Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Vastned AEX:VASTN.NL, NL0000288918

  • 21,800 17 apr 2024 17:35
  • -0,200 (-0,91%) Dagrange 21,800 - 22,150
  • 7.139 Gem. (3M) 9,8K

Forum Vastned geopend

2.227 Posts
Pagina: «« 1 ... 83 84 85 86 87 ... 112 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 junkyard 22 mei 2020 16:18
    Mee eens, hoewel dit binnenstedelijke vastgoed nu wel meer last heeft van de corona maatregelen. Op termijn moet dit weer aantrekken.

    Vanwege de hogere verwachte waardevastheid van dit type vastgoed is Vastned al beter blijven liggen dan fondsen als Wereldhave, URW, ECP, Klepierre. Een winkelcentrum (waar deze fondsen zich op richten) heeft als nadeel dat er hogere vaste (service) kosten zijn, in stadscentra worden deze lasten (onderhoud, voorzieningen straten en pleinen) gedragen door de gemeente.
  2. [verwijderd] 25 mei 2020 21:21
    Gaan ze deze periode ook het vastgoed portfolio uitbreiden? Lijkt me dat het beter is te investeren nu de marktprijzen wat dalende zijn. Dat vastgoed in de binnenstad stijgt op termijn heus wel weer in waarde. Mensen willen die mooie steden graag bezoeken en lekker ronddolen. Terrasje pakken en winkelen. Aantal bezienswaardigheden bezoeken. Dat verdwijnt niet met 1 virus.
  3. forum rang 4 junkyard 27 mei 2020 11:18
    Bij dalende vastgoedwaarden stijgt de schuldgraad (LTV) tot boven het gewenste niveau. Nieuwe aankopen zijn dan alleen mogelijk wanneer extra kapitaal wordt opgehaald, een emissie lijkt uitgesloten op dit niveau.

    Dus nee, Vastned zal geen panden aankopen, dit is niet in het belang van aandeelhouders. Wie wil profiteren van 'lage prijzen' kan aandelen bijkopen.
  4. forum rang 10 voda 6 juni 2020 12:39
    Uitgelicht: vastgoed hervindt weg omhoog

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Eurocommercial Properties
    15,16 0,72 4,99 % Euronext Amsterdam
    NSI NV
    36,50 0,70 1,96 % Euronext Amsterdam
    UNIBAIL RODAMCO WFD nominatif adm
    70,72 7,02 11,02 % Euronext Paris
    Unibail-Rodamco SE & WFD Unibail-Rodamco
    70,72 7,02 11,02 % Euronext Amsterdam
    Vastned Retail
    21,45 0,70 3,37 % Euronext Amsterdam
    Wereldhave
    9,915 0,43 4,53 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Waar de Nederlandse vastgoedsector sinds half maart met het stilvallen van de economie de gebeten hond op Beursplein 5 was, profiteert de sector nu van de voorzichtige heropening van de economieën.

    Met name het zwaar getroffen Unibail-Rodamco-Westfield wist afgelopen week de versoepeling van de lockdown-maatregelen om te zetten in koerswinst. Het aandeel steeg op weekbasis maar liefst 48,3 procent.

    Sectorgenoten als Eurocommercial Properties, Wereldhave, Vastned en NSI zaten afgelopen week ook stevig in de lift. Eurocommercial steeg op weekbasis 32,8 procent in waarde, Wereldhave won 30,2 procent, Vastned steeg 19,4 procent en het aandeel NSI werd een meer bescheiden 6,9 procent duurder.

    Hoofd Research Robert Woerdeman van zakenbank Kempen is sceptisch en niet zo zeer alleen over de vastgoedfondsen.

    "Met het versoepelen van de coronamaatregelen zie je dat alle aandelen die zijn achtergebleven nu een inhaalslag maken. Wat het vastgoedfonds betreft: Ja de eerste data zijn positief, maar zelfs de mensen met een enorme winkel-aversie vinden het nu leuk om te gaan winkelen. Bovendien, mensen die nu gaan winkelen gaan over het algemeen nu ook echt winkelen. Dat doen ze massaal en ze kopen veel", aldus Woerdeman.

