Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Makelaars doen handjeklap

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

45 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. xkinkykongx 3 mei 2020 12:17
    Stel dat er toezicht zou komen op makelaars die 100% werkt, dan zou dit een enorme prijsdaling geven.
    Stel de overheid stopt met kunstmatig de prijzen hooghouden in zgn 'leegloop gebieden' door woningen af te breken.
    Stel men bouwt ergens een kantoorgebouw omdat de gemeentelijke belastingen gunstig zijn,en deze blijven dan ook gunstig . ( oorzaak leegstand kantoorgebouwen)
    Stel stel stel... gaat allemaal niet gebeuren , omdat iedereen zijn eigen centjes zit te tellen. Eigenlijk te herleiden tot dierlijk gedrag.
  2. Atari 3 mei 2020 14:54
    Geloof me in deze markt is de makelaar de baas. Die bepaald wat er gebeurt. Die stuurt de klant. De makelaar wil het hoogste bod, de woning van de koper verkopen (als voorwaarde om het huis te mogen kopen), zijn hypotheek regelen (ook een voorwaarde) en ook nog zijn taxateur regelen (anders past deze niet, en de klant doet het want dan hoef je geen eigen geld in te brengen). Die eet straks gewoon van meerdere walletjes. Ik heb zelfs als een voorbeeld gezien dat ze dan ook nog de aankoop doen die ze ff uitbesteden aan een collega. En dit zijn allemaal graaiende en grabbelende NVM makelaars. De klanten rennen er als tamme schaapjes achteraan. Want tja ik wil graag mijn droomwoning niet kwijtraken. Ze doen letterlijk alles voor de verkopend makelaar. En de makelaar lacht zich rot in deze markt. En als de zaken gedaan zijn en de klant is gedumpt door de makelaar is de klant ineens niet meer zo blij met de droomwoning. En vallen ze in de realiteit want tja ze hebben te veel betaald en er blijken toch zaken mooier voorgesteld te zijn en niet te kloppen. En dan eindig je ook bij de groep consumenten van wie de fiscale looptijd niet klopt omdat alles weer over 30 jaar is uitgesmeerd lekkere lage lasten. Maar goed de lening moet ook passen op inkomen nu loopt je hypotheek door tot je 80e levensjaar maar goed dat besef had je niet toen je de woning wilde kopen. Vooral bij ketens zie je smeren de leningen gewoon uit in 30 jaar. Zonder na te denken! Maar goed met een slapende fiscus zou ik me hier geen zorgen over maken.
  3. Yoladia 3 mei 2020 15:14
    Ik heb veel van deze praktijken ook zelf meegemaakt als koper. 3 keer bijvoorbeeld een prijs geboden die gelijk of hoger lag dan de uiteindelijke verkoopprijs. In geen geval gekregen.

    Er zijn ook zeker nette makelaars maar voor makelaar geldt hetzelfde als voor kopers. Als ze niet meedoen met deze praktijken wordt ze ook niet veel gegund.

    Wel onbegrijpelijk dat zo’n belangrijke markt niet strenger gereguleerd wordt. Misschien is het te moeilijk te handhaven.
  4. TheSky 3 mei 2020 23:56
    Beste Jos,

    Over kifid gesproken, ik heb vorig jaar klacht ingediend over het volgende: ik wilde rente herzien en mijn bank deed mij een aanbod die ik accepteerde. Toen bleek dat zij een fout hadden gemaakt en mij half procent rente te weinig hadden berekend. Ik wilde hem toch aan onze overeenkomst houden, kifid heeft mijn klacht niet gehonoreerd. In mijn ogen onvoorstelbaar. Wat vindt u hiervan? Ooit eerder een klacht ingediend bij kifid omdat ik mijn polis als woekerpolis ervaarde, dat woord bestond toen nog niet. Klacht ongegrond verklaard maar toen de woekerpolis zaken eenmaal liepen kwam er een tussenpersoon langs om de zaak “te schikken”. Ik heb niet het gevoel dat kifid onafhankelijk is.
  5. knax63 4 mei 2020 08:45
    quote:

    TheSky schreef op 3 mei 2020 23:56:

