Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

JDE Peet's mikt op waarde tot 16 miljard euro

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. swen91 26 mei 2020 08:56
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 26 mei 2020 08:53:

    Pittig bakkie aan de Prijs .

    toen ze in 2013 vertrokken was € 12,75 per aandeel .

    is er zoveel bij geslurpt ?
    Het zijn niet dezelfde aandelen, dus die vergelijking slaat per definitie nergens op.

    JDE Peet's is een ander bedrijf als DEMB destijds.
  2. [verwijderd] 26 mei 2020 11:42
    Amsterdam - Koffieverkoper JDE Peet’s, het moederbedrijf van Douwe Egberts, wil bij zijn entree op de Amsterdamse beurs aandelen aanbieden voor tussen de €30 en €32,25 per stuk. Daarmee komt de marktwaarde van het bedrijf uit tussen de €14,9 en 16 miljard.

    Een volksaandeel noemen ze dat.... de doorsnee burger is blij dat er 30 euro in hun zak zit... een volksaandeel..
  3. Toddemij 26 mei 2020 11:48
    Investeerders hebben het bedrijf eerst volgeladen met schuld en dividenden ontvangen, nu het |"superdividend" door goed te cashen en dat heet dan om de schulden te verminderen met de opbrengst. De nieuwe aandeelhouders moeten dan met een duur aandeel gaan hopen dat de balans en de positie weer wat beter gaat worden. Maar geen zorgen want dat zijn toch onze pensieonfondsen......
  4. AEX900 27 mei 2020 10:38
    Net als bij Adyen worden de kleine aandeelhouders bij de IPO buiten de deur gehouden. Alleen Ultra Kapitalisten als Soros & Co, mogen deelnemen om daarna de koers, door een te gering aanbod flink op te jagen en winst te nemen.
    Tevens is het aangebodene een flinke zak met schulden in een verzadigde markt. Ook bestaat de balans van het moederbedrijf uit lucht (immateriele activa!!!!) die leuk is om bij de eerste gelegenheid af te schrijven en dus het dividend te korten. Als je naar de originele waarden van DE en Peets voor overname kijkt is die immateriele waarde dus overname lucht. Snuffel de balansen van de voorgaande jaren maar door kom je er wel achter wie hier winst maken.
    Zijn we de behandeling door de Familie Jakobs vergeten bij het van de beurs halen van DE?
    Steeds werd de overnamedatum uitgesteld, geen dividend, en maar wachten op je geld.
    Nee deze keer een boycot van dit aandeel.
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 27 mei 2020 16:28
    Beursblik: beursnieuweling JDE Peet's niet spotgoedkoop
    27-05-2020 15:45 - Bovenkant bandbreedte waardeert bedrijf hoger dan sector.

    (ABM FN-Dow Jones) De beursgang van JDE Peet's, waarmee koffiebedrijf Douwe Egberts in uitgebreide vorm terugkeert naar de Amsterdamse beurs, is niet spotgoedkoop. Dit stelt ABN AMRO dinsdag, op basis van een eerste vergelijking met sectorgenoten.

    JDE Peet's meldde dinsdag voorbeurs voor 2,25 miljard euro aan nieuwe en bestaande aandelen te willen plaatsen bij institutionele beleggers voor een prijs tussen 30,00 euro en 32,25 euro per stuk. De marktkapitalisatie van het koffiebedrijf zou dan uitkomen tussen 14,9 miljard en 16,0 miljard euro.

    Daarmee zet het bedrijf zich in de markt aan de onderkant van de bandbreedte die begeleidende banken als de marktwaarde voor het koffiebedrijf zagen: gemiddeld 20 miljard euro, waarbij veel analisten een bandbreedte tussen 15,5 miljard en 24,5 miljard euro aanhielden, zoals het Financieele Dagblad vorige week meldde.

