Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Terugkijken: IEX in Actie bij Kassa

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEX in Actie

IEX in Actie is de naam waaronder IEX namens groepen beleggers actie onderneemt ter behartiging van hun belangen.

Meer over IEX in Actie

Recente artikelen van IEX in Actie

  1. 23 okt Box-3-plannen vinden geen draagvlak onder beleggers 9
  2. 19 okt Doe mee aan de Box 3-enquête! 10
  3. 18 okt 7 duidelijke bezwaren tegen de voorgestelde Box 3-belasting

Reacties

41 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. peter2309 4 mei 2020 14:10
    Waarom wordt steeds weer de rente op een (achtergestelde) lening die jaren geleden is uitgegeven vergeleken met het huidige direct opvraagbare spaargeld dat tot een ton gegarandeerd is?
    Toen dit product werd uitgegeven was de spaarrente (veel) hoger dan de huidige (bijna) 0%. Die was op een gegeven moment zelfs boven de 5%. Toen was een rente (coupon) van 6,5% helemaal niet zo veel voor een achtergestelde lening met het risico dat als de Rabobank omvalt, je je geld kwijt kan zijn. Ook de hypotheek rente is boven de 10% geweest. Je zal deze toen maar 30 jaar vast gezet hebben. Kortom je moet wel eerlijk en goed vergelijken.
  2. Nicefish 5 mei 2020 14:29
    Opvallend is, dat de verdedigers van de beslissing van de Rabobank om de rente niet meer uit te keren op de certificaten blindelings, zonder enig commentaar, accepteren, dat de directie " ter discretie " kortom " naar believen " kan besluiten om geen rente meer uit te keren. Kopers van de certificaten worden gelokt met een hoge rente van een betrouwbare partner : de Rabobank. Tekenend is o.a. het interview met Gert-Jan Teunisse, oud-wielrenner.

    Hij verklaart in het AD van 5 mei 2020 : " In 2014 besloot hij daarom al het geld dat hij nog over heeft van zijn profcarrière te beleggen in certificaten van de Rabobank. Op die manier zou hij tot 2035 verzekerd zijn van een maandelijkse uitkering van tweeduizend euro netto. ,,Dat is niet veel, maar in Spanje kun je daar van leven.”

    Waarom die bevoegdheid onbegrensd is, is niet aangegeven.

    In ieder geval is de beslissing om geen rente meer uit te keren naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet aanvaardbaar.

    De rente op de certificaten voldoet nu eenmaal niet aan de omschrijving die de Europese Bank aangeeft voor dividend : de vaststelling van die vergoeding is immers niet onderworpen aan een algemene vergadering. Er wordt door de verdedigers van de Rabobank te eenvoudig gesteld, dat de vergoeding op de certificaten valt onder die aanbeveling : een onderbouwing van die stelling ontbreekt.

    Ook de stelling, dat de certificaathouders voor het kernkapitaal zorgen wordt niet onderbouwd : niet door de Rabobank, niet door de verdedigers van het besluit.

    Ieder inzicht in de gedachtengang waarom dat wel het geval is ontbreekt.

    Een cijfermatige onderbouwing van de noodzaak ontbreekt eveneens. Die is volgens de Rabobank zelfs niet van belang, gelet op haar antwoord op de brief aan Kassa : de rente zou zij wel kunnen betalen. Zij zou alleen maar de aanbeveling van de Europese Bank volgen.

    Voor de vorming van extra kapitaal was de weigering om de rente niet te betalen dus ook niet noodzakelijk.

    Een financiële noodzaak was er voor de Rabobank haar toezegging als betrouwbare partner na te komen dus niet.

    Voor zover verdedigers van de Rabobank dat dus beweren is dat dus eveneens niet een steun voor de beslissing van de Rabobank.

    De stelling, dat het nu eenmaal een risicovol product is dus acceptabel want dat kun je nu eenmaal verwachten als koper van certificaten slaat dus eveneens de plank flink mis.

    Je zou toch mogen verwachten, dat de verdedigers van de beslissing van de Rabobank aandacht besteden aan de bewoordingen, bedoeling en uitvoering van de aanbeveling van de Europese Bank.