    De analist verwacht dat vastgoedfondsen nog een paar dagen zullen profiteren van de hausse, maar dat de stijging daarna zal afvlakken, waarna de markt zal zoeken naar een nieuwe balans.

    Analist Corné van Zeijl van Actiam leek enigszins verrast te zijn door het sterke herstel van de sector, aangezien hun machtspositie volledig onderuit gehaald is door de crisis.

    "Als klanten [hun huur] niet meer betalen, dan heb je een probleem. En nu er een recessie aankomt, kun je wel dreigen met uitzetting, maar komt er niemand voor in de plaats. Je zit met veel vaste kosten. Dus de winst giert onderuit. Bovendien daalt daardoor de waarde van het vastgoed, terwijl de schulden wel blijven staan", zei hij.

    Waarom die aandelen nu in zo’n korte tijd zo weten te stijgen, weet van Zeijl ook. “Die shorters moeten zich niet suf kopen in een markt die niet zo liquide is.”

    De lockdownmaatregelen als gevolg van de virusuitbraak hakten er met name bij Unibail-Rodamco-Westfield hard in. Hoewel het vastgoedfonds tijdens de prestatie van de resultaten over het eerste kwartaal nog zei dat het te vroeg was om een betrouwbare inschatting te geven van de impact van de corona-pandemie op de resultaten in 2020, zei het wel dat de tegenwind in het tweede kwartaal nadrukkelijker gevoeld zal worden. Dat het concern eind maart al zijn outlook voor 2020 introk en slotdividend schrapte, sprak boekdelen.

    Afgelopen week zei het concern verrast te zijn door het tempo waarin het zijn 90 winkelcentra kan openen. Inmiddels zijn 65 van de 90 winkelcentra weer operationeel. Unibail verwacht dat tegen 15 juni 87 procent van de winkelcentra weer open zal zijn.

    Kredietwaardigheidsbeoordelaar S&P sprak van goed nieuws, maar waarschuwde voor een langdurig herstel. Berenberg haalde het vastgoedfonds half maart vanwege de voorziene effecten van het coronavirus op de activiteiten van het bedrijf al van zijn kooplijst.

    Volgens Woerdeman van Kempen heeft Unibail momenteel veel schulden en komt er een moment waarop het vastgoedfonds het eigen vermogen zal moeten opvijzelen. De analist is met name benieuwd wat de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten de komende tijd zullen laten zien. Daarnaast is een afwaardering van de portefeuille met 10 tot 15 procent volgens hem niet onwaarschijnlijk.

    Ook de activiteiten van Wereldhave kwamen fors onder druk te staan vanwege de effecten van het coronavirus. Het vastgoedfonds sprak van een "significant" effect. Het concern trok zijn outlook in, schrapte het slotdividend over 2019 en zei geen dividend uit te keren in 2020. Moody's verlaagde de kredietwaardigheid van Wereldhave naar junk met een negatieve outlook.

    Wat Wereldhave betreft is Woerdeman hoopvol gestemd. Het concern heeft volgens hem met CEO Matthijs Storm een energieke nieuwe CEO die 'out of the box' durft te denken. De analist is benieuwd met wat voor verfrissende en vernieuwende maatregelen de CEO gaat komen om Wereldhave toekomstbestendig te maken. Een tweede punt van focus is volgens Woerdeman het vrijmaken van kapitaal door desinvesteringen om de schuldpositie te verbeteren. Overigens is Storm een oud-aandelenanalist van Kempen, waarbij hij zich toelegde op vastgoed.

    Eurocommercial Properties voerde half maart aanpassingen door aan het dividendbeleid vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het concern zei, hoewel de omzet in de winkelcentra moeilijk te voorspellen is, evenals de huren, dat er weinig kans is op financiële nood bij het bedrijf. Het vastgoedbedrijf zei samen te werken met huurders over uitstel van betaling voor de kleinste partijen in winkelcentra in België, Frankrijk en Italië, waar de samenleving volledig op slot zat. In Zweden, waar het bedrijf ook actief is en waar het 'gewone' leven niet werd ingeperkt, was sprake van aanhoudende groei.

