Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Eurocommercial Properties AEX:ECMPA.NL, NL0015000K93

  • 20,750 25 apr 2024 17:35
  • -0,300 (-1,43%) Dagrange 20,700 - 21,050
  • 57.702 Gem. (3M) 43,4K

ECP 2020

6.925 Posts
Pagina: «« 1 ... 107 108 109 110 111 ... 347 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 The Third Way... 20 juli 2020 12:32
    quote:

    Harm Wijk schreef op 20 juli 2020 12:23:

    Leuk bedacht van TTW maar, zoals ze zelf al in het stuk aangeven, nu niet aan de orde.
    ...
    Het getuigt helaas dan ook niet van veel realiteitszin bij TTW om hier mee te komen.
    Lees het stuk goed en helemaal, dan vind je daar antwoord op je vragen...
  2. forum rang 4 Chessplayer1992 20 juli 2020 13:00
    Er staat inderdaad in het stuk dat het voor ECP nu niet opportuun is. Vraag is dan wel waarom het überhaupt in het stuk staat opgenomen. Een derde partij benoemen om iets over te nemen en daarbij zeggen dat het vanwege de financiële positie van de derde niet opportuun is, is niet heel chique (?).

    Om bij WH ECP in één zin te noemen, dan wordt ECP sowieso tekort gedaan. De uiteenzetting van TTW (dank!) helpt mij wel meer inzien dat er wel degelijk mogelijkheden zijn, en dat het theoretisch bijna zou moeten uitbodemen nu het overeenkomt met de waardering van WHB. Vraag is wel of dit ook te verkopen is voor de waardering die de markt daaraan geeft. Kan zomaar zo zijn dat 66% onverkoopbaar is voor de prijs waarvoor het op de beurs verhandelt wordt ... Het zijn immers veel particulieren die dat bezitten, en die zijn niet in staat om de 66% te kopen ...
  3. forum rang 5 The Third Way... 20 juli 2020 13:16
    quote:

    Chessplayer1992 schreef op 20 juli 2020 13:00:

    ...
    De uiteenzetting van TTW (dank!) helpt mij wel meer inzien dat er wel degelijk mogelijkheden zijn, en dat het theoretisch bijna zou moeten uitbodemen nu het overeenkomt met de waardering van WHB. ...
    Dank Chessplayer1992...
  4. forum rang 4 junkyard 20 juli 2020 13:34
    Aankopen zijn bij ECP inderdaad heel ver weg, ECP zal eerder zelf een partner zoeken voor Woluwe, ter reductie van single asset exposure en LTV. Nu elk retail vastgoedfonds vooral nadenkt over verkopen (ter beheersing van LTV / risico), duidelijk dat er veel (sluimerend) aanbod en weinig actieve vraag naar winkelcentra aanwezig is, wat marktwaarden zal verlagen. Voor private equity zal aankoop pas interessant worden als yields stijgen (prijzen dalen), alleen bij firesales (zoals Intu?).
  5. forum rang 4 Gaston Lagaffe 20 juli 2020 13:34
    quote:

    Chessplayer1992 schreef op 20 juli 2020 13:00:

    De uiteenzetting van TTW (dank!) helpt mij wel meer inzien dat er wel degelijk mogelijkheden zijn, en dat het theoretisch bijna zou moeten uitbodemen nu het overeenkomt met de waardering van WHB. Vraag is wel of dit ook te verkopen is voor de waardering die de markt daaraan geeft. Kan zomaar zo zijn dat 66% onverkoopbaar is voor de prijs waarvoor het op de beurs verhandelt wordt ... Het zijn immers veel particulieren die dat bezitten, en die zijn niet in staat om de 66% te kopen ...
    Ik bezit geen WH of WHB, ken ook niet tot in detail de plannen van TTW maar hier moet natuurlijk wel wat gaan gebeuren. Het verschil in waardering OG tussen WH en WHB is extreem. OG-WH-Frankrijk is niet best, OG-WHB lijkt heel behoorlijk en OG-Nederland is matig. Probleem zit hem in het management. Het lijkt niet in hun belang om het plan van TTW (gedeeltelijk) uit te voeren en dat is jammer. Toen ik (in het kort) de plannen van het management van WH las was ik gelijk "genezen". De kans dat men de Franse en Nederlandse OG-portefeuille substantieel weet op te lappen is klein. ik zie eigenlijk ook geen andere oplossing dan van de huidige onderwaardering van WH gebruik te maken en dus aandelen WHB proberen stapsgewijs te verkopen. Dit proces zal niet snel kunnen verlopen maar misschien valt er zo nog wat te redden. Mocht men echter om onduidelijke redenen toch een duidelijke voorkeur voor Frans OG hebben dan heeft ECP nog wel wat in de verkoop :) Ondanks de zeer lage waardering van WH durf ik het (vanwege het management) nog steeds niet aan hierin te beleggen. Long ECP en URW.
  6. forum rang 5 The Third Way... 20 juli 2020 13:49
    quote:

