Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Recessie komt eraan, maar niemand weet hoe lang en diep die zal zijn

46 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 mei 2020 13:44
    Nog 3 weken en dan is de stresstest afgelopen, het waren drie enerverende maanden, alle voor gecalculeerde rekenmodellen kunnen de prullenbak in.
    Het zijn harde en dure lessen die we mee gaan menen in de nabije toekomst, de eind conclusie: blijf stimuleren net zolang genoeg tot je geld gaat kotsen, meer meer meer! en alles komt weer goed.

    De ZZP-er Bouwman had een leuke avond en kan een fijne rekening van een paar honderd euro sturen naar van Groningen(gegarandeerd 6,5% op vakantie huisjes of 9% op jaarbasis op Costaricaans hardhout?)
  2. forum rang 4 s.lin 10 mei 2020 22:41
    De relatie met klanten en leveranciers is juist nu cruciaal
    10 mei 2020

    Het coronavirus raakt wereldwijd iedere onderneming. Met name voor internationaal opererende bedrijven is de onzekerheid groot. Welke klanten en leveranciers leveren nu of op korte termijn problemen op als het virus zich verder verspreidt? Over één direct gevolg van de pandemie bestaat niet of nauwelijks twijfel: dit jaar komt de economie in een recessie terecht. Hoe snel organisaties uit die dip komen, hangt onder andere af van de veerkracht van hun supply chains.

    COVID-19 heeft impact op vrijwel elke supply chain. Autofabrikanten leggen noodgedwongen hun productielijnen stil, onder meer wegens een gebrek aan onderdelen. Consumenten reduceren hun bezoek aan fysieke winkels, waardoor sommige non-foodretailers hun deuren niet eens meer openen. De gevolgen van stagnaties in de aanvoer van onderdelen en de uitval van de vraag van consumenten zijn merkbaar van begin tot eind in de lange, vaak internationale en complexe toeleveringsketens die zorgen voor bevoorrading van fabrieken en winkels.

    De weinige supply chains die de vraag uit de markt zien stijgen, kampen eveneens met grote problemen. De vraag naar medische producten zoals mondkapjes is zo groot, dat fabrieken moeite hebben met opschalen. Controlemechanismes werken niet meer, waardoor de markt wordt overspoeld met producten van inferieure kwaliteit. En sinds veel Europese landen half maart 2020 beperkingen hebben opgelegd aan het openbaar leven, hebben supermarkten grote problemen om hun schappen te vullen. Pakketvervoerders moeten zich ondertussen nog steeds maximaal inspannen om het groeiende aantal internetbestellingen af te leveren.

    Vier economische scenario’s
    De grote vraag is hoe groot de impact op de supply chains is. Is de crisis tijdelijk en hebben de toeleveringsketens voldoende veerkracht om weer op eigen kracht te herstellen? Of raken de ketens langdurig ontwricht door de gevolgen van de crisis?

    Het Centraal Planbureau (CPB) heeft vier scenario’s geschetst die helpen om antwoord te geven op deze vragen. Deze scenario’s laten zien wat de mogelijke impact van het coronavirus op de Nederlandse economie is, afhankelijk van de duur van de contactbeperkingen en de doorwerking in de wereldwijde economie. De vier scenario’s zijn in het kort:

    1. Snel herstel van de economie
    De contactbeperkingen worden na drie maanden opgeheven. Omdat het bedrijfsleven dankzij de steunpakket van de overheid zijn productiecapaciteit op peil weet te houden, kan de economie zich snel herstellen. De economie krimpt met 1,2 procent in 2020, maar groeit weer in 2021 met 3,5 procent.

    2. De wereldhandel zakt in

    De contactbeperkingen duren zes maanden. Dat is voor veel bedrijven te lang om ongeschonden uit de crisis te komen. De economie krimpt in 2020 met 5,0 procent, maar groeit weer in 2021 met 3,8 procent.

    3. De wereldeconomie raakt in problemen

    De contactbeperkingen duren zes maanden, maar de ontwrichting van de wereldwijde economie is groot. Een langdurige recessie met grootschalige ontslagen is het gevolg. De economie krimpt in 2020 met 7,7 procent en groeit in 2021 met 2,0 procent.

    4. Een langdurige recessie

    De contactbeperkingen duren twaalf maanden. Wereldwijd is de impact groot. De recessie houdt aan, de werkloosheid loopt op. De economie krimpt met 7,3 procent in 2020 en met 2,7 procent in 2021. Herstel blijft volgend jaar uit.