    Analist Robert Jan Vos van ABN AMRO, een bank die niet betrokken is bij de beursgang, komt op een marktkapitalisatie van 16,1 miljard euro na de geplande beursgang, als het aandeel wordt geprijsd aan de bovenkant van de bandbreedte op 32,25 euro, inclusief de overtoewijzingsoptie. Met een schuld van 6,5 miljard euro levert dat een ondernemingswaarde op van 22,6 miljard euro, wat 15 keer het EBITDA-resultaat en 18 keer het EBIT-resultaat over 2019 is.

    Dat is een hogere waardering dan het gemiddelde voor de voedingssector, waar de ondernemingswaarde 'multiples' kent van 13 keer EBITDA en 16 keer EBIT.

    In dat licht is Douwe Egberts dus "niet spotgoedkoop", concludeert Vos. Vergeleken met een voedingsreus als Nestlé is Douwe Egberts wel goedkoper: de Zwitserse verkoper van Nespresso-cups en vele andere levensmiddelen kent EBITDA en EBIT-multiples van 18 en 22.

    Dat verschil is volgens Vos ook wel begrijpelijk, gezien de grotere staat van dienst van Nestlé.

    Dat de begeleidende banken optimistischer waren, komt deels doordat zij het aandeel zo duur mogelijk willen verkopen voor de klant, terwijl beleggers natuurlijk het liefst zo goedkoop mogelijk instappen. "Dat spanningsveld is er altijd", aldus Vos.

    Bij de beursgang worden nieuwe aandelen verkocht, en aandelen van de huidige grootaandeelhouders Mondelez en JAB. Deze twee entiteiten blijven na de beursgang de grootste aandeelhouders, merkte Vos op. Net als Mondelez verkoopt JAB vanuit de ene hand voor ruim 750 miljoen euro aan stukken, maar met de andere hand - op het niveau van JAB Holding, heeft de tweede verkopende aandeelhouder zich verplicht om voor 300 miljoen euro nieuwe aandelen te kopen, als 'hoeksteeninvesteerder' bij de beursgang. Ook de investeringsfondsen Fidelity en Soros steken flinke bedragen in het bedrijf.

    Door: ABM Financial News.
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 27 mei 2020 17:01
    Emissiebeleggers komen op de koffie
    Hoewel de beursgang groter is dan alle Europese beursintroducties gezamenlijk dit jaar, is het voor particuliere beleggers niet mogelijk om in te schrijven op de emissie van JDE Peet’s. Volgende week woensdag gaat de koffiegigant weliswaar in de notering op Euronext Amsterdam, met de merken Jacobs en Douwe Egberts (in Europa) en Peet’s (in de Verenigde Staten), maar dat geschiedt via een herplaatsing van aandelen. Op dit moment haalt JDE Peet’s met een onderhandse plaatsing € 700 miljoen op. Daarnaast herplaatst JDE Peet’s nog voor € 1.550 miljoen aan aandelen. Op dat moment staat 15-17% van het koffieconcern op de beurs genoteerd en blijft de rest in handen van de grootaandeelhouders. Daarmee is het niet zo’n forse introductie als die van Prosus vorig jaar of Adyen daarvoor. Dat het bedrijf ervoor kiest om op een vergelijkbare manier naar de beurs te gaan, betekent dat beleggers niet meer hoeven te vechten om toewijzing. Dat is geen groot gemis: Ze hadden daarbij toch al zelden een goede positie. Als de beursgang een succes werd, was de toewijzing vaak klein, terwijl er een volle toewijzing was als de beursgang mislukte.
    Auteur: Erik Schmahl
    Rabobank
  7. Kopzorgen over erfpacht 27 mei 2020 20:07
    JDE brengt slechts een deel van het bedrijf naar de beurs en houdt zelf 56% (dus de macht). Bovendien gaan de beursaandelen naar een zeer beperkt aantal beleggers. Eigenlijk zou dit moeten worden verboden dan wel zouden ook kleine beleggers aandelen moeten kopen. Er is gewoonweg van alles mis met dit soort beursgangen (AFM!!!!!).
    DE is/was een sterk merk maar gelet op de hoge prijs per pak koffie (E 5,40 per 500 gr) voor de consument steeds minder koopwaardig. Het prijst zich steeds meer uit de markt.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links