Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Obligatie Rabobank Certificaat AEX:RABO.NL, XS1002121454

  • 106,880 23 apr 2024 17:35
  • +0,030 (+0,03%) Dagrange 106,750 - 106,950
  • 8.740.450 Gem. (3M) 6,6M

Forum Rabobank Certificaat geopend

9.303 Posts
Pagina: «« 1 ... 117 118 119 120 121 ... 466 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Indy 16 juni 2020 12:43
    quote:

    Matt48 schreef op 16 juni 2020 11:14:

    Helemaal gelijk met je Rabobank certificaten, gelukkig heb je op gewone aandelen een stevige garantie dat jij altijd dividend krijgt en die staan vooraan in een faillissement of vergis ik me nou zo?
    Dividend wordt alleen uitgekeerd wanneer een bedrijf winst maakt, met een variabel percentage.
    Rente word ALTIJD uitgekeerd ongeacht of het bedrijf winst/verlies maakt tegen het aangegeven vaste percentage.

    De huidige situatie is geen normale zaak, tevens zit hier nog een staartje aan of het niet uitkeren van de rente over de obligatie terecht is. Ja, de Rabobank heeft het recht in eigen handen om de vergoeding te annuleren, maar hier moet de Rabobank voldoen aan een aantal peilers om gebruik te mogen maken van dit recht, dit bestaat beschreven in de Prospectus.
    (Rabobank voldeet niet aan deze peilers tijdens het moment van annuleren)

    Kijk je naar faillisement dan is dit de volgorde van wie hun geld als eerst terug krijgt:
    1. Normale Schuldeisers
    2. Leveranciers
    3. Obligatiehouders
    4 Aandeelhouders

    Aandelen hebben dus een hoger risico. Wel is uit onderzoek gebleken dat de vergoedingen van aandelen over 100 jaar hoger zijn dan obligaties. Dit is eigenlijk vrij logisch want des te hoger het risico des te hoger de vergoeding, maar een hoger risico betekent ook meer kans op een groter verlies.

    Deze informatie is tevens te vinden op de site van de VEB
  2. [verwijderd] 30 juni 2020 22:41
    FD.nl:
    Certificaathouders Rabobank boos over schrappen coupon

    De Stichting Rabobank Certificaten is overstelpt met vragen van teleurgestelde certificaathouders. De beleggers uitten hun onvrede met het besluit van Rabobank eind maart om tot oktober drie keer de periodieke betaling van de coupon over te slaan. Hierdoor zien ze €363 mln aan hun neus voorbijgaan.

    Op de dinsdagavond virtueel gehouden jaarlijkse vergadering van de certificaathouders behandelde het stichtingsbestuur vele tientallen vragen. De beleggers waren het niet eens met de argumentatie van Rabobank, die zegt gehoor te hebben gegeven aan de oproep van de Europese Centrale Bank (ECB) om in ieder geval tot oktober alle uitgaven die de kapitaalbuffers aantasten te schrappen of uit te stellen. In tijden van corona dient de capaciteit om geld uit te lenen aan bedrijven en huishoudens maximaal zijn.

    Advies ECB
    Rabobank-cfo Bas Brouwers zei dinsdag in de vergadering dat de ECB de bank heeft laten weten dat de maatregel voor alle banken in Europa gold, ook voor de coöperatieve Rabobank. Weliswaar was het verzoek uit Frankfurt een advies, 'maar een aanbeveling van de toezichthouder is niet vrijblijvend'. Brouwers gaf toe dat de certificaathouders achter het net vissen, maar gezien de 'buitengewoon vreemde situatie met een economie die op haar grondvesten schud' vond hij opportuun dat de bank zijn maatschappelijke verantwoording neemt.

    Toch vragen de beleggers zich af of Rabobank wel zomaar de periodieke vergoeding kan schrappen. Weliswaar staat er in het laatst gepubliceerde prospectus dat de raad van bestuur dit 'naar eigen goeddunken' kan doen, maar dan moeten bijvoorbeeld de 'uitkeerbare middelen' ontbreken bij de bank, of de bank zou door een uitkering onder de minimale kapitaalvereisten zakken of de uitkering zou moeten worden verboden door de toezichthouder. Analisten geven aan dat deze redenen niet opgaan. Brouwers wees echter nadrukkelijk naar de aanbeveling uit Frankfurt.

