Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Brussel: groei eurozone in 2021 met 6,3 procent na coronarecessie

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 mei 2020 11:41
    Die conclusie moet bol staan van de aannames. Er is nog veel te weinig bekend omtrent de impact van de crisis om zo expliciet te zijn over de rest van het jaar, laat staan de prognoses voor volgend jaar. Het EC wil uitstralen dat ze ‘on top of ‘is maar volgens mij slaan ze er maar een slag naar.
  2. [verwijderd] 6 mei 2020 11:42
    quote:

    Arbitrageur schreef op 6 mei 2020 11:31:

    Die Europesische commisie is een grap joh. Eerst een prognose van +1,2% en nu -7,7% afgeven. Ik vraag me daarom echt af waar die 6,3% voor het jaar 2021 is opgebaseerd. Misschien op de geldpers van onze vriend Powel. Brrrrrrr
    Ah.. jij dacht er dus precies eender over :)
  3. forum rang 8 Branco P 6 mei 2020 12:01
    quote:

    Arbitrageur schreef op 6 mei 2020 11:31:

    Die Europesische commisie is een grap joh. Eerst een prognose van +1,2% en nu -7,7% afgeven. Ik vraag me daarom echt af waar die 6,3% voor het jaar 2021 is opgebaseerd. Misschien op de geldpers van onze vriend Powel. Brrrrrrr
    Je kunt ook -10% voor 2020 aannemen en +8% voor 2021

    Of -5% voor 2020 en +4% voor 2021

    Het is heel erg simpel:

    als je de economie een maand of twee stil legt in een willekeurig jaar, dan heb je in dat jaar een krimp en in het jaar daarna een stijging van de economie die die krimp weer ongeveer goedmaakt.

    Dat is ook niet meer dan logisch, toch? In 2021 gaat de economie namelijk naar verwachting NIET één of twee maanden stilliggen.

    Dat economen verder grote prutsers zijn, dat weet ook iedereen. Je hebt aan prognoses van economen helemaal niks. Waar je wel iets aan hebt is: gezond verstand. Dus doe daar een beroep op is mijn devies! :)

  4. Dwang Buis 6 mei 2020 12:32
    De Corona crisis heeft de propaganda machine volledig in werking gezet. Vanuit alle kanten wordt het negatieve effect zoveel mogelijk gedempt met positiviteit die nergens op gebaseerd lijkt. Ik dacht eigenlijk dat propaganda iets was van de vorige eeuw, maar het is nu misschien nog wel erger dan het ooit geweest is, enge wereld is dit toch...
  5. [verwijderd] 6 mei 2020 12:46
    quote:

    KC040 schreef op 6 mei 2020 12:37:

    'na de coronacrisis'. Mooi, de datum is dus al bekend bij de #EU.

    Wanneer is dat dan precies?
    Inderdaad, hele goeie vraag.
    En is dit een voorspelling of een doelstelling.
    Voorspellingen zijn passief, voor een doelstelling moet men aan de bak!
    En dus meer inhoud dan lulverhalen over meer EU, solidariteit met zuidelijke geldverkwisters en de verduurzaming van cultuur Marxist Timmer Frans.

    Wanneer gaan ze nu eens aan echte alternatieve energiebronnen werken, ipv van die geldverslindende symbolische alternatieven, om van te kotsen die deugmensen.
  6. [verwijderd] 6 mei 2020 13:02
    Ik ben benieuwd of we door crisisontkenning uit de crisis gaan komen. De beurs lijkt het in ieder geval goed te lukken. Ook de olieprijs normaliseert. Nu nog de consument wijs maken dat het allemaal goed komt en de bestedingen zijn straks weer op het oude peil, ondanks 10% werkloosheid. Hetzelfde geldt voor toerisme en de vliegtuigbranche. Er zijn wel geen toeristen of vliegtuigpassagiers, maar wel inkomsten gelukkig. Pfiew! Komen we daar toch ff goed weg!
  7. [verwijderd] 6 mei 2020 13:09
    quote:

    Branco P schreef op 6 mei 2020 12:01:

    [...]

    Je kunt ook -10% voor 2020 aannemen en +8% voor 2021

    Of -5% voor 2020 en +4% voor 2021

    Het is heel erg simpel:

    als je de economie een maand of twee stil legt in een willekeurig jaar, dan heb je in dat jaar een krimp en in het jaar daarna een stijging van de economie die die krimp weer ongeveer goedmaakt.

    Dat is ook niet meer dan logisch, toch? In 2021 gaat de economie namelijk naar verwachting NIET één of twee maanden stilliggen.

