Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wirecard liefhebbers

1.954 Posts
Pagina: «« 1 ... 83 84 85 86 87 ... 98 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. O.Rakel 21 juli 2020 10:07
    quote:

    MvV98 schreef op 21 juli 2020 09:59:

    iemand een verklaring voor de 22% in het groen?
    ...de Europese deal werkt mee in t positieve sentiment denk ik, ook voor WC. En het kan zijn dat WC nog centjes tegoed heeft van de belasting. Het is de vraag of je over winsten die mogelijk gefaked zijn belasting moet betalen. Miss is dit nieuws ook koersbevorderend
  2. forum rang 10 voda 22 juli 2020 17:51
    Voormalig topman Wirecard opnieuw gearresteerd vanwege fraude

    Gepubliceerd op 22 juli 2020 17:39 | Views: 78

    FRANKFURT (AFN/BLOOMBERG) - Voormalig topman Markus Braun van Wirecard is voor de tweede keer in korte tijd gearresteerd vanwege het omvangrijke fraudeschandaal rond de Duitse betalingsverwerker. Ook twee bestuursleden van het bedrijf zijn in de kraag gevat, omdat ze al sinds 2015 betrokken zouden zijn bij gerommel met de boekhouding.

    De drie spanden samen om ongeveer 3,2 miljard euro aan frauduleuze leningen te verkrijgen om zo financiële verliezen bij het bedrijf weg te poetsen, stelt justitie in München. Dat deden ze door de boeken op te blazen door allerlei niet bestaande bezittingen op de balans te zetten, zodat Wirecard aantrekkelijker leek voor investeerders, klanten en andere geldschieters dan het bedrijf in werkelijkheid was.

    Wirecard gaf eerder dit jaar toe dat 1,9 miljard op de balans kwijt was en mogelijk nooit heeft bestaan. De zaak was aan het rollen gekomen na onthullingen van zakenkrant Financial Times. Wirecard heeft inmiddels faillissement aangevraagd.

    Verdenking

    Braun werd vorige maand al gearresteerd op verdenking van fraude en marktmanipulatie, maar kwam kort daarna op borg vrij. Later werd bekend dat hij ook wordt verdacht van handel met voorkennis. Hij zou vlak voor het bedrijf de aanvraag voor een bankroet indiende, voor miljoenen euro's aan aandelen Wirecard hebben verkocht.

    Eerder deze maand werd ook de voormalige directeur van de Wirecard-afdeling in Dubai opgepakt. Mogelijk volgen er nog meer arrestaties. Een andere oud-bestuurder van het bedrijf zou onlangs naar Wit-Rusland zijn gevlucht. Volgens Duitse media zit hij daar nog steeds ondergedoken. Ook is het mogelijk dat hij naar buurland Rusland is gegaan.

    De affaire zorgde recent eveneens voor reuring in Nederland. Onder meer ING en ABN AMRO waren eerder betrokken bij het begeleiden van een leningenuitgifte voor Wirecard. Daarbij hebben de banken grote steken laten vallen, stelden beleggersverenigingen VEB en European Investors onlangs. Ze zijn van plan om namens gedupeerde obligatiehouders een schadevergoeding te claimen.
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 22 juli 2020 18:02
    Zoals voorspeld wordt de fraude steeds groter:

    De drie spanden samen om ongeveer 3,2 miljard euro aan frauduleuze leningen te verkrijgen om zo financiële verliezen bij het bedrijf weg te poetsen, stelt justitie in München. Dat deden ze door de boeken op te blazen door allerlei niet bestaande bezittingen op de balans te zetten, zodat Wirecard aantrekkelijker leek voor investeerders, klanten en andere geldschieters dan het bedrijf in werkelijkheid was.
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 24 juli 2020 20:05
    Leningen banken aan Wirecard ‘hoogstwaarschijnlijk kwijt’

    Wirecard ING en ABN Amro leenden Wirecard 180 tot 200 miljoen euro. Dat geld zien ze vrijwel zeker niet terug, stellen Duitse autoriteiten.

