Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel RANDSTAD NV AEX:RAND.NL, NL0000379121

  • 45,550 25 apr 2024 16:00
  • -0,920 (-1,98%) Dagrange 45,490 - 46,660
  • 250.890 Gem. (3M) 432,5K

Randstad2020

1.322 Posts
Pagina: «« 1 ... 37 38 39 40 41 ... 67 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 b.west.invest 1 juni 2020 09:30


    Goed voor Randstad
    (heeft een flinke overname kas in bezit)
    en vooral de constantering

    Structurele vraag flex

    Zo groot is de overname kas niet ,90 een omzet van 24 miljard , hebben ze begin dit jaar nog geen 200 miljoen in kas .
    Daar gaat de giga verliezen 2e kwartaal nog vanaf .

    Toevallig ben ik bevriend met 1 van de genoemde 10 overname bedrijven , deze heeft nu nog een klein percentage in bezit .
    Hij vertelde mij gisteravond dat ze 50 procent minder omzet hadden , en de signalen zijn dat de krimp nog doorzet .

    Het is maar dat jullie het weten , daar kun je dan over nadenken of je randstad in portefeuille wilt hebben .

    Voor Corona tijdperk een netto winst van 2 % van de omzet .

    Succes met je afweging .
  2. forum rang 8 Lepre Chaun 1 juni 2020 10:19
    quote:

    b.west.invest schreef op 1 juni 2020 09:30:

    Goed voor Randstad
    (heeft een flinke overname kas in bezit)
    en vooral de constantering

    Structurele vraag flex

    .

    Toevallig ben ik bevriend met 1 van de genoemde 10 overname bedrijven ,

    Het is maar dat jullie het weten , daar kun je dan over nadenken of je randstad in portefeuille wilt hebben .

    tuurlijk willen Wij Randstad hebben in onze portefolio.

    - De industrie in Spanje en Italië is langzaam aan het herstellen van de zware klappen door de coronacrisis, Volgens de Britse marktonderzoeker Markit was de krimp van de industriële bedrijvigheid in de Zuid-Europese landen vorige maand minder sterk dan eerst.

    Markit kwam ook met definitieve cijfers over de industriële bedrijvigheid in Frankrijk, Duitsland en de gehele eurozone. Zoals eerder al was gemeld was hier eveneens voorzichtig herstel te zien

    Goed voor Randstad gaan Ze weer aan de slag
  3. forum rang 8 Lepre Chaun 2 juni 2020 10:02
    quote:

    b.west.invest schreef op 2 juni 2020 08:26:

    Goedemorgen

    Met wij bedoel je jezelf waarschijnlijk ?
    Ik reageerde op de ruime kaspositie van jou die dus niet zo ruim is .

    En zoals al eerder beschreven , ik brand er mijn vingers niet aan .
    Uiteraard zit Randstad in mijn portfolio zou die bij iedereen moeten zitten. .
    Ja mijn kaspositie is verdeeld over fondsen.

    De arbeidsmarkt zit nog lang niet ‘op slot’.

    Naar schatting 12.000 mensen vonden vorige maand vanuit de WW een nieuwe baan. Het aantal vacatures is sinds half maart weliswaar gedaald, van 190.000 naar 123.000, maar lijkt zich nu te stabiliseren.

    Goed voor Randstad
  4. forum rang 8 Lepre Chaun 2 juni 2020 10:46
    Koopwaar van hoge kwaliteit wanneer het in de uitverkoop is, is een aandelenmarktstrategie die wordt gebruikt door enkele van de grootste investeerders ter wereld, waaronder Warren Buffett. Na de onrust die we in 2020 hebben gezien, zijn er tekenen dat aandelen zoals Randstad Nv (AMS: RAND) in die rekening zouden kunnen passen. Maar hoe weet je dat?

    De koers van het Randstad Nv-aandeel is de afgelopen drie maanden met -32,8% gestegen en handelt momenteel op 35,36.

    Onder volatiele omstandigheden willen veel beleggers graag goedkope aandelen kopen, maar dit kan een vergissing zijn. Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen een echt koopje en een valstrik - en vaak maakt de kwaliteit van de voorraad het verschil.

    Het goede nieuws is dat Randstad Nv goed scoort op enkele belangrijke financiële en technische maatregelen. Het is een large-capaandeel met een sterke blootstelling aan twee zeer invloedrijke aanjagers van investeringsrendementen: hoge kwaliteit en een relatief goedkope waardering.

    Om te begrijpen waar dat opduikt, is hier een nadere blik:

    Kwaliteitsaandelen waarop u kunt vertrouwen

    Aandelen van goede kwaliteit zijn geliefd bij de markt omdat ze eerder solide, betrouwbare bedrijven zijn. Winstgevendheid is belangrijk, maar dat geldt ook voor de financiële kracht van de onderneming. Een track record van het verbeteren van de financiën is essentieel.