    Dat economen verder grote prutsers zijn, dat weet ook iedereen. Je hebt aan prognoses van economen helemaal niks. Waar je wel iets aan hebt is: gezond verstand. Dus doe daar een beroep op is mijn devies! :)
    Nee. Veel bedrijven gaan gewoon failliet na 2 maanden stil liggen. Dan is er geen herstel meer, want de patient is dood. Hetzelfde geldt voor consumentenbestedingen. Die komen niet meer op het oude peil bij >10% werkloosheid. En dan hebben we het ook nog niet over de kettingreactie. Werkloosheid en faillissement geeft weer nieuwe werkloosheid en faillissement.

    Ik vind het goed dat onze overheid met man en macht probeert om te voorkomen dat wij als land in die neerwaartse spiraal komen. Maar er zit een grens aan wat de overheid voor een economie kan doen. En als in de VS er binnen 6 weken 30 miljoen werkloosheidsuitkeringsaanvragen worden gedaan, dan weet je dat heel waarschijnlijk net als 2008 daar de depressie start.
  8. [verwijderd] 6 mei 2020 13:42
    Even een kop thee zetten en de zon in de tuin ontvluchten. Weinig spannends op de beurs dezer dagen. Ik volg het inmiddels nog maar half, maar van een crisis is (sarcasme druipt er vanaf) geen enkele sprake meer. De beurzen, na een dagje rood weer gewoon fijn dikke plussen, goudprijs weer boven 1700 en wat me nog het meest verbaasd, olie weer dik omhoog, zelf WTI. Het sterkt me in mijn vermoeden dat de beurs enkel nog een inflatie indicator is.

    Aandelen als amazon met een P/E van ruim 100 zijn "spotgoedkoop" volgens "kenners". Hetzelfde gaat op voor legio andere fondsen. Wat vergeten wordt is dat een bedrijf als amazon theoretisch nog profiteert van de huidige situatie, al zullen ook zij geraakt worden door de drop in "consumer spending". De waarderingen lijken derhalve op weinig gebaseerd dan ongefundeerde speculatie en gratis geld.

    Van inflatie mag volgens de experts niet gesproken worden, lage prijzen voor grondstoffen zijn aanleiding tot deflatie, het grote monetaire experiment waarbij in de VS alleen al , in een maand tijd, meer dan 3 triljoen aan schulden zijn aangegaan door de overheid zijn op geen enkele wijze relevant. De USD is immers de reserve currency en theoretisch "too big to fail".

    En in dat laatste schuilt een interessant scenario. wat als we er van uitgaan dat de USD of Euro wel klapt? Zeker als de productie op zijn gat blijft liggen geen onwaarschijnlijk scenario. In de VS speelt olie nog mee, als de prijzen onder druk blijven staan gaat dat (veel) pijn doen. De huidige opleving in de front month prijzen kan ik nog wel begrijpen vanuit speculatief oogpunt. Fundamenteel is het ongegrond. Productie reducties hebben tijd nodig om door te druppelen en effect te hebben, ondertussen hoef je maar op de satellietbeelden te kijken wat er al voor de kust dobbert in de VS om te begrijpen dat in de komende twee weken het opslagtekort net zo hard terug komt als afgelopen maand. De hoop op hogere consumptie door heropening is gebaseerd op rekenmodellen die niet gecalibreerd zijn om de blijvend lagere vraag mee te nemen en het feit dat het lang gaat duren voor dingen weer op capaciteit draaien, we weer rijden en vliegen als voorheen en burgers weer gaan spenderen als twee maanden terug. Ergo, de overproductie blijft wat mij betreft nog een tijd bestaan, de opslagcapaciteit blijft een probleem en hoewel er structureel wel een toenemende vraag naar olie zal zijn is deze wat mij betreft voor Juni contracten bij lange na niet afdoende om de huidige prijs houdbaar te maken. We gaan het echter zien...

    Terug naar de val van de USD of voor het dichter bij huis voorbeeld, de Euro. Pooffff, weg euro, en dan wat? Een nieuwe valuta op basis van een goudstandaard of iets vergelijkbaars? Een nieuwe FIAT? Beiden onwaarschijnlijk, een asset backed munteenheid is te beperkt voor wat overheden willen. Er kan niet te willekeur bijgeprint worden zonder assets bij te kopen. Goud is gegeven de beperkte beschikbaarheid sowieso niet geschikt, dan zou het eerder zilver zijn. Een nieuw fiat komt er verwacht ik niet door aangezien de burger die net alles kwijt is geraakt dit niet zal pikken. Dan blijft er iets van een crypto over. Maar niet een van de bestaande, die zijn te slecht te controleren en beheren door overheden.

