Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel NSI AEX:NSI.NL, NL0012365084

  • 17,640 19 apr 2024 16:55
  • +0,120 (+0,68%) Dagrange 17,480 - 17,720
  • 28.205 Gem. (3M) 32,1K

NSI 2020

165 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 junkyard 22 mei 2020 18:03
    In Nederland is het vooral beursgenoteerd retail vastgoed. NSI heeft de draai naar kantoren gemaakt, nadat NSI eerder doorhad dat het retail vastgoed weinig waardevast was (en hier zware verliezen op leed door snelle waardedaling van het zonder visie bij elkaar geraapte vastgoed, met een te hoge schuldgraad).

    Qua Europees fonds zou je naar Gecina (met name kantoren in Frankrijk, en wat resi, groot fonds) of Befimmo (met name kantoren in Belgie, kleiner fonds net als NSI) kunnen kijken.

    www.gecina.fr/sites/default/files/202...
    www.befimmo.be/sites/default/files/im...

    Koersontwikkeling van Gecina en NSI loopt niet ver uiteen het afgelopen jaar, wegens exposure op dezelfde type huurders (multinationals EU).

    NSI vergelijkt zichzelf o.a. met Befimmo (kantoren), maar ook nog steeds met Eurocommercial, Vastned en Wereldhave:

    nsi.nl/investor-relations/#share-pric...

    Wat naast retail vastgoed (URW, Klepierre) en kantoren (Gecina) veel in EU vastgoedfondsen terugkomt zijn woningen/residential (Deutsche Wohnen, Vonovia, LEG Immobilien, TAG Immobilien - met name Duits dus).

    Ik volg al deze fondsen niet erg, vooral NSI en Vastned volg ik in detail.
  2. forum rang 4 Chessplayer1992 22 mei 2020 19:03
    Helder, dank. Inderdaad geen onbekende namen, maar volg ze eveneens niet. Deutsche wohnen vond ik erg mooi, tot de politieke risico's zich uiten en het aandeel een flinke knal omlaag maakte. Toen daar uitgestapt, eveneens vonovia nog links laten liggen vanwege hoge waardering. Zijn gecina en befimmo van hoge kwaliteit vastgoed en management, of je onvoldoende bekend? Vind zelf dat NSI niet meer te vergelijken is met whv of ecp, echt ander type vastgoed.
  3. forum rang 4 junkyard 22 mei 2020 20:10
    Mee eens dat NSI niet langer vergelijkbaar is met WHV of ECP, kantoren kennen een andere dynamiek, waarvan NSI afgelopen jaren heeft geprofiteerd.

    Gecina heb ik wel eens overwogen, een lage LTV en mooie panden, vooral in Parijs:

    www.gecina.fr/en/portfolio

    Het (kantoren / resi) vastgoed in Parijs zal nu wel tegen opgeblazen prijzen in de boeken staan, dit zal een tikje oplopen. Maar Gecina kan een tikje hebben.

    Ook ik heb wel eens naar Deutsche Wohnen gekeken, bij koersdip midden vorig jaar (gemiste kans). Aardig om te zien dat dit nu weer aardig aangetrokken is, en dichtbij hoogste punt van afgelopen 10 jaar noteert.
  4. forum rang 4 Chessplayer1992 22 mei 2020 21:43
    Ok, zal me er binnenkort even in verdiepen. Betreft DW ... Tja, achteraf had ik 'ook' daar rustig moeten blijven zitten. Wellicht beginnersfouten. Tegelijkertijd: tegen politieke risico's (maximale huurstijging, discussie over onteigening etc.) ben je als belegger niet opgewassen ...
  5. forum rang 4 junkyard 22 mei 2020 22:30
    Die maximale huurstijging vond ik niet zo'n punt, als huren ver onder markthuren liggen dan wordt de belegging alleen maar defensiever (betere verhuurbaarheid, bezettingsgraad) als dit in de beurskoers wordt verwerkt. Alleen kostte het mij teveel tijd om deze maatregelen in detail door te nemen (inclusief fiscale aspecten Duits aandelenbezit), en was duidelijk dat de markt er op dat moment vrij negatief tegenaan keek (en ik mogelijk was miste).

    Van mijn vastgoedbeleggingen ben ik eigenlijk alleen met NSI gelukkig geweest (naast eigen woningbezit), het retail vastgoed is laatste jaren keihard door het putje gegaan (en wordt nu extra hard geraakt door corona). In eerste instantie ving het secundaire regionale retail vastgoed de klappen (waar NSI inzat), hierna het middelgrote retail vastgoed op 'iets' betere lokaties (Wereldhave winkelcentra) en hierna de luxe megamalls (URW) die zich op hoge footfall en toerisme richten (wat meer recessie gevoelig is, en extra last heeft van corona t.o.v. wijkwinkelcentra met supermarkt).

