Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Biotech en Farmacie Nieuws

194 Posts
Pagina: «« 1 ... 3 4 5 6 7 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 14 maart 2020 08:20
    Zaterdag 14 maart
    LIVE | Erasmus MC en UU claimen vondst antilichaam tegen COVID-19
    Updated 2 min geleden
    56 min geleden in BINNENLAND

    ROTTERDAM - Wetenschappers van het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht claimen de vondst van een antilichaam tegen COVID-19. De wetenschappelijke publicatie van de groep van tien wetenschappers ligt ter beoordeling klaar bij het toonaangevende tijdschrift Nature, meldt Erasmus Magazine, dat de ontdekking een wereldprimeur noemt.

    „Het antilichaam voorkomt dat het virus nog kan infecteren en kan bovendien goed helpen bij de opsporing van het virus”, zegt hoogleraar celbiologie Frank Grosveld, een van de ontdekkers namens het Erasmus MC. „We proberen nu een farmaceut aan boord te krijgen - dat ziet er overigens goed uit - die het antilichaam op grote schaal kan produceren als medicijn.”

    Het artikel met bevindingen van de wetenschappers is donderdag al gepubliceerd op een website met de naam BioRxiv, waarop biologen hun onderzoek kunnen publiceren en waarop collega’s kunnen reageren. In de samenvatting wordt gesproken over een antilichaam tegen SARS2, het coronavirus dat de huidige pandemie met COVID-19 veroorzaakt.

    Testen kost maanden

    Het antilichaam kan helpen bij de opsporing en preventie van deze vorm van corona-infectie. Volgens Erasmus Magazine moet het antilichaam nog op mensen getest worden, een proces dat maanden vergt.

    In het artikel zegt Grosveld dat hij en zijn collega-onderzoekers al een antilichaam hadden geïsoleerd vóór de huidige pandemie. „Van het eerdere onderzoek hadden we nog ongeteste antilichamen in de ijskast staan die niet met alle drie de mutaties reageerden, maar wel met SARS1. Toen de huidige crisis - SARS2 - uitbrak hebben we meteen getest of de antilichamen die met SARS1 reageerden ook reageren op SARS2 en vonden we het nu gepubliceerde antilichaam.”

    Grosveld zegt dat de antistof naast de ontwikkeling van het medicijn ook kan worden gebruikt om een diagnostische test op te zetten. „Eentje die iedereen gewoon thuis kan doen zodat mensen makkelijk weten of ze een infectie hebben of niet.”

    Belangrijke stap in ontwikkeling medicijn

    De vinding is vooral belangrijk voor het maken van een medicijn, aldus Grosveld. „Als je dit als patiënt zou nemen dan is de verwachting - en dat is nog maar een verwachting - dat de infectie in de patiënt gestopt kan worden.” Een echte oplossing is volgens hem een vaccin. „Daar werken anderen aan. Een vaccin ontwikkelen duurt echter al gauw twee jaar. Het medicijn van ons is er, als het allemaal werkt, eerder.”
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 15 maart 2020 14:41
    'Trump wil Duits bedrijf kopen voor exclusiviteit coronavaccin in VS'
    15 maart 2020 12:30 Laatste update: 44 minuten geleden

    De Amerikaanse regering wil een Duits bedrijf kopen dat bezig is met de ontwikkeling van een vaccin tegen COVID-19, schrijft de Duitse krant Die Welt zondag op basis van bronnen dicht bij de Duitse regering. De Amerikaanse president Donald Trump zou met de aankoop de exclusieve rechten op het mogelijke vaccin willen veiligstellen voor de Verenigde Staten.

    Het zou gaan om CureVac in het Duitse Tübingen. Dat bedrijf onderzoekt momenteel samen met het Duitse overheidsinstituut Paul-Ehrlich-Institut de mogelijkheid van een vaccin tegen COVID-19. CureVac heeft ook een kantoor in Boston in de Verenigde Staten.

    De Duitse regering probeert de verkoop te voorkomen, maar in tegenstelling tot het Paul-Ehrlich-Institut is CureVac een private onderneming. De Duitse regering is intensief in gesprek met CureVac en probeert volgens Die Welt het bedrijf in Duitsland te houden met financiële hulp.

    Begin maart is Daniel Menichella, de toenmalige directeur van CureVac, nog op bezoek geweest in Washington voor een persoonlijke ontmoeting met Donald Trump. Negen dagen later werd Menichella door het bedrijf plotseling en zonder verdere uitleg vervangen door Ingmar Hoerr die al eerder de CEO was van het bedrijf.

    Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
    Het coronavirus in het kort

    Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen.
    Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
    Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
    Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.

    Door: NU.nl
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 16 maart 2020 13:06
    Duits bedrijf dat werkt aan coronavaccin laat zich niet overnemen door Trump

    De mogelijke overname door de Verenigde Staten van een Duits biofarmaceutisch bedrijf dat een vaccin ontwikkelt tegen het nieuwe coronavirus is van de baan. Dat heeft de Duitse Gezondheidsminister Jens Spahn gisteravond verklaard tegenover de publieke omroep ZDF.
    Caspar Naber 16-03-20, 07:48

    ,,Als CureVac erin slaagt een vaccin te ontwikkelen tegen het nieuwe coronavirus, dan zal dat beschikbaar zijn voor de hele wereld, niet voor landen afzonderlijk’’, zei de bewindsman.

    De Duitse krant Welt am Sonntag meldde gistermorgen dat de Amerikaanse president Donald Trump probeerde Duitse onderzoekers ‘weg te kopen’ die werken aan een coronavaccin. Trump zou zo de exclusieve rechten op dat vaccin willen verkrijgen, schreef de zondagskrant op basis van bronnen in regeringskringen.

    De Amerikaanse president bood het bedrijf volgens de bronnen ‘een groot bedrag’ voor de exclusieve rechten op het onderzoek. ,,Trump doet er alles aan om een coronavaccin voor de Verenigde Staten te krijgen. Maar alleen bedoeld voor de Amerikanen”, luidde het.

    De Duitse regering zou op haar beurt de onderzoekers extra geld bieden om hun werkzaamheden voort te zetten voor Duitsland. De onderzoekers in kwestie werken voor het in Tübingen (Baden-Württemberg) gevestigde biofarmaceutische bedrijf CureVac.

    Hele wereld

    CureVac wilde aanvankelijk geen commentaar geven, maar de Duitse miljardair Dietmar Hopp, de belangrijkste investeerder in het biofarmaceutische bedrijf, deed dat gisteravond wel. Een exclusief contract met één land voor een coronavaccin is volgens hem uitgesloten.