    Coupon
    Een Rabo-certificaat is een diep achtergesteld beleggingsproduct. De belegger is veeleer een obligatiehouder en die wordt in principe door de ECB ontzien, vinden de certificaathouders. Bankenwaakhond Andrea Enria zei begin april nog dat de ECB 'geen plannen' heeft om de banken te bevelen ook de rentebetalingen op hybride instrumenten als diep achtergestelde leningen uit te stellen.

    Het argument dat Rabo geen dividend uitkeert, maar een coupon, gaat volgens Brouwers echter niet op. De certificaten zijn eigenvermogeninstrumenten en behoren in tegenstelling tot waar Enria het over heeft tot het kernkapitaal. En dat is waar de aanbeveling van de ECB over gaat.

    Een zeer aantrekkelijke 6,5%
    De bank introduceerde de certificaten overigens in 2014 en heeft er nu bijna 300 miljoen uitstaan. Particuliere beleggers zijn er gretig ingestapt. De vergoeding van €0,406 die de bank elk kwartaal per stuk neerlegt, levert omgerekend een jaarlijkse coupon van 6,5% op. Dit is een zeer aantrekkelijk percentage nu de spaarrentes nauwelijks meer boven nul uitkomen.

    Daar kwam nog bij dat de certificaten het op de beurs prima deden, zeker vergeleken met bankaandelen. Medio februari noteerden ze nog op een record van 137%. In de coronacrisis daalde de koers echter naar 85%. Tot geluk van de beleggers zijn de certificaten weer een flink stuk teruggeveerd. Dinsdag stond er bijna 107% op het koersenbord.

    Vooruitlopen op een hervatting van de couponbetalingen kunnen de beleggers nog niet. Brouwers wees erop dat de European Systemic Risk Board de ECB heeft geadviseerd om het dividendmoratorium te verlengen tot minstens begin 2021. Als de ECB hierin mee gaat, zal ook de decemberuitkering geschrapt worden.
  3. welnes 1 juli 2020 08:16
    Per saldo heeft de discussie in de aandeelhouders vergadering dus tot helemaal niet geleid, en ziet het ernaar uit dat ook begin 2021 geen rente wordt betaald.

    Al met al kwalificeer de protesten in de ledenvergadering dus als het zinloos verplaatsen van lucht, en de opstelling van de Rabobank als arrogantie van de macht.
    De certificaathouders verdienen beter!
  4. [verwijderd] 1 juli 2020 09:56
    de hoop op uitkeringen zorgen ervoor dat beleggers ze vasthouden. Ze komen van midden 130, dus er zit nog wat groei in het vat. Met een paar procent koerswinst/jaar blijven ze interessant. En als ze straks weer gaan uitkeren zitten ze zo weer tegen de 120 aan. Risico is een tweede golf coronavirus, als dat doorzet heeft iedereen een probleem, zeker de financials.
  5. Borreltijd 1 juli 2020 15:33
    quote:

    RJL1978 schreef op 1 juli 2020 09:56:

    Risico is een tweede golf coronavirus, als dat doorzet heeft iedereen een probleem, zeker de financials.
    Risico's zijn ook:

    -liquiditeit in scherp dalende markt
    -dalende koers bij oplopende inflatie
    -call optie van de rabobank waarbij ze voor nominale waarde mogen opkopen.
    -bail-in risico

    het is een lastig hybride product met de risico's van aandelen aangevuld met de risico's van corporate high yield debt en dan ook nog een uitgevoerd als perpetual.

    Ik weet het niet hoor. Stap dan liever in bankaandelen. Dan is je upside veel groter o.a. geen vaste coupon.

  6. Borreltijd 1 juli 2020 16:01
    quote:

    objectief schreef op 1 juli 2020 15:37:

    [...]

    Tot nu toe is de down site van de banken veel groter gebleken.
    Eens, maar op dit moment niet overdreven veel. Voorbeeld:

    Koers ING omstreekts feb 2020 was EUR 10, staat nu op EUR 6.24 (-38%)

    Koers rabobank certificaat was rond feb 2020 EUR 137 nu ongeveer EUR 106 (-23%)

    Juist omdat het een perpetual is volgt het certificaat de algemene beurs maar dan met een iets lagere beta op dit koment. Zie ook: forum.fok.nl/topic/2205038/1/50#p1535...