    Jorg Leijten 23 juli 2020

    Banken die afgelopen jaren leningen hebben verstrekt aan het van boekhoudfraude verdachte Duitse fintechbedrijf Wirecard, zijn dat geld „hoogstwaarschijnlijk kwijt”. Dat heeft een Duits openbaar aanklager woensdag verklaard. Het zou betekenen dat ING en ABN Amro allebei voor zo’n 180 tot 200 miljoen euro aan krediet moeten afschrijven.

    In totaal hebben banken en investeerders voor zo’n 3,2 miljard euro in Wirecard gestoken. Het bedrijf heeft een kredietlijn van 1,75 miljard euro bij een consortium van vijftien banken, waaronder ING en ABN Amro. De Nederlandse banken staan elk voor 200 miljoen euro garant. Daarvan zou volgens persbureau Bloomberg 90 procent zijn opgenomen.

    Of de banken van plan zijn af te schrijven op de leningen, willen ze in een reactie tegen NRC niet zeggen. ING begeleidde vorig jaar samen met enkele andere banken tevens een uitgifte van bedrijfsobligaties ter waarde van 500 miljoen euro. Ook ABN Amro speelde een rol bij deze uitgifte.

    Half juni bleek dat er zo’n 2 miljard euro verdwenen is van de balans van Wirecard. Geld dat „waarschijnlijk nooit heeft bestaan”, zo gaf het bedrijf toe. Topman Markus Braun kondigde daarop zijn vertrek aan. Enkele dagen later werd hij gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij fraude. Na het betalen van een borgsom van 5 miljoen euro kwam hij weer vrij.
    Kroongetuige

    Woensdag werd bekend dat Braun opnieuw is gearresteerd. De Duitse autoriteiten verdenken hem nu van boekhoudfraude die tot tenminste 2015 teruggaat. Ook een voormalig financieel directeur en het hoofd accounting zijn opgepakt. Dat gebeurde nadat een eerder opgepakte verdachte bereid bleek als kroongetuige mee te werken aan het onderzoek. Met de informatie van deze getuige is het onderzoek flink uitgebreid.

    De verdachten zouden ermee hebben ingestemd dat inkomsten hoger werden voorgesteld dan ze daadwerkelijk waren. Het bedrijf kwam zo op investeerders financieel gezonder over dan het in de praktijk was.

    Toen dit vorige maand uitkwam, vroeg Wirecard meteen uitstel van betaling aan. Volgens de aanklager zijn banken en investeerders „door de insolventie van Wirecard de leningen hoogstwaarschijnlijk kwijt”. Beleggersvereniging VEB onderzoekt of er een vergoeding te claimen valt bij ING en ABN Amro. Zij zouden hun voorwerk niet goed genoeg hebben gedaan bij de uitgifte van de bedrijfsobligaties.

    Woensdag bleek dat ambtenaren rond bondskanselier Angela Merkel al in september 2019 op de hoogte waren van mogelijke fraude. Toch promootte ze Wirecard bij een staatsbezoek aan China, een markt waartoe de fintechonderneming toegang wilde. Minister van Financiën Olaf Scholz was al in februari vorig jaar op de hoogte van de mogelijke misstanden.
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 24 juli 2020 20:08
    Bedrijfsfraude
    Het succes van het Duitse fintech-bedrijf Wirecard bleek fictie
    De Duitse aanklager gaf woensdag een persconferentie in München nadat de voormalige topman en twee bestuursleden waren gearresteerd. Zij worden verdacht van het vervalsen van de boeken. Beeld AFP

    Het boekhoudschandaal van de Duitse betalingsverwerker Wirecard raakt ook de Duitse politiek. Minister van financiën Olaf Scholz wist al in februari 2019 van mogelijke marktmanipulatie.
    Hans Nauta24 juli 2020, 13:02

    Het begon met 1,9 miljard euro die ‘kwijt’ was. Dit bedrag stond wel op de balans van het Duitse betalingsbedrijf Wirecard, maar het geld is er nooit echt geweest. Na die opzienbarende onthulling vorige maand moest Wirecard het faillissement aanvragen. Sindsdien wordt het fraudedossier almaar dikker. Deze week kwam er nog eens 3,2 miljard aan oneerlijk verkregen leningen bij. Topman Markus Braun van Wirecard is voor de tweede maal in korte tijd gearresteerd. Ook raakt het boekhoudschandaal de Duitse politiek.

