Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wie schudt De Nederlandsche Bank wakker?!

Wie schudt De Nederlandsche Bank wakker?!

Volgens het nieuwste rapport van De Nederlandsche Bank (DNB) komt de kredietverlening door Nederlandse banken pas in gevaar bij een ‘perfect storm’.

Hiermee doelt de toezichthouder op een tweede coronagolf, die in 2021 voelbaar is. Pas dan komen de banken volgens de pandemie-stresstest van DNB dusdanig in gevaar dat ze “hun rol in het economische herstel niet meer kunnen vervullen”. Kortom: dan ontstaat er een systeemrisico. Dit is het ergst denkbare scenario in de ogen van een bankier.

Vooralsnog lijken banken de klap prima op te kunnen vangen, althans dat stelt De Nederlandsche Bank. Als Nederland dit jaar nog een tweede coronagolf krijgt, zal de economie met ‘slechts’ 12% krimpen.

Perfect storm

Wie had dat gedacht. De Nederlandsche Bank die spreekt van een ‘perfect storm’-scenario. De oplettende lezer van deze columns weet dat wij enkele maanden geleden al spraken over een perfect storm. Een perfect stom die voor de commerciële banken eigenlijk helemaal niet zo perfect is. Maar voor bitcoin wel. Het stormt immers al sinds 2008 en deze storm is alleen maar erger geworden.

In het scenario van een ‘perfect storm’ blijft het virus dusdanig lang onder ons dat het economisch herstel pas over twee jaar zal plaatsvinden. Het kredietrisico voor banken neemt dan fors toe. Consumenten en bedrijven zullen immers minder vaak hun leningen kunnen afbetalen, gezien de economische krimp en lagere werkgelegenheid.

Banken moeten hun financiering terugschroeven. Maar we zien dat zij juist in deze tijden minder reserve aanhouden, wat indruist tegen huidige protocollen.

De terminologie vind ik bijzonder interessant. Zo perfect is deze storm voor commerciële banken immers helemaal niet. Wellicht in de ogen van De Nederlandsche Bank juist wel? Een wervelwind die over de commerciële banken trekt, zou het introduceren van een eerder besproken CBDC vanuit de Nederlandsche Bank immers bevorderen. Centrale banken kunnen bijvoorbeeld niet omvallen én rekenen geen negatieve rente.

Angst voor langdurige storm

Uit de rapporten van de commerciële en centrale banken die dit weekend verschenen maak ik op dat er gevreesd wordt voor een langdurige storm. Het is dan ook vanaf nu alle hens aan dek. Redden wat er te redden valt. Dit geldt ook voor u. De beurs lijkt weer op te krabbelen, maar voor hoe lang weet niemand.

Linksom op rechtsom zal deze storm – hoe diep ook - goed doen voor zilver, goud en uiteindelijk mogelijk ook voor bitcoin.

Grote driehoek

De koers van bitcoin lijkt onveranderd sinds vorige week. Deze bevindt zich nog steeds in de grote driehoek.


Binnen deze grote groene driehoek is een kleinere driehoek zichtbaar. De koers heeft reeds geprobeerd om hier opwaarts uit te breken, maar vooralsnog zonder succes. Deze kleine driehoek is waar ons oog momenteel op gevestigd wordt. Deze dient – op hoog volume - uit te breken voor 16 juni.

Symmetrische driehoek

Dan de tweede grafiek.

In dit patroon zien we dat de toppen steeds lager worden, terwijl de bodems steeds hoger worden. Dit patroon wordt ook wel een symmetrische driehoek genoemd en heeft 50/50 kans op een opwaartse of een neerwaartse uitbraak.

De witte steun en weerstandslijnen dienen nauwlettend in de gaten gehouden te worden. De koers heeft een potentie van $1500 omhoog of omlaag, wanneer deze uit de witte driehoek breekt.

Samenvatting

  • De koers van bitcoin bevindt zich nog steeds in een grote driehoek;
  • De koers bevindt zich op de korte termijn in een kleinere driehoek;
  • De kans op een opwaartse of een neerwaartse uitbraak is gelijk.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 juni 2020 18:17
    In de VS hebben ze geen tweede coronagolf nodig om een daling van 40% in het tweede kwartaal te voorspellen. Daar zitten ook de verwachtingen van Goldman Sachs, JPMorgan en Deutsche Bank bij. Als dat gebeurt gaan we dat hier in Europa zeker merken, niet in de laatste plaats omdat de aandelenmarkten toch al krankzinnig hoog gewaardeerd staan.
    www.businessinsider.com/us-gdp-atlant...