    Beste Jos,

    Over kifid gesproken, ik heb vorig jaar klacht ingediend over het volgende: ik wilde rente herzien en mijn bank deed mij een aanbod die ik accepteerde. Toen bleek dat zij een fout hadden gemaakt en mij half procent rente te weinig hadden berekend. Ik wilde hem toch aan onze overeenkomst houden, kifid heeft mijn klacht niet gehonoreerd. In mijn ogen onvoorstelbaar. Wat vindt u hiervan? Ooit eerder een klacht ingediend bij kifid omdat ik mijn polis als woekerpolis ervaarde, dat woord bestond toen nog niet. Klacht ongegrond verklaard maar toen de woekerpolis zaken eenmaal liepen kwam er een tussenpersoon langs om de zaak “te schikken”. Ik heb niet het gevoel dat kifid onafhankelijk is.
    Het is allemaal.geld verdienen over de rug van de klant
    Gaat alleen werken als taxatie en verkoop gescheiden worden en boetes worden opgelegd. Vast leggen in een onafhankelijk systeem van het proces zou dat achteraf controle plaats kan vinden. Ik ken iemand die de huis wilde kopen maar kreeg te horen dat al verkocht was terwijl dat feitelijk niet zo was. Ze wilde ook boven de verkoop prijs bieden maar wed niet in die gelegenheid gesteld.
  6. jansen&jansen 4 mei 2020 12:19
    Beste Jos,
    Jammer dat je zo een tendentieus artikel schrijft. Ik haal er een paar onwaarheden en tendentieuze punten uit:
    Ik hoef u niet te vertellen dat een aankopende makelaar geld kost. Als alle verkopende makelaars in Nederland een aankopende makelaar “eisen” dan zijn dit leuke onderlinge afspraken die aardig wat opleveren. In de praktijk komt het helaas steeds vaker voor en kopers worden gedwongen om mee te gaan in deze werkwijze".
    Ik herken dit totaal niet. Zelfs integendeel. Ik vind zelfs dat een koper met een aankopend makelaar in het nadeel is. Immers de aankopend makelaar wil graag voor zijn client wat verdienen en zou wat van de prijs af willen krijgen. Mijn ervaring is dat een koper zonder aankoopmakelaar vaak hoger biedt. Dit heeft dus twee kanten: 1. Hij betaalt misschien wat te veel en 2. Hij gaat van zijn eigen expertise uit.
    Ik heb regelmatig een client geadviseerd niet hoger dan een bepaald bedrag te bieden. Vaak kreeg de koper dan de woning niet, omdat hij fors overboden werd.

    In een voorbeeld stel je nog dat een makelaar de woning op 160.000,00 schatte. Die woning was nodig voor de overbrugging. Het is altijd lastig als taxateur om de waarde te bepalen als de woning niet is verkocht. De eerste makelaar kan best de waarde geschat/getaxeerd hebben op 160.000,00 euro. Uit alle onderbouwende punten zou dit een reële waarde kunnen zijn geweest. Dat vervolgens de woning ook voor 160.000,00 in de markt gezet wordt geeft aan dat dit wellicht ook een reële prijs was.
    Pas later blijkt dat de markt er meer voor over heeft gehad dan aanvankelijk gedacht. In jouw voorbeeld was het hoogste bod zelfs 26.000,00 hoger. Blijkbaar heeft de markt eer meer voor over gehad dan de taxateur/makelaar dacht voordat het in de verkoop was gegaan.
    Alsdan een taxateur de woning moet taxeren is het zeker niet gek dat deze de woning op inderdaad 186.000,-- taxeert. Immers de markt heeft bepaald dat er (zoals jij aangeeft) minimaal 6 mensen boven de vraagprijs hebben geboden. De markt bepaalt derhalve dat de woning die 186.000,00 waard is. Een taxatie van die waarde lijkt mij daarom ook gerechtvaardigd. Daar is niets mis mee. En er waren meer bieders die blijkbaar fors hoger wilden betalen. Jouw stelling: De koper was niet blij, verbaast mij zeer. Ik ken heel veel kopers die heel blij zijn met het feit dat zij de hoogste bieder waren en de woning konden kopen. Dat de koper een ontbindende voorwaarde opnam dat blijkens een taxatie de woning ten minste op 165.000,00 getaxeerd kan worden, kan ik ook billijken. Sterker nog, met de kennis van de actuele situatie zou een taxatie van 160.000,00 zelfs volstrekt onjuist zijn, gezien de vele biedingen daarboven. Kortom Jos; daar is niets mis mee.