    Wie de vier scenario’s vergelijkt, ziet dat één conclusie vaststaat: een economische recessie is onafwendbaar. Onduidelijk blijft hoelang de recessie duurt en hoe snel de economie zich daarvan kan herstellen.

    Ontwrichting van supply chains
    Het herstel van de economie is voor een belangrijk deel afhankelijk van de veerkracht van de supply chains van bedrijven. Als de lange, internationale, complexe toeleveringsketens in grote mate ontwricht raken, duurt het langer voordat ondernemingen zich kunnen herstellen. Deze tekenen van ontwrichting zijn nu zichtbaar in de ketens:
    1. Voorraadproblemen
    Toen in januari 2020 China grotendeels op slot ging, zagen veel bedrijven hun voorraden in gevaar komen door stagnerende leveringen uit dat land. De snelgroeiende retailer Action startte al snel een onderzoek naar de mogelijkheid om uit te wijken naar leveranciers in andere landen.

    Toen twee maanden later het Europese continent in alle hevigheid werd getroffen, verschoof de aandacht naar de problemen dichter bij huis. Omdat sommige landen hun grenzen sloten voor personenverkeer en grenscontroles instelden, ontstonden grote vertragingen aan de grenzen in Europa. De vraag is hoelang de beperkingen duren. Als die net als in China beperkt blijven en ondernemingen in binnen- en buitenland ongeschonden uit de strijd komen, kunnen organisaties hun voorraden weer snel opbouwen.

    De zorgsector kampte met tekorten door een exponentieel stijgende vraag naar medische hulpmiddelen zoals mondkapjes en beademingsapparaten. Overheden concurreren met elkaar om de beperkte aantallen die op de wereldmarkt beschikbaar komen.

    2. Productieproblemen
    Veel bedrijven hebben hun productie verlaagd of zelfs helemaal stilgelegd. Soms omdat ze daartoe door de overheid zijn gedwongen, maar vaak ook door stagnaties in de aanvoer van grondstoffen en onderdelen. Enkele ondernemingen die de problemen zagen aankomen, zijn erin geslaagd om op tijd extra voorraden op te bouwen zodat ze langer konden blijven produceren. De vraag is hoe zinvol dat is geweest als vervolgens de vraag uit de markt inzakt.

    Wanneer deze productiebedrijven weer op volle kracht kunnen draaien, is niet alleen afhankelijk van het herstel in de marktvraag maar ook van de ontwikkeling van de pandemie. Eerdere disrupties zoals de kernramp in Fukushima en de tsunami in Thailand hebben laten zien dat de supply chains in sommige sectoren sterk afhankelijk zijn van gespecialiseerde tweede- of derdelijns leveranciers uit deze gebieden. Als nu ook weer gebieden met gespecialiseerde ondernemingen door het coronavirus langdurig op slot gaan, kan dat grote consequenties hebben voor sommige supply chains.

    3. Stijgende kosten
    Een gevolg van de coronacrisis is de stijging van met name transportkosten. Het containervervoer over zee is ontwricht doordat lange tijd geen containerschepen uit China zijn vertrokken. Daarnaast kampt dat land met een tekort aan containers vanwege de onbalans in het laden en lossen van containers.

    De luchtvrachtkosten zijn flink gestegen vanwege het gebrek aan luchtvrachtcapaciteit. Het merendeel van de luchtvrachtzendingen gaat mee in de romp van passagiersvliegtuigen, maar die zijn grotendeels uitgevallen. De verwachting is dat niet iedereen na het opheffen van de contactbeperkingen meteen weer in het vliegtuig stapt, waardoor de luchtvrachtcapaciteit voor langere tijd beperkt is.

    Ook andere factoren dragen bij aan de stijging van kosten. Denk aan schadeclaims van klanten die geen leveringen ontvangen. En wat is de impact van het coronavirus op bijvoorbeeld de import- en exporttarieven?

    Steunmaatregelen en beschermingsconstructies
    Wat kunnen bedrijven zelf doen om de negatieve gevolgen van het coronavirus te beperken? Bovenal kunnen ze ervoor zorgen dat ze deze periode met contactbeperkingen zo goed mogelijk doorstaan, onder meer door gebruik te maken van de steun die de overheid biedt. Wie erin slaagt zijn organisatie en productieapparaat op peil te houden, is straks het beste gepositioneerd als de economie zich weer herstelt.

    voor het gehele artikel
    www.customertalk.nl/artikelen/reporta...
  3. forum rang 4 Ijsbeer 11 mei 2020 09:41
    make an educated guess hoe diep de recessie zal zijn en hoelang duurt deze.
    Zoals altijd de 7 vette en 7 magere jaren.