    Een van de opvallende kwaliteitsstatistieken voor Randstad Nv is dat deze 7 van de 9 financiële tests in de Piotroski F-Score doorstaat. De F-Score is een boekhoudkundige checklist van wereldklasse voor het vinden van aandelen met een verbeterde financiële gezondheidstrend. Een goede F-Score suggereert dat het bedrijf sterke kwaliteitssignalen heeft.
    Kopen tegen een eerlijke prijs

    Hoewel kwaliteit belangrijk is, wil niemand te veel betalen voor een aandeel, dus een aantrekkelijke waardering is ook essentieel. Met een zwakkere economie zijn winstverwachtingen over de hele markt onduidelijk. Maar er zijn enkele waarderingsmaatregelen die kunnen helpen, en een daarvan is de winstopbrengst.

    Earnings Yield vergelijkt de winst van een bedrijf met de marktwaarde (uitgewerkt door het bedrijfsresultaat te delen door de bedrijfswaarde). Het geeft u een totale waarde van de aandelen (inclusief de geldmiddelen en schulden), waardoor het gemakkelijker is om verschillende aandelen te vergelijken. Als percentage geldt dat hoe hoger het inkomstenrendement, hoe beter het aandeel wordt gewaardeerd.

    Een vuistregel voor een redelijk winstrendement is misschien 5% en het winstrendement voor Randstad Nv is momenteel 9,42%.

    Samenvattend: goede kwaliteit en relatief goedkope waarderingen zijn verwijzingen naar aandelen die tot de meest aantrekkelijke voor contrarian value-investeerders behoren. Het is onder deze aandelen dat echte misprijzen kunnen worden gevonden. Zodra de markt erkent dat deze kwaliteitsbedrijven te koop zijn, komen die prijzen vaak terug.

    Door Yahoo Finance

    Goed voor Randstad
  5. forum rang 8 Lepre Chaun 2 juni 2020 17:18
    De omzet van de zakelijke dienstverlening lag in het eerste kwartaal van 2020 2 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Veel branches boekten in het eerste kwartaal nog een hogere omzet, ondanks de maatregelen tegen het coronavirus die in maart van kracht werden.

    De omzet van IT-dienstverleners was in het eerste kwartaal 3,1 procent hoger dan een jaar eerder. De rechtskundige dienstverlening zette in het eerste kwartaal 9,2 procent meer om. Ook bij de administratieve dienstverlening (accountancy, belastingadvisering en administratie) lag de omzet in het eerste kwartaal fors hoger dan een jaar eerder: 7,4 procent.

    Bij de architecten lag de omzet 5,6 procent hoger. Inmiddels is de omzet in deze branche al 22 kwartalen op rij hoger dan een jaar eerder. De omzetten van de ingenieursbureaus waren ook hoger: 10,2 procent in het eerste kwartaal tegen 4,1 procent in het vierde kwartaal

    De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling was in het eerste kwartaal 1 procent lager dan een jaar eerder.
    AmAzinG wat een positiviteit

    Goed voor Randstad.
    Levert gewoon kanjers.

  6. forum rang 8 Lepre Chaun 3 juni 2020 12:57
    De omzet van de totale flexbranche, volgens de meest uitgebreide definitie van het CBS, groeide in 2019 met 4,8%

    Ter vergelijking: alle andere bureaus groeiden gemiddeld met 10,2% Niet eerder was het verschil tussen de vier voormalige marktleiders en de rest zo groot. De mediane groei in 2019 bedroeg 7,8%

    Dat maakt de omzetranglijst niet minder relevant., zal hun organisatorische, financiële en operationele voorsprong van flexbedrijven voorspellend zijn voor hun overlevingskansen.

    Goed voor Randstad
  7. [verwijderd] 4 juni 2020 09:42
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 3 juni 2020 12:57:

    De omzet van de totale flexbranche, volgens de meest uitgebreide definitie van het CBS, groeide in 2019 met 4,8%

    Ter vergelijking: alle andere bureaus groeiden gemiddeld met 10,2% Niet eerder was het verschil tussen de vier voormalige marktleiders en de rest zo groot. De mediane groei in 2019 bedroeg 7,8%

    Dat maakt de omzetranglijst niet minder relevant., zal hun organisatorische, financiële en operationele voorsprong van flexbedrijven voorspellend zijn voor hun overlevingskansen.

    Goed voor Randstad

    Zwets niet:

    Vacatures horeca lopen terug, vraag naar zorgpersoneel blijft
    Het aantal vacatures in de horeca, schoonmaak en administratie is de afgelopen maand flink afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit een analyse van uitzendconcern Randstad. In de zorg, bouw en ict blijft de vraag naar personeel juist groot.

    In totaal zijn er op dit moment 45.000 vacatures. Normaal gesproken ligt dat aantal in deze tijd van het jaar rond de 60.000. In vergelijking met mei 2019 bedroeg de krimp 65 procent. In de schoonmaaksector waren er 50 procent minder vacatures, in de administratie ging het om 45 procent minder.

