Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waterstof

5.182 Posts
Pagina: «« 1 ... 51 52 53 54 55 ... 260 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. 3 voor 50 6 juli 2020 10:51
    quote:

    'Belegger' schreef op 6 juli 2020 10:48:

    Geen Hyundai of Toyota in portefeuille, maar je kunt hier op andere manieren op inspelen zoals:
    nelhydrogen.com/press-release/nel-asa...

    NEL heb ik inderdaad, maar ik dacht dat een Hyundai of Toyota wellicht iets meer stabiliteit/zekerheid bieden dan bedrijven als NEL, PowerCell, Plug etc.
    Een Nikola moet bijvoorbeeld nog beginnen en gingen als warme broodjes over de toonbank recentelijk, terwijl Hyundai al begint met opleveren.
  2. forum rang 6 'belegger'' 6 juli 2020 12:13
    Je redenering kan ik volgen. Op dit moment denk ik dat het BEV wordt voor personenauto's en FCEV voor zwaarder transport. Met zo een groot concern speel je op beiden in, maar je krijgt de rest er ook bij net zoals bijvoorbeeld met Shell. Dat hoeft helemaal niet verkeerd te zijn, maar ik zou wel kijken naar het totale plaatje en niet alleen maar omdat zij iets doen met waterstof.

    Ik vermoed dat je het hebt over het automerk Hyundai zonder de rest. Want Hyundai is een enorm groot industrieel concern. Daaronder vallen de automerken Hyundai en Kia. Maar het is ook een grote staalproducent. Zij bouwen ook schepen en als aannemer leggen zij scheepswerven en havens aan. Op groen gebied maken zij zonnepanelen en windturbines. En ga zo maar door.
    www.hyundaicorp.com/en/business/green...
  3. 3 voor 50 6 juli 2020 13:53
    Als bouwer van schepen en staalproducent zie ik dan ook nog mooie kansen voor ze ;)

    Ik snap wat je bedoelt met je vergelijking met Shell. Ik heb ze zelf ook niet en heb nu niks beschikbaar om te beleggen dus zal ook niet instappen maar was even benieuwd of anderen ze hebben of overwogen.
    T.o.v. bijvoorbeeld Nikola hebben ze wel een aardige voorsprong aangezien ze al leveren.
  4. forum rang 6 'belegger'' 6 juli 2020 16:11
    Hyundai is zo groot dat ik voorzichtig denk aan een interne circulaire economie binnen het bedrijf. Daarbij kunnen zij dezelfde techniek ontwikkelen voor eigen gebruik en voor levering aan derden.

    Scheepsbouw
    Concrete plannen kan ik zo niet vinden, maar ik acht het niet onmogelijk dat Hyundai containerschepen o.i.d. gaat bouwen die worden aangedreven door waterstof. Of een schip dat waterstof vervoert maar zelf op diesel draait zoals Kawasaki doet ;)

    Staalproductie
    Om in 2050 klimaatneutraal te zijn, moeten volgens het IEA alleen al in de staalindustrie tussen nu en 2050 gemiddeld élke maand 2 fabrieken op waterstof overstappen.

    Nieuwkomer of gevestigde orde
    Nikola belooft zonder de ervaring van een Hyundai de hele vrachtwagen te leveren. Als nieuwkomer moet je dat nog wel waarmaken, Tesla moest ook hun productielijn opzetten. Soms kan het in je voordeel werken als je niet om 'legacy' heen hoeft te bouwen.

    Bij mijn broker kan ik volgens mij alleen aandelen aanschaffen van Hyundai als autobouwer. Met aandelen van de groep koop je bij wijze van spreken exposure op de industriële sector maar dan in één onderneming. Wel knap voor een bedrijfje dat na WO2 is begonnen als aannemer. www.company-histories.com/Hyundai-Gro...
  5. forum rang 6 'belegger'' 7 juli 2020 00:20
    quote:

    3 voor 50 schreef op 6 juli 2020 20:35:

    Air Liquide and Port of Rotterdam to launch 1,000 hydrogen trucks and infrastructure by 2025

    www.h2-view.com/story/air-liquide-and...
    Het betreft overigens een haalbaarheidsstudie en de investeringsbeslissing staat gepland voor het einde van 2022. De komende maanden zoekt men extra participanten. Ondertussen ben ik wel benieuwd wie de tankstations gaat bouwen (25 stuks) en wie de electrolysers gaat leveren.
    www.marketscreener.com/AIR-LIQUIDE-46...
  6. forum rang 10 voda 7 juli 2020 12:02
    Air Products & thyssenkrupp to Generate Green Hydrogen

    Air Products and thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers announced the signing of a Strategic Cooperation Agreement. The two companies will collaborate exclusively in key regions, using their complementary technology, engineering and project execution strengths to develop projects supplying green hydrogen. thyssenkrupp will deliver its technology and supply specific engineering, equipment and technical services for water electrolysis plants to be built, owned and operated by Air Products. The collaboration leverages thyssenkrupp’s technology supporting Air Products’ development of green hydrogen as an energy carrier for sustainable transportation, chemicals and power generation.

    thyssenkrupp has developed high-efficiency alkaline water electrolysis technology. With more than 600 projects and electrochemical plants worldwide with a total rating of over 10 gigawatts realized, thyssenkrupp has extensive in-depth knowledge in the engineering, procurement, and construction of these plants.