    ,,Als we erin slagen een effectief vaccin tegen het nieuwe coronavirus te ontwikkelen, hopelijk gebeurt dat snel, dan zal dat vaccin niet alleen mensen in de regio, Duitsland of Europa bereiken, kunnen helpen en beschermen - maar solidair over de hele wereld’’, verklaarde hij tegenover de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    Hopp zei dat hij blij zal zijn als zijn langetermijninvesteringen vanuit Duitsland dat resultaat zouden hebben. Hij was lange tijd de enige investeerder in CureVac en is met een aandeel van 80 procent nog steeds de grootste geldschieter. Het biofarmaceutische bedrijf werkt sinds januari aan een vaccin tegen het nieuwe coronavirus en doet dat in samenwerking met het Paul Ehrlich Institute for Vaccines and Biomedical Medicines in Langen (Hessen).
  4. [verwijderd] 16 maart 2020 13:10
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 16 maart 2020 13:06:

    Duits bedrijf dat werkt aan coronavaccin laat zich niet overnemen door Trump

    De mogelijke overname door de Verenigde Staten van een Duits biofarmaceutisch bedrijf dat een vaccin ontwikkelt tegen het nieuwe coronavirus is van de baan. Dat heeft de Duitse Gezondheidsminister Jens Spahn gisteravond verklaard tegenover de publieke omroep ZDF.
    Caspar Naber 16-03-20, 07:48

    ,,Als CureVac erin slaagt een vaccin te ontwikkelen tegen het nieuwe coronavirus, dan zal dat beschikbaar zijn voor de hele wereld, niet voor landen afzonderlijk’’, zei de bewindsman.

    America last....
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 juni 2020 14:53
    De race naar het corona-vaccin kent vijf koplopers
    Datum
    04 juni 2020

    De wereld wacht met smart op een vaccin waarmee besmetting met het coronavirus (COVID-19) kan worden voorkomen. Voor beleggers is het (daarnaast) ook interessant welk bedrijf als eerste een werkend en veilig vaccin kan presenteren. Deze week werd duidelijk dat er vijf kandidaten zijn, in ontwikkeling bij zes bedrijven.

    Het was 15 mei dat de Amerikaanse regering Operation Warp Speed aankondigde, een publiek-privaat samenwerkingsprogramma waarmee beoogd werd de ontwikkeling van het gezochte vaccin en andere behandelmethodes te versnellen.

    Door een budget van ten minste 10 miljard dollar ter beschikking te stellen werden bedrijven gestimuleerd alle lopende ontwikkelingsprogramma’s voor producten die mogelijk voor corona zouden kunnen worden ingezet te intensiveren.

    Een schot hagel, maar het ziet er naar uit dat Operation Warp Speed succes oplevert. Woensdagavond maakte de Amerikaanse regering bekend dat er vijf bedrijven zijn geselecteerd die hierbij de meeste vooruitgang hebben geboekt en op meer steun kunnen rekenen. Een geschikt vaccin zal vermoedelijk bij een, of meerdere, van deze bedrijven doorontwikkeld worden. Doel van de Amerikanen is in januari voldoende veilige en effectieve coronavaccins beschikbaar te hebben.

    Dit zijn de vijf initiatieven die kunnen rekenen op verdere ondersteuning voor het onderzoeksprogramma:

    Biotechnologiebedrijf Moderna was bij beleggers al eerder in beeld als mogelijke kandidaat-winnaar in de race naar het vaccin. De koers van het aandeel is dit jaar al ruimschoots verdrievoudigd en het aandeel is niet goedkoop meer te noemen. Analisten zien Moderna dit jaar geen winst maken maar het bedrijf heeft onder de naam mRNA1273 wel een product in handen waarmee momenteel ‘fase 2’- klinische testen worden uitgevoerd. Daarbij wordt het vaccin getest op echte patiënten.

    AstraZeneca heeft samen met de universiteit van Oxford University het product AZD1222 eveneens in een klinisch testprogramma op verschillende locaties in het Verenigd Koninkrijk.

    Johnson & Johnson is iets minder ver, maar zal in september met ‘fase 1’-klinische testen starten op (gezonde) vrijwilligers. Het Amerikaanse Merck is bezig met een vaccin op basis van het ebola-vaccin dat het bedrijf al in productie heeft.

    Pfizer werkt samen met het Duitse BioNTech (ook in de VS genoteerd, onder de ticker BNTX) aan klinische testen voor het middel BNT162, waarbij de planning is eind oktober een werkend vaccin te hebben waarvan er “honderden miljoenen” eenheden kunnen worden geproduceerd in 2021.

    De koplopers in de race naar het coronavaccin
    ticker koers jaaromzet* KW* dividendrendement*
    AstraZeneca AZN $ 55,00 $ 26,5 MRD 28,1 2,6%
    BioNTech (met Pfizer) BNTX $ 51,16 $ 148,0 mln neg 0,0%
    Johnson & Johnson JNJ $ 148,65 $ 79,3 MRD 19,3 2,7%
    Merck MRK $ 82,06 $ 47,4 MRD 15,4 3,0%
    Moderna MRNA $ 59,89 $ 97,1 mln neg 0,0%
    Pfizer (met BioNTech) PFE $ 36,16 $ 49,2 MRD 12,6 4,2%

    * = taxatie 2020, bron: Bloomberg, yahoo! finance, VEB

    GlaxoSmithKline en Sanofi, die ook een vaccin probeerden te ontwikkelen, vielen in deze ronde af.

    Voor de vijf winnaars van deze tussenronde begint nu de race naar ‘fase 3’, waarbij vergeleken wordt met een placebo en waarbij de veiligheid wordt getest. Bij ‘fase 4’ is het product op de markt.

    Het is echter wel de vraag hoeveel de winnaar van die race kan verdienen aan het coronavaccin. Er is nu al maatschappelijke druk om de patenten te delen, zodat er na goedkeuring snel op grote schaal geproduceerd kan worden. Snelle miljardenwinsten door woekerprijzen zullen slecht vallen bij het publiek. Maar als het vaccin straks in grote aantallen geproduceerd gaat worden zal er naar verwachting ook met een bescheiden marge toch een positieve bijdrage zijn aan de bedrijfsresultaten. En het produceren tegen kostprijs zal niet oneindig volgehouden worden, de Amerikaanse mentaliteit kennende.

    De waarderingen van de bedrijven in de kopgroep lopen sterk uiteen. BioNTech en Moderna maken nog geen winst en kennen bescheiden omzetten, maar daar komt ongetwijfeld verandering in als zij dit jaar een vaccin kunnen opleveren. Moderna lijkt daarvoor momenteel de beste kaarten te hebben. De vier meer traditionele farmareuzen in dit gezelschap variëren qua waardering op basis van de omzet- en winstverwachting voor dit jaar en het dividendrendement van duur (AstraZeneca) tot aantrekkelijk geprijsd (Pfizer), ook als het onverhoopt niet lukt met dit vaccin.