    7 vette jaren is dan rond de 7 jaar kan uitlopen naar 10 of wat minder.
    7 magere jaren is hetzelfde verhaal.

    Dus het antwoord op de vraag hoelang zal de ellende duren wat dacht je van ongeveer 7 jaar.

    Positief nieuws in NED zijn we al 2 maanden bezig dus nog 6 jaar en 10 maanden.
    Niet een leuk vooruitzicht maar helaas we zijn net begonnen.

    Maar hopen dat ik het helemaal mis heb.

    Hoe diep dat wil je zeker in bedragen weten?
    Dan zal er eerst een jaar voorbij moeten zijn en dan kijken wat de schade is en of er herstel is.
    Dan hoeveel jaar kost het om deze schade weg te poetsen??
    Deze vraag is bijna niet te beantwoorden in 2 maanden tijd .
    Kan nog zoveel veranderen..

    dus doe zelf an educated guess.
  4. forum rang 4 s.lin 28 mei 2020 22:36
    De grootste recessie ooit staat voor de deur
    De COVID-19 pandemie duwt de Unie in een diepe recessie
    28-5-2020

    De Europese Unie is op weg naar een recessie van historische proporties! De COVID-19 pandemie duwt de Unie in een diepe recessie nu een groot deel van de economie plat is komen te liggen. Volgens de Europese Commissie zal de economie in 2020 met 7,5% krimpen. Dit is veel ernstiger dan de recessie van 2009, toen kromp de economie slechts met 4,5%.

    De Europese economie zal een recessie van historische proporties beleven gaf de commissie aan in een nieuwe economische voorspelling. Dit nieuws bracht ze naar buiten na weken van lockdowns en restricties ter bestrijding van het coronavirus.

    De maatregelen en de angst van mensen om het virus te krijgen heeft ongeveer een derde van de economische activiteiten overnacht plat gelegd stelde Paolo Gentiloni Commissaris in de Europese Commissie.

    Hoewel er volgend jaar waarschijnlijk weer enige groei zal zijn is dit te weinig voor de Europese Unie om gelijk over de recessie heen te komen. In 2021 is de verwachting dat de economie met 6,1% aantrekt in de Europese Unie en met 6,3% in de gehele Europese zone. Dit is niet genoeg om het verlies van 7,5% in te halen.

    Het rapport voorziet vooral problemen in landen welke erg hard geraakt zijn door de crisis zoals:

    Italië
    Spanje
    Frankrijk
    Elk van deze landen zullen een economisch verlies zien van rond de 8% dit jaar. Ook Griekenland zal te maken krijgen met ernstige economische schade stelt het rapport.

    Spanje en Griekenland zagen vorig jaar een groei van 2%, maar de verwachting is dat deze landen nu een afname zullen zien van 9%. In Duitsland waar men erg tevreden is over hoe het land omgaat met de crisis zal er ook een krimp zijn van de economie. Deze zal uitkomen op ongeveer 6,5% in 2020.

    Ook de toename van werkloosheid zal een rol gaan spelen in de recessie. De totale werkloosheid in de Europese Unie zal door de coronacrisis groeien met ongeveer 9%. Naast de werkloosheid waarschuwt Gentiloni ook dat we niet moeten vergeten dat er ook veel minder gewerkt is door mensen die hun banen niet hebben verloren.

    De inflatie zal afnemen, dit omdat mensen minder aankopen doen en ook de olie prijs sterk is gedaald. COVID-19 heeft momenteel ongeveer 3,7 miljoen mensen besmet. Er zijn 256.000 mensen overleden. Naast de stress die het virus te weeg, brengt op het gezondheidssysteem zijn er duizenden bedrijven die de deur hebben moeten sluiten. Miljoenen mensen hebben hun baan verloren door het virus.

    Volgens het EU rapport zal het coronavirus een grootte inpakt hebben op de economie over de gehele wereld. Veel groter dan de recessie 2008-2009 welke een diepe financiële crisis teweeg bracht. Dit was tot nu toe de grootste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog.

    De crisis zal niet meer af te weren zijn steld de comissie. Het enige wat men kan proberen is de schade zo veel mogelijk te beperken. Ook waarschuwt de commissie dat de crisis mogelijk nog erger zal worden, dit zal deels liggen aan hoe het verder zal verlopen met de pandemie.