    Nergens is dat te bespeuren : kennelijk vinden zij dat niet van belang en scharen zich kritiekloos achter de beslissing van de Rabobank. Welk belang zij daarbij hebben laat zich slechts raden.

    IEX stelt dan ook terecht, dat de aanbeveling van de Europese Commissie geen betrekking heeft op de certificaathouders. Steun voor een ander standpunt is nergens gemotiveerd in de verdediging van de Rabobank te vinden.
  3. geobeo 6 mei 2020 08:30
    Een bank is een instituut der vertrouwen. Het bestaansrecht van een bank is gebouwd op vertrouwen. Je stalt er immers je geld met het vertrouwen dat die zuurverdiende centen je niet afgenomen worden.

    De Rabobank heeft dat bestaansrecht duidelijk niet. Dat hebben ze bewezen met o.a. woeker polissen en nu met leden certificaten.

    Dit debacle heeft er bij mij in elk geval voor gezorgd dat ik en mijn kinderen nooit ook maar iets met deze bank te maken zullen hebben. Dat terwijl eerdere generaties in de familie ALLES via deze bank deden. Ze lieten zich bijvoorbeeld zelfs naaien met waardeloze Interpolis verzekeringen, omdat die via de Rabobank kwamen. De adviseur van de Rabobank was de financiële god.

    Was. Nu zijn het voor de komende generaties gewoon ordinaire opportunistische gluipers volledig volgens het stereotype dat we inmiddels kennen van (ouderwetse) bankiers van dinosauriër-banken.

    Het doet me denken aan South Park: mensen gaan naar de bank, stallen hun geld en nog voor ze bij de balie weglopen zegt de bankier "andddddddddddddddd it's gone". Dat is ongeveer wel het niveau van het Rabobank marketing personeel dat hier in de commentaren de Rabobank verdedigd met het argument "ja, maar investeren is nou eenmaal risico, ze waren gewaarschuwd". Alsof dat een vrijbrief is om zonder noodzaak of onderbouwing ordinair van je klanten te jatten.

    Dat die mensen hier überhaupt durven te schrijven, zonder aan te kondigen dat ze voor de Rabobank werken geeft ook het niveau wel aan. Valt niet op hoor: een gloednieuw IEX lid dat een handvol berichtjes geplaatst heeft die allemaal pro-Rabobank zijn. Dat is dus het niveau van de Rabobank.
  4. Peak 6 mei 2020 10:31
    Als je je laatste geld aan een bank geeft die jaaarenlang heeft beweerd dat hun wielrenners echt heeelemaaaal schoon zijn... Wat mag je dan eigenlijk verwachten?.
    Ik werk niet voor Rabo en ik kan wel bijsluiters lezen. Als een produkt wordt uitgebracht waarin staat dat de bank elk moment kan besluiten.... Dan loop ik er met een grote boog omheen. Als je geen 10% op eigen vermogen haalt, dan is dat een teken aan de wand, geen goed bedrijf. Ook als de rest van het peloton het wel gebruikt.... Dat had Mart Smeets ook moeten doen. Waarschuwen en publiek informeren over gebruik van verkeerde middelen. Maar die liep met de kudde mee, net als onze financiele journalisten/ analisten/ stukjes schrijvers/ overtikkers....
    En ik vind het triest dat het de Bank toch gelukt is om ondanks hun bijsluiter hun meest trouwe klanten in de ellende te storten.
    En nogmaals hulde aan de enkele medewerkers van deze bank van vertrouwen, die toch hun klanten op het beste moment hebben gewaarschuwd er eens een punt achter te zetten. Dit zijn de mensen waar het om draait !! Die krijgen van niemand waardering. Van hun eigenwijze klanten niet, van hun baas niet. Prima mensen !
  5. forum rang 9 objectief 6 mei 2020 10:35
    quote:

    Peak schreef op 4 mei 2020 14:09:

    Als ik alles filter wat hier staat aan ingezonden meningen dan heeft naar mijn mening de Webama (medewerker van de Rabo) het meest gelijk.
    Eens met de mening van Webama, maar is het echt nodig allerlei onzin erbij te halen dat nergens op slaat.
  6. forum rang 8 Leefloon 8 mei 2020 09:57
    quote:

    Peak schreef op 8 mei 2020 09:49:

    Ik las een artikel inzake de heer Breukink die zn pensioengeld had belegd in Rabo ledencertificaten. Hij heeft nu geen inkomen. Dat zijn zeer pijnlijke feiten
    Pensioen = AOW = inkomen, dus het verhaal klopt al niet. Selectieve leugens. Het spreidingsbeleid van ene Breukink klopt ook niet, net zoals er van het risicovolle beleggingsbeleid van een hebberig lid weinig in orde is. Eigen schuld, dikke bult. Maar goed, het staat betrokkene vrij om er een misplaatst huilverhaal van te gaan maken, om een zondebok te zoeken en te schieten.
  7. forum rang 6 NewKidInTown 8 mei 2020 10:36
    quote:

    Peak schreef op 8 mei 2020 09:49:

    Ik las een artikel inzake de heer Breukink die zn pensioengeld had belegd in Rabo ledencertificaten. Hij heeft nu geen inkomen. Dat zijn zeer pijnlijke feiten, alsmede dat Rabo altijd heeft ontkend dat hun renners onder de dope zaten wat later werd: nicht gewuBt.
    Gert-Jan Theunissen wellicht ?

    www.ad.nl/wielrennen/gert-jan-theunis...
  8. Peak 8 mei 2020 10:36
    Het is een razend slecht produkt van een razend slechte bank. Zijn er naast de bloedbank en de zaadbank eigenlijk ook goede banken ? Of zijn de banken slechts slachtoffers van "het systeem" zoals we dat aanhangen. Met een evenhoog democratisch gehalte als China en Rusland destijds? We mogen wel stemmen maar als het gaat om besluiten van de ECB dan wordt alles in nevelen gehuld. Terwijl dat allesbepalend is voor wat er gebeurt in de economieen en de levens van de mensen, dus de Europese politiek. Of je nou Rutte heet of Klaver of Krol, gewoon buigen en uitvoeren. Daar heeft GB dus mooi geen zin meer in. (GB= goede besluitvorming). Politici in Nederland zijn geen grote idealisten en denkers meer maar party managers, pr functionarissen. Het maakt niet uit wat ze moeten uitvoeren, persoonlijk hebben ze daar geen diepdoordachte opinie bij. De partij moet er goed bij liggen in de peilingen, het gaat erom hoe ze het zeggen wat hun betreft. Voor je visie ga je maar lekker naar een brillendokter zegt de een, de ander schrijft zn speeches allemaal over van een Amerikaanse president/ welzijnswerker en weer een ander zegt: pensioentekort? Hebben wij niet, onze partij heeft helemaal geen pensioen ! Ik wens ze veel ledencertificaten toe
  9. forum rang 9 objectief 8 mei 2020 10:53
    quote:

    Peak schreef op 8 mei 2020 10:36:

    Het is een razend slecht produkt van een razend slechte bank. Zijn er naast de bloedbank en de zaadbank eigenlijk ook goede banken ? Of zijn de banken slechts slachtoffers van "het systeem" zoals we dat aanhangen.
    Het is een heel goed product van een zeer goede bank; alle respect hoe onze grootbanken onder politieke druk aan ondernemers/particulieren niet commerciele leningen moeten verlenen en/of uitstel verlenen. De banken worden steeds meer als sociale instellingen in de hoek gedwongen; maar moeten hun personeel wel doorbetalen daar schijnt niemand bij stil te staan..
  10. Met Effekt 8 mei 2020 11:28
    quote:

    ShelLuser schreef op 4 mei 2020 10:41:

    Ik zal die uitzending later eens gaan bekijken (kijk al jaren niet meer naar Kassa, naar mijn mening zijn ze meer bezig met zichzelf te profileren dan burgers te helpen; ik heb nog de tijd meegemaakt dat de omroep een gang naar de rechter bekostigde, tegenwoordig is het: "Zoek maar een advocaat op").