    Randstad wijst op de noodzaak van scholing en omscholing. "Als niet ingegrepen wordt, zal de schaarste in bepaalde beroepsgroepen niet worden opgelost. Én, komen mensen die nu zonder werk zijn moeilijker weer aan de slag."
  8. forum rang 8 Lepre Chaun 5 juni 2020 00:03
    Veel minder vacatures in mei, maar tekorten in zorg, bouw en ict

    Toch bestaat in andere sectoren nog altijd schaarste: met name in de zorg, bouw en ict worden ondanks de coronacrisis nog altijd veel medewerkers gezocht. Ook de vraag naar leerkrachten in het basisonderwijs en docenten Nederlands en Wiskunde blijft onverminderd groot. De meeste kans op werk is er op dit moment voor verkoopmedewerkers, waarin op dit moment 2.750 vacatures openstaan. Ook is er relatief veel vraag naar magazijnpersoneel en klantenservicemedewerkers.

    Randstad pleit voor omscholing om de gaten op de arbeidsmarkt te vullen. „Aan de ene kant om aanhoudende schaarste te helpen oplossen, aan de andere kant om de groep die nu door corona zonder werk is komen te zitten snel weer aan het werk te helpen”, stelt directeur Dominique Hermans bij de cijfers.

    Goed voor Randstad
  9. forum rang 8 Lepre Chaun 6 juni 2020 21:24
    Nederland komt duizenden verpleegkundigen tekort: ‘Het is 2020, geef ze flexibiliteit’

    Enrike Rutten, directeur pleit voor meer autonomie en flexibiliteit om het vak aantrekkelijker te maken.

    Bij het uitzendbureau krijgen verpleegkundigen de kans om zelf te bepalen waar en wanneer ze werken en wist op deze manier veel verpleegkundigen te werven.

    De jongere generatie verpleegkundigen wil meer vrijheid. ,,Als je deze mensen niet hun eigen uren laat indelen, dan zullen ze niet zo snel voor het vak kiezen. Het is gek dat men dat van bovenaf wil bepalen, het is 2020.”

    Als meer flexibiliteit en vrijheid de behoefte is van verpleegkundigen, dan kun je dat niet negeren.”

    .” Zorginstellingen probeerden flexwerkers te claimen, terwijl uitzendkrachten het werken op meerdere plekken vaak juist waarderen. ,,Ze kiezen niet voor niets voor een flexibel dienstverband. Maar iedereen heeft zich aangepast aan de situatie en is er helemaal voor gegaan.’’

    De flexwerkers werkten tijdens de drukste dagen van de coronacrisis zonder morren op de meest besmette plekken. Hiervoor verdienen ze meer waardering, vindt Rutten. ,,Kijk naar wat ze allemaal hebben moeten doorstaan de afgelopen maanden. Dat is voor niemand leuk en toch stonden ze er, helemaal ingepakt. Zelfs gepensioneerde verpleegkundigen zijn gaan helpen, dat raakt me echt.”

    . Door het coronavirus hebben de ziekenhuizen en zorginstellingen tienduizenden verpleegkundigen extra nodig. De GGD kan per direct 5000 extra handen gebruiken.

    Het nieuwe werken , de nieuwe tijd , ‘Het is 2020, geef ze flexibiliteit’

    need i say more !!!!?

  10. LION 8 juni 2020 13:36
    'Coronacrisis kost honderdduizenden Nederlanders hun baan'
    Gepubliceerd op 8 juni 2020 13:08 | Views: 741

    Artikel
    Reacties (2)
    AMSTERDAM (AFN) - De coronacrisis kost waarschijnlijk honderdduizenden Nederlanders hun baan en zet de economische vooruitgang jaren terug. Dat voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB), die voor dit jaar alleen al rekent op de sterkste krimp van de werkgelegenheid sinds de jaren zeventig.

    Volgens de centrale bank loopt de werkloosheid in 2020 waarschijnlijk op tot 4,6 procent van de beroepsbevolking, en omdat veel bedrijven pas volgend jaar zullen reorganiseren stijgt de werkloosheid dan naar verwachting verder tot 7,3 procent. Dat betekent dat straks zo’n 700.000 mensen geen baan hebben, en wel actief op zoek zijn naar werk.

    De economische klap die hieraan ten grondslag ligt is fors. DNB raamt voor 2020 een krimp van het bruto binnenlands product (bbp) in Nederland met 6,4 procent. Dit is een bijna twee keer zo diepe neergang als tijdens de financiële crisis in 2009. Per inwoner valt het bbp daarmee in één klap terug naar het niveau van 2015.

    Grootste negatieve effecten

    Volgens DNB zijn in het lopende kwartaal, waarin het virus onder controle moet worden gebracht, de grootste negatieve effecten te verwachten. Dit komt niet alleen door de schok van de lockdown, maar ook doordat veel mensen en bedrijven vanwege alle onzekerheid momenteel de hand op de knip houden.