    Over NSI blijf ik positief, er zit nu een duidelijke strategie achter die stapje voor stapje wordt uitgevoerd, met logisch goede aankopen (bijvoorbeeld de Sloterdijk cluster, lokatie met potentie) en verkopen en daarnaast een goede financieringsstrategie.

    De wind zat afgelopen jaren duidelijk mee (stabiel aantrekkende kantorenmarkt), vanaf dit punt (draaiende markt, recessie) volgen keuzes die lastiger zijn (investeringen, desinvesteringen, projectontwikkeling). De lage LTV zet het mes niet snel aan de keel, en zorgt ervoor dat management vrijheid houdt om keuzes te maken.

    Het vertrouwen in CEO Stahli is hoog, NSI heeft duidelijk stappen gezet in professionaliteit. Zo zijn de rapportages verbeterd, goed leesbaar, zonder onnodige borstklopperij (minder pretentieus t.o.v. Vastned), en zijn de financieringsvoorwaarden verbeterd (langere looptijden, lage spreads) waardoor op korte termijn minder afhankelijkheid is van kapitaalmarkt ontwikkelingen (nu negatief, hogere spreads).
  6. forum rang 10 voda 29 mei 2020 08:11
    NSI in gesprek met mogelijke huurder Bentinck Huis

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    NSI NV
    34,00 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) NSI heeft bevestigd in gesprek te zijn met een mogelijke huurder voor het Bentinck Huis in Den Haag. Dit maakte het vastgoedfonds vrijdagochtend bekend, nadat hierover berichten in de media verschenen.

    NSI benadrukt dat er nog geen huurcontract is getekend.

    Het Financieele Dagblad schreef donderdagavond dat privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens waarschijnlijk intrek zal nemen in het recent verbouwde pand.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  7. forum rang 10 voda 29 mei 2020 10:12
    Clearance Capital meldt eerste belang in NSI

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    NSI NV
    33,70 -0,30 -0,88 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Clearance Capital heeft een eerste belang in NSI gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 26 mei 2020.

    Clearance Capital meldde een kapitaalbelang van 3,20 procent met een dito stemrecht.

    Clearance Capital is in Londen gevestigd en heeft zich gespecialiseerd in vastgoedbeleggingen in Europa.

    Wet op het financieel toezicht

    De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  8. 83M 2 juni 2020 17:39
    wat heeft het voor nut om de koers zo laag te houden??? unibail en eurocommercial zijn veel slechter geleide bedrijven met zwakkere locaties en een slechtere schuldpositie. NSI is een zekerheidje in mijn portefeuille. Het is wachten op de grote draai die er echt wel gaat komen , net als in december , januari .
  9. forum rang 4 junkyard 2 juni 2020 19:46
    URW en ECP zijn niet vergelijkbaar met NSI, retail vastgoed is momenteel meer speculatief, en meer beweeglijk. Afgelopen jaren presteert NSI (veel) beter dan deze fondsen, vooral omdat kantoren meer in trek zijn. NSI zal ook blijvende last ervaren van corona (recessie), maar lijkt goed voorbereid (lage LTV) en in control.
  10. forum rang 10 voda 6 juni 2020 12:40
    Uitgelicht: vastgoed hervindt weg omhoog

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Eurocommercial Properties
    15,16 0,72 4,99 % Euronext Amsterdam
    NSI NV
    36,50 0,70 1,96 % Euronext Amsterdam
    UNIBAIL RODAMCO WFD nominatif adm
    70,72 7,02 11,02 % Euronext Paris
    Unibail-Rodamco SE & WFD Unibail-Rodamco
    70,72 7,02 11,02 % Euronext Amsterdam
    Vastned Retail
    21,45 0,70 3,37 % Euronext Amsterdam
    Wereldhave
    9,915 0,43 4,53 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Waar de Nederlandse vastgoedsector sinds half maart met het stilvallen van de economie de gebeten hond op Beursplein 5 was, profiteert de sector nu van de voorzichtige heropening van de economieën.

    Met name het zwaar getroffen Unibail-Rodamco-Westfield wist afgelopen week de versoepeling van de lockdown-maatregelen om te zetten in koerswinst. Het aandeel steeg op weekbasis maar liefst 48,3 procent.

