Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Is Versatel wel een goede belegging?

51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 maart 2005 13:11
    Ik heb heel lang aandelen Versatel gehad (gekregen door opgekochte obligaties om te zetten in aandelen), maar ongeveer een jaar geleden verkocht, met het idee om op een daling weer bij te kopen. In de tussentijd is er echter zoveel gebeurd rond Versatel dat ik mijn positieve beleggingsbeslissing heb opgeschort.

    Waarom? de volgende redenen:
    1) Wantrouwen door risico nemend management (dit is echter niet recent veranderd, maar heeft altijd gegolden en geldt in meer of mindere mate voor de gehele telecombranche). Door onverantwoord beleid in de jaren'90 was de schuldpositie zodanig gegroeid dat het bedrijf technisch failliet was. Alleen door het vel over de oren trekken van de schuldeisers en in mindere mate de aandeelhouders is het bedrijf overeind gebleven. Na deze schuld naar aandelen swap is het het bedrijf veel beter voor de wind gegaan, maar een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Het risicozoekende gedrag van het bedrijf (hierover later meer) is het ooit bijna fataal geworden en kan in de toekomst weer ernstige schade berokkenen. Vinger aan de pols houden dus! een teken aan de wand is dat er net als amazon in vroegere tijden nog steeds op groei wordt aangestuurd en niet op winst.
    2) gespeel en manipulatie met aandelen posities door Talpa. Aan en verkoop van aandelen voor winst alleen is geen manipulatie, maar door de grote marktkracht en invloed die bewust wordt gebruikt om de koers naar believen te sturen. Bijv. aandelenbezit zit altijd op stratigische percentages zodat de meldingsplicht wordt gebruikt als manipulatieargument.
    3) ondertussen grote invloed van J de Mol als grootaandeelhouder die (zoals iedereen) alleen kijkt naar eigen belang en niet naar het belang van alle aandeelhouders. Deze invloed strekt zich niet alleen uit naar de aandelenkoers (zie boven) maar ook naar de strategische koers van het bedrijf. Ik vraag me af of zonder grootaandeelhouder Talpa Versatel op de rechten van voetbal had geboden.
    4) Strategiewijziging van pure telecom aanbieder (met lage waardering tov concurrenten zie bijv. www.beurszout.nl/telcotables.html met dank aan atitlan) naar media en content aanbieder (triple play) en .
    Deze strategie is nogal risicovol en onzeker. Succes met deze strategie is allerminst verzekerd (wie herinnerd zich niet de vorige poging voor een nationaal sportkanaal met zelfs gedeeltelijk dezelfde hoofdrolspelers?) en ondanks betere vooruitzichten bij deze poging ik weet niet of de huidige kaspositie genoeg is om dit risico te dragen.
    Ook
    5) hangt samen met 3
    J de Mol heeft grote plannen voor zijn nieuwe zender en voor hem is het bezit van alle uitzendrechten strategisch erg belangrijk. Zijn belang en dat van Versatel lopen niet synchroon, maar aandeelhouders van Versatel lopen (ongewild?) wel erg veel risico. De geraamde kosten voor nieuwe abbonees is wel niet zo hoog als F van Dongen voorspiegeld in
    www.iex.nl/columns/columns_artikel.as..., maar 200 miljoen voor een verwacht aantal abbonees van 500.000 is nog steeds een aardig bedrag (400 euro en let wel verwacht het kan ook tegenvallen)
    Daarnaast in de draad Versatel - Goede service Versatel!? www.iex.nl/forum/topic.asp?forum=186&...
    blijkt dat er misschien te weinig in houden van bestaande klanten wordt geinvesteerd terwijl dit veel goedkoper is

    6) wat gebeurd er als J de mol 51% van de aandelen en daarmee controle over Versatel verwerft. Volgens mij zijn nieuwe eruopese regels op dit gebied (bij het verkrijgen van een meerderheidsbelang moet een bod op alle aandelen worden uitgebracht) nog niet van kracht en zo wordt Versatel volledig een speelbal van J de Mol. Daarnaast heeft zijn vreemde beleggingsgedrag via Talpa al laten zien dat alles gaat voor eigenbelang en er met kleine beleggersbelangen naar believen kan worden gespeeld.

