Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel ADYEN NV AEX:ADYEN.NL, NL0012969182

  • 1.402,000 23 apr 2024 13:37
  • +20,600 (+1,49%) Dagrange 1.396,000 - 1.414,200
  • 24.214 Gem. (3M) 78,2K

Adyen 2020

1.204 Posts
Pagina: «« 1 ... 13 14 15 16 17 ... 61 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. LongTermValueInvestor 25 mei 2020 09:48
    quote:

    AnalytischDenker schreef op 25 mei 2020 09:35:

    [...]

    Beleggers die nu nog instappen bij het aandeel Adyen kunnen gewoon niet rekenen.

    Ik kijk naar de winst per aandeel uitgedrukt als percentage van de aandelenkoers.

    Bij 35% jaarlijkse omzetgroei groeit de winst per aandeel uitgedrukt als percentage van de huidige koers van 0,8% in 2020 naar 2,8% in 2024. De komende jaar genereert Adyen dan circa 1,8% gemiddeld winst per aandeel als percentage van de koers.

    Adyen is daarmee qua rendement generatie vergelijkbaar met een staatsobligatie, qua risico is het echter vele malen riskanter.

    De huidige koersontwikkeling heeft alle kenmerken van een hype waarbij iedere normale realiteitszin volledig zoek is. Of er zijn partijen die financieel belang hebben bij het onrealistisch opjagen van de koers.

    Bedrijven in dezelfde sector als Adyen noteren al jaren een K/W van rond de 35-40 met een winstgroei van 15%. Mijn raming voor de winst per aandeel in 2024 is ongeveer 40 EUR. Wat ze een K/W geeft van ongeveer 30 met de prijs van nu. Dit is heel hoog maar in de K/W van nu zitten al nieuwe grote klanten verwerkt als Ebay en Alibaba die nog niet op de jaarrekening vertegenwoordigd worden (dit is heel specifiek voor dit aandeel en belangrijk om mee te nemen). Ik denk dat u grootte van deze klanten onderschat. Het gaat hier alleen al om honderden miljarden extra volume. En dan neem je alle andere nieuwe klanten en de groei van bestaande klanten niet mee (in 2024 vliegt KLM wel weer en mag ik hopen dat we weer kunnen boeken met Booking.com).

    Ik ben het eens dat Adyen nu wat te duur is om te kopen op €1200, maar dat betekent niet dat het een goede short is. Los van dat hele grote partijen kennelijk denken dat dit een goede prijs is, zou het me niet verbazen als er nu iets van voorkennis is (grote nieuwe klant?). Aandelen kunnen heel lang te duur lijken (Amazon, Facebook, Alphabet etc...). Ik ben zelf long op €500 en blijf dat voor een lange tijd.
  2. Goldfish1080 25 mei 2020 10:23
    quote:

    LongTermValueInvestor schreef op 22 mei 2020 17:02:

    [...]

    Ik denk zelf van niet. Wat willen de techreuzen? Apple wilt graag dat iedereen iPhones koopt, dus introduceren ze Apple Pay. Hiermee garanderen ze dat klanten meer afhankelijk worden van de telefoon vanwege het gemak. Met Adyen kan je Apple Pay weer gebruiken om te betalen bij een merchant. Apple heeft geen incentive om duizende engineers op een betaalplatform te zetten.

    Facebook gaat een marketplace starten ala Amazon. Wie gebruiken ze als betaal partner: Adyen. Wederom gaat Facebook geen duizenden engineers inzetten om een betaalplatform te maken als ze alleen geintereseerd zijn in de data voor advertenties, die data levert Adyen aan.

    Adyen zit als onafhankelijk speler tussen al deze grootmachten, en dat heeft grote voordelen.
    En Ayden kost tot het einden der tijden geld. Een betaalpaltform opzetten kan dan wel duizenden engineers kosten, het onderhouden er van is prima te doen met een kleine groep. Dit is ook een van mijn zorgen bij Ayden, houden ze de klanten vast door de beste prijs te bieden? Met een digitale oplossing a'la een compleet betaalsysteem ben je in mijn ogen geen 175x de winst waard.

    Allemaal heel leuk en aardig om over 5 jaar te praten maar dat brengt dus ook een risico met zich mee. Niemand weet hoe de ecommerce markt er over 5 jaar uit zal zien. Waarschijnlijk groter ja, maar of Ayden dan 50 euro winst per aandeel maakt en veel dividend uit gaat keren? Ik betwijvel het.

    Ayden is simpelweg niet de enige in zijn/haar sector en er zijn zat concurenten (Paypal, WeChat (china), Wirecard, Worldpay). Er zullen nog zat opkomende concurenten zijn die ik hierbij niet genoemd heb. Niet iedereen zal een groot stuk van de taart krijgen.