    Voor volgend jaar wordt weer een beperkt economisch herstel voorzien. De groei voor 2021 wordt geraamd op 2,9 procent en voor 2022 rekent DNB op een plus van 2,4 procent. Maar aan het einde van dat jaar is de omvang van de Nederlandse economie waarschijnlijk nog steeds circa 1 procent kleiner dan eind 2019.

    Loongroei

    De crisis werkt naar verwachting ook door in de loongroei. Die zal komende jaren veel beperkter zijn dan voorafgaand aan de virusuitbraak werd voorzien. Ook verwacht DNB als gevolg van alle overheidssteun om bedrijven overeind te houden, een flink tekort in de overheidsfinanciën.

    Maar volgens DNB-directeur Olaf Sleijpen kan Nederland die klap wel aan. De deskundige geeft aan dat de overheid er financieel gezien eerder goed voor stond. Sleijpen heeft sowieso de indruk dat het kabinet met zijn steunpakketten en contactbeperkende maatregelen economisch gezien de goede weg is ingeslagen.

    Toch houdt de centrale bank nog een grote slag om de arm. Het precieze verloop van de pandemie is lastig in te schatten. Vandaar dat DNB naast zijn basisscenario ook nog een milder en een zwaarder scenario heeft uitgewerkt. In dat laatste scenario zijn ook de effecten van een 'tweede golf' van virusbesmettingen meegenomen. Dan zou de economie dit jaar zomaar bijna 12 procent kunnen krimpen en kan de werkloosheid volgend jaar oplopen tot meer dan 9 procent.
  11. LION 8 juni 2020 15:03
    Groot banenverlies door corona – stijging WW-uitkeringen
    Door de coronamaatregelen is het aantal mensen met werk in april met 160.000 gedaald naar 8,9 miljoen. UWV telde in april 74.000 nieuwe WW-uitkeringen.

    De terugval van het aantal mensen met betaald werk is de grootste daling sinds de start van de tellingen in 2003, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ruim 100.000 jongeren kwamen zonder werk te zitten.
    Eind april registreerde het UWV 292.000 lopende WW-uitkeringen. Er waren in april 74.000 nieuwe WW-uitkeringen. Gewoonlijk komen wekelijks gemiddeld 9.400 nieuwe WW-uitkeringen bij, nu waren dit gemiddeld 14.700 per week.

    Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV:
    “Het aantal lopende WW-uitkeringen is flink gestegen: van ruim 250.000 in maart naar 292.000 in april. Dat zijn 41.700 meer WW-uitkeringen dan vorige maand. Zo’n grote stijging van de één op de andere maand hebben wij niet eerder gezien tijdens de vorige crisis. Het aantal uitkeringen is met een zesde toegenomen.’
    Sectoren

    In alle sectoren nam het aantal nieuwe WW-uitkeringen toe. De grootste toenames waren te zien in de schoonmaakbranche, detailhandel, cultuursector, horecasector, cateringbranche en uitzendbranche. Alle leeftijdsgroepen kregen te maken met een stijging, maar bij 15- tot 25-jarigen was die het grootst.

    NEGATIEF VOOR RANDSTAD!
  12. LION 8 juni 2020 15:08
    FNV vreest massaal ontslag van vaste werknemers, als bedrijven met coronasteun vanaf juni mogen reorganiseren

    Vakbond FNV vreest dat veel mensen hun baan verliezen als bedrijven staatssteun kunnen ontvangen en tegelijk mensen mogen ontslaan zonder een boete te krijgen.
    Het kabinet is van plan de ‘ontslagboete’ in het huidige steunpakket aan bedrijven te schrappen bij een nieuw pakket aan maatregelen. Zakaria Boufangacha, arbeidsvoorwaardencoördinator bij FNV, noemt het in De Telegraaf “een heel slechte ontwikkeling”.

    “Door de boete weg te laten zorg je ervoor dat bedrijven selectief met de maatregelen kunnen omgaan zonder dat er perspectief aan de werknemers wordt geboden”, zegt Boufangacha tegen de krant. “Zo kunnen bedrijven subsidie aanvragen voor de lonen, maar de subsidie voor andere doelen gebruiken en alsnog mensen ontslaan. Terwijl de regelingen in het leven zijn geroepen om zoveel mogelijk banen te behouden.”

    De afgelopen periode is al massaal afscheid genomen van mensen met een flexcontract terwijl de werkgevers ook worden gecompenseerd voor deze loonkosten. Wij vrezen voor een vergelijkbaar scenario bij vaste banen als je geen clausules oplegt voor bedrijven die steun willen”, aldus de vakbondsman.

    Oppositie dreigt tegen noodpakket 2.0 te stemmen
    Oppositiepartijen PvdA en SP dreigen in het Algemeen Dagblad tegen het tweede noodpakket te stemmen als de boete op ontslag sneuvelt. Zij zijn ertegen dat bedrijven die met belastinggeld worden gesteund alsnog werknemers mogen ontslaan. .