    Aangezien er op dit forum nogal wat versatel fans zijn, ben ik hier op de goede plaats. Wie kan mij overtuigen om toch in Versatel te beleggen?

    de bos
  2. [verwijderd] 9 maart 2005 13:56
    Je ziet het als een geweldig masterplan of je ziet het als een nieuwe bedreiging met grote risico's. Blijft allemaal heel subjectief. Maar ik geloof dat er genoeg positieve draadjes te vinden zijn in de forumlijst om de positieve kanten van de zaak tot je te nemen. Bedenk wel dat het ook nog mis kan gaan met TP, maar dat versatel voordat dat duidelijk wordt toch nog 4 euro genoteerd heeft op basis van speculatie

    Laat ik 1 wat onderbelicht argument noemen:

    Extra verliezen in 2005 mogen nog van de belastingschuld (115M) worden afgetrokken. Komt dus eigenlijk wel goed uit, want wie wil er nu belasting betalen. In 2006 mag t waarschijnlijk niet meer dus het beste is om nu nog verlies te lijden door kansrijkse investeringen! ik bedoel je bent belegger en je kijk vooruit of je bent het niet. Dit jaar winst maken had betekend: Zalm een plezier doen en met de enorme klanten groei in Berlijn (100% sinds de overname) zou zonder TP die winst er zéker gekomen zijn. In plaats daarvan betaald de fsiscus nu mee aan ambitieuze groeiplannen.

    Thank God for deze ondernemerszin!
  3. atitlan 9 maart 2005 15:18
    Wat betreft je kritiek op het Versatel management ten tijde van de herstructurering, die deel ik niet. Ik mijn mening in deze al eens verwoord, “Versatel, waarom het management alle lof verdient.”
    www.iex.nl/forum/thread.asp?Message=8...

    Versatel gaat voor groei. Dat vergt hoge investeringen maar is naar mijn mening de best mogelijke beslissing voor de lange termijn. Momenteel wordt de markt verdeeld en voor toekomstige winstgevendheid daarom geen betere strategie dan meer en zoveel mogelijk omzet te creëren op het eigen netwerk. Dat komt tevens de marges ten goede. Die kwamen vorig jaar door een toename van het particuliere aandeel in de omzet logischerwijze licht onder druk, maar klommen dankzij de steeds hogere benutting van het eigen netwerk in Q$ 2004 weer naar een riante 53,9%.

    Groei vraagt hoge kapitaalinvesteringen en dat verlaagt de netto winst mogelijkheden voor de korte termijn. Met een onderneming die haar omzet en Ebitda winst met meer dan 30% per jaar ziet toenemen neem ik dat graag voor lief.

    Werden in de wilde jaren in de sector onverantwoorde risico’s genomen (ook bij Versatel), ik zie het (huidige) bestuur van Versatel niet als buitengewone risiconemers. Hun bescheiden acquisities in Duitsland zijn alle tot een groot succes geworden en gaan alle gepaard met een waardevolle uitbreiding van de footprint. Dus omzet kopen maar niet zonder een mooi fysiek netwerk mee te krijgen.
    Deze week werd nog bekend dat de footprint in Duitsland verder is uitgebreid door een strategische samenwerking met Celox, celox und Versatel unterzeichnen DSL-Kooperationsvertrag, www.celox.de/index.html

    De laatste overname in Duitsland Berlikomm werd vorig jaar nog geschat op 35 miljoen jaaromzet.
    Onder de hoede van Versatel worden de zaken beter aangepakt. De laatste 6 maanden verdubbelde bij Versatel Berlijn het klantenbestand, “Telekommunikationsanbieter: Nutzerzahl in sechs Monaten verdoppelt” Tagespiegel, 5 maart,
    archiv.tagesspiegel.de/archiv/05.03.2005/1684058.asp.