    Sectorgenoten als Eurocommercial Properties, Wereldhave, Vastned en NSI zaten afgelopen week ook stevig in de lift. Eurocommercial steeg op weekbasis 32,8 procent in waarde, Wereldhave won 30,2 procent, Vastned steeg 19,4 procent en het aandeel NSI werd een meer bescheiden 6,9 procent duurder.

    Hoofd Research Robert Woerdeman van zakenbank Kempen is sceptisch en niet zo zeer alleen over de vastgoedfondsen.

    "Met het versoepelen van de coronamaatregelen zie je dat alle aandelen die zijn achtergebleven nu een inhaalslag maken. Wat het vastgoedfonds betreft: Ja de eerste data zijn positief, maar zelfs de mensen met een enorme winkel-aversie vinden het nu leuk om te gaan winkelen. Bovendien, mensen die nu gaan winkelen gaan over het algemeen nu ook echt winkelen. Dat doen ze massaal en ze kopen veel", aldus Woerdeman.

    De analist verwacht dat vastgoedfondsen nog een paar dagen zullen profiteren van de hausse, maar dat de stijging daarna zal afvlakken, waarna de markt zal zoeken naar een nieuwe balans.

    Analist Corné van Zeijl van Actiam leek enigszins verrast te zijn door het sterke herstel van de sector, aangezien hun machtspositie volledig onderuit gehaald is door de crisis.

    "Als klanten [hun huur] niet meer betalen, dan heb je een probleem. En nu er een recessie aankomt, kun je wel dreigen met uitzetting, maar komt er niemand voor in de plaats. Je zit met veel vaste kosten. Dus de winst giert onderuit. Bovendien daalt daardoor de waarde van het vastgoed, terwijl de schulden wel blijven staan", zei hij.

    Waarom die aandelen nu in zo’n korte tijd zo weten te stijgen, weet van Zeijl ook. “Die shorters moeten zich niet suf kopen in een markt die niet zo liquide is.”

    De lockdownmaatregelen als gevolg van de virusuitbraak hakten er met name bij Unibail-Rodamco-Westfield hard in. Hoewel het vastgoedfonds tijdens de prestatie van de resultaten over het eerste kwartaal nog zei dat het te vroeg was om een betrouwbare inschatting te geven van de impact van de corona-pandemie op de resultaten in 2020, zei het wel dat de tegenwind in het tweede kwartaal nadrukkelijker gevoeld zal worden. Dat het concern eind maart al zijn outlook voor 2020 introk en slotdividend schrapte, sprak boekdelen.

    Afgelopen week zei het concern verrast te zijn door het tempo waarin het zijn 90 winkelcentra kan openen. Inmiddels zijn 65 van de 90 winkelcentra weer operationeel. Unibail verwacht dat tegen 15 juni 87 procent van de winkelcentra weer open zal zijn.

    Kredietwaardigheidsbeoordelaar S&P sprak van goed nieuws, maar waarschuwde voor een langdurig herstel. Berenberg haalde het vastgoedfonds half maart vanwege de voorziene effecten van het coronavirus op de activiteiten van het bedrijf al van zijn kooplijst.

    Volgens Woerdeman van Kempen heeft Unibail momenteel veel schulden en komt er een moment waarop het vastgoedfonds het eigen vermogen zal moeten opvijzelen. De analist is met name benieuwd wat de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten de komende tijd zullen laten zien. Daarnaast is een afwaardering van de portefeuille met 10 tot 15 procent volgens hem niet onwaarschijnlijk.

    Ook de activiteiten van Wereldhave kwamen fors onder druk te staan vanwege de effecten van het coronavirus. Het vastgoedfonds sprak van een "significant" effect. Het concern trok zijn outlook in, schrapte het slotdividend over 2019 en zei geen dividend uit te keren in 2020. Moody's verlaagde de kredietwaardigheid van Wereldhave naar junk met een negatieve outlook.

    Wat Wereldhave betreft is Woerdeman hoopvol gestemd. Het concern heeft volgens hem met CEO Matthijs Storm een energieke nieuwe CEO die 'out of the box' durft te denken. De analist is benieuwd met wat voor verfrissende en vernieuwende maatregelen de CEO gaat komen om Wereldhave toekomstbestendig te maken. Een tweede punt van focus is volgens Woerdeman het vrijmaken van kapitaal door desinvesteringen om de schuldpositie te verbeteren. Overigens is Storm een oud-aandelenanalist van Kempen, waarbij hij zich toelegde op vastgoed.

