Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gold World Spot (USD) IND:XAUUSD.FXVWD, XC0009655157

  • 2.317,62 24 apr 2024 10:48
  • -4,40 (-0,19%) Dagrange 2.315,87 - 2.331,41
  • 0

Goud en Zilvermijnen

7.148 Posts
Pagina: «« 1 ... 82 83 84 85 86 ... 358 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 8 mei 2020 11:18
    quote:

    norbus schreef op 8 mei 2020 11:13:

    Zwarte ridder, bekijks eens het koersgrafiek van 2008 tot 2011.
    Vergelijk dit met de rest van de beurs en hopelijk weet je dan genoeg. Je ziet dat goud en zilver aandelen harder stijgen dan de rest vd beurs.

    Ik zeg niet dat goud en zilver altijd goede beleggingen zijn, maar momenteel is het een super tijd. (hedgefondsen stappen ook weer in)
    Goud en zilver-aandelen hebben het veel slechter gedaan dan de beursindex in de afgelopen ca 12 jaar.

    En als iedereen instapt is het weer tijd om uit te stappen.
  2. [verwijderd] 8 mei 2020 11:25
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 8 mei 2020 11:18:

    [...]

    En als iedereen instapt is het weer tijd om uit te stappen.
    Deze week een artikel in de krant over goud wat veel newbies zal doen instappen.

    Geld is eindig, goud blijft altijd bestaan
    Het coronavirus zorgt voor grote onrust op de financiële markten, waar aandelen in rap tempo kelderen. Is beleggen in goud een veilig alternatief?

    Annelies Bontjes 06-05-20, 17:00 Laatste update: 18:31
    Het openbare leven ligt wereldwijd nagenoeg stil als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Dat houdt ook de financiële wereld in zijn greep. Olieprijzen dalen, overheden pompen enorme bedragen in de economie en aandelenbeurzen beleven de zwaarste tijd sinds de financiële crisis van 2008. In Nederland is een recessie onvermijdelijk, voorspelt het Centraal Planbureau. Hoe kies je als belegger dan eieren voor je geld?

    ,,In tijden van crisis vluchten mensen instinctief in goud en zilver’’, zegt expert Willem Middelkoop. Hij schreef meerdere boeken over de geschiedenis van het financiële systeem en belegt met zijn Commodity Discovery Fund in kleine beursgenoteerde bedrijven in de grondstoffensector. ,,Van oudsher wordt goud gezien als een veilige haven voor vermogen. Geldsystemen zijn eindig, denk aan de gulden. Goud heeft als enige valuta de afgelopen eeuwen haar koopkracht behouden.’’

    Oergeld
    Veel vraag en weinig aanbod zorgt ervoor dat waarde van goud enorm aan het stijgen is

    Waarom heeft goud zo’n stabiele waarde? Als antwoord op die vraag citeert Middelkoop Jelle Zijlstra, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank: ‘Goud is een volstrekt irrationeel anker voor het financiële systeem, maar het werkt wel.’ Middelkoop legt uit: ,,Goud heeft alle goede eigenschappen die geld zou moeten bezitten: het vergaat niet, het is makkelijke deelbaar en het is schaars. Die combinatie zorgt voor een grote vraag en maakt het zo kostbaar. Vanuit de historie wordt goud gezien als een soort oergeld. Dat zie je overal ter wereld. Hoewel de goudstandaard in 1971 volledig is losgelaten, bestaat het sentiment nog steeds.’’

    Bij AmsterdamGold, een bedrijf dat edelmetalen koopt en verkoopt, is de vraag naar goud explosief gestegen, meldt directeur Joost Voges. Het bedrijf heeft een breed klantenbestand - ‘van kleine beleggers tot de quote 500’ - en krijgt vanuit alle hoeken extra aanvragen. ,,Die trend begon al in december vorig jaar, maar heeft zich de afgelopen weken versterkt’’, zegt Voges. ,,We moeten nu bijna zes keer zoveel aanvragen als gemiddeld verwerken.’’

    Maar door de coronacrisis is er een probleem aan de aanbodkant van goud. Voges: ,,We konden enkele weken geen nieuwe orders aannemen omdat er geen goud te krijgen was. Dat kwam doordat de raffinaderijen in Zwitserland waren gesloten vanwege de lockdown daar.’’ Nu starten ze langzaamaan weer op en neemt AmsterdamGold weer orders aan. Klanten moeten wel rekening houden met levertijden van twee maanden of langer.

    Middelkoop zegt dat 60 tot 70 procent van al het goud te wereld in Zwitserland wordt geraffineerd. De smelterijen raffineren sloopgoud en mijngoud tot zuiver edelmetaal. Dat de productie nu vrijwel stil ligt, is volgens hem uniek. ,,Het systeem heeft de afgelopen 120 jaar altijd goed gefunctioneerd. Zelfs tijdens oorlogen zijn de raffinaderijen nooit gesloten geweest.’’