    Hier liggen dus kansen voor beleggers. Doorbraken in de vaccinontwikkeling zullen de komende maanden zeker invloed hebben op de koersen van deze aandelen.
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 13 juni 2020 21:23
    Nederland gaat ‘zeer belangrijke rol’ spelen bij productie veelbelovend vaccin

    Nederland gaat een belangrijke rol spelen bij de productie van het coronavaccin van de universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca. Ons land heeft daarvan samen met Duitsland, Frankrijk en Italië 300 miljoen doses gekocht.
    Chris van Mersbergen 13-06-20, 20:11 Laatste update: 20:37

    Dat zegt de Nederlander Ruud Dobber, lid van de raad van bestuur van het Brits-Zweedse AstraZeneca tegen deze site. Eerder werd al bekend dat de farmaceut voor de productie een deal had gesloten met het bedrijf Halix in Leiden. ,,Daar worden heel aanzienlijke aantallen vaccins geproduceerd”, zegt Dobber, zonder exacte aantallen te kunnen noemen.

    Ontzettend belangrijke rol

    Dobber was met een kleine groep mensen van AstraZeneca betrokken bij de gesprekken met Nederland en de andere drie landen. Hij heeft lovende woorden over de ‘ontzettend belangrijke rol’ die Nederland speelt, en in het bijzonder voor minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

    ,,Hij heeft zich buitengewoon constructief opgesteld in de gesprekken. Want het waren gesprekken, geen onderhandelingen. Wij willen het vaccin tegen kostprijs leveren, en we willen risico lopen, maar we willen niet het totale risico lopen. Het pleit heel erg voor de minister dat hij samen met zijn collega’s de nek heeft uitgestoken om ook risico te dragen. Daarvoor wil ik mijn dank uitspreken.”
    Rekening

    Concreet werkt het zo dat Nederland met de andere landen betaalt voor de vaccins die geproduceerd zijn, of ze nou werken of niet, zegt Dobber. ,,Dus als er in september tien miljoen doses klaar zijn, maar het blijkt niet te werken, dan krijgen de landen daar een rekening voor.” Het vaccin kost overigens maar ‘enkele euro's', omdat AstraZeneca het tegen kostprijs zegt te verkopen.

    Minister De Jonge erkende in een reactie al dat niet zeker is of het vaccin dat wordt aangekocht, ook daadwerkelijk werkt. ,,We wedden bewust op meerdere paarden””, zei hij. Welke ‘paarden’ er nog meer in beeld zijn, is nog niet bekend.

    Behalve bij Halix in Leiden gaat AstraZeneca produceren in onder meer Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten (VS) en Azië. Een deel van die productie vindt nu al plaats, om ervoor te zorgen dat er straks genoeg doses beschikbaar zijn om in elk geval een deel van de wereld te vaccineren tegen het coronavirus. Het vaccin is dus al af, maar moet nog wel uitgebreid worden getest.

    De VS, dat 1,2 miljard euro investeerde in AstraZeneca, krijgt waarschijnlijk als eerste vaccin, net als het Verenigd Koninkrijk (VK). Eind dit jaar zijn Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië aan de beurt. Deze landen hebben al toegezegd ook de andere EU-landen niet te zullen vergeten. Naast de 300 miljoen doses is er nog een optie genomen op 300 miljoen aanvullende doses.
    Ontzettend spannend

    Of het in Oxford ontwikkelde vaccin ook echt gaat werken, is dus nog altijd niet zeker. Aanvankelijk waren er ontzettend hoge verwachtingen van het vaccin, maar die zijn wel wat getemperd sinds proeven met apen tegenvielen. Toch is het al op een groep van zo'n duizend mensen getest. De resultaten daarvan gaven voor de Britse gezondheidsautoriteiten genoeg aanleiding om door te gaan met het testen van grotere populaties, het fase 3-onderzoek. Deze zomer moet dat gaat gebeuren in het VK, Brazilië en de VS.

    ,,Wij hebben de resultaten van de tests nog niet mogen zien", zegt Dobber (AstraZeneca). ,,Dus het is ook voor ons echt ontzettend spannend. Het feit dat we van de autoriteiten verder mochten gaan naar fase 3, maakt ons wel heel erg hoopvol. Maar het blijft een experiment, je weet het uiteindelijk nooit.”

    De belangrijkste bottleneck richting een werkend vaccin - naast de vraag of het straks werkt - is misschien wel het vinden van een geschikte groep mensen om het vaccin op te testen. Nu het virus in veel landen wat aan het luwen is, is dat lastig, laat AstraZeneca-CEO Pascal Soriot doorschemeren. ,,Straks hebben we een vaccin waarvan we bijna zeker weten dat het werkt, maar hebben we niet genoeg mensen om het op te testen. Dat zou heel erg teleurstellend zijn.”

    Veel sneller

    Pascal Soriot, de CEO van AstraZeneca, is blij met het initiatief van Nederland om met de drie andere Europese landen tot snelle aankoop van het Britse vaccin over te gaan. ,,Het leiderschap dat deze landen hebben getoond was ontzettend belangrijk. Doordat zij zonder de andere Europese landen stappen hebben gezet, is het allemaal veel sneller gegaan. Daarvoor moeten we ze dankbaar zijn. We willen dat de wereld zo snel mogelijk een vaccin heeft.”

    De lof van AstraZeneca staat in schril contrast met de kritiek van de Europese Commissie en sommige andere EU-landen. De commissie wil zelf namens de lidstaten onderhandelen en voelt zich door de Nederlands-Duits-Frans-Italiaanse kopgroep in de wielen gereden. EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) riep de vier Europese landen al op om hun samenwerkingsverband te beëindigen en zich aan te sluiten bij de rest van Europa. Dat is dus niet gebeurd.
    Wedloop

    Er is een wereldwijde wedloop gaande om een middel te vinden dat tegen het coronavirus beschermt. En een al even grote slag tussen bijvoorbeeld China, de VS en Europa, om het vaccin vervolgens meteen te bemachtigen. Het land dat zijn bevolking als eerste kan inenten, kan bijvoorbeeld zijn economie sneller weer op volle toeren laten draaien.

    AstraZeneca zegt zijn best te doen om ook de rest van de wereld niet te vergeten. Zo worden er ook honderden miljoenen doses geproduceerd die verdeeld worden door CEPI en GAVI, internationale organisaties die zich inzetten voor het beschikbaar maken van vaccins voor arme landen.