    Maar ik ben nog altijd van mening dat het gigantisch dubbelzinnig is. Tientallen bedrijven schrappen het dividend, Rabo besluit hetzelfde te doen met hun certificaten en meteen worden zij als kwade genius weg gezet. Terwijl het de Rabo zelf is die certificaten als bijzonder risicovol bestempeld. Als belegger bij de Rabo mag je niet "zomaar" even in opties, turbo's en certificaten handelen zonder dat je expliciet aangeeft kennis te hebben genomen van en in te stemmen met het bijbehorende risico.

    Natuurlijk snap ik dat deze zet enorm tegenvalt als je hierin belegt hebt, zeker in deze tijd. Maar desondanks vind ik het wel weer typisch Nederlands om de verantwoordelijk overal neer te willen leggen behalve bij jezelf.

    Gaat IEX Shell nu ook even aanspreken op het schrappen van het dividend? Immers, achteraf gezien is dat een belangrijke aanzet geweest voor de huidige koersval. Never shell enzo? Of is dit nu allemaal even "anders"?
    1. Rente en dividend zijn niet hetzelfde. Door dat verschil niet te onderkennen geeft U aan niet goed op de hoogte te zijn van financiële producten. Daarom is de vermelding van Shell hier niet relevant.
    2. Risicovolle producten compenseren dat risico juist door hogere rente te betalen.
    3. Ik heb de rente in maart ontvangen maar dat werd dezelfde dag weer teruggeboekt. Dat geeft aan dat het niet een besluit was dat na lang en diep nadenken genomen is. Kennelijk is men bij de RABO onder druk gezet door ECB.
    4. De RABO heeft voldoende reserves om de coupon de betalen ... melde de RABO zelf voordat ze besloten geen rente te betalen.

    Daarom denk ik dat de IEX actie recht van spreken heeft. Ik zie hier veel commentaren van mensen die pas beleggen ofwel pas actief zijn op IEX. Ik beleg al meer dan 35 jaar en kan alleen de nationalisatie van SNS herinneren als een vergelijkbare actie (gedaan door de overheid die nu in proces na proces ongelijk krijgt maar doorgaat met tijd rekken).
    Ik hoop dat door dit gedrag de RABO voorlopig geen obligaties meer succesvol kan plaatsen. Ik zal in ieder geval nooit inschrijven.
    Ik hoop ook dat klanten van de RABO die certicaten hadden overwegen of ze bij zo'n onbetrouwbare bank klant willen zijn.
  11. Peak 8 mei 2020 11:35
    Dat is wat ik bedoel, ECB "beleid" drukt banken in een onmogelijke positie. Politiek ziet t niet. Een bank moet in een normale wereld altijd kunnen verdienen. Het is of sparen of lenen het maakt de bank niet uit. Tot nu toe. Geld graties maken is een dead end street leading to a steep cliff. Banken zijn uit op korte termijn winst om overdreven bonussen veilig te stellen. Geen enkele introspectie op dat vlak. Het is echt nodig om het systeem van binnenuit te veranderen. Mentaliteitskwestie.. Vrij ambitieus avontuur. Lange weg te gaan. Dit soort bedrijven maakte tot voor kort reclame met junkies op dure fietsen. Hollands glorie. Kan ff duren ben ik bang
  12. Bonus aanbieding 20 mei 2020 10:08
    quote:

    webama schreef op 3 mei 2020 17:53:

    Ik vind het erg jammer hoe de Rabobank zwart wordt gemaakt vanwege het schrappen van de rente op certificaten. En ook jammer hoe Nico hier in staat. Ik ben zelf één van de vermogensadviseurs van de Rabobank en heb Nico ook enkele keren persoonlijk gesproken (btw niet over de rente op certificaten). Iemand die echt verstand heeft van zaken, maar in deze situatie volg ik hem zeker niet.

    De ECB heeft banken opgeroepen om het dividend te schrappen om geld in kas te houden. Het klopt dat de Rabobank geen dividend uitkeert, maar om wel gehoor te geven aan geld in kas houden is het schrappen van de rente de enige maatregel die in de buurt komt van het schrappen van dividend. Daarbij voelt de Rabobank het betalen van rente harder dan wanneer ING of ABN dividend betalen. Dividenduitkering drukt de nomimale waarde van het aandeel. Wanneer aandeelhouders na het uitkeren van dividend hun aandelen verkopen dan verkopen ze tegen een lagere prijs. Per saldo blijft 0 over. Dat gaat bij certificaten niet op. Rente op certificaten is letterlijk een extraatje. Je zou daarom zelfs kunnen stellen dat het voor de Rabobank nog belangrijker is om geld in kas te houden dan voor ING of ABN.