    Aankomend jaar zal de reeële economie op een laag pitje blijven. Dit is nadelig voor Ayden.

    Iedereen die nu koopt zou ik dan ook adviseren: waarom heeft u niet enkel maanden geleden voor een meer realistische koers gekocht? Er is namelijk weinig nieuws rondom dit aandeel en het nieuws dat er is is simpelweg teleurstellend (onder verwachting).

    Dit aandeel neemt dotcom proporties aan en is daarom voor mij persoonlijk niet meer intressant. Ik heb mijn stukjes vorige week met flinke winst verkocht.
  3. stockjoy 25 mei 2020 10:47
    voor alle tijdige kopers van aandleen Adyen: Gefeliciteerd. Echt een geweldige stijging.
    Of je nu short zit en het aandeel naar beneden praat of aandelen hebt en de koers omhoog praat. De koers op de borden = de koers. Ik heb zeker ook mijn twijfels bij deze koers, maar diegene die winst hebben mogen wel een feestje vieren in deze moeilijke beurstijden.
    Wat de toekomst brengt zien we dan wel weer.
  4. [verwijderd] 25 mei 2020 11:55
    @goldfish
    "Ayden is simpelweg niet de enige in zijn/haar sector en er zijn zat concurenten (Paypal, WeChat (china), Wirecard, Worldpay). Er zullen nog zat opkomende concurenten zijn die ik hierbij niet genoemd heb. Niet iedereen zal een groot stuk van de taart krijgen. "

    Paypal is alleen een frontend, een mooie interface waarmee ze het makkelijk maken voor consumenten en sommige winkels. Paypal heeft bij hun model de banken nodig, bij deze banken krijgen ze een verouderd platform, en slechtere condities voor hun transacties (in verhouding tot Adyen, Adyen heeft namelijk zelf alle licenties en IS zelf de bank). Paypal richt zich dan ook met name op kleinere spelers, met hun huidige technologie, licenties, contracten en klanten duurt het nog jaren voordat ze in enige vorm een concurrent worden voor Adyen. Andersom wel, Adyen heeft Ebay van Paypal gewonnen, en dit doet pijn, zeker als je de historie tussen ebay en PayPal kent.

    WeChat is een ander verhaal, zij hebben wel degelijk een heel interessant product, maar met name in China en wat andere landen in de regio. De reden waarom WeChat (en Alipay) zo snel hebben kunnen groeien, is omdat er voor deze partijen bijna geen e-commerce in china was. Ze hebben dus de lege ruimte in kunnen nemen. Voor deze partijen is het moeilijk om op dezelfde wijze in bijvoorbeeld Europa te groeien. Ten eerste heeft bijna iedereen al een favoriete betaalmethode, maar ten tweede zullen deze partijen ook weer hun licenties in de nieuwe markten moeten halen. Als laatste zullen er toch een hoop mensen twijfelen om hun financiële gegevens bij een Chinese partij neer te leggen. het zou overigens best kunnen dat Tencent (of Alipay) voor het niet Chinese deel van hun transacties kijkt om dit onder te brengen bij bijvoorbeeld Adyen. Overigens zou zelfs als dit significante partijen worden, het vanuit winkel perspectief gewoon een extra betaalmethode zijn, laat Nu Adyen net sterspeler zijn om extra betaalmethoden aan te kunnen bieden voor web en gewone winkels! Oftewel, wanneer Tencent groeit, groeit Adyen mee.

    Wirecard en Worldpay hebben beide verouderde systemen (en als je meer over wirecard op dit moment wilt lezen, staan er veel artikelen op Financial Times. Grote vraag bij Wirecard: klopt het allemaal wel (compliance, omzet, accountsrapporten etc).

    Worldpay is het enige bedrijf dat op wereldwijd niveau misschien een vergelijkbaar product heeft als Adyen, maar dan op verouderde technologie, die grappig genoeg, door de oprichters van Adyen begin 2000 is gebouwd. geeft in ieder geval aan dat het systeem oud is, en dat de huidige bouwers van Adyen donders goed weten wat er mis is met verouderde systemen in het algemeen. Groot verschil tussen Worldpay (en Wirecard, en Ingenico, en veel andere partijen) is dat deze partijen zelf niet innoveren: ze kopen een systeem erbij en proberen dat in hun bestaande complexe setup te integreren, met alle ellende van dien.

    hoop hiermee toch iets meer inzicht te geven in de 'concurrentie'
  5. forum rang 4 Charlemagne 25 mei 2020 12:04
    Alweer >20% in 6 handelsdagen, binnenkort eindigt de statistiek i.v.m. ruimtegebrek op aarde op de maan...... is een aandeel, elk aandeel, zo'n stijging waard zonder nieuws? Volgens mij is het een aantal speculanten naar de bol gestegen, met beleggen heeft het allemaal weinig te maken, maar >20%+ kan zo weer >20%-/- zijn, dus ik wens iedereen succes.....