    Behalve Unibail haalde Berenberg half maart ook Eurocommercial van zijn kooplijst.

    Volgens analist Woerdeman gaat Eurocommercial gebukt onder een verouderde visie op online retailing. Ook de schuldgraad van circa 40 procent is volgens hem te hoog. Bovendien is het tijd dat het concern naar zijn kostenstructuur gaat kijken. "Die moet met 10 tot 15 miljoen euro per jaar omlaag kunnen", aldus Woerdeman.

    Vastned kreeg van hetzelfde laken een pak en verlaagde zijn dividendvoorstel voor 2019, trok de outlook in en schrapte het interimdividend in 2020. Ondanks alle onzekerheden zei Vastned nog steeds te rekenen op een groei van het direct resultaat in 2020. Berenberg zei begin mei in reactie op de kwartaalcijfers van het vastgoedfonds te verwachten dat de optimalisatie van de portefeuille in de afgelopen jaren nu zijn vruchten zal afwerpen. Berenberg handhaafde het Houden advies.

    Vastned laat volgens Kempens' Woerdeman eenzelfde neergaande trend zien als zijn sectorgenoten. Woerdeman is met name benieuwd naar de evaluatie van de strategie, die het concern heeft aangekondigd. "Wat dat betreft liggen alle opties open.”

    Vanuit NSI bleef het relatief stil. Het vastgoedfonds zei half maart goed gepositioneerd te zijn om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden en huurders daar waar nodig te ondersteunen. "We hebben de afgelopen drie jaar gebruikt om het bedrijf te herstructureren en daarom zijn we goed voorbereid op de onzekere en ongetwijfeld uitdagende periode die voor ons ligt", zei CEO Bernd Stahli.

    Woerdeman heeft alle lof voor Stahli en wat hij tot dusver heeft gedaan, waaronder de verkoop van een groot deel van de retailportefeuille, een focus op ontwikkeling, kostenbeheersing en een verbetering van de schuldgraad. Bovendien is de kantoorportefeuille goed gepositioneerd om optimaal te kunnen profiteren van van het feit dat steeds meer mensen weer 'normaal' naar kantoor gaan.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 14 juni 2020 16:26
    Retail Estates schold voor 5,5 miljoen euro aan huur kwijt

    Gepubliceerd op 12 juni 2020 18:35 | Views: 2.209

    TERNAT (AFN) - Winkelvastgoedfonds Retail Estates heeft de voorbije periode al voor bijna 5,5 miljoen euro aan huren kwijtgescholden als gevolg van de coronacrisis. Het concern, dat verschillende winkelcentra heeft in België en Nederland, nam de huurlasten in de periode van winkelsluitingen voor een groot deel van zijn huurders voor 50 procent op zich.

    Met 493 huurders van winkelpanden werd een overeenkomst bereikt. 22 Belgische horecazaken hoefden in de periode dat zij hun deuren noodgedwongen moesten sluiten helemaal geen huur over te maken. Alles bij elkaar komt het erop neer dat Retail Estates een volledige maand huur kwijtscheld. De aan de beurs in Amsterdam genoteerde onderneming stelt dat de kosten om de coronacrisis te doorstaan nog kunnen oplopen.

    Met 43 huurders werd geen overeenkomst bereikt. In totaal gaat het in deze om 1,6 miljoen euro aan huur die zij aan Retail Estates verschuldigd zijn. Na het lopende kwartaal tot en met juni zal een en ander in de cijfers duidelijk worden.

    Sterkste resultaat ooit

    In het boekjaar dat liep tot en met maart boekte het bedrijf zijn sterkste operationele resultaat ooit. Het zogeheten EPRA-resultaat kwam uit op 69,2 miljoen euro. Dat betekende een stijging van 13,6 procent op jaarbasis. Het nettohuurresultaat dikte met 13,3 procent aan tot 107,6 miljoen euro.

