Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel PostNL Koninklijke AEX:PNL.NL, NL0009739416

  • 1,241 23 apr 2024 17:35
  • +0,016 (+1,31%) Dagrange 1,226 - 1,248
  • 949.579 Gem. (3M) 2,2M

PostNL - juni 2020

1.518 Posts
Pagina: «« 1 ... 57 58 59 60 61 ... 76 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 charlieb 23 juni 2020 12:44
    quote:

    analyse_A3CD schreef op 23 juni 2020 10:29:

    Wie drukt em even door de 1.72, er liggen daar wat stukkies te wachten, om opgeraapt te worden!:-)
    Hallo ik heb ze ff opgekocht, nu kunnen we doorstomen naar de 2 pleuro….haha...
    Ja vind je het gek bij PostNl is alles mogelijk..
    Charlie
    ps bij 2 euro sta ik pas break-even...dus..
  2. [verwijderd] 23 juni 2020 17:57
    quote:

    charlie b schreef op 23 juni 2020 12:44:

    [...]
    Hallo ik heb ze ff opgekocht, nu kunnen we doorstomen naar de 2 pleuro….haha...
    Ja vind je het gek bij PostNl is alles mogelijk..
    Charlie
    ps bij 2 euro sta ik pas break-even...dus..
    Haha Charlie, 2 euro?, me too. Maar dan wel gelijk alle verliezen uit het verleden weggepoetst; en dat waren er nog al wat....
  3. forum rang 4 Filasoft 23 juni 2020 19:27
    quote:

    Cedar schreef op 23 juni 2020 16:34:

    kan iemand bij dit bericht komen??

    www.telegraaf.nl/financieel/158112554...

    Ja hoor. Komt ie:

    Sinds de overname van Sandd door PostNL wordt de postmarkt weer gekenmerkt door een monopolie. Maar de rechtbank oordeelde onlangs dat staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken de overname niet had mogen toestaan.

    Maar het moet raar lopen wil de overname worden teruggedraaid, want Sandd bestaat niet meer. De kleine franchisenemers van Sandd, die de rechtszaak aanspanden, zijn daar ook niet op uit. Zij willen alleen compensatie voor het eenzijdig opzeggen van de contracten met hen.

    Natuurlijk monopolie
    Het ontstane monopolie blijft dus hoogstwaarschijnlijk in stand. Slecht nieuws zou je denken. Monopolies leiden immers meestal tot te hoge consumentenprijzen. Het verrast dan ook niet dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM), opgericht om de consument te beschermen, eerder weigerde een vergunning te verlenen voor de overname.

    Maar er zijn argumenten om bij deze overname minder bang te zijn voor prijsopdrijving. Het gaat hier namelijk om een markt die kenmerken heeft van een ‘natuurlijk monopolie’. Natuurlijke monopolies ontstaan als het leveren van een goed of dienst goedkoper wordt naarmate de productie ervan toeneemt. Dan is er eigenlijk geen plaats voor meer dan één aanbieder.

    De situatie op de postmarkt heeft hier veel van weg. Immers, door de overname kunnen de PostNL- bezorgers meer adressen aandoen in een straat die ze toch vaak helemaal moeten uitlopen. Nu zijn ze productiever waardoor de arbeidskosten per bezorgde brief omlaag gaan. Deze kostendaling biedt tegenwicht aan de zorg dat met het verdwijnen van concurrentie de neerwaartse druk op de prijzen wegvalt.

    Bovendien hoeft de overheid voor de helft van de markt sowieso niet bang te zijn voor te veel prijsstijgingen omdat het jaarlijks zelf het plafond voor de prijsstijging mag opleggen voor het gereguleerde deel van de brievenpost. En in het niet gereguleerde deel van de brievenmarkt ondervindt PostNL concurrentie van digitale post zoals email, wat ook een rem zet op de verleiding voor de monopolist PostNL om haar kas te spekken met prijsverhogingen.

    Andere belangen
    De productiviteitsstijging van postbezorgers die met de overname gepaard gaat, geeft tegelijkertijd wat meer ruimte om ook postbezorgers een fatsoenlijk loon te geven, dat wil zeggen het minimumloon. Op een postmarkt met meerdere aanbieders is de schaalgrootte voor postbedrijven in Nederland namelijk onvoldoende gebleken om het minimumloon blijvend te garanderen. Zo kon Sandd, met haar kleinere schaalgrootte, alleen marktaandeel veroveren op PostNL door postbezorgers per bezorgd poststuk te betalen. De stukvergoeding was zo laag dat het loon van postbezorgers soms onder het minimumloon uitkwam. Een onwenselijke situatie.