    Landen binnen de Europese Unie met een relatief kleine economie zullen volgens het rapport minder hard getroffen worden. Denk hierbij aan landen als Polen en Oostenrijk. Toch zal voor deze landen de economische schade ook vrij groot zijn, voor Polen gaat men uit van een krimp van 4,3% en voor Oostenrijk een krimp van 5,5%.

    trending.nl/nieuws/de-grootste-recess...
  5. forum rang 4 s.lin 3 juni 2020 22:42
    Corona-recessie doet pc-verkoop dalen
    03/06/20

    Het aantal pc's en tablets dat dit jaar wordt verkocht zal stevig dalen. Wereldwijd gaat het om een daling van 7 procent volgens marktanalist Canalys, al ligt dat in Europa nog lager.

    Canalys gaat dit jaar uit van een daling van zeven procent in het aantal verkochte desktops, laptops en tablets. Het gaat om 367,8 miljoen toestellen tegenover 395,6 miljoen in 2019. Volgend jaar blijft de groei vrijwel vlak en tegen 2022 komt er opnieuw twee procent groei. Al zal het nog langer duren voor de cijfers van 2019 weer worden geëvenaard.

    De voornaamste klap hebben we in het eerste kwartaal gehad. Volgens Canalys zal de verkoop in de komende kwartalen nog steeds lager liggen dan vorig jaar, maar minder erg dan bij de eerste maanden van de coronacrisis. Dat de normale toeleveringsketen en de productie in China weer op gang komt speelt daarin mee.

    Opsteker voor laptops
    Opmerkelijk genoeg zijn er ook lichtpuntjes. Zo merkt Canalys op dat desktops het zwaarst lijden onder de crisis, maar merkt het op dat de meeste verkoopkanalen een stijging in het aantal verkochte laptops hebben gemerkt. Omdat veel mensen thuis moeten werken, was er zowel bij bedrijven als gezinnen enige nood om genoeg draagbare computers te hebben.

    "Covid-19 heeft de pc-industrie een boost gegeven. Ondanks de vooruitgang van smartphones en tablets in recente jaren, is de nood voor sterk presterende draagbare computers nooit meer uitgesproken geweest," zegt Rushabh Doshi, research director bij Canalys.

    Daar tegenover staat wel dat tablets, die vooral bij consumenten populair zijn, nog stevige klappen zullen krijgen. Specifiek rond het einde van het jaar, de kerstperiode, verwacht de organisatie dat minder consumenten een tablet zullen aanschaffen. Dat is dan weer deels te verklaren aan economische onzekerheid. Sommige toestellen moeten worden gekocht, maar zowel consumenten, bedrijven als overheden gaan de vernieuwing van toestellen mogelijk uitstellen.

    De trend is duidelijk, al zijn de exacte cijfers wel relatief. Vorige week nog meldde Gartner, een concurrent van Canalys, dat er dit jaar veertien procent minder toestellen worden verkocht. Die cijfers bevatten weliswaar ook de gsm-markt, maar gaan procentueel uit van een veel zwaardere impact.

    EMEA
    Kijken we per regio dan merkt Canalys op dat in EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) in de hoek zit waar de zwaarste klappen vallen. Voor Noord-Amerika verwacht Canalys een daling van zes procent. In China slechts drie procent (met 4 procent groei in 2021) en in de regio Asia-Pacific slechts 1 procent.

    In EMEA loopt de daling in de verkoop van pc's, en tablets dit jaar op tot tien procent, meer dan het wereldwijd gemiddelde. Ook hier ligt het zwaartepunt in het eerste kwartaal, zo blijft de daling in het tweede kwartaal beperkt tot 1 procent. Maar herstel komt er nog niet omdat bedrijven hun aankopen beperken.

    Voor Zuid-Amerika noemt Canalys geen jaarverwachting. Het coronavirus woedt er nog stevig, er is onduidelijkheid over de maatregelen waardoor het herstel van de pc-markt langer zal duren. Voor dit kwartaal verwacht de organisatie wel een daling van 16 procent.

    datanews.knack.be/ict/nieuws/corona-r...
  6. forum rang 4 s.lin 28 juni 2020 11:38
    ‘Great lockdown’ slaat gat van $12.000 miljard in wereldeconomie, becijfert het IMF – Nederland komt in een dieper dal dan verwacht maar klimt er ook sneller uit
    24 jun 2020

    Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de economische schade door de coronacrisis in 2020 en 2021 op 12.000 miljard dollar uitkomt.