    Eurocommercial Properties voerde half maart aanpassingen door aan het dividendbeleid vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het concern zei, hoewel de omzet in de winkelcentra moeilijk te voorspellen is, evenals de huren, dat er weinig kans is op financiële nood bij het bedrijf. Het vastgoedbedrijf zei samen te werken met huurders over uitstel van betaling voor de kleinste partijen in winkelcentra in België, Frankrijk en Italië, waar de samenleving volledig op slot zat. In Zweden, waar het bedrijf ook actief is en waar het 'gewone' leven niet werd ingeperkt, was sprake van aanhoudende groei.

    Behalve Unibail haalde Berenberg half maart ook Eurocommercial van zijn kooplijst.

    Volgens analist Woerdeman gaat Eurocommercial gebukt onder een verouderde visie op online retailing. Ook de schuldgraad van circa 40 procent is volgens hem te hoog. Bovendien is het tijd dat het concern naar zijn kostenstructuur gaat kijken. "Die moet met 10 tot 15 miljoen euro per jaar omlaag kunnen", aldus Woerdeman.

    Vastned kreeg van hetzelfde laken een pak en verlaagde zijn dividendvoorstel voor 2019, trok de outlook in en schrapte het interimdividend in 2020. Ondanks alle onzekerheden zei Vastned nog steeds te rekenen op een groei van het direct resultaat in 2020. Berenberg zei begin mei in reactie op de kwartaalcijfers van het vastgoedfonds te verwachten dat de optimalisatie van de portefeuille in de afgelopen jaren nu zijn vruchten zal afwerpen. Berenberg handhaafde het Houden advies.

    Vastned laat volgens Kempens' Woerdeman eenzelfde neergaande trend zien als zijn sectorgenoten. Woerdeman is met name benieuwd naar de evaluatie van de strategie, die het concern heeft aangekondigd. "Wat dat betreft liggen alle opties open.”

    Vanuit NSI bleef het relatief stil. Het vastgoedfonds zei half maart goed gepositioneerd te zijn om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden en huurders daar waar nodig te ondersteunen. "We hebben de afgelopen drie jaar gebruikt om het bedrijf te herstructureren en daarom zijn we goed voorbereid op de onzekere en ongetwijfeld uitdagende periode die voor ons ligt", zei CEO Bernd Stahli.

    Woerdeman heeft alle lof voor Stahli en wat hij tot dusver heeft gedaan, waaronder de verkoop van een groot deel van de retailportefeuille, een focus op ontwikkeling, kostenbeheersing en een verbetering van de schuldgraad. Bovendien is de kantoorportefeuille goed gepositioneerd om optimaal te kunnen profiteren van van het feit dat steeds meer mensen weer 'normaal' naar kantoor gaan.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  11. forum rang 10 voda 16 juni 2020 09:58
    NSI heeft weinig last van huurachterstanden

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    NSI NV
    36,85 0,40 1,10 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) NSI heeft ondanks de impact van Covid-19 een grote meerderheid van zijn huurders de huur zien betalen in het tweede kwartaal. Dit maakte het vastgoedfonds in kantoren dinsdag voorbeurs bekend.

    Per 15 juni heeft NSI 94,1 procent van de huurpenningen voor het tweede kwartaal ontvangen. NSI factureerde in totaal voor 25,4 miljoen euro.

    Van de totale huursom heeft NSI voor 1,9 procent een vrijstelling gegeven, terwijl over 1,8 procent nog wordt onderhandeld. Van de niet betaalde huur verwacht NSI 0,7 procent nog altijd voor het einde van deze maand te ontvangen.

    Door Covid-19 wordt NSI geconfronteerd met een klein aantal huuropzeggingen en huurders die failliet zijn gegaan. Samen is sprake van een jaarlijkse huursom van 0,4 miljoen euro, ofwel circa 0,5 procent van de totale huurinkomsten.

    Als gevolg hiervan verwacht NSI het kwartaal af te sluiten met een leegstand van ongeveer 7,9 procent, nipt hoger dan aan het einde van het eerste kwartaal.

    Volgens NSI is het bescheiden aantal huurders dat door de crisis in gebreke is gebleven te danken aan de kwaliteit van de kantorenportefeuille van het vastgoedfonds.

    Wel laat de crisis zijn sporen na in de waardering van het vastgoed. NSI schat voorlopig in dat de waarde van de vastgoedportefeuille met 3 tot 5 procent is gedaald.

    Op 13 juli presenteert NSI de cijfers over de eerste helft van 2020.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
165 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links