    Maar, geven Dobber en Soriot aan: we kunnen veel produceren, maar voor de hele wereld is het niet genoeg. Soriot: ,,We hopen nog steeds op meerdere vaccinkandidaten die snel op grote schaal beschikbaar zijn. Maar ik denk dat de kans aanwezig is dat wij het samen met de universiteit van Oxford als eerste voor elkaar gaan krijgen.”
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 15 juni 2020 18:01
    ‘Duitse vaccinjager werkt aan beursgang op Nasdaq’

    Door redactie DFT
    11 min geleden in FINANCIEEL

    Het Duitse biotechbedrijf CureVac dat actief is met het zoeken naar een vaccin tegen het coronavirus, wil volgende maand zijn opwachting gaan maken op techbeurs Nasdaq, zo meldt de Duitse krant Die Welt.
    Tuebingen

    De Duitse overheid heeft hoge verwachtingen van het onderzoek dat CureVac doet naar een coronavaccin. Er werd een belang van 30% in het Duitse biotehconcern genomen.

    In maart waren er nog berichten dat de Amerikaanse overheid de exclusieve rechten op een mogelijk coronamiddel van CureVac wilde kopen, wat naar verluidt weerstand in de Duitse regering wekte.

    Duitsland heeft inmiddels nieuwe regels ingevoerd om ongewenste buitenlandse overnames van farmacie- en biotechbedrijven tegen te houden.

    Wereldwijd zijn verschillende bedrijven bezig met de ontwikkeling van vaccins of medicatie tegen het coronavirus, waaronder de Britse farmaceut AstraZeneca en het Franse Sanofi.

    Bekijk ook:
    ’Gehate’ miljardair Dietmar Hopp nu grote hoop in coronastrijd
  8. forum rang 7 ffff 15 juni 2020 18:33
    Im weltweiten Rennen um einen Impfstoff gegen das Coronavirus steigt der Bund beim deutschen Biotech-Unternehmen Curevac ein.
    Wie Bundeswirtschaftsminister Peter Altmaier (CDU) am Montag sagte, übernimmt die staatliche Förderbank KfW für 300 Millionen Euro rund 23 Prozent der Anteile. Ziel sei, dem Unternehmen von Mehrheitseigner Dietmar Hopp finanzielle Sicherheit zu geben. Auf Geschäftsentscheidungen wolle der Staat keinen Einfluss nehmen. Die Firma mit Sitz in Tübingen forscht seit Januar an einem Impfstoff.
    Anzeige
    Altmaier sagte, die Beteiligung sei zugleich industriepolitisch von hoher Bedeutung. Wichtige Forschungsergebnisse und Technologien würden in Deutschland und Europa gebraucht. Hintergrund sei auch das Ziel der Bundesregierung, bei der Herstellung von Wirkstoffen und in der Impfstoffproduktion mehr Unabhängigkeit zu erreichen. "Mit dieser Investition tun wir einen ersten Schritt in diese Richtung." Die Technologie von Curevac habe das Potenzial, neue Impfstoffe und Behandlungsmöglichkeiten für viele Menschen zu entwickeln.

    Hopp erklärte, durch die Corona-Krise sei die hohe Bedeutung der Biotechnologiebranche für die Patienten, die Gesellschaft und die Welt sichtbar geworden. Er freue sich, dass dies auch von staatlicher Seite erkannt und diese Schlüsselindustrie über die frühe Forschung hinaus unterstützt werde. Hopp, der Mitgründer des Softwarekonzerns SAP (SAP SE) ist, hält bisher über eine Beteiligungsgesellschaft rund 80 Prozent der Anteile an Curevac. Für den Staatseinstieg verkauft er keine Anteile, dieser soll über eine Kapitalerhöhung laufen.
    Weltweit ist ein Wettlauf entstanden, wer den ersten Impfstoff gegen das Coronavirus entwickelt. Wann es so weit ist, ist ungewiss. Auf Curevac ruhten bereits die Hoffnungen, bevor sich das Coronavirus in Deutschland ausbreitete. Ende Januar erteilte die internationale Impfstoffkooperation CEPI dem Unternehmen eine Förderzusage von 8,3 Millionen US-Dollar (rund 7,5 Millionen Euro).

    Die Arbeit von Curevac sprach sich herum. Anfang März lud US-Präsident Donald Trump den damaligen Vorstandsvorsitzenden von Curevac, Dan Menichella, und weitere Pharmavertreter ins Weiße Haus, um sich über die Impfstoffsuche zu informieren. Kurz darauf gab es Wirbel um die Tübinger Firma. Medienberichten zufolge versuchte Trump, den Impfstoff exklusiv für sein Land zu sichern und bot der Firma dafür einen hohen Betrag. Die Empörung war groß.
    Hauptanteilseigner Hopp hatte einen Verkauf des Unternehmens und Exklusivproduktion vehement abgelehnt. "Ich habe gesagt, das kommt für mich überhaupt nicht in Frage. Und ich nehme an, damit habe ich bei Curevac offene Türen eingerannt", sagte er am Montag.
    Das Unternehmen selbst hatte ein entsprechendes Angebot Trumps dementiert und Spekulationen über den Verkauf zurückgewiesen. Altmaier will das Investment nun auch als klares Signal für den Standort Deutschland verstanden wissen. "Wir sind überzeugt, dass Curevac auch in Zukunft ein deutsches Unternehmen bleiben wird, das auch international erfolgreich agiert", sagte er.
    "Es ist richtig, wenn der Staat hier bereit ist, Risiken zu tragen, die privaten Investoren möglicherweise scheuen", sagte der Grünen-Politiker Danyal Bayaz. Auch in der Branche war am Montag von einem guten Signal die Rede, dass sich die Bundesregierung in dieser Form für Biotech-Unternehmen engagiere. Darin werde auch eine Reaktion auf den wachsenden Druck der USA um prioritäre Zugänge zu einem Impfstoff gesehen.
    Nach Angaben des Verbandes forschender Pharma-Unternehmen von Mai gab es weltweit mehr als 120 Impfstoff-Projekte, von kleinen Firmen wie Curevac und BioNTech (Mainz) bis zu Konzernen wie Sanofi und GlaxoSmithKline. Laut der Beratungsgesellschaft EY hat die Branche in kürzester Zeit bis Anfang Juni 161 Impfstoff-Kandidaten sowie 242 therapeutische Test-Wirkstoffe hervorgebracht. Darüber hinaus wurden weltweit mehr als 700 Corona-Tests entwickelt oder bereits auf den Markt gebracht, wie EY mitteilte. Diese Zahlen änderten sich fast täglich. Nach Einschätzung der Autoren hat aber nur ein Bruchteil der Produktkandidaten tatsächlich eine Chance, auf den Markt zu kommen.
    Curevac hat angekündigt, in diesem Monat eine erste klinische Studie zu beginnen. Das Unternehmen wurde im Jahr 2000 aus der Universität Tübingen heraus gegründet und beschäftigt 460 Mitarbeiter. Die Europäische Union hatte für die Entwicklung des Impfstoffes bis zu 80 Millionen Euro als Unterstützung angekündigt.
    Nach Angaben des Bundesgesundheitsministeriums vom Wochenende haben Deutschland, Frankreich, Italien und die Niederlande einen ersten Vertrag über mindestens 300 Millionen Impfdosen gegen das Coronavirus geschlossen. Vertragspartner ist das Pharmaunternehmen AstraZeneca. Profitieren sollen demnach alle EU-Staaten, die dabei sein wollen.
    Um bestimmte Präparate "Made in Germany" besser vor Übernahmen ausländischer Investoren zu schützen, hatte die Bundesregierung Ende Mai auch eine schärfere Außenwirtschaftsverordnung beschlossen. Demnach greift künftig eine Meldepflicht, wenn Firmen aus Ländern außerhalb der Europäischen Union Anteile von mehr als 10 Prozent an deutschen Firmen erwerben wollen, die Impfstoffe, Arzneimittel oder persönliche Corona-Schutzausrüstung entwickeln oder herstellen.
    /sam/kal/DP/fba