    En u bent vermogensadviseur van Rabo. En dan dit soort flauwekul publiekelijk opschrijven, daar schrik ik wel van. Uitermate zorgwekkend.
  13. Mister-V 21 mei 2020 11:16
    Jammer dat degene die erin hebben "belegd" niet willen zien dat dit een CoCo is geworden, waar dit in de oude situatie. Als je daar een rente op krijgt van slechts 5,5%, dan kan je niet anders dan de markt niet begrijpen.... IEX zal deze zaak nooit winnen omdat duidelijk bij de uitgifte is aangegeven dat dit convertibles zijn en in de statuten is dit netjes vastgelegd.

    De Rabobank heeft gelukkig weer een goede reden om over het komende jaar een marginale winst te presenteren op basis van "Rabobank GAAP" (lees géén IFRS) en een mogelijke bestuurswissel uit te voeren, kortom iets vervroegen ipv 2022.
  14. H & V 22 mei 2020 00:37
    Jammer dat de RABO steeds meer een onfrisse indruk oproept door zich nu te verschuilen achter de Corona-kwestie naast eerdere handelswijzen die ver van de uitgangspunten van de oorspronkelijke "Boerenleenbank" hebben gestaan. Mijn eerste spaarbankboekje was in 1968 van de Raiffeisenbank thans RABO. De leden waren er wel met hun geld tbv de RABO en dragen daarvoor risico's van koersdaling en een diep achtergestelde obligatie tegen een overeengekomen RENTE. Degenen die e.e.a met dividend vergelijken hebben een kennishiaat en commentaar uit die hoek imponeert tamelijk onnozel. Ik waardeer zeer het alerte optreden van IEX terwijl ik juist als lid van RABO niet had verwacht dat deze mijn belang middels haar handelswijze zou schaden. . De eerdere rottigheden van de RABO die in de media ter sprake zijn gekomen waren nog een ver van mijn bed show maar zijn hiermee voor een verdere clientèle duidelijk voelbaar geworden voor . M.i. hebben de handelswijzen van de RABO doelbewust bijgedragen aan een forse koersdaling en daarmee heb ik de indruk dat het voorbedacht moet zijn dat de leden niet massaal hun certificaten zullen willen verkopen en de RABO dus zonder kosten over deze gelden kan beschikken. De RABO had ook eerder de Certificate terugwinnen kopen tegen een betere koers maar heeft dit bewust nagelaten. Is dit handelen met een voorsprong op kennis ? Het is op z'n minst onaantrekkelijk geworden om "lid" te zijn van de RABO, temeer omdat de RABO ook met de vaste kosten beleggen een stuk duurder is geworden. Het is niet denkbeeldig dat deze zet van de RABO juist wordt gedaan om van het hele ledencertificaten-product af te komen.
  15. [verwijderd] 29 mei 2020 17:46
    Opvallend dat we al bijna een maand niks meer gehoord hebben over de IEX-actie rondom de Rabobank. Is IEX in gaan zien dat ze geen poot hebben om op te staan? Dat heb ik van begin af aan al gezegd. Zie ook mijn vorige reactie. Neem van mij maar aan dat ik als vermogensadviseur van de Rabobank exact weet wat de Rabobank wel en niet kan doen en laten wat betreft de certificaten. Het schrappen van de rente is volledig in lijn met de voorwaarden van Rabo Certificaten.
  16. forum rang 8 Leefloon 31 mei 2020 12:08
    quote:

    smartins schreef op 28 mei 2020 14:22:

    Wanneer halen jullie die advertentie van die vreselijke jort kelder weg bij IEX.ONE???!!!
    ... deugt niet en de advertentie al helemaal niet.
    Dat staat uitgelegd op de voorpagina van iex.nl: als ongepast melden bij Google door ergens rechtsboven op de advertentie te klikken, waarna je niet meteen een blijvend effect moet verwachten.
41 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links