    Een staatssecretaris moet breder kijken dan alleen het belang van de consument en moet ook het belang van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden meewegen. Zodoende is het niet zo raar dat zij er voor heeft gekozen om het monopolie toe te staan. Te meer daar het gevaar van prijsstijgingen op deze markt het nodige tegenwicht krijgt.

    We zitten in een periode waarin zo veel mogelijk marktwerking ten behoeve van de consument geen vanzelfsprekendheid meer is. De ACM zal het consumentenbelang blijven bewaken. Maar met de huidige tijdgeest zal de politiek andere belangen soms zwaarder laten wegen.

    Raoul Leering is hoofd internationaal handelsonderzoek bij ING. Reageren? Mail naar vragen@dft.nl.
  4. super boer 23 juni 2020 21:42
    Brievenpost is gereguleerd. Met dank aan de ACM. Hier zal Postnl een positief resultaat op blijven realiseren.

    Totale kosten brievenpost : door het aantal brieven + het afgesproken rendement met ACM = prijs van de postzegel.

    Ik maak mij zeker niet druk op de daling van het aantallen brievenpost.
  5. forum rang 5 Cerburus 24 juni 2020 08:21
    uhm..paar kanttekeningen super boer... kostprijs + afgesproken rendement = huidige postzegelprijs+ jaarlijkse tariefruimte die PostNL krijgt vanuit de ACM (alleen voor UPD, dus veelal niet B2C, B2B).

    En daarin zit hem nu net de crux, PostNL kan/verhoogt al jaren deze prijs niet met de geboden tariefruimte vanuit de ACM. Waarom niet? Omdat PostNL zelf ook onderzoek doet en een inschatting doet van verhoging x leidt tot extra afname volume van y. Vandaar de voorzichtigheid. PostNL kan gewoon fors verlies leiden op brieven. Het is niet zo dat de overheid achteraf dit gaat compenseren. gevalletje pech gehad :) Dit is ook de reden waarom PostNL de laatste jaren ook nog nooit het maximum rendement heeft gehaald op UPD brieven (volgens mij was dit 9%) maar, ik heb de gegevens hier weleens gepost..over 2018 een rendement had van 0,4%... Kortom het is een zeer lastige business, met minimale marges en best wel wat risico.. ik zou me er wat meer zorgen over maken.

    ik denk dat 99% hier ook niet belegd in PostNL vanwege de brieven, maar vanwege de potentie van de pakkettenkant. Hier is de laatste jaren ook de marge (het ontbreken en de trend) hiervan een topic op dit forum. Gezien de tussentijdse handelsupdate van postNL lijkt er hier licht aan de horizon. Is voor het eerst (of 1 van de weinige keren) dat een meer volume onder aan de streep leidt tot meer winst. Neem ook nog mee dat het b2C segment brieven vrijwel plat ligt aldus PostNL. Dan moet het dus weel heel goed zijn gegaan met de marge op pakketten in deze tijden van extra kosten. en dat... DAT geeft de belegger moed :)

  6. forum rang 5 Cerburus 24 juni 2020 08:28
    verwacht trouwens nog wel wat positief effect als Berenberg, bank of America of Kepler hun advies nog gaan wijzigen. Die hebben nog niets van zich laten horen na de handelsupdate. Vooral een advies van berenberg heeft tot op heden altijd effect gehad op de dagkoers... Kepler kan ook 5 jaar het advies niet wijzigen, stond jaren op 2,8... en wij maar lachten op dit forum toen we op bijna 5 stonden...lol.. ik zou er nu voor tekenen.
  7. forum rang 6 gpjf 24 juni 2020 08:56
    quote:

    Cerburus schreef op 24 juni 2020 08:28:

    verwacht trouwens nog wel wat positief effect als Berenberg, bank of America of Kepler hun advies nog gaan wijzigen. Die hebben nog niets van zich laten horen na de handelsupdate. Vooral een advies van berenberg heeft tot op heden altijd effect gehad op de dagkoers... Kepler kan ook 5 jaar het advies niet wijzigen, stond jaren op 2,8... en wij maar lachten op dit forum toen we op bijna 5 stonden...lol.. ik zou er nu voor tekenen.
    Ja zo kan je altijd wel een keer gelijk krijgen
  8. [verwijderd] 24 juni 2020 08:56
    Verwacht zelf dat we rond 2 euro weer tegen een enorme weerstand aanlopen. Postnl is puur door corona terug in het zadel geholpen. Daarvoor liep de omzet/winst steevast terug.
    De vraag is, wordt deze positieve turn vastgehouden komend jaar? Of zakt het terug naar de oude 'patronen'.
1.518 Posts
Pagina: «« 1 ... 57 58 59 60 61 ... 76 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Het is water naar de zee dragen: prognose PostNL valt vies tegen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links