    De recente uitbreiding van de footprint in Duitsland biedt veel perspectief voor de zakelijke markt,

    Berlikomm gaat dit jaar al 80 miljoen euro omzet bijdragen aan Versatel Duitsland.
    Versatel Duitsland groeit sneller en is al 2x groter dan de snelste Duitse Telecomgroeier QSC Communications uit Keulen (146 miljoen jaaromzet, Ebitda 1 miljoen. Versatel Duitsland is bovendien vele malen winstgevender. , Het aan de TecDax genoteerde QSC heeft niettemin een beurswaarde op de 420 miljoen euro.
    Een verzelfstandiging van Versatel Duitsland zou dan met gemak een beurswaarde van 1 miljard euro moeten kunnen opleveren.

    De recente uitbreiding van de footprint in Duitsland en de samenwerking met bieden veel perspectief in de zakelijke markt.

    Triple Play, betekent zeker risico’s maar het kan een enorm succes worden.
    Persoonlijk had ik dit avontuur liever niet gezien, al was het maar omdat Versatel in Q4 anders al break even was geweest, en er in 2005 een mooie netto winst was gemaakt.
    Dat zou een sterke impuls hebben gegeven aan de koers (dumping / manipulatiepraktijken daargelaten). En een hogere koers is een prachtig financieringsinstrument om middels aandelenuitgifte extra groei te kunnen financieren, zonder dat het gepaard gaat met veel verwatering. TP had dus wellicht beter een jaar later kunnen worden ingezet.

    Een hogere koers is reëel (alleen omdat Versatel Duitsland al een koers van 2,50 rechtvaardigt) en is dus tevens in het belang van Versatel.
    Een hogere koers is niet in het belang van een partij die het bedrijf wil overnemen en ook niet in het belang van concurrenten als KPN.

    Last but not least is een hogere koers (share holder value) in het belang is van alle aandeelhouders die rendement willen halen uit hun vermogen.
    Talpa heeft zich als belangrijkste aandeelhouder met veel geweld een belang van 42% verworven en zit nu in de driving seat. Het noemt Versatel echter een financiële belegging, zoals dit voor ons geldt.

    Wat mij fascineert is daarom de volgende vraag.
    Waarom konden de recente grootschalige dumpingen, die de koers tot nu toe tot 70 cent deden dalen, plaatsvinden, wanneer het recent een grootaandeelhouder kreeg met veel slagkracht, die het aandeel minstens 2 euro waard vindt, en die het aandeel bovendien extra meerwaarde kan bieden door een samenwerking op het gebied van content?

    Wie durfde in die situatie Versatel wekenlang te shorten en daar mee zelfs deze week, alle positieve persberichten uit Duitsland (zoals de groei bij Berlikomm) ten spijt, nog agressiever door te gaan?

    Het mogelijke antwoord doet me huiveren.
    Deze “wie” heeft van Talpa niets te vrezen, want weet uit overleg dat Talpa dit gedoogt, of nog huiveringwekkender, Talpa zit zelf achter deze koersregistratie of regelt dat middels een stroman, aan wie het de aandelen voor dit machtsvertoon uitleent.
    Hoe dan ook, de koers werd twee maanden lang kapot gemaakt in een beursklimaat waarin zelfs de grootste ramsh vele procenten steeg.

    E.e.a. was ook gemakkelijk waar te nemen in het dagelijkse koersverloop.
    Structureel zagen we ontmoedigingsdumps op momenten dat de koers leek te herstellen, en een uitbraak naar boven waarschijnlijker werd.
    De dumps werden op tactische momenten veelal vergezeld van grote afschrikwekkende laatblokken. Tevens zeer frequent grote finale dumps tegen het einde van de handel.
    Gisteren direct na de opening zelfs een dump van 1,5 miljoen bestens, die de koers in één klap 7 cent lager zette. Die dump was duidelijk niet van iemand die de best mogelijke opbrengst wil halen. De koers moést naar beneden gebeukt worden.
    Het is goed mogelijk dat Talpa (of stroman) zelf deze 1,5 M dumpte en gisteren en deze finale dump gebruikte om voldoende ruimte te scheppen om de short c.q. verkopen te coveren.
    Er moet volgens WMZ regels immers weer gerapporteerd worden over het belang.