    Als je nu nog moet instappen zou ik toch voor een bankaandeel kiezen want dan schat ik de upside hoger in.
  7. [verwijderd] 1 juli 2020 16:21
    Als de Rabo weer teruggaat naar de 6.5 procent lijkt me dit een prima product, indien je begrijpt wat de risico's zijn - en die zijn veel groter dan met aandelen.

    Als de Rabo de rente gaat verlagen met allerlei smoezen / excuzen, dan gaat voor mij het vertrouwen eraf. Deze coco kunnen ze namelijk op elke rente vastzetten, al naar gelang ze zin hebben.

    Voor zover ik weet: In feite gebruiken ze dit kapitaal om de Tier 1 balans in de basel-wetgeving hoog te houden. Rabobank is heel zwaar in de hypotheken, en heeft daarom relatief meer vermogen in tier 1 nodig om aan de balanseisen te blijven voldoen. Met deze coco's heeft de Rabo een relatief goedkoop instrument om aan die kapitaaleisen te blijven voldoen met zo veel hypotheken op de balans. Wanneer ze echter de rente omlaag gaan gooien, betekent dit dat ze gewoon uitknijpstrategie gaan hanteren, en dan ben ik er direct vandoor.

    Ik wil best in een risicovolle coco zonder werkelijke verplichtingen vanuit de Rabobank investeren - maar dan wil ik er wel voor beloond worden met 6,5 procent (of meer, maar zeker niet minder). Het cooperatieve gedeelte is er al flink vanaf (wat mij betreft deels terecht) maar dat betekent ook dat ik niet meer als lid de Rabobank kom sponsoren met certificaten omdat ik zo'n fan ben van de bank. Het is gewoon een keiharde coco en daar wil ik coupon voor vangen. Anders mag de Rabobank haar tier 1 vermogen elders gaan ophalen.

    Disclaimer - ik heb beperkte kennis van dit soort instrumenten, maar bovenstaand is wat ik er totnogtoe van begrijp.
  8. zwevendezaken 1 juli 2020 16:23
    Zoals ik al eerder schreef . De Rabo wil van de coöperatie af en een echte bank worden opregionaal niveau is dat al bijna gelukt door het sluiten van de filialen en het centraliseren van de rabocertificaten zodat alle lokale bestuurders zijn uitgeschakeld!
    De loyaliteit van sukullaars die nu nog certificaten hebben of kopen leiden de aandacht af van de leden die het bestuur tot de orde hadden moeten roepen of de bank moeten opheffen om verder te gaan met een 3chte aandelen structuur
  9. Westy 1 juli 2020 16:52
    Mijn vertrouwen in de Rabobank is gedaald tot het absolute nulpunt. Als dat vertrouwen niet hersteld wordt ben ik ook absoluut totaal weg bij de Rabobank. Er zijn mensen die moeten leven van de certificaatrente. Deze actie van de Rabo is totaal onverteerbaar. Je zult maar 28 maart gekocht hebben met de opgebouwde rente........ Bas Brouwers heeft totaal geen last van deze ellende en de directieleden totaal geen geweten.
  10. Dividendlek 1 juli 2020 18:17
    quote:

    Westy schreef op 1 juli 2020 16:52:

    Mijn vertrouwen in de Rabobank is gedaald tot het absolute nulpunt. Als dat vertrouwen niet hersteld wordt ben ik ook absoluut totaal weg bij de Rabobank. Er zijn mensen die moeten leven van de certificaatrente. Deze actie van de Rabo is totaal onverteerbaar. Je zult maar 28 maart gekocht hebben met de opgebouwde rente........ Bas Brouwers heeft totaal geen last van deze ellende en de directieleden totaal geen geweten.
    Er zijn inderdaad mensen met hun hele pensioen in die dingen. Niet verstandig natuurlijk, maar ik kan me goed indenken dat adviseurs bij de Rabo die mensen hebben verzekerd dat het risico nihil zou zijn dat er niet zou worden uitgekeerd. Ik had de Rabo zelf altijd hoog zitten en mijn familie heeft er veel aan te danken, maar die bank lijkt de laatste jaren helaas niet meer te zijn wat het ooit is geweest. Ik heb sinds kort een rekening bij DeGiro, tijd om wat aandelen van mijn Rabo beleggingsrekening naar DeGiro over te hevelen.
9.303 Posts
Pagina: «« 1 ... 117 118 119 120 121 ... 466 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Rabobank Certificaat Nieuws

  1. 16 apr Rabobank doet bod op eigen certificaten

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links