    De bezettingsgraad was eind maar 97,9 procent, dicht bij het doel van 98 procent van de onderneming.
  6. forum rang 6 am1993 25 juni 2020 16:27
    quote:

    ronald64 schreef op 25 juni 2020 12:33:

    Relatie tussen vastgoedfonds Vastned Retail en sommige aandeelhouders onder spanning: maar liefst 5 voorstellen tijdens zojuist gehouden AVA verworpen (waaronder decharge bestuur en inkoopmachtiging) en 4 voorstellen met 49,4% tegenstemmen.

    twitter.com/rientsabma/status/1276100...
    Zo'n AVA draaien en dan >4% stijgen? Ehhhhhhh. Zie je zoiets bij URW gebeuren:)?
  7. forum rang 10 voda 25 juni 2020 16:51
    Aandeelhouders Vastned geven bestuur geen decharge

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Vastned Retail
    19,44 0,84 4,52 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Aandeelhouders van Vastned Retail hebben geen decharge verleend aan de bestuurders voor hun werk in 2019 en ook het aangepaste beloningsbeleid voor de directie en de commissarissen afgewezen. Dat meldde Vastned donderdag na afloop van de jaarvergadering.

    Ook de machtiging voor de directie om eigen aandelen in te kopen werd niet aangenomen.

    Een adviserende stemming over het remuneratierapport over 2019 was ook negatief.

    Door de afwijzing van het aangepaste beloningsbeleid blijft het huidige beloningsbeleid van kracht. De aanpassingen waren voorgesteld om het beleid in lijn te brengen met de nieuwe wettelijke voorschriften.

    Bestuurders en commissarissen laten weten dat ze kennis hebben genomen van de stemuitslagen en zoals gebruikelijk de dialoog met aandeelhouders zullen aangaan.

    Verder werd de jaarrekening 2019 wel goedgekeurd.

    De aandeelhouders kunnen over 2019 een dividend van 1,43 euro per aandeel tegemoet zien. Daarvan is al 0,58 euro per aandeel als interim dividend uitgekeerd.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  8. forum rang 4 junkyard 25 juni 2020 16:53
    Duidelijk dat meer aandeelhouders (net als ik) niet blij zijn met directie, en vinden dat directie overbetaald is en meer moet doen om aandeelhouderswaarde te tonen:

    * het voorstel tot het verlenen van decharge aan de leden van de Directie over het boekjaar 2019 is niet aangenomen.
    * Aandeelhouders hebben het voorstel tot het wijzigen van het Beloningsbeleid voor de Directie alsmede tot het vaststellen van het Beloningsbeleid voor de Raad van Commissarissen niet aangenomen.
    * De adviserende stemming over het Remuneratierapport 2019 was tevens negatief.
    * Aandeelhouders hebben voorts het voorstel tot het machtigen van de Directie tot het inkopen van eigen aandelen niet aangenomen.

    Aandeleninkoop lijkt mij ook vrij onzinnig bij deze LTV, vorig jaar heeft directie een strategische fout gemaakt door de aandeleninkoop vanuit verhoging schuldgraad te financieren.
  9. forum rang 4 junkyard 25 juni 2020 16:55
    quote:

    am1993 schreef op 25 juni 2020 16:27:

    [...]
    Zo'n AVA draaien en dan >4% stijgen? Ehhhhhhh. Zie je zoiets bij URW gebeuren:)?
    AVA maakt duidelijk dat er actieve aandeelhouders hun ontevredenheid tonen, en verandering wensen. Deze aandeelhouders blijven zitten, en zien dus meerwaarde (t.o.v. huidige beurskoers), en willen dit eruit trekken door management in beweging te krijgen. Dit alles lijkt mij positief voor de beurskoers, misschien wat minder positief voor CEO en CFO, waarvan duidelijk meer wordt verlangd.
  10. forum rang 5 NLvalue 25 juni 2020 17:29
    quote:

    junkyard schreef op 25 juni 2020 14:03:

    Ik heb de AVA laten schieten. Jammer, want dit is een bijzondere uitkomst, ik ben erg benieuwd naar de discussie die heeft plaatsgevonden, en de bedenkingen van aandeelhouders.