    Matching the need for low-CAPEX, low-OPEX, reliable technology and solid project execution to make world-scale green hydrogen projects feasible, Air Products and thyssenkrupp are committed to deploying economic green hydrogen plants in the gigawatt size.

    Source : Strategic Research Institute
  7. forum rang 6 'belegger'' 7 juli 2020 20:34
    quote:

    Arjenvw schreef op 7 juli 2020 14:26:

    "De dieselmotor heeft ineens goede kansen in de duurzame toekomst" Leuk artikel over inmengen van H2 bij Diesel :) www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...
    Dynacert levert hier technologie voor ;)
    In het artikel wordt het ook een tussenoplossing genoemd. Echter met een norm van gemiddeld 30% minder uitstoot voor nieuwe vrachtwagens in 2030 zit er nog heel wat rek in. Verder ben ik wel benieuwd naar de ervaringen met DynaCERT/HydryGEN voor wat betreft de levensduur van de motoren. Maar dat past misschien beter in het volgende topic:
    www.iex.nl/Forum/Topic/1308621/Koffie...
  8. forum rang 6 'belegger'' 8 juli 2020 10:39
    Even een klein uitstapje. Via Cell Impact AB kwam ik toevallig ook op Impact Coatings AB. Die brengen de beschermende coating aan op de flow plates van dat andere Impact bedrijf. Maar ze brengen bijvoorbeeld ook een goudvervanger aan op elektrische contacten. Ik heb ze zelf niet, maar de koers is afgelopen maand ruim verdubbeld. Resultaten uit het verleden...
  9. forum rang 10 voda 8 juli 2020 12:14
    Timmermans: ‘Overal waar ik kom, praat men over waterstof’

    ‘Dit is een grote dag. Pas een half jaar gelden kwamen we met het idee van een waterstofstrategie. En kijk eens waar we nu zijn.’

    Eurocommissaris Frans Timmermans heeft weer een stukje van zijn klimaatpuzzel gelegd. Op papier dan. Want waterstof moet helpen sectoren te vergroenen die dat anders niet kunnen, zoals de staalsector.

    Het is nu zaak een Europese markt voor waterstof te ontwikkelen door infrastructuur aan te leggen en vooral: de productie van de nu nog dure energiedrager stevig op te voeren, zodat hij concurrerend wordt. Groene waterstof, geproduceerd met zonne- en windenergie, is daarbij de norm. De Commissie wil de productiecapaciteit in 2024 opgevoerd hebben tot 6GW van 1GW nu, zo staat in de plannen die Timmermans woensdag in Brussel presenteert.

    In gelekte concepten werd nog gesproken over 4GW in 2024. ‘Ik hoorde ook pas gisteren van die verhoging', zegt Timmermans in een interview met het FD en zes andere kranten. 'Onze ambitie is stevig, maar haalbaar.’

    Waterstof is bepaald geen nieuw fenomeen. Waarom wordt het nu opeens door zovelen omarmd, inclusief de Europese Commissie?

    ‘De levensvatbaarheid van waterstof is nu beter. Allereerst doordat duurzame energieopwekking veel goedkoper is geworden. Daarnaast is de emissieprijs voor broeikasgassen zelfs tijdens de coronacrisis overeind gebleven. Dat vormt een grote stimulans om iets te doen aan de uitstoot. Drie, vier jaar terug was waterstof alleen politiek interessant in een paar lidstaten. Maar nu ziet iedereen, waar ik ook ga, waterstof als een interessante investering.’

    ‘Drie, vier jaar terug was waterstof alleen politiek interessant in een paar lidstaten. Maar nu ziet iedereen, waar ik ook ga, waterstof als een interessante investering’

    U zet niet alleen in op groene waterstof, maar ook op zogeheten blauwe waterstof. Die wordt geproduceerd met gas, op voorwaarde dat daarbij vrijkomende broeikasgassen worden afgevangen en opgeslagen. Daar is niet iedereen blij mee.

    ‘We moeten pragmatisch zijn. We hebben blauwe waterstof nodig om dit op te starten. Niet-duurzame waterstof is niet de toekomst. Maar als we de nadelige gevolgen ervan kunnen opvangen dan kan het helpen de periode te overbruggen die nodig is om groene waterstof verder te ontwikkelen. Ik heb ook de kritiek van ngo’s gelezen, dat we weg moeten blijven van blauwe waterstof. Tegelijkertijd klaagt de energiesector dat we te veel nadruk op groene waterstof leggen. Dat is zoals het gaat.’