    Wanneer Talpa een daling van haar belang zou rapporteren verliest het (na het gebeurde in 2004) haar laatste stukje geloofwaardigheid.

    Op deze wijze kan Talpa ook zonder afname van het strategisch belang slinks het gewenste doel bereiken, i.e. koersdaling en een slecht ogend technisch beeld.
    Nogmaals het is niet zeker, maar het is een scenario waar ik ernstig rekening mee houdt. De buitenproportionele financiële macht en voorkennis (over eigen voornemens en handelsgedrag) misbruiken om het gewenste koersloop te bereiken, over de ruggen van kleine beleggers die steeds op het verkeerde been worden gezet en grote verliezen moeten slikken.
    Het is dus niet zeker, maar àls het waar is en bewezen kan worden, dan wordt dit een giga beursschandaal.
    Ik raad in elk geval iedereen die murw gebeukt afstand deed van zijn aandelen aan goed alle transactiegegevens te bewaren.

    Over TP tenslotte.
    Versatel kwam plots met de TP strategie na “overleg” met de grootaandeelhouder.
    Het doet de koers op KT geen goed, zoveel is wel duidelijk. Ook dat hebben we dan aan onze medeaandeelhouder te danken.

    Maar zelfs wanneer door TP de netto kaspositie van 145 miljoen (40 cent per aandeel) volledig door het putje zou gaan, zonder opbrengsten, wat ik buitengewoon onwaarschijnlijk acht, dan nog is het aandeel Versatel te laag geprijsd. Niet alleen in vergelijking met haar sectorgenoten, maar bijvoorbeeld met Hagemeyer. Dat maakte vorig jaar 32 cent verlies per aandeel, had een negatieve cashflow van 15 cent per aandeel, had een negatieve kaspositie
  4. [verwijderd] 9 maart 2005 15:50
    Met aandacht ATILAN's stuk gelezen en de opsomming
    van feiten is indrukwekkend. Zit met de prangende vraag.
    Mocht Versa-Dld(geschatte waarde E 2.50) een zelfstandige NV worden-
    met eigen notering aan de DAX: Krijgen wij zittende houders
    een peace of the action in Duitsland. Een aandeel dus in deze
    afsplitsing. Hoe is dit vergaan bij andere demergers.???
  5. forum rang 6 marique 9 maart 2005 16:15
    quote:

    atitlan schreef:

    ...
    Triple Play, betekent zeker risico’s maar het kan een enorm succes worden.
    Persoonlijk had ik dit avontuur liever niet gezien, al was het maar omdat Versatel in Q4 anders al break even was geweest, en er in 2005 een mooie netto winst was gemaakt.
    Dat zou een sterke impuls hebben gegeven aan de koers (dumping / manipulatiepraktijken daargelaten). En een hogere koers is een prachtig financieringsinstrument om middels aandelenuitgifte extra groei te kunnen financieren, zonder dat het gepaard gaat met veel verwatering. TP had dus wellicht beter een jaar later kunnen worden ingezet.
    ...
    Last but not least is een hogere koers (share holder value) in het belang is van alle aandeelhouders die rendement willen halen uit hun vermogen.
    Talpa heeft zich als belangrijkste aandeelhouder met veel geweld een belang van 42% verworven en zit nu in de driving seat. Het noemt Versatel echter een financiële belegging, zoals dit voor ons geldt.
    Prachtige situatieanalyse, Atitlan. Met bovenaangehaalde eerste alinea ben ik het volledig eens. Had die ontwikkeling ook verwacht.
    Totdat Talpa opdook...