    BERLIN/TÜBINGEN (dpa-AFX) / FRANKFURT (Dow Jones)
  9. forum rang 10 DeZwarteRidder 16 juni 2020 06:37
    Nieuwe medicijnen tegen Corona? Dit ziekenhuis in het Groene Hart zoekt driftig mee

    Het St. Antonius Ziekenhuis bundelt 25 onderzoeken naar een nieuw medicijn tegen corona. Veel van de studies waar het ziekenhuis bij betrokken is, draaien om de zoektocht naar een geneesmiddel. Tot nu toe is er nog geen medicijn gevonden. ,,Wij weten dus niet goed hoe we deze infectieziekte kunnen behandelen.”
    Rik Sneijder 15-06-20, 21:09

    In het ziekenhuis is een speciale Taskforce Covid Research opgericht. ,,Wij kunnen onze krachten bundelen”, zegt Evelien Geertsema, adviseur wetenschap van het St. Antonius uit. Tocilizumab is bijvoorbeeld een medicijn waar het ziekenhuis sinds vorige maand onderzoek naar doet. Het geneesmiddel is ontworpen om de werking van een eiwit te blokkeren dat een rol speelt bij het immuunsysteem.

    Het wordt al gebruikt bij reumatische aandoeningen en kan mogelijk ook werken bij coronapatiënten met ernstige longontstekingen. Een aantal patiënten met ernstige Covid-19 van het St. Antonius doet mee aan de studie en krijgt via een infuus tocilizumab óf een placebo toegediend. ,,Het is nog te vroeg om iets te zeggen over de resultaten. We wachten nu op wat er uit de analyse van de eerste data komt”, aldus hoofdonderzoeker en longarts Jan Grutters.
    Antistoffen

    Een ander onderzoek waar het ziekenhuis aan meedoet, is het toedienen van plasma met antistoffen als behandeling bij corona. Deze antistoffen komen van mensen die het virus hebben gehad. Door deze antistoffen toe te dienen aan patiënten wordt hun afweersysteem ondersteund in de verdediging tegen het coronavirus.

    Een belangrijke rol voor onderzoek naar corona binnen het St. Antonius is weggelegd voor de biobank. Hierin bewaart het St. Antonius al meer dan vijftien jaar lichaamsweefsel van patiënten met zeldzame longziekten ten behoeve van onderzoek. In deze biobank zijn nu ook cellen, bloed en dna van zo’n 150 coronapatiënten te vinden.

    ,,Onderzoek van dit materiaal geeft ons inzicht in het ziekteverloop en in bijvoorbeeld de invloed van bepaalde eiwitten of genen. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld beter inschatten hoe ziek een patiënt wordt en kunnen we eventueel sneller ingrijpen met medicatie”, zegt Geertsema.
  10. forum rang 10 DeZwarteRidder 16 juni 2020 16:53
    Inventiva’s lanifibranor meets the primary and key secondary endpoints in the Phase IIb NATIVE clinical trial in non-alcoholic steatohepatitis (NASH)
    June 15, 2020

    Daix (France), June 15, 2020 – Inventiva (Euronext: IVA), a clinical-stage biopharmaceutical company developing oral small molecule therapies for the treatment of non-alcoholic steatohepatitis (NASH), mucopolysaccharidoses (MPS) and other diseases with significant unmet medical need, today announced positive topline results from the Phase IIb NATIVE (NAsh Trial to Validate IVA337 Efficacy) clinical trial evaluating lanifibranor for the treatment of NASH.

    In this 24-week clinical trial, lanifibranor, an orally-available small molecule and the only pan-PPAR agonist5 currently in clinical development for the treatment of NASH, met the primary endpoint in the ITT population at the dose of 1200mg/day with a statistically significant (p = 0.004) decrease of at least two points in the SAF activity score6 (combining hepatocellular inflammation and ballooning), compared to baseline, with no worsening of fibrosis. 49% of patients in the lanifibranor 1200mg/day dose group achieved the primary endpoint compared to 27% in the placebo arm.

    Lanifibranor also met multiple key secondary endpoints including:

    Resolution of NASH with no worsening of fibrosis in both dose groups (800mg/day and 1200mg/day)
    Improvement of fibrosis by at least one stage7 with no worsening of NASH at the 1200mg/day dose group
    NASH resolution and improvement of fibrosis in both dose groups (800mg/day and 1200mg/day)

    Statistically significant results were also obtained in both dose groups (800mg/day and 1200mg/day) on:

    Decrease of insulin, fasting glucose and glycated haemoglobin (HB1AC) in patients with type 2 diabetes
    Decrease in triglycerides
    Increase in high density lipoprotein cholesterol (HDL)
    Decrease in liver enzymes (ALT, AST and GGT)

    With these results, lanifibranor is the first drug candidate to achieve statistically significant results on the two Food and Drug Administration (FDA) and European Medicine Agency (EMA) primary endpoints relevant for seeking accelerated approval during Phase III clinical development.
  11. forum rang 10 DeZwarteRidder 30 juni 2020 12:45
    Intercept Shares Tumble on NASH Disappointment

    By Josh Nathan-Kazis
    June 29, 2020 4:05 pm ET

    NASH was once the next big thing for big pharma; a newly defined disorder requiring chronic treatment afflicting millions of people in developed countries. Scores of companies are developing drugs for the disease, which can cause deadly conditions like decompensated cirrhosis or liver cancer.

    But the quest for the first big NASH drug has hit some stumbling blocks. In May, a French company called Genfit (ticker: GNFT), which had one of the most advanced NASH programs, announced that a Phase 3 trial of its NASH drug Elafinbranor had failed to achieve its primary endpoint.

