    Dat neemt niet weg dat de eerder aangekondigde noteringsmaatregel per 30 juli is doorgevoerd. Bever is verplaatst naar de handelsgroep JG. Deze maatregel heeft geen gevolgen voor de verhandelbaarheid van het aandeel. Bever stelt zo spoedig mogelijk verdere mededelingen te doen over de publicatie van de jaarrekening over 2019 en een mogelijke aandeelhoudersvergadering.
  12. forum rang 10 voda 19 augustus 2020 07:00
    Negatief resultaat voor Bever Holding in 2019

    Gepubliceerd op 18 augustus 2020 22:33 | Views: 892

    Bever 03 aug
    4,40 0,00 (0,00%)

    WASSENAAR (AFN) - Vastgoedbedrijf Bever Holding heeft in 2019 een negatief resultaat na belastingen behaald van 2 miljoen euro tegen een plus van 5,1 miljoen euro in 2018. De jaarcijfers zijn niet gecontroleerd door een externe accountant, want Bever is nog steeds op zoek naar een accountant.

    De vastgoedportefeuille kende per 31 december 2019 een waardering van 148,7 miljoen euro. Over het jaar 2019 bedroeg het eigen vermogen per 31 december 99,3 miljoen euro bij een balanstotaal van 159,5 miljoen euro.

    Bever zei dat niet wordt verwacht dat er voor het boekjaar 2020 een accountant zal worden aangesteld.
  13. forum rang 4 shaai 2 september 2020 12:44
    www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20200901...

    Bever Holding verliest zaak tegen gemeente Noordwijk om winkeltjes bij Vuurtorenplein

    Vastgoedondernemer Ronnie van de Putte, grootaandeelhouder van Bever Holding.

    © Archieffoto

    Peter van der Hulst

    Gisteren om 18:00

    NOORDWIJK

    Bever Holding wil zo snel mogelijk afspraken maken met de gemeente Noordwijk over bouwplannen in Noordwijk aan Zee. Die conclusie mag worden getrokken uit de onlangs gepubliceerde jaarcijfers van het bedrijf. Toch lijkt een zoveelste rechtszaak een veel reëlere optie.

    Noordwijk wil de winkeltjes aan het Vuurtorenplein kopen en heeft voor dat doel een recht van eerste koop afgedwongen. De Muntendamsche Investerings Maatschappij (MIM) – dochter van Bever Holding – heeft daartegen als eigenaar van het vastgoed geprotesteerd, maar krijgt van de bezwarencommissie en het college van burgemeester en wethouders nul op rekest. De gemeenteraad moet dat formeel overigens nog bevestigen, maar dat lijkt een formaliteit, omdat datzelfde orgaan eerder het voorkeursrecht bekrachtigde. Wil MIM alsnog zijn gelijk krijgen dan moet dat bij de bestuursrechter in Den Haag gebeuren.

    Nieuwbouw

    De afgelopen jaren is er volop tussen Ronnie van de Putte als grootaandeelhouder van Bever Holding en de gemeente onderhandeld over nieuwbouw op de gronden die in bezit zijn van de projectontwikkelaar. Met het Gat van Palace, de winkels bij de vuurtoren (het plein is van de gemeente zelf), de voormalige drukkerij aan de Schoolstraat en de inmiddels gesloopte manege aan de Northgodreef, niet de minste plekken in het dorp.

    Tot een akkoord en een gezamenlijk plan voor het Vuurtorenplein kwam het nooit. „Dat waren plannen waarbij we vijf, zes, zeven keer het bestemmingsplan zouden overschrijden. Daarom zijn de onderhandelingen onderbroken en kiezen we nu voor een andere aanpak. We gaan niet meer in gesprek om te horen wat de ontwikkelaar wil, maar willen tot minnelijke verwerving van de winkels komen”, liet verantwoordelijk wethouder Roberto ter Hark eerder al aan de politiek weten.

    Duin

    Er is alvast een globaal plan voor het plein ontwikkeld. Zo moet het duin over het plein worden getrokken. Daaronder zou plek zijn voor een twee verdiepingen tellende parkeergarage voor 312 voertuigen en 500 fietsen. Bij de politiek gingen de handen ervoor niet op elkaar en de gemeenteraad weigerde al bij voorbaat vele miljoenen te reserveren voor de herinrichting van het plein en de realisatie van openbare functies als parkeervoorzieningen.