    Zal van Herk dan toch meelezen op dit forum?
    vast wel.. :-)

    Opkomst was rond de 60% de laatste jaren - de 2 rotterdamse miljardairs samen 28+%,.. vH is in ieder geval wakker. Over 2 weken de stemuitslagen - dat zal duidelijk maken of dit een overweldigende meerderheid was - of die 2 boys de stemmeerderheid naar zich toe aan t trekken zijn

    bij WHA heeft vH al de absolute meerderheid (door de lage opkomst).. daar zullen ze ook wakker geschrokken zijn..
  11. forum rang 8 Branco P 26 juni 2020 12:30
    kennelijk is de belegger tevreden dat de jaarrekening 2019 is goedgekeurd en het dividend wordt uitgekeerd. Verder is een verbetering van de beloning van de bestuurders afgekeurd en gaat er geen cash naar aandeleninkoop maar blijft beschikbaar. Dat alles bij elkaar is voor de aandeelhouders een goede uitkomst.
  12. forum rang 4 junkyard 26 juni 2020 12:49
    quote:

    Branco P schreef op 26 juni 2020 12:30:

    kennelijk is de belegger tevreden dat de jaarrekening 2019 is goedgekeurd en het dividend wordt uitgekeerd. Verder is een verbetering van de beloning van de bestuurders afgekeurd en gaat er geen cash naar aandeleninkoop maar blijft beschikbaar. Dat alles bij elkaar is voor de aandeelhouders een goede uitkomst.
    Dit lijkt mij niet de meest belangrijke conclusie van gisteren, maar wij zijn het vaker oneens :)

    Enige nieuws gisteren is dat grote aandeelhouders hun stem laten gelden, en de druk opvoeren richting directie, om meer waarde te tonen. Dit heeft de dynamiek rondom het aandeel gewijzigd, waarna koersen zijn gestegen.

    Een aandeleninkoop is normaal gesproken positief voor de beurskoers, want er gaat meer geld naar aandeelhouders. Een aandeleninkoop werd nu door niemand als realistisch gezien, dit agendapunt betrof alleen een volmacht (aan directie) om dit uit te kunnen voeren als deze mogelijkheid er zou zijn (bijvoorbeeld na verkoop van vastgoed). Blijkbaar wensen aandeelhouders dat management minder vrijheid krijgt, omdat management hier afgelopen jaren onzorgvuldig mee omgegaan is.

    Het dividendvoorstel en de jaarrekening was tevoren ook duidelijk. Aanpassing beloningsbeleid zou geen sterke verhoging van management beloning betekenen, en duidelijk dat dit beloningsbeleid in 2020 al deels is losgelaten omdat management over de maanden mei t/m juli een 15% verlaagd basis salaris neemt (onder druk van de markt, niet geheel als eigen initiatief te beschouwen). Dit zal markten niet in beweging zetten.
  13. forum rang 5 NLvalue 26 juni 2020 15:23
    Dit is pas een opmaat tot. Volgend jaar ontstaat er een RvC vacature - vrij waarschijnlijk dat daar een nominatie van de grootaandeelhouder(s) in wordt geschoven. In 2022 staat er een grote rotatie op stapel 2RvC leden, CFO .

    Schoon schip maken dan.

    Taco heeft nog 1 jaar op zn contract dan - die miljoenen afkoopsom wordt dan wat beperkt
  14. forum rang 4 junkyard 26 juni 2020 16:02
    In de 2019 AVA is Taco de Groot herbenoemd als CEO van Vastned voor een nieuwe periode van vier jaar. Opmerkelijk dat de grootaandeelhouders (met name, van Herk) op dat moment geen bezwaar hadden en dit hebben goedgekeurd, en zich nu pas laten gelden. Het lijkt alsof afgelopen jaar een vertrouwensbreuk is ontstaan.
2.227 Posts
Pagina: «« 1 ... 83 84 85 86 87 ... 112 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Vastned boekt nog weinig vorderingen met desinvesteringen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links