    Wat bitcoin betreft kwam ik onderstaande grafiek tegen, via Tuur Demeester, aangaande het bitcoin miner outflow gemiddelde, wat historisch laag staat. Vergelijkbaar met niveau's uit 2015, begin 2017 en december 2018. Je moet het als volgt interpreteren: mijners die ternauwernood het hoofd boven water kunnen houden hebben geen bitcoin meer om te verkopen, mijners die meer efficiënt zijn houden hun gemijnde bitcoins vast. Maw, de verkoopdruk vanuit de mijners zit op een bodem wat een enorm bullish signaal is.
    studio.glassnode.com/metrics?a=BTC&am...
  2. PaultW 10 juni 2020 19:05
    Beste Madelon,

    Goede video weer. Interessant jouw zienswijze op inflatie. Ik schreef hier acht weken geleden al dat de prijzen in supermarkten in de VS fors aan het stijgen waren. In de VS soms meer dan 20%. Op vlees en fruit in Nederland dus ook al een procent of 8. Die cijfers worden nooit opgenomen in een persbericht. Ook de kosten van wonen niet.
    Ik ben het niet met jou eens dat de huizenmarkt instort. Er is gewoonweg teveel geld in omloop. Lenen is goedkoop en het blijft nog wel even goedkoop. Bovendien is er een fors tekort aan woningen in Nederland. Bovendien zal de bouwproductie wat afnemen het komende jaar. In Amsterdam is er meer aanbod van woningen. Dat is zo. Maar buiten de Randstad staan mensen nog steeds in de rij voor een middenklasse woning. De cijfers van de NVM over mei worden binnenkort bekend. Weer een forse stijging. De prijsstijging zal wel wat afvlakken maar ik voorzie geen daling op korte termijn zoals de DNB verwacht.

  3. [verwijderd] 11 juni 2020 11:30
    Het S2F model van PlanB, tegenwoordig S2FX: het cross asset S2F model, blijft de gemoederen bezighouden. Ik kwam gisteren het Limited Growth Model gebaseerd op een smoothed S2F tegen van iemand die zich Quantmario noemt. (https://medium.com/@QuantMario/the-lgs-s2f-bitcoin-price-formula-751d0aac06af)

    Het probleem met het S2F en S2FX model is dat het lineaire modellen zijn. Elke cyclus (halving) moet de prijs x 10 gaan. Dat kan vanzelfsprekend niet blijven doorgaan. Zo schijnt er in de wereld een totaal aan goederen te zijn ter waarde van 217 trillion USD, in Nederland zeggen we 217 biljoen USD. Dat is echt alles bij elkaar opgeteld: aandelen, onroerend goed, grondstoffen, CCY, kunst, alles. Volgens het S2F model gaan we bij de vijfde halving in 2028 daar al overheen en dat kan niet.

    Bovendien is het zo dat nieuwe technologie een zogenaamde S-curve volgt. In het begin zijn er alleen een paar zotskoppen die zich ervoor interesseren, dan een haast rechte lijn omhoog waarin de massa overstag gaat en ten slotte een afvlakkende curve wanneer zelfs de grootste twijfelaars en tegenstanders knarsetandend moeten toegeven dat ze het verkeerd gezien hebben. Het is geen linair proces.
    marketrealist.imgix.net/uploads/2015/...

    Quantmario heeft het S2F model aangepast en komt tot de conclusie dat een prijs van $100k voor deze cyclus een mooi target is. Mij zelf lijkt dat ook verstandig. Als hij gelijk heeft moeten we vanaf nu zijn model en PlanB's model zien divergeren. Ten slotte, een plaatje ter verduidelijking.
    twitter.com/QuantMario/status/1261740...
  4. [verwijderd] 11 juni 2020 11:33
    Het S2F model van PlanB, tegenwoordig S2FX: het cross asset S2F model, blijft de gemoederen bezighouden. Ik kwam gisteren het Limited Growth Model gebaseerd op een smoothed S2F tegen van iemand die zich Quantmario noemt. (https://medium.com/@QuantMario/the-lgs-s2f-bitcoin-price-formula-751d0aac06af)

    Het probleem met het S2F en S2FX model is dat het lineaire modellen zijn. Elke cyclus (halving) moet de prijs x 10 gaan. Dat kan vanzelfsprekend niet blijven doorgaan. Zo schijnt er in de wereld een totaal aan goederen te zijn ter waarde van 217 trillion USD, in Nederland zeggen we 217 biljoen USD. Dat is echt alles bij elkaar opgeteld: aandelen, onroerend goed, grondstoffen, CCY, kunst, alles. Volgens het S2F model gaan we bij de vijfde halving in 2028 daar al overheen en dat kan niet.

    Bovendien is het zo dat nieuwe technologie een zogenaamde S-curve volgt. In het begin zijn er alleen een paar zotskoppen die zich ervoor interesseren, dan een haast rechte lijn omhoog waarin de massa overstag gaat en ten slotte een afvlakkende curve wanneer zelfs de grootste twijfelaars en tegenstanders knarsetandend moeten toegeven dat ze het verkeerd gezien hebben. Het is geen continu linair proces.
    marketrealist.imgix.net/uploads/2015/...