    Dat laatste haalde de MIM ook aan in de zaak voor de bezwarencommissie. De gemeentelijke plannen zijn in de ogen van de ontwikkelaar niet reëel, omdat financiële middelen voor aankoop nu eenmaal ontbreken. Daarmee is ook het recht van eerste koop prematuur, meent MIM. Noordwijk maakt bovendien oneigenlijk gebruik van dit middel vindt het bedrijf, omdat het niet gaat om een bouwplan maar om ’openbare functies’. Plannen die ook nog eens haaks staan op alle eerdere ontwerpen waarover gemeente en MIM spraken.

    De bezwarencommissie is het niet eens met de kritiek van MIM en stelt de gemeenteraad voor om door te gaan op de ingeslagen weg.

  14. forum rang 10 DeZwarteRidder 19 september 2020 13:12
    Miljoenen

    De standvastige houding van Wassenaar zit Bever-beleggers niet in de weg. Sterker: een beloning voor de bijzondere bedrijfsstrategie lijkt aanstaande. De gemeente Noordwijk heeft een bedrag gereserveerd om twaalf panden van Bever te kopen, op het Vuurtorenplein. Om hoeveel miljoen euro dit gaat wil wethouder Roberto ter Hark niet kwijt. Hij houdt het op 'een marktconform bedrag'.

    De gemeente ruziet al jaren met Van de Putte over de ontwikkeling van de gekraakte winkels. 'Ik begrijp dat je als bedrijf naar mogelijkheden zoekt om meer geld te verdienen, maar de manier waarop begrijp ik niet. Of het misbruik van eigendomsrecht is weet ik niet; er wordt in ieder geval gebruik gemaakt van “recht.”'

    Ter Hark vindt niet dat beleggers 'willens en wetens' schade berokkenen aan zijn gemeente door in Bever te investeren. 'Maar het doet ons natuurlijk wel pijn.'
    Celstraf

    Hoe moeilijk de situatie is voor een gemeente, blijkt wel uit het feit dat Wassenaar, ondanks lopende rechtszaken met Bever, nog altijd hoopt op toenadering. In het bijzijn van Laurens van Doeveren stelt partijgenoot en wethouder Kees Wassenaar in afwachting te zijn van een nieuw ontwikkelplan. En zelfs een gemeentelijke aankoop is niet uitgesloten. 'Het is niet onze taak, maar theoretisch kan het. Dan moet de andere partij er ook open voor staan.'
    Foto: Marijn Fidder voor het FD

    Volgens Wassenaar hebben verschillende projectontwikkelaars eerder tevergeefs getracht Ivicke los te weken bij Van de Putte.

    'Maar vergis je niet, wij gaan nog steeds all out in deze zaak', benadrukt partijgenoot Van Doeveren. Hij wijst op een aangifte die de gemeente tegen Bever heeft gedaan, net als de erfgoedstichting van Karel Loeff. Die laatste noemt dat 'geen lichte stap', aangezien de maximumstraf voor opzettelijke verwaarlozing twaalf jaar cel is. Het Openbaar Ministerie moet nog een vervolgbeslissing nemen.
    Ontknoping

    Eind september, tijdens een aandeelhoudersvergadering in Den Haag, horen Bever-beleggers mogelijk meer over alle ontwikkelingen. De kans dat particulieren hun stukken uit morele overwegingen dumpen lijkt daarbij nihil. Nu uitstappen is zelfs een bijzonder slecht moment, denkt Sander Haaijer. 'Ik heb het gevoel dat juist nu, na al die jaren, er een ontknoping aan komt in verschillende zaken. Dus recent heb ik nog stukken bijgekocht!'

    En de krakers van Ivicke? Die gaan voorlopig nergens heen, en zijn bereid een eventuele gemeentelijke uitzetting juridisch aan te vechten. Geloof in de ideeën van Van de Putte is er niet. 'Hij liet ons eerder het nieuwste plan zien, waarin veel plek was voor nieuwbouw. Maar dat was duidelijk niet haalbaar onder de huidige omstandigheden. In één woord: een fantasieplan.'
    Korte geschiedenis van Bever

    Bever Holding is een sinds jaren negentig beursgenoteerd minifonds, gevestigd in Wassenaar. Tot 2007 had Bever verschillende functies, waaronder financieel dienstverlener. Dat jaar vond een fusie plaats met een bedrijf van Ronnie van de Putte, en werd de focus verlegd naar vastgoedontwikkeling.