    Veel vraag en weinig aanbod zorgt ervoor dat waarde van goud enorm aan het stijgen is. De standaardmaat in de goudwereld is een troy ounce (31,1 gram). Gisteren had een troy ounce goud een waarde van 1565 euro, waar dat een jaar geleden 1140 euro was. Dat is een stijging van ruim 37 procent.

    Beleggen
    Goudsmeden
    Met de hoge goudprijs kan het interessant zijn oude juwelen aan te bieden. Toch ziet Derk Mathon, voorzitter van het Nederlands Gilde van Goudsmeden, nog ‘geen significante stijging’ van het aantal mensen dat juwelen verkoopt. ,,Maar dat kan nog komen, net als tijdens de crisis van 2008. Mensen grijpen pas naar hun juwelendoosje als de nood echt aan de man is.’’

    Zeker in tijden van financiële onrust, is beleggen in goud aantrekkelijk. Hoe pak je dat aan?

    1. Investeren in een beleggingsfonds
    Op dit moment is investeren in een beleggingsfonds de meest laagdrempelige en eigenlijk enige manier om te beleggen in goud, zegt Middelkoop. ,,In Europa zijn bijna geen exploratiebedrijven die boren naar nieuwe goud- en zilverontdekkingen, maar in Canada en Australië zijn er wél honderden bedrijven die dat doen. Je kunt hierin investeren via een beleggingsfonds, zoals BlackRock World Gold Fund.’’

    2. Beleggen in individuele goudmijnbedrijven
    Bij deze manier van beleggen koop je direct aandelen in individuele goudmijnbedrijven. Volgens Middelkoop zijn er enkele tientallen beursgenoteerde bedrijven die actief zijn in het winnen en beheren van goud, waaronder de Canadese Barrick Gold en Great Bear Resources. Beleggen in individuele goudmijnbedrijven vraagt wel om een lange adem: soms duurt het jaren voordat daadwerkelijk goud uit een mijn kan worden gewonnen. Bovendien bestaat het risico dat bedrijven failliet gaan als er geen goud meer te mijnen valt.

    3. Fysiek goud kopen en zelf bewaren
    ,,Investeren in fysiek goud is relatief eenvoudig’’, zegt Middelkoop. ,,Je hoeft het enkel te kopen en goed te bewaren.’’ Je kunt er volgens hem voor kiezen fysiek goud te kopen, bijvoorbeeld in de vorm van een gouden munt, of een deel van een goudbaar (staaf of blokje). Aangezien de goudprijs stabiel is, ben je er vrijwel van verzekerd dat de waarde hetzelfde blijft.

    Het nadeel is dat zolang het goud in jouw bezit is, je niets verdient. Je verdient immers pas geld als je het goud weer verkoopt. Investeren in fysiek goud is een langetermijnbelegging die dus niet meteen geld oplevert. Bovendien blijft aankoop voorlopig lastig vanwege de tijdelijke sluiting van de Zwitserse raffinaderijen. Het duurt nog wel even voordat de productie op het oude niveau is.

    4. Beleggen in een Exchange Trade Fund (ETF)
    Hiermee beleg je in zogeheten trackers die de goudkoers volgen. Geen opslagproblemen dus, omdat je via een indirecte weg in goud investeert. Alleen dient zich ook hier een probleem aan, zegt Middelkoop. ,,De Autoriteit Financiële Markten staat de meeste ETF’s niet toe om juridische redenen. Een eis is dat de prospectus (de brochure met voorwaarden van de investering, red.) in het Nederlands moet zijn opgesteld. Dat is vaak niet het geval.’’ Dat is wel te omzeilen, bijvoorbeeld door via een Nederlandse broker een aandeel te kopen in het Sprott Physical Gold & Silver Trust (fondscode CEF). ,,Dat bedrijf is officieel geen ETF, maar wel een fonds dat gedekt is met goud en zilver in de kluis.’’
  3. Limburgunited 8 mei 2020 14:04
    Ik ben in de goudmijnaandelen ingestapt in maart. Geen vertrouwen meer in de rest. Voorlopig alles vlotjes in de plus. Zo lang er nog veel sprake is van corona gaat goud stijgen.
    Ik heb aandelen van firefox, corvus, novo, euro sun en orefinders. Vandaag hoop ik er silver elephant aan toe te voegen. Dit is geen advies want ik ben nog een groentje op de beurs
  4. MOL1555 11 mei 2020 14:22
    wie o wie...