    Bedrijven zijn ondertussen bezig met hun eigen wensenlijst voor het nieuwe steunpakket. Zo pleit de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in De Telegraaf voor een versoepelde WW.
    “Want ontslagen zijn onvermijdelijk”, licht directeur Dirk Beljaarts van de branchevereniging de situatie in de krant toe. “Op veel plekken is de omzet nul, daar snapt de politiek echt wel dat er mensen uit moeten.”

    NEGATIEF VOOR RANDSTAD!
  13. LION 8 juni 2020 15:09
    Bedrijven met coronasteun mogen werknemers vanaf juni ontslaan

    Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees gaf afgelopen vrijdag in de talkshow Op1 aan dat bedrijven die gebruikmaken van overheidssteun om de coronacrisis door te komen vanaf juni weer mensen mogen ontslaan.

    Ontslag om bedrijfseconomische redenen wordt in het huidige pakket beboet, maar die ontslagboete wordt vanaf juni geschrapt, aldus Koolmees.
    In de huidige regeling is het zo dat als bedrijven een tegemoetkoming van de loonkosten vragen en toch mensen ontslaan, ze te maken krijgen met een verlaging van de loonsom op basis waarvan de subsidie wordt berekend. De loonsom wordt dan verlaagd met 150 procent van het loon van de ontslagen werknemer.

    Het eerste pakket met maatregelen, waarvan de NOW-regeling die in loonkosten voorziet de belangrijkste is, loopt eind mei af.

    Daarna komt er een verlenging van het pakket van drie maanden. “Die steun is gewoon nodig om ondernemers ook door de volgende fase van de crisis heen te helpen”, aldus de bewindsman.
    Omdat bedrijven op lange termijn de effecten van de coronacrisis zullen voelen, moeten ze ook herstructureren. Snijden in het personeelsbestand kan daar onderdeel van zijn. “Dat deze crisis geen effect zou hebben op de werkgelegenheid of op bedrijven, is natuurlijk een sprookje”, zegt Koolmees.

    Extra voorwaarden voor coronasteun
    Tegenover het verdwijnen van de ontslagboete staan wel meer voorwaarden vooraf. Zo mogen bedrijven die staatssteun krijgen geen winsten aan aandeelhouders uitkeren en moet de top afzien van bonussen.

    De ministers Eric Wiebes van Economische Zaken en Wopke Hoekstra van Financiën werken nu nog met Koolmees aan de regelingen voor de komende drie maanden. “Het grootste deel van het pakket gaat door”, zegt Koolmees. De Tweede Kamer wil dat het kabinet ook kijkt naar het vergoeden van vaste lasten.

    In het eerste pakket lag de focus vooral op tegemoetkoming in de loonkosten. Uitvoeringsinstantie UWV heeft inmiddels zo’n 2 miljard aan voorschotten uitgekeerd.

    NEGATIEF VOOR RANDSTAD!
  14. LION 8 juni 2020 15:10
    DNB: 700.000 werklozen in 2021, economie in één klap vijf jaar terug
    8 juni 2020, 13:00

    Door de coronacrisis zitten volgend jaar 700.000 mensen in Nederland zonder werk. De economische val door het virus wordt volgens De Nederlandsche Bank veel dieper dan tot nu toe was voorspeld.

    Nederland krijgt het economisch zwaarder te verduren dan verwacht. Dat zegt De Nederlandsche Bank (DNB) maandag in haar halfjaarlijkse economische voorspellingen. In maart schetste het Centraal Planbureau (CPB) nog in vier scenario’s de gevolgen van de coronacrisis – van somber maar kort, tot ¬desastreus en lang. DNB gaat daar, nu de impact steeds duidelijker wordt, precies tussenin zitten.

    Vooral de gevolgen voor de werkgelegenheid zijn groot. Dit jaar loopt de werkloosheid volgens DNB op tot 4,6 procent van de beroepsbevolking. Volgend jaar stijgt de werkloosheid naar 7,3 procent: 700.000 Nederlanders zijn dan op zoek naar een baan, meer dan een verdubbeling in vergelijking met nu en vergelijkbaar met het aantal werkzoekenden aan het einde van de -vorige crisis. In maart, voor de corona-uitbraak, was de werkloosheid nog 2,9 procent.

    “Je kunt gerust zeggen dat het een historisch dieptepunt is,” zegt DNB-bestuurder Olaf Sleijpen. De centrale bank acht de kans groot dat de crisis dieper zal blijken dan nu verwacht. “Het herstel is zeer moeilijk te voorspellen, doordat er veel onzekerheden zijn, met name over hoe snel de pandemie onder controle komt en hoe snel de internationale economie zich zal herstellen.”
    In 2023 is nog altijd bijna 6 procent van de beroepsbevolking op zoek naar een baan, voorspelt DNB. In werkelijkheid is het aantal werkloze baanzoekers dan nog veel groter. Mensen die bijvoorbeeld niet direct of geheel in aanmerking komen voor werk, zijn in dat cijfer niet meegerekend. Volgens DNB kunnen de komende jaren weleens ruim 1,5 miljoen mensen op zoek zijn naar werk of extra uren.

