Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

HEMA stelt publicatie jaarcijfers 2019 verder uit

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 15 juni 2020 08:32
    Hema bereikt akkoord met schuldeisers over structurele schuldverlaging

    Winkelketen Hema heeft een akkoord bereikt met zijn schuldeisers over het verlagen van de uitstaande schulden. Dat meldt Hema deze morgen. De schulden worden omgezet in aandelen. Hierdoor heeft het bedrijf meer ‘financiële flexibiliteit’. Door de regeling neemt de schuldpositie van Hema af van 750 miljoen naar 300 miljoen euro. De groep obligatiehouders zal alle aandelen van HEMA B.V. in handen krijgen.
    Bonne Kerstens 15-06-20, 08:08 Laatste update: 08:23

    Met het akkoord komt er een einde aan de periode van twee jaar waarin miljardair Marcel Boekhoorn de enige eigenaar, en wordt Hema verlost van de molensteen van hoge schulden die sinds 2007 om de nek van het bedrijf hing.

    Tjeerd Jegen, ceo van Hema: ,,De overeenkomst van vandaag vormt een belangrijke stap in de weg naar een financieel gezonde Hema en is cruciaal om de toekomst en de winstgevendheid van Hema op lange termijn veilig te stellen. Het was al lange tijd bekend dat een oplossing moest worden gevonden voor de loden last van de schulden waarmee Hema sinds 2014 kampte.”

    ,,De bestaande schuldenlast van HEMA beperkte ons vermogen om onze strategische plannen uit te voeren en het werd duidelijk dat dit onze groei in de toekomst zou blijven beperken”, vervolgt Jegen. ,,Hoewel onze onderneming de afgelopen maanden veerkrachtig is geweest, heeft de COVID-19-pandemie de noodzaak om een oplossing te vinden voor onze schuldenpositie versneld. Met de aangekondigde overeenkomst kunnen we ons volledig richten op onze toekomst.”

    Jegen spreekt van ‘een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf, collega’s, franchisenemers, leveranciers, klanten en andere stakeholders'.
    Tegenbod

    Schuldeisers hadden enige tijd geleden hun voorstel gedaan om Hema over te nemen in ruil voor het kwijtschelden van een deel van hun vorderingen. Eigenaar Marcel Boekhoorn wilde de controle niet kwijt en besloot een tegenbod te doen, maar kwam er niet uit met de schuldeisers. Hema besloot daarop de eigen onderhandelingen met de geldschieters door te zetten om zo het bedrijf te redden.

    Vandaag moet Hema een obligatielening ter waarde van iets meer dan 50 miljoen euro aflossen. Als dat niet zou lukken, hadden de schuldeisers het faillissement van de warenhuisketen aan kunnen vragen en was het bedrijf verder van huis geweest.

    De financiële zorgen bij Hema ontstonden in 2007 toen de Britse investeerder Lion Capital de winkelketen kocht en het bedrijf daar zelf voor liet betalen. Die hoge schuldenlast was houdbaar in goede tijden, maar met de coronacrisis erbovenop werden de problemen te groot.
  2. forum rang 5 Kees1 15 juni 2020 09:27
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 15 juni 2020 09:01:

    Met een beursintroductie kunnen de obligatiehouders hun verlies weer terugverdienen of zelfs een flinke winst maken.
    Ik begrijp uit het FD van vanmorgen dat de onderneming zelf winst maakt, zelfs nu. Dat gezien, zouden de obligatiehouders in de toekomst zoveel mogelijk schuld kunnen omzetten in aandelenkapitaal. De onderneming kan dan met een gezonde balans naar de beurs. Je houdt wel de vraag als je heel veel schuld omzet in aandelenkapitaal hoe het rendement op het eigen vermogen eruit ziet (en wat dus de introductieprijs kan zijn). Dit wordt wel iets van een lange adem.
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 15 juni 2020 09:39
    Hema bereikt akkoord over verlagen torenhoge schuld

    Door Ertan Basekin en Edwin van der Schoot
    Updated 4 min geleden
    1 uur geleden in FINANCIEEL

    Winkelketen Hema heeft een akkoord bereikt met de grootste groep schuldeisers.

    De totale obligatieschuld zal hiermee dalen van €750 miljoen naar €300 miljoen en de groep obligatiehouders zal alle aandelen van Hema in handen krijgen. ,,Hierdoor krijgt Hema weer een gezonde financie¨le structuur, een sterke liquiditeitspositie en voldoende ruimte om te investeren in de toekomst van het bedrijf”, zo laat de winkelketen weten.

    ,,De overeenkomst vormt een belangrijke stap in de weg naar een financieel gezonde Hema en is cruciaal om de toekomst en de winstgevendheid van het bedrijf op lange termijn veilig te stellen. Het was al lange tijd bekend dat een oplossing moest worden gevonden voor de loden last van de schulden waarmee Hema sinds 2014 kampt”, zegt ceo Tjeerd Jegen.

    De onderhandelingen met de schuldeisers kwamen zondagmiddag in een stroomversnelling, nadat eigenaar Marcel Boekhoorn de handdoek in de ring had gegooid. De miljardair heeft de afgelopen weken geprobeerd om tot een akkoord te komen met de schuldeisers, maar dat is niet gelukt. Boekhoorn heeft zich zondag teruggetrokken. De ondernemer nam Hema in 2018 over en investeerde maar liefst €115 miljoen in het bedrijf.

    Het bod van Mirage Retail Group, het moederbedrijf van Blokker, is nooit een serieuze optie geweest, zeggen ingewijden.

    Toekomst

    De groep obligatiehouders vertegenwoordigt 62% van de zogenoemde Senior Secured Notes, Hema’s grootste obligatielening van €600 miljoen, en meer dan 50% van de zogenoemde Senior Unsecured Notes, een obligatielening ter grootte van €150 miljoen.

    Hema heeft met de obligatiehouders afgesproken om de schulden op een gecontroleerde wijze af te bouwen en zo de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. ,,De schuldeisers staan volledig achter de strategie en toekomstplannen van Hema”, aldus de winkelketen.

    Het is de bedoeling dat de totale schuld van Hema hiermee daalt van €750 miljoen naar €300 miljoen. De jaarlijkse contante rentelasten zullen door de overeenkomst dalen van circa €50 miljoen naar circa €30 miljoen.

    Verder wordt de kaspositie van Hema versterkt door de uitgifte van een nieuwe obligatielening van €42 miljoen. Hierdoor beschikt de winkelketen over voldoende liquide middelen om verder te investeren in het bedrijf en om groei en winstgevendheid te stimuleren.

    De looptijd van de nieuwe bedrijfsschulden zal worden verlengd, waardoor het herfinancieringsrisico wordt beperkt en de totale financieringskosten zullen dalen.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links