  6. [verwijderd] 25 mei 2020 12:09
    this ecommerce sector and the cloud sector are already well passed 1999 Dotcom levels, and matching the frenzy seen in bitcoin trading in the whole of 2017. Market cap is already twice that of ING and nearly as much as Philips and Heineken with billions of EBITDA. This frenzied trade is being taken to ridiculous proportions.

    Some of the market caps of the cloud companies as shown

    zoom video - 50 bil
    okta - 26bil
    servicenow 65bil
    mongodb - 13bil
    coupa - 15 bil
    and more..

    total profit: Zero

    Cumulative market cap of this sector ~400-500billion(!!)

    Some of the market caps of the e-commerce companies as shown

    Shopify - 100bil
    Adyen - 40 bil
    Meli 35 bil
    Afterpay- 13bil (listed on ASX)
    Etsy - 15bil
    and more..

    Cumulative market cap of this sector ~300billion
    Total Profit zero
  7. [verwijderd] 25 mei 2020 13:21
    @halba
    Adyen had 279 M EUR EBITDA in 2019 zie www.adyen.com/investor-relations
    Marketcap nu 35 BN (EUR) = ong 38 BN USD, maar nooit boven de 40 BN geweest.

    ook bijv Etsy draait al jaren positief www.macrotrends.net/stocks/charts/ETS...

    het artikel is op die twee punten dus incorrect, ik ga ze niet allemaal nakijken

  8. [verwijderd] 25 mei 2020 14:08
    hi i meant sector cumulative profits. some will have loss eg. meli, shop, some have profits e.g. adyen, etsy. but overall the sector has no profit and no loss, about neutral is what i meant.

    My example was clearly to show the insane valuation of this sector, and Adyen in particular is grossly over valued. Cmon i mean $38bil for this today, thats nuts. Even if the valuation is correct, its priced in for atleast 10-15 years of profits, needs to get 4bil EBITDA to justify, no way possible.
  9. [verwijderd] 25 mei 2020 16:32
    quote:

    Charlemagne schreef op 25 mei 2020 12:04:

    Alweer >20% in 6 handelsdagen, binnenkort eindigt de statistiek i.v.m. ruimtegebrek op aarde op de maan...... is een aandeel, elk aandeel, zo'n stijging waard zonder nieuws? Volgens mij is het een aantal speculanten naar de bol gestegen, met beleggen heeft het allemaal weinig te maken, maar >20%+ kan zo weer >20%-/- zijn, dus ik wens iedereen succes.....

    daarom afblijven. Leuk voor de centenpikkers maar hij is te duur.
  10. [verwijderd] 25 mei 2020 17:14
    Afterpay maakt ook gewoon operationele winst. Bovendien veeg je een aantal verschillende sectoren bij elkaar en kan je dus nauwelijks van een segment spreken. Zal best dat er een grote verliesmaker tussen zit.

    Is het juist niet knap dat als je een hele verlieslatende sector hebt, er bedrijven tussen zitten die mooie winsten boeken?
  11. whoiam 25 mei 2020 17:33
    quote:

    DenisG schreef op 25 mei 2020 11:55:

    @goldfish
    "Ayden is simpelweg niet de enige in zijn/haar sector en er zijn zat concurenten (Paypal, WeChat (china), Wirecard, Worldpay). Er zullen nog zat opkomende concurenten zijn die ik hierbij niet genoemd heb. Niet iedereen zal een groot stuk van de taart krijgen. "

    Paypal is alleen een frontend, een mooie interface waarmee ze het makkelijk maken voor consumenten en sommige winkels. Paypal heeft bij hun model de banken nodig, bij deze banken krijgen ze een verouderd platform, en slechtere condities voor hun transacties (in verhouding tot Adyen, Adyen heeft namelijk zelf alle licenties en IS zelf de bank). Paypal richt zich dan ook met name op kleinere spelers, met hun huidige technologie, licenties, contracten en klanten duurt het nog jaren voordat ze in enige vorm een concurrent worden voor Adyen. Andersom wel, Adyen heeft Ebay van Paypal gewonnen, en dit doet pijn, zeker als je de historie tussen ebay en PayPal kent.