    Now, another setback is tanking shares of Intercept Pharmaceuticals (ICPT), which analysts had expected to introduce the first NASH drug sometime this year. Intercept had submitted an application for accelerated approval with the Food and Drug Administration for its drug obeticholic acid as a treatment for NASH. On Monday, the company said that the FDA had sent it a letter saying that the expected benefit of the drug “does not sufficiently outweigh the potential risks.”

    The company said that the agency had asked for additional analyses from an ongoing study. Shares of Intercept fell 39% on Monday. On an investor call Monday morning, Intercept CEO Mark Pruzanski called the FDA’s action “completely unexpected and disappointing.”

    “At no point during review did the FDA communicate that OCA was not approvable on an accelerated basis,” Pruzanski said.

    Questions about NASH drugs have been emerging for months. In December, Barron’s highlighted those concerns, arguing that investors should be skeptical of the field.

    Intercept’s application for OCA was based on interim data from a study that found that liver scarring improved, and other NASH parameters did not worsen, in 23.1% of patients who received a higher dose of the drug, compared with 11.9% of patients in the placebo arm of the study.

    In an interview in December, Pruzanski told Barron’s that the most important metric was the stabilization of fibrosis, and that 40% of the patients in the high dose group improved by a full stage of fibrosis.

    The drug also raises levels of so-called bad cholesterol, which could be a concern given that the patients likely to take the drug to treat NASH are also prone to heart disease. In the December interview, an Intercept executive told Barron’s that the risk could be managed with other dugs.

    Shares of Intercept are down 61.8% so far this year.
  12. forum rang 10 DeZwarteRidder 3 juli 2020 13:56
    Topman virusjager Moderna casht in totaal $21 miljoen

    Door redactie DFT
    3 uur geleden in FINANCIEEL

    De speculatie op een vaccin tegen het coronavirus heeft het aandeel van het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna in de voorbije maanden bepaald geen windeieren gelegd.

    De koers van Moderna die een notering op de Nasdaq heeft, zit sinds begin van dit jaar stevig in de lift. Begin februari was er nog een niveau van $20, maar daarna schoot het aandeel omhoog naar een tussentijdse piek van boven de $80.

    De topman van het bedrijf Stephane Bancel heeft met de verkoop van Moderna-aandelen in de periode januari tot juni goede zaken gedaan, zo meldt Reuters op basis van geraadpleegde beursmeldingen. In totaal werd $21 miljoen bijgeschreven op zijn rekening

    Ook andere kopstukken hebben flink gecasht. Zo heeft Tal Zaks, het hoofd van de medische tak bij Moderna met de verkoop van opties en aandelen in het bedrijf $35 miljoen verdiend.

    Het experimentele vaccin van Moderna zou ervoor moeten zorgen dat het coronavirus zich niet of minder snel kan vermenigvuldigen.

  13. forum rang 10 DeZwarteRidder 8 juli 2020 07:47
    Mooie dingen zeggen over een vaccin helpt de beurskoers omhoog

    Het is op dit moment de heilige graal voor biotechbedrijven en beleggers: het zo felbegeerde vaccin dat de wereldwijde problemen met covid-19 in één klap kan oplossen. Bedrijven die bezig zijn met de ontwikkeling ervan, of bedrijven die beloven dat ze dit gaan doen, zien hun beurskoersen stijgen en stijgen.

    Dinsdag was er weer eentje: het Amerikaanse bedrijf Novavax. Het biotechbedrijf zegt bezig te zijn met de ontwikkeling van een vaccin onder de naam NVX-CoV2373. Het meldde dinsdag, voordat de beurzen in de Verenigde Staten open gingen, dat het $1,6 mrd subsidie van de Amerikaanse overheid kreeg om testen met het nieuwe medicijn te bekostigen. De naam van het Amerikaanse overheidsprogramma voor vaccin-ontwikkeling: Operation Warp Speed.

    Abc'tje voor beleggers
    Een Amerikaans biotechbedrijf met 'vax' in de naam, dat deelneemt aan Operation Warp Speed met een medicijn met de letters 'CoV' erin. Dat was een Abc'tje voor beleggers. Gedurende de Amerikaanse ochtend steeg de koers met bijna 30%, waardoor de koerswinst in 2020 uitkomt op meer dan 2000%.

    Novavax staat niet alleen. Vorige week was het de beurt aan Biontech, een Duits biotechbedrijf dat samenwerkt met de grote farmaceut Pfizer. Biontech maakte positieve testresultaten bekend van een proef met een medicijn dat de afweerstoffen tegen covid-19 zou versterken. De koers steeg die dag met 8%. De koersstijging dit jaar tot nu toe: bijna 67%.

    Testen
    Maar het wordt beleggers niet gemakkelijk gemaakt. Volgens The Wall Street Journal zijn er wereldwijd zo'n 120 verschillende bedrijven bezig met het ontwikkelen van een vaccin. Daarvan is er nog maar een relatief kleine groep begonnen met testen op proefpersonen, waaronder ook nog het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna, dat dit jaar een koerswinst van ruim 200% maakte.

    Uiteraard spelen ook de grote farmaceutische multinationals als Johnson & Johnson, Phizer, Merck en Astrazeneca een rol. Zij werken vaak samen met de kleinere biotechbedrijven die het vaccin proberen te ontwikkelen. Door hun enorme omvang en afhankelijkheid van economische schommelingen zijn de koersen van deze multinationals niet zo makkelijk omhoog te praten met nieuws over vaccins tegen covid-19.

    Te realistisch
    Hun probleem is ook vaak dat ze te realistisch zijn om koersrecords te laten breken. Zo noemde ceo Ken Frazier van Merck eind mei de voorspellingen dat het vaccin binnen twaalf tot achttien maanden beschikbaar zou moeten zijn 'erg agressief'. Hij deed dit net nadat de Amerikaanse president Donald Trump bij de presentatie van Operation Warp Speed zei te hopen dat het vaccin 'rond de jaarwisseling of iets daarna' beschikbaar zou zijn. Het hielp zijn bedrijf niet op de beurs. De koers van Merck is dit jaar met bijna 14% gedaald.

    fd.nl/beurs/1350336/mooie-dingen-zeggen
  14. forum rang 10 DeZwarteRidder 20 juli 2020 16:01
    Vertex boekt positieve resultaten met behandeling taaislijmziekte
    20-07-2020 15:43 - Verdraagzaamheid en veiligheid aangetoond.

    (ABM FN-Dow Jones) Vertex Pharmaceuticals heeft positieve onderzoeksresultaten behaald met een mondiale Fase 3 studie met zijn TRIKAFTA behandeling tegen taaislijmziekte. Dit meldde de Amerikaanse farmaceut maandag.