    De zogeheten CCS-technologie om broeikasgassen af te vangen en op te slaan is duur en projecten komen moeizaam op gang. Trekt u niet aan een dood paard?

    ‘Mensen hebben CCS afgeschreven, maar het is aan een comeback bezig. Want door de stijgende emissieprijs voor carbon wordt het ook lonender in afvang en opslag te voorzien. De CCS-technologie wordt ook steeds beter. In het verleden ging het bijna altijd over de afvang bij kolencentrales en dat is technisch gezien veel complexer dan bij gas.’

    In 2030 moet de productie van groene waterstof verder zijn opgevoerd naar 40GW binnen de EU en nog eens 40GW in omringende landen, waarbij u vooral Noord-Afrika op het oog heeft. Was het niet juist de bedoeling de afhankelijkheid van derde landen te verminderen?

    ‘Er is veel enthousiasme hierover in de landen om ons heen. Er is in Afrika veel potentie voor groene waterstof geproduceerd met energie van zon of wind. Als je een deel van die potentie kunt gebruiken om een mondiale waterstofmarkt op te tuigen, dan creëer je inderdaad afhankelijkheid, maar daar ben ik dan niet op tegen. Er liggen al pijpverbindingen met Noord-Afrika, maar transport zou ook via omgebouwde lng-schepen kunnen.’

    ‘Er zijn honderden miljarden euro’s nodig. Maar we moeten voorzichtig zijn met EU-bijdragen’
    Hoeveel geld gaat Brussel uittrekken om de waterstofeconomie te stimuleren?

    ‘Er zijn honderden miljarden euro’s nodig. Maar we moeten voorzichtig zijn met EU-bijdragen. De private sector ziet veel mogelijkheden in deze sector en wij moeten zorgen dat we geen publiek geld spenderen waar privaat geld ook al spontaan naartoe gaat. We wachten op de uitkomst van de onderhandelingen over de nieuwe meerjarenbegroting van de EU en het coronaherstelfonds voordat we exacte bedragen aan deze strategie kunnen ophangen.’

    De discussie hierover zit muurvast, onder meer door verzet van Nederland, dat overigens zelf vroeg om een Europese waterstofstrategie. Wat is uw boodschap aan Den Haag?

    Voorzichtig formulerend: ‘De leiders die, laat ik het vriendelijk zeggen, de meeste aarzelingen hebben om de begrotingsvoorstellen van de Commissie te omarmen, zijn vaak dezelfde leiders die de grootste ambities hebben met betrekking tot de Green Deal.’

    Dan expliciet: ‘Mijn boodschap aan Nederland is: kijk naar je eigen belang, maar doe dat op een holistische wijze. Kijk niet alleen naar de cijfers en de afdrachten, maar ook naar de mogelijkheden die er zijn.’

    fd.nl/economie-politiek/1350320/timme...
  10. forum rang 6 'belegger'' 8 juli 2020 14:08
    Het getal in GW bleek een dag van tevoren ineens 50% hoger uit te komen en een concreet budget kan niet worden gegeven. Vergelijk dit eens met twee partijen die ook zo hun bureaucratie hebben. De ECB pompt grote bedragen in de markt. De Duitse overheid heeft een concreet budget voor waterstof goedgekeurd. De EC lijkt hiermee meer een tandeloze tijger die notuleert.

    De opmerking over Nederland vind ik wel terecht. Vragen om een strategie en klagen als het geld kost. Wij denken vaak het beste jongetje of meisje van de klas te (willen) zijn. Maar 5 voor 12 moesten wij nog emissierechten in Denemarken kopen. Dit alles geeft een dubbel signaal af.
  11. forum rang 6 'belegger'' 8 juli 2020 14:21
    quote:

    'Belegger' schreef op 6 juli 2020 22:43:

    Air Products, Thyssenkrupp Sign Deal For Electrolysis Plants To Generate Green Hydrogen

    markets.businessinsider.com/news/stoc...

    Maandag een samenwerkingsverband, dinsdag een contract van USD 5 miljard:
    fuelcellsworks.com/news/air-products-...
    fuelcellsworks.com/news/air-products-...

    Waar blijven de oliemaatschappijen?

    De notulist in Brussel heeft het er maar druk mee...
5.182 Posts
Pagina: «« 1 ... 51 52 53 54 55 ... 260 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 867,01 +0,19%
EUR/USD 1,0678 +0,07%
FTSE 100 7.862,98 +0,19%
Germany40^ 17.781,80 +0,07%
Gold spot 2.383,26 +0,94%
NY-Nasdaq Composite 15.683,37 -1,15%

Stijgers

VIVORY...
+11,51%
Alfen ...
+4,40%
Air Fr...
+3,82%
JUST E...
+3,57%
B&S Gr...
+2,42%

Dalers

Pharming
-7,91%
PostNL
-5,84%
ASMI
-2,62%
Accsys
-1,94%
Avantium
-1,74%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links