    Dat jij stelt dat er door makelaars en taxateurs nog steeds veel gerommeld wordt, werp ik verre van mij. Natuurlijk komt het helaas voor dat collega makelaars de regels niet zo nou nemen maar om deze stelling zo te poneren is absoluut tendentieus en herken ik niet in mijn praktijk.
    Dan jouw vraag onder het kopje “verder ter tafel”.
    Als lid van de NVM mogen makelaars niet voor eigen gewin handelen. Aankopen en doorverkopen is sowieso verboden voor de NVM-ers. En terecht!
    Wel mag een makelaar voor beleggingsdoeleinden (bijvoorbeeld pensioenopbouw) een pand aankopen en deze gaan verhuren. Ik heb dat zelf echter nog nooit gedaan. En als je het zou doen als makelaar, wees daar dan helder en transparant over. Ik zou mijzelf zelfs bezwaard voelen als ik het voor een lager bedrag dan de marktwaarde van mijn eigen klant zou kopen. Ik zou liever iets meer betalen.

    Koen



  7. forum rang 5 maci 4 mei 2020 13:43
    Dit speelt aal een paar jaar in regio's met schaarste.

    Jaren geleden was het zo dat een makelaar zowel mocht optreden als aan- en verkoopmakelaar. Dit is terecht bij wet verboden.
    Mja, zoals zo vaak, al is het een tijd lang goed gegaan, zijn er mazen in het net gevonden.

    Als aankopende partij moet je dus slimmer zijn dan de 'boevenbende' en dat is mogelijk.
    Geef je bod altijd per email door. Dit wordt hierboven al geopperd, maar zet erbij dat je deze email ook bij de verkoper afgeeft/door de brievenbus laat glijden...

  8. info_124 4 mei 2020 15:22
    Sorry, maar... ik heb die taxaties nog nooit gesnapt. Het huis van mijn buren is 1,5 m2 groter, 3,5 m3, en tuin 50 m2. Doch wij hebben een souterrain erbij: 192 m2 verdeeld over 4 ruimten, 2.3 hoog, aparte buitentrap, 12 openklapbare ramen, verwarming, TV, internet enz. Toch taxeerde een officiële NVM-makelaar ons huis maar liefst € 150.000 lager. Men neme de WOZ-waarde ( ook als het vergelijk met andere huizen zo goed als nul is, en alles onder het maaiveld NIET meegerekend wordt), tel daar de datum van vandaag bij op, trek het gewicht van de makelaar zelf af... en.. we hebben een nieuwe waarde.
    Ik kreeg geen enkele uitleg over het taxatieverschil.
  9. AsmiJeNou 4 mei 2020 16:02
    Is toch iets van alle tijden en in alle branches van toepassing waar een "tussenpersoon" meerdere petten op heeft. Er zit een bepaald speelveld in, daar wordt in de marge veel geld verdiend. Overheidsmaatregelen zijn vrijwel niet te doen, kijk maar naar de markt van hypotheken en verzekeringen. Die blijft ondoorzichtig.
  10. [verwijderd] 4 mei 2020 16:27
    In deze tijd met excessief tekort aan woningen krijgen makelaars vrij spel, lastig te reguleren. Echter, het gevolg is een prijs stuwend effect, de zogenaamde "vastgoedbubbel" keert terug.

    De oplossing lijkt mij toch eenvoudig: verplicht grote hypotheekverstrekkers eigen taxateurs aan te stellen (deze vallen dan direct onder toezicht van AFM), en geef een relatief hoog kapitaalvereiste aan hoge loan to value kredieten. Dit vertaalt zich tot een hoger rentepercentage voor de klant. In dit geval ontstaat er een natuurlijk stimulans voor de leningnemer meer eigen vermogen in te brengen bij aankoop. Een hoger eigen vermogen leidt vrijwel altijd tot een hoger bewustzijn.