    Vooral vast personeel
    De kans op het vinden van een baan is de afgelopen maanden al flink afgenomen. In het eerste kwartaal – grotendeels voor de coronacrisis uitbrak – nam het aantal vacatures met 60.000 af, de grootste daling ooit in een kwartaal. De werkgelegenheid daalt dit jaar 1,4 procentpunt, wat sinds 1977 niet meer is voorgekomen. Die afname zou nog veel groter zijn geweest zonder de salarissteun die de overheid bedrijven verschaft.

    Freelancers, uitzendkrachten en zzp’ers worden nu als eersten getroffen, maar op langere ¬termijn zullen de grootste klappen onder vast personeel vallen. Wie wel werk houdt, hoeft niet te rekenen op meer koopkracht. DNB verwacht dat in 2022 de gemiddelde loonstijging in Nederland slechts 0,7 procent is – ver onder de voor dan voorspelde inflatie van 1,5 procent. Bovendien zullen bedrijven proberen werknemers gemiddeld minder uren te laten werken.

    De coronacrisis werpt onze economie volgens de voorspelling van DNB in één klap vijf jaar ¬terug. De belangrijkste graadmeter voor ons economisch welzijn, het bruto binnenlands product (bbp, de optelsom van alle goederen en diensten die in Nederland worden geproduceerd) krimpt dit jaar twee keer zo hard als tijdens de kredietcrisis.

    Doordat bedrijven minder produceren en ¬consumenten minder kopen, daalt dat bbp met 6,4 procentpunt, de grootste afname sinds de ¬Tweede Wereldoorlog. De centrale bank schat de ¬coronacrisis daarmee zo ongeveer midden in de vier crisisscenario’s die het Centraal Plan¬bureau eind maart opstelde. In 2013 was voor het laatst sprake van economische krimp.

    Tweede uitbraak
    Weliswaar kan, mits er geen tweede uitbraak van Covid-19 komt, de economie in de tweede helft van dit jaar snel groeien, maar dat zal nooit voldoende zijn om ook maar in de buurt van herstel te komen.

    DNB bevestigt ook dat er een grotere kans is op een nieuwe bankencrisis, zoals het CPB vorige week al aangaf, maar gaat niet uit van een systeemcrisis zoals in 2008, toen banken door de overheid overeind moesten worden gehouden.

    DNB is wel tevreden over de acties van de overheid. “Het beleid dat is ingezet door een soort airbag te vormen om de impact van de coronacrisis op te vangen is ¬verstandig beleid,” zegt Sleijpen. “Landen als Zweden en Brazilië bewijzen dat de impact ¬zowel maatschappelijk als economisch nog veel groter is als je niet afdoende maatregelen neemt.”

    De cijfers
    - De uitvoer krimpt 10,9 procent
    - De particuliere consumptie neemt 7,6 procent af
    - Huizenprijzen dalen volgend jaar gemiddeld 2,1 procent, in 2022 was dat 3,7 procent
    - Overheidsbestedingen groeien 3,1 procent
    - Het begrotingsoverschot maakt daardoor een ‘historisch grote omslag’, van +1,7 procent naar -6,4 procent vanhet bbp
    - Werkloosheid stijgt dit jaar naar 4,7 procent van de beroepsbevolking, in 2021 naar 7,3 procent
    - De werkgelegenheid daalt dit jaar 1,4 procent, volgend jaar 2,1 procent
    - De inflatie komt dit jaar op 1,8 procent uit, door de scherpe ¬daling van energieprijzen

    NEGATIEF VOOR RANDSTAD!
  15. LION 8 juni 2020 15:12
    Olaf Sleijpen (DNB): ‘Het wordt eerder nog slechter’

    Het wordt eerder slechter dan beter, zegt De Nederlandsche Bank (DNB) maandag in haar economische coronavoorspellingen. DNB-bestuurder Olaf Sleijpen, begin dit jaar bij de centrale bank aangetreden, legt uit. ‘Wie beweert dat je een lockdown niet moet doen, komt nu bedrogen uit.’