    WeChat is een ander verhaal, zij hebben wel degelijk een heel interessant product, maar met name in China en wat andere landen in de regio. De reden waarom WeChat (en Alipay) zo snel hebben kunnen groeien, is omdat er voor deze partijen bijna geen e-commerce in china was. Ze hebben dus de lege ruimte in kunnen nemen. Voor deze partijen is het moeilijk om op dezelfde wijze in bijvoorbeeld Europa te groeien. Ten eerste heeft bijna iedereen al een favoriete betaalmethode, maar ten tweede zullen deze partijen ook weer hun licenties in de nieuwe markten moeten halen. Als laatste zullen er toch een hoop mensen twijfelen om hun financiële gegevens bij een Chinese partij neer te leggen. het zou overigens best kunnen dat Tencent (of Alipay) voor het niet Chinese deel van hun transacties kijkt om dit onder te brengen bij bijvoorbeeld Adyen. Overigens zou zelfs als dit significante partijen worden, het vanuit winkel perspectief gewoon een extra betaalmethode zijn, laat Nu Adyen net sterspeler zijn om extra betaalmethoden aan te kunnen bieden voor web en gewone winkels! Oftewel, wanneer Tencent groeit, groeit Adyen mee.

    Wirecard en Worldpay hebben beide verouderde systemen (en als je meer over wirecard op dit moment wilt lezen, staan er veel artikelen op Financial Times. Grote vraag bij Wirecard: klopt het allemaal wel (compliance, omzet, accountsrapporten etc).

    Worldpay is het enige bedrijf dat op wereldwijd niveau misschien een vergelijkbaar product heeft als Adyen, maar dan op verouderde technologie, die grappig genoeg, door de oprichters van Adyen begin 2000 is gebouwd. geeft in ieder geval aan dat het systeem oud is, en dat de huidige bouwers van Adyen donders goed weten wat er mis is met verouderde systemen in het algemeen. Groot verschil tussen Worldpay (en Wirecard, en Ingenico, en veel andere partijen) is dat deze partijen zelf niet innoveren: ze kopen een systeem erbij en proberen dat in hun bestaande complexe setup te integreren, met alle ellende van dien.

    hoop hiermee toch iets meer inzicht te geven in de 'concurrentie'
    aanbeveling
  12. LongTermValueInvestor 25 mei 2020 19:23
    quote:

    DenisG schreef op 25 mei 2020 11:55:

    @goldfish
    "Ayden is simpelweg niet de enige in zijn/haar sector en er zijn zat concurenten (Paypal, WeChat (china), Wirecard, Worldpay). Er zullen nog zat opkomende concurenten zijn die ik hierbij niet genoemd heb. Niet iedereen zal een groot stuk van de taart krijgen. "

    Paypal is alleen een frontend, een mooie interface waarmee ze het makkelijk maken voor consumenten en sommige winkels. Paypal heeft bij hun model de banken nodig, bij deze banken krijgen ze een verouderd platform, en slechtere condities voor hun transacties (in verhouding tot Adyen, Adyen heeft namelijk zelf alle licenties en IS zelf de bank). Paypal richt zich dan ook met name op kleinere spelers, met hun huidige technologie, licenties, contracten en klanten duurt het nog jaren voordat ze in enige vorm een concurrent worden voor Adyen. Andersom wel, Adyen heeft Ebay van Paypal gewonnen, en dit doet pijn, zeker als je de historie tussen ebay en PayPal kent.

    WeChat is een ander verhaal, zij hebben wel degelijk een heel interessant product, maar met name in China en wat andere landen in de regio. De reden waarom WeChat (en Alipay) zo snel hebben kunnen groeien, is omdat er voor deze partijen bijna geen e-commerce in china was. Ze hebben dus de lege ruimte in kunnen nemen. Voor deze partijen is het moeilijk om op dezelfde wijze in bijvoorbeeld Europa te groeien. Ten eerste heeft bijna iedereen al een favoriete betaalmethode, maar ten tweede zullen deze partijen ook weer hun licenties in de nieuwe markten moeten halen. Als laatste zullen er toch een hoop mensen twijfelen om hun financiële gegevens bij een Chinese partij neer te leggen. het zou overigens best kunnen dat Tencent (of Alipay) voor het niet Chinese deel van hun transacties kijkt om dit onder te brengen bij bijvoorbeeld Adyen. Overigens zou zelfs als dit significante partijen worden, het vanuit winkel perspectief gewoon een extra betaalmethode zijn, laat Nu Adyen net sterspeler zijn om extra betaalmethoden aan te kunnen bieden voor web en gewone winkels! Oftewel, wanneer Tencent groeit, groeit Adyen mee.