    Wirecard was de oogappel van de Duitse fintech-sector, als aanbieder van digitale betalingsdiensten en werkgever van 5800 mensen. Bondskanselier Angela Merkel had het bedrijf vorig jaar september nog warm aanbevolen tijdens een bezoek aan China, meldt de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. Ook al waren haar topambtenaren op de hoogte van mogelijke misstanden bij het bedrijf.

    Bestuursvoorzitter Braun werd vorige maand al gearresteerd op verdenking van fraude en marktmanipulatie, maar kwam op borg vrij. Hij wordt ook verdacht van handel met voorkennis: vlak voor de faillissementsaanvraag zou hij voor miljoenen euro’s aan aandelen Wirecard hebben verkocht. Woensdag werd hij samen met de voormalige financiële topman en het voormalige hoofd boekhouding opgepakt.

    Volgens de openbaar aanklager in München besloot dit drietal in 2015 om de boeken te vervalsen. Het verliesmakende Wirecard werd opeens winstgevend en daardoor aantrekkelijker voor klanten, investeerders en andere geldschieters. Wetende dat een kwart van de bezittingen – die 1,9 miljard euro – in werkelijkheid niet bestond, haalden de verdachten voor 3,2 miljard euro aan leningen binnen. Ook zorgden ze goed voor hun persoonlijke bankrekeningen.
    Ook leningen bij ABN Amro en ING

    Naast banken in Duitsland en Japan leenden ook ABN Amro en ING geld aan Wirecard, meldde persbureau Bloomberg, elk zo'n 180 of 200 miljoen euro. De Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters vindt dat de banken steken hebben laten vallen. Bijvoorbeeld omdat Financial Times vorig jaar al onthulde dat het goed mis was bij Wirecard.

    Wirecard leverde betaaldiensten over de hele wereld. Bijvoorbeeld aan luchtvaartmaatschappij KLM. Naar eigen zeggen verzorgde Wirecard het complete betalingssysteem op de KLM-websites in veel landen in Europa en daarbuiten. Ook regelde Wirecard voor KLM de digitale verbinding met een Indiase bank, om zo betalingen te kunnen verwerken in India. KLM reageert niet op de vraag wat het faillissement van Wirecard in de praktijk voor de maatschappij betekent.
    Waarom greep de toezichthouder niet in?

    De val van Wirecard raakt ook de Duitse politiek. Had de toezichthouder niet veel eerder moeten ingrijpen? De Duitse minister van financiën Olaf Scholz wist al in februari 2019 van mogelijke marktmanipulatie door Wirecard. De Duitse financiële waakhond BaFin informeerde hem daarover, schreef Bloomberg.

    Scholz reageerde deze maand dat hij veranderingen wil doorvoeren bij de toezichthouder, omdat het toezicht tekort schoot. Ook duikt het Bundesrechnungshof in de zaak. Deze onderzoeksautoriteit van de overheid wil weten waarom BaFin niet heeft opgetreden na signalen van mogelijke fraude.

    Eerder deze maand werd ook de voormalige directeur van de Wirecard-afdeling in Dubai opgepakt. Gezocht wordt nog naar de rechterhand van topman Braun. Die dook vorige maand onder. Na zijn verdwijning zei hij in een chat met een collega in een land te zijn waar dezelfde mensen al 25 jaar aan de macht zijn. Na aanvullend onderzoek concludeerde onderzoeksplatform Bellingcat dat hij zich in Wit-Rusland verschuilt.
1.954 Posts
Pagina: «« 1 ... 83 84 85 86 87 ... 98 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 876,08 -0,90%
EUR/USD 1,0642 +0,16%
FTSE 100 7.861,60 -1,30%
Germany40^ 17.859,80 -0,93%
Gold spot 2.374,72 -0,35%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

Avantium
+2,46%
B&S Gr...
+1,70%
DSM FI...
+1,04%
FASTNED
+1,03%
Arcadis
+1,02%

Dalers

Arcelo...
-6,19%
Aperam
-6,06%
SBM Of...
-4,51%
Van La...
-2,78%
RENEWI
-2,62%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links