    Wat mij nu opvalt is dat Big Brother John wordt verguisd, terwijl, toen hij zijn belang aan het uitbreiden was, de hemel in werd geprezen en vele VRSA-forum bezoekers als kinderen achter deze fluitende rattenvanger aanhobbelden.
    "'t kan verkeren".

    vrgr
    marique

  6. [verwijderd] 9 maart 2005 17:06
    wat stond er ook alweer voorop het blad van de veb , met hoofd van j. de mol, de business waar de mol in zit en nu dus ook versatel wordt de meest booming industry de komende jaren.

    rai is bevriend met john.

    na de analisten bijeenkomst nav de presentatie vd 3e kw. cijfers, kwam john langs bij rai en overtuigde hem ervan mee te gaan doen aan de bieding op de voetbalrechten.

    in de analisten bijeenkomst had hij op de vraag of hij mee zou doen aan dat voetbal ontkennend gereageerd.

    rai is natuurlijk niet gek, overigens hij is mede aandeehouder met 2 miljoen stuks ,zn vriend heeft er meer dan 200 miljoen en ik heb er 2 miljard...........................................in mn dromen.
  7. atitlan 9 maart 2005 19:23
    AlexisColby, goed punt.
    Het is buitengewoon waardevol om de belastinglatentie te kunnen reduceren.

    Mooi is trouwens dat Versatel Duitsland nog flinke compensabele verliezen heeft. Ik dacht in de orde van 80 miljoen euro.

    Marique, er zullen vast enkele lieden blij zijn geweest met ritten die
    ze dankzij de Mol konden maken. Die korte ritten kwamen vooral ten goede aan speculanten die snel op stijgingen afkwamen en snel weer uitstapten.

    Mij heb je nooit horen juichen, mij heeft het wilde en volstrekt onvoorspelbare koersverloop per saldo heel veel geld gekost, doordat ik op het verkeerde been werd gezet en naarmate Versatel uitstekende voortgezette resultaten liet zien, steeds meer overtuigd raakte van de sterke onderwaardering en (achteraf) op te hoge koersen bijkocht.
    Als je dan zo overtuigd bent van een bepaalde waarde, dan geloof je niet wat er vanaf 3 maart 2004 met de koers gebeurt en blijf je in een ongefundeerde daling zitten met dus te duur gekochte aandelen, die je dan op de eerste de beste stijging te vroeg verkoopt.

    En ik ben niet de enige. De megawinsten die Talpa vanaf 0,30 naar 2,10 maakte tijdens de eerste rit, evenals de megawinsten tijdens de tweede rit zijn voor een groot deel ten koste gegaan van particulieren.
    Het wordt voor particulieren erg lastig wanneer het grote geld haar macht misbruikt.

    En het staat voor mij vast dat de koers van Versatel zonder bemoeienissen van Talpa in een redelijk constant tempo zou zijn gestegen naar zeker 3 euro nu, minstens.

    Het koersverloop is vele fondbeleggers te wild en tal van ingewijden nemen door het gemanipuleer afscheid, gedesillusioneerd, dan wel omdat ze niet nogmaals het grotendeels door Talpa veroorzaakte trauma van 2004 willen meemaken.
    Het moge duidelijk zijn dat ik de dag vervloek dat uitgerekend Talpa zich met mijn aandeel ging bemoeien.

    Groet,
    Atitlan
  8. atitlan 9 maart 2005 19:43
    quote:

    J@nC schreef:

    atitlan, Waarom stap je dan niet uit en verleg je je aandacht naar een ander aandeel? Groet, J@n.
    Het antwoord is simpel.
    Omdat Versatel op internationaal sectorvergelijk tenminste een factor 2 te laag is gewaardeerd.
    Dat moet er toch een keer uitkomen. Blijf nu hoe dan ook zitten.

    Groet,
    Atitlan
  9. [verwijderd] 9 maart 2005 21:05
    Hallo Atitlan,

    Goed stuk wat je vanmiddag geschreven had hier om ± 15.10.