    junkyard schreef op 20 juli 2020 13:34:

    Aankopen zijn bij ECP inderdaad heel ver weg, ECP zal eerder zelf een partner zoeken voor Woluwe, ter reductie van single asset exposure en LTV.
    ...
    Nu hebben we samen al eens geconcludeerd dat, omdat je v/d debt kant v/d financiele wereld komt, je vooral de neiging hebt om in detail naar beneden te kijken, maar jij kunt juist met die achtergrond toch ook strategieen uitdenken die omvattender zijn?
  7. forum rang 4 Gaston Lagaffe 20 juli 2020 17:18
    quote:

    Gaston Lagaffe schreef op 20 juli 2020 11:09:

    Ik lees dat TTW als optie de aankoop (middels aandelenruil) door ECP van WHB aangeeft. TTW geeft wel aan dat deze optie op dit moment niet relevant is. Mij lijkt dat niet interessant voor ECP. Het OG past niet binnen de portefeuille van ECP. Hoe zijn de meningen hierover ?
    Heb nog eens goed naar de portefeuille van WHB gekeken maar sommige panden zijn toch groter dan ik dacht. Met name Luik zou interessant kunnen zijn. Gent is dan weer (erg) klein. (studentenkoten zijn verkocht) en hetzelfde geldt voor Waterloo (Brussel) Ik vraag me af wat er zou gebeuren als ECP aandelen uitgeeft en 66 % WHB (met zijn lage LTV) aankoopt ? Mogelijk dat op termijn enkele panden te verkopen zijn. Die lage LTV is altijd bruikbaar. Alles zal afhangen van de prijs (in aandelen ECP) en de kwaliteit van het huurders. Misschien is deze kwaliteit toch beter dan ik dacht. In sommige panden zag ik een behoorlijke supermarkt zitten. Wat oppervlakte betreft zitten enkele panden rond (boven) de 20.000m2. Iemand enige idee hoe solide de beste panden van WHB zijn (de kleinere panden lijken mij niet bij ECP passen) ?
  8. forum rang 4 junkyard 20 juli 2020 18:06
    quote:

    The Third Way... schreef op 20 juli 2020 13:49:

    [...]
    Nu hebben we samen al eens geconcludeerd dat, omdat je v/d debt kant v/d financiele wereld komt, je vooral de neiging hebt om in detail naar beneden te kijken, maar jij kunt juist met die achtergrond toch ook strategieen uitdenken die omvattender zijn?

    Er zijn strategieën denkbaar alleen op korte termijn niet goed realiseerbaar. Dit is geen goed moment om te verkopen, er zijn nu teveel onzekerheden. Eerst moet corona weg zijn, winkelbezoek en omzetten op normaal niveau, pas dan kan worden nagedacht over (des)investeringen. Tot die tijd is binnenboord houden van kapitaal het meest belangrijk, zeker voor fondsen met hoge LTV, omdat ophalen van nieuw kapitaal (eigen vermogen dmv emissie) nu ontzettend duur is.

    Het is vervelend, maar de pijn moet uitgezeten worden en er is nu geen quick fix. Wellicht dat de verhuurorganisatie van ECP en WHB (+ Frankrijk) kunnen samenwerken, zodat gebruik gemaakt kan worden van elkaars capaciteiten en contacten zonder dat investeringen nodig zijn. Dit kan op termijn leiden tot verdere samenwerking / overname (of JV) als (winkel)markten zijn gestabiliseerd, en ECP bijvoorbeeld potentie ziet in delen van WHB / Frankrijk.