    De studie werd uitgevoerd met patiënten van 12 jaar en ouder met bepaalde mutaties in cystic fibrose en behaalde zijn eindpunten. De drievoudige behandelmethode die werd onderzocht, werd in het algemeen goed verdragen en de veiligheidsdata waren gelijk aan eerdere Fase 3 studies met TRIKAFTA.

    De resultaten zullen worden ingediend bij de U.S. Food and Drug Administration en het Europees Geneesmiddelenbureau EMA.

    De adviescommissie van EMA, het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik, was in juni al positief over de drievoudige behandeling. In de VS is TRIKAFTA al goedgekeurd als behandeling voor patiënten met taaislijmziekte van 12 jaar en ouder die zeker één kopie hebben van de F508del mutatie.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
  15. forum rang 10 DeZwarteRidder 20 juli 2020 16:08
    Llama Antibodies Found To Stop SARS CoV-2 In Culture
    By Stephen Luntz
    14 Jul 2020, 19:24

    The secret to stopping Covid-19 could lie in the blood of llamas. The claim is not as surprising to immunologists as it might be to everyone else, since they are familiar with the exceptional antibodies produced by llamas and alpacas. Nevertheless, the discovery of the effectiveness of two small llama antibodies in neutralizing SARS CoV-2 could be an important step in the quest to end the pandemic.

    Llamas and alpacas produce a type of small antibody called nanobodies that differ from those seen in humans and most other mammals. They contain a single chain of proteins rather than the double chain ours possess. Nanobodies are effective tools for distinguishing between some viruses, and since they are stable and easy to produce they are widely used by the diagnostic industry. Back in the more innocent days of 2016, a llama called Winter was injected with spike proteins from the two previous deadly coronaviruses, SARS-CoV-1 and MERS-CoV, and produced antibodies that might block the entry of these viruses into human cells.

    In May, scientists announced one of Winter's antibodies, VHH-72, binds to SARS-CoV-2 in culture and that an engineered version does so much more effectively, preventing the virus from entering cells.

    Now a team from the Rosalind Franklin Institute and the University of Oxford have shown this is not a one-off; other llama antibodies also block the virus in culture, but do so with a different mechanism from those previously found to neutralize SARS-1. In Nature, they note that “SARS-CoV-2 spike binds to ACE2 with a 10- to 20-fold higher affinity (KD of ~15nM) than SARS-CoV-1 spike, a fact that has been proposed to drive its higher transmissibility.”

    The paper reports the nanobodies H11-D4 and H11-H4 show a strong affinity to the SARS-CoV-2 spike, as if llamas had spent a long time adapting to this disease, instead of being as new to it as we are. These nanobodies bind to part of the spike adjacent to the area it uses to bind to ACE2 receptors in the cells of its victims.

    When the virus is added to a culture containing human cells, H11-D4 and H11-H4 prevent it from getting inside those cells to multiply. Even at very low concentrations, they proved able to neutralize 50 percent of the virus particles from entering cells.

    Neutralization in culture is no guarantee of success within the human body, but the authors are optimistic these llama antibodies could interrupt the virus enough to reduce the severity of the disease, possibly in combination with other antibodies. Llama nanobodies usually prove stable inside the human body and are not seen by our own immune systems as a threat.

    The paper acknowledges the fact that H11-H4 doesn't appear to be protective against SARS-CoV-1 and raises the risk of SARS-CoV-2 mutating to avoid this antibody. If that happens, however, they think we may find other llama antibodies that block the spike's mutated versions.
  16. forum rang 10 DeZwarteRidder 20 juli 2020 16:50
    Nederland bestelde al miljoenen doses
    Veelbelovende eerste testresultaten coronavaccin Oxford

    Door Arianne Mantel
    Updated 13 min geleden
    44 min geleden in BINNENLAND

    De eerste resultaten van onderzoek naar het experimentele Covid-19 vaccin van Oxford zijn hoopvol. Wetenschappers van de Britse Universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca zeggen dat het vaccin AZD1222 veilig lijkt en leidt tot het de gehoopte sterke reactie van het immuunsysteem. Er zijn wat bijwerkingen, maar die zouden met paracetamol verholpen kunnen worden. Nederland heeft samen met Italië, Duitsland en Frankrijk al een optie op 300 miljoen doses van het vaccin genomen.

    Dit zijn de resultaten uit fase 1 en 2 onder 1077 volwassenen tussen de 18 en 55 jaar. Inmiddels zit het vaccin al in fase 3. Dat betekent dat het op dit moment al op een grote groep vrijwilligers wordt getest; hiervoor zijn zeker 10.000 vrijwilligers nodig om te kijken of het ook echt veilig is en effectief blijft.

    Het vaccin AZD1222 roept een krachtige en tweevoudige immuunreactie op, zo schrijven onderzoekers vandaag in het blad The Lancet. Proefpersonen die het vaccin toegediend kregen, maken binnen 14 dagen zogenoemde T-cellen aan Dit zijn witte bloedcellen die het SARS-CoV-2-ofwel Covid-19 virus aanvallen.

    En binnen een maand worden bovendien antistoffen aangemaakt die het virus daadwerkelijk neutraliseren en zo voorkomen dat het cellen kan infecteren. Er is aan een kleine groep het coronavaccin twee keer toegediend; bij hen was sprake van een bijzonder krachtige immuunreactie.

    Groter onderzoek

    Het is nu dus tijd voor een groter onderzoek naar veiligheid en effectiviteit. Die zal niet alleen in Engeland, maar ook in Zuid-Afrika, de VS en Brazilië uitgevoerd worden in ziekenhuizen en onder strenge controle. Het is van groot belang dat het vaccin effectief is, het liefst minstens een jaar.

    Dat onderzoekt men niet alleen door te kijken naar de aanmaak van antistoffen en T-cellen, maar ook door heel concreet te kijken of het aantal besmettingen onder mensen die het vaccin toegediend krijgen lager ligt dan onder mensen die een placebo ingespoten kregen.

    Hoofdauteur Andrew Pollard van de Universiteit van Oxford benadrukt de hoopvolle resultaten, maar ook het belang van meer en groter onderzoek. Hoewel die uitkomsten nog niet zeker zijn, heeft Nederland al wel, samen met drie andere landen, een flinke hoeveel doses van het middel gereserveerd: 300 miljoen stuks.