    Dus een nieuwe crypto, uitgegeven door overheden en/of de ECB. Noem hem ECB coin. Maximale transparantie, witwassen voor altijd onmogelijk, huidige tegoeden in zwart geld of andere assets gelijk waardeloos omdat ze niet in te wisselen zijn en ze bij ontdekking zwaar beboet en en beslag genomen zullen worden. De natte droom van elke politicus. En allicht geen slecht idee voor de burger? Wat mij betreft dus wel! Ik ben geen expert, maar er is een belangrijk verschil. Een digitale euro is geen ECB coin. Het fundamentele verschil is dat een digitale euro anoniem is (of kan zijn) en niks meer is dan 1 euro. Een ECB coin is een stukje code. Waarom is dit relevant? Omdat je hem in theorie kan programmeren en daarmee heb je volledige controle over de gehele economie en samenleving. Een ECB coin kan een expiratie hebben, een designatie waaraan hij uit te geven is, een geografische beperking, noem maar op en het kan. Wil je dat mensen niet reizen, maak hun tegoeden enkel bruikbaar in het eigen dorp. Valt de consumptie terug, zet een korte expiratie op de coin zodat mensen gedwongen gaan uitgeven, etc.

    Dus dit jaar geen groei? Geen probleem, de ECB zet in overleg met de overheid een expiratie van een paar maanden op de ECB coins die in omloop zijn en wonder boven wonder, consumenten beginnen als dolle dwazen te kopen. Is de luchtvaart zielig? Dan is een percentage van de ECB coins enkel bruikbaar voor tickets. Iedereen "wil" ineens op vakantie. Overheidssteun is niet meer nodig, alles gaat spontaan en vanzelf. Er wordt al een tijdje gewerkt aan dergelijke zaken door de "BIS innovation hub", centrale banken en wat andere clubs. Nu ben ik niet van de complot theorieen, zie dit enkel als vliegertje wat ik op laat om te kijken waar het mogelijk heen zou kunnen gaan.

    Als handelaar sta ik momenteel langs de zijlijn, maar als ik nu iets moest verzinnen om te doen? Ik verwacht geen crash op de beurzen op korte termijn, de belangen (lees overheidsbelangen) en het gratis geld zullen dit waarschijnlijk voorkomen. Een rally zie ik ook niet, er is simpelweg teveel slecht nieuws, te veel onzekerheid. Ergo, ik zou me afzijdig houden (en doe dit dus ook) omdat de markt niet meer te voorspellen is zoals voorheen. Goud zou ik ook niet direct zien, deels als een "safe haven", allicht maar speculatief niet. Als het metalen moeten zijn is zilver interessanter wat mij betreft. Maar goed, niks van dit al. Als ik nu gedwongen ergens in zou moeten zou ik short olie voor Juni gaan en dit dekken met long olie voor komend jaar (geen van de geopperde meningen in dit bericht is een beleggingsadvies en ik raad ten strengste af hier op te handelen!). Ik verwacht dat olie weer een stevige knauw zal krijgen richting expiratie maar dat er verder naar de toekomst toe weer een fundamenteel herstel op gaat treden. Maar alas, het is allemaal teveel een casino, te weinig transparantie en te onduidelijke en vaak conflicterende belangen. Daarom hou ik me maar bij een lekker kop thee long en gedwongen een lekker avondje uit eten short.

    Maar goed, volgend jaar stevige groei, geen terugkeer van corona in de herfst, een werkend (en fatsoenlijk getest) vaccin en mensen die net doen alsof er niks veranderd is. Het zou mooi zijn, we gaan het zien!
  9. Knarf 6 mei 2020 17:57
    De EC gaat nu ook op de stoel van economen zitten. Misschien eens uitleggen aan de commissie wat de multiplier. Consumenten geven minder uit, dus minder vraag, minder vraag is minder werkgelegenheid, minder werkgelegenheid dus minder inkomen en weer minder vraag. Kijkend naar investeringen lees je nu al dat veel bedrijven deze investeringen verlagen dus ook toeleveranciers krijgen het moeilijk. Ook hier zullen ontslagen vallen. Vraag uit het buitenland neemt ook af en laten we nou net een open economie hebben. De Rotterdamse haven heeft ook last van de crisis. Even nadenken over banken die grote bedragen hebben uitgeleend aan de oliesector. Trekken we dit breder naar Europa dan zie je dat de autoverkopen zijn ingestort. Goed voor de Fransen en Duitsers.... Of toch niet. Maar als corona over is kopen we allemaal een nieuwe auto... Of toch niet en gaan we meer sparen om een buffer te hebben voor de volgende uitbraak.
    Ik geloof absoluut niet in een dusdanig geschetst herstel.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links