    Overname van meerderheid aandelen WHB zie ik niet zitten, dan zit je vast aan een extra beursnotering (kosten / governance). Ik denk dat ECP (op lange termijn) liever enkele losse winkelcentra zou willen overnemen, als ECP overtuigd is van het potentieel (wat ik betwijfel) en nadat het ECP is gelukt om zelf eerst wat te verkopen. Dat is dus erg lange termijn.
  9. Daardrinkenweop 21 juli 2020 09:25
    Resultaten Wereldhave zijn slecht, maar vallen toch niet tegen. Voor ECP lijkt het volgende stukje relevant, en misschien zorgelijk:

    "In het tweede kwartaal wist Wereldhave 59 procent van de huurpenningen te incasseren. In Nederland was dit 72 procent, in België bedroeg het percentage 60 procent, terwijl in Frankrijk, waar veel huurders zich op overmacht konden beroepen en de huurders goed georganiseerd zijn, dit percentage slechts 34 procent was."

    Maw, Belgie en met name Frankrijk kan wel eens enorm tegenvallen voor ECP. Gezien ze pas 28 augustus met resultaten komen hebben ze wel iets langer de tijd om huren te innen, maar de winkeliers zullen met een schuin oog meekijken naar de mate waarin overige retailers hun huurverplichtigen hebben voldaan.. Hoe zien jullie dit?
  10. forum rang 4 Gaston Lagaffe 21 juli 2020 10:01
    quote:

    Daardrinkenweop schreef op 21 juli 2020 09:25:

    Maw, Belgie en met name Frankrijk kan wel eens enorm tegenvallen voor ECP. Gezien ze pas 28 augustus met resultaten komen hebben ze wel iets langer de tijd om huren te innen, maar de winkeliers zullen met een schuin oog meekijken naar de mate waarin overige retailers hun huurverplichtigen hebben voldaan.. Hoe zien jullie dit?
    Hoe zuidelijker je komt, hoe lager het percentage ontvangen huur. Italie zal mogelijk ook niet best zijn. Wat mogelijk nog interessanter is : heeft men afspraken kunnen maken welke huur wel (en wanneer) betaald gaat worden ? Bij voorbeeld huur juli achteraf te betalen. Het zou mooi zijn als ECP hierover iets kan melden. Dat Q2 slecht is, is al ingeprijsd. Die hoge LTV zit me nog steeds niet lekker. Blijkbaar maakt ECP met financiers per object hierover afspraken (en dus niet voor de gehele portefeuille zoals schijnbaar gebruikelijk is). Misschien is dat wel zo veilig. In het slechtste geval zal je afscheid moeten nemen van (een / enkele) objecten.
  11. Daardrinkenweop 21 juli 2020 10:36
    Ik ben benieuwd. In het socialistische Frankrijk zijn winkeliers enorm goed georganiseerd (net als vrijwel elke andere beroepsgroep aldaar). Ik weet het niet zeker, maar vermoed dat dit in Italie minder het geval is.

    De LTV baart mij persoonlijk ook zorgen, zeker met de dividenduitbetaling in het vooruitzicht. Dat lijkt een "damned if you do, damned if you dont" situatie, waarbij de koers hoe dan ook een dreun kan krijgen. Ofwel dividend wordt uitgekeerd waardoor de LTV stijgt, ofwel dividend wordt niet uitgekeerd en dan stappen institutionele beleggers wellicht uit. Dividend halveren lijkt dan de beste mogelijkheid.

    Aan de andere kant, management weet goed waar ze mee bezig zijn, en de koers heeft dusdanige klappen gekregen dat vrijwel alle ingeprijsd lijkt. Als het maar geen Intu 2.0 wordt.
  12. forum rang 4 Gaston Lagaffe 21 juli 2020 12:19
    quote:

    Daardrinkenweop schreef op 21 juli 2020 10:36:

    Als het maar geen Intu 2.0 wordt.
    Ik ben geen kenner van Intu maar volgens mij heeft Intu zeer goede en ook mindere panden. De LTV was al hoog en door leegstand / verlaging huren (online kopen) werd de LTV te hoog / convenanten werden gebroken en financiers waren niet langer bereid te financieren. Gevolg een faillissement waarin ook goede panden zitten. Leegstand / huurdaling is dus een eerste signaal dat het fout gaat lopen. Bij ECP zie ik dit nog niet gebeuren (Covid-periode even uitgezonderd) Eigenlijk moet die LTV bij ECP omlaag om toch enige buffer te hebben. Andere mogelijkheid is de financiering te garanderen (LTV-convenanten aanpassen) De snelheid waarmee Intu in zeer forse problemen kwam heeft mij verbaasd. Dit was een respectabel / groot fonds. Nogmaals ben geen kenner van Intu en je kan je niet overal op inlezen. Wellicht is er een forumlid die Intu tot in detail kent. Ik hoor graag hoe de vergelijking Intu / ECP uitvalt.
  13. forum rang 4 Gaston Lagaffe 21 juli 2020 12:28
    quote:

    Daardrinkenweop schreef op 21 juli 2020 10:36:

    De LTV baart mij persoonlijk ook zorgen, zeker met de dividenduitbetaling in het vooruitzicht. Dat lijkt een "damned if you do, damned if you dont" situatie, waarbij de koers hoe dan ook een dreun kan krijgen. Ofwel dividend wordt uitgekeerd waardoor de LTV stijgt, ofwel dividend wordt niet uitgekeerd en dan stappen institutionele beleggers wellicht uit. Dividend halveren lijkt dan de beste mogelijkheid.
    Gezien de FBI status van ECP moet een groot deel van de winst als dividend uitgekeerd worden. Er zijn dus grenzen waar je binnen moet blijven. Nu zal die winst met de te verwachten afwaarderingen geen probleem zijn. Halvering van het dividend (stel € 1,20 op jaarbasis) is wat mij betreft prima. Op een koers van € 12,- is dit 10% , op een koers van € 20,- is dit 6% (en dat lijk mij wat realistischer). Zolang men actief de LTV poogt te verlagen wordt ECP ook wat "veiliger" en dat alleen zal financiers (maar ook beleggers) aanspreken. Een dividend van € 1,20, ik kan er mee leven :)
  14. Daardrinkenweop 21 juli 2020 12:47
    Dank je Gaston, goede toevoegingen. Ik ben een beginnende belegger, maar vind de vastgoedwereld een hele interessante. Door me actief in discussies te mengen probeer ik mijn kennis bij te spijkeren. EUR 1.20 dividend is wat mij betreft ook uitstekend, Ik hoop dat Evert Jan en Jeremy meelezen :)

    Uitgaande van een EPS van EUR 1.25 (was EUR 1.50 in voorgaand boekjaar), is de k/w verhouding ongeveer 9. Na het verdisconteren van het dividend kom je uit op een hele lage waardering. NB hoe wordt rekening gehouden met het dividend in de k/w?

  15. forum rang 5 The Third Way... 21 juli 2020 13:37
    quote:

    junkyard schreef op 20 juli 2020 18:06:

    [...]

    Er zijn strategieën denkbaar alleen op korte termijn niet goed realiseerbaar. Dit is geen goed moment om te verkopen, er zijn nu teveel onzekerheden. Eerst moet corona weg zijn, winkelbezoek en omzetten op normaal niveau, pas dan kan worden nagedacht over (des)investeringen. Tot die tijd is binnenboord houden van kapitaal het meest belangrijk, zeker voor fondsen met hoge LTV, omdat ophalen van nieuw kapitaal (eigen vermogen dmv emissie) nu ontzettend duur is.

    Het is vervelend, maar de pijn moet uitgezeten worden en er is nu geen quick fix. Wellicht dat de verhuurorganisatie van ECP en WHB (+ Frankrijk) kunnen samenwerken, zodat gebruik gemaakt kan worden van elkaars capaciteiten en contacten zonder dat investeringen nodig zijn. Dit kan op termijn leiden tot verdere samenwerking / overname (of JV) als (winkel)markten zijn gestabiliseerd, en ECP bijvoorbeeld potentie ziet in delen van WHB / Frankrijk.

    Overname van meerderheid aandelen WHB zie ik niet zitten, dan zit je vast aan een extra beursnotering (kosten / governance). Ik denk dat ECP (op lange termijn) liever enkele losse winkelcentra zou willen overnemen, als ECP overtuigd is van het potentieel (wat ik betwijfel) en nadat het ECP is gelukt om zelf eerst wat te verkopen. Dat is dus erg lange termijn.
    We praten er een andere keer over, er zijn goede oplossingen. Het probleem zit hem nu echter in de NAVjes...

6.925 Posts
Pagina: «« 1 ... 107 108 109 110 111 ... 347 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Afwaardering bij Eurocommercial Properties

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links