    Bever kent een select aantal grootaandeelhouders. De grootste is Van de Putte, met 67%. Een paar andere partijen, twee stichtingen en 'C.F.M. Rijs', zijn aan hem gelieerd. Rijs is volgens bronnen Van de Puttes vrouw.

    Ondanks zijn cijfermatige overmacht benadrukt een office manager van Bever dat Van de Putte 'slechts aandeelhouder is', en dus geen operationele functie heeft. Op papier klopt dit: de directiefunctie wordt sinds 2016 ingevuld door Willy Simon. Deze Belg, in het verleden bestuursvoorzitter bij Bank Oyens & Van Eeghen, is tevens de enige commissaris. Bever hoopt deze 'onwenselijke situatie' te beëindigen als de activiteiten weer toenemen.
  15. forum rang 10 DeZwarteRidder 19 september 2020 13:14
    Dit zijn geen lieverdjes!'

    De krakers spelen een opmerkelijke rol bij het steekspel tussen Bever en de gemeente Wassenaar over Huize Ivicke. 'Toen we het pand betraden leek iedereen blij met ons. De gemeente omdat we verpaupering tegengingen, Bever omdat ze ons als excuus konden gebruiken geen reparaties uit te voeren.' Aandeelhouder Van de Putte illustreerde dit met een vriendelijk gebaar: 'Op een dag kwam hij het erf op, met onder zijn arm planten voor in onze moestuin. Toen zei hij: “Jullie zitten hier minstens nog zo lang dat jullie hier de vruchten kunnen oogsten.”'

    Nadat Wassenaar een rechtszaak had gewonnen waarmee onderhoudskosten op Bever verhaald mogen worden, is de gemeente een procedure gestart om de krakers uiterlijk in november te doen vertrekken. Tot verbazing van de groep. 'Er is een grote kloof tussen de waardering die de betrokken ambtenaren ons geven en wat we politici over ons horen zeggen.' Erfgoedvereniging Heemschut noemt het 'niet onmogelijk' dat de krakers 'elders in het pand' verblijven tijdens reparaties, in navolging van eerdere jurisprudentie over de zaak.

    'Maar dit zijn geen lieverdjes', foetert VVD-raadslid Laurens van Doeveren. Hij is boos omdat de 'professionele groep' een 'illegaal festival' faciliteerde, waardoor schade is geleden. De krakers ontkennen. ' We hebben enkel een manifestatie gefaciliteerd waar geen vergunning voor nodig is.' Volgens hen wil Van Doeveren 'carrière maken' met wat nu een 'politiek onderwerp' voor de VVD is. Het jeugdige raadslid erkent dat politici van een andere kleur de krakers eerder gedogen, maar benadrukt ook dat de gemeente 'al het noodzakelijke' zal doen om Ivicke te redden. 'En anders dan op andere plekken, waar GroenLinks het ook voor het zeggen heeft, is dit een liberale gemeente.'
    Bever Holding: 'Jullie schrijven maar'

    Het FD heeft Bever Holding meermaals benaderd voor medewerking aan dit artikel. Operationeel medewerker en ex-aandeelhouder Mike Vandenberghe liet telefonisch weten dat Bever uit principe geen commentaar geeft. 'De pers doet maar. Zeker de helft wat over over ons wordt geschreven, is gebaseerd op zaken die niet waar zijn.' Ook noemt hij het vreemd dat een 'gerenommeerd journalist' aandacht besteedt aan Huize Ivicke. Vandenberghe toonde zich wel bereid het gesprek aan te gaan ten kantore van Bever in Wassenaar, 'mits u veel gebak meeneemt'. Maar op mails ter bevestiging en met vragen volgde geen reactie meer. Ronnie van de Putte was onbereikbaar voor commentaar. Zijn laatst bekende advocaat wilde niet bevestigen hem nog bij te staan: 'Dat is beroepsgeheim'.
  16. forum rang 10 DeZwarteRidder 19 september 2020 13:16
    Krotbeleggen: ‘triest’ spel van een mini-beursfonds drijft gemeentes tot wanhoop

    Een van de kleinste beursfondsen van Nederland bezit tientallen panden, maar ontwikkelt ze niet. Tot ergernis van politici. Beleggers rekenen zich echter rijk. 'Je stapt alleen in Bever als je van gekke aandelen houdt, maar je kunt je er geen buil aan vallen.'
    Huize Ivicke te Wassenaar wordt nu bewoond door krakers, min of meer met goedvinden van eigenaar Ronnie van de Putte. Die wacht geduldig tot de gemeente hem uitkoopt.
    Huize Ivicke te Wassenaar wordt nu bewoond door krakers, min of meer met goedvinden van eigenaar Ronnie van de Putte. Die wacht geduldig tot de gemeente hem uitkoopt.Foto: Marijn Fidder voor het FD
    In het kort

    Bever Holding is een van de meest opmerkelijke minifondsen op de Amsterdamse beurs.

