Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ordina - mei 2020

116 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Pierre1 12 mei 2020 10:25
    Investeerder Main Capital op koopjesjacht op de overnamemarkt

    Main Capital ziet veel kansen op overnamemarkt, nu de prijzen zijn gedaald door de coronacrisis.

    De verwachte lagere resultaten bij bedrijven vertalen zich in een daling van de multiples.

    Main koopt een Oostenrijks softwarehuis en heeft nog vijf deals in de pijplijn zitten.
    Durfinvesteerder Main Capital Partners grijpt zijn kans op de overnamemarkt nu de prijzen van bedrijven onder druk komen door de coronacrisis. Het Haagse private-equityhuis, met zo'n €1 mrd in beheer, neemt een softwaremaker in Oostenrijk over en heeft voorlopige koopcontracten getekend voor nog eens vijf acquisities.

    'We geven extra gas en hebben het ongewoon druk', licht Charly Zwemstra toe, managing partner van Main Capital. Corona schrikt hem niet af, integendeel. Hij denkt van de onzekerheid in de markt te kunnen profiteren. 'De multiples zijn wat gedaald. Bedrijven verwachten dit jaar lagere resultaten en dat zie je terug in de overnameprijzen.'
    Een keer ten goede

    Zwemstra is niet bang voor de gevolgen van een recessie. 'We laten ons niet verblinden door een of twee mindere jaren. Dit zijn buitengewone omstandigheden. De zaken zullen zich ten goede keren. Wij kijken met onze participaties vijf à acht jaar vooruit.'

    De investeerder, die zich concentreert op de software-industrie, maakte maandag bekend het Oostenrijkse Avedos over te nemen via zijn Duitse participatie Gbtec. Ook de Nederlandse Exxellence Group, behorend tot Main Capital, zal binnenkort een nieuwe combinatie vormen met een branchegenoot. In totaal zijn er vijf deals ophanden, die volgens Zwemstra binnen acht weken worden afgerond. Bij elkaar opgeteld is met de overnames ongeveer €50 mln gemoeid.
    Minder concurrentie

    Main Capital ervaart momenteel minder concurrentie van andere private-equityhuizen. Ze worden terughoudender en gaan niet meer tegen elkaar opbieden. 'We komen gemakkelijker tot een akkoord met verkopers dan voorheen', zegt Zwemstra. Alleen de banken doen even niet mee. De overnames worden om die reden grotendeels met eigen vermogen gefinancierd.

    Main Capital heeft hiervoor voldoende kapitaal voorhanden. De investeerder put uit een nieuw fonds dat een definitieve omvang van €564 mln heeft gekregen, zo is maandag ook bekend geworden.

    Het gebruik van overwegend eigen vermogen voor de nieuwe deals zou de rendementen kunnen drukken, omdat je dan het voordeel van goedkope leningen misloopt. Zwemstra ziet daarin geen probleem. 'Het is in deze tijd belangrijk om ondernemingen solide te financieren en niet teveel bankkrediet te gebruiken. Banken kunnen in een later stadium weer bijschuiven'.
    Cluster van softwarehuizen

    Door conservatief te financieren behouden de participaties voldoende rek om zelf ook weer overnames doen. Zo is Main Capital bezig clusters van softwarehuizen te creëren, onder meer gericht op de zorgsector. 'De coronacrisis zal het proces van digitalisering in de gezondheidszorg versnellen', verwacht de topman van de investeringsmaatschappij.

    SDB Groep levert bijvoorbeeld software voor dienstverleners in de ouderenzorg en Enovation biedt beveiligde systemen voor gegevensuitwisseling tussen zorginstellingen. Enovation zit intussen op een omzet van €40 mln en verschaft werk aan enkele honderden mensen.

    Main Capital betrekt zijn kapitaal van institutionele beleggers en rijke particulieren. Tot de deelnemers behoort een zakenfamilie met een miljardenvermogen, behorend tot de top-vijf in Europa. Om welke familie het gaat, wil Zwemstra niet zeggen. De grootste participant is een Franse fondsbeheerder waar Europese verzekeringsmaatschappijen achter zitten. Ook Amerikaanse pensioenfondsen en stichtingen, gelieerd aan de zorgsector, nemen als belegger deel.

    Naast het nieuwe fonds van €564 mln heeft de investeerder nog geld zitten in eerdere potjes, in totaal is er €600 mln beschikbaar voor nieuwe deelnemingen.

    Bij de softwarehuizen in Europa waarin Main Capital geld heeft gestoken, werken in totaal circa 3000 man. De gezamenlijke jaaromzet beloopt €400 mln.
  2. [verwijderd] 14 mei 2020 10:21
    quote:

    pietje-2005 schreef op 14 mei 2020 10:13:

    "zit toch bijna 25 cent aan cash per aandeel" ???
    Die snap ik niet ?
    De hele tent gaat zo'n beetje naar benee, vandaag, en Ordina kan zich daar niet aan onttrekken, natuurlijk.
    Verwachting dat er extra correctie weer komt, nu ?
    Succes
    ze hadden laast aangegeven veel cash te hebben omgerekend 25 cent per aandeel.
  3. sappas 14 mei 2020 10:23
    quote:

    pietje-2005 schreef op 14 mei 2020 10:13:

    "zit toch bijna 25 cent aan cash per aandeel" ???
    Die snap ik niet ?
    De hele tent gaat zo'n beetje naar benee, vandaag, en Ordina kan zich daar niet aan onttrekken, natuurlijk.
    Verwachting dat er extra correctie weer komt, nu ?
    Succes
    Pietje ik was helemaal uit Ordina gestapt met een mooie winst.
    Sinds vandaag weer op 1,74 ingestapt.

    Groetjes,
    Sappas
  4. forum rang 6 pietje-2005 14 mei 2020 10:29
    Mooi, Sappas; pak ook steeds (kleine) winstjes met de plukkies, maar blijf wel continue met de plank aanwezig in Ordina, de laatste jaren.
    Nu nog wel twee uitstaande plukkies met vochtige voetjes :-(
    Vertrouw het weer voor geen meter, nu, en toch een beetje bang voor algehele nieuwe correctie na de stijging in algemeen sentiment recente weken.
    Blijf er kort op zitten, elke dag, nu.
    Succes
  5. forum rang 4 torro 14 mei 2020 10:50
    quote:

    pietje-2005 schreef op 14 mei 2020 10:29:

    Mooi, Sappas; pak ook steeds (kleine) winstjes met de plukkies, maar blijf wel condtinue met de plank aanwezig in Ordina, de laatste jaren.
    Nu nog wel twee uitstaande plukkies met vochtige voetjes :-(
    Vertrouw het weer voor geen meter, nu, en toch een beetje bang voor algehele nieuwe correcstie na de stijging in algemeen sentiment recente weken.
    Blijf er kort op zitten, elke dag, nu.
    Succes
    Pietje met die plukjes van je steeds worden die goedkope op je plank toch ook steeds duurder?
116 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links