    Quantmario heeft het S2F model aangepast en komt tot de conclusie dat een prijs van $100k voor deze cyclus een mooi target is. Mij zelf lijkt dat ook verstandig. Als hij gelijk heeft moeten we vanaf nu zijn model en PlanB's model zien divergeren. Ten slotte, een plaatje ter verduidelijking.
    twitter.com/QuantMario/status/1261740...
  5. Twijfels 11 juni 2020 12:07
    quote:

    Keinscheisscoins schreef op 11 juni 2020 11:33:

    Bovendien is het zo dat nieuwe technologie een zogenaamde S-curve volgt. In het begin zijn er alleen een paar zotskoppen die zich ervoor interesseren, dan een haast rechte lijn omhoog waarin de massa overstag gaat en ten slotte een afvlakkende curve wanneer zelfs de grootste twijfelaars en tegenstanders knarsetandend moeten toegeven dat ze het verkeerd gezien hebben. Het is geen continu linair proces.
    marketrealist.imgix.net/uploads/2015/...

    En als je dan goed kijkt en er eens over nadenkt is dit vergelijk niet te maken met bitcoin maar hooguit met alle crypto's als een geheel. En dan is de prijs target onzin voor alleen bitcoin. Die curve wordt perfect gevolgd maar bitcoin bestaat dan niet meer!
  6. [verwijderd] 11 juni 2020 13:30
    quote:

    Keinscheisscoins schreef op 11 juni 2020 11:33:

    Het S2F model van PlanB, tegenwoordig S2FX: het cross asset S2F model, blijft de gemoederen bezighouden. Ik kwam gisteren het Limited Growth Model gebaseerd op een smoothed S2F tegen van iemand die zich Quantmario noemt. (https://medium.com/@QuantMario/the-lgs-s2f-bitcoin-price-formula-751d0aac06af)

    Het probleem met het S2F en S2FX model is dat het lineaire modellen zijn. Elke cyclus (halving) moet de prijs x 10 gaan. Dat kan vanzelfsprekend niet blijven doorgaan. Zo schijnt er in de wereld een totaal aan goederen te zijn ter waarde van 217 trillion USD, in Nederland zeggen we 217 biljoen USD. Dat is echt alles bij elkaar opgeteld: aandelen, onroerend goed, grondstoffen, CCY, kunst, alles. Volgens het S2F model gaan we bij de vijfde halving in 2028 daar al overheen en dat kan niet.

    Bovendien is het zo dat nieuwe technologie een zogenaamde S-curve volgt. In het begin zijn er alleen een paar zotskoppen die zich ervoor interesseren, dan een haast rechte lijn omhoog waarin de massa overstag gaat en ten slotte een afvlakkende curve wanneer zelfs de grootste twijfelaars en tegenstanders knarsetandend moeten toegeven dat ze het verkeerd gezien hebben. Het is geen continu linair proces.
    marketrealist.imgix.net/uploads/2015/...

    Quantmario heeft het S2F model aangepast en komt tot de conclusie dat een prijs van $100k voor deze cyclus een mooi target is. Mij zelf lijkt dat ook verstandig. Als hij gelijk heeft moeten we vanaf nu zijn model en PlanB's model zien divergeren. Ten slotte, een plaatje ter verduidelijking.
    twitter.com/QuantMario/status/1261740...

    Mooie tip! Thnx!
  7. PaultW 11 juni 2020 13:57
    quote:

    Keinscheisscoins schreef op 11 juni 2020 11:33:

    Het S2F model van PlanB, tegenwoordig S2FX: het cross asset S2F model, blijft de gemoederen bezighouden. Ik kwam gisteren het Limited Growth Model gebaseerd op een smoothed S2F tegen van iemand die zich Quantmario noemt. (https://medium.com/@QuantMario/the-lgs-s2f-bitcoin-price-formula-751d0aac06af)

    Het probleem met het S2F en S2FX model is dat het lineaire modellen zijn. Elke cyclus (halving) moet de prijs x 10 gaan. Dat kan vanzelfsprekend niet blijven doorgaan. Zo schijnt er in de wereld een totaal aan goederen te zijn ter waarde van 217 trillion USD, in Nederland zeggen we 217 biljoen USD. Dat is echt alles bij elkaar opgeteld: aandelen, onroerend goed, grondstoffen, CCY, kunst, alles. Volgens het S2F model gaan we bij de vijfde halving in 2028 daar al overheen en dat kan niet.

    Bovendien is het zo dat nieuwe technologie een zogenaamde S-curve volgt. In het begin zijn er alleen een paar zotskoppen die zich ervoor interesseren, dan een haast rechte lijn omhoog waarin de massa overstag gaat en ten slotte een afvlakkende curve wanneer zelfs de grootste twijfelaars en tegenstanders knarsetandend moeten toegeven dat ze het verkeerd gezien hebben. Het is geen continu linair proces.
    marketrealist.imgix.net/uploads/2015/...

    Quantmario heeft het S2F model aangepast en komt tot de conclusie dat een prijs van $100k voor deze cyclus een mooi target is. Mij zelf lijkt dat ook verstandig. Als hij gelijk heeft moeten we vanaf nu zijn model en PlanB's model zien divergeren. Ten slotte, een plaatje ter verduidelijking.
    twitter.com/QuantMario/status/1261740...

    Thanks1

    100 K is waar ik zelf rekening mee houdt voor eind 2021. Ik heb er zelfs een weddenschap op afgesloten. 288 K kan (S2FX). Maar dit model houdt na de 4e en 5e halving geen stand. Dat is overigens in lijn met wat Plan B zelf ook aangeeft.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links