    Wirecard en Worldpay hebben beide verouderde systemen (en als je meer over wirecard op dit moment wilt lezen, staan er veel artikelen op Financial Times. Grote vraag bij Wirecard: klopt het allemaal wel (compliance, omzet, accountsrapporten etc).

    Worldpay is het enige bedrijf dat op wereldwijd niveau misschien een vergelijkbaar product heeft als Adyen, maar dan op verouderde technologie, die grappig genoeg, door de oprichters van Adyen begin 2000 is gebouwd. geeft in ieder geval aan dat het systeem oud is, en dat de huidige bouwers van Adyen donders goed weten wat er mis is met verouderde systemen in het algemeen. Groot verschil tussen Worldpay (en Wirecard, en Ingenico, en veel andere partijen) is dat deze partijen zelf niet innoveren: ze kopen een systeem erbij en proberen dat in hun bestaande complexe setup te integreren, met alle ellende van dien.

    hoop hiermee toch iets meer inzicht te geven in de 'concurrentie'
    Klopt helemaal. U bent goed ingelezen DenisG, zie je niet vaak op het forum.
  13. [verwijderd] 26 mei 2020 09:02
    quote:

    LongTermValueInvestor schreef op 25 mei 2020 09:48:

    [...]

    Bedrijven in dezelfde sector als Adyen noteren al jaren een K/W van rond de 35-40 met een winstgroei van 15%. Mijn raming voor de winst per aandeel in 2024 is ongeveer 40 EUR. Wat ze een K/W geeft van ongeveer 30 met de prijs van nu. Dit is heel hoog maar in de K/W van nu zitten al nieuwe grote klanten verwerkt als Ebay en Alibaba die nog niet op de jaarrekening vertegenwoordigd worden (dit is heel specifiek voor dit aandeel en belangrijk om mee te nemen). Ik denk dat u grootte van deze klanten onderschat. Het gaat hier alleen al om honderden miljarden extra volume. En dan neem je alle andere nieuwe klanten en de groei van bestaande klanten niet mee (in 2024 vliegt KLM wel weer en mag ik hopen dat we weer kunnen boeken met Booking.com).

    Ik ben het eens dat Adyen nu wat te duur is om te kopen op €1200, maar dat betekent niet dat het een goede short is. Los van dat hele grote partijen kennelijk denken dat dit een goede prijs is, zou het me niet verbazen als er nu iets van voorkennis is (grote nieuwe klant?). Aandelen kunnen heel lang te duur lijken (Amazon, Facebook, Alphabet etc...). Ik ben zelf long op €500 en blijf dat voor een lange tijd.
    Ik vind jouw Winst per Aandeel berekening van € 40 voor 2020 wat hoog, maar wel binnen een realistische bandbreedte vallen. Dus laten we daar even vanuit gaan.

    Ik druk de winst per aandeel altijd uit in percentage van de huidige koers. Op die manier krijg je een soort vergelijkbaarheid met de rentepercentages op obligaties.

    Ik begrijp gewoon niet wat beleggers zo aantrekkelijk vinden aan een bedrijf dat pas in 2024 een winst per aandeel genereert die overeenkomt met 3,5% van de huidige koers, met de weg daar naar toe.

    2020 1,1%
    2021 1,7%
    2022 2,3%
    2023 2,9%
    2024 3,5%

    Verder klinken de consumentenomzet van eBay en de buiten China consumentenomzet van Alibaba heel mooi, maar Adyen krijgt daar maar een miniscuul percentage van. Adyen zal de komende jaren een veelvoud van eBay en Alibaba merchandise value bedragen moeten toevoegen om bovenstaand - niet eens spectaculaire groeipad - waar te kunnen maken.

    Nogmaals: beleggers die nu nog op Adyen instappen kunnen gewoon niet rekenen.

  14. Mangy_Scoundrel 26 mei 2020 09:12
    quote:

    AnalytischDenker schreef op 26 mei 2020 09:02:

    Nogmaals: beleggers die nu nog op Adyen instappen kunnen gewoon niet rekenen.
    Zijn het nog beleggers die instappen, of zijn het grotendeels speculanten die de rit naar boven zo ver mogelijk pushen?
    Ik denk het laatste en als ik naar het koersverloop van de eerste 10 minuten kijk vandaag, dan lijkt enig besef te zijn ingedaald op dit moment.
    Zou wel prettig zijn, want mijn short staat flink onder water :(
1.204 Posts
Pagina: «« 1 ... 13 14 15 16 17 ... 61 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Fintech Adyen revancheert zich overtuigend

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links