    Ben zo vrij geweest om dit ook op het andere Forum (aandelelenForum)te plaatsen, daar ondergtekende toch ook bevreesd is dat er inderdaad " grote jongens" een spel spelen over onze hoofden heen...

    Vond deze mogelijkheid die je neerzette wel een die zeer waarschijnlijk dicht bij de waarheid gaat komen...

    Hoop ook dat als er een onderzoek mocht komen, dat we met ze allen een vuist kunnen maken tegen deze praktijken..

    Vr. Groet

    DutchOirs
  10. [verwijderd] 9 maart 2005 22:13
    quote:

    RusNetCom schreef:

    dat we met ze allen een vuist kunnen maken tegen deze praktijken..
    Dan heb je op het aandeelhoudersforum vast ook gelezen van de (utopische) overweging om gezamenlijk rond het gap niveau (1,69 - 1,72) Zo veel mogelijk in de bied te gooien, of bestens, om een short squeeze te helpen bewerkstelligen. Koers wordt nu schijnbaar gedrukt door iemand die niet zeker genoeg van zn zaak is om door te dumpen, maar wel elke dag een stapje omlaag komt. Een beetje spierballentaal op het juiste technische moment kan bepalend zijn.

    Utopisch of niet; het idee van een forum interventie staat me wel aan. Bestens allicht niet, omdat je dan toch bang bent dat je de enige bent maar flink bieden moet toch lukken? dromerij zeker? Kleintjes maken nooit een vuist....

    AC
  11. atitlan 10 maart 2005 09:24
    En Talpa de koers maar verder naar beneden beuken. Analisten als Stroeve die "daarbij een handje helpen".
    Ik zie het commentaar van Botman straks al voor me wanneer de overname wordt aangekondigd.
    "Versatel is naar de mening van onze jongens en meisjes buitengewoon aantrekkelijk geprijsd. We konden dit eenvoudigweg niet laten liggen. Bovendien past deze overname het perfect in de strategie van Talpa als mediabedrijf om zelf tevens over de hardware te beschikken."
  12. [verwijderd] 10 maart 2005 09:44
    quote:

    RusNetCom schreef:

    Hallo AC,

    Kleintjes maken nooit een vuist, wel dat is het probleem in onze samenleving....

    Was het maar waar, maar het probleem is dat iedereen leeft voor zichzelf en heeft c.q. wil niks te maken hebben met een ander....

    Dat is het probleem van deze tijd :-(

    Groetjes

    DutchOirs

    We hebben vaak genoeg gezien een waarde van 3 euro , dus als we voor de massakoophisterie een factor 80% nemen na bevestigd overnamenieuwsen en terugrekenen dan krijg je 3/1,80=1,67 euro als ondergrens.
  13. atitlan 10 maart 2005 09:58
    quote:

    connect schreef:

    en welk overnamebod kunnen wij binnenkort tegemoet zien atitlan?

    ik geloof er ook wel in, en wel omdat ik dit spektakel helemaal niets vind voor rai die we hebben leren kennen als iemand die zuinig met zijn centjes omgaat.

    mvg ric.
    [/quote]

    [quote=connect]
    en welk overnamebod kunnen wij binnenkort tegemoet zien atitlan?

    ik geloof er ook wel in, en wel omdat ik dit spektakel helemaal niets vind voor rai die we hebben leren kennen als iemand die zuinig met zijn centjes omgaat.

    mvg ric.
    Ric, wist ik het maar.

    Talpa laat zich in elk geval niets gelegen liggen aan de belangen van anderen, maakt waar mogelijk misbruik van haar macht. Hebben ze ook verleden jaar ook al afdoende bewezen.
    Daarom moeten we alles goed documenteren (koersverloop, analistenadviezen, waarderingen van deze bedrijven elders in de wereld, etc.), want de AFM lijkt vooralsnog te slapen.

    Groet,
    Atitlan
51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0653 +0,09%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.720,20 -0,66%
Gold spot 2.392,95 +0,57%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links