    Met 4,9 procent krimpt de mondiale economie meer dan verwacht. IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath spreekt van de diepste recessie sinds de Grote Depressie in de jaren 30.

    Hoewel de raming met onzekerheden is omgeven, wordt volgend jaar een opleving van 5,4 procent voorspeld.

    Ook de Nederlandse economie krimpt met 7,7 procent meer dan eerder voorzien, maar volgend jaar wordt met 5 procent een hardere groei verwacht dan de 3 procent die eerder werd voorspeld.

    Bekijk de homepagina van Business Insider voor meer artikelen
    Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denkt dat de wereldwijde economische schade door de coronacrisis in 2020 en 2021 zal uitkomen op in totaal meer dan 12.000 miljard dollar.

    Dat schrijft IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath in een rapport over de gevolgen van wat zij de ‘Great Lockdown’ noemt.

    Volgens Gopinath veroorzaakten de virusuitbraak en de wereldwijde lockdownmaatregelen tegen de ziekte de diepste recessie sinds de Grote Depressie van de jaren dertig, met een verwachte mondiale krimp van 4,9 procent dit jaar.

    Dat is een sterkere krimp dan het IMF in april nog had verwacht. Voor volgend jaar wordt dan weer een opleving van de wereldeconomie met 5,4 procent voorspeld.

    Gopinath schrijft dat er wel veel onzekerheden zijn rond deze voorspellingen. Zo kunnen bijvoorbeeld vaccins of behandelingen tegen het coronavirus de economische activiteit helpen versnellen, net als extra steunmaatregelen van overheden.

    Daar staat tegenover dat een tweede golf van coronabesmettingen dit herstel zal ondermijnen, terwijl ook geopolitieke en handelsspanningen schade kunnen aanrichten. De wereldhandel zal dit jaar naar verwachting met 12 procent krimpen door de crisis.

    De IMF-hoofdeconoom verwacht verder dat staatsschulden in de wereld dit jaar zullen stijgen naar de hoogste niveaus sinds de Tweede Wereldoorlog. Vanwege de enorme steunpakketten tegen de schadelijke impact van de coronacrisis moesten landen veel schulden aangaan.

    Gopinath wijst daarom op het belang van verstandig fiscaal beleid van overheden om die schulden te beheren, met bijvoorbeeld het snijden in onnodige uitgaven en goed belastingbeleid.

    Nederlandse economie krimpt meer dan verwacht
    De Nederlandse economie krimpt nog iets harder dan het IMF twee maanden geleden voorzag, maar herstelt daarna ook steviger.

    Het Nederlandse bruto binnenlands product neemt volgens de organisatie dit jaar met 7,7 procent af. Dat is nog eens 0,2 procentpunt meer dan de 7,5 procent krimp die het IMF in april nog verwachtte. De Nederlandse economie groeit volgend jaar dan weer met 5 procent. Voor 2021 voorzag het IMF eerder een groei van 3 procent.

    Voor de Amerikaanse economie is het IMF ook flink negatiever geworden met een krimp van 8 procent, waar dat eerder rond de 6 procent was. Voor de eurozone bedraagt de krimp ook 8 procent, terwijl de economie van Duitsland met 10,2 procent krimpt. In Frankrijk, Italië en Spanje wordt de economie dit jaar haast 13 procent kleiner.

    De denktank hamert verder op het belang van maatregelen die inkomensverliezen voor huishoudens en bedrijven opvangen ten tijde van lockdowns en beleid om de vraag aan te wakkeren zodra er heropend wordt. Ook moeten dan middelen worden verplaatst van sectoren die vermoedelijk veel kleiner blijven na de pandemie ten gunste van groeisectoren.

    De internationale gemeenschap moet er volgens het IMF ten slotte voor zorgen dat de zorgsystemen van alle landen genoeg geld hebben. Ook moeten arme landen worden geholpen door bijvoorbeeld schulden kwijt te schelden of afbetalingen daarvan te bevriezen. Vaccins moeten zodra ze er zijn ook voor alle landen beschikbaar komen, zodat de pandemie zo snel mogelijk onder controle kan worden gebracht.

    www.businessinsider.nl/coronacrisis-r...
46 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0656 +0,12%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.741,80 -0,54%
Gold spot 2.394,58 +0,64%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links