    Het vastgoedbedrijf laat panden verkrotten, tot ergernis van gemeentes.

    Beleggers zien winstkans in, volgens critici, 'op pandgijzeling gebaseerd bedrijfsmodel'.

    De VVD in Wassenaar doet 'moreel appel' op beleggers om niet te investeren.

    Het was een gek gezicht toen een paar kletsnatte studenten door de met onkruid overwoekerde tuin van Huize Ivicke ploeterden. De jongeren dachten op een fel groen tapijt van mos te stappen, maar dat bleek gekleurd water, opgehoopt in een zwembad van bijna twee meter diep.

    De bewoners van het bekende Rijksmonument, pal naast de N44 naar Den Haag, konden een lach niet onderdrukken. 'Toen hebben we de boel leeggepompt, zodat niemand er meer in kan vallen', vertellen Jason en Mark, die met een groep van zeven krakers in 2018 hun intrek namen in Ivicke.

    Het pand uit 1913 verkeert in een zeer slechte staat. De lijst met gebreken is lang: gescheurde dakgoten, afbladderende muren, wegrottende houtconstructies. Een plafond viel eens 'spontaan' naar beneden, herinneren de krakers zich - ze claimen erger te voorkomen. 'We hebben enkele reparaties uitgevoerd, waardoor bijvoorbeeld een muur van instorting is gered.'

    Een bedankje kregen ze niet. Sterker: de gemeente wil de groep in november uitzetten, met als argument dat hun aanwezigheid in strijd is met het bestemmingsplan. Ook zouden ze werkzaamheden in de weg staan.

    En de pandeigenaar dan? 'Die is hier twee keer geweest. Hij was aardig, gaf ons planten om te gebruiken als eten', herinnert Jason, die weer grinnikt. 'Ambtenaren vertelden ons dat wij de eigenaar vaker hebben gezien dan zijzelf.'
    Gijzeling

    'Er is hier sprake van een bedrijfsmodel, gebaseerd op het gijzelen van panden', zucht Karel Loeff, directeur van erfgoedstichting Heemschut. Hij beschikt over een vuistdik dossier, waarin de casus van Ivicke wordt beschreven. Meest recente toevoeging: een strafrechtelijke aangifte wegens opzettelijke verwaarlozing en vernieling tegen Bever Holding, het bedrijf dat het pand bezit.
    Foto: Marijn Fidder voor het FD

    Bever is een zeer ongebruikelijke tegenstander voor Loeff. 'In dit soort kwesties zie je vaak dat sprake is van een eigenaar die de boel de boel laat omwille van leeftijd, of geldgebrek. Maar hier is alles anders: dit gaat over een beursgenoteerd bedrijf, met juist heel veel financiële middelen.' Een notering aan het Damrak geeft Bever immers permanent toegang tot de kapitaalmarkten.
    Speelbal

    Bever kent een opmerkelijk bestaan op de Amsterdamse aandelenbeurs. Het is een minifonds, met een marktkapitalisatie van circa €60 mln, waarin sporadisch wordt gehandeld. De koers fluctueert de laatste vier jaar tussen de €3 en €4,50. Ook in 2020 is het zoeken naar activiteit. Dit jaar is circa €318.000 effectieve omzet gedraaid, bij nog geen 200 transacties. Op veel dagen worden minder dan tien, of helemaal geen stukken verkocht.

    'Dit is geen fonds voor normale beleggers, laat staan professionals. Je belegt alleen in Bever als je van gekke aandelen houdt', zegt Sander Haaijer, een oud-vermogensbeheerder die tot de fetisjisten behoort. Dat wordt verklaard door oud-Hollands opportunisme. 'De prijs is af en toe zo laag dat je je er geen buil aan kan vallen. En vergeet niet: het bedrijf heeft mooie grondposities, waarvan de belofte is dat er ooit iets mee kán gebeuren.'
101 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links