    Chimpansees

    Het vaccin AZD1222 herbergt een onschadelijk, verzwakt virus dat onder chimpansees verkoudheidsklachten veroorzaakt. Dit verzwakte virus doet dienst als zogenoemde ‘vector’. De vector transporteert een stukje van het coronavirus, met als doel een immuunreactie in het lichaam op te roepen.
  17. [verwijderd] 20 juli 2020 17:36
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 20 juli 2020 16:50:

    Nederland bestelde al miljoenen doses
    Veelbelovende eerste testresultaten coronavaccin Oxford

    Door Arianne Mantel
    Updated 13 min geleden
    44 min geleden in BINNENLAND

    De eerste resultaten van onderzoek naar het experimentele Covid-19 vaccin van Oxford zijn hoopvol. Wetenschappers van de Britse Universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca zeggen dat het vaccin AZD1222 veilig lijkt en leidt tot het de gehoopte sterke reactie van het immuunsysteem. Er zijn wat bijwerkingen, maar die zouden met paracetamol verholpen kunnen worden. Nederland heeft samen met Italië, Duitsland en Frankrijk al een optie op 300 miljoen doses van het vaccin genomen.

    Dit zijn de resultaten uit fase 1 en 2 onder 1077 volwassenen tussen de 18 en 55 jaar. Inmiddels zit het vaccin al in fase 3. Dat betekent dat het op dit moment al op een grote groep vrijwilligers wordt getest; hiervoor zijn zeker 10.000 vrijwilligers nodig om te kijken of het ook echt veilig is en effectief blijft.

    Het vaccin AZD1222 roept een krachtige en tweevoudige immuunreactie op, zo schrijven onderzoekers vandaag in het blad The Lancet. Proefpersonen die het vaccin toegediend kregen, maken binnen 14 dagen zogenoemde T-cellen aan Dit zijn witte bloedcellen die het SARS-CoV-2-ofwel Covid-19 virus aanvallen.

    En binnen een maand worden bovendien antistoffen aangemaakt die het virus daadwerkelijk neutraliseren en zo voorkomen dat het cellen kan infecteren. Er is aan een kleine groep het coronavaccin twee keer toegediend; bij hen was sprake van een bijzonder krachtige immuunreactie.

    Groter onderzoek

    Het is nu dus tijd voor een groter onderzoek naar veiligheid en effectiviteit. Die zal niet alleen in Engeland, maar ook in Zuid-Afrika, de VS en Brazilië uitgevoerd worden in ziekenhuizen en onder strenge controle. Het is van groot belang dat het vaccin effectief is, het liefst minstens een jaar.

    Dat onderzoekt men niet alleen door te kijken naar de aanmaak van antistoffen en T-cellen, maar ook door heel concreet te kijken of het aantal besmettingen onder mensen die het vaccin toegediend krijgen lager ligt dan onder mensen die een placebo ingespoten kregen.

    Hoofdauteur Andrew Pollard van de Universiteit van Oxford benadrukt de hoopvolle resultaten, maar ook het belang van meer en groter onderzoek. Hoewel die uitkomsten nog niet zeker zijn, heeft Nederland al wel, samen met drie andere landen, een flinke hoeveel doses van het middel gereserveerd: 300 miljoen stuks.

    Chimpansees

    Het vaccin AZD1222 herbergt een onschadelijk, verzwakt virus dat onder chimpansees verkoudheidsklachten veroorzaakt. Dit verzwakte virus doet dienst als zogenoemde ‘vector’. De vector transporteert een stukje van het coronavirus, met als doel een immuunreactie in het lichaam op te roepen.

    Ik moet er niet zo veel van hebben.

    Waarom ontspoort de afweer soms bij corona?
    minuten
    Het UMC Utrecht start een studie die meer inzicht moet geven in het afweersysteem van patiënten met het coronavirus. Hiermee kunnen artsen de ernst van de infectie en het ziekteverloop per patiënt beter voorspellen. Op basis hiervan kunnen ze patiënten behandelen met het beste beschikbare geneesmiddel, waardoor verdere schade is te voorkómen.

    Het UMC Utrecht onderzoekt in diverse studies mogelijkheden om patiënten met het coronavirus beter te behandelen. Het zal nog geruime tijd duren voordat een vaccin of nieuw geneesmiddel breed beschikbaar komt. Daarom is het uitermate belangrijk om snel te onderzoeken of patiënten met het coronavirus met de huidige beschikbare geneesmiddelen beter kunnen worden behandeld. Hiervoor is wel eerst meer specifieke kennis van het afweersysteem nodig.

    Immuunstorm
    Om te weten hoe we mensen met corona het beste kunnen helpen, is diepgaand onderzoek naar het afweersysteem cruciaal. In een poging om het virus te bestrijden, raakt bij een deel van de patiënten het immuunsysteem ontregeld en wordt het hyperactief. Dit leidt tot een zogenaamde ‘immuunstorm’. Hierbij maakt het lichaam veel te veel immuunfactoren aan. Hoewel die immuunfactoren het virus bestrijden, veroorzaakt een teveel ervan juist grote schade aan vitale organen zoals de longen. Patiënten krijgen daardoor ademhalingsproblemen, moeten voor beademing worden opgenomen op de intensive care (IC) en kunnen zelfs overlijden.
  18. forum rang 10 DeZwarteRidder 25 juli 2020 08:50
    Coronavaccinmaker CureVac wil notering aan Nasdaq
    24-07-2020 20:51 - Voorlopige IPO-aanvraag ingediend.

    (ABM FN-Dow Jones) CureVac, dat zich onder meer bezig houdt met het ontwikkelen van een vaccin tegen Covid-19, heeft een voorlopige aanvraag ingediend voor een beursnotering aan de Nasdaq. Dit werd vrijdag bekend.

    Het Duitse farmabedrijf wordt begeleid door Bank of America, Jefferies, Credit Suisse en Kempen & Co, en krijgt vermoedelijk het tickersymbool NVAC.

    De opbrengst van de IPO wordt onder meer gebruikt om klinische onderzoeksstudies te financieren en productiefaciliteiten uit te breiden. De vaccinmaker heeft nog geen producten op de markt en draaide tot aan eind maart een verlies van bijna 540 miljoen euro en had destijds 43,5 miljoen euro in kas.

    De IPO verloopt parallel aan een private plaatsing waar SAP-oprichter Dietmar Hopp voor 100 miljoen euro aan aandelen zou willen kopen.

    In juni investeerde de Duitse staat via zijn coronanoodfonds al 300 miljoen euro in CureVac. Hiermee verkreeg Berlijn een belang van 23 procent in het bedrijf, dat in maart nog de aandacht trok van de Amerikaanse president Donald Trump. Die had toen een ontmoeting met de toenmalige CEO in het Witte Huis, waarna berichten verschenen dat de Amerikaanse overheid CureVac zou willen overhalen te verhuizen naar de VS.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
194 Posts
Pagina: «« 1 ... 3 4 5 6 7 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.392,50 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links