    Gibran
  11. [verwijderd] 4 mei 2020 19:32
    Zelf mede-eigenaar geweest van een middelgroot kantoor met 4 makelaars. Ze hebben een vlotte babbel, veelal een (zeer) lage opleiding en denkniveau, een mooi pak en dito wagen en verder weinig meer aspiraties om meer huizen te verkopen (lijst) dan hun collega's in de omgeving wiens bloed zij wel willen en kunnen drinken..... enigzins ongenuanceerd (?)
  12. Atari 4 mei 2020 20:03
    Je kan makelaar worden zonder papieren en zonder ervaring. Bij remax kan je zo naar binnen lopen. Het enige wat je moet hebben is over lijken gaan en handel binnen halen. Daarnaast rommelen taxateurs wat met waardes. Sommige vragen gewoon wat heb je nodig en daar wordt heen getaxeerd. Taxateurs verdienen niet het meest in deze markt maar de verkopend makelaars. Taxateurs zijn bang opdrachten kwijt te raken. En taxeren een hoop lucht. Dit is een onverantwoorde markt die over 2 jaar flink zal instorten. Het is een kwestie van tijd. Dan zal je zien dat alle klanten die tot aan het gordijntje hebben meegefinancierd de hypotheekadviseur de schuld geven
  13. Pavlov44 5 mei 2020 09:25
    D'r is maar een manier om af te rekenen met deze criminele bende en dat is gewoon geen zaken meer doen met makelaars oftewel geen woning meer kopen. Maar alle Nederlandertjes moeten zonodig van hun schrale Vinex rijtjeshuis van 240,000 euro naar een schrale Vinex 2 onder 1 kap woning van 340,000 zodra het kan. Simpel, dan houden dit soort dingen nooit op. Makelaars zijn de rioolratten van de maatschappij maar gedijen alleen in een maatschappij dien hen voedt en dus verdient. Als ik in dit geval ook lees "klant had weinig eigen middelen" en "klant had wel een beetje overwaarde op zijn woning" en vervolgens wordt er zwaar over de vraagprijs geboden op een woning van 390,000 euro dan is het mij allemaal al weer duidelijk. Maar in Nederland vindt kennelijk iedereen dit normaal.
  14. forum rang 5 maci 5 mei 2020 12:50
    quote:

    Pavlov44 schreef op 5 mei 2020 09:25:

    D'r is maar een manier om af te rekenen met deze criminele bende en dat is gewoon geen zaken meer doen met makelaars oftewel geen woning meer kopen. Maar alle Nederlandertjes moeten zonodig van hun schrale Vinex rijtjeshuis van 240,000 euro naar een schrale Vinex 2 onder 1 kap woning van 340,000 zodra het kan. Simpel, dan houden dit soort dingen nooit op. Makelaars zijn de rioolratten van de maatschappij maar gedijen alleen in een maatschappij dien hen voedt en dus verdient. Als ik in dit geval ook lees "klant had weinig eigen middelen" en "klant had wel een beetje overwaarde op zijn woning" en vervolgens wordt er zwaar over de vraagprijs geboden op een woning van 390,000 euro dan is het mij allemaal al weer duidelijk. Maar in Nederland vindt kennelijk iedereen dit normaal.
    Qua kopen heb je een punt, maar dat hoeft niet zo te zijn bij verkoop.
    Ik heb ± drie jaar geleden mijn appartement zelf op de open markt verkocht en nog wel voor + 1.6 x de verkooptaxatiewaarde gedaan door een plaatselijke makelaar. Die taxatie was zes maanden voor verkoop, wat al in de opkomende markt was.
    Hij wilde niet hoger gaan. Geen idee waarom.
  15. [verwijderd] 5 mei 2020 15:56
    quote:

    maci schreef op 5 mei 2020 12:50:

    [...]

    Qua kopen heb je een punt, maar dat hoeft niet zo te zijn bij verkoop.
    Ik heb ± drie jaar geleden mijn appartement zelf op de open markt verkocht en nog wel voor + 1.6 x de verkooptaxatiewaarde gedaan door een plaatselijke makelaar. Die taxatie was zes maanden voor verkoop, wat al in de opkomende markt was.
    Hij wilde niet hoger gaan. Geen idee waarom.
    @maci je geeft zelf een prachtige beschrijving van het probleem in jouw voorbeeld. "De taxateur wilde niet hoger, geen idee waarom". Door de schaarste op de woningmarkt, wordt iedere woning ook als potentieel beleggingsobject gewaardeerd/verdisconteerd. In een gezonde markt zou er een natuurlijk evenwicht zijn tussen woningen voor de verhuur/koop. Door de krapte, zijn nu geplande kopers gedwongen tijdelijk te huren. Een prijsstuwende cyclus...
  16. forum rang 4 H. Berkhof 6 mei 2020 11:26
    quote:

    drooglegging schreef op 1 mei 2020 11:48:

    Iedereen kan zich makelaar noemen, het is een vrij beroep, je kunt vanmiddag op je elektrische scooter springen en naar je eerste afspraak rijden, geen enkel probleem!

    Zoek een makelaar met een lang en goed trackrecord, een goede naam opbouwen kost 20 jaar zeker, en die zijn er zeker!

    Gelukkig blijven de prijzen stijgen, lekker hoor!
    Maar je moet ze wel met een lampje zoeken.
45 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links