    Herman Stil8 juni 2020, 14:17

    Olaf Sleijpen, directeur monetaire zaken van De Nederlandsche BankBEELD DNB
    DNB schetst een somber beeld, somberder dan eerdere coronavoorspellingen. Waarom?
    “Het herstel is zeer moeilijk te voorspellen omdat er veel onzekerheden zijn, met name hoe snel de pandemie onder controle is en de internationale economie zich herstelt. We verwachten een mondiale krimp van 4 procent, historisch gezien zeer fors. In Nederland zal dat dit jaar 6,4 procent zijn, dat is ongehoord. Bij de kredietcrisis was er wereldwijd nog sprake van lichte groei.”
    “We gaan in Nederland uit van een terugkeer naar groei in het derde kwartaal, maar nog lang niet op niveaus van voor corona. Daarbij rekenen we er wel op dat de verspreiding van Covid-19 dit kwartaal onder controle komt en er geen grote lockdown meer nodig is. Ergens in 2021 verwachten we een medische oplossing. Desondanks zitten we eind 2022 nog altijd onder het niveau van 2019.”

    “Maar er is een grotere kans dat het slechter wordt dan we nu vaststellen, dan dat het beter wordt. In het ergste geval hebben we nog tegenvallers in de financiële sector, alhoewel geen enkel scenario uitgaat van een financiële crisis.”
    De werkloosheid loopt hoe dan ook fors op, allereerst onder flexwerkers en zzp’ers. Volgens DNB is het nu tijd om de arbeidsmarkt te hervormen, zoals de commissie Borstlap begin dit jaar voorstelde.

    “De onevenwichtigheden in de arbeidsmarkt moeten snel worden verminderd. De werkloosheid neemt nu vooral toe bij zzp’ers en flexwerkers. Dat was tijdens de kredietcrisis ook zo. De economische risico’s dat hele groepen wegvallen, zijn groot. Dit is een goed moment om die aanbevelingen op te pakken.”

    Welke invloed hebben alle overheidsmaatregelen om bedrijven te steunen?
    “Corona is een soort meteoriet die inslaat, met een lange staart. De overheid fungeert nu als een verzekeraar, om de risico’s op te vangen. Die rol is ook economisch gezien heel logisch. Daardoor zijn onder meer de gevolgen voor de arbeidsmarkt nog enigszins beperkt.”

    “Een steunpakket 3.0 zal wel anders moeten zijn dan de steunpakketten nu. Daarin moet langer vooruit gekeken worden dan drie, vier maanden en er zouden meer gerichte maatregelen moeten komen, in plaats van de generieke steun nu. Ik ga ervan uit dat zulke maatregelen de komende weken worden uitgewerkt in Den Haag.”

    Daarentegen kan de intelligente lockdown, inclusief de langzame stappen om daaruit te komen, de economische crisis toch juist verergeren?

    “De intelligente lockdown is vanuit economisch opzicht het meest gunstige scenario. Het stapsgewijs verlichten van contactbeperkende maatregelen en zoveel mogelijk testen, is economisch gezien een goed vervolg. Door dat geleidelijk te doen, kun je de ontwikkeling van het virus monitoren en testen, het helpt tegen de verspreiding. Er blijft sprake van negatieve groei, maar hiermee brengen we zo min mogelijk schade toe aan de economie.”

    “Natuurlijk hebben lockdownmaatregelen negatieve gevolgen. Maar het niet doen, heeft een groter effect. Wie beweert dat je een lockdown niet moet doen of snel moet beëindigen, komt bedrogen uit. Door het grote aantal ziektegevallen en de forse afname van vertrouwen is de impact daarvan nog veel groter dan van een lockdown. Nog afgezien van de maatschappelijke gevolgen.”

    “Kijk naar Zweden of Brazilië; die hebben nauwelijks een lockdown gehad. Nu zie je dat het aantal besmettingen er enorm hoog is en hun economie daar schade van ondervindt. Het is geen goede economische strategie om weinig aan contactbeperking te doen en mensen ziek te laten worden.”
    Maar het tekort en de schulden bij de Nederlandse overheid lopen flink op. Dat heeft gevolgen op de lange termijn.

    “De overheidsfinanciën staan er goed voor, dit kunnen we wel hebben. Het risico blijft houdbaar, zeker in vergelijking met de landen om ons heen. Dit laat ook het belang van goede financiële buffers zien, zoals in Nederland, zodat je dit soort klappen kunt opvangen.”

    “Er is zeker een kans dat het tekort en de schuld van de overheid hoger uitvallen dan nu voorspeld. Ik veronderstel dat het nog wel wat meer wordt. Wij kijken in onze prognoses niet verder dan 2022, maar ik denk dat je nog een jaar extra nodig hebt om de tekorten te herstellen. De schuld van de overheid moet ook niet direct na de crisis afgebouwd worden. Daar moeten we ook de tijd voor nemen. De houdbaarheid van de overheidsfinanciën komt daar ook niet door in gevaar.”
    Ondanks het oplopende tekort en schulden pleiten jullie op dit moment voor meer overheidsinvesteringen, onder meer in duurzaamheid en woningbouw. Is dat nu verstandig?