    De winst van dit bedrijf steeg afgelopen kwartaal zó ongelofelijk hard, dat dit aandeel (omgerekend naar jaarbasis) nu nog slechts 2,4 keer de jaarwinst noteert.
    Dat betekent dat de koers binnen een jaar met 650% moet stijgen om het als een normaal gewaardeerd aandeel te kunnen beschouwen.
    Dit is het goedkoopste aandeel dat ik ooit gezien heb!
    Maar het kan nóg gekker.
    Want daarnaast maakte de directie bekend dat ze het dividend met maar liefst 460% verhoogt. Bedraagt nu maar liefst 32% op jaarbasis!
    Daarmee is dit het goedkoopste aandeel ooit, van een bedrijf dat ongelofelijk goed presteert én dat maar liefst 32% dividendrendement oplevert.
  5. LT Int 11 mei 2020 14:34
    quote:

    MOL1555 schreef op 11 mei 2020 14:22:

    wie o wie...

    De winst van dit bedrijf steeg afgelopen kwartaal zó ongelofelijk hard, dat dit aandeel (omgerekend naar jaarbasis) nu nog slechts 2,4 keer de jaarwinst noteert.
    Dat betekent dat de koers binnen een jaar met 650% moet stijgen om het als een normaal gewaardeerd aandeel te kunnen beschouwen.
    Dit is het goedkoopste aandeel dat ik ooit gezien heb!
    Maar het kan nóg gekker.
    Want daarnaast maakte de directie bekend dat ze het dividend met maar liefst 460% verhoogt. Bedraagt nu maar liefst 32% op jaarbasis!
    Daarmee is dit het goedkoopste aandeel ooit, van een bedrijf dat ongelofelijk goed presteert én dat maar liefst 32% dividendrendement oplevert.

    Vertel ...
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 11 mei 2020 15:14
    quote:

    MOL1555 schreef op 11 mei 2020 14:22:

    wie o wie...

    De winst van dit bedrijf steeg afgelopen kwartaal zó ongelofelijk hard, dat dit aandeel (omgerekend naar jaarbasis) nu nog slechts 2,4 keer de jaarwinst noteert.
    Dat betekent dat de koers binnen een jaar met 650% moet stijgen om het als een normaal gewaardeerd aandeel te kunnen beschouwen.
    Dit is het goedkoopste aandeel dat ik ooit gezien heb!
    Maar het kan nóg gekker.
    Want daarnaast maakte de directie bekend dat ze het dividend met maar liefst 460% verhoogt. Bedraagt nu maar liefst 32% op jaarbasis!
    Daarmee is dit het goedkoopste aandeel ooit, van een bedrijf dat ongelofelijk goed presteert én dat maar liefst 32% dividendrendement oplevert.
    Ben benieuwd wat het addertje onder het gras is..............

    Het lijkt me een gevalletje eenmalige winst.
  7. fiesta 12 mei 2020 08:50
    Die Willem toch.

    Het Commodity Discovery Fund van Willem Middelkoop heeft een waarschuwing gekregen van toezichthouder AFM wegens het schenden van handelsregels. Er zijn volgens Middelkoop geen sancties aan verbonden. De fondsprocedures zijn aangescherpt. CDF verkocht eind vorig jaar meer aandelen dan in bezit waren. Er ontstond een shortpositie in een indextracker van gouddelvers, dat met een hefboom werkt. (FD, p.27)
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 12 mei 2020 09:33
    quote:

    fiesta schreef op 12 mei 2020 08:50:

    Die Willem toch.

    Het Commodity Discovery Fund van Willem Middelkoop heeft een waarschuwing gekregen van toezichthouder AFM wegens het schenden van handelsregels. Er zijn volgens Middelkoop geen sancties aan verbonden. De fondsprocedures zijn aangescherpt. CDF verkocht eind vorig jaar meer aandelen dan in bezit waren. Er ontstond een shortpositie in een indextracker van gouddelvers, dat met een hefboom werkt. (FD, p.27)
    WM kan het gokken niet laten, want met gewoon beleggen kan hij niks verdienen.
  9. RES114 14 mei 2020 08:07
    Beurzen gaan weer draaien naar negatief zo lijkt het. Zal wel wel even gaan aanhouden en ik hoop niet dat weer de mijnaandelen hier de dupe van worden.. maar ja, als ik Goldsource en De Grey zo zien als voorbeeld..
    Hopelijk komt de FED snel met meer dikke stimulerende middelen. Goud pakt al op, maar aandelen zijn aandelen..

    Het blijft lastig omdat je niet wil handelen op de mijnen en ze wil aanhouden voor langere termijn. Maar goede resultaten worden altijd weer scherp gekort..
  10. [verwijderd] 14 mei 2020 09:03
    Degrey heb ik maandag helemaal verkocht.
    Goldsource houd ik voorlopig nog aan.

    Overigens, goldsource opent vrijwel iedere ochtend 20 proc id min, om vervolgens eind vd dag weer 20 te stijgen.

    Ik verwacht ook een correctie. Maar er zijn 2 redenen waarom ik denk dat een evt daling niet zo hevig zal zijn.

    Reden 1: gewone aandelen zitten niet in een echte krach.
    2: goud lijkt niet onder de 1700 te willen
7.148 Posts
Pagina: «« 1 ... 82 83 84 85 86 ... 358 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links