    “Iedereen zet begrijpelijkerwijs fors in op de coronacrisis, maar we moeten de verduurzaming van de economie niet vergeten. Benut de kansen voor groen herstel. Haal de publieke investeringen op milieugebied naar voren. CO2-beprijzing is de beste maatregel voor het beteugelen van uitstoot en klimaatrisico’s. Dat kan op dit moment relatief gemakkelijk: omdat de energieprijzen en rentes laag zijn, kunnen investeringen relatief gunstig worden uitgevoerd.”

    “De bouwproductie kreeg voor corona al een knauw door de stikstof- en pfas-crisis. Het is belangrijk dat het aanbod van woningen niet stokt. De krapte op de woningmarkt blijft, die wordt niet bepaald kleiner. De huizenprijzen dalen de komende twee jaar weliswaar licht, maar vrij bescheiden vergeleken met de kredietcrisis. En zodra je je de bouwproductie opvoert, leidt dat ook tot stimulering van de economie.”

    NEGATIEF VOOR RANDSTAD!
  16. LION 8 juni 2020 15:13
    Vooral zorgen om werkgelegenheid flexwerkers na coronacrisis

    Meer dan in andere regio’s komt rond Amsterdam veel werkgelegenheid van sectoren die hard zijn geraakt door de coronacrisis. Juist deze sectoren drijven het meest op flexwerkers die daardoor extra kwetsbaar zijn, waarschuwt het UWV.

    Rond Amsterdam komt ruim een derde van de werkgelegenheid van sectoren die sterk of zeer sterk te lijden hebben onder de coronacrisis. In de Amsterdamse regio is daarmee, samen met het oosten van Brabant en Noord-Limburg, de werkgelegenheid relatief het zwaarst getroffen.
    Tot die conclusie komt uitkeringsinstantie UWV in een donderdag verschenen rapport. In en om Amsterdam gaat het dan in de eerste plaats om de horeca en de uitzendbranche. Dat zijn hier grote werkgevers en die worden relatief hard geraakt door de maatregelen die de verspreiding van het virus moeten remmen.
    Cultuursector

    Op die manier heeft het UWV per regio gekeken waar de economie het meest te vrezen heeft voor het wegvallen van werkgelegenheid als bedrijven bezwijken onder de coronacrisis. Andere voorbeelden van sectoren waar voor Amsterdam werkgelegenheid op het spel staat, zijn de cultuursector en de luchtvaart.

    Per sector kan het UWV als geen ander de werkgelegenheid secuur inschatten. In de ‘polisadministratie’ worden voor alle werkenden gegevens bijgehouden, zodat de uitkeringsinstantie daarmee de hoogte van de WW-uitkering kan berekenen.

    UWV heeft daarmee ook informatie over het aantal mensen dat een vaste baan heeft. En dan blijkt dat de sectoren die het hardst worden geraakt door de coronacrisis ook de sectoren zijn die veel werken met flexibele contracten zoals uitzendkrachten en oproepkrachten.

    Flexwerkers
    Voorbeelden zijn de horeca (70% flexibel contract), uitzendbureaus (72%) en de cultuursector (48%). Als het economisch tegenzit, is het voor bedrijven vaak de makkelijkste weg om tijdelijke contracten te beëindigen of uitzendkrachten niet meer op te roepen. Dat ze werken in sectoren die het meest zijn getroffen door de crisis maakt de positie van flexwerkers kwetsbaar, volgens het UWV.

    De waarschuwing dat de werkgelegenheid rond Amsterdam extra onder druk staat door de coronacrisis werd eerder al afgegeven door een rapport dat onderzoeksbureau SEO maakte in opdracht van de gemeente Amsterdam. Hierin werd geschat dat circa 26 procent van de banen direct of indirect wordt geraakt door de coronamaatregelen.

    Vorige maand bleek uit UWV-gegevens dat de werkloosheid in Amsterdam sneller oploopt dan in de rest van het land. In en om de stad steeg het aantal WW-uitkeringen in april met 28,7 procent, tegen een landelijke stijging van 16,7 procent.

    Tegenover de sectoren waar de werkgelegenheid onder druk staat, staan ook sectoren die relatief nog weinig last hebben van het coronavirus. Volgens het UWV komt van deze branches bijna de helft van de Amsterdamse werkgelegenheid. In de sectoren waar in deze regio 18 procent van de mensen werkt, groeit de werkgelegenheid zelfs. Dan gaat het bijvoorbeeld om de zorg en de overheid.

    NEGATIEF VOOR RANDSTAD!
  17. LION 8 juni 2020 15:17
    Zo zie je maar Lepre Chaun: het is maar net met welke pet je naar de koersontwikkeling van Randstad kijkt!

    Ik ben van mening dat de koers van Randstad de afgelopen maand onterecht (te) hard is opgelopen en het tijd wordt voor een krachtigere correctie. Niet alleen Randstad, maar de gehele AEX komt binnenkort in een stevige correctie terecht is mijn mening.
1.322 Posts
Pagina: «« 1 ... 37 38 39 40 41 ... 67 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Winsthalvering bij Randstad

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links